Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD).
Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów. Źródło niezbędne w praktyce lekarzy i dietetyków, a także organizatorów struktur leczenia żywieniowego dzieci w kraju.·
W publikacji Autorzy uwzględnili: szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków, kluczowe pojęcia i definicje, formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania.
O jedzeniu emocjonalnym
Jedzenie to konieczność ? bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ? usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia ? harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
O autorach
Joanna Derda - dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesuje się problematyką zdrowego jedzenia i szerzej zdrowego życia, w tym równowagi między ciałem i duszą.
Marta Pawłowska - specjalistka zdrowego żywienia, coach ze specjalizacją w zakresie zdrowia rodziny. Pasjonują ją relacje człowieka z jedzeniem. Przeprowadziła dziewięć edycji pierwszych w Polsce autorskich warsztatów poświęconych jedzeniu emocjonalnemu - „Ja i jedzenie: karmię ciało czy zatykam duszę?”.
Zastosuj skuteczny 4-tygodniowy program na zresetowanie metabolizmu. Poznasz kluczową rolę zdrowej wątroby w procesach przemiany materii i oczyszczania organizmu. Dowiesz się, jak szybko schudnąć. Zdrowe odżywianie, dzięki pysznym i zdrowym daniom, będzie niezwykle łatwe. Nie tylko stracisz na wadze, zredukujesz centymetry w talii i trwale zredukujesz łaknienie, ale pokonasz wiele przewlekłych chorób serca i układu trawiennego. Detoks, dieta i codzienna porcja ruchu to twoja recepta na relaks i zdrowie. Dzięki programowi opartemu na medycynie naturalnej odzyskasz energię, zregenerujesz siły i zapewnisz sobie zdrowy sen. Zastosuj skuteczne oczyszczanie wątroby i schudnij dzięki naturalnej terapii.
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb. Dzięki tej książce dowiesz się: czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem! O autorach Karen Frazier jest specjalistką od żywienia i fitnessu. Opracowuje przepisy dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać restrykcyjnych diet. Jej celem i pasją jest sprawianie, aby dieta nawet poważnie chorych osób była zarówno zdrowa, jak i satysfakcjonująca. Laura Manning jest dietetyczką, która od kilkunastu lat zajmuje się pacjentami z zespołem jelita drażliwego, nieswoistym zapaleniem jelit czy celiakią. Specjalizuje się w prostych i skutecznych rozwiązaniach, dzięki którym poprawia się zdrowie chorych, nawet w przypadku poważnego niedożywienia.
Dzięki tej książce odkryjesz skuteczną terapię naturalną, która pomoże ci zmniejszyć lęk i stres, złagodzić objawy depresji oraz wyeliminować stany zapalne. Jej podstawą jest dieta przeciwlękowa. Korzystając z porad Autorki, będziesz wiedział, które produkty wybierać, a jakich unikać, by poprawić funkcjonowanie mózgu i ustrzec się wielu poważnych chorób. Jednocześnie otrzymasz zestaw kilkudziesięciu prostych przepisów, które bez trudu wprowadzisz do jadłospisu z korzyścią dla swojego zdrowia. Jak udowadniają najnowsze badania naukowe, możliwe jest leczenie lęku bez leków. Wystarczy tylko konsekwentnie stosować zasady zdrowego odżywiania. Zdrowe jedzenie pomoże ci pozbyć się chronicznego lęku!
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.
Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Autorka, doradca intuicyjny i specjalistka feng shui, odkrywa przed tobą sposób na harmonijny i przyjazny mieszkańcom dom. Z pomocą jej bezcennych wskazówek i... magii, uporasz się z bałaganem, który odbija się na twoim samopoczuciu. Proste, ale skuteczne rytuały, zaklęcia i czary pomogą ci w stworzeniu harmonijnej i odżywiającej twoją duszę przestrzeni. Wykorzystasz do tego kamienie szlachetne, olejki eteryczne, wróżki i anioły, a także magiczne rośliny, które stanową manifestację miłości, podnoszą na duchu, a także napełnią cię wysokimi wibracjami. Nauczysz się stosować zaklęcia ochronne, rytuały oczyszczające i przynoszące szczęście, a także zabiegi pielęgnacyjne z użyciem roślin leczniczych. Czas na harmonię - w domu i w życiu!
Weź udział się w wegetariańskiej uczcie i zakochaj się w bezmięsnym gotowaniu! Masz ochotę na coś pysznego? Coś szybkiego i sycącego, a może coś bardziej wykwintnego, co zachwyci cię nieoczekiwanym połączeniem składników?
Wypróbuj 100 przepisów, które cieszą podniebienie i poprawiają nastrój! Znajdziesz wśród nich pomysły na niespieszne niedzielne śniadania, szybkie przekąski do ulubionego serialu, efektowne obiady dla gości czy apetyczne desery z różnych stron świata. Zasmakuj ponownie w daniach z czasów błogiego dzieciństwa, wybierz się w kulinarną podróż po kuchniach z odległych krajów, pozwól sobie na małą ucztę dla swoich zmysłów. Czego chcieć więcej? Tofu w sosie śliwkowym, suflet serowy z gruszką, odświeżająca zupa z mango i imbirem, pierożki momo, ciasto oliwne z nektarynkami…
Nieważne, czy jesteś wegetarianinem od lat, czy chcesz jedynie ograniczyć mięso w diecie – te dania zadowolą nawet najbardziej wykwintnego smakosza i zmienią każdy posiłek w wyjątkowe przeżycie. Karolina Ponzo – podróżniczka, autorka książek, mama. Podróżowała autostopem po Indiach, tańczyła salsę na Kubie, kąpała się ze słoniami w Tajlandii, nurkowała w Kenii, podziwiała śnieżne małpy w Japonii. Choć mieszkała w Anglii, Hiszpanii i Francji, niezmiennie największą miłością darzy Gdańsk. To tutaj wraz z dwójką małych dzieci testuje nowe przepisy, zagniata ciasta i z premedytacją przemyca warzywa tam, gdzie to tylko możliwe. W wolnych chwilach podejmuje kolejne nieudane próby nauki hiszpańskiego, czyta skandynawskie kryminały i gości znajomych na wieczorach z grami planszowymi.
Zalecenia dietetyczne dla chorych na przewlekłą chorobę nerek. Jeśli zdiagnozowano u ciebie przewlekłą chorobę nerek, to musisz zacząć stosować szereg ograniczeń dietetycznych. Oznacza to zmianę nawyków żywieniowych – ale twoje posiłki nie muszą być ani skomplikowane ani nudne. Dzięki Susan Zogheib nauczysz się przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy, z których skorzystasz ty i twoja rodzina.
Z poradnika dowiesz się m.in.: – jakie są przyczyny choroby nerek – jaką rolę odgrywa dieta w codziennym życiu – w jaki sposób ograniczać sód, potas, fosfor oraz białko w menu – jak zaplanować pożywne i zdrowe posiłki – co możesz zjeść w domu, a co na mieście. W książce znajdziesz m.in.: – ponad 100 przepisów dla osób chorych na nerki – plany menu i propozycje posiłków – listy zakupów – szereg przydatnych informacji żywieniowych – porady, co jeść poza domem.
Przy wszystkich przepisach podano wartości odżywcze, a wiele z propozycji kulinarnych możesz przygotować w 30 minut lub krócej – dostosowując się do twojego napiętego harmonogramu i pomagając bez stresu utrzymać dietę przyjazną dla nerek. Susan Zogheib Jest dyplomowaną dietetyczką zainteresowaną żywieniem osób z PChN . Ukończyła studia na Wydziale Żywienia Człowieka Uniwersytetu Ryerson, w Toronto. Autorka książek dla chorych na nerki.
Zebrane w tej książce przepisy kulinarne sprawią, że łatwo i szybko przygotujesz smaczne potrawy, które pomogą ci zlikwidować objawy fibromialgii. Dzięki nim szybciej pokonasz chorobę i poprawisz stan zdrowia, jednocześnie dostarczając swojemu organizmowi wielu pożywnych składników. Okazuje się bowiem, że odpowiednio dobrana dieta i stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania to doskonały sposób na przewlekły ból i towarzyszące mu stany zapalne. Autorka prezentuje produkty spożywcze będące podstawą tej terapii naturalnej, jak i takie, których koniecznie należy unikać. Nie szczędzi też praktycznych wskazówek, dzięki którym będziesz wiedział, jak oszczędzić czas w kuchni i przyspieszyć przygotowywanie posiłków. Leczenie fibromialgii zacznij od… kuchni!
Wielka księga kuchni ketogenicznej to kompedium wiedzy dotyczące utrzymania zdrowego odżywiania i stylu życia keto z największym wyborem przepisów, planów posiłków i informacji żywieniowych. To publikacja zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych osób, stosujących zasady diety keto. Autorka oferuje 2-tygodniowe plany posiłków, które pomogą ci w realizacji indywidualnych celów związanych z utratą wagi, przyspieszeniem ketozy oraz oczyszczaniem organizmu. Zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby całe życie być na diecie keto. Dowiesz się, jak szybko schudnąć. To jedyna książka, która zaspokaja potrzeby każdej kuchni ketonowej i zawiera 200 prostych, codziennych przepisów uwzględniających dietę ketogeniczną na śniadanie, obiad, kolację, deser. Postaw na keto.
Całkowicie odmień swoje życie i zdrowie…w zaledwie 90 dni!
O Czym jest #Moje90Dni?
#Moje90Dni jest to projekt przemiany zdrowia fizycznego i mentalnego.. stworzony przez Odmładzanie Na Surowo (Mariusz Budrowski)… Projekt skupia się na korzystaniu z rozwiązań.. witariańskich oraz światowych praktyk zdrowotnych. Jesteśmy w SZOKU!
Jakie rezultaty mieli z nami uczestnicy!… Od kompletnych transformacji ciała i zdrowia.. do odmian spirytualnych.. #Moje90Dni miał być tylko pięknym dodatkiem do projektu Odmładzanie Na Surowo ale stał się jednym z najlepszych programów przemiany zdrowia w Polsce!
W 90 dni…
270 filmów (nadawaliśmy na żywo 3 razy dziennie!)
47,000 ludzi wzięło udział w wyzwaniu w pierwszym wydaniu
5,000,000+ Wyświetleń filmów w 90 dni
1,000,000+ Polubień i Komentarzy na postach #Moje90Dni
1,000,000+ Godzin spędzonych wspólnie razem z Nami w 90 dni!
To był naprawdę szalony czas!!! (po tych 90 dniach musieliśmy odpocząć przez 10 dni – oczywiście żartujemy, to była dla nas przyjemność)
Ale było naprawdę warto… bo na końcu zobaczyliśmy prawdziwe niesamowite rezultaty… One były naprawdę nadzwyczajne, aż sami nie mogliśmy w nie uwierzyć…
Co uzyskali uczestnicy poprzez ten 90-dniowy system:
Utrata zbędnych kilogramów… w końcu mieli wymarzone sylwetki! Od lat nie czuli się tak zdrowo.. :))
Kompletna przemiana i naprawa skóry, ogólne efekty odmładzające! …Ile my się na słuchaliśmy od naszych słuchaczy po #Moje90Dni o przemianach skóry i ogólnym odmłodzeniu tego nie jesteśmy w stanie zliczyć. Dlatego czujemy, że naprawdę wybraliśmy dobrą nazwę projektu :))
Lepsze wyniki badań i kompletna przemiana zdrowotna w całym organizmie!… ten projekt to jest kompletna metamorfoza zdrowia nie tylko z zewnątrz, ale również pozwala wrócić do homeostazy.
Poczuli się lepiej fizycznie, mentalnie i emocjonalnie… Moje90Dni ma cały moduł raz dziennie poświęcony na ulepszenia, twojego zdrowia emocjonalnego i fizycznego! Rezultaty są aż zaskakujące.
Poprawa snu przez co naprawa ciała… Jednym z najlepszych rezultatów, uzyskanym podczas tej metamorfozy ze snem, mieliśmy bardzo piękny odzew od ludzi! Ten projekt pomaga ludziom również z problemami związanymi ze snem
Nauka budowania nawyków co zmieni twoje życie na lepsze!… Cały projekt Moje90dni polega na teorii, małych kroków do celu zdrowotnego albo życiowego, Moje90Dni jest stworzone z myślą o budowaniu i utrzymywaniu nawyków ulepszających życie!
Wzmocnienie funkcji mózgu w pozyskiwaniu nowych informacji…Moje90Dni ma mocne połączenie również ze światem rozwoju osobistego oraz wzmocnienie funkcji naszego mózgu… abyśmy być lepsi dzisiaj od siebie z wczoraj!
Dlatego po obejrzeniu i usłyszeniu niesamowitych rezultatów z pierwszej edycji zdecydowaliśmy się pójść o krok dalej…
Nie tylko zaplanowaliśmy kolejne 90-dniowe wyzwanie na następny rok, ale zdecydowaliśmy się napisać książkę pod tym samym tytułem „Moje 90 dni, Które ma na celu pomóc ci nawet bardziej się zagłębić w twój rozwój i metamorfozę!
Widzisz, pytanie, które kieruje naszymi decyzjami, brzmi: „Jak możemy zrobić jeszcze więcej dla naszej niesamowitej społeczności, Jak możemy bardziej Wam pomóc?”
(to jest pytanie, które zapoczątkowało Odmładzanie Na Surowo na pierwszym miejscu, to pytanie doprowadziło do naszych pierwszych bestsellerowych książek Surowe Zdrowie i Na Surowo, to pytanie, które doprowadziło nas do prowadzenia naszych imprez Surowe Życie, Witariady, Ponad 1000 opublikowanych przez nas filmów na platformach Facebook i YouTube…)
Właśnie to pytanie, kieruje naszymi decyzjami… dzień po dniu.
Tak więc po wyzwaniu ponownie zadaliśmy je sobie i wpadliśmy na pomysł…
Ten pomysł polega na tym aby stworzyć pomocny poradnik o nazwie…
MOJE 90 DNI: Nowy Ja, Nowa Ty W 90 Dni!
Chcesz zaskoczyć gości niebanalnymi zestawieniami warzyw i dodatków? Podaj jedną z naszych wyjątkowych sałatek. A może chcesz mieć dietetyczne posiłki do pracy? Lub pyszne dania obiadowe, które można wykonać w kilka minut? Sałatki to idealna przystawka, samodzielne danie, popołudniowa przekąska lub zdrowe śniadanie. To najlepszy wybór dla wegetarian, bezglutenowców, osób ceniących lekkostrawną dietę. Sprawdź to! Nagrodą jest zdrowie.
Czy wiesz, ile wartości odżywczych ma twój posiłek? Czy znasz skład produktów żywnościowych, które kupujesz? Dieta jest główną przyczyną śmierci, niepełnosprawności, chorób autoimmunologicznych czy braku odporności. Spożywamy coraz więcej wysokoprzetworzonych produktów powstających na bazie zbóż (pszenicy, kukurydzy, soi). Jeśli zła dieta i współczesny model żywienia są naszym największym zabójcą, to co zrobić, aby zdrowo się odżywiać? Ta książka pomoże ci odróżnić żywność wartościową od tej, która cię zabija. Dopiero po tej lekturze zrozumiesz, co tak naprawdę ci szkodzi i zatruwa twój organizm. Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko na obwód twojej talii, ale także na społeczność, planetę i światową gospodarkę. Czy wiesz, co jesz?
Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni brzmi egzotycznie, prawda? Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny brzmi wyjątkowo swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych.Mało kto wie, że jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą konkurować z zagranicznymi superfoods.Dzięki tej książce dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych, krajowych produktów, w tym warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods i ich prozdrowotne składniki. Zdobędziesz wiedzę, w jakich stanach i chorobach pomagają.Ciesz się bogactwem superfoods przez cztery pory roku!
Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się smakiem roślin, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, jest mi bliska od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać.Pamiętaj, że każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie!.Daria Rogowska autorka bloga ekocentryczka.pl
Dieta silnie i wieloaspektowo wpływa na naszą psychikę
Zmagasz się ze stanami lękowymi lub depresją?
Nie możesz spać?
Męczy cię mgła mózgowa?
A może cierpisz na inne poważne schorzenia psychiczne i zastanawiasz się, jak sobie pomóc?
Psychiatrzy przepisują swoim pacjentom leki, psychologowie kierują ich na różnego rodzaju terapie, jedni i drudzy jednak rzadko udzielają porad na temat tego, co powinno pojawiać się na talerzu. Ostatnie, przełomowe badania nad związkiem mikrobioty z mózgiem wykazały jednak, że dieta oddziałuje na naszą psychikę, a z kolei nasza kondycja psychiczna znajduje odzwierciedlenie w tym, co ląduje w naszym żołądku. Uzbrojona w wiedzę z zakresu psychiatrii, dietetyki i sztuk kulinarnych, dr Uma Naidoo wyczerpująco i przystępnie wyjaśnia te związki i pokazuje, w jaki sposób zdrowa dieta może pomóc w rozwiązaniu problemów, z którymi zmaga się nasz umysł.
Każdy rozdział w tej książce jest poświęcony innej powszechnie występującej dolegliwości. Pojawiają się tu zarówno zagadnienia związane z bezsennością i spadkiem libido, jak i z depresją, zaburzeniami lękowymi, ADHD, otępieniem i mgłą mózgową, zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi, PTSD, a nawet ze schizofrenią i zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi. Jeśli cierpisz z powodu któregoś z tych problemów, znajdziesz tu najnowsze odkrycia naukowe na ten temat, sporo praktycznych zaleceń odnośnie do szkodliwych i wskazanych składników diety, a także historie ludzi, którzy zmagali się z podobnymi trudnościami. Dieta dla zdrowia psychicznego zawiera także garść przepisów na pyszne, zdrowe dla mózgu potrawy.
Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Autorki w łatwy i przystępny sposób opisują mechanizm laktacji, to, skąd bierze się mleko w piersiach oraz jak postępować po urodzeniu dziecka, by z powodzeniem karmić je piersią przez długie miesiące. Po przeczytaniu tej książki będziesz świadomą kobietą, która znając wartość swojego pokarmu, jest odporna na wszelką pojawiającą się krytykę. Pytania: „Czy masz wystarczająco dużo mleka w piersiach?”, „Czy Ania/Jaś się najada?”, „Dlaczego dziecko nie przesypia całej nocy?” już nie podadzą w wątpliwość twoich matczynych umiejętności. Sercem książki są rozdziały poświęcone wpływie diety mamy na powstający pokarm. Temat, na którym rzekomo zna się każda babcia, ciocia, każdy wujek i każda sąsiadka. Koniec z tym! Teraz to ty będziesz wiedziała najlepiej, co z twojej diety naprawdę może zaszkodzić dziecku, a co jest zaleceniem wyssanym z palca. Autorki – jako matki i jako dietetyczki – wspierają, radzą i dzielą się swoim doświadczeniem z tego niesamowitego okresu. W książce znajdziesz też smaczne i – co najważniejsze – szybkie i proste w wykonaniu przepisy na posiłki dla mamy oraz całej rodziny.
Kompleksowy poradnik dla każdej świeżo upieczonej mamy! Warto po niego sięgnąć nawet już podczas ciąży. Autorki w prosty sposób opisują proces laktacji i podpowiadają jak radzić sobie z pojawiającymi się w tym czasie z typowymi trudnościami i niepokojami. Wyjaśniają także w jaki sposób świeżo upieczona mama powinna komponować swoje posiłki i obalają mity o „diecie kobiety karmiącej”. W książce nie zabrakło oczywiście przepisów.
Ta książka z pewnością powinna być kompendium wiedzy dostępnym w każdej szkole rodzenia oraz na oddziałach położniczych. To także pozycja obowiązkowa dla mam i babć, które chcą wspierać kobietę w nowym etapie życia.
Izabela Dembińska, położna, autorka bestsellerowych poradników „Rodzić można łatwiej” i „Pierwsze chwile z noworodkiem”
Właśnie zaczynasz swoją przygodę z karmieniem piersią? Już nie musisz słuchać porad cioć i koleżanek. „Karmię piersią, jem zdrowo” to pierwsza książka, która w fachowy sposób łamie wszystkie dietetyczne tabu na temat diety matki karmiącej. A do tego znajdziecie w niej kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów. Jest więc nie tylko mądrze, lecz także smacznie!
Każdy troskliwy rodzic chce, by jego dziecko cieszyło się zdrowiem. Dowiedz się jak dbać o nie w zgodzie z naturą! Najstarszy system medyczny świata – licząca ponad 5 tysięcy lat ajurweda – nie tylko dysponuje wiedzą jak zachować zdrowie w każdym aspekcie naszego życia, ale też krok po kroku uczy jak zapobiegać, aby później nie leczyć. Korzystając z jej wskazówek, możemy dbać nie tylko o nasze zdrowie i szczęście, ale również zatroszczyć się o odporność i zdrowie naszych dzieci. Według ajurwedyjskich zasad żyją nie tylko Maciek i Karolina, ale również ich synek – Jaś. I podobnie jak rodzice, cieszy się zdrowiem w zgodzie z naturą. Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?