Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
• Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!
• Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!
• Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.
Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.
Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe.
Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
Uniwersalny poradnik dla każdego o tym, jak właściwie należy udzielać pierwszej pomocy. Znajdują się w nim podstawowe informacje dotyczące udzielania pierwszej pomocy, tego jak zachować się, będąc świadkiem wypadku czy innego groźnego zdarzenia, np. omdlenia czy zadławienia się innej osoby. Na końcu publikacji jeszcze raz powtórzono najważniejsze kwestie o mądrym i bezpiecznym udzielaniu pierwszej pomocy. Udzielenie pierwszej pomocy może uratować życie. My komuś lub ktoś nam Dlatego poradnik tego typu zawsze warto przeczytać, dać w prezencie, znać i mieć na półce, gdyż jest to wiedza i umiejętności dosłownie na wagę nie złota, a życia.
Dzięki tej lifestyle'owej książce dowiesz się, jak można odżywiać się w sposób alkaliczny.Poznasz przepisy na potrawy przyrządzane zgodnie z holistycznym podejściem do życia. Towarzyszą im zdjęcia, na których widok od razu zaczyna się odczuwać chęć skosztowania wszystkich tych pysznych dań.Zdrowe odżywianie nie jest trudne przeczytaj tę książkę i zacznij działać!
Agata Lewandowska, dietetyk i autorka licznych poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety, tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z humorem opowiedzieć o popularnych mitach żywieniowych i głównych trudnościach w odchudzaniu się: o przerzucaniu odpowiedzialności za swoje żywienie na dietetyka, odkładaniu wszystkiego na później, oszukiwaniu samego siebie, sile utrwalonych nawyków, braku samoakceptacji, lęku przed porażką i szukaniu dróg na skróty. W tej książce nie znajdziesz, co prawda, wypunktowanych rad ani zestawu niskokalorycznych przepisów. Jeśli jednak dokładnie się wczytasz, dowiesz się, co robić a czego zdecydowanie nie żeby schudnąć i czuć się lepiej.Judyta, młoda dietetyk z kilkuletnim stażem pracy w korporacji, właśnie otworzyła własny gabinet. Pomysły, wymagania i potrzeby niektórych pacjentów nieustannie ją zaskakują. Stara się, jak może, ale czy będzie w stanie pomóc schudnąć osobom, które chyba wcale nie chcą się odchudzać? Czy sprosta oczekiwaniom, poradzi sobie z życiowymi zawirowaniami i osiągnie zawodowy sukces? Tym bardziej, że mogłaby o sobie powiedzieć to samo, co jedna z jej podopiecznych: ""Bo ja mam, proszę pani, bardzo słabą silną wolę..."".
Reedycja wydania z 1925 roku. Omawiane w niniejszej książce pistolety, ze względu na sposób potraktowania ich bardziej lub mniej obszernie i szczegółowo można podzielić na trzy grupy. Najobszerniej są opracowane te pistolety, które są najtrudniejsze, najbardziej rozpowszechnione lub też są pierwowzorami dla innych. Mniej dokładnie - pistolety mało rozpowszechnione lub łatwe i zbliżone konstrukcją do pistoletów omawianych już poprzednio. W tych pistoletach autor celowo pominął pewne mniej potrzebne szczegóły. Spis treści: -Pistolet Mausera kal. 7,63 (z kolbą) -Pistolet Mausera, kal. 7,65 i 6,35 -Pistolet Dreyse, kal. 7,65 -Pistolet Steyr, kal. 9, wz. 12 -Pistolet Steyr, kal. 8, wz. 7 -Pistolet Steyr, kal. 6,35 i 7,65 -Pistolet Browninga, kal. 6,35 -Pistolet Browninga, kal. 9, wz. 1903 -Pistolet Browninga, kal. 7,65 i 9 -Pistolet Colt, kal 32 i 380 -Pistolet Colt, kal. 38 i 45 -Środki bezpieczeństwa -Pielęgnowanie i czyszczenie.
Od pierwszego wydania Gastroenterologii minęło kilka lat. Tymczasem w tej dziedzinie dokonał się ogromny postęp. Opracowano i opublikowano nowe kryteria diagnostyczne, m.in. kryteria rzymskie IV rozpoznawania zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego czy kryteria warszawskie ułatwiające kwalifikację do przeszczepienia wątroby chorych z rakiem wątrobowokomórkowym oraz wiele innych. W poszczególnych rozdziałach uwzględniliśmy wszystkie nowości diagnostyczne i terapeutyczne. Wiele się zmieniło, np. w postępowaniu w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C czy torbieli trzustki. Autorzy piszą ponadto o terapiach, które kiedyś wydawały się obiecujące, a dziś od nich odstępujemy. Bardzo zmieniła się diagnostyka obrazowa chorób przewodu pokarmowego. Rozbudowaliśmy rozdział poświęcony obrazowaniu endoskopowemu publikujemy kilkaset doskonałej jakości obrazów endoskopowych przedstawiających zmiany w przewodzie pokarmowym. Nowe treści zamieściliśmy we wszystkich rozdziałach pierwszego tomu i w 75% rozdziałów drugiego tomu. Jest to podręcznik przeznaczony dla internistów, specjalistów gastroenterologii, lekarzy przed specjalizacją i studentów.Autorami podręcznika są wybitni polscy specjaliści, a przedstawiona wiedza jest osadzona w polskich realiach. Czytelnicy znajdą w podręczniku jasne definicje i klarowne zasady postępowania zgodne z najnowszymi światowymi trendami w gastroenterologii ujęte w tabelach i algorytmach, jak również opisane w treści rozdziałów.W monografii zamieściliśmy dwa nowe rozdziały: Zaburzenia przełyku według kryteriów rzymskich IV oraz Nieceliakalna nietolerancja glutenu.
Po niespełna czterogodzinnej wspinaczce bez asekuracji 3 czerwca 2017 roku Alex Honnold stanął na szczycie 900-metrowej granitowej ściany El Capitan. Tym zuchwałym wyczynem wprawił w zdumienie miliony ludzi na całym świecie. New York Times pisał o jednym z najwybitniejszych sportowych dokonań wszech czasów.Przełomowe osiągnięcie Honnolda jest głównym wątkiem książki Marka Synnotta. Autor przenosi nas na gigantycznego El Capa: Alex pokonuje kolejne metry w pionie, a my obserwujemy jego zmagania, odkrywając po drodze fascynującą historię wspinaczki skalnej. Powracamy do złotej ery doliny Yosemite, poznajemy barwne społeczności wspinaczkowe: Stonemasters i Stone Monkeys, podziwiamy pionierów, którzy zrewolucjonizowali ten sport, i wybitnych solistów, m.in. Johna Bachara i Petera Crofta.Synnott wie, o czym pisze, bo sam jest doskonałym wspinaczem. Jego opowieść wciąga i fascynuje, a w kluczowych momentach zapiera dech w piersiach. Niewiarygodna wspinaczka to historia ludzi, którzy dosłownie postanowili żyć na krawędzi.
Publikacja stanowi fascynującą opowieścią o lekkoatletyce sprzed 125. lat. Jest doskonałym połączeniem historii sportu olimpijskiego, statystyki lekkoatletycznej na najwyższym poziomie oraz wydobytych z wielojęzycznych źródeł ciekawostek i anegdot - wszystko to scalone pasją i wrażliwością autorów. Obszerny materiał faktograficzny został przedstawiony w odpowiedniej wersji wizualnej – poprzez publikację mało znanych, często bardzo unikalnych zdjęć, czy znaczków pocztowych, z efektami graficznymi itp. Inspirujące są także wstawki dotyczące problemów przygotowań (treningu), przed mistrzostwami i charakterystyki „morfologiczno-funkcjonalnej” wybranych zawodników. W podobnych opracowaniach ten wątek poruszany jest nader bardzo rzadko, a jest przecież bardzo ważny dla pełnej prezentacji ewolucji zmian w obszarze szeroko pojętego treningu lekkoatletycznego.
Kolejna książka autorki bestsellera "Wszystko jest w twojej głowie"
Zagadkowe objawy choroby u pacjentów powodują, że lekarze muszą włożyć wiele trudu, by ustalić, co się za nimi kryje. Burze w mózgu przedstawiają takie niecodzienne historie: mężczyzna widzi przebiegające przez pokój postaci z kreskówki, pewna dziewczyna ma wrażenie, jakby świat zmieniał się w scenerię z Alicji w Krainie Czarów. Jeszcze inna, gdy tylko pomyśli, że chce wykonać jakiś ruch, staje się bezwładna niczym szmaciana lalka.
Suzanne O’Sullivan, neurolożka z wieloletnim stażem, dowodzi, że często kluczem do wyjaśnienia niezwykłych objawów jest mózg. To nasz najbardziej skomplikowany narząd, kontrolujący cały organizm, wciąż skrywający przed nami wiele tajemnic. Działania lekarza diagnozującego zaburzenia w jego funkcjonowaniu przypominają często pracę detektywa. W tej pasjonującej książce autorka łączy przykuwające uwagę historie pacjentów z naukowymi wyjaśnieniami pokazującymi, skąd czerpiemy naszą wiedzę o mózgu i jak niewyobrażalnie jest on złożony.
Burze w mózgu opisują ogromną determinację w odkrywaniu sekretów ludzkiego organizmu oraz moc nadziei, która nieprzerwanie towarzyszy pacjentom i lekarzom.
Ten zbiór fascynujących opowieści klinicznych przekonująco dowodzi, że w naszej głowie w każdej sekundzie dzieje się coś niezwykłego.
„Daily Telegraph”
O’Sullivan w bardzo klarowny sposób opisuje tajemnice mózgu.
„The Guardian”
Opowiadając prawdziwe ludzkie historie, autorka w bezpretensjonalny sposób wyjaśnia przeciętnemu czytelnikowi, jak działa mózg i do czego prowadzą jego zaburzenia.
„The Times”
Świetna książka. O’Sullivan jest według mnie obecnie najlepszą autorką książek popularnonaukowych, prawdziwa spadkobierczyni Olivera Sacksa.
Sathnam Sanghera, autor The Boy with the Topknot
Suzanne O’Sullivan jest brytyjską neurolożką z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, ekspertem w leczeniu padaczki. Pracowała w Szpitalu Królewskim w Londynie, obecnie jest specjalistą w Narodowym Szpitalu Neurologicznym i Neurochirurgicznym oraz w ośrodku leczenia padaczki prowadzonym przez brytyjskie Towarzystwo Epileptologii. Specjalizuje się w diagnozowaniu złożonych przypadków padaczki oraz interesuje się chorobami psychogennymi.
Za swoją bestsellerową książkę Wszystko jest w twojej głowie otrzymała nagrody Wellcome Book Prize i Royal Society of Biology Book Prize.
Historia niekonwencjonalnej medycyny dla ludzi o mocnych nerwach
Ta książka udowadnia, że w dążeniu do długowieczności, dobrego zdrowia czy pięknego ciała ludzka wyobraźnia i determinacja nie znają granic. Kąpiele w radioaktywnych źródłach termalnych, strychnina podawana sportowcom jako stymulant albo upuszczanie krwi w celu powstrzymania krwotoków… To dopiero początek długiej listy absurdalnych kuracji, które często bywały dla pacjentów szkodliwe, a nawet tragiczne w skutkach.
Autorzy zabierają nas w humorystyczną, a chwilami makabryczną podróż ku mrocznej stronie historii medycyny. Sięgając po tę książkę, przekonacie się, że w przeszłości lekarstwo często było gorsze od choroby!
Czy wiesz, że…
Lewatywa z dymu tytoniowego uchodziła za doskonałą metodę cucenia topielców
Ściągnięty z ludzkiej czaszki mech stosowano do tamowania krwotoków z nosa
Zawieszone na szyi spreparowane łasicze jądra miały stanowić skuteczną metodę antykoncepcyjną
„Fascynująca rozrywka… pełna przestróg opowieść, która nawet w dzisiejszych czasach nie powinna przejść bez echa”.
Deborah Blum, autorka The Poisoner’s Handbook: Murder and the Birth of Forensic Medinice in Jazz-Age New York
„Bulgoczący eliksir z komicznie bezużytecznych, niesamowicie rozreklamowanych i zupełnie kuriozalnych praktyk pseudomedycznych na przestrzeni dziejów”.
Paul Collins, autor The Murder of the Century
Lydia Kang jest lekarzem internistą i pisarką. Absolwentka Uniwersytetu w Columbii i Uniwersyteckiej Szkoły Medycznej w Nowym Jorku. Jako praktykujący lekarz wspiera innych pisarzy, konsultując poprawność treści związanych z medycyną. Autorka powieści dla nastolatków i dorosłych, wierszy i literatury faktu.
Nate Pederson jest bibliotekarzem, historykiem i niezależnym dziennikarzem. Współpracował między innymi z “The Guardian”, “The Believer” i “San Francisco Chronicles”. Związany z Towarzystwem Historycznym i Muzeum Hrabstwa Deschutes, zajmuje się również genealogią i udziela gościnnych wykładów.
Maria Borelius, szwedzka dziennikarka naukowa, wybrała się w niezwykłą podróż. Zawędrowała do Kanady, Danii, Indii i Etiopii, gdzie poznała fascynujące osobowości od lekarzy i naukowców po joginów. Zachwycała się zachodami słońca, medytowała, zajadała się słodkimi borówkami i aromatycznym curry. A wszystko to w poszukiwaniu sposobów na... antyzapalny styl życia.Antyzapalny?Dziś dobrze wiemy, jak silny jest związek między stanem zapalnym w organizmie a wieloma powszechnymi chorobami i złym samopoczuciem. Wiemy również, że środki zapobiegające stanom zapalnym nie tylko przeciwdziałają rozwojowi tych chorób, ale w ogromnym stopniu wzmacniają na co dzień nasze zdrowie fizyczne i psychiczne.Antyzapalny styl życia to sposób na odkrycie naszego najlepszego ja, na osiągnięcie równowagi duchowej i cielesnej oraz na ożywienie umysłu i życie w poczuciu harmonii. Rewolucyjny pięciopunktowy program Marii jest efektem setek pytań, odpowiedzią na zmęczenie, zniecierpliwienie i przygnębienie, na powracające infekcje i brak energii w każdym wieku i w każdej kondycji. Bądź silna i szczęśliwa. Wkrocz na ścieżkę do dobrego życia.Dzięki książce Silna i szczęśliwa poznasz 5 zasad antyzapalnego stylu życia, dowiesz się krok po kroku, jak komponować zdrowe posiłki, jak planować zarówno swoją aktywność, jak i wypoczynek, oraz jak dostrzegać i doceniać piękno wokół ciebie. Wyrusz wraz z Marią w podróż pełną niespodzianek i zachwytów, a czasem zwątpień i niepewności.Dołącz do prozdrowotnej rewolucji, w której o siebie zawalczysz o tę radośniejszą, silniejszą i zdrowszą wersję siebie samej.
Wioletta Piasecka, Zagadki piłkarskie 2. Z podwórka do klubuPiłka jest całym Twoim światem? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Oto zagadki o najlepszych piłkarzach i stadionach świata. Marzysz o przejściu z podwórka do klubu, ale nie wiesz jak to zrobić? Czy treningi, pasja, wytrwałość, porażki i sukcesy wystarczą, by spełnić to marzenie? Oto zabawna, a miejscami wzruszająca historia niezwykłej drużyny, dla której na pierwszym miejscu była Nie, nie zdradzę. Życzę natomiast miłej i wciągającej lektury.O wcześniejszych przygodach Rikiego, Grubsona, Młodego i innych młodych piłkarzy możecie przeczytać w książce Zagadki piłkarskie. Drużyna marzeń. Znajdziecie w niej także zestaw zagadek o znanych piłkarzach Polski i świata.
Mauricio Pochettino zaprasza za kulisy Premier LeagueDo 2012 roku Tottenham Hotspur nie był drużyną, którą traktowano jako jednego z faworytów do walki o miejsce w pierwszej czwórce Premier League. Przejście Mauricio Pochettino z Southampton całkowicie zmieniło optykę kibiców. Koguty z miesiąca na miesiąc były coraz bliżej światowej czołówki, aż wreszcie dotarły do finału Ligi Mistrzów.Nowy wspaniały świat to szczere, insajderskie i jedyne w swoim rodzaju spojrzenie za kulisy funkcjonowania wielkiego klubu z najbardziej wymagającej ligi na świecie. To także wgląd w umysł, uczucia i proces decyzyjny jednego z najbardziej pożądanych i innowacyjnych trenerów naszych czasów.Książka ukazuje historię Mauricio Pochettino od wczesnych lat jego kariery jako piłkarza i trenera do momentu, w którym uczynił z Tottenhamu jedną z najlepszych drużyn w Europie. Przeczytaj, jak Argentyńczyk wytrzymuje 12-dniową głodówkę, gdzie leży tajemnica sukcesu Kogutów i jakie wiadomości trener wysyła do swojego najlepszego napastnika w środku nocy.Wejdź do szatni Tottenhamu i poznaj największe sekrety klubu, który od kilku lat robi wszystko, by dorównać największym.
Co mówi do ciebie twój kot? Czy jego słodkie pomrukiwanie oznacza, że wyznaje ci miłość, czy właśnie planuje podbój twojego mieszkania?Może mruczeć, fukać, prychać, a nawet krzyczeć lub dać długi koncert wycia. O tak, twój kot ma wiele do powiedzenia.Susanne Schtz, profesor szwedzkiego Uniwersytetu w Lund, postanowiła zbadać kocią mowę. W swojej przełomowej książce udowadnia, że koty rozmawiają nie tylko ze sobą, ale także ze swoimi opiekunami. Dzięki jej spostrzeżeniom i wskazówkom:rozszyfrujesz mowę swojego kota;poznasz lepiej jego potrzeby: kiedy chce być w samotności lub wymaga pieszczot;zrozumiesz jego zachowanie w codziennych sytuacjach.
Jak dokonać wyboru spośród tysięcy roczników bordeaux? Który z szampanów ma rozsądną cenę i jest najlepszy? Kiedy należy otworzyć dany rocznik burgunda? Jakie wina z Nowego Świata są godne uwagi?1001 win, których warto spróbować to wyczerpujący, bogato ilustrowany przewodnik po najlepszych oraz najbardziej interesujących trunkach z każdego regionu winiarskiego świata.Na rynku sa tysiące wielkich win, ale którego z nich warto przynajmniej raz w życiu skosztować? W podjęciu właściwej decyzji pomoże ta książka.
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni.Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
Co to jest ten rak? Dlaczego tyle osób choruje? Czy mogę przytulić chorą babcię? Czy zawszę muszę być miły dla chorej siostry?Kiedy dzieci stykają się z rakiem, czy to z powodu choroby członka rodziny czy własnej, mają wiele pytań, na które rodzic nie zawsze zna odpowiedź.Dr Sarah Herlofsen odpowiada na nie szczerze i otwarcie, wyjaśnia, jak rozwija się guz i co się wówczas dzieje w organizmie. Podpowiada również rodzicom, w jaki sposób mogą rozmawiać ze swoim dzieckiem na wszystkie trudne tematy związane z tą chorobą.
W Polsce z jego powodu umiera kilkadziesiąt tysięcy osób rocznie. Na całym świecie zanieczyszczone powietrze zabija siedem milionów ludzi. Więcej niż palenie papierosów. Podwyższa ryzyko wystąpienia udarów, zawałów serca, nowotworów, przyczynia się do przedwczesnych porodów, występowania demencji, astmy i wielu innych schorzeń. To wszystko już teoretycznie wiemy. Ale co możemy zrobić? Beth Gardiner podróżuje po świecie (odwiedza również Polskę), aby spotkać się z naukowcami, którzy zmienili nasze rozumienie wpływu zanieczyszczeń na ludzkie organizmy. Śledzi także ekonomiczne i polityczne powody, dla których zanieczyszczone powietrze pozostaje na poziomie zagrażającym życiu i zdrowiu. Autorka skupia się na realistycznych rozwiązaniach i inspirujących historiach ludzi walczących o zdrowszą przyszłość. Napisała książkę, która stanowi ważny głos w dyskusji o jednym z najistotniejszych problemów naszych czasów. Beth Gardiner to amerykańska dziennikarka, obecnie mieszkająca w Londynie. Publikuje w „The New York Times”, „The Guardian”, „National Geographic”, „Time” i „The Wall Street Journal”. Zajmuje się zdrowiem, środowiskiem i zrównoważonym rozwojem, pisała także o polityce, edukacji i feminizmie. Przez 10 lat była reporterką Associated Press.
„W książce Żywienie w sporcie omówiono praktyczne wskazówki poparte dowodami naukowymi, które umożliwią poprawę wydolności fizycznej niezależnie od uprawianej dyscypliny sportowej”.
Beth Van Fleet – zawodowa siatkarka plażowa, srebrna medalistka turnieju Norceca Beach Volleyball Circuit „Każdy sportowiec stosujący się do zawartych w książce zaleceń Dana Benardota może efektywniej trenować i rywalizować. W publikacji opisano wiele niezbędnych i praktycznych informacji, które pomogą całej drużynie i każdemu sportowcowi osiągać lepsze wyniki”. Bob Larsen – wyróżniony w galerii sław USTFCCCA, współprzewodniczący Grupy Zadaniowej ds. Rejestru Trenerów USATF (USATF Coaches Registry Task Force) „Podstawowym celem niniejszej książki jest zatem dostarczenie sportowcom i tym, którzy z nimi pracują, wiedzy, jak najlepiej dostosować żywienie do uprawianej dyscypliny sportu oraz w jaki sposób można uniknąć najczęstszych problemów zdrowotnych i urazów związanych z aktywnością fizyczną. Właściwe żywienie może znacznie wpłynąć na wydłużenie czasu kariery sportowca oraz poprawić jego zdrowie, osiągane wyniki sportowe i samopoczucie”.
Ze Wstępu
Onkologia okulistyczna jest pierwszą na polskim rynku wydawniczym publikacją, która obejmuje:
· przegląd schorzeń nowotworowych narządu wzroku i oczodołu,
· stosowane współcześnie metody diagnostyczne i terapeutyczne, ze szczególnym uwzględnieniem radioterapii,
· aspekty immunologiczne, genetyczne i patomorfologiczne nowotworów narządu wzroku,
· omówienie złożonych zależności między zaburzeniami genetycznymi, chromosomalnymi i immunologicznymi predysponującymi do rozwoju nowotworu,
· analizę czynników ryzyka zachorowania i szanse przeżycia pacjentów,
· ciekawe przypadki kliniczne wraz z diagnostyką różnicową.
Ogromną wartość dydaktyczną książki stanowią bardzo liczne ryciny pochodzące ze zbiorów Autorów (barwne fotografie, fotografie w świetle bezczerwiennym i autofluorescencji, badania ultrasonograficzne i optycznej koherentnej tomografii oraz angiografia fluoresceinowa i indocjaninowa).
Publikacja to unikatowa propozycja dla okulistów, onkologów, chirurgów onkologicznych, radioterapeutów i studentów wiążących swoją przyszłość z tymi specjalizacjami. Jest dostępna również w języku angielskim.
,,(…) Książka ta jest odzwierciedleniem wieloletniej pracy i ogromnej wiedzy autorów – wybitnych międzynarodowych specjalistów – wnikliwych znawców tematu, którzy starali się przekazać swoją wiedzę czytelnikom, aby wyposażyć ich – zarówno specjalistów chorób oczu, lekarzy specjalizujących się w okulistyce, jak i lekarzy innych specjalności – w najnowszą wiedzę dotyczącą chorób onkologicznych w obrębie narządu wzroku. Napisana jest w sposób przejrzysty, z bardzo bogatą dokumentacją diagnostyczną i atrakcyjną oprawą graficzną”.
Fragment Słowa wstępnego prof. dr hab. n. med. Ewy Mrukwy-Kominek
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?