Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik obsługi turystycznej. Przedstawia zagadnienia z zakresu kwalifikacji T.13 (Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych), T.14 (Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych).
Obejmuje tematy dotyczące pilotażu wycieczek, przewodnictwa turystycznego, grup turystycznych, zasad żywienia turystów, obsługi klienta podczas realizacji imprezy turystycznej, współpracy podmiotów turystycznych w zakresie realizowania imprez i usług turystycznych, dokumentacji realizacji imprez i usług turystycznych, sprzedaży usług i imprez turystycznych, rozliczeń imprez i usług turystycznych.
TESTY I ZADANIA PRAKTYCZNE. EGZAMIN ZAWODOWY - to publikacje - opracowane zgodnie z nową podstawą programową - dzięki której można przygotować się do egzaminów zawodowych w nowej formule.
Każda z publikacji opracowana przez wysokiej klasy specjalistów i egzaminatorów zawiera:
- zasady przeprowadzania egzaminu zawodowego
- 5 testów do części pisemnej egzaminu
- zadania z rozwiązaniami do części praktycznej
- klucze odpowiedzi do testów
Publikacja zawiera 5 zestawów testowych przygotowujących do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację B.30 (Sporządzanie kosztorysów oraz przygotowywanie dokumentacji przetargowej) w zawodzie technik budownictwa. Każdy zestaw składa się z 40 zadań testowych i zadania praktycznego, sprawdzających wiedzę i umiejętności z zakresu zdawanej kwalifikacji. Na końcu publikacji zamieszczono klucz odpowiedzi do testów.
Do każdego zadania praktycznego dołączono propozycję rozwiązania.
Publikacja umożliwia też zapoznanie się z nowymi przepisami i wymaganiami egzaminacyjnymi.
Poradnik jest ściśle skorelowany z podręcznikiem: "Funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Zarządzanie", wydanym w 2004 roku w dwóch częściach oraz z nowym jednoczęściowym wydaniem z roku 2005. Każdy rozdział w podręczniku ma swój odpowiednik w poradniku. Autor zamieścił tu wskazówki do wykonywania ćwiczeń wraz z wybranymi rozwiązaniami, zaproponował przykłady zadań i pytań ewaluacyjnych oraz ćwiczenia uzupełniające. Te dodatkowe ćwiczenia z pewnością wzbogacą formy pracy z uczniami i urozmaicą zajęcia lekcyjne.
Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Omawia zagadnienia związane z praktyczną stroną obsługi konsumenta. Pokazuje techniki serwowania potraw, nakrywania do stołu, zdobienia dań. Wprowadza terminy angielskie i francuskie używane w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Wprowadza podstawy protokołu dyplomatycznego. Zeszyt zawiera wiele wskazówek, ułatwiających wykonanie zadań, i liczne ilustracje, które pomagają w zrozumieniu omawianych treści i stanowią wzór do naśladowania przy nauce poszczególnych technik związanych z branżą hotelarską.
Książka jest przewodnikiem dla nauczycieli, którzy nie mają jeszcze dużego doświadczenia we współpracy z rodzicami i trochę się jej obawiają. Może tez być użyteczna dla tych pedagogów, którzy nie są zadowoleni ze swoich dotychczasowych prób, zwłaszcza z rodzicami tzw. trudnych uczniów.
Autorka przedstawia typowe problemy w relacjach między nauczycielami a rodzicami, wskazując ich przyczyny, mechanizmy utrwalania się oraz sposoby pokonywania barier. Sporo miejsca poświęca kwestii zapobiegania trudnościom przez formułowanie realistycznych oczekiwań wobec rodziców, jasne ich wyrażanie oraz doskonalenie nauczycielskich umiejętności sprawnego porozumiewania się i rozwiązywania konfliktów. Opisuje też kategorie rodziców dzieci "trudnych", z którymi szczególnie ciężko nawiązuje się efektywną i zadowalającą obie strony współpracę.
Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług w recepcji). Wprowadza w podstawy turystyki. Omawia szczegółowo zasady standaryzacji obiektów noclegowych. Przedstawia charakterystykę bazy noclegowej w Polsce i dokładnie opisuje największe sieci hotelowe. Prezentuje główne organizacje hotelarskie.
Podręcznik niezbędny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w zakresie kwalifikacji T.13 (Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych). Przedstawia zasady bezpieczeństwa przydatne zarówno dla organizatora wyjazdów, jak i ich uczestników. Szczegółowo opisuje profilaktykę zagrożeń, jakie mogą się zdarzyć w czasie podróży. Omawia gospodarcze i prawne aspekty organizacji imprez turystycznych. Uczy sporządzania planów imprez dostosowanych do potrzeb konkretnej grupy klientów. Wprowadza w podstawy kalkulacji kosztów imprez turystycznych. Prezentuje wizerunek idealnego pracownika branży turystycznej.
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.13 (Rezerwacja imprez i usług turystycznych). Zawiera wiadomości i kształci umiejętności z zakresu dobierania usługodawców do realizacji imprez i usług turystycznych, zamawiania i realizacji usług online oraz sposobów korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych.Do podręcznika jest dołączony jest CD-ROM Obsługa informatyczna w turystyce z programem komputerowym symulującym działanie małego biura turystycznego. Objaśnienie działania programu znajduje się w rozdziale 7.2. Programy specjalistyczne w podręczniku.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie ,,technik hotelarstwa"". Materiał podzielono na dwie części.W części 1. zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju, zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Omówiono ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych.Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele i schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę.W części drugiej omówiono głównie zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, funkcjonowanie działu gastronomiihotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży oraz przedstawiono charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji.Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu ,,technik hotelarstwa"".
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.14 (Prowadzenie sprzedaży imprez i usług turystycznych). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do stosowania różnych instrumentów marketingu w sprzedaży usług i imprez turystycznych.
Podręcznik do nauki zawodów technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz na poziomie technikum i szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji T.6 (Sporządzanie potraw i napojów). Prezentuje urządzenia stosowane w branży gastronomicznej, zarówno te najbardziej popularne, jak i te, które zostały oparte o najnowszą technologię i dopiero wchodzą do powszechnego użytku. Wskazuje błędy najczęściej popełniane w obsłudze urządzeń.Podręcznik przybliża zagadnienia związane BHP i szczegółowo przedstawia reguły udzielania pierwszej pomocy. Przygotowuje ucznia do pracy w różnych zakładach gastronomicznych.
Zeszyt przygotowujący do nauki pisania w jednej linii idealnie nadaje się do podejmowania pierwszych prób zmniejszania pisma. Oswaja uczniów z wymaganiami w obszarze kaligrafii. Dzięki specjalnie zaprojektowanej liniaturze dziecko prędzej wyćwiczy staranne pismo - nauczy się planować wielkość liter i ustawiać je na pojedynczej linii.
Ekonomika w rolnictwie jest podręcznikiem składającym się z dwóch części, przeznaczonym do nauki zawodów: technik rolnik, technik ogrodnik, technik mechanizacji rolnictwa oraz w szkołach policealnych.
Część I zawiera definicje podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych. Obejmuje treści wprowadzające:
- charakterystykę produkcji rolniczej,
- czynniki produkcji,
- organizację gospodarstwa rolnego,
- klasyfikację kosztów.
Omówione są warunki funkcjonowania rynku rolnego zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Poszczególne rozdziały dotyczą tak ważnych dla indywidualnych wytwórców zagadnień, jak: polityka strukturalna Unii Europejskiej, polityka państwowa w zakresie dochodów, podatków, ubezpieczeń, kredytów bankowych, obrotu gruntami rolnymi i ochrony środowiska. Podręcznik zawiera liczne przykłady oraz zestaw pytań umożliwiających samodzielną pracę ucznia.
Repetytorium do biologii na poziomie rozszerzonym zawiera wszystko, co potrzebne do zdania NOWEJ MATURY 2015. To gwarancja sukcesu na maturze bez szukania i kupowania dodatkowych zbiorów zadań lub vademecum.Cała teoria i zadania - wszystko w jednym miejscu.Dostępne zarówno w wydaniu papierowym, jak i na interaktywnej platformie edukacyjnej(w wydaniu papierowym znajduje się kod dostępu do repetytorium elektronicznego).- arkusze maturalne z kluczem odpowiedzi- ponad 1400 zadań- 211 tematów maturalnych- podpowiedzi do zadań- rozwiązania do wszystkich zadań- zadania z gwiazdką- test na wejście- aktualne postępy w nauce- multimedia- słownik pojęćRepetytorium ZDASZ.TO gwarantuje wysoką jakość merytoryczną. Oparte jest na podstawie programowej kształcenia ogólnego Ministerstwa Edukacji Narodowej. Zawiera zadania zgodne z przykładowymi arkuszami maturalnymi Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Uwzględnia wszystkie zmiany w wymaganiach i zasadach NOWEJ MATURY 2015.
Podręcznik Nowe lustra świata został przygotowany zgodnie z nową podstawą programową kształcenia ogólnego w zakresie podstawowym i rozszerzonym w liceum i technikum. Polecamy go wszystkim zainteresowanym różnorodnymi zjawiskami kultury - zwłaszcza współczesnej.Najważniejsze zalety naszego podręcznika:bogactwo utworów literackich (z epoki i współczesnych), a także antologia dodatkowych tekstów, w której każdy znajdzie dla siebie coś interesującego;ogromny wybór innych tekstów kultury - utworom literackim towarzyszą odwołania do dzieł plastycznych, architektonicznych, filmowych, teatralnych itd.;atrakcyjna i oryginalna szata graficzna - ułatwia interpretację dzieł, podkreśla obecność tych samych wątków w różnych dziedzinach sztuki;łatwe utrwalanie wiedzy i przygotowanie do matury - podręcznik zawiera osobne segmenty poświęcone uważnemu czytaniu i interpretowaniu tekstów, wyodrębnione graficznie ważne terminy i zagadnienia oraz bloki powtórkowo-maturalne po kolejnych epokach, a także słownik pojęć i terminów.Cykl ,,Nowe lustra świata"" składa się z pięciu podręczników:- Starożytność-średniowiecze. Część 1- Renesans-oświecenie. Część 2- Romantyzm-pozytywizm. Część 3- Młoda Polska-dwudziestolecie międzywojenne. Część 4- Współczesność. Część 5
Podręcznik Nowe Zrozumieć tekst - zrozumieć człowieka dla klasy 2 został przygotowany z myślą o kształceniu ogólnym w zakresie podstawowym i rozszerzonym w liceum i technikum. Materiał jest ułożony chronologicznie i podzielony na epoki historycznoliterackie. W ramach epok zastosowano podział na jednostki lekcyjne. Treści z nauki o języku są zintegrowane z materiałem literacko-kulturowym. Duży nacisk położono na interdyscyplinarność - przy okazji mówienia o literaturze omawiane są też inne teksty kultury (malarstwo, rzeźba, film, teatr).Każdy dział rozpoczyna lekcja wprowadzająca w daną epokę literacką, a kończy lekcja powtórzeniowa. Wykład główny przeplatają lekcje z tekstami publicystycznymi lub popularnonaukowymi do ćwiczenia umiejętności wykonywania różnych działań na tekście nieliterackim. Są one poświęcone zagadnieniom związanym z daną epoką literacką. Polecenia do tekstów zostały tak skonstruowane, by rozwijać umiejętności tworzenia wypowiedzi ustnych i pisemnych.Całość wzbogacają bloki pozwalające zebrać i usystematyzować wiedzę (przewodniki po autorach, lekturach, zjawiskach literackich i kulturowych, treściach z nauki o języku), a także działy ,,Umiem więcej"" zawierające praktyczne wskazówki dotyczące tworzenia poszczególnych form wypowiedzi (interpretacja, rozprawka, wypowiedź ustna itp.) oraz przykładowe zadania wraz z realizacjami.Do książki jest dołączony kod dostępu do zestawu elektronicznych ćwiczeń na WSiPnet.pl, które pomogą powtórzyć i utrwalić wiadomości ze wszystkich działów podręcznika.
Komplet materiałów dla trzylatków do nauki i zabawy w przedszkolu:Karty pracyKarty przygotowują dziecko do czytania, pisania i liczenia, rozwijają umiejętność logicznego myślenia, kształcą motorykę, słuch fonematyczny, spostrzegawczość. Bogactwo elementów przedstawionych na obrazkach zachęca do wypowiedzi ustnych i wspomaga rozwój mowy. Ciekawa oprawa graficzna, lubiane przez dzieci nalepki sprawią, że nauka stanie się wspaniałą zabawą.Wyprawka plastyczna (cz. 1 i 2)Wypychanki, składanki, wycinanki, wyklejanki , kolorowanki wodne - plastyczne zabawy rozwijając e sprawność manualną, a także wyobraźnię dziecka.Księga zwierzątKolorowa książka w dużym formacie: zwierzęta, które żyją w lesie, w dżungli, na sawannie, w wodzie, które można spotkać w parku i na wiejskim podwórku. Kilkanaście kolorowych rozkładówek, a w nich bardzo lubiane przez dzieci naklejki.MaskotkaZając Tup, który zostanie przyjacielem każdego trzylatka.Poradnik dla rodziców
Podręcznik Nowe Zrozumieć tekst - zrozumieć człowieka dla klasy 3 został przygotowany z myślą o kształceniu ogólnym w zakresie podstawowym i rozszerzonym w liceum i technikum. Materiał jest ułożony chronologicznie i podzielony na epoki historycznoliterackie. W ramach epok zastosowano podział na jednostki lekcyjne. Treści z nauki o języku są zintegrowane z materiałem literacko-kulturowym. Duży nacisk położono na interdyscyplinarność - przy okazji mówienia o literaturze omawiane są też inne teksty kultury (malarstwo, rzeźba, film, teatr).Każdy dział rozpoczyna lekcja wprowadzająca w daną epokę literacką, a kończy lekcja powtórzeniowa. Wykład główny przeplatają lekcje z tekstami publicystycznymi lub popularnonaukowymi do ćwiczenia umiejętności wykonywania różnych działań na tekście nieliterackim. Są one poświęcone zagadnieniom związanym z daną epoką literacką. Polecenia do tekstów zostały tak skonstruowane, by rozwijać umiejętności tworzenia wypowiedzi ustnych i pisemnych.Całość wzbogacają bloki pozwalające zebrać i usystematyzować wiedzę (przewodniki po autorach, lekturach, zjawiskach literackich i kulturowych, treściach z nauki o języku), a także działy ,,Umiem więcej"" zawierające praktyczne wskazówki dotyczące tworzenia poszczególnych form wypowiedzi (interpretacja, rozprawka, wypowiedź ustna itp.) oraz przykładowe zadania wraz z realizacjami.
Publikacja pomaga w przygotowaniach do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik usług kosmetycznych w zakresie kwalifikacji A.61 (Wykonywanie zabiegów kosmetycznych twarzy). Zawiera zestaw 5 testów do pisemnej części egzaminu, klucz odpowiedzi do testów oraz 4 zadania do części praktycznej - jedno z przykładowym rozwiązaniem, pozostałe z kartami pracy. Wszystkie zadania przygotowano zgodnie ze standardami wymagań egzaminacyjnych oraz obecną strukturą egzaminu z kwalifikacji.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?