KATEGORIE [rozwiń]

Michael Hamm

Okładka książki Stop dla raka

29,90 zł 21,97 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Lepiej zapobiegać niż leczyć Zastosuj odkrycia naukowców w swojej kuchni! Poznaj prosty przepis na zapobieganie chorobom nowotworowym! Co znajdziesz w tej książce? Przystępne wyjaśnienie, czym jest choroba nowotworowa i jak powstaje Podstawy dietetyki – czyli co powinniśmy jeść, a czego unikać, żeby jedzenie było dla nas lekarstwem, a nie czynnikiem ryzyka Kompleksowy przegląd produktów spożywczych ze wskazaniami, które z nich mają właściwości antyrakowe, a których, z uwagi na ich rakotwórcze działanie, należy się wystrzegać Uwagi na temat innych działań profilaktycznych, o których nie powinno się zapominać, takich jak właściwy styl życia Tabelki i wykresy ilustrujące porady zawarte w książce, które pomogą w stworzeniu diety idealnie dopasowanej do twojego wieku i trybu życia Zobacz Zestaw Antyrakowy wydawnictwa Esprit. Razem taniej! Oszczędzasz 15% Zobacz Zestaw Antyrakowy   Fragment książki W przypadku chorób przewlekłych najefektywniejszym sposobem wspomagania i zachowania zdrowia okazała się profilaktyka. Aktywne zapobieganie chorobom jednocześnie przyczynia się do podniesienia jakości życia. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem zatroszczenia się o własne zdrowie jest Spośród chorób spowodowanych niewłaściwym odżywianiem nowotwór budzi szczególny niepokój, w dużej mierze dlatego, że wciąż tak mało o nim wiemy. Rozpowszechniony jest pogląd, że to, czy ktoś będzie zdrowy, czy zachoruje na raka, zależy od losu. W rzeczywistości rak jest chorobą, której w znacznej mierze można zapobiec dzięki zbilansowanemu odżywianiu i świadomemu stylowi życia. W mediach często pojawiają się informacje o kolejnych rakotwórczych substancjach zawartych w pożywieniu. Zniekształcają one obraz relacji pomiędzy wystąpieniem choroby nowotworowej a odżywianiem, podczas gdy nasze pożywienie w znacznie większym stopniu chroni nas przed zachorowaniem na nowotwory złośliwe niż stanowi czynnik ryzyka. Ryzyko zachorowania na raka nie zmniejsza się dzięki przyjmowaniu pojedynczych substancji odżywczych albo jedzeniu rzekomo wyjątkowo zdrowych produktów, lecz dzięki jakości całej diety. Istotną rolę odgrywają dobór pożywienia, jego przygotowanie i ilość. Ponieważ rak prawie nigdy nie ma jednej przyczyny, lecz powstaje w wyniku wzajemnego oddziaływania warunków i czynników zewnętrznych i wewnętrznych, rada, by po prostu żyć dobrze, wydaje się najlepsza. Oznacza to umiarkowanie w jedzeniu, urozmaiconą dietę, aktywność fizyczną i ruch sprawiający przyjemność, jak również właściwe proporcje wysiłku i odpoczynku. Profilaktyka nowotworowa jest jednocześnie wielkim zadaniem i szansą. Należą do niej — przy różnorodności po części sprzecznych i wprowadzających w błąd informacji — przede wszystkim wiarygodne zalecenia co do odżywiania i stylu życia oraz co do postawy wobec nich przyjmowanej. Oprócz unikania palenia, jak również zapobiegania nadwadze i otyłości jedzenie mniejszej ilości produktów wysokoenergetycznych, ale obfitujących w substancje ochronne, okazało się skuteczną ochroną przed pewnymi rodzajami raka. Zadanie informowania o możliwych działaniach zmniejszających ryzyko zachorowania na raka wypełnia Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF). Globalna sieć WCRF postawiła sobie za cel sformułowanie zaleceń na podstawie dotychczasowego wiarygodnego stanu wiedzy i przekształcenie ich w ogólnie zrozumiałe przesłanie. Na zaleceniach tych z kolei swoje decyzje mają opierać specjaliści, społeczności, rodziny i każdy człowiek z osobna. W książce tej zostały przedstawione i szczegółowo omówione najnowsze zalecenia WCRF. Dają one szansę na czynne i samodzielne przeciwdziałanie zachorowaniu na raka i rozwojowi choroby. Kolejnym ważnym sposobem na ochronę przed rakiem jest poddawanie się regularnym badaniom profilaktycznym — nie należy tego odkładać „na później". Prof. dr Michael Hamm Specjalista w dziedzinie żywienia    Stop dla raka Spis treści Wstęp 9 Rak — podstawowe informacje 14 Czym jest i jak powstaje rak? 15 Zachwiana równowaga 16 Rak w liczbach 18 Rak nie powstaje nagle 23 Niepożądane właściwości komórek nowotworowych. 28 Trzy etapy powstawania raka 31 Stop dla raka! 38 Przed rakiem można się uchronić 43 Odżywianie — czynnik ochronny 51 Właściwe odżywianie jako czynnik zapobiegający zachorowaniu na raka 52 Wtórne substancje roślinne robią karierę 53 Wtórne substancje roślinne — więcej niż tylko antyoksydanty 68 Profilaktyka nowotworowa dzięki błonnikowi 71 Prę- i probiotyki dla zdrowych jelit 75 Kwas foliowy — witamina ochronna 81 Tłuszcz tłuszczowi nierówny 82 Kuchnia krajów śródziemnomorskich — przyjemność jak na urlopie 86 Żywność kontra rak 89 Odżywianie w profilaktyce nowotworowej. 90 Tajemnica tkwi w różnorodności 91 Brokuły, czerwona kapusta i spółka 96 Sałaty i nie tylko 104 Korzenie, bulwy i pędy 110 Pomidory, papryka i spółka 118 Przyprawy i zioła 126 Owoce jagodowe i ziarnkowe 133 Owoce cytrusowe, egzotyczne i tropikalne 142 Fasola, soczewica, soja 150 Zboża i produkty z pełnego ziarna 158 Zdrowe tłuszcze 167 Jogurty, sery i spółka 175 Ryby 182 Woda, herbata i soki 188 Jak zapobiegać zachorowaniu na raka - najnowsze zalecenia 197 Drugi raport Światowego Funduszu Badań nad Rakiem 198 Badania i informacje na temat zapobiegania zachorowaniu na nowotwór 199 Dowody na wielu płaszczyznach 200 Co wynika z badań? 204 Zalecenie 1. Należy zmniejszyć masę ciała 212 Zalecenie 2. Należy wzmóc aktywność fizyczną 216 Zalecenie 3. Należy unikać kalorycznych produktów spożywczych i napojów 222 Zalecenie 4. Więcej roślinnych produktów spożywczych 227 Zalecenie 5. Umiarkowanie w jedzeniu produktów pochodzenia zwierzęcego 231 Zalecenie 6. Ostrożnie z alkoholem 235 Zalecenie 7. Mniej soli 237 Zalecenie 8. Suplementy diety — (nie)konieczne?. 239 Zalecenia uzupełniające 240 Praktyczne wskazówki żywieniowe na każdy dzień 249 Kampanie i diety przeciwnowotworowe 250 Gra zespołowa, czyli dostarczanie organizmowi składników odżywczych 251 „Pięć razy dziennie" — dziecinnie prosta zasada 252 Przyjemność osiągana dzięki odpowiednio dobranej żywności 256 Czy dieta wegetariańska lepiej chroni przed chorobami? 265 Czy nasza żywność zaspokaja nasze zapotrzebowanie? 270
Okładka książki Żywność. Naturalne lekarstwo. Co nam szkodzi...

24,90 zł 18,30 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Co nam szkodzi, a co nam pomaga? Jak zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka i chorób serca, wprowadzając do swojej diety określony produkt? Jakie zmiany powinieneś wprowadzić do swojej diety, by pozbyć się dolegliwości trapiących cię już teraz albo uniknąć ich w przyszłości? Jak jeść smacznie i zdrowo? Co zyskujesz, wprowadzając do diety np. zieloną herbatę, jogurt albo truskawki? Na wszystkie te pytania odpowiada prof. M. Hamm. Znakomity niemiecki dietetyk pokazuje, jak dzięki nawet drobnym zmianom wprowadzanym do codziennych posiłków możemy dłużej cieszyć się zdrowiem, poprawić sprawność fizyczną i zwiększyć odporność organizmu. Dzięki radom zawartym w tej książce możesz poprawić jakość swojego życia i dłużej cieszyć się zdrowiem! Prof. dr Michael Hamm jest dietetykiem specjalizującym się w odżywianiu sportowców, poradnictwie dietetycznym i w profilaktyce chorób. Pracuje m.in. jako ekspert do spraw odżywiania dla czasopism „Fit for Fun” oraz „My Life” oraz wykłada w Wyższej Szkole Nauk Stosowanych w Hamburgu. „Poznaj produkty i suplementy diety, które rzeczywiście pomagają” „Odpowiednia żywność lekarstwem na najczęstsze choroby i dolegliwości”
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka