
Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza
-
Autor: Huch Renate Schaefer Roland
- ISBN: 9788360466575
- EAN: 9788360466575
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Medpharm
- Format: 14.0x20.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 86
- Rok wydania: 2008
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
26,85złCena detaliczna: 31,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,85 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Niedokrwistości są chorobami dotyczącymi układu krwiotwórczego, dla których charakterystyczne jest obniżenie stężenia hemoglobiny lub zmniejszenie liczby krwinek czerwonych we krwi w stosunku do norm dla danego wieku. Najczęściej te zaburzenia występują łącznie. Hemoglobina jest kompleksem białek zawierającym m.in. żelazo, który dzięki swojej zdolności do wiązania się z tlenem i jego uwalniania umożliwia dostarczenie tlenu do komórek organizmu. A tlen niezbędny jest komórkom organizmu do wzrostu i prawidłowego funkcjonowania. Hemoglobina występuje w komórkach krwi zwanych erytrocytami, które wytwarzane są w szpiku czerwonym. Niedokrwistości są konsekwencją różnych patalogicznych procesów utraty krwi, zaburzenia wytwarzania krwinek czerwonych i hemoglobiny lub skrócenia czasu przeżycia krwinek czerwonych. Utrata krwi prowadząca do niedokrwistości może być nagła, ostra (uraz z krwotokiem zewnętrznym lub wewnętrznym, pęknięcie owrzodzeń, hemofilia) lub przewlekła (obfite, długo trwające krwawienia miesięczne, wady rozwojowe układu pokarmowego). Do zaburzenia wytwarzania krwinek czerwonych i hemoglobiny dochodzi, jeśli podaż żelaza witamin bądź mikroelementów jest nie wystarczająca lub gdy dochodzi do zaburzeń w samym szpiku. Na te procesy mają wpływ czynniki hormonalne, immunologiczne, genetyczne, a także choroby nowotworowe, zakaźne oraz działanie substancji chemicznych i promieniowania.