Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Broń i Wyposażenie Wojska Polskiego tom 19. Publikacja zawiera szczegółowy opis: historii powstania, budowy, wykorzystanej amunicji, danych taktyczno-technicznych i zastosowania bojowego wprowadzonej do uzbrojenia Armii Czerwonej w 1937 roku 152 mm armatohaubicy MŁ-20.
Pierwsze haubicearmaty MŁ-20 Wojsko Polskie otrzymało w listopadzie 1943 roku. Stanowiły one uzbrojenie Brygad Artylerii Ciężkiej oraz pułków artylerii ciężkiej. W latach 50. XX wieku w Wojsku Polskim na uzbrojeniu pododdziałów artylerii ciężkiej znajdowały się 203 działa tego typu. Wycofano je z eksploatacji dopiero pod koniec lat 90 XX wieku. Haubicoarmaty MŁ-20 zakupiły nie tylko państwa Układu Warszawskiego, ale także wiele krajów Azji i Afryki.
Tekst jest ilustrowany 59 zdjęciami, 4 tabelami, 27 rysunkami i 2 zestawami rzutów z boku, z góry, z przodu i z tyłu opisywanej haubicoarmaty.
W tomiku przedstawiono amerykański samolot Boeing B-47 Startojet – pierwszy na świecie bombowiec o napędzie odrzutowym oraz skrzydłach i usterzeniu skośnym. Był on produkowany seryjnie w latach 50. XX wieku. Ukończono ponad 2000 egz. Startojetów i był on najliczniejszym bombowcem w arsenale Dowództwa Lotnictwa Strategicznego (SAC) Stanów Zjednoczonych.
Służył w Siłach Powietrznych USA przez prawie 20 lat jako samolot bombowy, rozpoznawczy, do walki radioelektronicznej i rozpoznania atmosfery. W tomiku przedstawiono jego historie rozwoju, użycie operacyjne, historię wypadków Stratojetów uzbrojonych w broń atomową, loty nad ZSRR oraz dane taktyczno-techniczne.
Publikacja jest zilustrowana: 76 fotografiami, 13 rysunkami, 6 tabelami, 2 mapami, trzema rzutami barwnymi, 4 barwnymi sylwetkami bocznymi oraz 6 barwnymi godłami jednostek lotnictwa USA.
Typy Broni i Uzbrojenia tom 260. W tomiku przedstawiono najszybszy i najbardziej skomplikowany produkowany seryjnie w latach 60. XX wieku amerykański bombowiec strategiczny Convair B-58 Hustler. Zaprojektowano go jednak w czasie, gdy rakiety balistyczne zaczęły wypierać z amerykańskie triady nuklearnej pilotowane samoloty. To – oraz wysokie koszty programu – że Hustlera wycofano z linii w 1970 roku.
W tomiku szczegółowo opisano, jak dokonano wyboru koncepcji bombowca spośród wielu propozycji, przedstawiono wszystkie wersje i warianty samolotu, opisano dane taktyczno-techniczne, uzbrojenie, wyposażenie techniczne oraz dzieje służby liniowej Hustlera.
Publikacja jest zilustrowana: 56 fotografiami, 14 rysunkami, 3 tabelami, 2 przekrojem samolotu, trzema rzutami barwnymi, 2 barwnymi sylwetkami bocznymi oraz 4 barwnymi godłami jednostek lotnictwa USA.
Wristwatches have transcended their original function as mere timekeepers, evolving into symbols of craftsmanship, design, and cultural significance. From the early 20th-century innovations that gave rise to the first wristwatches to the iconic models that have shaped modern watchmaking, these timepieces have become timeless artifacts of human ingenuity.
Time Machines delves into this rich history, presenting a curated selection of 100 iconic watches from 1900 to today. Each watch tells a unique story, capturing pivotal moments in design, technology, and the cultural shifts that influenced—and were influenced by—these masterpieces.
Structured chronologically, the book offers readers a deep dive into the evolution of watch design across the decades, exploring how watches have reflected cultural movements, technological advancements, and personal style. Through engaging stories and stunning visuals, the book highlights the intersection of craftsmanship, art, and the enduring appeal of watches as both tools and cultural icons.
Time Machines is an essential exploration of the global legacy of watchmaking, offering a visual and narrative journey through the innovation, artistry, and cultural resonance of some of the world’s most influential timepieces.
Są zwierzęta, które uwielbiają swoich opiekunów. Są też koty. I jest Cesarz... W pewnym momencie życia prawie każdy człowiek ulega urokowi zwierzaka. Jedni wybierają psy, inni koty, są też fani chomików czy jaszczurek. I zazwyczaj wszyscy razem żyją w domowej harmonii. A co, jeśli to zwierzak wybierze człowieka… i zrobi to wyłącznie po to, by mieć osobistego sługę do spełniania wszystkich zachcianek? Poznaj Jego Cesarską Mość – kota, który nie zna słowa „proszę”, a na brak królewskiego traktowania reaguje z wyjątkowym oburzeniem. Dla niego zasady są proste: Cesarz wydaje rozkazy, człowiek je spełnia, a nieposłuszeństwo jest surowo karane. Książki Bai Cha zyskały w Chinach ogromną popularność – jego pełne humoru opowieści podbiły serca czytelników i na stałe zagościły na półkach nie tylko kociarzy. Nic więc dziwnego, że nasz koci bohater jest dość zarozumiały. Teraz Cesarz debiutuje w Polsce. Możecie czuć się zaszczyceni.
Malowanie i oznakowanie samolotów USN, USMC, USCG 1942 Informacje o malowaniu i znakowaniu zostaną uzupełnione podstawowymi danymi o organizacji jednostek i używanych wówczas samolotach, wodnosamolotach, amfibiach i łodziach latających. Książkę ilustrują plansze barwne przedstawiające wzory malowania samolotów lotnictwa morskiego USA w 1942 roku.
Natalia od kilkunastu lat zawodowo pracuje z psami. Zaczynała jako wolontariuszka w schronisku, a później zdobyła kwalifikacje behawiorystki, trenerki i ewaluatorki psów agresywnych. Dziś zawodowo wspiera opiekunów w budowaniu relacji człowiekpies: Często opiekunowie całą uwagę skupiają na psie, zapominając o sobie. Im trudniejszy pies, tym bardziej opiekun podporządkowuje mu życie, czasem kosztem własnych sił. Proponuję inne podejście takie, które pozwala troszczyć się o psa i jednocześnie dbać o siebie. To ważne, bo pies konfrontuje nas z własnymi ograniczeniami, a tylko otwartość i gotowość do zmiany dają siłę do radzenia sobie z wyzwaniami. Uważam, że każdy etap życia z psem to okazja do nauczenia się czegoś nowego nie tylko o nim, ale i o sobie. To głęboka i fascynująca podróż, choć nie zawsze łatwa. Co jeszcze jest w książce? Zdjęcia, plany działania, rady, inspiracje, eseje: Ta książka pokazuje, że relacja z psem to nie tylko opieka i wychowanie, ale także niezwykła lekcja o nas samych. Człowiek i pies nauczy cię patrzeć na trudne sytuacje z perspektywy zarówno człowieka, jak i psa z troską o dobrostan po obu stronach relacji. Pomoże lepiej zarządzać własnymi zasobami, by być stabilnym i dającym poczucie bezpieczeństwa przewodnikiem, a także zasobami psa tak, aby mógł korzystać ze swoich mocnych stron i ze wsparcia, gdy go potrzebuje. Każdy rozdział to praktyczne wskazówki, inspiracje i lekcje płynące z codziennego życia z psem od szczenięcych wyzwań po zaawansowaną dorosłość.
Materiał: PoliuretanIlość w zestawie: 3Informacje o produkcie: Gąbki można używać na mokro do podkładu i korektora lub na sucho do utrwalania pudru, rozświetlacza i różu. Zaleca się wymianę gąbek co 6 miesięcy.Informacje o licencji: Ten produkt jest w pełni licencjonowany dla lokalizacji pokazanych poniżej. Jeśli znajdujesz się poza tymi obszarami, prosimy nie próbować kupować tego produktu; jeśli to zrobisz, produkt zostanie usunięty z Twojego zamówienia. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, skontaktuj się z naszym zespołem obsługi klienta.
Wełniane kulki do suszenia są bezpieczne dla ludzi, nawet dla niemowląt, dzieci i osób o wrażliwej skórze, a także nadają się do ręczników i pieluch, ponieważ kulki do suszarki są wykonane w 100% z naturalnej wełny nowozelandzkiej i nie zawierają żadnych środków chemicznych.
Twój niezawodny kompan w nauce – i najlepsze lekarstwo na stres egzaminacyjny!
Oszczędzaj czas i zyskaj pewność, że masz pod ręką wszystkie najważniejsze wiadomości, aby zdać egzamin.
Od ponad 25 lat seria Crash Course „pomaga” studentom medycyny na całym świecie – sprzedano już ponad milion egzemplarzy, a książki zostały przetłumaczone na ponad 8 języków! Każde wydanie jest dopracowane oraz w pełni zaktualizowane, tak aby nauka była łatwiejsza, a sposób przekazywania informacji najbardziej efektywny. Autorami są doświadczeni studenci i młodzi lekarze – osoby, które doskonale wiedzą, czego wymaga się na egzaminach i jak skutecznie się do nich przygotować. Wszystko sprawdzone i zatwierdzone przez ekspertów – możesz uczyć się bez obaw.
CO ZNAJDZIESZ W ŚRODKU?
• Omówienie tematów wymaganych na LEK-u – od podstaw po kliniczne zastosowania
• Przejrzyste ramki z najważniejszymi wiadomościami – aby szybko zapamiętać istotne fakty
• Testy sprawdzające – żeby upewnić się, że naprawdę rozumiesz i pamiętasz przerobiony materiał
DLACZEGO WARTO WYBIERAĆ KSIĄŻKI Z SERII CRASH COURSE?
• Napisane przez studentów dla studentów – z myślą o tym, co naprawdę przyda Ci się na egzaminach
• Podręczny format, liczne tabele, ryciny, zestawienia, techniki mnemotechniczne
• Idealne zarówno do szybkiej powtórki, jak i gruntownego przygotowania
CRASH COURSE – BO EGZAMIN TO WYZWANIE, A NIE KOSZMAR
Łódzka burżuazja stworzyła własny, indywidualny styl życia naśladujący panujące od wieków i ugruntowane zasadami savoir-vivre'u wzorce arystokratycznego zachowania. Dominowała w nich chęć autoprezentacji, nieograniczająca się jedynie do budowania finansowej potęgi danej rodziny, ale przekładająca się na całą sferę życia codziennego, wzory konsumpcji czy sposoby spędzania wolnego czasu. Istotną rolę odgrywały także spotkania towarzyskie skupione przy wspólnym stole w zaciszu mieszkań, rezydencji czy majątków ziemskich. Na kartach książki zaglądamy do okazałych reprezentacyjnych kamienic, willi oraz pałaców, wchodząc do dwóch najważniejszych domowych pomieszczeń - kuchni i jadalni. Przyglądamy się na przestrzeni lat 1890-1939 sposobom ich urządzenia i wyposażeniu dobranym zgodnie z zasadami obowiązującej mody oraz stylistyki artystycznej. Czytamy o tym, jak kolorystyka pomieszczeń, meble, bielizna stołowa, porcelana, szkło, zastawa srebrna i platerowana, zasady etykiety tworzyły oprawę dla wyznaczanych przez rytm dni, celebrowanych wówczas spotkań towarzyskich, reprezentacyjnych ślubnych śniadań, obiadów czy kolacji przeciągających się często do bladego świtu oraz kameralnych podwieczorków kryzysowych lat 30. XX wieku. Odnajdujemy tutaj znanych bohaterów, reprezentantów rodzin Scheiblerów, Herbstów, Grohmanów, Poznańskich, Biedermannów, Kindermannów i innych. Z książki możemy dowiedzieć się również, jakie przedmioty artystyczne stanowiły wyposażenie jadalń najzamożniejszych reprezentantów lokalnej społeczności. A przystępna narracja naukowa umiejętnie prowadzi refleksje Czytelnika od mikro do makro historii. Opracowanie jest rzetelną, bogatą w źródła historyczne i ikonograficzne analizą kultury materialnej i życia prywatnego łódzkich elit. Na publikację składa się wstęp i pięć rozdziałów, w których opisano reprezentacyjne siedziby mieszkalne, pomieszczenia kuchenne i ich wyposażenie, pracę służby domowej, wystrój i wyposażenie jadalń, bieliznę stołową, zastawę porcelanową, szklaną, srebrną i platerowaną, a także łódzkie delikatesy i sklepy spożywcze, w których zaopatrywano się w rozmaite produkty.Książka wydana wspólnie z Wojewódzką Biblioteką Publiczną im. J. Piłsudskiego w Łodzi.Tekst stanowi znakomity przykład rzetelnej, pogłębionej analizy kultury materialnej i życia codziennego łódzkich elit. To opracowanie dotyczące kultury stołu wśród łódzkiej burżuazji, którego Autor wykazuje się imponującą erudycją oraz głęboką znajomością zarówno historii sztuki użytkowej, jak i społecznych uwarunkowań życia codziennego przełomu XIX i XX wieku. W rezultacie powstała praca rzetelna, bogata w źródła, a jednocześnie przystępna i atrakcyjna w lekturze. Stanowi doskonały przykład, jak opowiadać o przedmiotach codziennego użytku w sposób angażujący, jednocześnie poparty wartościowymi badaniami naukowymi.Z recenzji dr hab. Anny Kostrzyńskiej-Miłosz prof.IS PANkierownika Pracowni Rzemiosła Artystycznego i Dizajnu
W Polsce nalewki były robione od wieków, a sekrety receptur przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ostatnio znów rośnie ich popularność - w dużej mierze są to domowe rarytasy, które niegdyś były ozdobą babcinych i dziadkowych spiżarni oraz kredensów.Dobra nalewka to przede wszystkim wspaniały aromat, smak i kolor. Książka Polskie nalewki przekazuje podstawową wiedzę z zakresu komponowania tych trunków. Jej lektura pozwoli uniknąć błędów, usprawnić sposób zestawiania, znaleźć ciekawe receptury na nalewki zdrowotne, ziołowe, owocowe, likiery miody pitne oraz wódki.Receptury dobrano z niezwykłą dbałości, po to by na naszych stołach zagościły nowe smaki wyśmienitych trunków. W książce znalazły się również przepisy na starodawne nalewki.Niech dereniówka, wiśniówka czy mlekówka staną się chlubą i dumą gospodarzy, a także wyznacznikiem wyrafinowanego smaku i dobrych obyczajów.
Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli 'czarka ponczu'.Drink to mieszanka od dwóch do nawet kilkunastu składników. Wśród nich muszą się znaleźć składniki główne - tzw. baza, a więc różnego rodzaju alkohole: wódki, likiery czy wina. Do bazy dodaje się składniki modyfikujące, służące do podniesienia aromatu i smaku, zharmonizowania i udoskonalenia napoju: substancje słodzące, zakwaszające oraz przyprawy. Niektóre drinki wymagają prócz tego dodania schłodzonej wody (gazowanej lub nie), soku lub napoju gazowanego, które nadają im orzeźwiającego charakteru. Można je również dekorować, np. owocami i podawać do nich słomki, widelczyki lub łyżeczki.W książce czytelnik znajdzie podstawowe rodzaje drinków, m.in. aperitif, cobbler, collins, cooler, drinki bezalkoholowe, eggnog, poncz, a także propozycję przekąsek do drinków.
Istnieje wiele naturalnych sposób leczenia, które każdy może stosować na własną rękę bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. Mnóstwo produktów używanych na co dzień ma właściwości lecznicze. Wystarczy zajrzeć do spiżarni, lodówki lub domowego ogródka, by znaleźć leki na: ból głowy, przeziębienie, zapalenie ucha, niestrawność i wiele innych przypadłości. Terapie ziołowe działają wolniej od tradycyjnych leków, są za to skuteczne i nieszkodliwe. Nadużywanie leków przeciwbólowych, witamin i syntetycznych suplementów diety jest dzisiaj powszechne. Niestety, mimo że pomagają doraźnie, na dłuższą metę ich działanie jest negatywne. Naturalna apteka to nie tylko przewodnik po domowych kuracjach przydatnych w leczeniu różnych dolegliwości, ale również poradnik dla osób, które chcą być zdrowe i jak najdłużej cieszyć się siłami witalnymi organizmu. Dzięki tej książce Czytelnik odkryje nieznane właściwości produktów, których nierzadko używa na co dzień.
Gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metoda przyrządzania posiłków. W porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się ogromne, wzrastające wciąż zainteresowanie tematyką ziół i przypraw. Coraz większe jest też zainteresowanie zdrową żywnością. Dzięki prasie, książkom, Internetowi, świadomość kulinarna oraz wiedza dotycząca przyprawiania potraw jest dużo większa aniżeli było to dekady temu. Miłośnicy gotowania nie boją się eksperymentów kulinarnych wprowadzając do swojego menu coraz to nowe smaki z kuchni całego świata. Poradnik składa się z dwóch części. Pierwsza, ogólna część zawiera historię ziół i przypraw, sposoby ich przechowywania, innowację w kuchni, czyli jadalne kwiaty i interesujące skromnym zdaniem autora przepisy. W drugiej, szczegółowej części zawarto około 70 roślin przyprawowych i leczniczych, wraz z opisem ich pozyskiwania, uprawy, suszenia, wykorzystania w kuchni i prozdrowotnego działania. Ponadto do każdej rośliny jest przyporządkowany przepis z jej użyciem. Ostatnia część czyli ciekawostki mają dodatkowo umilić lekturę.
Cześć, kochani! Tu Sara!Pewnie część z Was zna mnie dobrze z YouTube'a i być może czytaliście już moje poprzednie książki, np. 52 dni w nowej szkole lub 52 pomysły na nudę.Tym razem mam dla Was poradnik z pomysłami, które pomogą Wam przetrwać nudne przerwy w szkole i weekendy!Jeśli lubicie sprawdzać swoją pamięć, spostrzegawczość i kreatywność, ta książka powstała właśnie dla Was!Przygotowałam dla Was mnóstwo testów, challenge'y i zadań, które rozbawią Was do łez, pomogą lepiej poznać siebie, rodzinę i przyjaciół oraz sprawią, że żaden weekend nie będzie już nudny!W książce znajdziecie m.in.:Testy dla przyjaciółek, rodzeństwa, rodziców i dziadkówWyzwania szkolne i domowe, które zmienią zwykły dzień w superprzygodęPomysł na własną kapsułę czasu i zabawę w przewidywanie przyszłościZadania, które uczą współpracy, rozwijają kreatywność i gwarantują świetną zabawęWystarczą kartka, długopis i trochę wyobraźni, by przeżyć niesamowite chwile z najbliższymi!Mam nadzieję, że spędzicie z tą książką cudowny czas pełen śmiechu, niespodzianek i nowych odkryć!Gotowi na testowanie, wyzwania i mnóstwo śmiechu? Zaczynamy!
Korepetycje sportowe. Edukacja zdrowotna to nowoczesne, interdyscyplinarne opracowanie, które łączy wiedzę z zakresu aktywności fizycznej, promocji zdrowia i pedagogiki. Dr Bartłomiej Kacprzak – doświadczony dydaktyk i praktyk – prezentuje przystępnie ujęte treści dotyczące roli sportu w kształtowaniu zdrowego stylu życia, rozwoju psychospołecznego młodzieży oraz budowania świadomości zdrowotnej w codziennym funkcjonowaniu. Dostarcza również praktycznych, bogato ilustrowanych wskazówek. Dostępne za pośrednictwem kodów QR materiały doskonale ilustrują prezentowane ćwiczenia. Publikacja jest kierowana do nauczycieli, trenerów, edukatorów, studentów kierunków sportowych i medycznych, a także wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć związek między ruchem a zdrowiem.
Gazy bojowe po raz pierwszy zastosowano na większą skalę w trakcie pierwszej wojny światowej. Przed wybuchem drugiej wojny światowej wielkie mocarstwa miały ogromne ilości broni chemicznej. Po wybuchu konfliktu żadna z walczących stron nie zdecydowała się na jej użycie. Produkcji jednak nie wstrzymano i nieustannie powiększano zapasy. Autor książki próbuje odkryć przyczyny takiego postępowania i dociec, czy nie było prób użycia broni chemicznej w czasie największego światowego konfliktu zbrojnego.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?