W tym dziale znajdziecie Państwo szeroki wybór fachowych książek, poradników, atlasów o różnego rodzaju chorobach i schorzeniach - wszystkie rodzaje chorób i schorzeń, profilaktyka, wykrywanie, leczenie, zapobieganie. Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, tylko tutaj znajdziecie najlepszy i największy wybór książek z dziedziny zdrowia - DobreKsiazki.pl
Publikacja jest jedynym na rynku opracowaniem na temat praw osób z niepełnosprawnością intelektualną lub psychiczną, w którym kompleksowo omówiono zarówno zagadnienia prawa międzynarodowego, jak i problemy prawa krajowego (instytucja ubezwłasnowolnienia, prawa polityczne). Łączy perspektywę teoretyczną z konkretnymi problemami i propozycjami ich rozwiązania. Autorzy przedstawiają zmieniające się podejście do praw osób z niepełnosprawnościami w prawie międzynarodowym. W wyniku zmiany międzynarodowego standardu praw człowieka w zakresie ochrony praw osób z niepełnosprawnościami intelektualnymi lub psychicznymi dostrzegają konieczność zreformowania w polskim porządku prawnym instytucji ubezwłasnowolnienia oraz poszerzenia praw o charakterze politycznym takich osób.
„Księga ciąży” powstała po to, aby Cię wesprzeć, poradzić, wysłuchać. To wiarygodne i kompleksowe źródło informacji o emocjonalnych i fizycznych zmianach towarzyszących oczekiwaniu na dziecko. Znajdziesz w niej odpowiedzi na najważniejsze pytania, a także wiele innych ciekawych i przydatnych informacji: - Jak miesiąc po miesiącu przebiega ciąża? Co dzieje się w głowie, sercu i brzuchu mamy? - Jak ciąża i jej poszczególne etapy wpływają na kobietę i jej emocje oraz związki i relacje w rodzinie? - Jak przebiega rozwój dziecka? Jak dbając o siebie w ciąży, zatroszczyć się też o jego zdrowie? - Czy konieczna jest zmiana trybu życia w ciąży? Które wyzwania odłożyć na później, a które podejmować bez obaw? - Jakie pokarmy są naszymi sprzymierzeńcami w walce o zdrową ciążę i zdrowe dziecko, a jakich należy unikać? - Jak zadbać o kondycję fizyczną i radzić sobie ze stresem, kiedy spodziewamy się dziecka? „Księga ciąży” pomoże Ci jak najlepiej przygotować się do porodu i przyszłej opieki nad noworodkiem. Uwzględnia wszystkie najnowsze trendy położnictwa, takie jak obecność douli przy porodzie, poród siłami natury po cesarskim cięciu, porody domowe, kontakt „skóra do skóry” czy przedłużone niezaciskanie pępowiny. Książka pokazuje pełne spektrum możliwości, wielość dróg i rozwiązań zgodnie z ideą, że każda kobieta i każda ciąża jest unikalna, a każda ciężarna ma prawo podejmować własne decyzje, kierując się swoją intuicją i potrzebami.
Książka obejmuje w sposób całościowy zagadnienia parazytologii klinicznej. Jej autorami są wybitni klinicyści chorób pasożytniczych i tropikalnych oraz znakomici specjaliści innych kierunków medycyny z różnych ośrodków w Polsce.
Jest to pierwsza w Polsce tak obszerna publikacja poświęcona zmianom hormonalnym u mężczyzn po pięćdziesiątym roku życia i spowodowanym nimi chorobom, które - w związku ze starzeniem się społeczeństwa - stają się coraz poważniejszym problemem medycznym. Chociaż książka przeznaczona jest przede wszystkim dla lekarzy pierwszego kontaktu, urologów, z pewnością zainteresuje też lekarzy wszystkich innych specjalności, do których zgłaszają się mężczyźni w wieku około 50-60 lat.
Jest to nowoczesny podrecznik z zakresu patofizjologii, który ma służyć studentom jako podrecznik pierwszego kontaktu. Książka podzielona jest na 21 rozdziałów, które odpowiadają poszczególnym działom włączonym do programu nauczania patofizjologii.
Ułatwia ona zrozumienie powiązania nauk podstawowych z zagadnieniami medycyny klinicznej. W podręczniku po raz pierwszy położono szczególny nacisk na zrozumienie podstawowych mechanizmów patogenetycznych.
Zbiór artykułów autorstwa światowej sławy autorytetów w dziedzinie badań mózgowych mechanizmów zachowania, które ukazują Czytelnikom szeroki kontekst badań nad mózgową organizacją wybranych funkcji (m.in. inteligencji, pamięci, uwagi, funkcji wykonawczych, osobowości i emocji). Ważna i inspirująca lektura dla: - zainteresowanych szeroko rozumianymi badaniami nad mózgiem, - psychologów klinicznych, specjalizujących się w pracy z osobami ze zmianami neuropsychologicznymi spowodowanymi chorobami mózgu - studentów różnych kierunków studiów magisterskich, doktoranckich, podyplomowych, którzy poruszają w swych rozprawach zagadnienia neuropsychologiczne Obecnie neuropsychologia celowego działania i jego wykonawczych regulatorów oraz mózgowe podłoże procesów emocjonalno-osobowościowych wzbudzają ogromne zainteresowanie przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych z (neuro)psychologią na czele, która przez to ma szansę nabrać bardziej interdyscyplinarnego kolorytu i odegrać jeszcze większą rolę w ogólnej dyskusji o człowieku oraz złożonych uwarunkowaniach jego funkcjonowania Prof. Krzysztof Jodzio
Spośród wszystkich chorób chronicznych cukrzyca ma najszybciej pnące się w górę wskaźniki wzrostu zachorowań. Przyczynia się do chronicznie słabego stanu zdrowia i skraca życie chorych. Są jednak i dobre wiadomości: stosując odpowiedni sposób odżywiania się i suplementy oraz zmieniając tryb życia, można zawrócić proces chorobowy cukrzycy typu II! Trzeba jednak wiedzieć, że przestrzeganie konwencjonalnych zaleceń dietetycznych najprawdopodobniej poskutkuje przyrostem masy ciała i stopniowym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Zastosowanie wskazówek zawartych w tej książce to najlepszy sposób, by obniżyć poziom glukozy we krwi, schudnąć i odzyskać zdrowie.
""Cukrzyca"" - to szokująca, prawdopodobnie dla każdego,kto ją usłyszy, diagnoza. Są jednak sposoby na złagodzenie przebiegu choroby i świadome wpływanie na własne samopoczucie. Aktywny styl życia i zdrowe odżywianie, utrzymujece poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie, to dla każdego diabetyka bardzo istotne.Autorka, Louise Hamilton jest diabetykiem. W tej książce zebrała wszystkie swoje najlepsze przepisy, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolnewęglowodany. Przepisy obejmujące wszystkie posiłki - od śniadania po kolację, są proste w przygotowaniu i każdy sobie z nimi poradzi.Jeden z rozdziałów poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Autorkami tych porad są technolodzy żywienia i ekspertki ds. cukrzycy, dr Mette Axelsen i dr Hilde Brekke z Sahlgrensk Akademin w Göteborgu. Autorki sprawdziły również, pod względem zgodności z wymogami diety dla diabetyków, wartości energetyczne i odżywcze wszystkich proponowanych w książce posiłków.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Zastosuj odkrycia naukowców w swojej kuchni!
Poznaj prosty przepis na zapobieganie chorobom nowotworowym!
Co znajdziesz w tej książce?
Przystępne wyjaśnienie, czym jest choroba nowotworowa i jak powstaje
Podstawy dietetyki – czyli co powinniśmy jeść, a czego unikać, żeby jedzenie było dla nas lekarstwem, a nie czynnikiem ryzyka
Kompleksowy przegląd produktów spożywczych ze wskazaniami, które z nich mają właściwości antyrakowe, a których, z uwagi na ich rakotwórcze działanie, należy się wystrzegać
Uwagi na temat innych działań profilaktycznych, o których nie powinno się zapominać, takich jak właściwy styl życia
Tabelki i wykresy ilustrujące porady zawarte w książce, które pomogą w stworzeniu diety idealnie dopasowanej do twojego wieku i trybu życia
Zobacz Zestaw Antyrakowy wydawnictwa Esprit. Razem taniej! Oszczędzasz 15%
Zobacz Zestaw Antyrakowy
Fragment książki
W przypadku chorób przewlekłych najefektywniejszym sposobem wspomagania i zachowania zdrowia okazała się profilaktyka. Aktywne zapobieganie chorobom jednocześnie przyczynia się do podniesienia jakości życia. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem zatroszczenia się o własne zdrowie jest Spośród chorób spowodowanych niewłaściwym odżywianiem nowotwór budzi szczególny niepokój, w dużej mierze dlatego, że wciąż tak mało o nim wiemy. Rozpowszechniony jest pogląd, że to, czy ktoś będzie zdrowy, czy zachoruje na raka, zależy od losu. W rzeczywistości rak jest chorobą, której w znacznej mierze można zapobiec dzięki zbilansowanemu odżywianiu i świadomemu stylowi życia. W mediach często pojawiają się informacje o kolejnych rakotwórczych substancjach zawartych w pożywieniu. Zniekształcają one obraz relacji pomiędzy wystąpieniem choroby nowotworowej a odżywianiem, podczas gdy nasze pożywienie w znacznie większym stopniu chroni nas przed zachorowaniem na nowotwory złośliwe niż stanowi czynnik ryzyka.
Ryzyko zachorowania na raka nie zmniejsza się dzięki przyjmowaniu pojedynczych substancji odżywczych albo jedzeniu rzekomo wyjątkowo zdrowych produktów, lecz dzięki jakości całej diety. Istotną rolę odgrywają dobór pożywienia, jego przygotowanie i ilość. Ponieważ rak prawie nigdy nie ma jednej przyczyny, lecz powstaje w wyniku wzajemnego oddziaływania warunków i czynników zewnętrznych i wewnętrznych, rada, by po prostu żyć dobrze, wydaje się najlepsza. Oznacza to umiarkowanie w jedzeniu, urozmaiconą dietę, aktywność fizyczną i ruch sprawiający przyjemność, jak również właściwe proporcje wysiłku i odpoczynku.
Profilaktyka nowotworowa jest jednocześnie wielkim zadaniem i szansą. Należą do niej — przy różnorodności po części sprzecznych i wprowadzających w błąd informacji — przede wszystkim wiarygodne zalecenia co do odżywiania i stylu życia oraz co do postawy wobec nich przyjmowanej. Oprócz unikania palenia, jak również zapobiegania nadwadze i otyłości jedzenie mniejszej ilości produktów wysokoenergetycznych, ale obfitujących w substancje ochronne, okazało się skuteczną ochroną przed pewnymi rodzajami raka. Zadanie informowania o możliwych działaniach zmniejszających ryzyko zachorowania na raka wypełnia Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF). Globalna sieć WCRF postawiła sobie za cel sformułowanie zaleceń na podstawie dotychczasowego wiarygodnego stanu wiedzy i przekształcenie ich w ogólnie zrozumiałe przesłanie. Na zaleceniach tych z kolei swoje decyzje mają opierać specjaliści, społeczności, rodziny i każdy człowiek z osobna.
W książce tej zostały przedstawione i szczegółowo omówione najnowsze zalecenia WCRF. Dają one szansę na czynne i samodzielne przeciwdziałanie zachorowaniu na raka i rozwojowi choroby. Kolejnym ważnym sposobem na ochronę przed rakiem jest poddawanie się regularnym badaniom profilaktycznym — nie należy tego odkładać „na później".
Prof. dr Michael Hamm Specjalista w dziedzinie żywienia
Stop dla raka
Spis treści
Wstęp 9
Rak — podstawowe informacje 14
Czym jest i jak powstaje rak? 15
Zachwiana równowaga 16
Rak w liczbach 18
Rak nie powstaje nagle 23
Niepożądane właściwości komórek nowotworowych. 28
Trzy etapy powstawania raka 31
Stop dla raka! 38
Przed rakiem można się uchronić 43
Odżywianie — czynnik ochronny 51
Właściwe odżywianie jako czynnik
zapobiegający zachorowaniu na raka 52
Wtórne substancje roślinne robią karierę 53
Wtórne substancje roślinne
— więcej niż tylko antyoksydanty 68
Profilaktyka nowotworowa dzięki błonnikowi 71
Prę- i probiotyki dla zdrowych jelit 75
Kwas foliowy — witamina ochronna 81
Tłuszcz tłuszczowi nierówny 82
Kuchnia krajów śródziemnomorskich
— przyjemność jak na urlopie 86
Żywność kontra rak 89
Odżywianie w profilaktyce nowotworowej. 90
Tajemnica tkwi w różnorodności 91
Brokuły, czerwona kapusta i spółka 96
Sałaty i nie tylko 104
Korzenie, bulwy i pędy 110
Pomidory, papryka i spółka 118
Przyprawy i zioła 126
Owoce jagodowe i ziarnkowe 133
Owoce cytrusowe, egzotyczne i tropikalne 142
Fasola, soczewica, soja 150
Zboża i produkty z pełnego ziarna 158
Zdrowe tłuszcze 167
Jogurty, sery i spółka 175
Ryby 182
Woda, herbata i soki 188
Jak zapobiegać zachorowaniu na raka - najnowsze zalecenia
197
Drugi raport Światowego Funduszu Badań
nad Rakiem 198
Badania i informacje na temat zapobiegania
zachorowaniu na nowotwór 199
Dowody na wielu płaszczyznach 200
Co wynika z badań? 204
Zalecenie 1. Należy zmniejszyć masę ciała 212
Zalecenie 2. Należy wzmóc aktywność fizyczną 216
Zalecenie 3. Należy unikać kalorycznych
produktów spożywczych i napojów 222
Zalecenie 4. Więcej roślinnych produktów spożywczych 227
Zalecenie 5. Umiarkowanie w jedzeniu
produktów pochodzenia zwierzęcego 231
Zalecenie 6. Ostrożnie z alkoholem 235
Zalecenie 7. Mniej soli 237
Zalecenie 8. Suplementy diety — (nie)konieczne?. 239
Zalecenia uzupełniające 240
Praktyczne wskazówki żywieniowe
na każdy dzień 249
Kampanie i diety przeciwnowotworowe 250
Gra zespołowa, czyli dostarczanie organizmowi
składników odżywczych 251
„Pięć razy dziennie" — dziecinnie prosta zasada 252
Przyjemność osiągana dzięki odpowiednio
dobranej żywności 256
Czy dieta wegetariańska lepiej chroni
przed chorobami? 265
Czy nasza żywność zaspokaja nasze zapotrzebowanie? 270
Zaczynasz pracę w pracowni, w której rezonans magnetyczny wykonuje się już od jakiegoś czasu. Któryś z bardziej doświadczonych pracowników ma wytłumaczyć Ci zasady działania i jak najszybciej nauczyć obsługi aparatu. Być może on też w przyśpieszonym trybie nauczył się tego od innego pracownika. Razem z aparatem do pracowni przyjechał wprawdzie specjalista od aplikacji i wytłumaczył, co z czym jeść, ale to było już na tyle dawno, że jest spora szansa,że większość z obecnych na tamtym szkoleniu pracuje już gdzie indziej. Aparat jednocześnie przeraża Cię i fascynuje. Wspaniałe zdjęcia, niezwykle interesujące badania, ale to wszystko takie skomplikowane i jest tego tak dużo na początek!
The association between poor nutrition and disease is well established. Integrating nutritional sciences into clinical practice offers a valuable tool to improve patient care and prognosis, particularly within the critical care environment where nutrition is often overlooked. However, optimizing nutritional support offers a safe and simple adjunct to more expensive and technologically challenging treatments for these complex patients. This volume provides comprehensive guidelines for the nutritional support of critically ill patients and is valuable reading for doctors, nurses, dieticians and practitioners working within the critical care environment. It begins by discussing nutritional physiology and patient assessment, providing an essential foundation for planning and managing the dietary requirements of critically ill patients. Internationally-recognized authors present evidence-based guidelines for managing various groups, including surgical patients, patients with burns, and patients with renal failure. The implications of enteral vs. parenteral nutrition, timing of nutritional support, therapeutic strategies, and management of complications are discussed.
Prenatal and Postnatal Care: A Woman-Centered Approach is a comprehensive resource for the care of the pregnant woman before and after birth. Ideal as a graduate text for newly-qualified adult nurses, family and women’s health practitioners, and midwives, the book can also be used as an in-depth reference for antenatal and postpartum care for those already in practice.
Beginning by outlining the physiological foundations of prenatal and postnatal care, and then presenting these at an advanced practice level, the book moves on to discuss preconception and prenatal care, the management of common health problems during pregnancy, and postnatal care. Each chapter includes quick-reference definitions of relevant terminology and statistics on current trends in prenatal and postnatal care, together with cultural considerations to offer comprehensive management of individual patient needs.
Written by experts in the field, Prenatal and Postnatal Care: AWoman-Centered Approach, deftly combines the physiological foundation of prenatal and postnatal care with practical application for a comprehensive, holistic approach applicable to a variety of clinical settings.
Podręcznik stanowi kontynuację książki Anatomia układu ruchu, ukierunkowaną na budowę narządów wewnętrznych i układu nerwowego. Liczne barwne, przejrzyste ryciny i schematy (zaczerpnięte z Atlasu anatomii Sobotty) w połączeniu z przystępnym tekstem ułatwiają naukę i zachęcają do zgłębiania wiedzy. Publikacja skierowana jest przede wszystkim do studentów fizjoterapii i innych kierunków akademii wychowania fizycznego.
Drugie wydanie uzupełnione o nowe ryciny.
Antyrak. Nowy styl życia - David Servan Schreiber
W bestsellerowej książce Dr Servan-Scheibler opisał sposób życia, który ochroni Cię przed nowotworem. W książce „Antyrak” znajdziesz przepis na styl życia, który pomoże Ci ograniczyć ryzyko rozwinięcia się nowotworu w Twoim organizmie, pozwoli zwolnić postęp choroby i zapobiec jej powrotowi. Książkę wydał Albatros.
Dr David Servan Schreiber
Neuropsychiatra, współorganizator Centrum Medycyny Integracyjnej i amerykańskiego oddziału Lekarzy Bez Granic – niósł pomoc medyczną w Kosowie i Gwatemali. Jego książki Zdrowiej! Pokonaj lęk, stres i depresję oraz Można żegnać się wiele razy osiągnęły status bestsellerów na całym świecie. Przez 20 lat walczył z rakiem, w tym czasie opracował metodę walki z rakiem polegająca na stymulacji systemu odpornościowego.
Antyrak
Dr Servan-Schreiber opisuje stan badań nad procesem rozwoju raka – na podstawie tych odkryć opiera swoją metodę leczenia raka. Na wzrost zachorowalności na raka wpływa wzrost spożycia cukrów – warto wyeliminować go z diety. Powinniśmy zacząć spożywać pełnoziarniste pieczywo i produkty o niskim indeksie glikemicznym. Rozwojowi raka sprzyja żywność wypełniona hormonami i innymi substancjami chemicznymi oraz toksyczność środowiska, w którym żyjemy.
Dieta antyrakowa
Istnieje wiele produktów, które wspierają organizm w walce z rakiem: soja, niektóre rodzaje grzybów, owoce i warzywa. W książce znajduje się opis diety, która pozwoli uniknąć zachorowania na raka. Umiejętne przygotowanie potraw wzmocni antynowotworowe działanie poszczególnych produktów. Ważne jest także nastawienie psychiczne – w zachowaniu równowagi wesprą medytacje i joga.
Fragment książki
Taki pogląd na istotę choroby nowotworowej prowadzi do przyjęcia czterech nowych zasad postępowania. Każdy może zastosować je w praktyce, zaprzęgając swoje ciało i umysł do tworzenia własnej, antyrakowej biologii. Te cztery zasady określają: (1) jak chronić się przed zaburzeniami równowagi w naszym środowisku, które powstały po 1940 roku i przyczyniły się do wybuchu obecnej epidemii raka; (2) jak zmienić dietę w celu ograniczenia spożycia substancji sprzyjających powstaniu nowotworów i maksymalnego zwiększenia ilości związków fitochemicznych, które aktywnie walczą z guzami; (3) jak zrozumieć i zaleczyć psychiczne rany, które wzmacniają mechanizmy biologiczne sprzyjające chorobie nowotworowej; (4) jak nawiązać głębszy kontakt z własnym ciałem, stymulując w ten sposób układ odpornościowy i osłabiając mechanizmy powstawania stanów zapalnych, które przyczyniają się do wzrostu guzów.
Książka ta nie jest jednak podręcznikiem biologii. Konfrontacja z chorobą stanowi bolesne doświadczenie wewnętrzne. Nie mógłbym jej napisać, nie wracając myślą do radości i smutków, odkryć i porażek, dzięki którym przeżywam życie znacznie intensywniej niż piętnaście lat temu. Mam nadzieję, że dzieląc się tym wszystkim z Czytelnikami, umożliwię im znalezienie drogi uzdrowienia i przygód, wypełnionej pięknem i radością.
Everything that lives will die. That’s the fundamental fact of life. But not everyone dies at the same age: people vary wildly in their patterns of aging and their life spans—and that variation is nothing compared to what’s found in other animal and plant species. A giant fungus found in Michigan has been alive since the Ice Age, while a dragonfly lives but four months, a mayfly half an hour. What accounts for these variations—and what can we learn from them that might help us understand, or better manage, our own aging?
With The Long and the Short of It, biologist and writer Jonathan Silvertown offers readers a witty and fascinating tour through the scientific study of longevity and aging. Dividing his daunting subject by theme—death, life span, aging, heredity, evolution, and more—Silvertown draws on the latest scientific developments to paint a picture of what we know about how life span, senescence, and death vary within and across species. At every turn, he addresses fascinating questions that have far-reaching implications: What causes aging, and what determines the length of an individual life? What changes have caused the average human life span to increase so dramatically — fifteen minutes per hour — in the past two centuries? If evolution favors those who leave the most descendants, why haven’t we evolved to be immortal? The answers to these puzzles and more emerge from close examination of the whole natural history of life span and aging, from fruit flies, nematodes, redwoods, and much more.
The Long and the Short of It pairs a perpetually fascinating topic with a wholly engaging writer, and the result is a supremely accessible book that will reward curious readers of all ages.
Ponoszę konsekwencje wyborów, których dokonałem. Moja odmowa aborcji była oczywista. Prof. Bogdan Chazan Dla krytyków - ta rozmowa jest wyjaśnieniem. Dla wspierających - podziękowaniem. Dla wszystkich - zaproszeniem do dyskusji bez uprzedzeń. Takiego sporu nie było w Polsce od czasu wprowadzenia regulacji prawnych dotyczących usuwania ciąży. W kwietniu 2014 roku profesor Bogdan Chazan jako dyrektor szpitala odmówił wykonania zabiegu aborcji. Decyzja Lekarza wywołała medialną burzę. Problem stanął na ostrzu noża. Okazało się, że ostatnie dwie dekady były czasem klarowania się poglądu Polaków na ten trudny temat. Profesor Chazan również przebył długą drogę, zanim stał się symbolem bezkompromisowej walki o prawo do życia dzieci nienarodzonych. Ta książka stanowi odpowiedź na postawione Profesorowi zarzuty i zawiera szczegółowy opis krytycznego przypadku. Jednak, przede wszystkim, Bogdan Chazan składa w niej świadectwo powołania lekarza i podejmuje trudne, lecz bardzo aktualne tematy, takie jak antykoncepcja, opieka medyczna nad kobietą w ciąży, diagnostyka prenatalna, poród a także aborcja.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?