Rozpisany na 90 dni siłowy program treningowy i dietetyczny dla mężczyzn, w którym korzysta się z ćwiczeń z masą ciała. Ze względu na brak specjalistycznego sprzętu można je wykonywać w każdych warunkach (w domu, w akademiku, w trakcie podróży, na wakacyjnym wyjeździe). Ćwiczenia przeznaczone na poszczególne dni są zebrane w zestawy dla trzech poziomów zaawansowania, toteż program można dostosować do swojego stopnia sprawności i siły. Oprócz tego w książce znajdziemy instrukcje dietetyczne na cały okres treningu oraz zalecenia regeneracyjne na dnie odpoczynkowe.
Książka Natalii Gackiej, mistrzyni świata w fitnessie sylwetkowym zawiera przepisy na zdrowy styl życia oraz racjonalną dietę dostosowaną dla osób wykazujących ponadprzeciętną aktywność fizyczną.
Czytelnik w książce znajdzie następujące tematy:
zasady zdrowego odżywiania dla osób aktywnych
praktyczne porady dietetyczne
ponad 100 sprawdzonych przepisów na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski
przykłady zrównoważonych jadłospisów
bezpieczna suplementacja pokarmowa przy wysiłku fizycznym
Ważna jest nie ilość, ale jakość tłuszczów. Z ułożonej alfabetycznie tabeli 2600 potraw i produktów dowiesz się, ile cholesterolu, punktów tłuszczowych i kalorii ma spożywany przez ciebie posiłek. Czerwone kółko w tabeli oznacza, że po daną potrawę powinieneś sięgać jak najrzadziej, żółte – jedz od czasu do czasu. Zielone wskazuje na dania o najniższej zawartości tłuszczów. Doskonała książka dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać.
Cukrzyca - to szokująca, prawdopodobnie dla każdego, kto ją usłyszy, diagnoza. Są jednak sposoby na złagodzenie przebiegu choroby i świadome wpływanie na własne samopoczucie. Aktywny styl życia i zdrowe odżywianie, utrzymujące poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie, to dla każdego diabetyka bardzo istotne.
Autorka, Louise Hamilton jest diabetykiem. W tej książce zebrała wszystkie swoje najlepsze przepisy, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolne węglowodany. Przepisy obejmujące wszystkie posiłki ? od śniadania po kolację, są proste w przygotowaniu i każdy sobie z nimi poradzi.
Jeden z rozdziałów poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Autorkami tych porad są technolodzy żywienia i ekspertki ds. cukrzycy, dr Mette Axelsen i dr Hilde Brekke z Sahlgrensk Akademin w G?teborgu. Autorki sprawdziły również, pod względem zgodności z wymogami diety dla diabetyków, wartości energetyczne i odżywcze wszystkich proponowanych w książce posiłków.
Program błyskawicznego odtruwania organizmu i skutecznego odzyskiwania właściwej wagi i zdrowia
Bestseller Dieta bez pszenicy zmienił w świecie Zachodu ton dyskusji na temat zdrowia i odchudzania. Dr William Davis ujawnił w nim prawdę na temat konwencjonalnej mądrości dietetycznej i wyjaśnił milionom ludzi, w jaki sposób pozbyć się przewlekłych problemów zdrowotnych poprzez usunięcie z diety pszenicy i innych zbóż.
Teraz dr Davis opracował prosty i przystępny program odtruwający, który trwa zaledwie półtora tygodnia. Detoks zbożowy w 10 dni daje czytelnikom starannie obmyślone plany posiłków i przepisy na pyszne potrawy, pozwalające w możliwie najkrótszym czasie wyeliminować z diety pszenicę i inne zboża. To doskonałe rozwiązanie dla tych czytelników Diety bez pszenicy, którym nie powiódł się plan przejścia na dietę bezglutenową, a także dla nowicjuszy, którym potrzeba impulsu do rezygnacji ze zbóż. Niezależnie od całkiem nowego programu startowego, dr Davis wyjaśnia też, jak rozpoznawać i łagodzić objawy pszennego głodu, jak omijać dietetyczne pułapki i w jaki sposób korzystać z suplementów żywieniowych, aby jeszcze skuteczniej tracić wagę i osiągać korzyści zdrowotne. Detoks zbożowy w 10 dni zawiera także inspirujące relacje osób, które ukończyły ten program, jak również nowe przepisy kulinarne na dania bez zbóż dla całej rodziny.
Książka zawiera smakowite propozycje pozwalające zachować zdrowie, oraz stanowi obowiązkową lekturę dla wszystkich pragnących schudnąć oraz kontrolować wagę i poziom cukru.Nareszcie jest - książka kucharska, na którą czekało wielu przyjaciół metody IG! Ola Lauritzson i Ulrika Dawidsson dzielą się w niej hojnie swoimi pomysłami i najlepszymi przepisami. Znajdziesz tutaj 100 przepisów na potrawy bez cukru i szybkich węglowodanów. Są łatwe w przygotowaniu i inspirują do zdrowszego odżywiania i trybu życia.Smakowite zdjęcia sprawiają, że łatwo jest przekonać się do metody IG. Podajemy wartości odżywcze wszystkich potraw przyrządzonych według naszych przepisów. Z książki dowiesz się, ile zawierają węglowodanów i jaki jest ich indeks oraz ładunek glikemiczny ( ŁG ). Wypróbuj 14-dniowe ,,Menu na dobry początek", żeby szybko wejść w rytm nowego, zdrowego trybu życia.
Dieta dr Joanny Budwig. Podręcznik – Lothar Hirneise
Dr Joanna Budwig opracowała dietę olejowo-białkową, która jest skuteczna m.in. w walce z nowotworami oraz miażdżycą . Książka Dieta dr Joanny Budwig to podręcznik do przeprowadzenia tej diety napisany przez ucznia dr Budwig – Lothara Hirneise.
Lothar Hirneise
Lothar Hirneise był jedynym uczniem dr Joanny Budwig – pomagał uczonej w pisaniu książek oraz w jej badaniach oraz propagowaniu ich wyników. Jest obecnie najlepszym znawcą diety olejowo-białkowej oraz dyrektorem ośrodka, w którym wykorzystuje się dietę do leczenia raka. Napisana przez niego książka zawiera dietę ściśle opracowaną na podstawie wytycznych samej dr Budwig.
Dr Joanna Budwig
Z wykształcenia była chemikiem, jednak najbardziej znana jest z opracowania diety olejowo-białkowej. Swoje życie naukowe poświęciła badaniu kwasów tłuszczowych – wyraz z e swoim mentorem opracowała nieznaną wcześniej metodę badania składu kwasów tłuszczowych. Odkryła również, że we krwi pacjentów onkologicznych brakuje określonych rodzajów tłuszczów, co sprzyjało rozwojowi komórek rakowych. Z jej badań wynikało, że podawanie oleju lnianego znacznie poprawiało wyniki badań krwi – związki w nim zawarte aktywowały tzw. enzym oddechowy w komórkach, który nie pozwala na mutację komórki w komórkę nowotworową. Dr Budwig leczyła swoją dietą także pacjentów w stanie krytycznym, osiągając 90% skuteczność.
Dieta dr Budwig
Dr Budwig odkryła, że efekty w leczeniu raka przynosi wykluczenie z diety żywności wysoko przetworzonej oraz złych tłuszczy (trans), a włączenie produktów, które naprawiają dotychczasowe szkody w organizmie. Dieta opiera się na łączeniu białego twarogu z olejem lnianym (pasta dr Budwig), na mielonym siemieniu lnianym oraz na sokach z papai i kiszonej kapusty. Dieta dr Budwig opiera się na zmianie trybu życia: więcej ruchu na świeżym powietrzu, regulacja rytmu dnia, dbanie o osobiste pole elektromagnetyczne, jedzenie zalecanych składników (pasta, świeże owoce i warzywa, żywność ekologiczna) oraz niejedzenie przetworzonej żywności, tłuszczy produkowanych masowo oraz mięsa i jaj.
Fragment książki
Dzisiaj uważam, że dieta olejowo-białkowa może być skuteczna w terapii raka oaz czterech innych schorzeń. Działa przy cukrzycy, wpływając na błony komórkowe, przy chorobie wieńcowej przez lepsze zaopatrzenie energetyczne serca, przy depresjach i depresjach maniakalnych oraz przy padaczce, zmieniając procesy przemiany materii w mózgu.
Jestem zwolennikiem diety olejowo-białkowej także dlatego, ze z własnego doświadczenia oceniam, iż jest ona o wiele prostsza, niż inne skuteczne terapie żywieniowe, [które] wyszły poza standardy żywienia świata zachodniego i wymagają – zwłaszcza na początku – o wiele większej dyscypliny.
„Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia”. – PATRICK HOLFORD, światowej sławy specjalista ds. żywienia, autor bestsellerów The Feel Good Factor oraz Say No to Diabetes Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o niedoścignionych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu. Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne cechy sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm. Chia to również świetny super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego, że ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii. Odkryj cudowną moc nasion CHIA! O autorach: STEPHANIE PEDERSEN Stephanie Pederson jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami. DR WAYNE COATES Doktor Wayne Coates, biegacz długodystansowy, który regularnie startuje w maratonach o długości do 100 mil, wzmacniając swoją wytrzymałość codzienną dawką nasion szałwii hiszpańskiej. Dr Coates, z zawodu inżynier rolnik, jest obecnie profesorem emerytowanym Uniwersytetu Arizony, wydziału badań nad optymalnym wykorzystaniem do uprawy gruntów w terenach pustynnych. Jest on autorem ponad 60 artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych. Jego życiowa przygoda z szałwią hiszpańską rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, kiedy udał się do Argentyny, aby przeprowadzić badania nad nowymi gatunkami roślin uprawnych pod kątem ich wykorzystania w produkcji handlowej. Właśnie wtedy dr Coates opracował system zbioru i czyszczenia nasion chia, który stosowany jest obecnie. Jako założyciel edukacyjnej strony internetowej poświęconej nasionom szałwii hiszpańskiej oraz kierownik firmy AZChia ds. sprzedaży detalicznej, dr Wayne Coates nadal prowadzi intensywne badania, mając na celu promocję tej niezwykle zdrowej rośliny na całym świecie.
Kochaj, gotuj zdrowo i …wygraj z kandydozą! Tempo życia, stres i niewłaściwa dieta (nadmiar cukru!) powodują, że nasze organizmy stają się osłabione i zatrute nadmiarem przetworzonego jedzenia. Marek Zaremba radzi, jak zatrzymać ten proces, a przez zmianę nawyków żywieniowych i stylu życia oczyścić ciało i umysł.
Autorka publikacji, założycielka znanej w Europie Fryburskiej Szkoły Ziołolecznictwa, prezentuje ponad 115 znakomitych przepisów, których głównym składnikiem są zioła lecznicze. Czytelnik odnajdzie tu naturalne sposoby na wyleczenie chorób układu odpornościowego, układu krążenia, zapobieganie bólom serca, żołądka, rozwiązanie problemów skórnych. Książkę wzbogacają przydatne rady i zalecenia fachowców, dla których leczenie za pomocą ziół jest życiową pasją
Niniejsza książka, ilustrowana dowcipnymi i dobrze obrazującymi temat rysunkami, napisana jest w sposób przejrzysty i czytelny. Autorka kompleksowo omawia w niej kwestie zdrowia i witalności, a właściwie ich chronicznego braku u współczesnego człowieka. Uwzględnia kluczową kwestię samozatrucia organizmu, w ogromnej mierze spowodowaną otaczającym środowiskiem. Ponadto przedstawia jak krok po kroku powrócić do zdrowia, dobrego samopoczucia i odnowy witalnej. Proponuje szereg terapii naturalnych pomocnych w eliminowaniu powszechnych ń. Podpowiada jak przejąć odpowiedzialność za stan swojego zdrowia i unikać toksycznego jedzenia, wody, kosmetyków, środków higieny i gospodarstwa domowego. Dodatkowo prezentuje metody oczyszczania wątroby, nerek, jelit i skóry, a także ćwiczenia pozwalające przywrócić zdrowe nawyki oddechowe umożliwiające właściwe dotlenienie ciała. Opisuje również jak się zrelaksować i zniwelować skutki stresu. Znajdziesz tutaj także techniki odżywiania i nawadniania organizmu orazsposoby na astmę, bolesne menstruacje, depresję, cukrzycę i reumatyzm. Od zakwaszenia do uzdrowienia.
Nie wszyscy jesteśmy świadomi, że niewłaściwa dieta ma ogromny wpływ nie tylko na nasze ciało, ale również na zdolności mentalne. Odżywianie wpływa zarówno na nasz życia, jak i sposób, w jaki odbieramy wiadomości od Boga. Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty spożywcze i napoje zwiększą Twoje naturalne intuicyjne zdolności i poprawią zdrowie fizyczne. Specjalistka od zaburzeń odżywiania i naturopata zajmujący się ziołolecznictwem, dzielą się z Tobą praktycznymi sposobami, dzięki którym będziesz mógł wzmocnić swoje dary duchowe poprzez proste zmiany w diecie. Zaczniesz wykorzystywać i rozwiniesz jasnoczucie, jasnowidzenie, jasnosłyszenie oraz jasnopoznanie, aby zwiększyć swoją energię życiową. Nauczysz się łączyć dobre praktyki żywieniowe z energetyzującymi technikami duchowymi. Śdobierzesz produkty żywnościowe tak, aby z łatwością odczytywać wskazówki przesyłane z Nieba i od Wyższego Ja. Zdołasz rozwinąć intuicję tak, byś nie czuł się już przytłoczony odbieranymi za jej pośrednictwem wrażeniami. Ułatwią Ci one podejmowanie każdej decyzji i zyskasz pewność, że kroczysz właściwą drogą. Autorzy podają listę konkretnych produktów i napojów, które rozwiną Twoje zdolności parapsychiczne i uaktywnią procesy samouzdrawiania. Dowiesz się jak oczyścić czakry i cały organizm. Znajdziesz też porady w jaki sposób zwracać się do aniołów z prośbą o pomoc w zmianie stylu życia. Odkryjesz pełne działanie konkretnych ziół i odżywczych suplementów. Pokarm dla duszy, korzyści dla ciała.
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka? Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu? Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie. * * * Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię – i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania. Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw.
Jak żyć z cukrzycą to znakomity poradnik dla chorych na cukrzycę, a także dla ich bliskich i opiekunów. Zawiera podstawowe wiadomości o chorobie, jej objawach, sposobach radzenia sobie z nią na co dzień. Omówiono w niej m.in. następujące zagadnienia: rodzaje cukrzycy, objawy, grupy ryzyka, zapobieganie chorobie, wysiłek fizyczny, zalecane formy aktywności, higiena, samokontrola, zapobieganie powikłaniom. Sporo miejsca zajmują porady dotyczące wspierania chorego na cukrzycę, wsparcia rodziny i pomocy psychologicznej. Poradnik zawiera także rozdziały poświęcone cukrzycy u dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Cennym uzupełnieniem są porady dotyczące diety dla diabetyków.
8-tygodniowy plan treningowy oraz dietetyczny, który pozwoli uzyskać płaski brzuch. Ćwiczenia opisane krok po kroku. Wskazówki, jak oprzeć się dietetycznym grzeszkom i jak skomponować jadłospis, by osiągnąć upragniony cel.
Dla każdej mamy, która szuka własnego sposobu na wychowywanie dzieciTerror ekożelków to bardzo zabawny zbiór anegdot z życia Stefanie Wilder-Taylor, i jej dzieci. Poszczególne rozdziały książki są zbiorem jej obserwacji na temat różnych aspektów rodzicielstwa i sytuacji, z którymi rodzice muszą sobie radzić w domu, szkole, parku itd. Mówią o zjawisku nadopiekuńczości, naturalnym porodzie, obsesji na punkcie zdrowego żywienia. Książka napisana jest bardzo przystępnym, lekkim językiem. Cięte riposty i zabawne odniesienia do popkultury sprawiają, że to bardzo przyjemna lektura, która trzyma poziom od początku do końca i niezmiernie bawi.
60 przepisów na mało kalorii i dużo radości.
Książka Romans z gotowaniem powstała dzięki miłości od pierwszego wejrzenia. Spod ręki autorki wychodzą kusząco chrupiące racuchy, pyszne owsianki z jagodami i cieszące zmysły potrawy warzywne. Dania, które kradną serce. Nieposkromiona miłość do jedzenia zaowocowała przepisami na potrawy, uwodzące smakiem, zapachem i barwami. Lekkie i zdrowe pomysły na śniadania, obiady i kolacje są przygotowane przez znaną blogerkę kulinarną, www. loveaffaironaplate.pl. Łatwe przepisy, które można przygotować we dwoje, dają frajdę z gotowania, są też inspiracją do zrobienia czegoś niepowtarzalnego.
Jest taki kraj, w którym kobiety żyją dłużej, niż gdziekolwiek indziej na ziemi. Wskaźnik otyłości jest tam najniższy spośród krajów rozwiniętych. Czterdziestoletnie kobiety wyglądają tam tak, jak gdyby miały dwadzieścia lat.To kraj, w którym kobiety mogą cieszyć się jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a jednak wskaźnik otyłości wynosi u nich zaledwie 3 procent, co stanowi jedną trzecią wskaźnika otyłości Francuzek i mniej niż jedną dziesiątą u Amerykanek.To zarazem wysoko uprzemysłowiony kraj, który stanowi potęgę gospodarczą na świecie.Ten kraj to Japonia. I warto wiedzieć, dlaczego dzieje się tam coś niezwykłego.Nie jest to książka z poradami dietetycznymi ani o tym, jak przyrządzać sushi. To wprowadzenie do zupełnie nowego sposobu jedzenia w domu gotowania w stylu japońskim, a to, co jedzą japońskie rodziny jest inne i o wiele prostsze, niż możesz się spodziewać.Pokazuje odkrycia ekspertów z zakresu długości życia oraz otyłości, którzy dzielą się swoją wiedzą na temat tego, w jaki sposób zwyczaje żywieniowe Japończyków wpływają na ich dobre zdrowie.Pomaga zrozumieć, dlaczego Japonia jest krajem najzdrowszych ludzi na świecie.
Cała Polska śledziła, jak popularna aktorka i dziennikarka Dominika Gwit, znana z Przepisu na życie, Na dobre i na złe, Singielki oraz Odważ(o)nych, walczyła z otyłością. Gdy ta tryskająca radością życia dziewczyna schudła ponad 50 kg, olśniła widzów swoją spektakularną przemianą. Media huczały, portale plotkarskie zaliczały tysiące odsłon, zaś złośliwi tylko czekali, aż dosięgnie ją efekt jo-jo. Teraz głos zabiera sama Dominika i opowiada historię, w której odnajdzie się każda osoba walcząca z cyferkami na wadze. Jej słowa pomogą również bliskim każdego grubaska zrozumieć jego wewnętrzne zmagania. Autorka wyznaje, co zmotywowało ją do zmian, w jaki sposób schudła i dlaczego, mimo że nie jest już szczupła, czuje, że osiągnęła swój cel? Wyznaje też, w jaki sposób osiągnęła zawodowy sukces, choć życie nie raz rzucało jej kłody pod nogi. Książka Gwit zachęca nie tylko do zmian w trybie życia, ale do zastanowienia się nad swoim zdrowiem, poczuciem własnej wartości i życiowymi celami
Bobas lubi wybór to wydanie specjalne magazynu „Mamo to ja „ poświęcone rozszerzaniu diety niemowlaka, bez podawania łyżeczką papek. Niemożliwe ? A jednak! Metoda BLW w naturalny sposób pozwala dziecku samemu decydować, ile zje i to własnymi rączkami. Rodzice , którzy zaufali temu sposobowi żywienia twierdza ,że BLW to :
- radość dziecka przy jedzeniu i cieszenie się na wspólne rodzinne posiłki
- uczenie samodzielnego jedzenia
- poznawanie smaku, kształtu, zapachu i konsystencji pokarmów
- kształtowanie gustu kulinarnego i dobrych nawyków żywieniowych
- nauka kontroli apetytu,
Zaufaj dziecku i pozwól mu samemu poznawać bogaty świat smaków i rozkoszować się nim. Rodzice maluchów spod znaku BLW nie wiedzą co to znaczy „niejadek”!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?