Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Slimming food has never tasted so good; the must-have first cookbook from the UK's most visited food blog.
Sharing delicious home-style recipes with a hugely engaged online community, pinchofnom.com has helped millions of people to cook well and lose weight. The Pinch of Nom cookbook can help novice and experienced home-cooks enjoy exciting, flavourful and satisfying meals. Accessible to everyone by not including diet points, all of these recipes are compatible with the principles of the UK's most popular diet programmes.
There are 100 incredible recipes in the book, 33 of which are vegetarian. Each recipe has been tried and tested by twenty Pinch of Nom community members to ensure it is healthy, full of flavour and incredibly easy to make. Whether it’s Cumberland Pie, Mediterranean Chicken Orzo, Mexican Chilli Beef or Chicken Balti, this food is so good you’ll never guess the calorie count. This book does not include ‘values’ from mainstream diet programmes as these are everchanging. Instead the recipes are labelled with helpful icons to guide you towards the ones that suit you best – whether you’re looking for something veggie, fancy a fakeaway, want to feed a family of four or have limited time to spare.
Kate Allinson and Kay Featherstone owned a restaurant together in The Wirral, where Kate was head chef. Together they created the Pinch of Nom blog with the aim of teaching people how to cook. They began sharing healthy, slimming recipes and today Pinch of Nom is the UK's most visited food blog with an active and engaged online community of over 1.5 million followers.
Showing that dieting should never be a barrier to good food, Pinch of Nom is the go-to home cookbook for mouthwatering meals that tick all the boxes.
NOWE WYDANIE VI UZUPEŁNIONE I POPRAWIONE 2019
Autorki niniejszej książki są lekarzami z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączą różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia.
Naczelną zasadą stosowaną przez autorki jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm.
Autorki twórczo wykorzystują tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej.
Spis treści:
rozdział 1 - Ogólne zasady żywienia
rozdział 2 - Przewód pokarmowy
rozdział 3 - Zegar biologiczny człowieka
rozdział 4 - Technika jedzenia
rozdział 5 - Łączenie pokarmów
rozdział 6 - Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
rozdział 7 - Odbudowa przewodu pokarmowego
rozdział 8 - Estrogeny
rozdział 9 - Odżywianie w otyłości
rozdział 10 - Choroba wrzodowa żołądka
rozdział 11 - Kalorie czy energia?
rozdział 12 - Leczenie chlorofilem
rozdział 13 - Makro i mikroelementy
rozdział 14 - Medycyna ziarna
rozdział 15 - Leczenie akupunkturą
rozdział 16 - Akupresura
rozdział 17 - Kalendarz żywieniowy dla europy środkowej
rozdział 18 - Płyny uzupełniające
rozdział 19 - Cholesterol
rozdział 20 - Poznaj swój organizm i zaufaj mu
rozdział 21 - Prawdy i mity
rozdział 22 - Parę uwag na temat trawienia
rozdział 23 - Kilka uwag o kuchni
rozdział 24 - Badania naukowe - czy medycyna przyszłości?
rozdział 25 - Epigenetyka - nowe informacje na temat odżywiania
rozdział 26 - Neurogastroenterologia
rozdział 27 - Terroryzm dietetyczny
rozdział 28 - Proste i skuteczne
rozdział 29 - Przepisy na słodycze
rozdział 30 - Rola bakterii jelitowych
Tytuł: "Leczenie żywieniem"
Autorki: Jadwiga Kempisty lek. med., Urszula Chorzępa lek. med.
Wymiary: 15x21x1
Waga: 250g
Stron: 204
Książka zawiera mnóstwo porad dotyczących zdrowego trybu życia, zdrowego żywienia, a raczej prawidłowego odżywiania, przeplecione przepisami oraz mnóstwem poręcznych wiadomości, abyśmy jak najdłużej cieszyli się Zdrowiem!
Wszyscy wiemy, do czego prowadzi niezdrowe, nieregularne odżywianie. Ból głowy, brak koncentracji, poirytowanie, senność czy nawet depresja to niektóre ze skutków złych nawyków żywieniowych. W ten sposób ciało daje nam znać, że nie otrzymuje składników potrzebnych do normalnego funkcjonowania. Dobra kondycja zależy od dobrej diety.Podobnie jest w sferze duchowej. Bez regularnego karmienia się Słowem Bożym nasze życie wewnętrzne szybko podupada. Zaniedbując czas modlitwy i lektury Biblii, stajemy się powierzchowni i skupieni na sobie, nerwowi i mało wyrozumiali. To nieuchronne symptomy duchowego niedożywienia.Znany nauczyciel biblijny Charles R. Swindoll przedstawia sprawdzone zasady studiowania Pisma Świętego, które pomogą ci lepiej je zrozumieć, zastosować i podzielić się swoimi odkryciami z innymi. Zbyt wiele osób próbuje na własną rękę szukać recepty na życie, rezygnując z pomocy wiarygodnego przewodnika Słowa Bożego. Pastor Swindoll podpowiada, jak delektować się przesłaniem Biblii i korzystać z jej ponadczasowej mądrości..
W dzisiejszych czasach sprawy związane z jedzeniem stają się pierwszoplanowym zagadnieniem ludzkiego życia. Koncerny, które zajmują się produkowaniem żywności na masową skalę, za pomocą kampanii reklamowych wzbudzają w człowieku iluzję szczęścia wypływającego z zaspokojenia potrzeby jedzenia. Sztuczne potęgowanie elementarnego pragnienia i form zaspokojenia powoduje rujnowanie zdrowia całych społeczeństw. Problem ten dotyczy w szczególnym stopniu Zachodu, gdzie skutkiem obżarstwa jest powszechnie zauważalna otyłość.Współcześnie obsesyjna troska o ciało daje o sobie znać na różne sposoby. Jest nią także zjawisko, które Steven Bratman, amerykański lekarz nazwał ortoreksją, czyli nadmierną dbałością o jakość pożywienia, co również traktuje on jako jednostkę chorobową. Niekiedy nazywa się to także kuchenną duchowością, dysfunkcją gastronomiczną czy kultem jedzenia.Świat jedzenia coraz bardziej dominuje życie jednostek. Kuchniokracja zakreśla coraz szersze kręgi, rządząc niekiedy spotkaniami ludzi między sobą i zatracając istotę spotkania człowieka z człowiekiem.Autor w niniejszej publikacji zajmuje się również wegetarianizmem, różnego rodzaju dietami, jedzeniem chorobliwym czy wreszcie cnotą umiarkowania w jedzeniu i piciu.
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.
W książce znajdziesz:
- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,
- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,
- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,
- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.
O Autorce
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem.
Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie.
Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.
Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. I bardzo dobrze, bo dzięki temu jej książka kucharska aż rozpuszcza się w palcach od wszystkiego, co najlepsze w kuchni. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów dookoła świata, które w mig znikają z talerzy. Jej kurczak gong bao, andaluzyjski chłodnik z migdałów czy ravioli z tymiankowo-szałwiową ricottą, to dopiero początek prawdziwej uczty smaków. Bo Hanna Lis naprawdę zna się na rzeczy, i dlatego ze zwykłych składników robi dzieła sztuki. A każde danie doprawione jest jej autorskimi zdjęciami i kipiącym humorem tekstem. Te przepisy to nie tylko posiłki na talerzu, ale przede wszystkim wspomnienie podróży, przygody, spotkanej osoby, miłej chwili. Palce lizać.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać Dla tych, którzy stosowali Post Daniela Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, przedstawia przepisy na zupy, drugie dania, desery, koktajle, dzięki którym nie wrócisz do poprzedniej wagi i nauczysz się zdrowych nawyków żywieniowych. Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki.
Znajdziesz w niej przepisy na:
- aromatyczne zupy,
- odżywcze drugie dania,
- zdrowe desery i orzeźwiające koktajle.
Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek – plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni!
Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Krystyna Dajka
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać Dla tych, którzy stosowali Post Daniela Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie zadajemy – co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było zdrowo, a przygotowanie posiłku nie zajęło zbyt wiele czasu? Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki.
Znajdziesz w niej przepisy na:
- pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe,
- sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania,
- lekkostrawne i urozmaicone kolacje.
Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek – plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni!
Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Krystyna Dajka
Ta książka naprawdę otwiera oczy. Jest właśnie dla Ciebie! Może uratować Twoje życie i zdrowie. Pomaga obudzić się ze schematu beztroskiego trucia się tym, co znajduje się w sklepach z żywnością - a żywnością nie jest. Większość ludzi nie ma pojęcia, co to jest zdrowe jedzenie i jakom wspaniałym urządzeniem jest ciało ludzkie.
Po wprowadzeniu w życie pewnych wskazówek każdy może próbować sam się naprawić. I Ty możesz poczuć się zdrowiej oraz pozbyć się wielu dolegliwości. Znikną nadciśnienie i inne choroby powszechne a niepotrzebne. Jest to książka dla tych, którzy naprawdę chcą być zdrowi i szczęśliwi i chcą pozbyć się alergii, zmęczenia i schudnąć bez odchudzania się.
Zdrowy mózg to najnowsza książka dr. Stevena Masleya, autora bestsellerowych poradników medycznych. Tym razem Masley skupia się na tym, jakie skutki dla naszego mózgu ma podwyższony poziom cukru we krwi – od zaburzeń funkcji poznawczych do utraty pamięci.
Współczesne dieta i styl życia sprawiają, że z roku na rok wzrasta liczba chorych na cukrzycę oraz osób zagrożonych demencją. Obydwa te problemy są ze sobą ściśle powiązane – ich występowanie to skutek wyborów życiowych, które prowadzą do zwiększenia odporności na insulinę.
Wykorzystując najnowsze wyniki badań oraz lata doświadczeń z pacjentami, Steven Masley opracował program, który wskaże drogę do odzyskania kontroli nad własnym organizmem.
Zdrowy mózg to:
proste i przystępne wyjaśnienie tego, jak poziom cukru we krwi wpływa na choroby serca i utratę pamięci, naukowo udowodniony plan powstrzymania czynników zwiększających ryzyko utraty pamięci oparty na wiedzy medycznej program ulepszający działanie mózgu 50 przepisów na łatwe do przyrządzenia potrawy, które pomogą twojemu mózgowi oraz sercu, Codziennie czynności, które poprawią twoją sprawność umysłową i fizyczną oraz przyspieszą metabolizm. Steven Masley – lekarz, członek m.in. American Heart Association i American College of Nutrition. Pomagał pacjentom poprawić swoje funkcje poznawcze i zapobiec typowi 2 cukrzycy lub chorobom serca. Publikował w renomowanych czasopismach naukowych takich jak„ Journal of the American College of Nutrition”, „Journal of the American Medical Association”. W USA znany jest również jako popularyzator wiedzy. Naukowo związany z University of South Florida, prowadzi również Masley Optimal Health Center.
Sałatki warzywne, to popularna, ale nie zawsze stosowana przez osoby odchudzające się tak zwana dieta redukcyjna. Dostarcza ona organizmowi poniżej 1000 kalorii dziennie. Dzięki temu pozwala stracić nawet 1 kilogram masy ciała w ciągu tygodnia. Dieta sałatkowa jest łatwa w przygotowaniu. Oczyszcza organizm, orzeźwia, a nawet dodaje energii. Prawidłowo stosowana poprawia nasze trawienie, dając jednocześnie uczucie pełnej lekkości, zadowolenia z życia. Powinno się ją stosować, gdy inne diety zawodzą, a my chcemy wrócić do formy. Przeznaczona jest szczególnie dla tych, którzy nie uprawiają ćwiczeń fizycznych i dużo pracują. Dieta sałatkowa ogranicza chęć spożywania mięsa i tłustych potraw, jednocześnie dostarczając dużo witamin oraz błonnika pokarmowego, a same sałatki są zdrowe, niskokaloryczne i...smaczne. Książka zawiera ponad 250 przepisów na sałatki doskonale zestawione pod kątem wartości odżywczych, a każdy przepis posiada przelicznik kalorii dla jednej porcji.
Zapraszam do lektury książki i do realizacji swoich zdolności kulinarnych w kuchni.
Na podstawie wydania I 2015 SAŁATKI WARZYWNE W DIECIE REDUKCYJNEJ.
- dla dbających o prawidłową masę ciała
- bezpieczne i skuteczne metody ożywiania
- posiłki poniżej 1000 kalorii dziennie
- ponad 250 przepisów sałatkowych z podaniem kaloryczności
Czy wiesz, co kryje się pod hasłem superfood? To produkty odznaczające się wyjątkowo dużą wartością odżywczą, obfitujące w składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji.Do superżywności zaliczają się nie tylko egzotyczne odkrycia w rodzaju komosy ryżowej, jagód goji czy spiruliny, ale także artykuły znane w polskiej kuchni od wieków! Takie swojskie składniki, jak: buraki, jarmuż, kiszona kapusta, dynia, płatki owsiane czy kasza jaglana, również mają nieprzeciętne walory prozdrowotne.W naszej książce znajdziesz przepisy na różnorodne specjały przyrządzane wyłącznie z krajowej superżywności. Są to przekąski, sałatki, zupy, a nawet dania obiadowe i desery świetnie wpisujące się w polską tradycję kulinarną.
Wątroba to niezwykle ważny organ, dla jej dobra zrezygnuj z przetworzonej, śmieciowej żywności oraz nadmiaru słodyczy i nasyconych tłuszczów. Warto o nią zadbać np. przez kilkudniowy detoks. W naszej książce znajdziesz przepisy na dania i napoje oczyszczające, które można włączyć do codziennego jadłospisu.
Problem podwyższonego ciśnienia tętniczego dotyczy coraz większej liczby osób. W leczeniu nadciśnienia pomocna jest odpowiednia dieta, naturalnie obniżająca ciśnienie krwi, oraz aktywność fizyczna. Polecamy dania z wykorzystaniem produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, chudego nabiału i mięsa, ryb, nasion i orzechów.
Mózg to najważniejszy organ naszego ciała. Odpowiednie ćwiczenia umysłowe i zdrowa dieta pozwalają zachować dobrą pamięć. W naszej książce znajdziesz zestaw przepisów na proste dania zasobne w składniki, które odżywiają mózg, poprawiają koncentrację i nastrój.
W krajach rozwiniętych choroba wieńcowa jest najczęstszym schorzeniem układu krążenia, a zawał serca to przyczyna wielu zgonów. Aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomagają uciec przed zawalem. Najlepszą jest dieta pełna warzyw, owoców i dobrych tłuszczy. Polecamy przepisy bogate w składniki wspomagające pracę serca oraz chroniące ptrzed miażdżycą surówki, dania warzywne, ryby i owoce morza oraz owocowe desery.
Cukrzyca to choroba, której wykrycie wymusza całkowitą zmianę stylu życia. Diabetyk, oprócz przyjmowania leków powinien zadbać o sposób odżywiania. Najważniejsze są regularność i właściwe zbilansowanie posiłków, a podstawą każdego dania powinny być składniki o niskim indeksie glikemicznym.
Zdrowe jelita, to dobre samopoczucie. Nasza książka zachęca do wprowadzenia zmiany w stylu odżywiania, potrzebne do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu. Proponujemy łatwe przepisy na pożywne posiłki, dzięki którym można poczuć się lepiej.
Po 50. roku życia o wiele łatwiej o dodatkowe kilogramy, więc warto zmienić styl życia oraz sposób odżywiania. Odpowiednio skomponowana dieta z pewnością pomoże dłużej czuć się młodo, a także zachować promienny wygląd i dobre samopoczucie. Polecamy dania zawierające większą ilość wapnia i magnezu, za to mniej kaloryczne i z niższym IG.
Zamiast stosować suplementy i łykać tabletki, zastosuj zdrową dietę. Aby wzmocnić odporność na infekcje, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym warto dostarczać organizmowi odpowiednią porcję witamin i minerałów. Znajdziecie je w surówkach, daniach z warzyw, ryb i mięsa oraz owocowych deserach.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?