Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
„Strzelanie precyzyjne” jest stosunkowo łatwym w odbiorze poradnikiem, tam gdzie to było możliwe pomijającym zagadnienia matematyczne i trudne wyliczenia. Książka powinna zainteresować myśliwych, ludzi pasjonujących się bronią snajperską - także w aspekcie historycznym - oraz strzelaniem wyborowym. Nasuwa się pytanie, czy można nauczyć się strzelania z książek? Odpowiedź brzmi: nie. Ale ich lektura pozwoli na uniknięcie wielu podstawowych błędów, oszczędzi czas i pieniądze.
Fragrance is as vital a part of your home as colour and texture. It can add depth to an otherwise stark room, warmth to a cold space, create a mood for a particular occasion - it can welcome, comfort and entice as much as any other aspect of interior design. Moving from room to room, Fragrance Your Home offers a practical look at the various, all-natural ways you can create transformative and evocative scents inspired by nature.
Using seasonal combinations of 7 core essential oils, you'll discover how to make your own candles, diffusers, dried herb combinations, incense and florals to restore, energise and uplift.
From best-selling author and global makeup mogul Bobbi Brown, this beautiful guide presents Bobbi's Pretty Powerful philosophy and inspires women to use makeup to be their best selves. With step-by-step application instructions, face charts breaking down the different looks, and personal stories from real women and celebrities, this book outlines the best tricks and techniques Bobbi has culled from her remarkable career in the beauty industry.
More than twenty years ago, Jon Kabat-Zinn changed the way we thought about awareness in everyday life with his now-classic introduction to mindfulness, Wherever You Go, There You Are. He followed that up with 2005's Coming to Our Senses, the definitive book for our time on the connection between mindfulness and our well-being on every level, physical, cognitive, emotional, social, planetary, and spiritual. Now, Coming to Our Senses is being repackaged into 4 smaller books, each focusing on a different aspect of mindfulness, and each with a new foreword written by the author.
In the third of these books, The Healing Power of Mindfulness (which was originally published as Part V and Part VI of Coming to Our Senses), Kabat-Zinn focuses on the ways mindfulness can change the body and rewire the mind--explaining what we're learning about neuroplasticity and the brain, how meditation can affect the immune system, and what mindfulness can teach us about facing impermanence and, eventually, the end of our own lives. By ""coming to our senses""--both literally and metaphorically--we can become more compassionate, more embodied, more aware human beings, and in the process, contribute to the healing of the body politic as well as our own lives in ways both little and big.
Mindfulness is considered the heart of Buddhist meditation. But its essence is universal and of deep practical benefit to everyone. In Wherever You Go, There You Are, Jon Kabat-Zinn maps out a simple path for cultivating mindfulness in our lives, and awakening us to the unique beauty and possibilities of each present moment.
Since its first publication in 1994 (as Mindfulness Meditation for Beginners), this book has changed lived across the globe. This tenth anniversary edition of the original classic text, featuring a new afterword by the author, brings this wonderful book with an even larger audience.
Czy znasz wszystkie zwierzęta domowe? Jakich mamy ulubieńców? Skąd pochodzą psy? Jak dbać o kota? Czy trudno opiekować się chomikiem? Jakie warunki zapewnić królikowi, a jakie szczurowi? Jakie wybrać rybki do domowego akwarium?Przeczytaj tę książkę, a wszystkiego się dowiesz!
Jest zawodowcem, ale to zlecenie wymaga od niego o wiele za dużo... Na pozór życie Evie Callman upływa bez problemów i trosk, wśród zbytków, na które bogaci rodzice nie szczędzą jedynaczce pieniędzy. Dziewczyna ma wszystko, za co można zapłacić, nawet kierowcę do wyłącznej dyspozycji. Tyle że, jak wiadomo, pieniądze szczęścia nie dają, a pozory mogą mylić. Nie da się kupić miłości rodziców, przyjaźni, uczucia ukochanej osoby. I tego właśnie Evie brak. W dodatku tajemniczy stalker zaczyna prześladować ją listami, co z początku jest dość zabawne, ale z czasem staje się naprawdę niepokojące. Tak, bez wątpienia Evie nie jest jedynie rozpuszczoną i rozkapryszoną dziedziczką fortuny. Jacob Reynolds, nowy szofer złotowłosej, bardzo szybko dostrzega, że za zasłoną arogancji kryje się potrzebująca pomocy, zagubiona dziewczyna. I nieoczekiwanie okazuje się, że to właśnie on jest jedynym na świecie człowiekiem, który może jej tej pomocy udzielić. Choć możliwe, że będzie to od niego wymagało zlekceważenia służbowych obowiązków. O autorze książki Caroline Angel - to pseudonim literacki dziewczyny rodem z Namysłowa, studentki Politechniki Opolskiej i wolontariuszki w domu dziecka. Jak określa siebie sama autorka, jest osobą przyjacielską i rodzinną. Uwielbia pisać, czytać, uprawiać sport i gotować. W głowie ma mnóstwo pomysłów na nowe historie.
Kolejne wydanie z serii „W gabinecie lekarza specjalisty. Onkologia” pod redakcją dr hab. n. med. Pawła Wiechno, prof. NIO-PIB to publikacja dotycząca współczesnej wiedzy na temat raka nerkowokomórkowego. Praca powstała wspólnym wysiłkiem wybitnych specjalistów różnych dziedzin – epidemiologii, patomorfologii, nauk podstawowych i klinicystów. Celem autorów było przedstawienie spójnego obrazu choroby oraz postępu w jej rozumieniu i leczeniu. Monografia ta pozwala na uaktualnienie wiedzy dotyczącej epidemiologii raka nerki, biologii tej choroby, rokowania w różnych sytuacjach klinicznych oraz metod terapii. Publikacja dedykowana jest przede wszystkim urologom, onkologom klinicznym, ale także studentom medycyny oraz lekarzom wszystkich specjalności którzy potrzebują rzetelnej, usystematyzowanej i najnowszej wiedzy o współczesnych metodach leczenia raka nerkowokomórkowego.
Wzajemne relacje pomiędzy podatnością genetyczną, wpływami środowiska (infekcje, stres, leki, toksyny, promieniowanie UVB i in.) oraz zaburzenia pracy układu immunologicznego pod postacią przełamania tolerancji immunologicznej, mogą skutkować rozwojem autoimmunizacji. W efekcie dochodzi do produkcji autoprzeciwciał niszczących własne tkanki i narządy, i rozwoju chorób autoimmunizacyjnych - układowych bądź narządowo-specyficznych. W pediatrii, w zasadzie w każdej specjalności, można się z nimi spotkać, a niektóre z nich, jak choćby cukrzyca typu 1, układowe choroby tkanki łącznej, nieswoiste zapalenia jelit czy łuszczyca, stanowią coraz częstszy problem w praktyce klinicznej. Na rynku polskim nie ma podręcznika, w którym zebrane zostałyby choroby autoimmunizacyjne w kontekście ich nowoczesnej diagnostyki i aktualnych możliwości leczenia. Dlatego mamy nadzieję, że książka Choroby autoimmunizacyjne u dzieci, przygotowana przez zespół wybitnych specjalistów, będzie pomocna w pracy lekarzy pediatrów, ale także węższych specjalistów w pediatrii, którzy zajmują się leczeniem pacjentów z chorobami autoimmunizacyjnymi. Zainteresuje także studentów medycyny, którzy chcą dokładniej zgłębić ten jakże frapujący temat.
Merchant Gourmet produces quick and easy-to-use pulses, grains, seeds and chestnuts for the home cook. In their first cookbook, they offer 70 recipes using their delicious range of ingredients to make weekday dinners and weekend feasts more exciting - without the fuss. There are recipes for sweet treats, lunches on the go, meals for two and weekend feasts, as well as breakfasts and snacks.
Discover how versatile these ingredients can be with dishes such as Herby Lentil and Mustard Scotch Eggs; Roasted Red Peppers Stuffed with Smoky Spanish-Style Grains and Rice; Chestnut and Squash Tagliatelle; and Banana, Freekeh and Caramel Cake. Every recipe indicates how long it will take, and includes simple variations to cater for vegans or vegetarians.
This comprehensive guide to Indian cooking explores the myriad regional varieties of authentic, healthy and lesser known Indian recipes. With chapters broken down into: Rice, Breads, Meat, Fish & Seafood, Poultry, Eggs, Dairy, Lentils & Beans, Vegetables, Snack & Sides, Grills, Salads & Raitas, Chutneys & Relishes, Desserts and Drinks, Monisha covers a varied range of dishes as well as providing insights into ingredients, techniques and step-by-step masterclasses to help you recreate classic and popular recipes. Monisha offers a vivid overview of India's colourful traditions and geographical differences, from the earthy lentil dishes of the North to the coconut-based curries which are a staple in the South.
Including advice on the building blocks of Indian cuisine, such as how to make a basic curry and how to cook the perfect rice, plus tips on the different varieties of rice and how to shop for the best type for each dish. Monisha teaches you how to make traditional Indian food at home, based on the principles of good health and touching on the values of Ayurveda. The Indian Cookery Course is the ultimate guide to everything you ever wanted to know about Indian food.
The first book to tell the mesmerizing story of the new Cuban cuisine. A narrative and visual feast from James Beard Award-winning writer Anya von Bremzen and photographer Megan Fawn Schlow-with more than 100 vibrant recipes. Cuba is experiencing a cultural and culinary renaissance-and its paladares, the private restaurants, are leading the way.
Paladares is a fascinating culinary and visual journey through the new Cuba. Born in Soviet Russia in the era of shortages, award-winning writer Anya von Bremzen brings a unique perspective to the stories that Cuba's chefs, restaurateurs, farmers, and food historians share with her. She eavesdrops on passionate arguments about black beans and tamales; pries Daiquiri secrets from legendary El Floridita (Hemingway's watering hole); guides us to vibrant agros (markets) and visionary organic farms.
We learn of Fidel's obsession with cows, milk, and ice cream. We hear wrenching memories of the Periodo Especial, the years of terrible privation after Soviet aid vanished. We meet colorful expats who fell for Cuba and ended up opening restaurants-and local hipsters who obsess over global culture gleaned solely from foreign movies and magazines.
Fawn Schlow's evocative photographs frame it all with the ramshackle glamour of old Havana, Cuba's stunning countryside, dishes that are earthy and innovative, and Cuba's incredible people. The more than 100 recipes in Paladares are as intriguing as the characters behind them. Traditional Cuban bean pots, saucy picadillo, crunchy fritters, soulful tamales, Roast Chicken Stuffed with Black Beans and Rice-and a Gulf Stream of cocktails-are all featured here.
But the recipes also reflect the current aspiration of Cuban cooks to finally catch up with the world through dishes such as Pumpkin Soup with Blue Cheese, Ceviche with Mango and Black-Eyed Peas, or Coffee-Rubbed Pork. Cuba's culinary culture is being reborn, and Paladares joyously savors this revolution.
Czym różni się ryż genmai od ryżu hakumai? Do czego podaje się wasabi? Co sprawia, że sushi potrafi zachwycić nawet najwybredniejszych smakoszy? Potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni przebojem podbiły serca (a przede wszystkim żołądki!) Europejczyków. I nic dziwnego! Kuchnia japońska uchodzi przecież za jedną z najzdrowszych na świecie i... jest przepyszna! Któż z nas nie słyszał o sake, sashimi i sukiyaki? A tempura?! Dzięki książce Adama Wieczorka od dziś przysmaki te będziemy mogli (z sukcesem!) przygotowywać samodzielnie w domu. Kuchnia japońska jest bowiem doskonałym przewodnikiem dla wszystkich chcących zgłębić arkana sztuki kulinarnej. Znajdziemy w niej receptury i na omlet z krewetkami i tofu, i na zupę z małży, kurczaka z pędami bambusa czy shabu-shabu lub lody z zieloną herbatą. Nic, tylko próbować i... Meshigare!
Gdyby życie nasze było w zmowie z alkoholem, nikt nie wyszedłby na tej zmowie jak pracownik na budowie, który wciąż buduje domy, by w nich mogły zamieszkać nasze rodziny, nasze dzieci, nasze żony, by rodzinne życie w domach trwało i o nas nigdy nie zapomniało. Bo rodzina to podstawa, gdy się idzie do ołtarza i przysięga na swe życie, że po pijaku nie będziemy prowadzić rodziny. Bo alkohol to udręka, z nim musimy się uporać sami, jak i z pijących zasadami. A w ogóle lub w szczególe nie wiążmy się, by drugim zatruwać i rozkopywać życie, bo gdy miłość wchodzi w grę, to musimy wybrać drogę, która będzie w miarę prosta, nie pod górę, z której stoczyć się możemy, a wraz z nami nasza rodzina. Gdy nie mamy silnej woli i nie radzimy sobie z alkoholem. Adam Borowiecki?– ur. 15 września 1968 r. w Zawierciu. Mieszka w Łazach.
Jeśli jesteś pacjentem lub lekarzem. Jeżeli pracujesz lub pracowałeś w korporacji. Ba! Jeżeli kiedykolwiek miałeś w swoim życiu do czynienia z kimś, kto w niej pracował – powinieneś przeczytać tę książkę. Tylko nie nastawiaj się na żadne wielki sensacje, spektakularne pranie brudów czy wyjawianie tajemnic firmowych najwyższego szczebla. Zamiast tego znajdziesz tu wiele na temat mechanizmów i relacji międzyludzkich, panujących w firmie z punktu widzenia kogoś, kto naprawdę wiele widział i przeżył…
Starałem się pokazać jak wyglądała praca normalnego, zwykłego człowieka w tak prężnej korporacji, o której w czasie pandemii usłyszał chyba każdy na świecie.
To nie jest żadna zemsta czy kara za to, co mnie spotkało, chociaż do dziś boli jak cholera. To jest po prostu Życie…
Zresztą oceńcie sami. Miłej lektury.
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka. Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
Whether you're a ketchup fan, a beans lover or a mayo devotee, this brilliant collection of Heinz-based recipes is packed with ingenious, delicious ways to cook with over 30 of the nation's favourite ingredients. There are hoops - sorry, heaps - of ideas here to keep everyone happy, from barbecue and picnic inspiration to super-speedy lunches and tempting sweet treats. With plenty of veggie and vegan options, plus clever swaps and tips, you'll be cooking up a storm in no time and delighting all your family and friends.
The Heinz Cookbook contains 100 recipes for brunches, favourite family meals, picnics, BBQs, kid's parties, quick lunches and weekend feasts all with easy to follow recipes and mouth-watering photography. So start your day off right with moreish Brunch recipes like Courgette and Sweetcorn Fritters with Smashed Avocado or Turkish Eggs; please even the fussiest of eaters with Family Favourites like Chicken Florentine Gnocchi and Salted Caramel Hazelnut Brownies and nail BBQs and Picnics with dishes like Caprese Tartlets, the Best Ever Potato Salad, The Ultimate Cheeseburger and Smokey Aubergine and Pomegranate.
When you're packing a picnic, cooking up a healthy and hearty family feast, planning a kid's party or the perfect summer BBQ, there's something to suit every occasion and taste.
Before Bill Gates became an expert on climate science, he was known as one of the few who studied pandemics - how they start, how they spread, how they can be controlled. He warned us years ago in a now-famous TED Talk of their arrival in our future. The future, of course, is now, and now is when we have to plan against a next one.
HOW TO PREVENT THE NEXT PANDEMIC is a clear and upbeat plan of what every country, every government leader, and every individual can do in order to help prevent another pandemic, grounded in Bill's firsthand experience with the Gates Foundation's commitment to fighting Covid-19.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?