Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Najlepsze dla zdrowia są środki do pielęgnacji ciała wytwarzane ze świeżych, ekologicznych surowców – takie kosmetyki nie zawierają substancji konserwujących ani żadnych sztucznych dodatków.
Domowe kosmetyki naturalne - to nie jest trudne!
Wszystkie zaproponowane w poradniku przepisy są proste i szybkie - można je przygotować z łatwo dostępnych składników. W I tomie 'ABC kosmetyki naturalnej' prezentujemy naturalne, domowe kosmetyki z ponad 30 gatunków owoców od arbuza, awokado i banana począwszy na truskawkach, winogronach i wiśniach skończywszy.
Pomogą przy wielu dolegliwościach
Wykorzystując naturalne metody w kosmetyce domowej można zaradzić takim dolegliwościom jak: wysuszona, zwiotczała skóra, zmarszczki, piegi, przebarwienia, wypryski, trądzik, sińce pod oczami, przetłuszczające się, słabe, kruche, rozdwajające się włosy, szorstkie dłonie, obrzęki i wiele innych.
W kolejnych tomikach będą prezentowane domowe ekologiczne kosmetyki z wykorzystaniem: warzyw, octu winnego, sody oczyszczonej, zbóż, nabiału, jaj, miodu, tłuszczów oraz całego bogactwa ziół.
O autorce
Autorką poradnika jest Magdalena Przybylak – Zdanowicz - dziennikarka i współautorka poradników zielarskich i kulinarnych. Rokrocznie opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy dla działkowców, ogrodników, rolników oraz kalendarze zdzierane. Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, czasopismem dla rolników ekologicznych 'Eko Arka' i czasopismem 'Tygodnik Poradnik Rolniczy'. Od kilku lat wspólnie z mężem prowadzi gospodarstwo ekologiczne na Warmii.
I tom serii ABC kosmetyki naturalnej to:
Ponad 160 przepisów na maseczki, toniki, eliksiry, okłady, peelingi, kąpiele z wykorzystaniem owoców
Indeks dolegliwości i schorzeń pomagający w szybkim dotarciu do informacji
Praktyczne porady i wskazówki przydatne podczas domowego wytwarzania eko kosmetyków
Informacje o walorach zdrowotnych i wykorzystaniu w kosmetyce naturalnej owoców
Liczne ciekawostki i praktyczne porady
Wieczerza wigilijna to, obok Wielkanocy, najbardziej uroczyste święto w roku. Zwykle zasiadamy do niej w gronie najbliższych w chwili, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Ta niewielka książeczka pomoże nam przygotować tradycyjną wieczerzę - zawiera 30 najbardziej popularnych przepisów na potrawy wigilijne - znajdziemy tu smakowitego śledzia, tradycyjnego karpia a także aromatyczny barszczyk z uszkami, grzybową z łazankami czy pierogi i wigilijne ciasta. W książce znalazło się również prawie 50 tekstów kolęd i pastorałek - oprócz słów tych najbardziej popularnych: Cichej nocy, Wśród nocnej ciszy czy też Przybieżeli do Betlejem znajdziemy tu teksty mniej znanych, a równie pięknych kolęd, takich jak: Wesołą nowinę, Tryumfy czy Rozkwitnęła się lilija.
Książka:przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości,krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służących leczeniu i prewencji otyłości,przybliża standardy przeprowadzania eksperymentów, służących testowaniu wpływu określonych czynników na ludzkie zdrowie,zawiera opisy interwencji psychologicznych oraz ocenę ich efektywności.Gwałtowny wzrost częstości występowania otyłości i nadwagi w ostatnich latach sprawił, że problemy związane z nadmierną wagą znalazły się w centrum zainteresowania praktyków zajmujących się zdrowiem, jakością życia, funkcjonowaniem społecznym i psychicznym. Proponowana książka zawiera przegląd najnowszych badań światowych dotyczących tego, jak psychologowie oddziałują na ludzi, by rozpoczęli i utrzymali aktywny tryb życia oraz zalecaną dietę.
Zbiór artykułów autorstwa światowej sławy autorytetów w dziedzinie badań mózgowych mechanizmów zachowania, które ukazują Czytelnikom szeroki kontekst badań nad mózgową organizacją wybranych funkcji (m.in. inteligencji, pamięci, uwagi, funkcji wykonawczych, osobowości i emocji). Ważna i inspirująca lektura dla: - zainteresowanych szeroko rozumianymi badaniami nad mózgiem, - psychologów klinicznych, specjalizujących się w pracy z osobami ze zmianami neuropsychologicznymi spowodowanymi chorobami mózgu - studentów różnych kierunków studiów magisterskich, doktoranckich, podyplomowych, którzy poruszają w swych rozprawach zagadnienia neuropsychologiczne Obecnie neuropsychologia celowego działania i jego wykonawczych regulatorów oraz mózgowe podłoże procesów emocjonalno-osobowościowych wzbudzają ogromne zainteresowanie przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych z (neuro)psychologią na czele, która przez to ma szansę nabrać bardziej interdyscyplinarnego kolorytu i odegrać jeszcze większą rolę w ogólnej dyskusji o człowieku oraz złożonych uwarunkowaniach jego funkcjonowania Prof. Krzysztof Jodzio
Lubię gotować i dzielić się przepisami. Dlatego postanowiłam stanąć przed kamerą i opowiedzieć o moich sekretach kulinarnych. Bardzo szybko zrozumiałam jednak, że telewizja jest medium dość ulotnym. Ponieważ chciałam, abyście mnie pamiętali, musiałam o tym napisać! W ten sposób stała się rzecz niezwykła, bowiem ""Ewa gotuje"" w wersji książkowej jest nie tylko zbiorem wybranych receptur z programu. To także reporterski zapis ponad roku ciężkiej pracy całej mojej ekipy, setek godzin nagrań i niezwykłej i niezwykłej podróży w poszukiwaniu przypraw - na egzotyczną wyspę Sri Lankę. Reporterskie są też wszystkie zdjęcia.
Trzecia część podręcznika przeznaczonego dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik architektury krajobrazu obejmuje zagadnienia związane z elementami roślinnymi i architektonicznymi we współczesnym krajobrazie ogrodowym. Do elementów architektonicznych należą: układy komunikacyjne i wodne, mała architektura ogrodowa oraz wyposażenie wnętrz w postaci ławek, oświetlenia czy też koszy na śmieci. Wśród elementów roślinnych znajdują się drzewa, krzewy, różnego rodzaju murawy, kwietniki oraz rabaty bylinowe. Wszystkie te elementy pełnią określone funkcje i służą do tworzenia kompozycji ogrodowych według pewnych zasad, których znajomość jest niezwykle ważna podczas projektowania terenów zieleni.
Bogato ilustrowany tekst (144 barwne ryciny), sprawia, że podręcznik jest niezwykle przydatny w nauce zawodu. Mogą również z niego korzystać studenci wydziałów ogrodniczego i architektury krajobrazu oraz wszyscy zajmujący się zawodowo projektowaniem terenów zieleni.
"Mój pies jest tak mądry, że tylko mówić nie umie" - jakże często zdanie to pada z ust ludzi, którym wydaje się, że doskonale znają swojego pupila.
Tymczasem nic bardziej błędnego - nasz pies „mówi”! Wprawdzie nie w znaczeniu werbalnym, za to posiada wrodzona umiejętność posługiwania się rozwiniętym systemem sygnałów mowy ciała. Za ich pomocą komunikuje się nie tylko z innymi psami, ale również z istotami spoza swojego gatunku. Znajomość sygnałów uspokajających, jak je nazwa a Turid, ułatwi nam wzajemne zrozumienie, nie tylko na placu szkoleniowym, ale przede wszystkim w życiu codziennym. Pozwoli nam poznać pasjonujący świat psów.
Dzięki ludziom takim jak Turid Rugaas zaczynamy w prawdziwy sposób komunikować się z naszymi czworonożnymi przyjaciółmi. „Tradycyjne” metody tresury opierające się na stosowaniu siły i wymuszaniu podporządkowania się naszej woli, ustępują dziś miejsca metodom pozytywnym, polegającym na współpracy z psem, wzajemnym zrozumieniu i szacunku. Jedno jest pewne. Po przeczytaniu tej książki już nigdy nie spojrzymy na psa w ten sam sposób, co do tej pory.
Bogato ilustrowany przewodnik po ponad stuletniej historii motoryzacji.
Zawiera wszystkie słynne marki i modele samochodów – od popularnych pojazdów codziennego użytku, jak VW 'Grabus' czy Toyota Prius, po prestiżowe supersamochody w rodzaju Aston Martina DB5 i Bugatti Veyron.
Ponad 1800 kolorowych zdjęć studyjnych, ukazujących każdy model z profilu i od przodu.
Każdy model został szczegółowy opisany i posiada specyfikację techniczną, zawierającą podstawowe dane, takie jak: prędkość maksymalna, przyspieszenie, rodzaj i pojemność silnika, waga oraz spalanie.
Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Więcej: mawia nawet, że jest od nich uzależniona! Dlatego kiedy wpadła na pomysł wydania swej pierwszej książki, od razu wiedziała, o czym będzie: oczywiście o deserach. ,,Słodki świat Ewy Wachowicz"", bo taki autorka dała jej tytuł, jest ponad dwustustronicowym kompendium wiedzy o łakociach. Zebrano w nim receptury na wypieki, które Ewa Wachowicz od lat z powodzeniem przygotowuje w swojej kuchni - smakują wszystkim: nie tylko córeczce Oli i całej rodzinie, ale także przyjaciołom i znajomym.W ,,Słodkim świecie"" każdy znajdzie coś dla siebie. W książce są przepisy na tradycyjne polskie desery, oryginalne receptury przywiezione z podróży po świecie, wreszcie przepisy z programów kulinarnych. A oprócz tego wiele ciekawych informacji o produktach, dużo porad i apetycznych zdjęć autorstwa krakowskiego fotografika Grzegorza Kozakiewicza. Specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej projektantka Dominika Adamczyk (OXA Kraków) narysowała i ręcznie wykonała inspirowane sztuką ludową zapaski. Materiały do książki zebrała dziennikarka Agata Wasilenko. Graficzny projekt całości jest dziełem prof. Władysława Pluty z Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.
Ta książka to zbiór porad i sposobów na to by cieszyć się zdrowiem, swoistą filozofią jest sposób odżywiania polegający na jedzeniu pokarmów kwaśnych, surowych i zimnych, dowodzi to, że nie tylko witaminy czy sole mineralne są ważne dla organizmu równie ważną jest natura pożywienia. Filozofia zdrowia to publikacja oparta na prawdach medycyny chińskiej. Według której zdrowie zależy od energii i jej krążenia w ciele ludzkim, sprzyja temu prawidłowy dobór pokarmów lub ziół. Coraz częściej zaglądamy do starych przepisów opartych o dawne receptury zdając sobie sprawę, że tylko to jest zdrowe co naturalne.Ta książka to zbiór porad i sposobów na to by cieszyć się zdrowiem, swoistą filozofią jest sposób odżywiania polegający na jedzeniu pokarmów kwaśnych, surowych i zimnych, dowodzi to, że nie tylko witaminy czy sole mineralne są ważne dla organizmu równie ważną jest natura pożywienia. Filozofia zdrowia to publikacja oparta na prawdach medycyny chińskiej. Według której zdrowie zależy od energii i jej krążenia w ciele ludzkim, sprzyja temu prawidłowy dobór pokarmów lub ziół. Coraz częściej zaglądamy do starych przepisów opartych o dawne receptury zdając sobie sprawę, że tylko to jest zdrowe co naturalne.
Filozofia zdrowia to nowatorska książka o energii pożywienia i jej zależności z chorobami, której autorka Anna Ciesielska łączy mądrość Dalekiego Wschodu z polskimi realiami.
Wg medycyny chińskiej, zdrowie zależy od prawidłowego krążenia energii w kanałach ciała zwanych meridianami. Zaburzenia tych procesów można regulować przez nakłuwanie właściwych punktów (akupunktura) lub - dużo prościej - dzięki właściwemu doborowi pokarmów lub ziół! Tego drugiego dotyczy książka Filozofia zdrowia.
Kup zestaw książek Anny Ciesielskiej. Razem taniej!
W ostatnich czasach na naszym rynku ukazuje się duża ilość książek i broszur poświęconych zdrowiu, i prawidłowemu odżywianiu. Jednak żadne ze znanych mi opracowań nie podchodzi do zdrowia i sposobu odżywiania w sposób przedstawiony przez autorkę recenzowanej książki Filozofia zdrowia. Od Tysięcy lat wiadomym jest (głów-nie w Chinach i na Dalekim Wschodzie), że zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży prawidłowo w swoich kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi. Zaburzenia krążenia, czyli niedobór lub nadmiar energii, zawsze doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które usunie zaburzenia w krążeniu energii. W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli zapobieganie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo poprzez nakłuwanie odpowiednich punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać odpowiednie pokarmy lub zioła, które również przywrócą równowagę. Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny przedstawia, jak to należy praktycznie wykonać. Na wstępie znajdziemy opis Zasady Pięciu Elementów, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej. Podano również opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu Elementów. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, lecz osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, łatwo dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy. Czytając o.objawach niektórych chorób, znajdziemy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi. Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony bardzo przejrzyście. Opis wpływu różnych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza praktycznych uwag. jak należy postępować w określonych zaburzeniach równowagi energii. Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje wiele praktycznych wskazówek dla osób na nie cierpiących. Szkoda, że autorka nie opisała w tym rozdziale większej ilości chorób. Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu Elementów jest bardzo interesująca i w takiej formie rzadko przedstawiana. Można z tego rozdziału wyciągnąć wiele indywidualnych wskazówek co do produktów, które należałoby wziąć pod uwagę przy układaniu własnej diety. Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru odpowiednich proporcji smaków. Jest to niespotykany dotychczas układ. niezwykle ciekawy i pożyteczny. Myślę, że książka Filozofia zdrowia Pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru odpowiednich produktów żywnościowych pod kątem sprawdzanej przez tysiące łat Zasady Pięciu Elementów. Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, że osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w książce Filozofia zdrowia, na pewno nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swojego zdrowia. Dr n. med. Andrzej Frydrychowski
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Przez całe moje dojrzałe i schorowane życie dręczyły mnie pytania, dlaczego choruję, skoro staram się żyć zgodnie z dostępną mi wiedzą. Dlaczego tak samo chorują ci, którzy dbają o zdrowie, jak i ci, którzy tego nie czynią? Dlaczego obowiązujące zalecenia dietetyczne i żywieniowe nie są skuteczne? Przez lata zmagań z chorobami motorem moich myśli była pewność, że muszą istnieć uniwersalne reguły prawidłowego żywienia. Byłam pewna, że popełniamy kardynalny błąd w naszych witaminowych zabiegach i staraniach o zdrowie. W kulminacyjnym momencie mojej życiowej udręki poznałam zasady medycyny chińskiej. Klasyczne określenia dotyczące narządów i fizjologii organizmu według zasady jin-jang i Pięciu Przemian oraz cała filozofia Tao były dla mnie objawieniem i drogowskazem w zrozumieniu życia, sił nim kierujących i jego sensu. Wówczas rozpoczęłam okres mozolnego i drobiazgowego sprawdzania, w jaki sposób reguły te odnoszą się do naszych realiów klimatycznych i tradycji żywieniowej, w jaki sposób oddziałują na nasze życie. Przez wiele lat analizowałam naturę naszych surowców spożywczych, ich wpływ na zdrowie i związek z najczęściej występującymi dolegliwościami : chorobami. W miarę zagłębiania się w wiedzę i nabyte doświadczenia byłam coraz bardziej przerażona, bowiem uświadomiłam sobie, j.k wiele zależy od nas w utrzymaniu właściwej jakości naszego życia i jak niewiele potrzeba, aby rodziły się zdrowe maluchy aby przepały chorować dzieci, aby młodzież była spokojna i zrównoważona, aby dorosłe życie nie było pasmem zmartwień i biegania od lekarza do apteki, aby starość była samodzielna, pogodna i spokojna. Dzięki nowej świadomości dostrzegłam ilość błędów popełnianych przez ludzi widziałam, jak w swej niewiedzy przygotowują i kompletują obie i swoim najbliższym choroby i cierpienia.
Ze spisu treści:
Zasady jin-jang i pięciu elemetnów; Czynniki równowagi jin-jang w organizmie; Niedobory i nadmiary energii w organizmie; Choroby; Produkty spożywcze; Przepisy kulinarne.
Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania.Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania.
Każde słowo w tej książce jest poprzedzone moim osobistym przeżyciem, cierpieniem, radością, samotnością, rozmową z człowiekiem...
Ta książka, drogi Czytelniku, jest kontynuacją wydanej przed trzema laty "Filozofii zdrowia"... "Filozofia zdowia" jest książką korzeniem, elementarzem utrzymywania równowagi, zaś "Filozofia życia" to przedzieranie się przez meandry świadomości, kontemplacja i smakowanie życia
Anna Ciesielska "Filozofia życia" podobnie jak wydana wcześniej "Filozofia zdrowia" to książki, które łączą w sobie mądrość współczesnej medycyny z właściwą profilaktyką.
Kup zestaw książek Anny Ciesielskiej. Razem taniej!
FRAGMENT KSIAZKI:
Nie wegetuj. Żyj aktywnie, codziennie zrób coś lepiej, coś przemyśl; usprawnij, naucz się czegoś, wzmocnij się, zadbaj o siebie. Pomyśl wieczorem o całym przeżytym dniu - co ci przyniósł, co dała ci rozmowa z koleżanką, z synem, z mężem, co ci przekazali, czego się nauczyłaś. Jedząc obiad, delektuj się nim i ciesz, że potrafisz tak wspaniale gotować. Oglądając film pomyśl, co ważnego wniósł w twoją -vaadomość. Podejmuj decyzje. Masz prawo wybierać ludzi, z którymi chcesz przebywać, sytuacje, książki, filmy Musisz wiedzieć, co cię wzmacnia, mobilizuje, raduje, co daje relaks i odpoczynek.
Obserwuj i analizuj wszystko, co cię otacza.. Zastanów się, czy chcesz tak żyć dalej. Skoncentruj się - to bardzo ważne. Nie pozwalaj sobie na bylejakość. Sami wybieramy swoje otoczenie, zastanów się, ;ry twoje ci odpowiada. Może chcesz je zmienić? Masz prawo.
Pomyśl więc, co chcesz zmienić. Dokładnie to określ. Powiedz sobie głośno wiele razy Napisz, żeby nie zapomnieć i puść w ruch machinę sprawczą twych intencji. Pamiętaj jednak, że twoje wybory od tego momentu muszą temu sprzyjać, nie mogą być sprzeczne. Pamiętaj również, że jeżeli za pół roku będziesz dalej mieszkać w tym samym domu, nie oznacza, że nic się nie zmieniło. Na pewno zmieniła się twoja świadomość i wiele rzeczy wokół ciebie - dostrzeż to! Wszystko się dziej e w swoim czasie, po drodze trzeba wiele zrozumieć, każda chwila temu służy i to właśnie jest przeobrażanie - nas samych i naszego otoczenia. Musimy wiedzieć, kim chcemy być. W swoim czasie dostajesz wszystko, czego potrzebujesz, ale musisz tego chcieć.
Filozofia Życia
Spis treści
Przedmowa
Podziękowania
Przepustak do życia
Szczypta filozofii
Energetyczna huśtawka
Fizjologia
Choroby
Porcja rozsądku
Gotowanie
Myśli dające do myślenia
Literatura
Przypisy
Temat piękna ciała nie jest błahy! Czy jestem atrakcyjny/atrakcyjna? Czemu podobają mi się te osoby, a nie inne? Jakie zagrożenia niesie za sobą bezkrytyczna pogoń za medialnym ideałem piękna? Dlaczego różnimy się w ocenie piękna ciała? Jak atrakcyjność naszego ciała wpływa na nasze codzienne życie? Jak wygląda piękne ciało? Autorzy próbują odpowiedzieć na te i inne podobne pytania, wykorzystując najnowsze wyniki badań naukowych z różnych dziedzin zajmujących się atrakcyjnością ciała ludzkiego, m.in. antropologii, medycyny, psychologii ewolucyjnej czy historii sztuki. Choć na większość z tych pytań można szukać odpowiedzi w popularnych magazynach, to jednak ich poziom pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem atrakcyjność ciała to ?problem? dotyczący każdego z nas i mający bardzo duży wpływ na nasze życie. Informacje na ten temat zasługują więc na jak najstaranniejsze, oparte na wiedzy naukowej, przedstawienie. W książce można znaleźć między innymi: -analizę antropometryczną osób uznawanych za piękne, sporządzoną na podstawie unikatowych i bardzo precyzyjnych danych zgromadzonych przez autorów, wskazujących jakie cechy budowy ciała wyróżniają bardzo atrakcyjne kobiety od przeciętnej; -analizę starożytnego wzorca piękna ?boskiej proporcji? w odniesieniu również do współczesnych piękności; -opis powodów decydujących o różnicach oceny atrakcyjności ciała występujących pomiędzy ludźmi. Publikacja przeznaczona jest dla osób poszukujących rzetelnej wiedzy pomagającej im lepiej zrozumieć własne odczucia związane z atrakcyjnością budowy ciała. Zawiera również praktyczne wskaźniki pozwalające kobietom ocenić, czy ich budowa ciała daje im szansę na wygranie konkursu piękności.
Ciało i ducha ratować żywieniem - Ewa Dąbrowska
Jest to cykl konferencji dr E. Dąbrowskiej na temat zasad zdrowego żywienia i leczenia chorób postem. W książeczce znajdziemy także przepisy diet warzywno-owocowych i sposobów wykonywania potraw.Autorka pisze: Często jedynym ratunkiem współczesnego człowieka jest czasowe powstrzymywanie się od jedzenia czyli post.
Odmiany postu
Oto kilka odmian postu: zupełny (na wodzie), sokowy, warzywno-owocowy lub post na chlebie i wodzie. Wspólną cechą postów jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne, co uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne. Wówczas organizm samoistnie przywraca utracone zdrowie. Ta zdolność organizmu do samoleczenia znana w zamierzchłych czasach jako vis medicatrix naturae (lecznicza siła natury) i wiadomo było, że własny lekarz wewnętrzny to najlepszy lekarz.
Książeczka propaguje leczenie chorób przez zastosowanie odpowiednich diet warzywno-owocowych i stosowanie krótkotrwałego postu. Autorka przedstawia kuracje oczyszczające organizm i opisuje liczne przypadki chorób wyleczonych tą metodą.
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych. Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF.
Podręcznik stanowi kontynuację książki Anatomia układu ruchu, ukierunkowaną na budowę narządów wewnętrznych i układu nerwowego. Liczne barwne, przejrzyste ryciny i schematy (zaczerpnięte z Atlasu anatomii Sobotty) w połączeniu z przystępnym tekstem ułatwiają naukę i zachęcają do zgłębiania wiedzy. Publikacja skierowana jest przede wszystkim do studentów fizjoterapii i innych kierunków akademii wychowania fizycznego.
Drugie wydanie uzupełnione o nowe ryciny.
Książka „Lekarz dentysta w systemie prawnym. Prawo dla lekarzy dentystów” stanowi praktyczny przewodnik po regulacjach prawnych dotyczących wykonywania zawodu lekarza dentysty, w tym zasad: uzyskiwania prawa wykonywania zawodu, kształcenia podyplomowego, wykonywania zawodu lekarza dentysty, organów samorządu zawodowego i odpowiedzialności zawodowej.
Autorka w przystępny sposób omawia poszczególne regulacje prawne, tak aby były one zrozumiałe dla Czytelnika nieposiadającego nawet elementarnej wiedzy prawniczej. Publikacja skierowana jest zarówno do lekarzy dentystów, jak i studentów na kierunku lekarsko-dentystycznym. Książka może być również praktycznym źródłem informacji dla członków samorządu zawodowego lekarzy i lekarzy dentystów.
Duży wybór praktycznych przepisów na pyszne dżemy, konfitury i galaretki, przyrządzone z rozmaitych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, malin, porzeczek, fig…
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?