Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Dla Kulinarnej Wioli gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już ponad 350 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Oto najlepsze przepisy na smaczne i tradycyjne ciasta i ciasteczka. Autorka książki gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu dzieli się swoimi przepisami na Facebooku. Nie zawsze wszystko wychodziło jej perfekcyjnie, mimo to nie poddawała się. O sobie mówi: Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.
Dowiedz się, jak czerpać siłę z żywiołów natury!Leczenie formą, energią i światłem przedstawia nauki na temat pięciu żywiołów - ziemi, wody, ognia, powietrza i przestrzeni - z punktu widzenia tybetańskiego szamanizmu, tantry i dzogczen. Zawiera wskazówki, jak czerpać siłę z żywiołów natury, jak równoważyć wewnętrzne żywioły poprzez praktyki duchowe, ćwiczenia oddechowe i wizualizacje oraz jak rozpoznać, że wszystko stanowi grę pięciu czystych żywiołów. Autor w niezwykle ekscytujący, a zarazem przystępny sposób przedstawia sferę, w której łączy się wschodnia mądrość, duchowość i medycyna.
Niniejsze opracowanie stanowi zestawienie podstawowych danych dotyczących rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego świń, odpowiedzi przeciwzakaźnej a także możliwości i zasad immunoprofilaktyki oraz terapii chorób zakaźnych świń.
Książka w prosty sposób przedstawia zagadnienia dotyczące funkcjonowania układu immunologicznego, dzięki czemu zrozumiesz zjawiska zachodzące w organizmie zwierzęcia po kontakcie z antygenem (w tym po podaniu szczepionek).
Sporo uwagi poświęcono niezmiernie istotnemu zagadnieniu, jakim jest racjonalne stosowanie antybiotyków. Dzięki zamieszczonemu w książce repetytorium z antybiotykoterapii zyskasz pomoc w wyborze odpowiedniego leku.
Jeden z rozdziałów poświęcono zagadnieniu stosunkowo mało znanemu a mianowicie immunomodulacyjnym właściwościom leków z tej grupy, które z jednej strony mogą być wykorzystane w terapii, a z drugiej stanowić zagrożenie dla skuteczności immunoprofilaktyki.
Countries with smaller governments grow faster.
Tobacco taxes are the best way to cut smoking.
Government regulation discourages entrepreneurship.
Award-winning investigative journalist Tom Bergin digs into eight mantras widely accepted by Western governments and, by talking to the people who promote those ideas and the workers, businesspeople and consumers who have felt their impacts, finds they often don't play out as expected. Smart, funny and incisive, Free Lunch Thinking is essential reading for anyone who really wants to know how economies tick - and why they often don't.
Irritable bowel syndrome is a complex and frustrating condition that is not yet fully understood but affects an astounding ten per cent of the global population.
The troubling conundrum is that the most common IBS symptoms are also manifestations of several other gastrointestinal disorders, and IBS is also closely associated with many physical and mental health conditions. Unfortunately, IBS patients don't often get the right advice or the support they need.
In Managing IBS, Dr Lisa Das, UK-leading gastroenterologist and IBS specialist, offers practical, empowering and evidence-based advice on how to manage and treat the condition successfully. Sharing a wealth of accessible information and drawing on decades of experience, Dr Das will explore:
· What IBS is and how the digestive system works
· IBS symptom red flags
· Symptom-based medication treatment
· Dietary, psychological and lifestyle treatments
· Normal bowel movement
· Questions to ask your doctor
This essential and concise guide will equip you with all the answers you need to take your health into your own hands and better understand, manage and treat IBS.
'An absolute must read' Professor Dame Lesley Regan
'A comprehensive guide to understanding IBS, and a timely reminder that no one should suffer in silence' Jo Cunningham, Clinical Director of The Gut Health Clinic
Your energy is the fuel that makes everything in your life possible. So how can you reach your full potential if you're always tired, stressed and struggling through your to-do list running from one task to the next?
In Energise, Life Coach Simon Ong introduces you to the art and science of energy management. Revealing how your physical, mental and relational energy affect your ability to think creatively and make progress towards your goals, Ong will teach you how to renew, recharge and nurture yourself so that you feel refreshed and alive rather than drained at the end of your day. Energise will teach you how to make the most out of every single moment and achieve more than you ever thought possible.
Wykład anatomii ciała ludzkiego Ludwika Bierkowskiego to nieznane do tej pory źródło. Pozostawał w rękopisie, sta-nowiąc część zbiorów Katedry Historii Medycyny UJ CM. Prezentuje stan wiedzy anatomicznej z I połowy XIX wie-ku. Stanowi część podręcznika anatomii, którego frag-ment wyszedł drukiem w 1850 roku, jako Wstęp do anato-mii ciała ludzkiego dla uczniów poświęcających się sztuce lekarskiej. Publikacja przybliża stan wiedzy dziewiętna-stowiecznych anatomów, jest napisana żywym, barwnym językiem i przedstawia zawiłości anatomiczne w bardzo przystępny sposób.Ludwik BierkowskiWYKŁAD Anatomii ciała ludzkiegoWYKŁADAnatomii ciała ludzkiegoLudwik Bierkowski
CZĘŚĆ PIERWSZA OBEJMUJE ANATOMIĘ SZCZEGÓLNĄ
Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego i są często zaliczane do chorób cywilizacyjnych. Niestety nie istnieje jedna cudowna dieta, która sprawdzi się u każdego. Dlatego gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, zmiana nawyków żywieniowych i złagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia.
Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Tłumaczy jakie są objawy i jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie. Jaka dobrać najlepszą dietę? Wskazuje też, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje również powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
Dieta lekkostrawna, Dieta ubogoresztkowa, Dieta bez glutenu, Dieta bez laktozy, Dieta Cedars-Sinai, Dieta low-FODMAP, Dieta SCD, Specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker, Dieta GAPS – zespół psychologiczno-jelitowy, Bi-Phasic Diet, Dieta elementarna i półelementarna, Dieta śródziemnomorska, Dieta DASH, Dieta fleksitariańska
Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się głównie z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.
Poradnik dla osób zmagających się z chorobą autoimmunologiczną oraz dla wszystkich, którzy poszukują przyczyn swego złego samopoczucia i podejrzewają, że mogą cierpieć na chorobę z autoagresji.
Napisany przez dietetyczki kliniczne, które same zmagają się ze schorzeniami autoimmunologicznymi. Pomoże ustabilizować parametry i uzyskać stan remisji.
Odpowiada na pytania:
- Czym są choroby autoimmunologiczne?
- Jakie są ich przyczyny i objawy?
- Jakie badania warto wykonać, chorując lub podejrzewając u siebie takie schorzenie?
- Jak wspomagać powrót do zdrowia?
- Jaką dietę i suplementację warto stosować?
- Czy gluten naprawdę szkodzi?
- Jaki wpływ na chorobę autoimmunologiczną mają jelita?
- Jaka aktywność fizyczna jest zalecana dla osób chorych?
Rewolucyjna metoda odchudzania, kompatybilna z innymi dietami Intermittent Fasting to idealny sposób na utratę wagi bez względu na to, jaki tryb życia prowadzisz i co ląduje na twoim talerzu Właśnie dokonałeś przełomowego wyboru – sięgnąłeś po książkę o IF, metodzie odżywiania, której podstawą jest post przerywany. Dzięki przeplataniu faz jedzenia i niejedzenia wreszcie zrzucisz zbędne kilogramy. Jak to możliwe? Posty są wpisane w nasz metabolizm. W stanie naturalnym nie tyjemy! Wystarczy posłużyć się tą wiedzą, by odzyskać zgrabną sylwetkę. Z książki dowiesz się między innymi: ? o przyczynach tycia; ? o najnowszych odkryciach na temat krótkotrwałego postu; ? o tym, jak zwiększyć stężenie hormonów spalających tłuszcz; ? o niewiarygodnych korzyściach diety IF dla zdrowia; ? o tym, jak wdrożyć IF, by cieszyć się dobrym samopoczuciem. Większość diet jest obliczona na szybki, ale krótkotrwały efekt. IF to program zmiany podejścia do odżywiania. Zapomnij o liczeniu kalorii i wylewaniu siódmych potów na siłowni. Skłoń organizm do czerpania energii ze swoich rezerw tłuszczowych. Czy jest coś prostszego niż patrzenie co jakiś czas na zegarek po to, by schudnąć?
Альбоми цієї серії дозволяють малюкам створити власні 3D-іграшки, набути навичок вирізання та склеювання, розвинути дрібну моторику, увагу, просторове і логічне мислення, уяву, творчу фантазію, провести час весело і з користю.
Альбоми цієї серії дозволяють малюкам створити власні 3D-іграшки, набути навичок вирізання та склеювання, розвинути дрібну моторику, увагу, просторове і логічне мислення, уяву, творчу фантазію, провести час весело і з користю.
Альбоми цієї серії дозволяють малюкам створити власні 3D-іграшки, набути навичок вирізання та склеювання, розвинути дрібну моторику, увагу, просторове і логічне мислення, уяву, творчу фантазію, провести час весело і з користю.
Альбоми цієї серії дозволяють малюкам створити власні 3D-іграшки, набути навичок вирізання та склеювання, розвинути дрібну моторику, увагу, просторове і логічне мислення, уяву, творчу фантазію, провести час весело і з користю.
Starannie przygotowane opracowanie zawiera wiele interesujących informacji na temat ich zwyczajów, wyglądu, potrzeb i wymagań. Liczne ciekawostki wzbogacają zachwycające fotografie. To doskonała propozycja dla osób zastanawiających się nad wyborem podopiecznego, a także dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś więcej o swoich pupilach.
W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne. Wokół nas jest mnóstwo roślin, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowywania smacznych potraw. Warto wybrać się na spacer do lasu, na łąkę lub pole za miastem i wrócić z koszem roślin, z których stworzymy wyjątkowe i pyszne dania.
Ciąża to dziewięć najbardziej ekscytujących i najważniejszych miesięcy w życiu kobiety. W jednej chwili będziesz się cieszyć, że już niedługo weźmiesz swoje długo wyczekiwane dziecko na ręce, chwilę potem poczujesz strach przed porodem i bólem oraz lęk, czy sprawdzisz się w roli mamy. Nie martw się! Ten poradnik pomoże ci się przygotować do porodu i podpowie, na które sygnały wysyłane przez twoje ciało powinnaś zwrócić większą uwagę, a którymi nie warto się przejmować.Autorka szczegółowo omawia wszystkie dolegliwości ciążowe, dotykające kobiety w czasie ciąży i daje sprawdzone sposoby na pozbycie się ich. Podpowiada, jak się przygotować do porodu, w jaki sposób efektywnie ćwiczyć mięśnie dna miednicy i co zrobić, by poradzić sobie z bólem. Daje wskazówki, jak skompletować wyprawki dla dziecka i mamy, by nie zawierały niepotrzebnych akcesoriów, oraz jak wybrać odpowiedniego lekarza prowadzącego ciążę i najlepszą szkołę rodzenia. Książka zawiera informacje przybliżające rozwój dziecka tydzień po tygodniu oraz szczegółową listę badań, które należy wykonać w ciąży. To praktyczny poradnik, który pozwoli bez obawy przejść przez każdy etap ciąży, który wyjaśni ci, co się z tobą dzieje i, jak sobie w danej sytuacji poradzić.
100 przepisów dla niej, dla niego, dla całej rodziny!Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski ( idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, a także dla panów.Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, jak również wody. Ich zalety można wymieniać bez końca. Koktajle to bomba witaminowa i zarazem pyszne orzeźwienie, również w ciągu dnia.Komponujcie koktajle stosownie do Waszych potrzeb, smaków i godzin posiłków. Książka dostarczy Wam mnóstwa cennych inspiracji, jak dzięki świeżym składnikom zachować najwięcej ich wartości odżywczej.Zmiksujmy razem coś pysznego!
"Zawsze, gdy jem pizzę, myślami przenoszę się do pełnego zapachów, słonecznego Rzymu, gdzie kupuje się kawałek pizzy na ulicy i spaceruje po rozgrzanych od słońca uliczkach" opowiada Cristina.Marzysz, żeby spróbować włoskich smaków i aromatów i przenieść się do słonecznej Italii?Koniecznie sięgnij po tę książkę.Cristina Catese, rodowita rzymianka i szefowa kuchni, zabiera nas w podróż w swoje rodzinne strony i dzieli się przepisami, zarówno autorskimi jak i rodzinnymi recepturami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenia m.in.: na pieczone gnocchi alla romana, smażone oliwki all'ascolana faszerowane mięsem, kalmary z groszkiem, czy szpinakowe pierożki Balanzoni.W książce znajdziecie także przepisy na domowy makaron oraz ciasto na pizzę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?