W tym dziale nasz Czytelnik znajdzie książki o ziołolecznictwie - książki o stosowaniu ziół w leczeniu, domowe sposoby leczenia ziołami, naturalne zdrowie, lecznicze właściwości roślin. Każdemu kto chce zwolnić i znaleźć się bliżej natury polecamy lekturę z tego działu: poradniki, przewodniki, kompendia, atlasy ziół. Przepisy na skuteczne odwary, napary, nalewki, soki, syropy, herbatki. Przedstawione lektury nspirują do założenia własnego ogródka ziołowego i korzystania z uzdrawiających właściwości ziół. Odkryj siłę ziół!
Od niepamiętnych czasów lecznicze właściwości roślin były wykorzystywane przez ludzi. Aby napisać ten poradnik, autor korzystał z wielu źródeł, starodruków medycznych, okultystycznych, przekażóe medycyny ludowej, a także najnowszych opracowań naukowych.
Ziołolecznictwo dla młodzieży to praktyczny poradnik, zawierający wiele wskazówek, jak wykorzystać rośliny lecznicze w odniesieniu do nastolatków, aby skutecznie zadbać nie tylko o ich zdrowie, ale również o urodę.
Nowa edycja popularnego poradnika zbudowanego w oparciu o kalendarium na rok 2014. Autor przedstawia w nim lecznicze właściwości ziół i przypraw warzywnych, owoców, soków owocowych i warzywnych, miodu i mleczka pszczelego. Następnie podaje przykłady zastosowania poszczególnych produktów przy leczeniu różnego rodzaju schorzeń i dolegliwości. Zamieszcza też przepisy na syropy, olejki, napary, herbatki czy płukanki pomocne m.in. przy przeziębieniach, migrenie, bólach stawów i mięśni, nadciśnieniu, problemach trawiennych, nerwicach, schorzeniach skóry, dróg moczowych i układu oddechowego.
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i ? co najważniejsze ? zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń.
"Dieta funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda. Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein. Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd. Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji - jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu! Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Ojciec Andrzej Klimuszko był prekursorem powrotu do przyrody, wykorzystania jej zasobów leczniczych dla dobra człowieka. Efekty leczenia ziołami przez o. Andrzeja Klimuszkę przeszły wszelkie oczekiwania i na stałe weszły do arsenału współczesnej medycyny.
Czarny bez to jedna z najważniejszych roślin leczniczych, w medycynie naturalnej znana jest od stuleci. Pomaga ona w przeziębieniach, łagodzi ból i stany zapalne, wzmacnia system odpornościowy. Przydaje się także do udzielania pierwszej pomocy w skaleczeniach, użądleniach, poparzeniach słonecznych i stłuczeniach. Czarny bez jest źródłem wielu witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Z kwiatów i owoców tej rośliny można samodzielnie przygotować rozmaite specyfiki lecznicze. W książce znajdziesz: Przepisy na herbatki, musy, dżemy, galaretki, syropy i soki z kwiatów bądź owoców czarnego bzu. Przegląd wszystkich schorzeń, które można leczyć czarnym bzem. Informacje o wypływie czarnego bzu na zdrowie. Przepisy kulinarne na zdrowe i smaczne przystawki, dania główne, sosy, octy i oleje, desery, wypieki i przetwory z czarnym bzem w roli głównej.
Aloes jest rośliną leczniczą szeroko stosowaną w medycynie naturalnej, kosmetologii i diabetologii. Już Egipcjanie ponad 3000 lat temu znali wszechstronne zastosowanie aloesu - nazywali go „rośliną nieśmiertelności”. A grecki lekarz Dioskurydes w 75 r. w swojej wielotomowej farmakopei zawarł kilkaset przepisów na leki z wykorzystaniem aloesu.
Aloes – lekarstwo z tradycjami – jest wykorzystywany do produkcji rozmaitych specyfików leczniczych: żeli, kapsułek, soków i olejów. Pomaga w leczeniu m.in. alergii, biegunek, oparzeń, trądziku. Szeroko stosowany jest w aromaterapii, pielęgnowaniu urody i na poprawę samopoczucia, a także w leczeniu zwierząt.
W książce znajdziesz przepisy na domowe kosmetyki (zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn) i leki z aloesu na różne dolegliwości. Podano w niej informacje na temat zastosowania aloesu w aromaterapii oraz w leczeniu licznych schorzeń. Podano informacje na temat witamin, minerałów i innych substancji zawartych w aloesie oraz wykorzystania aloesowych produktów. Zamieszczono także przepisy na zdrowe smakołyki z aloesem.
Naturalna księga zdrowia to przewodnik po profilaktyce i leczeniu opartym na środkach dostępnych w naturze, np. roślinach leczniczych, preparatach ziołowych, kuracjach zgodnych z cyklem natury. Książka radzi, jak zdrowo się odżywiać i przeciwdziałać chorobom oraz jak się leczyć naturalnymi sposobami, z dala od chemii i sztucznych składników.
W latach osiemdziesiątych katolicki zakonnik ojciec Romano Zago podczas pracy w jednym ze zgromadzeń w Rio Grande w Brazylii odkrył pewną ludową recepturę, która wykorzystywała Aloes drzewiasty (Aloe arborescens, gatunek najpopularniejszy w Brazylii) w walce z rakiem. W oparciu o ów ludowy preparat zakonnik opracował własną recepturę, którą zaczął stosować i zalecać w leczeniu raka oraz w profilaktyce tej choroby,
osiągając zaskakujące rezultaty. „Naturalny uzdrowiciel”, jak często bywa określany aloes, dzięki swym
zdolnościom adaptacyjnym wytrzymuje w warunkach, w których inne rośliny nie byłyby w stanie przetrwać. Od wieków przypisuje mu się cudowną siłę uzdrawiania z każdej choroby, a jego właściwości przeciwbólowe,
przeciwzapalne i antybakteryjne znane były już w starożytności. W liściach aloesu zawarte są witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także sód, wapń, magnez, żelazo oraz inne cenne substancje…
W 1911 roku ksiądz Johann Kunzle, szwajcarski mistrz ziołolecznictwa, wydał cienką książeczkę "Zioła i chwasty". Sprzedano jej milion egzemplarzy na terenie Szwajcarii, Niemiec i Francji. Bestseller książkowy, bestseller ziołoleczniczy. Dlaczego? - ziołowy pastor nie tylko posiadał ogromną wiedzę na temat ziół, ale potrafił przenieść ją na skrzydłach swojej dziecięcej wyobraźni do ludzkich serc. Gdy studiuję tę książkę odnoszę wrażenie, że śpiewamy o ziołach w duecie - on jako kapłan ciągnie głosem spokojnym, pewnym jakby chciał w jednej nucie połączyć ziemię i niebo, zjednoczyć ciało i ducha, zestroić to wszystko, co w ludzkiej ułomności, zdążyliśmy rozstroić tak dalece, że w Bożym wszechdoskonałym świecie coraz częściej pojawiają się fałszywe, groźnie brzmiące akordy. A ja wtóruję, dodając nowe dźwięki, czasem akordy całe, zmieniam takty. Razem tworzymy coś na kształt ludowej kapeli, która otwiera drzwi duszy i prowadzi na pola, łąki, leśne polany, byśmy mogli pokłonić się ziołom i drzewom, dziękując Najwyższemu Panu za cud istnienia i za to, że prowadzi nas prostą drogą do zdrowia. Wierna przyjaciółka ziół Stefania Korżawska
Wybrane fragmenty książki
NADCIŚNIENIE - rozpaczliwy krzyk organizmu
Nadciśnienie to choroba całego organizmu, który jest przepełniony, niewydolny, stąd wszystkie procesy zachodzą powoli, przyswajanie pokarmu jest więc niewłaściwe, stąd powstaje wiele zanieczyszczeń, te zaś nie są dokładnie wydalane przez niewydolny układ wydalniczy, stąd wracają do krwioobiegu i odkładają się na ściankach naczyń krwionośnych. Naczynia się zwężają, a serce krew pompuje i nie ma odpowiedniego miejsca dla niej w wąskich naczyniach, więc tworzy się nadciśnienie.
Wysokie ciśnienie to rozpaczliwy krzyk organizmu, który domaga się natychmiastowego oczyszczenia, usprawnienia pracy nerek i wątroby, czyli dwóch głównych filtrów, które odpowiadają za jakość krwi. Przede wszystkim należy zastosować kurację czterech kroków, wszak same zioła bez zmiany sposobu odżywiania nie poradzą sobie z nagromadzonymi zanieczyszczeniami. Trzeba więc przerwać dokarmianie choroby cywilizacyjnymi smakołykami.
PORADY JOHANNA KUNZLE
Krople z dziurawca - według Johanna Kiinzle są wielokrotnie sprawdzonym środkiem oczyszczającym krew. Tylko krew wolna od niestrawionych resztek pokarmu i innych odpadów może dać ciału pełną siłę i zdrowy, świeży wygląd. Eliksir z dziurawca pobudza pracę organów trawiennych (żołądka i jelit), nerek i wątroby. Z tego powodu jest on również środkiem wspomagającym leczenie gośćca, reumatyzmu, liszajów, wysypek na skórze, pryszczy oraz dolegliwości żołądka, jelit, wątroby i nerek.
® KROPLE Z DZIURAWCA
przepis:
4 łyżki suszonego ziela dziurawca, 2 łyżki nasion kopru włoskiego, 2 łyżki ziela serdecznika, 2 łyżki rodzynek wsypać do słoika, wlać l/2 litra spirytusu 70%. Postawić w kuchni na 10 dni. Codziennie wstrząsnąć. Przecedzić, stosować l łyżeczkę kropli po jedzeniu - można rozcieńczyć w małej ilości ciepłej wody. Nalewka dziurawcowa poprawia trawienie, ale także wzmacnia serce i oczyszcza krew.
uwaga:
Krople dziurawcowe mogą spowodować uczulenie na promieniowanie nadfioletowe. Nie powinno więc stosować się ich w upalne dni, gdy przebywamy na słońcu.
® HERBATKA NA OBNIŻENIE CIŚNIENIA
przepis:
l łyżkę jemioły, 2 łyżki skrzypu wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, gotować 5 minut. Zaparzać pod przykryciem 15 minut. Przecedzić. Herbatkę należy pić ciepłą między posiłkami.
® WINKO ROZKURCZAJĄCE - naczynia krwionośne
przepis:
owoc głogu 50 g
liść porzeczki czarnej 50 g
nasienie marchwi 100 g
Zioła wymieszać, 10 łyżek wsypać do garnka, wlać l butelkę wina białego, gronowego, wytrawnego, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać około 10 minut. Pozostawić do naciągnięcia na godzinę. Przecedzić, dodać l łyżeczkę cynamonu, l łyżeczkę kardamonu, 4 łyżki miodu, zagotować. Gorące wlać do butelki. Stosować 3 x dziennie po łyżce między posiłkami, najlepiej rozcieńczyć ciepłą wodą.
uwaga:
Gdy ktoś ma bardzo wysokie ciśnienie, niech ziołami go nie zwalcza, nie ma szans, że od razu pomogą. Trzeba zastosować odpowiednią tabletkę. Gdy staniemy już na bezpiecznym gruncie, możemy spokojnie przejść do naprawy organizmu.
ZAPARCIA
Zaparcia to poważny problem, wszak został zablokowany system oczyszczania organizmu. Jest wiele przyczyn tego problemu, ale najważniejsza przyczyna to niewłaściwe pożywienie, często surowe, zimne. Wtedy po organizmie płynie zimna, zanieczyszczona krew. Taka sama będzie również w jelitach, stąd nic dziwnego, że ruchy perystaltyczne jelit są leniwe. Wszelkie środki syntetyczne i ziołowe, które są polecane na ten problem, działają jak bicz na słabego konia, który jeszcze zerwie się i pobiegnie, by za moment paść.
Trzeba więc wrócić do normalności i powoli organizm prowadzić do zdrowia (program „Cztery kroki do zdrowia").
® WINKO Z NASION BABKI PŁESZNIK
przepis:
6 łyżek nasion babki płesznik, l butelka wina białego, gronowego, wytrawnego;
Nasiona babki płesznik wsypać do garnka, wlać wina, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać około 5 minut. Przecedzić. Pić 4 łyżki winka przed snem.
Babka płesznik jest cennym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, powoduje również wzrost dobrych bakterii w jelitach, a także wiąże toksyny i wydala z organizmu.
uwaga:
Można też spożywać same nasionka babki płesznik: 2-3 łyżki po iedzeniu. Polecam taką kurację ciężko chorym, po operacjach, w trakcie chemioterapii i radioterapii.
PORADY JOHANNA KUNZLE
Dobre 50 % wszystkich chorób ma swoją przyczynę w zatwardzeniu. Jeśli nie wyleczy się zatwardzenia nie zadziała również żadne lekarstwo i choroba powróci nawet po pozornym wyleczeniu.
Na zatwardzenie cierpią ci wszyscy, którzy nie oddają stolca przynajmniej raz dziennie, albo ci, którzy mają zawsze twardy, wymuszony stolec.
Gazy, które normalnie ulatniają się przy oddawaniu stolca, uderzają wtedy danej osobie do głowy i powodują bóle głowy, bóle oczu itd. Innym naciskają na piersi, żołądek, podbrzusze. Ci ludzie skarżą się wtedy, że są pełni. Dłużej utrzymujące się zatwardzenie prowadzi do wrzodów żołądka, wrzodów jelit, hemoroidów, zapaleń wyrostka robaczkowego, a nawet raka żołądka - żadna dolegliwość żołądka czy jelita czy też otwarta rana nie da się uleczyć, dopóki dziennie nie pojawia się dwukrotnie wypróżnienie.
Kuracja figowa
Najprostszym, najmniej szkodliwym i najskuteczniejszym lekarstwem na regularne wypróżnienia jest kuracja z fig stosowana Przez 1-2 miesiące.
Weź co wieczór 5-10 zwykłych fig, umyj w bieżącej wodzie, włóż do naczynia i zalej zimną wodą aż je przykryje. Rano na czczo zjedz wszystkie figi i wypij wodę, która jest w naczyniu (wodę przed wypiciem należy podgrzać).
Kuracja jest jeszcze skuteczniejsza, jeśli figi się rozetnie i włoży na dzień do oleju z oliwek.
Figi jak wiadomo są pełne malutkich ziarenek. One właśnie zabierają śluz z żołądka i jelit, po czym śluzówka żołądka i jelit zostaje oczyszczona i może znowu dobrze pracować. Jeśli jednak wypróżnienia przychodzą za często tzn. więcej niż 3 razy dziennie, trzeba zakończyć kurację figową.
Książka adresowana do osób dotkniętych chorobą nowotworową. Przedstawia liczne recepty ziołowe oraz wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania, pomocne w terapii. Pokazuje jak z tą chorobą można żyć, nie tracąc nadziei na jej przezwyciężenie i pokonanie.
Coraz częściej w mieszkaniach i ogrodach uprawia się różne gatunki roślin użytkowych, a wśród nich rośliny lecznicze i przyprawowe. Niektóre z nich bardzo łatwo przystosowują się do nietypowych dla siebie warunków siedliska, inne znów wymagają specjalnych zabiegów, żeby rosnąć zdrowo.
Autorka przedstawia 40 najbardziej popularnych roślin egzotycznych, ich uprawę i działania lecznicze
Zioła i domowe sposoby leczenia, by łagodnie leczyć drobne dolegliwości.Napary i odwary na problemy ze snem, stany lękowe i nerwice, infekcje dróg oddechowych, wspomagające pracę wątroby, trawienie i metabolizm, serce i krążenie krwi oraz limfy, działające leczniczo na zaburzenie nerek i seksualności, problemy skóry, włosów i oczu, na kości, mięśnie i stawy...Prócz tego: maści, płyny pielęgnacyjne, olejki eteryczne i naturalne sposoby leczenia
„Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
Poradnik dla tych, którzy chcą zbierać zioła, suszyć je, przetwarzać i wykorzystywać dla zdrowia i urody. Układ ziół w książce zgodny jest z kalendarzem zbiorów (od wiosny do jesieni). Autorka dokładnie opisuje sposób ich wykorzystania, dolegliwości, na które pomagają, podaje też sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewek, naparów, maści i innych ziołowych specyfików. Prezentację roślin ubarwia opowieść o ich etnograficznym i historycznym znaczeniu.
Atlas obejmuje opisy 230 gatunków roślin leczniczych. W większości są to rośliny dziko rosnące na terenie Polski. Pozostałe są uprawiane lub też sprowadzane w postaci gotowego surowca. W książce umieszczono tylko te gatunki, które w Polsce nie są objęte ochroną gatunkową. Informacje podane w opisie każdego gatunku dotyczą zasięgu jego występowania i zajmowanych siedlisk, a także cech wyglądu umożliwiających identyfikację okazu, rodzaju wykorzystywanych surowców oraz wybranych właściwości i zastosowania rośliny leczniczej w różnych dolegliwościach i schorzeniach. W przypadku niektórych roślin podano również uwagi dotyczące ewentualnych przeciwwskazań w ich stosowaniu.
Poradnik kulinarny, w którym znajdziesz najnowsze informacje, dotyczące przypraw i ziół, ich zastosowania w kuchni i medycynie.Zamieszczono przepisy kulinarne z wykorzystaniem m.in.: curry, szafranu, kardamonu, cynamonu, tymianku, bazylii i rozmarynu.Przy każdej przyprawie podano: kraj pochodzenia, opis wyglądu, smak, zapach, zastosowanie i zalety.Bogato ilustrowany, napisany przystępnym językiem, poradnik.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?