KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych

Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych

nowość
  • ISBN: 978-83-01-24604-4
  • EAN: 9788301246044
  • Oprawa: Miękka
  • Wydawca: PZWL
  • Format: 205x143mm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 410
  • Rok wydania: 2025
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 84,93
     zł
    Cena detaliczna:  99,00 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 84,93
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x
W dobie rosnącego zainteresowania wpływem stylu życia na zdrowie psychiczne, książka „Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych” stanowi przełomowe opracowanie, które zmienia sposób myślenia o psychiatrii i profilaktyce chorób psychicznych. Ta wyjątkowa publikacja w sposób mistrzowski łączy naukową precyzję z praktycznym podejściem klinicznym, czyniąc z niej nie tylko kompendium wiedzy, ale także inspirujący przewodnik dla praktyków i studentów medycyny, dietetyki oraz psychologii. Książka została osadzona w paradygmacie medycyny opartej na faktach (EBM) i w pełni wpisuje się w ideę medycyny stylu życia oraz psychiatrii zintegrowanej. Autorki w sposób klarowny i przekonujący pokazują, że dieta to nie tylko tło leczenia psychiatrycznego, lecz jego istotny element, mogący wspierać farmakoterapię, psychoterapię i zapobiegać nawrotom chorób. Publikacja prezentuje najnowsze doniesienia naukowe dotyczące osi jelito–mózg, mikrobioty, neuroprzekaźników i mechanizmów metabolicznych, a jednocześnie przekłada tę wiedzę na praktyczne strategie terapeutyczne, możliwe do zastosowania w codziennej pracy z pacjentem. Książka „Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych” to: interdyscyplinarne opracowanie łączące wiedzę z zakresu psychiatrii, dietetyki, neurobiologii i psychologii, kompleksowe omówienie roli składników odżywczych, mikrobioty i stylu życia w profilaktyce oraz terapii zaburzeń psychicznych, praktyczne wskazówki kliniczne oparte na aktualnych dowodach naukowych, inspiracja do zmiany sposobu postrzegania pacjenta – z perspektywy holistycznej i spersonalizowanej. Autorki przekonują, że troska o zdrowie psychiczne zaczyna się od codziennych wyborów, sposobu odżywiania i uważności wobec siebie. Dzięki przejrzystemu stylowi, bogactwu odniesień naukowych i licznym przykładom klinicznym, publikacja ta może być wykorzystywana zarówno przez: lekarzy psychiatrów, dietetyków, psychologów, studentów kierunków medycznych, osoby zainteresowane wpływem żywienia na nastrój, emocje i zdrowie psychiczne. Publikacja ta wyznacza nowy kierunek w rozumieniu zdrowia psychicznego – opartego na nauce, empatii i świadomości, że ciało i umysł są ze sobą nierozerwalnie połączone. Jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną poszerzyć horyzonty, zrozumieć związek między dietą a emocjami i odkryć potencjał żywienia w terapii i profilaktyce zaburzeń psychicznych.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj