Tradycje kulinarne Szwecji
- ISBN: 978-83-65520-53-1
- EAN: 9788365520531
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Hanami
- Format: 16.5x23.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 240
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
44,13złCena detaliczna: 64,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,85 zł
x
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.
Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.