Prosty sposób na oczyszczenie organizmu. Proponujemy przepisy na potrawy, które pozytywnie wpływają na kondycję i pomagają pozbyć się toksyn. Znajdziesz tu takie smakowite dania na każdą porę dnia, jak zielone gazpacho, gołąbki z nadzieniem warzywnym czy owsianka z jabłkiem i migdałami. Każda prezentowana potrawa została opatrzona informacją o walorach prozdrowotnych.
Rozczarowanie kolejną dietą? Nigdy więcej! Dowiedz się, jak nie rezygnując ze słodyczy i przekąsek, zredukować wagę. Zapomnij o odchudzaniu raz na zawsze! ? Wielokrotnie zdarzało ci się przechodzić na dietę, ale ani razu nie osiągnąłeś trwałych rezultatów? ? A może nie jesteś zadowolony z kondycji swojego ciała, mimo że unikasz nadmiaru kalorii? Rozsądni ludzie nie stosują diet to pozycja, która obala popularne dietetyczne mity i uświadamia, jak podejmować trafne decyzje żywieniowe. Doktor Charlotte Markey odwołuje się w niej do psychologicznego podłoża chudnięcia i pokazuje, jak uniknąć frustracji towarzyszącej kolejnym, nieskutecznym kuracjom. Książka zawiera nowatorski plan żywieniowy, dzięki któremu w prosty sposób pozbędziesz się szkodliwych dla zdrowia nawyków. W książce Rozsądni ludzie nie stosują diet znajdziesz: • trójetapowy plan racjonalnego chudnięcia i utrzymania wagi; • wskazówki dotyczące zrównoważonego odżywiania i doboru produktów; • informacje pozwalające przeanalizować i wykluczyć szkodliwe nawyki; • rady, jak zmienić negatywne nastawienie do swojego ciała.
Powszechnie przyjmowane leki zgubą dla zdrowia? Doktor Martin Blaser bije na alarm i wypowiada wojnę nadużywaniu antybiotyków. Utracone mikroby to przestroga dla wszystkich lekarzy, pacjentów i rodziców, by rozważniej podchodzili do kwestii stosowania antybiotykoterapii. Doktor Martin Blaser – światowej sławy naukowiec, od 30 lat analizujący wpływ bakterii na ludzki organizm –przekonuje, że nadmierne przyjmowanie tych preparatów nieodwracalnie eliminuje naszych wewnętrznych przyjaciół – „zdrowe” mikroby – i przyczynia się do takich chorób, jak astma czy alergie. Zatrzymanie plagi współczesnych chorób cywilizacyjnych zależy zatem wyłącznie od nas. Ta oparta na najnowszych badaniach książka wyjaśni ci, jak obecność „dobrych” bakterii może poprawić twoje zdrowie i samopoczucie oraz co możesz zrobić, by uchronić się przed skutkami ich niszczenia. Już dziś zrób pierwszy krok w tym kierunku!
Zostaliśmy stworzeni po to, by być: zdrowymi, szczęśliwymi, spełnionymi. Yogi Badjan „Detoks ciała i umysłu“ to historia Ewy Trojanowskiej o tym, jak można mieć młodzieńczą witalność, radość życia, sprawne, elastyczne i zadowolone ciało. Cieszyć się zdrowiem fizycznym i psychicznym oraz świetną kondycją, bez względu na wiek. Jak dobrze funkcjonować w tak niezdrowych okolicznościach, które nam się przydarzają, a które często sami sobie stwarzamy. Ze szczerością i typowym dla siebie autohumorem Ewa Trojanowska opowiada o drodze, jaką pokonała od niezdrowego do zdrowego stylu życia. Ta książka to nie tylko detoks umysłu i ciała, ale także duża dawka uśmiechu. Przestań się bać. Zatrzymaj się, zastanów, posłuchaj organizmu i ciała. Nie obwiniaj choroby, rodziców, tuszy, okoliczności. Nie jęcz. Zrób coś. A wtedy kłody rzucane pod nogi (często przez nas samych) umocnią nas, sprawią, że zaczniemy myśleć holistycznie o sobie i o życiu w ogóle. I że jeszcze bardziej rozwiniemy swoją kreatywność. Ewa Trojanowska Ewa Trojanowska – studiowała literaturę. Zawodowo zajmowała się projektowaniem i wystrojem wnętrz. Pasjonuje się sztuką, podróżami oraz dobrą kuchnią. Literacko zadebiutowała w 2012 roku książką „Sekrety Adama“, która ukazała się nakładem wydawnictwa G+J (obecnie Burda), a w 2014 roku napisała „Kocham cię na zawsze“ (Burda).
Dowiedz się, jak uruchomić swoją „fabrykę zdrowia”, zrestartuj metabolizm i czuj się świetnie! Pozwól przyjaznym bakteriom pracować na twoje zdrowie! Doktor Gerard Mullin – twórca przełomowego programu zachowania równowagi mikroflory jelitowej – w prosty sposób wyjaśni ci wpływ „dobrych bakterii” na odporność, sylwetkę i ogólne samopoczucie. Ten oparty na najnowszych dowodach naukowych plan pozwoli ci pozbyć się mikrobów sprzyjających gromadzeniu tkanki tłuszczowej i zastąpić je bakteriami, które sprawią, że będziesz zdrowy i szczupły. Dzięki książce Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej: • zapoznasz się z relacjami osób, którym udało się schudnąć z pomocą „dobrych bakterii”; • dowiesz się, jakie czynniki mają wpływ na problemy z utratą wagi; • nauczysz się, jak funkcjonuje twoja „wewnętrzna fabryka” i jak o nią dbać; • odkryjesz, czym jest „superżywność”; • uzyskasz gotowe wskazówki, przepisy i listy produktów, które warto spożywać, by żyć w zgodzie z mieszkańcami swoich jelit; • poznasz sekret zdrowego odchudzania; • przeprogramujesz swój układ trawienny i uczynisz z niego prawdziwą fabrykę zdrowia.
Zdrowe od żywianie nie musi wiązać się z wyrzeczeniami. Bear udowadnia, że nawet pizza, ciasta czy burgery mogą być superzdrowe, a przy tym megasmaczne! Grylls poleca zdrową , naturalną i smaczną żywność, bez dodatku glutenu, nabiału i rafinowanego cukru. Dzięki niej poprawisz swoje samopoczucie, zyskasz więcej sił i energii.
Co zrobić z marchewki? Jak przygotować buraka? Czy gruszka dobrze smakuje z serem?
Ta książka to prawdziwa kopalnia przepisów z warzyw, owoców, ziół i kwiatów. Przepisów na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania oraz podpowiedzi, które pomogą ci rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną.
Proponujemy dania na pasztety warzywne, potrawki, zupy oraz warzywa faszerowane. Oczywiście w takiej książce nie może zabraknąć sałatek. To jest duży i pyszny dział. Dla wielbicieli słodkości przygotowaliśmy specjalnie desery skomponowane z warzyw lub owoców. Autorzy polecają dania na śniadania, obiady i kolacje. Każdy przepis ma podaną wartość kaloryczną, liczbę porcji oraz zawartość cholesterolu, białka i tłuszczu.
Paleodieta, to najefektywniejszy sposób odżywiania dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Stosowanie paleodiety pomaga osiągać lepsze wyniki i szybciej odzyskiwać siły po intensywnym wysiłku. To długoterminowa strategia obliczona na poprawę wyników i zdrowia, a nie błyskawicznie działająca dieta odchudzająca. Paleodieta opiera się na czterech głównych założeniach: - wykorzystaniu rytmu trawienia węglowodanów i białek, a zwłaszcza aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, - doborze pokarmów do treningu pod kątem ładunku glikemicznego, - wpływie naszej diety na krew i inne płyny fizjologiczne, - zmianach diety w zależności od fazy treningu (przed, w trakcie, po). Paleodietę stosuje wielu największych zawodowych sportowców. Książka nie jest jednak skierowana tylko do mistrzów światowej klasy. To propozycja dla zwykłych ludzi, amatorów sportu.
Cukier cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów - Richard Jacoby, Raquel Baldelomar
Czy wiesz, że cukier uzależnia kilka razy bardziej niż kokaina? Spustoszenie, które sieje w naszym organizmie jest podobne do spustoszenia czynionego przez narkotyki: uszkodzenie układu nerwowego, problemy skórne, kłopoty trawienne, chroniczne zmęczenie, wahania nastroju, bóle głowy. Cukier jest tez powodem największej zmory naszych czasów: cukrzycy. W książce Cukier cichy zabójca znajdziesz wskazówki jak pozbyć się uzależnienia od największej współczesnej trucizny.
Richard Jacoby, Raquel Baldelomar
Dr Richard Jacoby przez wiele lat leczył pacjentów cierpiących na neuropatię obwodową. W wyniku jego badań i dociekań okazało się, ze jej główną przyczyna było nadmierne spożywanie cukrów. W książce dzieli się swoimi doświadczeniami, które doprowadziły go do zrozumienia, że cukier jest powodem wielkiej ilości współczesnych chorób. Raquel Baldelomar prowadzi agencję marketingową promującą zdrowy tryb życia. Jest autorka tekstów poświecocnyh dbaniu o zdrowie.
Obronić się przed cichym zabójcą
Cukier niszczy nasze organizmy. Chętnie po niego sięgamy, ponieważ jesteśmy od niego uzależnieni. Jak się od niego uwolni? W książce Cukier- cichy zabójca znajdziesz porady jak zrezygnować z cukru i uwolnić się od jego toksycznego wpływu. Rezygnacja z jego spożywania pomoże Ci uniknąć kolejnych szkód w organizmie i naprawi Twoje zdrowie. Autorzy podpowiadają jak zamienić batoniki, pieczywo i słodkie napoje na bezcukrowe i bezglutenowe odpowiedniki, które zminimalizują chęć na słodkości. Dzięki rezygnacji z cukru i odpowiedniemu działaniu zregenerujesz także uszkodzone nerwy. Z tą książka detoks cukrowy będzie prosty i przyniesie mnóstwo korzyści!
Fragment książki
Chcąc zrozumieć niszczące działanie cukru, musimy wiedzieć, jak organizm nań reaguje. Brytyjski fizjolog i dietetyk John Yudkin w książce pt. Pure, White, and Deadly (Czysty, biały i zabójczy) zwraca uwagę, że rafinowany cukier jest substancją, na którą ciało ludzkie „nie ma fizjologicznego zapotrzebowania”.
Jak wcześniej wspomniałem, po spożyciu cukru proste węglowodany przerabiane są szybko na glukozę (przenikającą wprost z jelit do krwiobiegu, by mogła być wykorzystana jako źródło energii) oraz fruktozę (trafiającą do wątroby, która przekształca ją w tłuszcz i magazynuje). Na razie wszystko wydaje się działać prawidłowo. Organizm potrzebuje glukozy do skutecznego funkcjonowania (np. do oddychania i chodzenia) i pewnej ilości tłuszczu jako energetycznej rezerwy (na wypadek przejściowego deficytu pokarmowego) oraz do fizycznego buforowania narządów wewnętrznych.
W procesie ewolucji nauczyliśmy się jednak pozyskiwać ograniczone ilości cukru z sezonowych źródeł naturalnych, takich jak warzywa i owoce (co nie oznacza konieczności spożywania wszystkich ich gatunków przez cały rok), a okazjonalnie także z miodu. Z pokarmów tych glukoza i fruktoza uwalniają się do krwi powoli. Nic w naszej biologicznej historii nie przygotowało nas na zalew skoncentrowanego cukru, który dodajemy dziś do wszystkiego bez opamiętania.
W efekcie poziom glukozy dramatycznie wzrasta. Jeśli zapotrzebowania energetyczne są odpowiednio wysokie, wykorzystujemy nadmiary cukru w sposób prawidłowy w procesach odbudowy elementów komórek. Spożywanie cukru zbyt częste lub w zbyt dużych dawkach zmusza jednak trzustkę do wydzielania nadmiernych ilości insuliny – hormonu transportującego glukozę do komórek wykorzystujących ją w charakterze paliwa. W ten sposób zadajemy gwałt temu ważnemu organowi, zmuszając go do pracy na najwyższych obrotach.
Po latach złego odżywiania połączonego z nadwagą i siedzącym trybem życia nasze komórki stawiają insulinie coraz większy opór, a jeśli nadal objadamy się cukrem, poziomy glukozy we krwi zaczynają rosnąć, przemęczona trzustka zużywa się, wydzielając coraz mniej insuliny, a komórki stają się coraz bardziej oporne na działanie tego hormonu. Stan taki nazywamy opornością na insulinę.
Póki jednak trzustka ostatecznie się nie poddała, nadmiary insuliny i glukozy we krwi wywołują stany zapalne – i wtedy zaczyna się naprawdę poważny problem.
Odkryj, jaki wpływ na twoje zdrowie i życie może mieć kasza jaglana - niekwestionowana królowa zdrowia! Dowiedz się jak przeprowadzić bezglutenowy detoks o każdej porze roku. Pragniesz schudnąć bez głodzenia się? Chcesz zwiększyć odporność organizmu? Męczą cię uporczywe infekcje albo odczuwasz znużenie? Nie wiesz, jak poradzić sobie z alergią? W książce znajdziesz sprawdzony sposób na pozbycie się trapiących cię problemów. Dzięki proponowanej diecie oczyścisz swój organizm, a przede wszystkim poprawisz jakość swojego życia. Już dziś możesz rozpocząć odkwaszanie i cieszyć się dobrym zdrowiem. Dowiesz się, jak w dzisiejszym, szybkim świecie odnaleźć spokój wewnętrzny. Program Jaglany Detoks jest inspiracją do odbycia podróży w głąb siebie - do poszukiwania tego, co dla nas najważniejsze. Nigdy nie jest za późno by zadbać o siebie i swoich bliskich!
Jak być perfekcyjną panią domu, nie siedząc w kuchni godzinami? Jak świadomie kupować, gotować, karmićrodzinę, przyjaciół i siebie? Jak inteligentnie być na diecie, jeść, pić i nie tyć?Znajdziecie tu przepisy i porady przyprawione szczyptą humoru Autorki.
Książka mgr Aleksandry Cichockiej p.t. Dieta w hipercholesterolemii jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym.Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowegoprzede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych.Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.
Czy dieta to nasza nowa religia? Czy piękne ciało jest gwarancją szczęśliwego życia? Czy post jest reliktem przeszłości? Tosty i posty/Posty i tosty to książka, która pokazuje dwa różne podejścia do jedzenia: cielesne i duchowe, i obie te postawy odziera ze złudzeń.
Kilka razy w roku postanawiasz, że tym razem na pewno schudniesz. Dziwisz się, że bohaterki ekskluzywnych czasopism są uśmiechnięte i zawsze świetnie wyglądają. Wydaje ci się, że kiedy zrzucisz kilka zbędnych kilogramów, odmienisz swoje życie i dowiesz się, czym tak naprawdę jest szczęście. Słuchasz więc rad koleżanek i postanawiasz wybrać dietę odpowiednią dla siebie. Jednocześnie stajesz przed dylematem: mięso z rusztu czy kotlet sojowy, jabłka czy czekolada, dieta Atkinsa czy 1000 kcal?
Tosty i posty to niezwykły przewodnik po złożonym świecie diet i odchudzania, pokazuje pułapki i niebezpieczeństwa z nimi związane, a jednocześnie pozwala zrozumieć, dlaczego tak trudno zrzucić zbędne kilogramy.
Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę
Zaburzenia stanu odżywienia - niedożywienie i otyłość - są najczęstszym odchyleniem od stanu zdrowia. Niedożywienie jest niezależnym, proporcjonalnym do stopnia nasilenia i najsilniejszym, oprócz niewydolności narządowej, czynnikiem ryzyka wystąpienia nowych chorób, powikłań leczenia i śmierci chorego. Otyłość sprzyja występowaniu chorób układu krążenia i cukrzycy, a pogarszając sprawność narządów i układów zwiększa chorobowość i śmiertelność w czasie leczenia innych chorób.
Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym to dolegliwość dość powszechna. Jego przyczyną może być poważna choroba przewodu pokarmowego, wymagająca leczenia, jednak najczęściej wynika ona ze stałego pośpiechu, stresu, nadmiernego i nieprawidłowego jedzenia. Gromadzeniu się gazów w jelitach towarzyszą objawy uznawane w naszej kulturze za wstydliwe, dlatego wiele osób nie mówi o nich swojemu lekarzowi i dalej cierpi. Ten poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby złagodzić przykre objawy lub nawet całkowicie im zapobiec. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Poradnik jest skierowany do wszystkich, którzy chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. Można tu znaleźć odpowiedzi na najczęściej zadawane przez rodziców pytania, dotyczące problemów żywienia naturalnego i sztucznego. Autorzy starają się nakłonić matki do karmienia piersią, które nadal pozostaje najdoskonalszą formą żywienia niemowląt. Zawarte w poradniku informacje i rady ułatwią wątpiącym podjąć decyzję o karmieniu naturalnym, a już karmiącym piersią pomogą w tym, aby stało się ono łatwiejsze, mniej stresujące i bardziej efektywne. Wiele ciekawych wiadomości znajdą tu również osoby zainteresowane sztucznym żywieniem dzieci.
Coraz więcej osób wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe zawarte m.in. w zbożach, takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa łączy się zatem z pewnymi ograniczeniami i zmianą nawyków żywieniowych, nie musi jednak oznaczać rezygnacji ze smacznych i apetycznych posiłków, które przypadną do gustu całej rodzinie. Książka ta zawiera przepisy łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania – śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystkie przepisy zostały skonsultowane z dietetyczką.
Pierwsza książka Dana Buettnera „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących" najdłużej wskazała, gdzie i jak żyją najzdrowsi, długowieczni mieszkańcy Ziemi.
W „Niebieskich strefach w praktyce" autor prezentuje praktyczne rozwiązania i przepisy, stanowiące receptę na długie i zdrowe życie.
„Niebieskie strefy w praktyce" to przede wszystkim:
• pionierski poradnik zawierający gotowe wskazówki, jak żyć dłużej, zachowując pełną witalność,
• zbiór 44 „niebieskich produktów"" – fundamentów długowieczności,
• aż 77 przepisów na potrawy z wykorzystaniem „niebieskich” produktów,
• zestaw porad i wskazówek, jak wdrożyć styl życia zaczerpnięty z Niebieskich Stref.
Odkwaszenie organizmu pomaga przywrócić dobry stan zdrowia. W tej książce uwzględniono istotne czynniki, z których powinniśmy skorzystać, m.in. światło słoneczne, głębokie dotlenienie, nawadnianie, sen czy odpoczynek. Niezwykle ważne jest też spożywanie naturalnej żywności alkalicznej.
O autorce
Laura Wilson jest byłą kierowniczką jednostek badawczych działających na zlecenie brytyjskiej służby zdrowia, certyfikowaną dietetyczką oraz cenioną instruktorką ćwiczeń i tańca. Od 2008 roku pomaga ludziom eliminować zakwaszenie w celu przezwyciężenia chorób, zmniejszenia wagi oraz osiągnięcia optymalnego poziomu energii. Opiera się przy tym na własnych doświadczeniach i transformacji, jakiej dokonała w swoich niezdrowych nawykach. Jak przekonuje, niezależnie od stanu Twojego organizmu, nigdy nie jest za późno na zmianę.
Fragment książki
DA5 nie jest krótkoterminową, modną dietą, jest ona stworzona tak, by działać przez dłuższy czas – dopiero wtedy będziesz mógł w pełni odczuć jej działanie. Na początek możesz ją stosować przez 21 dni, ale gdy – i jeśli – będziesz gotowy, aby była ona twoim stylem życia, ta książka pomoże ci to osiągnąć.
Dieta Alkaliczna na 5 oznacza spożywanie bogatych w błonnik, węglowodany i ubogich w tłuszcz wegań- skich (niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego) dań przygotowanych z dużej ilości zasadotwórczych składników, takich jak zielone warzywa liściaste, owoce, ziemniaki i warzywa korzeniowe, ryż i inne gotowane węglowodany. Musisz też pić odpowiednią ilość czystej wody – co najmniej 2,5 litra dziennie.
Ponieważ kupiłeś tę książkę, masz prawo do darmowej, przygotowanej przeze mnie, kolorowej ściągawki dotyczącej Diety Alkalicznej na 5, którą możesz wydrukować i przyczepić na ścianie lub trzymać w komputerze i korzystać z jej wskazówek. Otrzymasz też darmowy film instruktażowy, który nagrałam dla ciebie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?