Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Kompendium chirurgii naczyniowej pod redakcją prof. Tomasza Zubilewicza i dra Andrzeja Wojtaka to zdecydowanie wyjątkowa i od dawna oczekiwana pozycja na polskim rynku wydawnictw medycznych. Krajowi eksperci chirurgii naczyniowej w lekki i przystępny sposób opisują zagadnienia z zakresu tak skomplikowanej i dynamicznie rozwijającej się dziedziny, jaką jest chirurgia naczyniowa, nie przytłaczając Czytelnika nadmiarem szczegółów technicznych. Autorzy skoncentrowali się na chorobach cywilizacyjnych, które są najczęściej spotykane w społeczeństwie przewlekłej niewydolności żylnej, żylnej chorobie zakrzepowo-zatorowej, miażdżycy tętnic obwodowych oraz tętniakach aorty brzusznej. Dodatkowo omówili problemy związane z tak często obecnie stosowanymi i wzbudzającymi wiele dylematów decyzyjnych lekami przeciwzakrzepowymi. Opierając się na najnowszych wytycznych, wzbogaconych własnymi doświadczeniami, stworzyli książkę, z której zawartą wiedzę bardzo łatwo przenieść wprost do swojej pracy klinicznej z pacjentami. Jest to pozycja obowiązkowa dla lekarzy wszystkich specjalności, którzy w codziennej praktyce klinicznej spotykają pacjentów z chorobami naczyń. Stanowi również cenne uzupełnienie wiedzy dla studentów medycyny.
Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Autorki w łatwy i przystępny sposób opisują mechanizm laktacji, to, skąd bierze się mleko w piersiach oraz jak postępować po urodzeniu dziecka, by z powodzeniem karmić je piersią przez długie miesiące. Po przeczytaniu tej książki będziesz świadomą kobietą, która znając wartość swojego pokarmu, jest odporna na wszelką pojawiającą się krytykę. Pytania: „Czy masz wystarczająco dużo mleka w piersiach?”, „Czy Ania/Jaś się najada?”, „Dlaczego dziecko nie przesypia całej nocy?” już nie podadzą w wątpliwość twoich matczynych umiejętności. Sercem książki są rozdziały poświęcone wpływie diety mamy na powstający pokarm. Temat, na którym rzekomo zna się każda babcia, ciocia, każdy wujek i każda sąsiadka. Koniec z tym! Teraz to ty będziesz wiedziała najlepiej, co z twojej diety naprawdę może zaszkodzić dziecku, a co jest zaleceniem wyssanym z palca. Autorki – jako matki i jako dietetyczki – wspierają, radzą i dzielą się swoim doświadczeniem z tego niesamowitego okresu. W książce znajdziesz też smaczne i – co najważniejsze – szybkie i proste w wykonaniu przepisy na posiłki dla mamy oraz całej rodziny.
Kompleksowy poradnik dla każdej świeżo upieczonej mamy! Warto po niego sięgnąć nawet już podczas ciąży. Autorki w prosty sposób opisują proces laktacji i podpowiadają jak radzić sobie z pojawiającymi się w tym czasie z typowymi trudnościami i niepokojami. Wyjaśniają także w jaki sposób świeżo upieczona mama powinna komponować swoje posiłki i obalają mity o „diecie kobiety karmiącej”. W książce nie zabrakło oczywiście przepisów.
Ta książka z pewnością powinna być kompendium wiedzy dostępnym w każdej szkole rodzenia oraz na oddziałach położniczych. To także pozycja obowiązkowa dla mam i babć, które chcą wspierać kobietę w nowym etapie życia.
Izabela Dembińska, położna, autorka bestsellerowych poradników „Rodzić można łatwiej” i „Pierwsze chwile z noworodkiem”
Właśnie zaczynasz swoją przygodę z karmieniem piersią? Już nie musisz słuchać porad cioć i koleżanek. „Karmię piersią, jem zdrowo” to pierwsza książka, która w fachowy sposób łamie wszystkie dietetyczne tabu na temat diety matki karmiącej. A do tego znajdziecie w niej kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów. Jest więc nie tylko mądrze, lecz także smacznie!
Wyspa spokoju nie jest zwykłem poradnikiem. To osobista opowieść o tym jak Zuzanna Ziomecka i jej dwunastu bohaterów i bohaterek, z pomocą mindfulness, poradziło sobie z poważnymi wyzwaniami w życiu prywatnym i zawodowym.Wyzwania są częścią życia każdego z nas. Niezależnie od tego, ile zarabiasz, jakie posiadasz wykształcenie, umiejętności i talenty, nie unikniesz przeszkód na swojej życiowej drodze. Wyspa spokoju jest zaproszeniem, by ze świadomości, że życie jest ścieżką pełną zakrętów, przejść do umiejętności pokonywania ich z opanowaniem i spokojem. Mindfulness właśnie temu służy.Znajdziesz tutaj teorię wspartą wiedzą naukową, praktyczne ćwiczenia, nagrane instrukcje do medytacji. rady dla początkujących oraz historie osób, które dzielą się swoim doświadczeniem jak mindfulness pomaga im w życiu.Dzięki Wyspie spokoju dowiesz się:na czym polega mindfulness i co zmienia w mózgujak praktykować formalnie przez medytację i nieformalnie w codziennych sytuacjachjak się uspakajać się i odkrywać swoje rzeczywiste potrzebyjak zaufać swojej intuicji i jej używaćjak radzić sobie ze swoim krytycznym wewnętrznym głosemjak rozpoznać i radzić sobie ze stresemjak wychodzić z konfliktówjak podejmować trudne decyzjejak stawiać czoło sytuacjom bez wyjścia
Każdy troskliwy rodzic chce, by jego dziecko cieszyło się zdrowiem. Dowiedz się jak dbać o nie w zgodzie z naturą! Najstarszy system medyczny świata – licząca ponad 5 tysięcy lat ajurweda – nie tylko dysponuje wiedzą jak zachować zdrowie w każdym aspekcie naszego życia, ale też krok po kroku uczy jak zapobiegać, aby później nie leczyć. Korzystając z jej wskazówek, możemy dbać nie tylko o nasze zdrowie i szczęście, ale również zatroszczyć się o odporność i zdrowie naszych dzieci. Według ajurwedyjskich zasad żyją nie tylko Maciek i Karolina, ale również ich synek – Jaś. I podobnie jak rodzice, cieszy się zdrowiem w zgodzie z naturą. Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
Wiele osób marzy o szczupłej i zgrabnej sylwetce. Jednak czasem na drodze do jej zdobycia staje zespół metaboliczny – nazywany przez lekarzy epidemią XXI wieku. To zagrożenie nie tylko dla figury, ale również dla zdrowia i życia. Szacuje się, że w Polsce problem ten dotyczy nawet co piątej osoby. Zespół metaboliczny to poważne schorzenie, które podstępnie i systematycznie wyniszcza organizm. Istnieje jednak dobra wiadomość. Zespół metaboliczny i związane z nim schorzenia: otyłość brzuszną, nadciśnienie i insulinooporność, można pokonać. Pokonaj zespół metaboliczny autorstwa Justyny Mizery to książka, w której znajdziesz pełne spektrum informacji na temat tego podstępnego schorzenia, 90 autorskich przepisów na zdrowe i smaczne dania, ułożone w przykładowe zestawy żywieniowe dla różnych typów schorzeń. Justyna Mizera Jedna z najbardziej doświadczonych w Polsce dietetyczek. Od wielu lat specjalizuje się w żywieniu i suplementacji sportowców. Prowadzi szkolenia i wykłady z żywienia, m.in. przed Maratonem Warszawskim. Brała udział w programie telewizyjnym Tajemniczy składnik u boku Joanny Koroniewskiej (Polsat), współprowadziła program Teraz Kuchnia (TVN Meteo Active) a także była dietetykiem w programie Cofnij czas (TVN Style). Regularnie bywa w mediach jako ekspert (m.in. w DD TVN, Pytaniu na śniadanie). Współautorka książek Dietetyka sportowa oraz Żywienie młodego sportowca. Autorka książki Dieta okienkowa (Wydawnictwo Zwierciadło).
W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć? "W książce Jelito drażliwe dzielę się wiedzą, jak radzić sobie z problemem zespołu jelita nadwrażliwego na podstawie doświadczenia zdobytego w pracy z pacjentami, których pojawia się w moim gabinecie coraz więcej. Jestem pewna, że lektura przekona Cię, Drogi Czytelniku, że dieta jest skutecznym wsparciem terapii zespołu jelita nadwrażliwego, a cierpliwość i konsekwencja w jej stosowaniu pozwala uwolnić się od tej uciążliwej przypadłości." Hanna Stolińska-Fiedorowicz Hanna Stolińska-Fiedorowicz Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.
Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? Przeczytaj ""Przyprawy, które leczą"" i skorzystaj z leczniczej mocy natury!Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy wychładzają, a które rozgrzewają, a także w jaki sposób oddziałują one na emocje.Równowaga między smakami, którą kryją w sobie przyprawy, pomaga w osiągnięciu harmonii, spokoju i szczęścia.W książce ""Przyprawy, które leczą"" znajdziesz, m.in.:- szczegółową wiedzę na temat ziół i przypraw, w tym zawartych w nich substancji czynnych, smaku i właściwości zdrowotnych,- proste i zaskakujące przepisy na pyszne dania i naturalne metody leczenia, np. naturalny lek na przeziębienie z mielonej czarnuszki i miodu lub shot z imbiru cytryny i miodu, czyli domowy sposób na niestrawność,- sposoby na wydobycie smaku i aromatu z przypraw.Książka ""Przyprawy, które leczą"" to kolejna część bestsellerowej serii, w której dotychczas ukazały się, m.in. ""Jedzenie, które leczy"", ""Zdrowa tarczyca"" (Wydawnictwo Zwierciadło).Karolina i Maciej SzaciłłoEksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
"Obecnie obowiązujący system zdobywania patentów żeglarskich wnosi sporo zmian i wprowadza cały szereg nowych procedur. Powinny być one znane nie tylko instruktorom i egzaminatorom, ale również uczestnikom szkoleń żeglarskich i egzaminów. W poradniku zawarte są zwięzłe informacje ułatwiające przygotowanie się do egzaminu. Jest też baza przykładowych pytań i zestawów egzaminacyjnych na poszczególne patenty żeglarskie. Czytelnik może skorzystać z aplikacji dostępnej z kodu QR, która jest pomocna w rozwiązywaniu pytań testowych oraz umożliwia sprawdzenie swojej wiedzy podczas rozwiązywania przykładowego egzaminu na patent żeglarza jachtowego lub jachtowego sternika morskiego.
Mariusz Zawiszewski kapitan jachtowy, kapitan motorowodny, instruktor żeglarski i motorowodny. Pasjonat edukacji żeglarskiej, wychowawca, instruktor i egzaminator. Na początku swojej działalności szkoleniowej związany z Polskim Związkiem Żeglarskim. Współpracuje z wiodącymi firmami szkoleniowymi i ośrodkami żeglarskimi. Autor programów edukacyjnych i publikacji multimedialnych, w tym kursów e-learningowych dla fanów żeglarstwa i sportów motorowodnych."
W monografii przedstawiono kolejne nowe opisy studium przypadków osób z chorobą rzadką. Starano się dokonać odsłony obszaru specyfiki dominacji zaistnienia poprzez obraną dobrowolnie formę uczestnictwa społecznego opisywanych osób dorosłych z chorobą rzadką w ich dostępie do sobie określonej indywidualnie przestrzeni aktywności. Usiłowano identyfikować warunki oraz możliwości realizowania się w podejmowanej aktywności na drodze wsparcia, przeciwieństw, różnorodności sytuacji, okoliczności i stylu funkcjonowania, osiągania standardów dorosłości z jej autonomią oraz pełnionymi społecznie rolami. Tak opisywana wizja osobiście ;przybieranego stylu dominacji zaistnienia pozwoliła w podjętej analizie biografii ukazać informacje medyczne nieznanych chorób rzadkich, a zarazem obiektywnie spojrzeć na społeczny kontekst w obszarze przyjmowanych reakcji otoczenia wobec poszczególnych jednostek. W prezentowanych biografiach starano się ukazać wzrastającą siłę korzystnych zmian zarówno w zakresie etiopatogenezy wybranych chorób, jak też możliwości diagnostycznych, terapeutycznych i pedagogicznych.
Nowe wydanie Onkologii i hematologii dziecięcej przygotowane przez specjalistów reprezentujących wszystkie wiodące ośrodki w Polsce zajmujące się onkologią i hematologią dziecięcą.
W Onkologii i hematologii dziecięcej Czytelnik znajdzie aktualne wiadomości z zakresu: nowoczesnej diagnostyki nowotworów, współczesnej kompleksowej terapii nowotworów u dzieci oraz leczenia wspomagającego.
Książka Onkologia i hematologia dziecięca dedykowana jest nie tylko pediatrom oraz onkologom i hematologom dziecięcym, lecz także onkologom i hematologom, immunologom klinicznym, chirurgom dziecięcym oraz chirurgom onkologicznym.
Johann Peham i Sandra Peham – pionierzy upraw dzikich – pokazują, jak dołożyć własną cegiełkę do ochrony klimatu, stosując w praktyce zasady permakultury lub ogrodnictwa/rolnictwa dzikiego.
Najważniejsze jest stworzenie lub zachowanie w ogrodzie obiegu zamkniętego – dzięki temu rozwiązaniu stanie się on samowystarczalnym organizmem. W klasycznej permakulturze obieg zamknięty zapewniają różne elementy ogrodu, m.in. oczka wodne i stawy, spirale ogrodowe czy tarasy. W ogrodnictwie dzikim jeszcze większy nacisk kładzie się na to, czego potrzebuje zarówno sam ogród, jak i jego mieszkańcy.
Poszczególne rozwiązania dostosowuje się więc do konkretnego stanowiska, na którym powstaje ogród, i do własnych potrzeb, tworząc na przykład pagórki ziołowo-warzywne zamiast spiral ziołowych.
Książka zawiera mnóstwo praktycznych porad, m.in.:
JAK ZAPLANOWAĆ OGRÓD Z OBIEGIEM NATURALNYM
GDZIE KUPIĆ MIESZANKĘ NASION NA ŁĄKĘ KWIETNĄ
JAK ZAŁOŻYĆ ZAGON PAGÓRKOWY – KROK PO KROKU
W JAKI SPOSÓB ZAKŁADAĆ RABATY NA ZBOCZACH
JAK STWORZYĆ Z WIERZBY ŻYWOPŁOT LUB ZIELONE IGLOO
JAK SIĘ POZBYĆ ŚLIMAKÓW I INNYCH NIEPROSZONYCH GOŚCI
JAK PRZETWORZYĆ WŁASNE PLONY W DOMOWE SPECJAŁY
Niniejszy podręcznik pt. „Wielkie zespoły geriatryczne” w sposób szczegółowy, a zarazem całościowy ujmuje te charakterystyczne dla seniorów, przewlekłe zaburzenia. Publikacja jest zbiorowym opracowaniem ujmującym w jedną całość najważniejsze wielkie zespoły geriatryczne, takie jak demencja, depresja, delirium, zespół kruchości (słabości), politerapia i geriatryczny zespół jatrogenny, zaburzenia lokomocji, upadki i zaburzenia równowagi, zaburzenia narządu wzroku (zaćma, jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem), zaburzenia narządu słuchu, zaburzenia funkcji zwieraczy oraz niedożywienie, z uwzględnieniem ich epidemiologii, etiologii, objawów klinicznych, rozpoznania, leczenia i profilaktyki.
Podręcznik adresowany jest w głównej mierze do studentów kierunków medycznych, przede wszystkim studentów kierunku lekarskiego, pielęgniarstwa, fizjoterapii, zdrowia publicznego, w ramach których poruszana jest tematyka z zakresu geriatrii. Ponadto odbiorcami książki mogą być zawodowo czynni lekarze, w szczególności specjaliści chorób wewnętrznych i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej, pielęgniarki, fizjoterapeuci, a także opiekunowie osób starszych. Informacje w nim zawarte mogą być również wykorzystane w ramach kursów, szkoleń, warsztatów i studiów podyplomowych. Autorami poszczególnych rozdziałów podręcznika są wybitni eksperci z zakresu medycyny, autorytety naukowe w Polsce i poza granicami kraju.
Niebezpieczne kosmetyki – czy znasz prawdę o swoich kremach, szamponach, tonikach? Wszechobecny kult młodości i urody, pragnienie gładkiego ciała i twarzy, promiennej cery sprawia, że kosmetyki stały się podstawą pielęgnacji ciała stosowaną zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn. Kuszeni atrakcyjnym opakowaniem i niezwykłymi właściwościami kupujemy kolejne kosmetyki do pielęgnacji przekonani, że innowacyjna formuła w nich zawarta pomoże nam zachować zdrową skórę, wybawi ze skórnych problemów, zadba o włosy, wygładzi zmarszczki czy zamaskuje niedoskonałości. Przestaliśmy kontrolować, co i w jakiej ilości aplikujemy na ciało. Niestety, prawda jest taka, że chemia w kosmetykach, a nawet szkodliwe substancje w nich zawarte, to codzienność, z której często nie zdajemy sobie sprawy. Przez niebezpieczne kosmetyki cierpi na tym nie tylko skóra, ale i cały organizm.
Niezwykła książka przygotowana z okazji 60 urodzin Diega Maradony i oddana w Argentynie do druku tuż przed przedwczesną śmiercią.Książka w hołdzie dla Diega Armando Maradony. Podróż przez wspomnienia ponad 70 osób, które spotkały go na różnych etapach jego kariery, od występów w drużynie Cebollitas po lata spędzone w kolejnych klubach i w reprezentacji, najpierw jako piłkarz, a następnie trener. O Maradonie opowiadają między innymi: César Luis Menotti, Claudio Caniggia, Javier Mascherano, Carlos Valderrama, Nery Pumpido, Ubaldo Fillol, Careca, Alemäo, Gianfranco Zola, Bernd Schuster, Davor Šuker i wielu innych. Wstęp napisał Fernando Signorini, słynny trener przygotowania fizycznego Maradony w latach jego gry w Barcelonie, Napoli i w reprezentacji Argentyny.
Słuch, wzrok, smak, węch, dotyk, czucie, równowaga ciała - dzięki nim łączymy świat wewnętrzny z zewnętrznym. Za sprawą zmysłów jesteśmy w ogóle w stanie odbierać nasze otoczenie. Doznania zmysłowe można wyostrzyć i zmienić. Nie jesteśmy wobec nich bezradni, pozwalają nam one kształtować nasze przeżycia i uczucia. Zmysły stanowią najbardziej bezpośrednią drogę do wzmocnienia psychiki oraz intuicji. Uważniejsze korzystanie ze zmysłów umożliwia nam poszerzenie świadomości. Dziennikarz naukowy Rüdiger Braun zabiera czytelników w podróż poprzez zmysły ku duszy. Aktualne wyniki badań oraz rozmowy z naukowcami, muzykami, sportowcami i ekspertami z różnych dziedzin uzupełnia o ćwiczenia praktyczne, pozwalające usprawnić działanie zmysłów i zwiększyć uważność.Autor wskazuje, jak poprzez kanały zmysłowe można wpływać na procesy psychiczne. W tym celu łączy najnowsze odkrycia naukowe z codziennymi ćwiczeniami percepcji.
Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, że kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. W efekcie wiele nastolatków nie potrafi przygotować jajecznicy, a po zrobieniu najprostszej kanapki pozostawia w kuchni istne pobojowisko.Monika Mrozowska, propagatorka zdrowego odżywiania i matka czwórki dzieci, od lat udowadnia, że wspólne gotowanie z dziećmi jest nie tylko możliwe, ale też przyjemne i smaczne. Każdy z domowników może bowiem wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego, a wspólnie przyrządzone dania spowodują, że wszyscy z przyjemnością usiądą razem przy stole.Kukurydziana zupa z popcornem, omlet z serem halloumi, tarta z brokułami oraz domowe lody kokosowe to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci, i które na stałe zagoszczą w rodzinnym menu.Monika MrozowskaAktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych, m.in. Zupy moc, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, ekonomiczna kuchnia, Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
Kontrola, słowo o wielu znaczeniach i skojarzeniach, wywołuje silne emocje. Odnosi się do kwestii tak kluczowych i wszechobecnych jak: siła i poczucie bezradności, wolność i ograniczenia, podmiotowość i przedmiotowość, zmagania o pozycję „szefa”. Wiąże się również z postrzeganiem siebie jako osoby, która po prostu bierze, co się jej należy, czy też jako kogoś, kto zazwyczaj musi się zadowolić tym, co dostaje. Z kontrolą mierzymy się każdego dnia. Judith Viorst próbuje odpowiedzieć na ważne pytania dotyczące kontroli w naszym życiu: Czy mamy tyle kontroli, by kształtować swoje życie? Czy mamy jej na tyle, by radzić sobie samodzielnie w życiu? Czy mamy kontrolę nad własną seksualnością? Czy mamy ją w związku małżeńskim bądź partnerskim? Czy mamy ją w relacjach zawodowych? Czy mamy kontrolę nad dorosłymi dziećmi? Czy mamy kontrolę, którą możemy oddać, czasem z wyboru, czasem z konieczności? Czy mamy kontrolę nad śmiercią? Judith Viorst, pisząc z przenikliwym psychologicznym spojrzeniem i odrobiną swojego charakterystycznego humoru, zaprasza nas do określenia granic i możliwości naszej kontroli. Pokazuje, jak możemy kształtować życie poprzez działania i dokonywane wybory. Przypomina nam też, że czasami powinniśmy sobie „odpuścić” i zachęca do znalezienia sposobu jak to zrobić najlepiej. Judith Viorst Amerykańska pisarka i dziennikarka. Autorka książek dla dzieci (m. in. Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day) i dorosłych (min. To, co musimy utracić i Małżeństwo dla zaawansowanych). Wydała kilka tomików wierszy. Absolwentka Waszyngtońskiego Instytutu Psychoanalizy oraz Uniwersytetu Rutgersa. Jej książka To, co musimy utracić, wydana w 1986 roku, utrzymywała się przez prawie dwa lata na liście bestsellerów „The New York Timesa”.
„„ŚWIADOMIE PO ZDROWIE I ODPORNOŚĆ ORGANIZMU” to nowa pozycja na rynku wydawniczym o unikatowej treści i formie przekazu. Choć wydaje się, że na temat naszego zdrowia napisano już wiele to jednak z tą publikacją naprawdę warto się zapoznać gdyż może ona pomóc nam otworzyć oczy na tematy dotąd nieporuszane lub mało zgłębione.
Wśród wszelkiej wiedzy, która bezpośrednio dotyka naszego życia od zarania dziejów szczególne znaczenie ma ten rodzaj doświadczeń, które wynikają z osobistych poszukiwań i przeżyć. Mimo że indywidualne i subiektywne w ocenie, to stanowią często najcenniejsze świadectwo i źródło wiedzy, podobne do pierwszych odkryć, jakich dokonywali nasi przodkowie, ucząc się rozpoznawać jadalne i lecznicze rośliny a później ich specyficzne składniki terapeutyczne.
Dzisiejsze czasy zmuszają nas do szczególnej troski o zdrowie, a wzrastająca ilość dolegliwości cywilizacyjnych utwierdza nas w przekonaniu, że to w naszych rękach powinny tkwić inicjatywa i klucz do lepszego zdrowia. Mamy nadzieję, że ta książka stanie się inspiracją dla tych, którzy szukają własnej drogi do witalności.
OD AUTORA
Za kilka miesięcy osiągnę półwiecze swojego życia, a pomimo tego nadal czuję się tak, jakbym miał zaledwie kilkanaście lat. Efekt ten osiągnąłem już kilka lat temu i na przekór upływającemu czasowi nie tylko się on utrzymuje, ale nawet z każdym rokiem czuję się jeszcze lepiej, niemal jak Benjamin Button – w pełni sił, energii, z niesamowicie sprawnym układem pokarmowym, ruchowym i z wynikami badań potwierdzającymi moje zdrowie.
Podczas wieloletnich doświadczeń przetestowałem dziesiątki różnych metod na poprawę zdrowia, między innymi zweryfikowałem działanie przeróżnych suplementów, kuracji oczyszczających i leczniczych, a także przeszedłem długą drogę w celu optymalizacji sposobu odżywiania, która wyraźnie pokazała mi, jak wyzwolić proces regeneracji i uzdrowienia organizmu. Nie znajdziesz jednak w tej książce żadnych diet ani nawet przepisów kulinarnych, powiem Ci za to, co kiedyś jadałem, a co wciąż pogarszało moje zdrowie, mimo że myślałem wówczas, że mój sposób odżywiania jest już całkiem niezły. Powiem Ci, co jadam dzisiaj i jak szybko można przyrządzić pożywne i gęste odżywczo posiłki oraz dodatki do kanapek. Pokażę Ci, czy suplementacja uzupełniająca jest potrzebna, czy to raczej zbędny wydatek, oraz poznasz moje doświadczenia w tym zakresie. Powiem Ci również, czy oczyszczanie organizmu wspiera dążenie do zdrowia, czy to tylko zwykłe fanaberie naturopatów, a także dowiesz się, do jakich efektów przyczyniło się u mnie. A może chcesz po prostu wiedzieć, czy produkty fermentowane są równie bogate w probiotyki jak suplementy, czy latem mamy odpowiednią ilość witaminy D3, czy należy unikać soli, produktów zbożowych i zwierzęcych, czy oleje wielonienasycone są na pewno zdrowe lub jak otrzymać z kranówki wodę uzdrowiskową?
Odpowiedzi na te pytania oraz wiele innych masz szansę znaleźć w tej książce. Po wielu latach samodzielnych poszukiwań wiem, jak ważna jest konkretna i praktyczna wiedza wyjaśniająca nurtujące nas zagadnienia. I właśnie taką wiedzę znajdziesz w niniejszej publikacji. Oparłem ją zarówno na badaniach naukowych, jak i osobistych doświadczeniach, dzięki którym obalam przy okazji wiele mitów, a jednocześnie wyłuskuję z chaosu informacyjnego ważne wiadomości. Opowiem Ci o najważniejszych aspektach mojej drogi do zdrowia i o jej przełomowych elementach, których nawet wybiórcze zastosowanie może pomóc wielu osobom uporać się ze swoimi problemami zdrowotnymi.
Wierzę, że na podstawie informacji zawartych w książce wyciągniesz odpowiednie wnioski, aby pójść własną drogą do samouleczenia. Życzę podejmowania świadomych wyborów oraz prostej i krótkiej ścieżki do witalności. Piotr Platan
Książka może pomóc zrozumieć między innymi jak:
wyleczyć choroby i alergie
wzmocnić odporność na infekcje i stres
poprawić trawienie
wyleczyć trądzik i inne problemy skórne
zdrowo i skutecznie schudnąć
suplementować m.in. witaminę D3, K2, C, jod, magnez
Wiedza na temat podstawowych zasad diagnostyki i leczenia jest niezbędna każdemu lekarzowi. Wiadomości z obszernych podręczników akademickich, skupiających się na niuansach związanych z patofizjologią choroby i objawami w praktyce klinicznej miewają ograniczoną przydatność. Lekarz w obliczu konkretnego chorego powinien sprawnie postawić diagnozę, zaproponować badania niezbędne dla potwierdzenia rozpoznania i prowadzenia terapii.
Niniejszy podręcznik jest swoistą mapą drogową obejmującą praktyczne postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne w ginekologii. Jest on podzielony na część diagnostyczną i terapeutyczną. W każdej z nich zawarto szczegółowe schematy ustalania rozpoznania i co ważne propozycje postępowania w zależności od specyfiki danej choroby. Takie rozwiązanie pozwala na łatwe przyswojenie wiedzy i przyspiesza możliwość podjęcia decyzji terapeutycznej.
Gdybym miał określić swoje życie dwoma słowami, byłyby to góra i dolina. Do dziś mam w pamięci żywy obraz naszego nauczyciela ze szkoły podstawowej w Ahornach, opowiadającego o najwyższej górze świata lub jak z bratem, siedząc w izbie przed radiem, śledzimy całymi dniami wejście trzech saksońskich alpinistów na Große Zinne. Nawet nie śmiałem marzyć, że sam stanę kiedyś na szczycie Mount Everestu, nie mówiąc już o innych najwyższych górach globu. A co dopiero, że będzie dane mi pisać historię alpinizmu, najpierw jako partner wspinaczkowy Reinholda Messnera aż do jego czternastego ośmiotysięcznika, a potem na własną rękę: jako autor najszybszego wejścia na Mount Everest, zjazdów na nartach z wierzchołków Nanga Parbat i Mount Everestu czy wytyczenia nowej drogi na Jasembie.
Rekordy, prędkość, konkurencja: wszystko to wpływało przez długi czas na moje życie. [...] Ten swoisty wyścig jest dla nas, alpinistów, błogosławieństwem i przekleństwem zarazem. Zbyt wielu partnerów od liny straciło życie w górach, wśród nich bliscy przyjaciele. Gdy na twoich oczach ginie kumpel, nic nie jest już jak dawniej. Dziś wiem, że lepiej w miarę szybko wrócić na górę związaną z nieszczęściem. A jednak musiało upłynąć ponad 25 lat od fatalnej w skutkach wyprawy, nim mogłem pojawić się ponownie pod Manaslu. Powrót na „Górę Ducha”, którą długo postrzegałem jako wroga, pozwolił mi pogodzić się z tragedią z 1991 roku, kiedy to najpierw Carlo Großrubatscher w pobliżu naszego namiotu odpadł z niewyjaśnionych przyczyn od ściany i zginął. Chwilę później mój najlepszy przyjaciel, Friedl Mutschlechner, gdy stał obok mnie, został śmiertelnie rażony piorunem. Z perspektywy lat myślę, że może popełniliśmy błąd, nie zawracając zawczasu. Tyle że błędy są, niestety, składową alpinizmu.
Hans Kammerlander, Prolog
Jako pierwszy człowiek zjechał na nartach z Mount Everestu i zdobył prawie wszystkie ośmiotysięczniki. Hans Kammerlander świętował imponujące sukcesy na najwyższych szczytach świata, jednocześnie przyjmując gorzkie razy od losu. Wraz z dziennikarzami Vereną Duregger i Mariem Viglem robi bilans swojego życia. W rozmowach opowiada nie tylko o górskich rekordach, wypowiada się również na tematy, które zajmują go prywatnie: mówi o szczerości i egoizmie, przyjaźniach i nieodwracalnych błędach. Wspomina, jak zmieniły go narodziny córki i czego oczekuje od przyszłości.
Autobiografia z atmosferą, że kroić nożem - rzadko kiedy mamy okazję zbliżyć się do Hansa tak, jak tu.
„ALPS Magazin”
O autorach
Hans Kammerlander - rocznik 1956, alpinista ekstremalny, przewodnik górski i instruktor narciarski. Wytyczył równo pięćdziesiąt dróg i dokonał sześćdziesięciu solowych przejść w Alpach. Zdobywca najwyższych szczytów świata, w tym dwunastu ośmiotysięczników. Opublikował z sukcesem wiele książek, m.in. Bergsüchtig i Seven Second Summits. Wraz z Geraldem Salminą zrealizował film Manaslu – Berg der Seelen. Hans Kammerlander mieszka w Ahornach w Tyrolu Południowym. www.kammerlander.com
Verena Duregger - rocznik 1980, była redaktorka monachijskiej gazety „Abendzeitung”. Od 2010 roku pracuje jako wolna dziennikarka i autorka. Ostatnio ukazała się jej książka Die Pusterer Buben. Eine Südtiroler Heimatgeschichte. Mieszka nieopodal Bruneck w Tyrolu Południowym.
Mario Vigl - rocznik 1969, autor i doradca, mieszka nieopodal Monachium. Po epizodach m.in. w magazynie gazety „Süddeutsche Zeitung” i miesięczniku „Playboy” kierownik mediów korporacyjnych w Grupie Allianz Niemcy, odpowiedzialny za magazyn konsumencki „1890”. Laureat przyznawanej przez Związek Niemieckich Wydawców Prasy nagrody Theodor-Wolff-Preis.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?