Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
W dawnych czasach czwarty jeździec Apokalipsy nierzadko przybierał postać moru i roztaczał swoją władzę nad ziemią, by nękać ludzi i prowadzić ich w Otchłań krainę zmarłych. Mór w Polsce. Mór w całej Europie. Powietrze morowe w Polsce i na Rusi. Takie hasła bardzo często pojawiały się w starych kronikach, aktach miejskich i klasztornych. Informacje o zarazach przekazywano z ust do ust, przepisywano z księgi do księgi, dodając coś lub ujmując.Budząca strach cholera, napawająca lękiem dżuma, odrażający trąd, dziesiątkująca ludność ospa prawdziwa, tajemnicze gorączki krwotoczne z serca Afryki to tylko niektóre przykłady chorób wywołujących epidemie. Jak sobie z nimi radzono? Co je powodowało? Jakie wierzenia, mity i teorie spiskowe narastały wokół pandemii? Jakie skutki przynosiła każda epidemia? Właśnie tego się dowiecie oto mroczna historia epidemii. Książka ukazała się pierwszy raz w 2021 roku pod tytułem Epidemie. Krótka historia. Obecne wydanie zostało zmodyfikowane i uaktualnione. Anna Trojanowska autorka książek na temat historii leków naturalnych grzybów leczniczych i surowców pochodzenia zwierzęcego oraz artykułów dotyczących lecznictwa ludowego, historii leków naturalnych, dawnych zasad żywienia i diet więziennych. Jej hobby to czytanie i pisanie książek oraz wędrówki po lasach, łąkach i nad Wisłą.
Święta pachną nie tylko świeżym drzewkiem bożonarodzeniowym, lecz także pomarańczą, cynamonem i korzennymi przyprawami do pierniczków. Zanim goście zasiądą przy wigilijnym stole, życie toczy się w kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp w galarecie, śledzie w różnych odsłonach, sałatki, łazanki, kutia Przyprawiamy, próbujemy, podgrzewamy. A na deser makowce, serniki, pierniki i kruche ciasteczka, po które chętnie sięgają nie tylko dzieci, lecz także dorośli.W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże Ci Wiola. Dla niej gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już blisko 400 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Zaskocz swoich gości przepysznymi daniami zarówno tradycyjnymi, jak i nietypowymi.
Fascynująca historia Luftwaffe – sił powietrznych Trzeciej Rzeszy – jednego z kluczowych elementów niemieckiej machiny wojennej podczas drugiej wojny światowej.
W latach 20. i na początku lat 30. niemieckie lotnictwo wojskowe działało w utajnieniu wobec surowych restrykcji w dziedzinie zbrojeń narzuconych Niemcom na mocy traktatu wersalskiego. Jednak za sprawą znajdujących się za granicą biur konstrukcyjnych, cywilnych linii lotniczych oraz nazistowskich klubów szybowcowych zalążkowe siły powietrzne w hitlerowskich Niemczech funkcjonowały i się rozrastały, co ostatecznie doprowadziło do oficjalnego odrodzenia Luftwaffe. Gdy Hitler doszedł do władzy, Luftwaffe wyszły z cienia i doczekały się rozbudowy w ramach gigantycznego programu zbrojeń w Rzeszy, a potem wzięły udział w wojnie, która ostatecznie określiła ich kształt organizacyjny.
Książka przedstawia burzliwe dzieje niemieckich sił powietrznych od momentu potajemnego ich organizowania – wbrew jasnym postanowieniem traktatu wersalskiego – przez okres ich dominacji w początkowych miesiącach drugiej wojny światowej aż po ich kres, który nastąpił wraz z upadkiem Trzeciej Rzeszy. Poza szczegółową prezentacją historii Luftwaffe i działań bojowych niemieckiego lotnictwa autor pokusił się także o fascynujące studium na temat innych aspektów jego dziejów: tego czysto ludzkiego oraz technicznego.
Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta "węszyciela kawy"? A może pierwszą wiedeńską kawiarnię tak naprawdę założył Polak? Znakomity słoweński antropolog Boidar Jezernik przygląda się roli kawy w kulturze, zgłębia tajniki jej kultu i tradycję jej picia. Barwna historia kawowych ziaren to także fascynujący przypis do historii medycyny, socjologii, prawa, ekonomii i religii. Pasjonująca lektura nie tylko dla miłośników czarnego naparu."Zobaczyć świat w ziarenku piasku - zapragnął kiedyś William Blake. Jezernik nie Blake, kawa nie piasek, Bliski Wschód i Europa to nie cały świat, ale poza tym wszystko się zgadza. Słoweński antropolog napisał porywający esej o kawie, w której zobaczył nieogarniony świat kulturowych znaczeń. W jego aromatycznej i erudycyjnej opowieści etymologia spotyka się z obyczajem, cielesne namiętności z duchowym porywem, kozy z rewolucją francuską, turecki sułtan z Bachowską kantatą. Prawdziwie kawaleryjska szarża!" Dariusz Czaja"Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Boidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor - jak mniemam - byłby wielce zadowolony". Robert Makłowicz
Wybitny aktor, Borys Szyc, który przestał pić i zaczął się leczyć.Lekarz, który w piciu dotknął dna.Kobieta, która w alkohol uciekała od samej siebie.Sportowiec, którego alkohol doprowadził do bezdomności.Dwanaście szczerych i intymnych rozmów o piekle, z którego można wrócić.Najpierw był cykl wywiadów w internecie. A teraz książka. Na początku jednak była potrzeba wysłuchania drugiego człowieka - poznania jego emocji, historii uzależnienia i drogi wyjścia z alkoholizmu. Te rozmowy mają pomóc znaleźć motywację do walki o siebie i dać nadzieję.Chciałem odczarować stereotyp alkoholika jako osoby z nizin społecznych, często bezdomnego, leżącego na ławce przed blokiem albo żebrzącego o pięć złotych pod sklepem monopolowym. Stereotyp, który jest przekłamany, bo w Polsce osób uzależnionych może być nawet kilka milionów, a znakomita większość z nich rano wstaje, bierze prysznic, perfumuje się i idzie do pracy. Ich alkoholizmu często na zewnątrz w ogóle nie widać.Marek Sekielski
Cukrzyca, coraz częściej określana epidemią XXI wieku, dotyczy już przeszło 3 mln Polaków, a liczba chorych, w tym dzieci i młodzieży, nieustannie rośnie. Choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może wynikać z różnych przyczyn: np. niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1 czy oporności komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Podstawowym elementem terapii, obok farmakoterapii, jest odpowiedni sposób odżywiania. Brak leczenia prowadzi do wielu powikłań, a także skrócenia długości życia."Dieta w cukrzycy" to poradnik dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, który kompleksowo wyjaśnia mechanizmy choroby, prowadzi czytelnika przez najważniejsze zagadnienia z nią związane oraz daje wsparcie i narzędzia pozwalające zdrowo żyć.Napisany został przez Angelinę Ziembińską, wieloletnią diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną i autorkę bloga, przy wsparciu merytorycznym dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen, cenionej diabetolożki i propagatorki wiedzy o cukrzycy, związanej z Zakładem Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.Książka dedykowana jest osobom chorującym na cukrzycę typu 1 i 2, ich bliskim oraz edukatorom diabetologicznym.
Świętuj pięćdziesięciolecie kultowej łamigłówki! Poznaj historię najsłynniejszej kostki na świecie.Jak szybko kostkę Rubika potrafi ułożyć robot? Jak kostka wygląda w środku? Ile jest metod jej ułożenia? Z czego zrobiony był jej prototyp? Ile kosztuje najdroższa kostka, gdzie można znaleźć największą? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą czytelnicy w oficjalnej, pełnej ciekawostek książce "Rubik's Cube. 50 lat najsłynniejszej kostki świata".Kiedy węgierski profesor architektury Ern Rubik stworzył swoją układankę w 1974 roku, nie przypuszczał, że jego "Magiczna Kostka" stanie się jedną z najsłynniejszych łamigłówek wszech czasów, zyska popularność na całym świecie, stając się zarówno zabawką, jak i narzędziem do rozwijania umiejętności logicznego myślenia i pamięci. Kostka pojawiła się w filmach, serialach i teledyskach, stając się ikoną lat 80. oraz symbolem intelektualnego wyzwania. Dzisiaj obchodzi swoje 50 urodziny, ale wcale nie wybiera się na emeryturę i cieszy się niesłabnącą popularnością.
Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami."Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka - takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często."Robert Makłowicz"Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna - to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji."Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
Przełomowa i fascynująca opowieść o tym, jak niezwykłe rzeczy dzieją się z ciałem i umysłem człowieka, gdy jego zmysły łączą się ze światem natury.Czy wiedzieliście, że cyprysik tępołuskowy usprawnia działanie komórek zwalczających raka w naszym układzie odpornościowym? Lub że dotykanie drewna nas uspokaja (im coś bardziej drewnianego i sękatego, tym lepiej)? Albo że zapach róż pomaga spokojnie i bezpiecznie prowadzić samochód? A samo trzymanie kwiatka w doniczce na biurku poprawia samopoczucie?Dobro natury pokazuje, jak przyroda przyczynia się do ochrony naszego zdrowia. Jeśli zaprosimy naturę do naszych domów, miejsc pracy, szkół, miast i miasteczek, to stworzymy lepsze, szczęśliwsze i zdrowsze środowisko życia dla wszystkich.
W tomiku opisano historię powstania kutrów torpedowych jako klasy okrętów oraz ich podstawowego uzbrojenia – torpedy. W dalszej części przedstawiono próby wprowadzenia do służby w Polskiej Marynarce Wojennej ścigaczy. Następnie zaprezentowano sowieckie kutry torpedowe używane początkowo przez MW PRL oraz proces projektowania, budowy i eksploatację okrętów tej klasy zaprojektowanych przez polskich konstruktorów. Zacofanie gospodarcze, całkowita podległość ZSRS i ślepe naśladownictwo wszystkiego co sowieckie spowodowało, że powstałe jednostki nie miały niemal żadnej wartości bojowej.
Po sukcesach egipskich (w 1968 r.) i indyjskich (w 1970 r.) ścigaczy rakietowych, kutry/ścigacze torpedowe stały się przeżytkiem i straciły rację bytu we flotach. Dlatego co najmniej dziwne wydaje się forsowanie budowy tych jednostek i wcielenie ich do składu MW PRL. Dziwi to tym bardziej, że już od prototypu były to okręty zupełnie nieudane. Miały minimalną dzielność morską, przestarzałe uzbrojenie w wyrzutnie torpedowe, niewydajne i bardzo hałaśliwe zespoły napędowe, staroświeckie systemy sterowania siłownią, przestarzałe urządzenia elektroniczne (radary, radiostacje, systemy kierowania ogniem), bardziej niż spartańskie warunki bytowe załóg, ale przede wszystkim sprawiające mnóstwo problemów poszycie kadłubów z hydronalium. Chyba dlatego bardzo szybko wycofano je ze składu floty i złomowano.
Do dziś przetrwał tylko kuter Odważny, który jest eksponatem Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej, rodzinnym mieście konstruktora tych jednostek.
Hans Asperger był uznanym wiedeńskim psychiatrą, który w uniwersyteckiej klinice dziecięcej badał osoby z zaburzeniami umysłowymi. Brał również udział w nazistowskiej akcji mordowania niepełnosprawnych dzieci. Dbał o higienę rasową w III Rzeszy. Reżim nazistowski sortował ludzi według rasy, religii i kondycji fizycznej. Nazistowscy psychiatrzy wybierali dzieci z różnymi zaburzeniami rozwoju, zwłaszcza z autyzmem. Asperger i jego koledzy starali się je przekształcać w produktywnych obywateli Rzeszy. Te, które uznali za nieuleczalne, wysyłano do kliniki Spiegelgrund, a następnie zabijano. Dzieci Aspergera to przejmująca książka o tym, co człowiek może zrobić drugiemu słabszemu. To również opowieść o człowieku wplątanym w morderczą ideologię i historia początków badań nad autyzmem, która zmusza do rozważań nad dziedzictwem hitlerowskiej nauki.
Ta książka to twoja mapa z drogą do zdrowia bez mitów,bez zbędnych kalorii, za to z dużą porcją rzetelnej wiedzy. W świecie pełnym dietetycznych mitów i internetowych półprawd dr Idrees Mughal, znany w sieci jako @dr_idz, wychodzi naprzeciw wszystkim zagubionym w gąszczu sprzecznych porad.Dr Idz, który zdobył sympatię prawie dwóch milionów obserwujących na TikToku, w przystępny i zabawny sposób rozwiewa dietetyczne wątpliwości. Zastanawiasz się, czy czas, kiedy spożywasz posiłki, ma znaczenie? Albo czy gluten to naprawdę twój wróg numer jeden? A może chcesz wiedzieć, czy dieta keto to rzeczywiście sprawdzony sposób na utrzymanie szczupłej sylwetki?To nie tylko poradnik to manifest zdrowego rozsądku w erze dezinformacji. Zamiast ulegać modom na diety cud, dowiedz się, jak naprawdę dbać o siebie i osiągnąć długoterminowe efekty. Odkryjesz, że zdrowe żywienie nie musi być męką, lecz przyjemnością o ile wiesz, jak mądrze wybierać. Dr Idz, korzystając z najnowszych badań i swojego doświadczenia, udowadnia, że kluczem do dobrego samopoczucia jest zrozumienie własnego ciała, a nie ślepe podążanie za internetowymi nowinkami.
Kultowa książka Inny Segal o samouzdrawianiu w nowym przekładzie. Poradnik, który zyskał międzynarodowe uznanie wielu wybitnych lekarzy, pielęgniarek, psychologów i praktyków medycyny naturalnej. Ciało człowieka to skomplikowany mechanizm, który odczuwa najmniejsze zachwiania równowagi zdrowotnej, wysyłając odpowiednie sygnały w postaci dyskomfortu lub bólu. Jednak jak właściwie odczytywać i rozumieć to, co przekazuje twoje ciało? Co mówi, kiedy boli cię głowa, kiedy masz zaburzenia snu, katar albo dokuczają ci nerki? Według Inny Segal każda dolegliwość ma swoją głębszą przyczynę w sferze emocjonalnej i odwrotnie każdy problem emocjonalny połączony jest z określoną częścią ciała. Wiedza o wzajemnym wpływie emocji i myśli na organizm była znana już starożytnym, ale dopiero teraz możesz w kompletny sposób poznać ich oddziaływanie na twoje zdrowie. Autorka opracowała nie tylko encyklopedyczny spis chorób i powiązanych z nimi kwestii emocjonalnych, ale przedstawiła także terapię, które pomaga w uruchomieniu naturalnej zdolności organizmu do samouzdrawiania.
Zanurzenie w las pomoże ci odzyskać zdrowie, spokój i równowagę. Przyroda jest w stanie dać ci o wiele więcej niż tylko zwyczajną rozrywkę oraz ucieczkę od zgiełku miasta i jego zanieczyszczeń. Las to źródło życiodajnego tlenu, ale też magazyn niewyczerpanej energii, która oddziałuje na zmysły, psychikę, pracę mózgu i odporność. Możesz w nim odnaleźć także szczyptę magii i poczuć w kontakcie z drzewami odrobinę transcendencji. Autorka tej książki to dendroterapeutka i praktykująca przewodniczka kąpieli leśnych. Podpowiada, jak dzięki obcowaniu z drzewami odzyskać więź ze swoimi korzeniami oraz zatroszczyć się o zdrowie i dobre samopoczucie. To pierwsza na polskim rynku pozycja poświęcona wielu metodom leśnych terapii oraz korzeniom tych praktyk. Dzięki informacjom zawartym w tej książce: odbędziesz podróż w przeszłość, poznając korzenie szeroko rozumianej terapii drzewami;dowiesz się, czym są kąpiele leśne, a czym dendroterapia, by móc wybrać to, co dla ciebie najkorzystniejsze;zyskasz wiedzę o specyfice pracy leśnych terapeutów w naszym kraju;otrzymasz wskazówki, które poprowadzą cię do możliwości odbywania samodzielnych praktyk różnych leśnych terapii;przygotujesz się do zanurzeń w najróżniejszych typach lasów we wszystkich porach roku;przekonasz się, że zaprzyjaźnienie się z drzewami to początek wspaniałej przygody, którą można przeżywać nie tylko w lesie;odkryjesz, jak fascynujące są tajemnice nie tylko drzew, ale i krzewów;inspirując się zawartymi propozycjami aktywności, zyskasz zdrowie, równowagę psychiczną i poczucie łączności z naturą.
Dieta tak zdrowa, że pomaga walczyć z rakiem!Dieta ketogeniczna to prawdziwa rewolucja w dietetyce. Lekarze podkreślają jej zdrowotne walory i zwracają uwagę na to, że skutecznie i szybko pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn i walczyć z chorobami. Miriam Kalamian po wielu konsultacjach ze specjalistami opracowała kompleksowe wytyczne, dzięki którym każdy chory może samodzielnie wdrożyć tę rewolucyjną dietę w swój program leczenia.Oto zbiór wyników badań i dokładny opis terapii skutecznej w leczeniu wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca, padaczka, Alzheimer czy rak. Dowiesz się z niej:- dlaczego dieta ketogeniczna wspomaga leczenie raka;- czy ta dieta jest dla ciebie odpowiednia i jak bezpiecznie ją wprowadzić;- jakie zdrowe tłuszcze przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu;- jak ułożyć osobisty plan żywieniowy i ocenić jego efekty;- czym suplementować się podczas terapii.Poznaj zalety diety ketogenicznej, bezpiecznie przetestuj j na sobie i sprawdź, jak dziki dobrym nawykom żywieniowym poprawia się stan twojego zdrowia.Dieta ketogeniczna najprostsza droga do zdrowia!
Wszystko, co musisz wiedzieć o psychodelikach Wejście do świata substancji psychodelicznych może być wyzwaniem, a wiele osób nie wie od czego zacząć. Ponieważ badania na temat tego obszaru wciąż się rozwijają, a na horyzoncie pojawia się temat legalizacji psychodelików takich jak np. psylocybina, możesz potrzebować przewodnika, z którego dowiesz się czym są psychodeliki, jak działają oraz jakie są potencjalne korzyści i zagrożenia płynące z zażywania tych substancji. W książce znajdziesz: ciekawe fakty dotyczące historii psychodelików;podstawowe informacje na temat popularnych psychodelików, takich jak psylocybina, LSD i pejotl, przedstawione w przystępny sposób;jasno opisane różnice między psychodelikami a innymi substancjami, takimi jak MDMA i ketamina;wnioski płynące z zaskakujących badań na temat leczniczego potencjału substancji psychoaktywnych w zwalczaniu objawów depresji, zespołu stresu pourazowego i stanów lękowych. Dr Rick Strassman uzyskał tytuł licencjata w dziedzinie nauk biologicznych na Uniwersytecie Stanforda oraz tytuł lekarza w Albert Einstein College of Medicine na Uniwersytecie Yeshiva. Szkolił się w zakresie psychiatrii ogólnej w UC Davis Medical Center i odbył staż badawczy w zakresie psychofarmakologii klinicznej na UC San Diego. W School of Medicine na Uniwersytecie Nowego Meksyku Strassman i jego zespół badań klinicznych odkryli pierwszą znaną funkcję melatoniny oddziałującą na ludzki organizm. W latach 1990-95 przeprowadzili oni pierwsze od kilkudziesięciu lat nowe badania kliniczne nad lekami psychodelicznymi w Stanach Zjednoczonych.
Jak możesz wykorzystać to, co wiemy o mózgu, aby poprawić swoje zdrowie psychiczne? Istnieje wiele dróg do osiągnięcia dobrego samopoczucia psychicznego. W przełomowym poradniku Mózg w równowadze. Jak zbudować odporność psychiczną dzięki neuronauce neurobiolożka Camilla Nord zabierze cię w fascynującą podróż po osiągnięciach neuronauki, które rewolucjonizują sposób myślenia o zdrowiu psychicznym. Pokaże, jak działają lub nie różne techniki, terapie i metody stosowane, aby dbać o zdrowie mózgu. Autorka klarownie przybliża zależności między ciałem a mózgiem, a także wyjaśnia wpływ zachodzących w nim procesów na nasz stan psychiczny. Dzięki tej książce dowiesz się: jak zachodzące w mózgu procesy, takie jak ból, uczenie się, przyjemność czy pożądanie, wspierają nasze zdrowie psychiczne;w jaki sposób substancje chemiczne regulujące nastrój, na przykład dopamina, serotonina i opioidy, działają na ludzki mózg;jak psychoterapia zmienia chemię mózgu oraz jak mózg i ciało współpracują, abyśmy czuli się zdrowi fizycznie (i psychicznie);co dzieje się w organizmie, kiedy przyjmujemy leki przeciwdepresyjne, placebo, a nawet narkotyki;dlaczego metody wspierające zdrowie psychiczne nie działają tak samo u każdego;w jaki sposób pozornie małe rzeczy poprawiające nastrój kawałek czekolady, spacer, rozmowa z przyjacielem działają w naszych mózgach tak samo jak najnowsze metody leczenia zaburzeń zdrowia psychicznego. Zrozumienie przyczyn złej kondycji psychicznej jest jednym z kluczowych wyzwań naszych czasów. Ale odpowiedź na pytanie, co stoi za pogorszeniem naszego stanu, w przypadku każdego z nas będzie brzmiała inaczej. Znalezienie tego, co pomaga nam odzyskać równowagę i rozwijać mózg, pomoże rozwikłać tę zagadkę. Możliwości odzyskania sił i zwiększenia odporności jest więcej, niż mogłoby się wydawać. Przekonaj się, że droga do zdrowia psychicznego prowadzi przez mózg. Zastosuj narzędzia neuronauki i zbuduj odporność psychiczną
"Zioła, ziółka i Baziółka" to niezwykła książka pełna wyrafinowanych zdjęć i sprawdzonych przypisów na 103 potrawy z użyciem ziół Baziółka. Znajdziecie w niej kompleksową wiedzę z zakresu wykorzystania ziół i mikroliści w kuchni, informacje o ich właściwościach odżywczych, a także ciekawostki zdrowotne i podpowiedzi znanych kucharzy i botaników, modyfikacje tradycyjnych receptur, tipy zero waste i wersje wege dla entuzjastów kuchni roślinnej."Zioła, ziółka i Baziółka" to propozycje szybkich w przygotowaniu śniadań, dań obiadowych, od święta, a także prostych posiłków do przyrządzania z dziećmi. Do tego sprawdzone pomysły na wypieki z zastosowaniem ziół, a nawet zdrowy fast food i dania grillowe. Jeszcze tyle aromatycznych przepisów nie znalazło się w jednej książce kulinarnej!"Zioła, ziółka i Baziółka" to:- porady kulinarne Tomasza Jakubiaka, kucharza i osobowości telewizyjnej,- przepisy i podpowiedzi Katarzyny Gubały, ekoosobowości i wege diet coacha,- ciekawostki i praktyczne informacje Michała Mazika, kreatywnego ogrodnika i pasjonata ziołolecznictwa."Zioła, ziółka i Baziółka" to bogate źródło informacji i ciekawostek o najpopularniejszych ziołach i ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Ta wyjątkowa publikacja powstała w duchu poszanowania natury, z ekologicznym podejściem i w nurcie zero waste. W książce znalazły się porady na wykorzystanie świeżych ziół i mikroliści, pomysły pielęgnacyjne i wskazówki zdrowotne.
Przyjmij zaproszenie do bardziej świadomego życia"Manifestuj i przyciągaj lepszą przyszłość" udowodniła, że można zmienić swoje życie. "Manifestuj i twórz własną rzeczywistość" pokaże ci krok po kroku, jak to osiągnąć.Jak odblokować swój nieograniczony potencjał, zapoczątkować trwałą zmianę i przekształcić swoje marzenia w rzeczywistość.Roxie Nafousi przedstawia praktyczne techniki, które nauczą cię wykorzystywać pełnię swoich możliwości i odważnie sięgnąć po swoją moc.Dzięki prostym, inspirującym ćwiczeniom zawartym w książce dużo łatwiej osiągniesz poziom samoświadomości, który pozwoli ci skutecznie manifestować. Bo manifestacja to sposób na życie.Znajdź swoją własną drogę do wzmocnienia i sukcesu!
Beckham. Najlepsi piłkarze świata David Beckham zaczął kopać piłkę, kiedy tylko nauczył się chodzić. Tak go to zafascynowało, że nie mógł przestać. Ojciec, twardy napastnik i fan futbolu, był jego pierwszym nauczycielem. Zwykł mawiać: "Trening czyni mistrza!" ? i te słowa David wziął sobie głęboko do serca. Ciągłe, powtarzane w nieskończoność ćwiczenia dały efekt: w wieku ośmiu lat chłopak dysponował wspaniałą techniką i... niezwykłym wykopem z prawej nogi. Później rozpoczął treningi w klubach piłkarskich i dawał z siebie wszystko. Marzył przecież o grze dla Manchesteru United, a tam przyjmowano tylko najlepszych. W tej książce znajdziesz porywającą historię niezwykle utalentowanego i pracowitego chłopca, który całe serce wkładał w codzienne ćwiczenia - rzuty wolne, rożne, podania. Pilnie obserwował innych graczy i starał się przyswoić nowe umiejętności. I wciąż stawiał sobie nowe cele. Zostać Czerwonym Diabłem. Trafić do reprezentacji. Strzelać jak najwięcej bramek. Zdobyć trofeum. Być supergwiazdą. Przekonasz się, że nawet wielki talent nie przyniesie sukcesu, jeśli braknie zaangażowania i odwagi. A nawet jeśli dasz z siebie wszystko, czasami przychodzi mierzyć się z porażką. Historia angielskiego pomocnika pokazuje, że wytrwałą pracą można naprawić każdy błąd. I znów usłyszeć aplauz na trybunach. Dzięki tej emocjonującej opowieści dowiesz się, jakim zawodnikiem był Beckham. Jak przetrwał mroczne czasy. Jak stał się bohaterem Synów Albionu. Przekonasz się, że w piłce nożnej nawet największy talent to za mało. Aby zwyciężyć, potrzebny jest cały zespół. Beckham. Można go było kochać lub nienawidzić. Ale nie można go było powstrzymać!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?