Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Zdrowie jest zbyt cenne, żeby z nim eksperymentować!Nie dajmy się wkręcać szarlatanom, którzy wbrew nauce przekonują nas do niezwykłych suplementów, cudownych leków czy niekonwencjonalnych terapii. Nie słuchajmy fałszywych i groźnych dla nas informacji powtarzanych przez media i znajomych.Ale też nie ufajmy bezgranicznie powierzchownym diagnozom przepracowanych lekarzy.Czy przewlekła borelioza istnieje?Czy wapno pomaga na uczulenia?Jakie skutki uboczne mają antybiotyki?Czy można przeziębić się w przeciągu?Czy słodycze powodują, że dzieci są niegrzeczne?Czy od wieczornych posiłków się tyje?Czy badanie kropli żywej krwi ma sens?Czy da się strukturyzować wodę?Co ze szczepieniami?Na te oraz wiele innych pytań odpowiedzi szukają niezależni eksperci, naukowcy i lekarze:Ewa Krawczyk, January Weiner 3 i Jacek Belowski.
Słodko i zdrowo – czy to możliwe?
Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek?
Na szczęście nie musisz z nich całkowicie rezygnować, nawet jeśli zmagasz się z nadwyżkowymi kilogramami, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dowodzą tego autorki Słodkości w insulinooporności, podkreślając, że to właściwe nawyki i umiar są fundamentem zdrowej diety. Żeby jednak uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia słodyczy, musisz wiedzieć, kiedy i na co możesz sobie pozwolić.
Autorki podpowiadają:
• co robić, żeby móc korzystać ze słodkich przyjemności
• jakie słodycze można bezkarnie jeść i w jakich ilościach
• jak odzwyczaić się od cukru dodanego
• czego używać zamiast cukru
W książce znajdziesz także całą masę prostych i szybkich przepisów na smakołyki, którymi będziesz mogła się delektować bez poczucia winy. Zajadając zdrowe (i słodkie) alternatywy dla sklepowych bomb kalorycznych, poprawisz swoje zdrowie, wysmuklisz sylwetkę i zyskasz świetne samopoczucie! Czy można chcieć czegoś więcej?
Trzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznych Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®: • odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, • odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, • poprawisz wygląd swojej skóry, • zwalczysz uczucie zmęczenia, • ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz: • 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, • powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, • „tajemne” metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, • reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, • zasady efektywnej aktywności fizycznej. Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej®! Znajdziesz w niej: • etapy wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, • 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, • listę produktów i przykładowe zestawy menu, • porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
1) Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy,
2) Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na wychodzenie,
3) Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) i co dalej.
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem próbować nowych potraw. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta zawierała zróżnicowane pokarmy przygotowane ze zdrowych produktów.
Korzystając z tej książki, przekonasz się, że dieta diabetyków jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom – zawiera mało tłuszczu i soli, unika cukru, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. W poradniku znajdziesz wiele przepisów, które ułatwią ci przygotowanie zdrowych, pożywnych i smacznych posiłków. Mogą z nich korzystać również osoby zdrowe, które chcą cieszyć się ładną sylwetką.
Książka zawiera:
* Ponad 200 przepisów ułożonych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny.
* Różnorodne receptury: potrawy tradycyjne, dania wegetariańskie, posiłki dla dzieci, desery dla diabetyków.
* Opis wykonania każdego dania krok po kroku oraz tabelę wartości odżywczych dla jednej porcji: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów.
Po „Misce szczęścia” nadszedł czas na „Formę obfitości”. Laura Osęka proponuje 87 przepisów na pyszne i nieskomplikowane dania, które da się przygotować w jednym naczyniu w piekarniku. W tej książce znajdziesz połączenia wszystkich pięciu (a nawet sześciu) smaków, zainspirowane kuchniami świata, ale wykonane w znacznej mierze z łatwo dostępnych, polskich składników. Dzięki sezonowym warzywom i owocom stworzysz posiłki bez wyrzeczeń, pełne smaku i aromatu.
Od słodkich i wytrawnych propozycji śniadaniowych, przez wypieki i zapiekanki, aż do gulaszy i potraw w duchu zero waste.
Rozpocznij podróż w 87 dań dookoła roku ze swoją FORMĄ OBFITOŚCI!
„To książka dla tych, którzy nie mają czasu gotować. Tych, co nie wierzą, że można jeść pysznie, sezonowo i zdrowo, nie spędzając wielu godzin przy garnkach. To również książka dla tych, którzy uważają, że miejsce kobiety jest w kuchni – z kieliszkiem wina w dłoni, z nogami na krześle, czekającej na blachę kolorowych i soczystych warzyw. Dla takich „blachar” jak ja”.
(Basia Starecka – dziennikarka kulinarna, podróżniczka, autorka bloga Nakarmionastarecka.pl)
„Znów jestem głodny – to wszystko przez Laurę, której miłość do kuchni jest niesłychanie zaraźliwa. Bez pretensji, zadęcia i laboratoryjnego zaplecza wypiekła dla nas właśnie kolejny dowód, że jedzenie łagodzi obyczaje. Autorka jest w świetnej formie – jej przepisy przydadzą się przez cały rok, a z przygotowaniem poradzi sobie każdy”.
(Paweł Loroch – dziennikarz kulinarny)
„Ta książka to mistrzowski kurs pieczenia w jednej formie. MINIMUM WYSIŁKU – MAKSIMUM SMAKU. Laura dzieli się sprawdzonymi sposobami na połączenia nie tylko warzywne na cztery pory roku. Kilka prostych składników, szczypta przypraw i jedna blacha – to jej wzór na szczęście przy wspólnym stole! Wypróbujcie przepisy z tej książki w swojej kuchni, a zapewniam Was, że ZAPIEKANKA już na zawsze zmieni swoje oblicze na MIŁOŚĆ!”
(Joanna Jakubiuk – Podlasianka, tropicielka regionalnych smaków i strażniczka tradycji kulinarnych, aktywistka kulinarna, autorka książki „Ziemniak”)
---
10% dochodu Autorki ze sprzedaży książki zostanie przekazane na rzecz domu tymczasowego Kocia Łapka.
PATRONI MEDIALNI: KUKBUK, Food Service, Ouichef.pl, „KUCHNIA. Magazyn dla smakoszy”, Beszamel.pl, Mistrz Branży, I Love Nature
PARTNERZY WYDANIA: BioBazar, Baziółka
O TWÓRCACH KSIĄŻKI:
LAURA OSĘKA – Gotująca psycholożka i psychodietetyczka. Od lat kolekcjonuje książki kucharskie, kocha zwierzęta, a czworonożni przyjaciele znaleźli pod jej dachem swój dom. Gdy nie gotuje, wykłada, pracuje z pacjentami, prowadzi warsztaty albo jeździ swoim starym fordem taunusem.
JAROSŁAW ROGER BERDAK – Syn artysty fotografika, rzemieślnik i fotograf. Gdy nie fotografuje, wytwarza piękne przedmioty z drewna pod marką „I love nature”. Gdyby nadarzyła się okazja, zamieszkały na Jukonie.
50 pysznych dań kojących ciało i duszę!
Przyprawiające o zawrót głowy fakty!
Świadome odżywianie angażujące wszystkie zmysły!
Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, astmy, alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu. Nie ma czasu do stracenia. Trzeba działać!
Na szczęście istnieje takie jedzenie, które ma dobroczynny wpływ na naszą duszę, a także na środowisko, zrównoważoną produkcję żywności, dobro zwierząt oraz na nasze serce i resztę organizmu.
Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart dzielą się poradami, co jeść, żeby lepiej się czuć. Przekazują najnowszą wiedzę naukową, a dzięki masie smacznych przepisów podpowiadają, jak zastosować ją w praktyce. Przekonują, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co najsmaczniejsze, lecz także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska. Od spożywanych przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja planety.
To książka dla każdego, kto rozumie już, że ciało i umysł są ze sobą połączone oraz że dieta i flora bakteryjna mają w obu wypadkach decydujące znaczenie.
Jak bakterie jelitowe wpływają na uczucia?
Czym jest żywienie spersonalizowane?
Co daje mindful eating?
Na czym polega psychobiotyczny kurs gotowania?
Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!
Oto książka pełna wegańskich i bezglutenowych przepisów, a także porad i sztuczek, dzięki którym twój mózg będzie zdrowy i gotowy do efektywnej pracy!
Mózg to główny organ odpowiedzialny za funkcjonowanie organizmu, dlatego potrzebuje największej ilości składników odżywczych. Delia McCabe dostarcza fascynujących informacji o produktach mających pozytywny wpływ na jego działanie. Odkrywa całą prawdę o superfoods i udziela cennych wskazówek dotyczących przygotowywania posiłków, które odżywią nie tylko ciało, lecz także umysł.
Dodaj do swojej diety naturalne i wysokowartościowe produkty, a twój umysł i ciało na pewno ci za to podziękują!
Książka prezentuje rewolucyjne spojrzenie na sposób odżywiania się człowieka.Poradnik napisany przez znaną blogerkę Katarzynę Lewko (Pepsi Eliot) rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi popularnych diet i lansowanych produktów żywnościowych. Autorka w przystępny sposób opisuje funkcjonowanie organizmu człowieka, chorobotwórcze produkty, a także te, które mają dobroczynny wpływ na organizm.Czytelnik otrzyma solidną dawkę najnowszej wiedzy, która może pozwolić mu inaczej spojrzeć nie tylko na swoje zdrowie i dietę, ale również na styl życia, a nawet światopogląd.
Cześć! Jestem doświadczonym dietetykiem. Pracowałam już z wieloma małymi pacjentami i podczas terapii zauważyłam, że ich rodzicom zwykle brakuje wiedzy, aby zmierzyć się z problemem częstych i powracających infekcji. Napisałam więc książkę, żeby w przystępny sposób przekazać swoją wiedzę wszystkim, którzy chcą wzmocnić odporność swoich dzieci. Wyjaśniam w niej, jak dieta wpływa na samopoczucie. Radzę, jak skutecznie zmienić przyzwyczajenia żywieniowe wszystkich członków rodziny – i to na stałe!
Jeśli chcesz, by twój maluch cieszył się zdrowiem każdego dnia, powiedz „nie” śmieciowemu jedzeniu, złym nawykom i byle jakiej diecie! Gwarantuję, że jeśli skorzystasz z proponowanych przeze mnie rozwiązań i wprowadzisz zmiany, o których piszę, pozbędziesz się wielu problemów zdrowotnych.
Przeczytaj moją książkę, zainspiruj się i ciesz się zdrowiem całej twojej rodziny!
Monika Bigoś
Sekrety holistycznego zdrowia
W zdrowym ciele zdrowy duch i żeby go zachować, nie wystarczy tylko i wyłącznie się zrezygnować ze spożywania szkodliwych produktów. Ważna jest zbilansowana dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki, która doda Ci energii i rozjaśni umysł. Wiedzą o tym doskonale Autorki, a swoim ogromnym doświadczeniem podzieliły się w unikalnej książce, holistycznie podchodzącej do tematyki zdrowia. Dzięki im poradom będziesz mógł
Autorki o niepodważalnym autorytecie
Louise L. Hay to znawczyni i propagatorka sztuki samorozwoju i samoleczenia, nauczycielka i bestsellerowa autorka, której książki sprzedały się już w ponad 50 milionach egzemplarzy. Ahlea Khadro jest założycielką ośrodka optymalizacji zdrowia i rehabilitacji, który w swoich terapiach wykorzystuje jogę, pilates, medytacje i dietetykę. Heather Dane jest certyfikowanym doradcą życiowym i ekspertem medycyny XXI wieku specjalizującym się w terapiach chorób chronicznych, uzależnień i zaburzeń równowagi w organizmie. Teraz połączyły swoje siły, by wyjawić Ci sekret zdrowia, szczęścia i długowieczności.
Przywracanie zdrowia ciała i ducha
Dzięki tej książce oczyścisz swoje ciało i ducha, łagodnie zmieniając swój sposób myślenia. Autorki podpowiedzą Ci, jak możesz zadbać o swoje zdrowie, pozytywny nastrój i dodać sobie energii oraz przenieść je na wyższy poziom. Poznasz sekrety, które Louise stosowała od lat, by wzmocnić efektywność swoich afirmacji i przywrócić ciału i umysłowi równowagę. Nauczysz się również przesiewać nieprawdziwe informacje, których jest pełno na temat rozmaitych diet. Dzięki poradom autorek z łatwością zniwelujesz i unikniesz nawracających chorób i dolegliwości.
Słuchanie własnego ciała
Porady z tej publikacji pomogą Ci wsłuchiwać się w swoje ciało i rozpoznawać wiadomości, jakie Ci ono przesyła. Dowiesz się, skąd biorą się symptomy, choroby i dolegliwości oraz będziesz w stanie rozwinąć w sobie nową perspektywę do wspomagania zdrowia. Poznasz prawdę o pożywieniu, utracie wagi, a także najczęstszych dolegliwościach. Zgłębisz techniki wydłużające życie i zapewniające witalność, dobry nastrój oraz rozwój intuicji. Poznasz też potrzeby Twojego organizmu na różnych etapach życia.
Wybierz swój sposób na zdrowie!
Jesteś szczęśliwy? A może potrzebujesz pocieszenia? Nosi cię z głodu? Dopadło cię zmęczenie? Wszystko cię nudzi? Wypróbuj 100 przepisów na nudę, lęk i stres, dokuczliwy głód i smutny nastrój.
Każdy ma czasem ochotę zamknąć się w pokoju z pudełkiem lodów. Jeśli doskwierają ci smutek, stres, wyczerpanie, irytacja czy nuda, nic nie stoi na przeszkodzie, by szukać pocieszenia w jedzeniu, na które akurat masz ochotę. Zamiast jednak sięgać po przetworzone składniki, możesz wybrać to, co ci poprawi nastrój, a przy okazji dostarczy twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Lindsey Smith pokazuje, że to możliwe. I że smakuje wyśmienicie.
Autorka, samozwańcza „dietetyczka emocjonalna”, proponuje lekką i pełną humoru książkę o diecie. Masz ochotę na brownie? Czemu nie! Ostatecznie lepiej zjeść jeden kawałek ciasta niż pięć przypadkowych przekąsek „w zamian”. Smith podpowiada, jak zmienić styl życia, aby dobierać posiłki odpowiednio do nastroju i zaspokajać swoje kulinarne zachcianki. Oprócz zagadnień psychologicznych, opisujących burzliwy związek emocji i jedzenia, dietetyczka serwuje solidną dawkę wiedzy na temat warzyw, owoców, ziół i innych produktów. Nie walczy z zachciankami, za to proponuje na przykład:
- ciasteczkową kontrabandę,
- smoothie wspomagające powrót na ziemię,
- kokosowe curry na kiepski humor,
- lody na złamane serce,
- hummus (a do tego kilka nachosów).
Po przeczytaniu tej książki zobaczysz, jak szybko i łatwo w zdrowy sposób można zaspokoić pragnienia, które pojawiają się w stanach poruszenia emocjonalnego. W takich sytuacjach Lindsey Smith nie mówi: „nie jedz”, tylko proponuje przepisy na to, na co wszyscy mamy wtedy ochotę: coś chrupiącego, coś kremowego, coś słodkiego i coś słonego.
Lindsey Smith – autorka książek, trenerka zdrowia i mówca. Najbardziej znana ze swoich książek Junk Foods & Junk Moods i Food Guilt No More, Lindsey pomogła tysiącom ludzi chcących poprawić swój nastrój, zmniejszyć niepokój i nauczyć się kochać samych siebie odrobinę mocniej. Regularnie pisze dla Today Show Food i Huffington Post.
Pory roku są bardzo różne, i różne są nasze preferencje. Czy łatwo jest odpowiedzieć na pytanie, którą porę roku lubimy najbardziej? A jeśli już – czy pamiętamy wówczas, że na naszą ocenę pory roku wpływa także to, co możemy wówczas zjeść? Książka „Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima” pomoże Ci jeszcze bardziej cieszyć się z tego, co oferuje natura. Szef kuchni, Marcin Molik przygotował, zgodnie ze wskazówkami dietetyków, przepisy uwzględniające zmienność pór roku oraz dostępność świeżych produktów. Wiosną i latem najbardziej bowiem potrzebujemy świeżych warzyw i owoców, a jesienią i zimą przysmaków, które nas ogrzeją, wzmocnią odporność oraz uzupełnią niedobory witamin. Korzystajmy zatem z naszych rodzimych warzyw i owoców, kasz, zbóż, roślin strączkowych i naturalnych przypraw. Można z nich ugotować prawie wszystko – na każdą porę dnia i na każdą okazję. Łącząc je ze ogólnie dostępnymi składnikami, nie tylko wywodzącymi się z tradycyjnej kuchni polskiej, zapewniają zupełnie nowe smaki i potrawy, W ponad 100 przepisach znajdziemy między innymi dania przygotowane z wykorzystaniem wiosennego jarmużu i rzodkiewki, letniego bobu i kwiatów cukinii, jesiennych grzybów i dyni. Zima też będzie obfitować w smaki… kasz, żurawiny i marchewki. Z nich można przygotować wszystko – nawet coś na deser! O autorze: O Marcinie Moliku współpracownicy mówią, że gotowanie ma we krwi. Wyjątkowy znawca kuchni polskiej i kuchni fusion. Łamacz przepisów i poszukiwacz nowych dróg kulinarnych. O kuchni mówi w sposób prosty, przepisy objaśnia, dając również wskazówki do poszukiwania własnych smaków. Konsultacje: Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety”. Prowadzi audycję „ Z gruszki i z pietruszki” w Radio Kolor. Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.
Chcesz zadbać nie tylko o swoją wagę, ale o całe swoje życie? Sprawić, by dawało Ci radość, satysfakcję, poczucie spełnienia? Myśl o tym, jak dużo masz do zrobienia przytłacza Cię? Spokojnie. Zrób coś bardzo prostego: przytul siebie - otocz się troską, miłością i życzliwością. To ona jest podstawą, tego by dbać o siebie - w każdym aspekcie życia. Ta książka pomoże Ci zgromadzić wiedzę, uporządkować ją i działać skutecznie - krok po kroku, każdego dnia. Bo Przemiana nie jest na chwilę, jest na całe życie.
Program Przemian to holistyczna metoda odchudzania. Polega ona na wprowadzaniu szeregu, drobnych zmian, w wielu wymiarach życia. Ich "skutkiem ubocznym" jest trwała redukcja wagi. Być może wiesz to, ale... wciąż nie wiesz, jak to zrobić?
To jak wygląda nasze życie (i my sami) jest konsekwencją wyborów, których dokonujemy. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy, bo działamy automatycznie: tak zostaliśmy nauczeni, wychowani, takie mieliśmy wzorce lub tak było nam szybciej, wygodniej.
Czas zastąpić stare nawyki nowymi, zdrowymi nawykami, które korzystne będą DLA CIEBIE, a nie dla wyrwanego z kontekstu wycinka Twojego życia. Przecież na Twoją wagę wpływ ma nie tylko Twój sposób żywienia, ale także Twoje zdrowie, sposób spędzania wolnego czasu i samopoczucie, na który ogromny wpływ ma to, co myślisz o sobie, jak wyglądasz, jak radzisz sobie z różnymi sytuacjami.
Stare nawyki towarzyszyły Ci przez lata, oczywiste więc jest, że nie pozbędziesz się ich w jeden dzień. Tak jak kiedyś, codziennie zaniedbywałaś siebie (robiąc to co Ci szkodzi), zacznij teraz codziennie robić siebie coś dobrego, wartościowego. Nie chodzi o rewolucję w Twoim życiu, a ewolucję, którą realizować będziesz krok po kroku - w zgodzie ze sobą i na własnych zasadach.
W książce tej poruszyłam tematy najistotniejsze dla Twojej holistycznej Przemiany. Podzieliłam je na następujące działy dotyczące:
O Programu Przemian.
Umysłu i emocji.
Wyglądu.
Zdrowia.
Wybierając tematy do tej książki kierowałam się doświadczeniem własnym oraz tym płynącym z pracy z osobami odchudzającymi się moją metodą. Do współpracy zaprosiłam także lekarzy specjalistów.
Oprócz wyczerpującej wiedzy w książce tej znajdziesz:
Praktyczne porady Zupomaniaków. Z naszej grupy zamkniętej na Facebooku - Zupomania®- Monika Honory odchudza wyłuskałam dla Ciebie najtrafniejsze i najcenniejsze porady i wnioski.
Ćwiczenia, które pomogą Ci stworzyć i zrealizować plan działania.
Tabele, do monitorowania stanu zdrowia i postępów.
Mnóstwo inspiracji, motywacji i entuzjazmu (mojego i innych Zupomaniaków), które będą Twoim motorem do działania.
Przestań odkładać w nieskończoność zmiany na lepsze w swoim życiu. Nie frustruj się obserwowaniem innych, a skup się na sobie: Przytul się i działaj. Ta książka Ci w tym pomoże.
Książka ma 426 stron, w tym miejsce na notatki.
Zabiorę Cię w kolejną smakowitą podróż z nowymi, zaskakującymi zupami według moich przepisów. Jaki wybieramy kierunek? Cały świat! Bo realizując Program Przemian świat stoi przed nami otworem: zarówno wtedy, gdy gotujemy we własnej kuchni, jak i wtedy, gdy wybieramy się w bliższe i dalsze podróże. W książce tej znajdziesz przepisy inspirowane smakami różnych krajów oraz porady, które będą przydatne dla Ciebie w czasie wyjazdów.
"Zupa" i "Różnorodność", to słowa, które jako pierwsze przychodzą mi na myśl, gdy myślę o żywieniu w Programie Przemian:
Zupa (w wielu odsłonach) jest daniem, które towarzyszy nam na każdym etapie realizacji Programu Przemian. Dzięki zupom, gotowanym zgodnie z zasadami, oczyszczamy organizm, redukujemy wagę oraz utrzymujemy ją, także wtedy, gdy jemy ponowne posiłki stałe.
Różnorodność zup (zarówno pod kątem kompozycji składników, jak i rodzajów i smaków, które jemy w ciągu dnia) sprawia, że nie dopadnie nas monotonia i dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Zupa, jako danie dające miliony możliwości, sprawia, że odchudzanie z Programem Przemian jest smaczne, zdrowe i radosne. Zapraszam Cię do odkrywania zupełnie nowych smaków. W książce tej zawarłam 60 przepisów na zupy inspirowane tradycjami kuchni:
polskiej,
łotewskiej,
rosyjskiej,
bułgarskiej,
węgierskiej,
niemieckiej,
francuskiej,
hiszpańskiej,
greckiej,
włoskiej,
skandynawskiej,
amerykańskiej,
brazylijskiej,
azjatyckiej,
tajskiej,
indyjskiej,
marokańskiej.
Zupy podzielone są na śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne, a także oznakowane, czy zupa jest bezglutenowa lub wegetariańska.
Wszystkie je ugotować możesz w własnej kuchni, ze składników dostępnych w naszym kraju. Dzięki nim delektować się możesz oryginalnymi smakami, bez wychodzenia z własnego domu.
Ale oczywiście zupę możesz zabrać na wynos, szczególnie jeżeli wybierasz się na wyjazd :) W książce tej zawarłam szereg praktycznych porad dla Zupomaniaka w podróży - przydadzą Ci się one zarówno w czasie dłuższych wojaży (egzotycznych i krajowych), jak i krótkich wypadów, np. na weekend.
Znajdziesz tu:
Przypomnienie zasad Programu Przemian i jego etapów.
Przewodnik po ziołach.
Porady związane z bezpiecznym żywieniem w podróży:
Co i jak spakować do jedzenia?
Możliwe dolegliwości?
Co warto mieć w apteczce?
Na co zwrócić uwagę w restauracji?
Jak radzić sobie na kempingu?
Jak przygotować się na podróż samolotem?
Wyrusz z tą książka we wspaniałą przygodę ze smakiem, która zaprowadzi Cię do zdrowia i wymarzonej sylwetki.
Ale najpierw... idź do sklepu po składniki potrzebne do ugotowania wybranej przez Ciebie zupy. Dzięki kartom zakupowym dołączonym do książki nie zapomnisz o żadnym produkcie. Na karcie znajdziesz: nazwę zupy, numer strony, na której jest w książce oraz to, co potrzebować będziesz do jej ugotowania.
Książka ma 266 stron, w tym miejsce na notatki.
Zadbaj o zdrowie swojego psa!
BARF, czyli biologicznie odpowiednia surowa dieta, sposób żywienia zaproponowany przez australijskiego weterynarza Iana Billinghursta, zyskuje coraz większe uznanie wśród właścicieli psów na całym świecie. Małgorzata Olejnik, autorka pierwszego polskiego poradnika BARF wydanego w 2016 roku, idzie o krok dalej. W nowej książce udowadnia, że BARF jest holistycznym podejściem do dobrostanu naszych pupili, a także może stanowić dietoterapię i dietorofilaktykę wielu częstych psich schorzeń.
Regularne monitorowanie parametrów chemicznych organizmu ma duże znaczenie diagnostyczne. To najlepszy sposób, by w porę zareagować, również dietą, na ewentualne nieprawidłowości. Zwierzęta nie mogą powiedzieć, jak się czują - zwykle ich gorszy wygląd lub zmiana w zachowaniu to znak, że w organizmie trwają procesy patologiczne. Wszyscy wiemy, że lepiej leczyć wcześniej niż za późno, a jeszcze lepiej zapobiegać niż leczyć.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak interpretować wyniki badań psa oraz jak na nie wpływać, odpowiednio komponując posiłki dla swojego pupila. Autorka omawia najczęstsze choroby psiaków, takie jak cukrzyca, choroby wątroby, nerek czy trzustki, oraz radzi, jak im zapobiec za pomocą diety i odpowiednio dobranych składników oraz makroelementów. W publikacji znajdziesz praktyczne tabele oraz kilka sprawdzonych przepisów.
O autorze
Małgorzata Olejnik — specjalistka dietetyk i doradca żywieniowy z wykształceniem medycznym. Jej pasję stanowi pogłębianie wiedzy w obszarze żywienia psów i kotów. Właścicielka i hodowczyni psów rasy yorkshire terier i biewer yorkshire terier. Od 2006 roku właścicielka specjalistycznego sklepu ze zdrową żywnością dla psów i kotów. Pomaga w wyborze diety, doborze karmy, komponuje posiłki BARF. Blogerka, autorka artykułów publikowanych w prasie ogólnopolskiej, lokalnej i branżowej.
Pozbądź się na zawsze zbędnych kilogramów Z miłości do siebie.W książce Jem (to co) kocham i chudnę Karolina i Maciej Szaciłło dzielą się nie tylko przepisami na zdrowe i pyszne dania, ale też wiedzą psychodietetyczną, która pozwoli Ci pozbyć się zbędnych kilogramów na zawsze Z miłości do siebie.Karolina przez lata zmagała się ze zbędnymi kilogramami. Diety cud, intensywne treningi. Waga spadała, ale później wracała z nawiązką. Przez 10 lat Karolina zamiast schudnąć przytyła ponad 25 kilogramów. Po poznaniu Macieja, eksperta od zdrowego odżywiania, Karolina zaczęła pracować nie tylko nad zawartością talerza, ale również głowy. Poddała szczegółowej analizie swoje nawyki i zrozumiała, że je nie wówczas, kiedy pojawia się głód, lecz gdy pojawiają się emocje. Od tego momentu zaczęła pracę nad zmianą myślenia i stylu życia, szukając jednocześnie sposobu odżywiania, który sprawi, że będzie czuła się komfortowo. Udało się jej. Jest szczupła i szczęśliwa
Pragniesz czuć się dobrze zarówno na poziomie ciała, jak i ducha? Takie optymalne rozwiązanie oferuje Ci ajurweda – indyjska życiowa mądrość, dzięki której zadbasz o swoje zdrowie, pozbędziesz się chorób, a także zaczniesz odżywiać się zgodnie z typem swojej doszy. Odkryjesz uzdrawiające korzyści rytuałów urody: masaży ciepłym olejem, kąpieli ziołowych czy naturalnych maseczek i nauczysz się je samodzielnie przygotowywać. Opóźnisz tym samym procesy starzenia i obniżysz ciśnienie krwi. Dzięki temu zyskasz też większą siłę witalną, radość życia i poprawisz samopoczucie. Skorzystasz z rad Autorki i zaczniesz praktykować jogę i medytację, co zredukuje codzienny stres. Poznaj korzyści płynące z ajurwedy!
Przełomowy poradnik, który pomógł tysiącom ludzi wrócić do zdrowia
Darin Olien – twórca metody "SuperLife", ekspert w dziedzinie zdrowia i odnowy biologicznej, nazywany „Indiana Jones of superfoods”, na podstawie własnych badań, prowadzonych na całym świecie stworzył unikalną metodę, która całkowicie zmienia sposób myślenia o własnym zdrowiu.
Pokazuje jak dzięki odpowiedniemu zidentyfikowaniu sił życiowych: jakości żywienia, nawodnienia, detoksykacji, natlenienia i alkalizacji osiągnąć i utrzymać prawidłową wagę, zapobiegać nawet najpoważniejszym chorobom a przede wszystkim zadbać o dobre samopoczucie.
Pięć zdrowych nawyków to napisany lekko, przystępnie i zabawnie poradnik, dzięki któremu dowiesz się jak łatwo wdrożyć dobre, codzienne nawyki, poprawić zdrowie, nabrać energii i zmienić sposób postrzegania siebie.
__
O AUTORZE
Darin Olien – twórca metody "SuperLife", ekspert w dziedzinie zdrowia i odnowy biologicznej, działacz na rzecz ochronyśrodowiska. Nazywany „Indiana Jones of superfoods”, pasjonat poszukiwania egzotycznych, niewykorzystywanych dotąd roślino leczniczych właściwościach. Uznany autorytet w dziedzinie żywienia, nawadniania organizmu i ziołolecznictwa. Współpracuje z tysiącami producentów żywności na całym świecie, dbając o wysoką jakość produktów spożywczych wprowadzonych na rynek. Jest autorem popularnego suplementu diety Shakeology®. Jest także znawcą i doradcą w dziedzinie rozwoju osobistego.
Skończyły się czasy, kiedy uważano, że pulchne bobasy to sama słodycz, a pyzate dzieci z czasem z tego wyrosną. Dziś wiadomo, że otyłość i nadwaga to nie tylko defekt kosmetyczny, ale podłoże wielu chorób i zaburzeń, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, stłuszczenie wątroby, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne, a także insulinooporność, której w tej książce poświęcamy dużo uwagi.
Jako mama dwóch córek widzę, jak potrzebna jest edukacja rodziców w kwestii żywienia i stylu życia dzieci. Nam, rodzicom, ciągle brakuje w tych sprawach wsparcia! Dlatego zaprosiłam do współpracy znakomitą dietetyczkę, a prywatnie mamę czwórki dzieci - Anetę Stanek-Gonerę. Od 2017 roku prowadzimy razem warsztaty dla rodziców i dzieci, edukujemy w internecie, a także prowadzimy grupy wsparcia. Ta książka to kompendium i dopełnienie wiedzy, którą na co dzień wam przekazujemy.
Zachęcam do lektury nie tylko obecnych i przyszłych rodziców, lecz także babcie i dziadków, ciocie i wujków, dietetyków i innych specjalistów pracujących z dziećmi oraz opiekunów i pracowników rozmaitych placówek dla dzieci. Wspólnie zadbajmy o zdrowie i dobro dzieci nie tylko naszych własnych, ale wszystkich! Aż 80% otyłych nastolatków zostanie otyłymi dorosłymi. Razem możemy temu zapobiec!
Dominika Musiałowska
Prezes Fundacji
Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie
Choć nadwaga i otyłość u dzieci oraz powiązana z nimi insulinooporność pociągają za sobą groźne skutki, to jest dobra wiadomość: nadprogramowych kilogramów można się pozbyć – unikając jednocześnie wielu chorób – i nie trzeba do tego domowej rewolucji. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian.
Książka Pokonaj nadwagę oraz insulinooporność u dziecka to wyjątkowo przyjazny poradnik dla rodzica zarówno przedszkolaka, jak i ucznia. Dowiesz się z niego między innymi, na czym tak naprawdę polega problem, z którym zmaga się twoje dziecko – a wraz z nim wasza rodzina! - i zyskasz gotowe narzędzia, które pozwolą ci go rozwiązać.
Znajdziesz tu m.in.:
• blisko 300 przepisów na pyszne i zdrowe dania,
• przystępnie podane informacje o nadwadze, insulinooporności i ich konsekwencjach oraz o tym, jak sprawdzić, czy dotyczą również twojego dziecka,
• pomysły na atrakcyjne zabawy ruchowe,
• sposoby na znalezienie motywacji do zmian dla całej rodziny.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?