Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Wydanie z serii "W gabinecie lekarza specjalisty" - Kardiodiabetologia.Publikacja przedstawia najważniejsze problemy związane z leczeniem chorych na cukrzycę, u których występują także choroby sercowo-naczyniowe, jak nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia, choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca i migotanie przedsionków. Opisano tu także niezwykle kluczowe dla pacjentów z cukrzycą kwestie związane ze stylem życia i dietą, uprawianiem sportu oraz aspekt psychiczny. Monografia ukazuje opiekę nad pacjentem kardiodiabetologicznym w sposób praktyczny i skondensowany, uwzględniając najnowsze rekomendacje towarzystw naukowych.Monografia przygotowana przez zespół wyśmienitych ekspertów, powinni sięgnąć po nią kardiolodzy, hipertensjolodzy, diabetolodzy oraz lekarze chorób wewnętrznych.
Kolejna, XXIX edycja.
Przewodnik zawiera informacje na temat stosowania antybiotyków w lecznictwie otwartym. Książka prezentuje kryteria doboru antybiotyków w kilkudziesięciu jednostkach chorobowych (z podaniem opcji terapeutycznych i standardowego dawkowania),
a także opis błędów i przyczyn niepowodzeń w antybiotykoterapii oraz interakcji antybiotyków z innymi lekami.
Ramen krok po kroku to blisko 100 przepisów na jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej od bazowych, najprostszych, po złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, co zrobić, by móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem.Zacznij od przepisów na podstawowe elementy ramenu, takie jak wywar mięsny lub wegański, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, dzięki czemu ugotujesz zupę o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
Czy będąc na diecie ketogenicznej, musimy unikać słodkości? Nie wolno nam zjeść kawałka tortu, muffinki albo skosztować lodów? Oto dobra wiadomość: od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco!Niezależnie od tego, czy ograniczasz cukier, węglowodany, unikasz glutenu albo laktozy, możesz próbować nowych rzeczy i cieszyć się jedzeniem! W tej książce znajdziesz przepisy na nieskomplikowane i smaczne desery. Wszystkie bez dodatku mąki pszennej, ze składników dobrej jakości. To receptury, które mogą stanowić inspirację do samodzielnego komponowania kolejnych słodkości.W poradniku zawarto 70 przepisów na:ekspresowe desery,ciasta (torty, serniki, tarty z pysznymi kremami),ciasteczka i muffinki,kremy i musy,domowe lody, omlety, naleśniki, gofry.Ewelina Podrez-Siama to domowy szef kuchni i amatorka diety ketogenicznej. Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
Reportaż z centrum gangsterskiego świataKażdy zaczyna na trybunach. W sektorze fanatyków z dumą wykrzykują klubowe pieśni, a za barwy klubowe poszliby w ogień. "Ino Ruch!" - wołają w Chorzowie. Kto chce więcej adrenaliny, jeździ na mecze wyjazdowe, komu wciąż mało - ma krótką drogę do stadionowych bijatyk. Przydatność w walce to pierwszy krok do członkostwa w Psycho Fans. "Żołnierze" z podziwem patrzą na liderów, którzy nigdzie nie pracują, ale jeżdżą najlepszymi samochodami, bawią się w najdroższych klubach i mają najpiękniejsze dziewczyny. Czy ślepa wierność przywódcom pozwoli dołączyć do tego świata?W 2023 roku w największym jak dotąd procesie członków gangu kiboli Ruchu Chorzów skazano 46 z 47 oskarżonych. To dzięki temu, że na współpracę z prokuraturą poszło kilku psychofansów. Opowiedzieli o włamaniach, handlu narkotykami, wywiadzie śledzącym przywódców wrogich bojówek, śmiertelnych pobiciach i gangsterskich porachunkach. Ci, którzy nie poszli na współpracę z prokuraturą dostali wyroki od 2 do 15 lat więzienia. W Wojnach niebieskich świat kiboli opisuje Marcin Pietraszewski, reporter "Gazety Wyborczej" od lat śledzący działalność gangu i kolejne próby jego rozbicia.Ta książka to również podróż do samego serca Górnego Śląska, przez familoki, robotnicze dzielnice, zamknięte zakłady, kopalnie i rosnącą przestępczość. Do świata, w którym dorastali kibole.
Czy pies był pierwszym zwierzęciem udomowionym przez człowieka? Czy znasz psi alfabet? Czy wiesz, co robi pies, gdy nikogo nie ma w domu? Czy pies może jeść kości? Tego i wielu innych rzeczy o psach dowiesz się z tej książki. Wspaniały i zabawny album edukacyjny
Mindfulness dla dzieci. Poczuj radość, spokój i kontrolę Doskonale wiemy, że najmłodsi potrzebują regularnego treningu fizycznego, nawet jeśli nie planują kariery sportowej. Jednak nie tylko mięśnie wymagają ćwiczeń! Równie ważna jest praca nad mózgiem, żeby wzmacniać i rozwijać te jego części, które odpowiadają za podejmowanie decyzji, oraz doskonalić umiejętności zapamiętywania i przypominania sobie informacji. Wartościowym efektem takiego treningu jest także nauka kontroli reakcji "uciekaj lub walcz". Przede wszystkim należy nauczyć się uważności. To trudne słowo oznacza bycie świadomym, co jest tu i teraz: co właśnie widzimy, słyszymy, odczuwamy i jakich doświadczamy emocji. Uważność pomaga przejąć kontrolę nad sytuacją i podjąć najlepszą decyzję w danej chwili. Ta książka jest przeznaczona dla najmłodszych czytelników. Przywołuje historie dzieci, które znalazły się w trudnej sytuacji i musiały dokonać wyboru - a poradziły sobie z tym dzięki wielu różnym technikom. Te zostały opisane głosami samych dzieci, które dzielą się również własnymi ćwiczeniami na uważność, do zastosowania w różnych okolicznościach życiowych. Ponadto znalazły się tu propozycje świetnych ćwiczeń kształcących umiejętność skupiania się na własnych emocjach i rozpoznawania ich. To rzecz, którą młodzi odbiorcy mogą przeczytać wspólnie z rodzicami albo samemu po cichu - a potem wypróbować zaprezentowane techniki, a te, które polubią najbardziej, stosować jak najczęściej w codziennym życiu. W tej książce znajdziesz ćwiczenia: na uważność w domu na uważność w szkole na uważność w relacjach z innymi dziećmi Poznaj uważność. Ćwicz uważność. Włącz uważność.
Kolejny tom publikacji Herberta M. Sheltona Ortotrofia: Podstawy prawidłowego zywieniajest jest kontynuacją tematu prawidłowego łączenia pokarmów, unikania spożywania produktów zdenaturyzowanych przez obróbkę termiczną. Przetłumaczone na język polski największe dzieło jego życia – The Hygienic System, składające się z siedmiu tomów wydanych w latach 1934–1942 – jest słusznie uważane za podstawę literatury naturopatycznej XX wieku.
W niniejszym tomie autor przedstawia czytelnikowi zasady zdrowego odżywiania, polegające przede wszystkim na prawidłowym łączeniu produktów celem zapobiegania procesom fermentacji i ułatwienia pracy układu pokarmowego człowieka.
Znaczna część tomu 2 poświęcona jest tematom, które nie były jeszcze szczegółowo omawiane w innych książkach, wydanych przez Wydawnictwo AST, a mianowicie odżywianiu się kobiet w okresie ciąży, karmieniu niemowląt, odżywianiu dzieci w wieku 2 – 6 lat.
Jednym z ważnych tematów, poruszonych w tomie 2 jest temat pożyteczności lub szkodliwości spożywania mleka krowiego przez człowieka. Nawet kilkadziesiąt lat temu, kiedy Herbert Shelton tworzył swoje dzieło, temat ekspansywnego rozwoju przemysłu mleczarskiego i chemii obecnej w produktach spożywczych już był jednym z istotnych.
Pies to niezwykle inteligentne zwierzę. Ten wierny towarzysz jest najlepszym przyjacielem człowieka. Niniejszy album to nie tylko znakomita pomoc w wyborze idealnego pupila, lecz również doskonała pozycja dla osób chcących poszerzyć swoją wiedzę na temat tych wspaniałych czworonogów. Dzięki tej książce poznasz ponad 40 ras psów występujących na całym świecie. Wewnątrz czeka na Ciebie wiele barwnych fotografii, przydatnych informacji i zajmujących ciekawostek.
Fascynująca opowieść o najsłynniejszej substancji chemicznej w naszym organizmie.Już od starożytności ludzkość podejrzewała, że typowo męskie zachowanie połączone jest jakoś z jądrami. Inaczej nie byłoby eunuchów na cesarskim dworze w Chinach ani "eliksirów młodości" w dziewiętnastowiecznej Europie. Współczesna nauka stawia sprawę jasno: testosteron jest potężną siłą kształtującą nasze społeczeństwo i to on odpowiada za różnice w wyglądzie i zachowaniu między płciami.Fascynujące badania na zwierzętach, od szympansów przez jelenie po jaszczurki, pokazują, że to właśnie wysokie stężenie testosteronu pomaga samcom wyeliminować konkurencję. Mężczyźni nie są tu wyjątkiem. Autorka podkreśla jednak, że testosteron współdziała z genami i uwarunkowaniami kulturowymi, prowadząc do różnorodnych zachowań męskich i kobiecych, a lepsze zrozumienie tych mechanizmów pozwoli nam zbudować sprawiedliwsze, bezpieczniejsze społeczeństwo. Tyle się mówi o testosteronie w kontekście płci, sportu i polityki, że potrzebujemy dobrego wyjaśnienia naukowego kontekstu i jego implikacji, a to przedstawione tutaj jest wspaniałe. - Steven Pinker, profesor psychologii na Uniwersytecie Harvarda, autor książek Jak działa umysł oraz Nowe Oświecenie. Jedna z najbardziej fascynujących książek o ludzkich zachowaniach, jakie kiedykolwiek czytałem. To naukowy kryminał opowiedziany z przenikliwością, inteligencją i rozmachem. - Daniel Gilbert, profesor psychologii na Uniwersytecie Harvarda i autor bestsellera "New York Timesa" Na tropie szczęścia.
Książka powstała z myślą o studentach ratownictwa medycznego. Na rynku brakowało podręcznika z fizjologii, który zwracałby uwagę na zagadnienia istotne z perspektywy medycyny przedszpitalnej. Marzyliśmy o ilustrowanym, ciekawym podręczniku i przekazanej wiedzy, z której korzystaliby Państwo nieustannie w swojej praktyce zawodowej. Rozumienie fizjologii umożliwia stosowanie obowiązujących algorytmów ze zrozumieniem. Pomysł przygotowania podręcznika powstał w trakcie prowadzenia przez Panią Profesor wykładów i zajęć ze studentami ratownictwa medycznego. Tematy książki wybrano starannie i pod kątem odbiorcy książki. W publikacji omówiono zagadnienia fizjologiczne, które pracujący samodzielnie ratownik medyczny musi rozumieć równie dobrze jak lekarz specjalista. To niezbędna wiedza, która jest przydatna w ratowaniu ludzi w bezpośrednim zagrożeniu życia. Podręcznik jest zgodny z programem przedmiotu „fizjologia z elementami fizjologii klinicznej”. W każdym rozdziale opisana jest część kliniczna, umieszczone odniesienia do patofizjologii i farmakologii, zwłaszcza w tym zakresie, w którym dotyczy to leków samodzielnie stosowanych przez ratowników medycznych.
Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych od tych najprostszych do najbardziej złożonych możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles.Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i wpadasz po uszy!Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura. Tove Nilsson jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu. Jest również autorką książek Soda, lemonad & snacks (Soda, lemoniada i przekąski 2014) i Agg (Jajka, 2015).
Autorzy zgromadzili 500 przykładów ataku oraz zbiór partii szachowych, w których zastosowano różne rozwiązania taktyczne i które w strategicznych planach miały rozwiązanie na linii h. Po przestudiowaniu zawartych w książce przykładów czytelnik wyrobi sobie taktyczną intuicję, która jest bardzo przydatna i pożądana w grze praktycznej. Książka przeznaczona jest do szkolenia młodych adeptów królewskiej gry, a jej lektura stanowi doskonały element przygotowania zawodnika przed turniejem szachowym.
Jaki system gry jest najlepszy? Co liczy się w piłce nożnej przede wszystkim – technika czy siła fizyczna, piękny styl czy zwycięstwo za wszelką cenę? Takie dyskusje trwają od momentu, gdy futbol z rozrywki dla studentów w XIX-wiecznej Anglii zmienił się w grę, która zawładnęła wyobraźnią milionów ludzi. A nikt nie opisał ewolucji futbolu na przestrzeni dekad lepiej niż Jonathan Wilson w kultowej Odwróconej piramidzie. Oto najnowsze, zaktualizowane wydanie książki nazywanej często piłkarską biblią. Jak pod wpływem zaciętej rywalizacji w Premier League zmieniało się podejście do futbolu Pepa Guardioli i Jürgena Kloppa, dwóch genialnych strategów, którzy wymyślili tiki-takę i gegenpressing? Co takiego zdarzyło się w piłkarskiej strategii w ciągu ostatnich lat na arenie klubowej i reprezentacyjnej? Czy czeka nas kolejna futbolowa rewolucja? To książka, którą powinien przeczytać każdy trener, piłkarz czy kibic. Odwrócona piramida jest bowiem fascynującą historią ewolucji zachodzącej bezustannie w taktyce od zarania futbolu po współczesność, a zarazem opowieścią o starciach niezwykłych piłkarskich umysłów, które sprawiły, że bezwładna kopanina na trawie zmieniła się w wyrafinowaną batalię koncepcji i idei. *** Gdyby w szkołach istniał przedmiot „piłka nożna”, Odwrócona piramida należałaby do lektur obowiązkowych. Żadna inna książka nie tłumaczy tak dogłębnie tego, jak rozwijał się ten sport i jak wielcy trenerzy dochodzili do rozwiązań, które wydają nam się w przypadku futbolu oczywiste. Andrzej Gomołysek, taktycznie.net Lektura dla tych, którym nie wystarcza efekt końcowy, ludzi chcących poznać kulisy piłkarskiego spektaklu. Vademecum wszystkiego, co trzeba wiedzieć o taktyce. Książka doskonała od pierwszej do ostatniej strony. Robert Podoliński, trener, ekspert TVP Sport Niesamowite połączenie historii taktyki futbolu z historią dyscypliny świadczy i o klasie autora, i o tym, jak istotna jest znajomość tej relacji. Lektura Odwróconej piramidy po prostu podnosi świadomość odbiorcy, niezależnie od tego, czy za tę książkę chwyci José Mourinho, czy niedzielny kibic śledzący mecze sprzed telewizora. Michał Zachodny, Viaplay Każdy trener musi znać ewolucję futbolu, w tym rolę piłkarzy w różnych systemach gry. To pozwala tworzyć własną filozofię zwyciężania. Odwrócona piramida to interesująca lektura ukazująca, jak piłka nożna zmieniała się na przestrzeni lat i jak różnorodne były ustawienia drużyn. Warto analizować powody, dla których tak się stało. Jerzy Engel, selekcjoner polskiej kadry 2000-2002 Pomeczowa dyskusja kibiców (podczas Euro 2004 w Portugalii) opisana we wstępie książki obnaża ignorancję wielu fanów. Odmienna kultura konsumowania futbolu w krajach, w których zakorzenione jest bardziej analityczne spojrzenie na boiskowe poczynania, przydałaby się także Polakom. Odwrócona piramida może nam w tym pomóc. Przemysław Mamczak, EkstraTrener.pl BIOGRAM Jonathan Wilson Brytyjski pisarz i dziennikarz sportowy. Założyciel i redaktor kwartalnika „The Blizzard”, współpracownik dziennika „The Guardian”. Autor wielu głośnych książek, m.in. o futbolu w Europie Środkowej, Brianie Cloughu, braciach Charltonach, Sunderlandzie, Manchesterze United i pozycji bramkarza. Nakładem Wydawnictwa SQN ukazały się jego cztery publikacje: Aniołowie o brudnych twarzach. Piłkarska historia Argentyny (2018), Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach (2019), Odwrócona piramida. Historia taktyki piłkarskiej (2021) i Dziedzictwo Barcelony, dziedzictwo Cruyffa. Ewolucja piłkarskiej taktyki: od futbolu totalnego do filozofii Guardioli (2021) i Nazwiska dawno niesłyszane (2023).
Jaki jest sekret długowieczności?Wyjawia go Valter Longo, profesor gerontologii i biochemik, światowej sławy ekspert w zakresie badań nad starzeniem, znany jako guru długowieczności.Jego autorski plan żywieniowy oparty jest na kuchni śródziemnomorskiej (niskobiałkowej i niskocukrowej, obfitującej w zdrowe tłuszcze, warzywa i owoce) oraz okresowych postach, które stosuje się zaledwie 3-4 razy do roku przez kilka dni. Dieta Valtera Longo to klucz do dłuższego, zdrowszego i bardziej satysfakcjonującego życia. Redukuje tkankę tłuszczową w okolicach brzucha, zapobiega utracie mięśni i kości, odmładza i regeneruje organizm. Chroni przed schorzeniami układu krążenia, cukrzycą, nowotworami, chorobami autoimmunologicznymi i neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer.Międzynarodowy bestseller prezentujący najważniejsze odkrycia w dziedzinie odżywiania.Potwierdzony klinicznie, rewolucyjny plan żywieniowy wydłużający życie.Dieta, która uchroni Cię przed otyłością i chorobami cywilizacyjnymi.
5 składników po śródziemnomorsku ma wszystko to, za co pokochaliście pierwszą książki z tej serii, czyli 5 składników, a do tego zainspirowane jest licznymi podróżami Jamiego po krajach śródziemnomorskich. Książka zawiera ponad 125 przystępnych przepisów na przepyszne dania i przemieni codzienne gotowanie we wspaniałą przygodę, przenosząc was w słoneczne klimaty. Znajdziecie tu smakowite propozycje, które nie wymagają ani wielu składników, ani skomplikowanych zakupów, ani góry naczyń do zmywania. 65% prezentowanych potraw nie zawiera mięsa bądź jest go w nich niewiele, ale wszystkie gwarantują wspaniały, wyrazisty, niezapomniany smak. W rozdziałach: Sałatki, Zupy i kanapki, Makarony, Warzywa, Zapiekanki, Owoce morza, Ryby, Kurczak i kaczka, Mięso oraz Słodkości znajdziecie pomysły dań na każdy dzień tygodnia i na każdą okazję.
Odżywianie według Pięciu Przemian (pakiet 3 książek)
Odżywianie według Pięciu Przemian
Czy pożywienie może nie tylko zapewniać nam przetrwanie, ale także wzmacniać nasz system odpornościowy i mieć dobroczynny wpływ na naszą psychikę? Jeśli odżywiamy się według tradycji Pięciu Przemian, to odpowiedź brzmi „tak”. Kuchnia Pięciu Przemian, wywodząca się wprost z tradycyjnej medycyny chińskiej, opiera się na potencjale energetycznym poszczególnych produktów spożywczych i wspiera kluczową dla zdrowia równowagę między elementami yin i yang. Gdy ta równowaga zostaje zachwiana, dopada nas wiele dolegliwości, m.in. zaburzenia koncentracji, zmęczenie, niepohamowana ochota na słodycze czy oziębłość seksualna. Dzięki tej książce nauczysz się, jak przywrócić utraconą stabilność organizmu, komponując posiłki w tzw. cyklu odżywczym Pięciu Przemian (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda), i wprowadzisz do swojej kuchni zdrowie, witalność i radość życia.
Jest to właściwie pierwsza rzetelna książka na naszym rynku, dotycząca stosowania tak szczególnej diety jaką jest chińska zasada gotowania z zastosowaniem pięciu Przemian, która omawia problem tak szczegółowego, a zarazem tak kompleksowo. To, że jedzenie ma wpły w na nasz system trawienny , wiadomo od stuleci, ale żeby dzięki niemu wzmacniać nie tylko swój system odpornościowy, ale także psychiczny i emocjonalny to mała rewolucja w myśleniu.Przeczytajcie, a sami się przekonacie.
Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka
Narodziny dziecka to wspaniały moment dla każdej kobiety. Jednym z ważniejszych elementów rozwoju naszego dziecka jest odpowiednie karmienie. Taki mały element jak posiłki może znacząco wpłynąć na cały organizm naszej pociechy. Warto więc zasięgnąć porad ekspertów w tej dziedzinie. Prawidłowe odżywanie nie tylko polepszy samopoczucie naszego dziecka, ale i również nasze samopoczucie ulegnie poprawie. Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka ułatwi poznawanie nas samych oraz szczegółowo wyjaśni wpływ odżywiania na nasze maleństwo.
Kontynuacja cyklu Odżywianie według Pięciu Przemian. Ten tom zawiera porady dla przyszłych matek i ojców. Jak przygotować się do poczęcia: co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby dziecko było jak najzdrowsze. W książce znajdziemy porady żywieniowe dla kobiet w ciąży i po porodzie. A także wskazówki, jak żywić noworodki i małe dzieci oraz przepisy kulinarne dla dzieci do czternastego roku życia.
Do książki dołączony jest kolorowy plakat z tabelą produktów spożywczych ułożonych według Pięciu Przemian. Jak przygotować się do poczęcia: co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby dziecko było jak najzdrowsze. W książce znajdziemy porady żywieniowe dla kobiet w ciąży i po porodzie. A także wskazówki, jak żywić noworodki i małe dzieci oraz przepisy kulinarne dla dzieci do czternastego roku życia. Do książki dołączony jest kolorowy plakat z tabelą produktów spożywczych ułożonych według Pięciu Przemian.
Gotowanie według Pięciu Przemian. Książka kucharska
Kolejna bestsellerowa książka autorki „Odżywiania według Pięciu Przemian” Wywodząca się z medycyny chińskiej tradycja odżywiania według Pięciu Przemian to metoda, dzięki której każdy posiłek jest sycący, dostarcza organizmowi potrzebnych składników i utrzymuje go w doskonałej harmonii. Po zapoznaniu się z jej podstawowymi założeniami metoda ta okazuje się też prosta i intuicyjna. Gotując zgodnie z zasadami Przemiany Wody, Ziemi, Metalu, Drzewa i Ognia, zapewnisz sobie i swojej rodzinie zdrowie oraz równowagę! W tej książce znajdziesz podstawowe zasady gotowania według Pięciu Przemian i 200 przepisów na pyszne dania, z których wiele przygotujesz w mniej niż 30 minut! Odkryjesz wśród nich smaczne i zdrowe potrawy mięsne i wegetariańskie, słodkie i pikantne śniadania, desery, domowe wypieki i napoje. Przy każdym przepisie znajdziesz także wskazania zdrowotne. Wsłuchaj się w swoje potrzeby i wykorzystaj przepisy z tej wyjątkowej książki kucharskiej, by wzmocnić swój fizyczny dobrostan i polepszyć samopoczucie, a wszystko to w zgodzie z naturalnym cyklem pór roku i w harmonii energetycznej. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Odżywianie i Gotowanie według Pięciu Przemian (pakiet 2 książek)
Odżywianie według Pięciu Przemian
Czy pożywienie może nie tylko zapewniać nam przetrwanie, ale także wzmacniać nasz system odpornościowy i mieć dobroczynny wpływ na naszą psychikę? Jeśli odżywiamy się według tradycji Pięciu Przemian, to odpowiedź brzmi „tak”. Kuchnia Pięciu Przemian, wywodząca się wprost z tradycyjnej medycyny chińskiej, opiera się na potencjale energetycznym poszczególnych produktów spożywczych i wspiera kluczową dla zdrowia równowagę między elementami yin i yang. Gdy ta równowaga zostaje zachwiana, dopada nas wiele dolegliwości, m.in. zaburzenia koncentracji, zmęczenie, niepohamowana ochota na słodycze czy oziębłość seksualna. Dzięki tej książce nauczysz się, jak przywrócić utraconą stabilność organizmu, komponując posiłki w tzw. cyklu odżywczym Pięciu Przemian (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda), i wprowadzisz do swojej kuchni zdrowie, witalność i radość życia.
Jest to właściwie pierwsza rzetelna książka na naszym rynku, dotycząca stosowania tak szczególnej diety jaką jest chińska zasada gotowania z zastosowaniem pięciu Przemian, która omawia problem tak szczegółowego, a zarazem tak kompleksowo. To, że jedzenie ma wpły w na nasz system trawienny , wiadomo od stuleci, ale żeby dzięki niemu wzmacniać nie tylko swój system odpornościowy, ale także psychiczny i emocjonalny to mała rewolucja w myśleniu.Przeczytajcie, a sami się przekonacie.
Gotowanie według Pięciu Przemian. Książka kucharska
Kolejna bestsellerowa książka autorki „Odżywiania według Pięciu Przemian” Wywodząca się z medycyny chińskiej tradycja odżywiania według Pięciu Przemian to metoda, dzięki której każdy posiłek jest sycący, dostarcza organizmowi potrzebnych składników i utrzymuje go w doskonałej harmonii. Po zapoznaniu się z jej podstawowymi założeniami metoda ta okazuje się też prosta i intuicyjna. Gotując zgodnie z zasadami Przemiany Wody, Ziemi, Metalu, Drzewa i Ognia, zapewnisz sobie i swojej rodzinie zdrowie oraz równowagę! W tej książce znajdziesz podstawowe zasady gotowania według Pięciu Przemian i 200 przepisów na pyszne dania, z których wiele przygotujesz w mniej niż 30 minut! Odkryjesz wśród nich smaczne i zdrowe potrawy mięsne i wegetariańskie, słodkie i pikantne śniadania, desery, domowe wypieki i napoje. Przy każdym przepisie znajdziesz także wskazania zdrowotne. Wsłuchaj się w swoje potrzeby i wykorzystaj przepisy z tej wyjątkowej książki kucharskiej, by wzmocnić swój fizyczny dobrostan i polepszyć samopoczucie, a wszystko to w zgodzie z naturalnym cyklem pór roku i w harmonii energetycznej. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Pomimo większej świadomości i rosnącego poparcia dla idei, że odpowiednia ilość snu, podobnie jak racjonalne odżywianie i aktywność ?zyczna, jest niezbędna do dobrego samopoczucia, śpimy coraz mniej. Jeszcze w 1910 roku większości ludzi sen zajmował 9 godzin na dobę. Obecnie przeciętny dorosły śpi w nocy mniej niż 7 godzin. Nieprzerwany – 24?/?7 – charakter dzisiejszego świata zachęca do wydłużonego czasu pracy, kusi ciągłym dostępem do rozrywki i zachęca do nieustannego „bycia dostępnym”, stałego podłączenia do sieci. Co gorsza, sen także dzieci i młodzieży jest krótszy niż zalecany. Wiąże się to zwykle z uzależnieniem młodego pokolenia „od ekranów” – smartfona, tabletu czy komputera.
Ta książka to poradnik poświęcony trosce o to, jak dbać o sen i jego jakość, jak wyregulować właściwy rytm dobowy, jak zwalczać lub leczyć zaburzenia snu, zwłaszcza gdy zmagamy się z bezsennością.
Dr inż. Zo?a Ciecierska – specjalista dietetyki (Poradnia Dietetyki w Gdańsku); w 2000 r. doktorat z toksykologii żywności na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, studia podyplomowe z dietetyki i żywienia człowieka, a także studia na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej w Gdańsku oraz na Wydziale Technologii Żywności w ART w Olsztynie (obecnie UMW); przez kilka lat wydawca i redaktor naczelny ogólnopolskiego miesięcznika „Zdrowe Życie”; autorka szeregu artykułów o pro?lu prozdrowotnym z dziedziny dietoterapii oraz zdrowego stylu życia.
Książka Arteterapia w resocjalizacji penitencjarnej wybrane konteksty jest wyjątkowym źródłem informacji na temat wykorzystania arteterapii w systemie penitencjarnym. Autorzy dokładnie analizują i prezentują różne aspekty i konteksty, w jakich arteterapia może być użyta w celu wspierania procesu resocjalizacji osadzonych.Książka wyróżnia się swoim interdyscyplinarnym podejściem do arteterapii w kontekście resocjalizacji. Autorzy biorą pod uwagę zarówno aspekty psychologiczne, pedagogiczne, socjologiczne, jak i organizacyjne, związane z procesem resocjalizacji, i prezentują arteterapię jako narzędzie skuteczne na poziomie jednostki i grupy więźniów. To kompleksowe podejście jest szczególnie wartościowe, ponieważ podkreśla różnorodność możliwych kontekstów i celów, w jakich arteterapia może być stosowana. Książka jest wzbogacona o scenariusze zajęć, co ułatwia czytelnikom zrozumienie, jak teorię można przekształcić w praktykę. Te praktyczne wskazówki i przykłady pomogą terapeutom i innym profesjonalistom w systemie penitencjarnym w planowaniu i wdrażaniu własnych programów arteterapeutycznych. Książka podkreśla znaczenie roli arteterapeuty jako specjalisty, który jest w stanie dostosować terapię do indywidualnych potrzeb osadzonych. Autorzy analizują także wyzwania związane z pracą w trudnym środowisku więziennym i zapewniają wskazówki dotyczące budowania relacji z osadzonymi oraz zarządzania grupowymi sesjami arteterapeutycznymi.Książka Arteterapia w resocjalizacji penitencjarnej wybrane konteksty to cenna publikacja, która oferuje kompleksowe spojrzenie na wykorzystanie sztuki w procesie resocjalizacji osadzonych. To źródło inspiracji i wiedzy zarówno dla profesjonalistów pracujących w systemie penitencjarnym, jak i badaczy zainteresowanych terapią sztuką w kontekście resocjalizacji. Książka otwiera drzwi do zrozumienia potencjału sztuki w transformacji życia osadzonych. Z recenzji dr. hab. Pawła Maciaszczyka, prof. ucz.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?