Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Choroby układu krążenia są zdecydowanie główną przyczyną zgonów w Polsce. Zatrważające jest to, że jeszcze w roku 1960 choroby sercowo-naczyniowe odpowiadały za mniej niż jedną czwartą (23,4%) wszystkich zgonów, a już w 1991 roku były przyczyną ponad połowy śmierci (52,7%)! Jak wypadamy na tle innych krajów? W skali światowej dość blado. Według WHO w 2017 roku z powodu chorób układu krążenia zmarło 31% ludności na świecie, 85% tych zgonów spowodowanych było zawałem serca lub udarem. Choroby sercowo-naczyniowe to grupa chorób naczyń serca, mózgu i naczyń obwodowych. Do najczęstszych należą: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń mózgu, choroba wieńcowa, zakrzepica żył, arytmia.Po tych dość smutnych, suchych faktach promyk nadziei! Aż w 80% przypadków można zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym!Książka Ewy Trusewicz Co Ci leży na sercu? Dieta w chorobach układu krążenia nie jest kolejnym poradnikiem o tym, jak należy odżywiać się w miażdżycy. Dzięki niej zrozumiesz, co się dzieje w Twoim organizmie. Przekonasz się, dlaczego niektóre złote rady idą na skróty i mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Autorka, dietetyk kliniczny, zbiera w książce wiedzę medyczną opartą na faktach i dowodach, a nie na przypuszczeniach.Na czym polega mit złego i dobrego cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla sercowców? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia.Na czym polega mit złego i dobrego cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla sercowców? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia.
Wszystko, co przyszły rodzic powinien wiedzieć na temat wpływu diety na płodność oraz zdrowie przyszłego dziecka. Do gabinetów lekarskich zgłasza się coraz więcej pacjentów oczekujących wsparcia w staraniach o dziecko. Co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka, niektóre statystyki mówią nawet o 3 milionach niepłodnych Polaków. Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży. Prawidłowa dieta ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie. W ostatnich latach poczyniono wiele obserwacji wskazujących na wpływ dobrze zbilansowanej diety na płodność i rozwój płodu. Książka, która trzymacie Państwo w ręku nie tylko wyjaśni mechanizmy działania prawidłowej diety, ale zawiera również praktyczne wskazówki jak dobierać spożywane posiłki, aby zwiększyć szansę na zajście w ciążę i poprawić zdrowie nienarodzonego jeszcze dziecka. Polecam tę książkę wszystkim parom chcącym przygotować swoje organizmy przed planowaną ciążą, mającym problemy z zajściem w ciążę, jak również tym, którym na sercu leży zdrowie przyszłego potomstwa. prof. dr hab. n. med. Romuald Dębski Sylwia Leszczyńska Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości, założycielka i właścicielka „Sanvita” Instytut Zdrowego Żywienia. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej, obecnie wykładowca tej uczelni. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Specjalista w zakresie dietoterapii niepłodności, leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób dietozależnych dzieci i dorosłych.
Wszystko, co musisz wiedzieć o endometriozie oraz 170 przepisów na pyszne posiłki, które pomogą zatrzymać jej rozwój. Szacuje się, że na endometriozę cierpi niemal 2 miliony kobiet w Polsce. To najczęstsza przyczyna dolegliwości bólowych w obrębie miednicy mniejszej i bardzo częsta przyczyna niepłodności. W książce Endometrioza. Leczenie dietą znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także 170 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. Książka zawiera praktyczne informacje, m.in.: Jakie są objawy endometriozy. Jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie endometriozy. Jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą endometriozę. Hanna Stolińska Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości oraz chorób dietozależnych. Wykładowca na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym oraz na studiach podyplomowych na kierunku Żywienie Człowieka w IŻŻ. Często gości w audycjach telewizyjnych i radiowych. Autorka książek, m.in. Jelito drażliwe. Leczenie dietą, Insulinooporność. Leczenie dietą, Zdrowe stawy. Leczenie dietą (Wydawnictwo Zwierciadło).
Specjalistki od insulinooporności i zdrowego odżywania powracają z nową książką, która pomoże ci zadbać o zdrowie w okresie jesienno-zimowym!
Istnieje wiele sposobów na budowanie i wzmacnianie odporności, a najważniejszym jej filarem, obok aktywności fizycznej, odpowiedniego odpoczynku i dobrze dobranej suplementacji, jest zdrowe odżywianie. Prawdziwe wyzwanie dla wielu z nas, zwłaszcza tych zmagających się z insulinoopornością, stanowi właśnie ten ostatni element. Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki tego niezwykle praktycznego poradnika, dzielą się w nim najnowszą wiedzą dotyczącą funkcjonowania układu immunologicznego i użytecznymi sposobami na podkręcenie jego działania, w tym całą masą przepisów na wzmacniające dania. Oczywiście, choć proponowane potrawy zostały skomponowane zgodnie z zasadami diety dla insulinoopornych, to sprawdzą się u każdego. Przy tym jak zwykle ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – wyśmienity!
Ciesz się smakiem zdrowych i smakowitych potraw, nawet kiedy pogoda za oknem nie zachęca do kulinarnych szaleństw. Wzmocnij swój układ odpornościowy i zadbaj o zdrową przyszłość dla siebie i swojej rodziny, a w bonusie zyskasz smukłą sylwetkę i doskonałe samopoczucie.
UWAGA! Książka zawiera dokładny jadłospis na 30 dni z rozpisaniem wartości odżywczych i kalorycznych!
Paul Chappius Bragg (ur. 6 lutego 1895, zm. 17 grudnia 1976) – orędownik amerykańskiej medycyny alternatywnej, naturopata, lider amerykańskiego ruchu na rzecz zdrowego żywienia, przedsiębiorca. Propagator zdrowego stylu życia, zdrowej diety, głodówki, aktywności fizycznej.
Autor publikacji "Cud głodówki", po ukazaniu której stał się znany na całym świecie.
Fragment książki:
Trucizny zaczynają się gromadzić w różnych częściach ciała, powodując schorzenia i wywołując ostre lub przewlekłe bóle. To Matka Natura wysyła nam wyraźne sygnały ostrzegawcze, że nie prowadzimy zdrowego stylu życia, który przewidzieli dla nas Ona i Bóg. Być może winę za swoje problemy zrzucasz na wszystkich i wszystko dookoła – zamiast przemyśleć swoje nawyki i zastanowić się nad prawdziwym ich źródłem.
Powiesz: „Ależ skąd! Złapałem przeziębienie z przepracowania” albo „Choruję, bo się starzeję”. Wymówka goni wymówkę. Nie wymieniasz jednak prawdziwej przyczyny: siebie. To my jesteśmy odpowiedzialni za swoje ostre i przewlekłe bóle i przedwczesne starzenie się.
Nasze niezdrowe nawyki sprzyjają niskim pokładom Sił Witalnych i zmęczeniu. To powoduje, że organizm nie jest w stanie w pełni usunąć zalegających trucizn. Toksyny znajdują więc narząd do dręczenia, a ból przejmuje nazwę od miejsca, w którym występuje. Jednak źródłem tego bólu jest tak naprawdę twój styl życia.
Wysokobłonnikowa dieta ketogeniczna, którą poznasz dzięki tej książce, podpowie ci, jak szybko schudnąć i zadbać o naturalne probiotyki wzbogacające mikrobiom. Autorka, specjalistka z zakresu terapii naturalnych i zdrowego odżywiania, przedstawia przykładowe menu i przepisy, które zapewnią skuteczne odchudzanie i wzmocnienie układu trawiennego. Zachwycisz się w swojej kuchni smakiem Cynamonowego puddingu z nasionami chia, przyrządzisz Keto chleb, Keto krakersy, wspaniałe sałatki i koktajle. Zastosujesz skuteczny detoks i oczyszczanie organizmu dzięki osiągnięciu stanu ketozy żywieniowej. Wyeliminujesz ze swojej diety cukier i dzięki temu pozbędziesz się „złego” cholesterolu, stanów zapalnych, obniżysz poziom trójglicerydów i skutecznie zadbasz o dobre samopoczucie i zdrową skórę. Keto bogate w błonnik – zdrowie i nowy styl życia.
W książce znajdziesz plan posiłków i ponad 70 przepisów, dzięki którym pokonasz otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny (w tym podwyższony cholesterol), alergie, problemy z wątrobą, trzustką i jelitami oraz wzmocnisz odporność. Pyszne i szybkie w przygotowaniu dania zwalczą stan zapalny i choroby. Zadbasz o zdrowe odżywianie i mikrobiom. Posiłki są tak skomponowane, że równie dobrze smakują po odgrzaniu. Będziesz gotować na kilka dni i unikniesz zbędnego stresu. Wprowadzające te smakowite dania do swojej kuchni pyszne sałatki, dania główne i desery ani się obejrzysz, gdy zauważysz u siebie wzrost energii. Przepisy uwzględniają też potrzeby alergików i osób z nadwrażliwością na gluten. Skuteczna dieta przeciwzapalna dla początkujących jedz na zdrowie!
Dzięki tej profesjonalnej książce kucharskiej, autorstwa światowej sławy lidera, mówcy i edukatora zdrowego odżywiania, dr. Marka Hymana, zyskasz mnóstwo przepisów na odżywcze, zdrowe, tanie i proste do wykonania dania. Niezależnie od tego, czy stosujesz dietę pegańską, paleo, wegańską, bezmleczną, bezglutenową, czy tę o niskim indeksie glikemicznym. Autor podpowie, jak zdrowo się odżywiać i co jeść, żeby schudnąć. W książce zadaje ważne pytanie – czy wiesz, co jesz? Zamieszcza również ponad 100 przepisów na pożywne posiłki, które pomogą ci stworzyć zbilansowaną i najbardziej odpowiednią dla ciebie dietę, gwarantującą optymalne zdrowie, prawidłową odporność, długowieczność i eliminację chorób autoimmunologicznych. Zdrowe gotowanie jest proste.
Coraz więcej osób interesuje się postem! Od dawna udowodniono, że ta naturalna metoda ma imponujący wpływ na zdrowie, sylwetkę i duszę. Znikają choroby reumatyczne, ciało jest odkwaszone i odmłodzone, czujesz się lekki i pełen energii, umysł otwiera się na to, co naprawdę ważne w życiu. Jeśli chcesz poddać swoje ciało temu programowi odnowy biologicznej, znajdziesz tutaj wszystko, co musisz wiedzieć. Ekspert ds. zdrowia Barbara Simonsohn, która pości co roku, wyjaśnia różne stosowane rodzaje: od Buchingera, przez post przerywany, po piesze wędrówki. Daje też cenne wskazówki dotyczące lewatyw, programów ćwiczeń i relaksacji, a także masaży i delikatnego przerywania postu. Zaangażuj się w to holistyczne doświadczenie, a już nigdy nie będziesz chciał się bez niego obejść!
To książka na Święta, ale nie tylko!Opowiadam o tym, jak oswoić i zaczarować zimę. Co zrobić, aby ten trudny czas uczynić miłym, dobrym i pięknym. Dzielę się tutaj nie tylko przepisami, ale również pomysłami na ocieplenie i upiększenie domu. Podaję proste, naturalne sposoby na zdrowie i urodę w czasie zimy. Podpowiadam, jak samemu przygotować oryginalne, zdrowe i smakowite prezenty. Podaję dużo przepisów na świąteczne ciastka, ale również na potrawy, które cieszą przez całą zimę. Z całą pewnością jest to książka, do której będziemy wracały :)Z miłościąAgnieszka
Dieta SIRT nie tylko odchudza, ale też odmładza i regeneruje. Kolejny sezon jest jedną z najchętniej wybieranych diet. W tej książce znajdziesz kompletny jadłospis na każdy etap diety. Są też propozycje przekąsek, po które warto sięgać po zakończeniu trzytygodniowego programu oraz 45 przepisów „do zadań specjalnych”.
Zamknięty w ciemnej buteleczce, zimno tłoczony, olej lniany jest prawdziwym skarbem. Obecnie, możemy zauważyć powrót oleju i siemienia lnianego do zdrowego odżywania, za sprawą diety dr Budwig czy też diety ketogenicznej. Autor książki to ekspert od zdrowego odżywiania, który w tym poradniku prezentuje właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie oleju lnianego w życiu codziennym. Ten wyjątkowy olej roślinny, bogaty w kwasy Omega -3, w tym ALA i DHA, przeciwdziała nie tylko zawałom serca i nadciśnieniu, ale nawet niektórym nowotworom. Doskonale wzmacnia włosy i jest tajną bronią przeciw starzeniu się. Dzięki tej książce będziesz mógł dobrać sposób dawkowania do swoich potrzeb. Picie oleju lnianego na czczo, czy też dodawanie do potraw z pewnością wzbogaci twoja dietę. Pomoże Ci w tym wiele przepisów, a także wykaz dolegliwości, przy których ten produkt czyni cuda. Wykorzystaj właściwości lecznicze oleju lnianego.
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” to kompendium wiedzy niezbędne każdej kobiecie oczekującej na narodziny dziecka.
Książka porusza wszystkie najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży, prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, a także dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu.
Odpowiada na większość najczęściej pojawiających się pytań, rozwiewa wiele wątpliwość i obala mity, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień wśród przyszłych mam.
W publikacji znajdują się odpowiedzi na pytania co, ile i kiedy powinny jeść kobiety, jednocześnie nie narzucając rygorystycznych zakazów, ani nakazów, pozostawiając pole do indywidualnego wkomponowania poszczególnych zasad we własny tryb życia, preferencje żywieniowe i stan zdrowia.
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD).
Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów. Źródło niezbędne w praktyce lekarzy i dietetyków, a także organizatorów struktur leczenia żywieniowego dzieci w kraju.·
W publikacji Autorzy uwzględnili: szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków, kluczowe pojęcia i definicje, formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania.
O jedzeniu emocjonalnym
Jedzenie to konieczność ? bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ? usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia ? harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
O autorach
Joanna Derda - dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesuje się problematyką zdrowego jedzenia i szerzej zdrowego życia, w tym równowagi między ciałem i duszą.
Marta Pawłowska - specjalistka zdrowego żywienia, coach ze specjalizacją w zakresie zdrowia rodziny. Pasjonują ją relacje człowieka z jedzeniem. Przeprowadziła dziewięć edycji pierwszych w Polsce autorskich warsztatów poświęconych jedzeniu emocjonalnemu - „Ja i jedzenie: karmię ciało czy zatykam duszę?”.
Zastosuj skuteczny 4-tygodniowy program na zresetowanie metabolizmu. Poznasz kluczową rolę zdrowej wątroby w procesach przemiany materii i oczyszczania organizmu. Dowiesz się, jak szybko schudnąć. Zdrowe odżywianie, dzięki pysznym i zdrowym daniom, będzie niezwykle łatwe. Nie tylko stracisz na wadze, zredukujesz centymetry w talii i trwale zredukujesz łaknienie, ale pokonasz wiele przewlekłych chorób serca i układu trawiennego. Detoks, dieta i codzienna porcja ruchu to twoja recepta na relaks i zdrowie. Dzięki programowi opartemu na medycynie naturalnej odzyskasz energię, zregenerujesz siły i zapewnisz sobie zdrowy sen. Zastosuj skuteczne oczyszczanie wątroby i schudnij dzięki naturalnej terapii.
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb. Dzięki tej książce dowiesz się: czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem! O autorach Karen Frazier jest specjalistką od żywienia i fitnessu. Opracowuje przepisy dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać restrykcyjnych diet. Jej celem i pasją jest sprawianie, aby dieta nawet poważnie chorych osób była zarówno zdrowa, jak i satysfakcjonująca. Laura Manning jest dietetyczką, która od kilkunastu lat zajmuje się pacjentami z zespołem jelita drażliwego, nieswoistym zapaleniem jelit czy celiakią. Specjalizuje się w prostych i skutecznych rozwiązaniach, dzięki którym poprawia się zdrowie chorych, nawet w przypadku poważnego niedożywienia.
Dzięki tej książce odkryjesz skuteczną terapię naturalną, która pomoże ci zmniejszyć lęk i stres, złagodzić objawy depresji oraz wyeliminować stany zapalne. Jej podstawą jest dieta przeciwlękowa. Korzystając z porad Autorki, będziesz wiedział, które produkty wybierać, a jakich unikać, by poprawić funkcjonowanie mózgu i ustrzec się wielu poważnych chorób. Jednocześnie otrzymasz zestaw kilkudziesięciu prostych przepisów, które bez trudu wprowadzisz do jadłospisu z korzyścią dla swojego zdrowia. Jak udowadniają najnowsze badania naukowe, możliwe jest leczenie lęku bez leków. Wystarczy tylko konsekwentnie stosować zasady zdrowego odżywiania. Zdrowe jedzenie pomoże ci pozbyć się chronicznego lęku!
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.
Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?