Len towarzyszy człowiekowi już od wieków, a jego głównymi zaletami były włókna, służące do produkcji ubrań oraz właściwości prozdrowotne. Obecnie, możemy zauważyć „renesans” lnu, ponieważ na nowo zaczęto doceniać jego lecznicze działanie. Autor to ekspert od spraw żywności, który w tym poradniku prezentuje uzdrawiającą siłę i potencjał tkwiący w tej roślinie. Przeciwdziała ona nie tylko zawałom serca i nadciśnieniu, ale nawet niektórym nowotworom. Doskonale wzmacnia włosy i jest tajną bronią przeciw starzeniu się. Dzięki tej książce będziesz mógł sam w praktyce przekonać się o dobroczynnym działaniu oleju i siemienia lnianego na swój organizm. Pomoże Ci w tym wiele przepisów, a także wykaz dolegliwości, przy których ten produkt czyni cuda. Sprawdź, w czym len pomoże Tobie.
Jak wiele razy obiecano Ci już dietę cud, która w rzeczywistości albo nie pozwoliła zrzucić wagi, albo zrobiła to na bardzo krótki czas? Czy okres odchudzania się wspominasz jako wspaniały czas zmieniania swojego ciała czy też jako nieustanne odmawianie sobie przyjemności? A gdyby tak zamiast diety zmienić swoje nastawienie i pozbywać się nadprogramowych kilogramów lekko, prosto i przyjemnie?
Pomoże Ci w tym instruktorka fitness i ceniony trener personalny. Aneta Stolarz ukończyła również kursy dietetyki oraz suplementacji dla sportowców. Wierzy w to, że szczupłe ciało jest wynikiem pełnego pasji i spełnienia podejścia do życia i samego siebie. Tą wiarą zaraża w swojej pierwszej książce poświęconej odchudzaniu pozbawionemu smutku i wyrzeczeń.
Autorka w swojej publikacji łączy zrzucanie wagi z elementami psychologii i koncentruje się nie tylko na aspekcie fizycznym, ale również na samopoczuciu i emocjach osoby, która się odchudza. Prezentuje 10 sprawdzonych sposobów na wzmocnienie motywacji w odchudzaniu i podpowiada, jak opracować realny cel, który będzie nas wspomagał na drodze do szczupłej sylwetki.
Z tej książki dowiesz się, jak wykorzystać rutynę dnia codziennego w odchudzaniu i poznasz sekrety terapii śmiechem pomagającej zrzucić wagę. Autorka prezentuje odchudzający trening aerobowy i ekspresowy trening dla zapracowanych. Będziesz mógł także skorzystać ze sprawdzonych przepisów na smaczne, wspierające utratę kilogramów dania.
Poznaj nową jakość odchudzania.
Wiele osób skarży się na bóle pleców, ramion, szyi czy stawów. Podstawową przyczyną takich dolegliwości jest układ mięśniowo-szkieletowy, który sami nieprawidłowo eksploatujemy.
W tej książce znajdziesz autorską technikę przywracania naturalnej postawy, która na zawsze uwolni Cię od codziennego, uporczywego bólu bez stosowania leków, interwencji chirurgicznej czy czasochłonnych ćwiczeń. Dzięki niej od nowa nauczysz się prawidłowo stać, chodzić, siedzieć i spać. Poznasz rewolucyjne techniki rozluźniania kręgosłupa, które poprawiają krążenie krwi, a także odprężają mięśnie. Możesz je stosować w czasie pracy przy komputerze, oglądając telewizję, prowadząc samochód, a nawet śpiąc. Zadbasz, aby Twoje dzieci czy bliskie Ci osoby nie musiały cierpieć w przyszłości, już teraz ucząc ich prostych zachowań, które staną się nawykiem.
W poszukiwaniu źródła przyczyn bólu pleców Autorka studiowała w Instytucie Aplomb w Paryżu, a także podróżowała do tych miejsc na świecie, gdzie ta dolegliwość pozostaje właściwie nieznana. Jej badania zawiodły ją do odległego Burkina Faso, portugalskich wiosek czy rybackich osad w Brazylii. Poznała starożytną sztukę dbania o ciało, która zachowała się w sposobie poruszania się tkaczek, młynarzy i rolników z rdzennej społeczności. Stosują oni prawidłową postawę ciała, która zapobiega powstawaniu bólu i wspomaga zdrowie. Dzięki wiedzy, jaką zdobyła w każdym z tych miejsc, odmieniła już życie tysięcy ludzi. Swoje obserwacje zebrała w kompletny przewodnik, w którym prezentuje 8 lekcji dla cierpiących na przewlekłe bóle. Z ich pomocą od nowa nauczysz swoje ciało wrodzonej postawy.
Uwolnij się od bólu pleców.
W opozycji do powszechnej opinii, cukrzyca nie jest chorobą nieuleczalną. Nie musi ani skracać życia, ani powodować nadciśnienia, chorób serca, niewydolności nerek, ślepoty i innych zagrażających życiu dolegliwości. Tak naprawdę – o czym się nie mówi - większość chorych może w prosty sposób całkowicie odzyskać zdrowie, a co z tym związane – przestać przyjmować leki! W oparciu o wieloletnie doświadczenie autor ukazuje, jak zapobiegać oraz leczyć cukrzycę wraz z towarzyszącymi jej dolegliwościami, pozbywając się przy okazji zbędnych i niechcianych kilogramów.
Antidotum, jak w wielu podobnych przypadkach, jest odpowiednia dieta. Powinna ona obfitować w składniki odżywcze, aktywujące samouzdrawiające mechanizmy ludzkiego ciała. Doktor Fuhrman, który jest dyplomowanym lekarzem medycyny oraz specjalistą w dziedzinie żywienia i dietetyki, prezentuje prosty plan, jakiego filarem są pyszne, zdrowe posiłki. Zaczynając działać już pierwszego dnia od jego zastosowania, błyskawicznie otwiera przed Tobą drogę ku długiemu, szczęśliwemu i wolnemu od choroby życiu. Eliminacja skoków cukru, ograniczenie ilości przyjmowanej insuliny (lub nawet całkowite jej zniesienie), odzyskanie prawidłowej wagi oraz uniknięcie problemów zdrowotnych to nie jedyne zagadnienia, poruszane w tej innowacyjnej książce.
Skuteczność skomponowanego w ten sposób programu odnosi się zarówno do przypadków cukrzycy typu 1, jak i typu 2, czego potwierdzeniem jest ponad dziesięć tysięcy pacjentów doktora Fuhrmana, wyleczonych z cukrzycy w ciągu jego dwudziestoletniej praktyki lekarskiej.
Magnez to minerał powszechnie występujący w przyrodzie. Określany jest pierwiastkiem życia, ponieważ jest niezwykle ważny i niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania całego organizmu. Pełni bardzo istotną rolę, zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu poważnych schorzeń, takich jak: choroby serca, udar mózgu, osteoporoza, cukrzyca, depresja, otyłość, zapalenie stawów czy astma. Często nie zdajemy sobie sprawy, że źródłem różnych dolegliwości, które nas trapią, może być właśnie niedobór tego pierwiastka. Dzięki Autorce tej książki, która jest lekarką i specjalistką z zakresu naturopatii dowiesz się za co odpowiada magnez i jakie produkty powinieneś spożywać w większych ilościach, a których unikać, aby uchronić się przed jego niedoborem. Niniejszy przewodnik, pozwoli Ci odkryć nowe, skuteczniejsze metody przyswajania magnezu oraz poznać oryginalny plan żywieniowy bogaty w ten składnik, który zawiera zdrowe i niezwykle smaczne dania. Ponadto dowiesz się jaki związek występuje pomiędzy magnezem a otyłością, a także poznasz fundamentalne znaczenie tego pierwiastka w procesie obniżania cholesterolu. W książce Autorka przedstawia również inne składniki odżywcze – w tym wapń – które potrzebują magnezu, aby działać efektywnie oraz witaminy i minerały leczące wraz z magnezem określone schorzenia. W tej publikacji znajdziesz takżenajnowsze badania z zakresu nauki o odżywianiu, podkreślające wyjątkowy charakter i istotny wpływ tego minerału na Twój organizm. Magnez pierwiastkiem życia.
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów ,,Nie jedz tego!"" i ,,Cukrowa mafia"", którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Autor opracował prosty plan żywieniowy oparty na piciu świeżo wyciskanych soków. Dzięki niemu nie tylko stracisz na wadze i osiągniesz wymarzoną figurę, ale odżywisz również ciało, przywrócisz blask swojej skórze, poprawisz samopoczucie. Dieta sokowa wzmocni Twoje zdrowie, witalność i pozwoli poczuć się lekko i świeżo.
W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia. Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich. Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dzikich roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób można ich używać w kuchni. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi. Zdrowie i smak z natury.
W dzisiejszych czasach ideałem piękna stały się jędrne pośladki i smukła sylwetka. Marzeniem chyba każdej kobiety jest szczupłe, gładkie nietknięte cellulitem ciało. Jak to osiągnąć kiedy kolejna dieta i ćwiczenia nie przynoszą oczekiwanego rezultatu? Dlaczego innym się to udaje, a Tobie znowu nie? W czym tkwi problem? Według Autorki, która lekko, łatwo i przyjemnie zrzuciła 25 kg, szczęście w dążeniu do celu sprzyja ludziom pogodnym. To dzięki pozytywnemu myśleniu osiągnęła to, czego naprawdę chciała. Wszelkie negatywne myśli nie tylko psują nastrój, ale przeszkadzają w realizacji pragnień. Wiadomo nie od dziś, że optymistyczne nastawienie do otaczającego świata potrafi czynić cuda z naszym życiem, a także wyglądem i ciałem. Książka opisuje doświadczenia Autorki i jej metody dotyczące utraty wagi. Ukazuje nieskuteczność diet i wysiłku fizycznego jeśli w środku osoby cały czas siedzi "grubas". Strategia polega na tym, żeby najpierw się go pozbyć, a kiedy on zniknie - samoistnie zniknie nadwaga. Poradnik uświadamia co w odchudzaniu jest naprawdę istotne. Ukazuje prawdziwe źródło nadwagi i pokazuje jak leczyć jej przyczyny, a nie same objawy. Jest skarbnicą informacji na temat sposobów uzdrowienia ciała i duszy. Dowiesz się z niej także o sposobach radzenia sobie z blokadami dzięki czemu staniesz się pełnym radości, wdzięku, miłości człowiekiem, a przy okazji odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zobaczysz wówczas jak krok po kroku w miarę wzrostu świadomości i akceptacji siebie następuje spadek Twojej wagi. Chudnij z przyjemnością i ciesz się życiem.
Wiele osób sądzi, że słabnięcie umysłu wraz z wiekiem jest w pełni naturalnym procesem. Ludzie ci żyją również w przekonaniu, że codzienne zapominanie błahych czynności jest czymś, co wolno bagatelizować. Istnieje również przeświadczenie, że schorzenia neurodegeneracyjne, takie jak udar mózgu, choroba Alzheimera czy Parkinsona, są czymś w pewnym wieku nieuchronnym. Autor tej książki nie tylko obala powyższe tezy, ale jednocześnie daje w stu procentach skuteczną receptę na zdrowy i w pełni sprawny umysł aż do późnej starości. Za jakość publikacji odpowiadają bestsellerowi autorzy New York Timesa. Dr David Perlmutter to także członek Amerykańskiego Kolegium ds. Żywienia, specjalista neurolog, lider w dziedzinie medycyny komplementarnej oraz twórca międzynarodowego hitu wydawniczego „Aktywuj pełną moc mózgu”. Autorzy wyjaśniają, dlaczego codzienne problemy z pamięcią – zapodziewanie kluczyków do samochodu, zapominanie imion, utrata koncentracji podczas spotkań – są poważnymi sygnałami ostrzegającymi o obciążeniu mózgu. Jednocześnie proponuje prosty program rozwiązania tych problemów. Z tej publikacji dowiesz się, jak stworzyć zdrowszy mózg dzięki odpowiedniemu odżywianiu, zmianie stylu życia i gimnastyce tego organu. Nauczysz się także unikać neurotoksyn ukrytych w Twojej domowej apteczce, środkach czystości i jedzeniu. Za pomocą rewizji stylu życia, quizów, ćwiczeń usprawniających pracę mózgu i unikalnego, trzystopniowego programu żywienia oraz suplementacji wyeliminujesz powstałe dotychczas uszkodzenia i przywrócisz młodzieńczą bystrość umysłu. Zdrowy mózg przez całe życie!
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Jak możesz powstrzymać wolne rodniki od przypuszczania ataku na twój mózg, byś' mógł znów korzystać z jego pełnej mocy? Organizm człowieka rozwinął złożony układ utrzymujący wolne rodniki w ryzach i zapobiegający powstawaniu szkód będących efektem procesu utleniania. Ten układ nosi nazwę „antyoksydacyj-nego układu ochronnego", ponieważ produkuje substancje zwane „przeciwutleniaczami", które działają jak „policja przeciw wolnym rodnikom". Przechwytują one wolne rodniki, zanim te dokonają spustoszenia w procesie utleniania. Znamy setki naturalnych prze-ciwutleniaczy. Niektóre z nich produkowane są przez organizm, zaś' inne muszą być dostarczane z pożywieniem - głównie w owocach i warzywach - albo w postaci suplementów. Jeden z przeciw-utleniaczy, glutation, wytwarzany przez organizm człowieka, jest szczególnie ważny dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Koenzym Q10 to przykład innego przeciwutleniacza produkowanego przez organizm ludzki, chroniącego komórki mózgu przed wolnymi rodnikami i stanem zapalnym. Niektóre z najważniejszych przeciwutleniaczy chroniących mózg, na przykład witamina E, nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane w suplementach. Problem w tym, że w miarę starzenia się antyoksydacyjny układ ochronny traci nieco ze swej mocy, ponieważ przestajemy produkować wystarczającą ilos'ć glutationu, koenzymu Q10 i innych przeciwutleniaczy, by móc skutecznie chronić mózg. To nie przypadek, że spadek wydajnos'ci naszego antyoksydacyjnego układu ochronnego dokładnie zbiega się w czasie z wystąpieniem pierwszych objawów łagodnych zaburzeń funkcji poznawczych, na przykład problemów z pamięcią, koncentracją czy nauką.
Prawie we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest zdrowe dla każdego? Od dawna wiadomo, że wiele poważnych chorób ma związek z alergią na białka, znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu. Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i jakiej szukać alternatywy? Dzięki Bożenie Przyjemskiej naturoterapeutce, dietetykowi i osteopatce z 30 – letnim doświadczeniem będziesz mógł sam się przekonać o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu. Zapobiega ona ponad 200 przewlekłym chorobom i dolegliwościom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Autorka dogłębnie przeanalizowała najważniejsze informacje medyczne dotyczące uczuleń i nietolerancji na gluten i swoje wnioski zamieściła w tym poradniku. Znajdziesz w nim również wszystko na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć m.in. takie choroby jak: nowotwory, osteoporozę, choroby jelit, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe bóle, kłopoty z trawieniem i przyswajaniem, bezpłodność, a także wiele innych. Dodatkowym atutem tej publikacji są zawarte w niej przepisy zarówno dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej, jak i Specyficznej Diety Węglowodanowej. Zdrowe życie bez glutenu.
Określenie ,,zegar ciała"" wywodzi się tradycyjnej medycyny chińskiej. To oznacza, że ludzkie ciało podlega dziennemu przebiegowi energii Qi w określonych systemach organów - meridianach. W ciągu doby każdy organ ma fazy najsilniejszej aktywności i odpoczynku. Wykorzystanie tej wiedzy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości, które występują w określonych godzinach, mogą one wskazywać na zaburzenia w konkretnym organie. Dlatego ważne jest, aby nie zagłuszać objawów, na przykład tabletkami przeciwbólowymi, ale skupić się na ich rozpoznaniu. Dzięki temu znajdziesz przyczynę bólu i nie dopuścisz do rozwoju poważniejszej choroby. Nasze ciało informuje nas o dolegliwościach dopiero, gdy natura wykorzysta wszystkie zapasy energii. Na przykład ból mięśni karku wskazuje na nieprawidłową pracę wątroby. To zaburzenie spowodowane jest przez stres i zwiększenie negatywnych emocji, co w konsekwencji przekłada się na ból mięśni w okolicach karku. W takiej sytuacji, jeżeli wesprzesz wątrobę odpowiednią dietą lub herbatą ziołową, Twoje plecy odczują ulgę. Autor Lothar Ursinus jest naturopatą i prowadzi Centrum Medycyny Naturalnej w Hamburgu. Stworzył program uzdrawiania, dzięki któremu możliwa jest analiza symptomów choroby z punktu widzenia medycyny konwencjonalnej, naturalnej i duchowej. Dzięki jego wskazówkom lepiej poznasz swój organizm, jego rytm, funkcje i sygnały, które wysyła. Tę wiedzę możesz wykorzystać do poprawy zdrowia i zwiększenia swojej wydajności. Żyj zgodnie z rytmem ciała.
Jeśli przetestowałeś już wszystkie możliwe diety i żadna nie przypadła Ci do gustu, powinieneś wypróbować najnowsze odkrycie Davida Zinczenko i Petera Moore`a - Dietę 8-godzinną. Pozwoli Ci ona schudnąć szybko, zdrowo i bezpiecznie. Dzięki niej stracisz na wadze nawet do 5 kg tygodniowo - nie ograniczając przy tym spożycia kalorii ani nie rezygnując ze swoich ulubionych potraw. Jak to możliwe? Czołowi badacze w dziedzinie zdrowia, dobrego samopoczucia i odchudzania odkryli nowy sposób odżywiania, oparty nie na tym co jesz, ale kiedy to robisz. Polega on na spożywaniu jedzenia wyłącznie przez 8 wybranych godzin, w ciągu których możesz jeść wszystko, na co masz tylko ochotę, a pozostałe 16 przeznacza się na trawienie i regenerację organizmu. W przeciwieństwie do innych sposobów odchudzania, Dieta 8-godzinna oddziałuje na poziomie komórkowym, wzmacniając działanie mitochondriów - źródeł energii w komórkach ciała. W rezultacie spowalnia ona proces starzenia, zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka, Alzheimera i wielu innych. W tym sposobie odżywiania zadziwiający jest fakt, że nie ma żadnych ,,złych"" pokarmów, których należy unikać. Żadnych limitów kalorii, których należy się trzymać. Żadnych zasad, które zakazywałyby spożywania i cieszenia się smakiem Twoich ulubionych potraw. Dzięki tej książce nauczysz się czerpać jak największe korzyści z tej diety, poznając 8-godzinne pokarmy energetyczne, które zapewnią Ci doskonałe odżywienie organizmu. Dodatkowym atutem tej publikacji jest także specjalny zestaw 8-minutowych przepisów. Chudnij, bez ograniczeń.
Wyobraź sobie dietę, która przez większość czasu pozwala Ci jeść wszystko to, co najbardziej lubisz, a dodatkowo umożliwia skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest również całkowicie elastyczna, dopasowana do Twoich potrzeb, a przy tym daje trwałe efekty. Oto dieta 5:2, która obecnie bije rekordy popularności, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Wystarczy, że przez 2 dni w tygodniu będziesz spożywał zaledwie 500- 600 kalorii, a przez 5 pozostałych jadł to, na co masz tylko ochotę. W rezultacie nie tylko schudniesz, ale jednocześnie będziesz czerpałąceści, takie jak: nie nowotworom, , , 2 wielu . zaprezentowane w publikacji porady zostały osobiście sprawdzone przez Autorkę, która kiedyś zmagała się z efektem jo-jo, a teraz cieszy się doskonałą sylwetką i zdrowiem. Przytoczone w książce badania medyczne i psychologiczne wyjaśniają dlaczego te 2 dni ograniczania się do spożywania 500-600 kalorii działają leczniczo na ciało i umysł. Znajdziesz tu także wskazówki jak przygotować się na dni „postu” i w jaki sposób utrzymać motywację. Autorka zachęca również do wspomagania odchudzania poprzez ruch na świeżym powietrzu i stosowanie prostych ćwiczeń. W swoim bestsellerze przytacza historie wielu osób, które odniosły sukces i teraz dzielą się swoimi doświadczeniami. Ponieważ przyrządzanie posiłku, gdy ma się do dyspozycji zjedzenie zaledwie 500-600 kalorii może być nie lada wyzwaniem, Kate Harrison podaje Ci proste przepisy na dania i przekąski, które sam przygotujesz wedle własnego uznania, a które pozwolą skutecznie oszukać głód. Już wkrótce się przekonasz, że to najprostszy i najskuteczniej wspierający zdrowie program zrzucania zbędnych kilogramów, jaki kiedykolwiek stosowałeś. To dieta idealna dla Ciebie!
Współczesną ludzkość nęka wiele chorób. Coraz częściej słyszymy o przypadkach stwardnienia rozsianego czy hipoglikemii. Dzieci w coraz młodszym wieku mają problemy z nadwagą, a alergie wykrywa się u coraz większego odsetka noworodków. Poza problemami natury fizycznej wiele osób cierpi także z powodu depresji bądź też staje się ofiarami syndromu chronicznego zmęczenia. Zwiększa się również ilość ofiar autyzmu i osób cierpiących na toczeń. Rzadko kto zdaje sobie jednak sprawę, że wszystkie przytoczone powyżej dolegliwości, a także wiele innych schorzeń, może być wywołane przez grzyby Candida. Ma je w swoich organizmach zdecydowana większość ludzkiej populacji. Problemy zdrowotne pojawiają się na skutek przerostu drożdżaków. Na szczęście już teraz każdy z nas może samodzielnie temu przeciwdziałać i usunąć powstałe z ich powodu problemy zdrowotne. Wszystko za sprawą opisanego w książce programu przeciwgrzybicznego o naukowo udowodnionej skuteczności. Został on opracowany przez Ann Boroch, certyfikowaną konsultantkę żywieniową i specjalistkę naturopatii. Dzięki tej książce dowiesz się, jakie posiłki powinieneś spożywać by zahamować i cofnąć rozwój grzybów Candida. Poznasz listę produktów, które powinny się znaleźć w Twoim prozdrowotnym menu oraz dowiesz się, jak z nich przyrządzić smaczne dania. Poznasz wszystkie choroby, na jakie naraża Cię obecność grzybów i nauczysz się bezbłędnie diagnozować już pierwsze ich objawy. Zabezpieczysz przed nimi nie tylko siebie, ale i swoich najbliższych. Zamiast leczyć objawy, wyeliminuj przyczynę.
Nasz organizm Witaminę D wytwarza pod wpływem promieni słonecznych. W strefie klimatycznej, w której żyjemy, jedynie latem możemy naturalnie uzupełnić tę witaminę w organizmie, dlatego wszyscy jesteśmy narażeni na jej niedobór. Styl życia, czyli częste przebywanie w pomieszczeniach, również ogranicza nam dostęp do tej witaminy. Jej brak może objawiać się chronicznym zmęczeniem, osłabieniem, bólem głowy czy pleców. Niedobór utrzymujący się dłuższy czas, podnosi ryzyko pojawienia się nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy, zachorowań autoimmunologicznych, a nawet raka. Aby temu zapobiec warto przez cały rok kontrolować i utrzymywać na optymalnym poziomie wartość witaminy D w organizmie. Autor jest lekarzem i podczas swojej wieloletniej praktyki opracował bardzo prostą w zastosowaniu i tanią metodę poprawy zdrowia. W książce prezentuje zaledwie 7-dniową terapię witaminą D, która pomoże Ci pozbyć się codziennych dolegliwości. Szczegółowo przedstawia etapy oraz działanie kuracji abyś sam z łatwością mógł ją zastosować. Książka zawiera relacje wielu osób, które dzięki niej zdołały przywrócić zdrowie. Wyjaśnia jak możesz przezwyciężyć liczne dolegliwości całkowicie pozbywając się ich przyczyny. Stosując się do zasad terapii, w ciągu tygodnia odzyskasz radość życia i siły twórcze. Witamina D jest słusznie kojarzona z długowiecznością, ponieważ chroni Twój organizm przed powstawaniem wielu przewlekłych chorób. Witamina nie tylko ze słońca.
Poznaj dietę dostosowaną do Twojej grupy krwi. Jej największą zaletą jest spożywanie produktów, które nie tylko zaspokoją głód, ale również zregenerują Twój organizm. Odżywianie zgodne z naturą wpływa na zdrowie nie tylko ciała, ale i duszy.
Współczesna nauka coraz częściej powraca do tradycji. Okazuje się bowiem, że brak niektórych schorzeń w starożytności nie wynikał z braku możliwości zachorowanie na nie, ale z obecności leków, i środków terapeutycznych przewyższających osiągnięcia współczesnej farmakologii. Jak to możliwe, że coś, co potrafiliśmy wyleczyć przed kilkoma czy kilkudziesięcioma stuleciami teraz stanowi dla nas problem? Powodem jest odwrócenie się od darów natury, takich jak czystek.
Już w czasach starożytnych ta grecka roślina była pozyskiwana jako osławiona żywica ladanum. Wtedy była zarezerwowana dla elity, a dzisiaj każdy może po nią sięgnąć. Jest to tym łatwiejsze, że czystek można wykorzystać na wiele sposobów, ale najprostszą i najskuteczniejszą formą jest jest zaparzenie herbaty z jego suszu.
Lecznicza siła czystka jest przydatna w przypadku grypy, przeziębienia i ostrego zapalenia migdałków. Można go z powodzeniem stosować przy różnego rodzaju stanach zapalnych. Blokuje także rozwój wszystkich infekcji wirusowych i bakteryjnych. Odtruwa cały organizm i opóźnia procesy starzenia. Stanowi również skuteczny oręż przeciwko boreliozie czy nowotworom. Dzięki brakowi jakichkolwiek działań ubocznych mogą go przyjmować zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Jest niezastąpiony w eliminowaniu różnego rodzaju niedoskonałości cery – od trądziku po atopowe zapalenie skóry. Dzięki bogactwu polifenoli jest prawdziwym źródłem młodości. Pomaga również na choroby żołądka i jelit, kandydozę oraz inne infekcje grzybicze.
Jedna roślina – wiele korzyści!
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Tę książkę należy rozumieć jako wkład w samopomoc. Jej celem jest wspomożenie czytelniczek i czytelników w samodzielnym znalezieniu własnej drogi do pełni zdrowia i przez to do szczęścia, ponieważ jeśli ktoś w tym względzie oczekuje pomocy od medycyny konwencjonalnej, wierzy zazwyczaj daremnie. Bez wątpienia medycyna akademicka osiągnęła duże sukcesy. Nie sposób wyobrazić sobie życia bez współczesnej chirurgii powypadkowej. A jeśli ktoś, kto jest skazany na rozrusznik serca, chciałby z niego zrezygnować, nie będzie już w stanie wieść normalnego życia. Jednak w wielkich obszarach profilaktyki zdrowotnej i zachowywania naszego zdrowia zachodnia medycyna konwencjonalna ma nam niewiele do zaoferowania - w przeciwieństwie na przykład do tradycyjnej medycyny chińskiej. Profilaktyka zdrowotna od zawsze zajmowała w niej ważne miejsce. Był czas, kiedy chińscy lekarze otrzymywali swoje honorarium tylko tak długo, jak długo udawało się im zachowywać swoich pacjentów przy zdrowiu. W naszym zachodnim społeczeństwie medycyna konwencjonalna u swoich pacjentów produkuje stale nowe choroby, zamiast leczyć ich z już zaistniałych. Eksperci szacują, że co piąta, a może nawet co trzecia choroba jest wywoływana przez lekarzy (choroby jatrogeniczne). Często zdarza się, że słyszymy: „Panujemy teraz nad pana / pani reumatyzmem, jednakże w międzyczasie pogorszyły się wyniki badań krwi pod kątem czynności wątroby, ale przepiszę panu / pani na to skuteczny środek". Później nerki odmawiają posłuszeństwa, ale można przecież prowadzić dializy...
Co czwarta kobieta po pięćdziesiątym roku życia ma objawy osteoporozy. Choroba ta dotyka również mężczyzn. Jest przyczyną uporczywego bólu i wielu trudnych złamań, do których zalicza się niebezpieczne złamanie kości biodrowej. Autorka, dyplomowana masażystka, sama usłyszała diagnozę ? osteoporoza. Teraz cieszy się wspaniałym zdrowiem i dzieli się z Tobą swoim doświadczeniem. Książka ta jest wynikiem jej wieloletnich badań nad przyczynami powstawania oraz sposobami leczenia tej choroby. Wyjaśnia czym jest osteoporoza i podpowiada jak samemu sprawdzić czy jest się w grupie podwyższonego ryzyka. Analizuje metody leczenia jakie proponuje medycynakonwencjonalna. Opierając się na najnowszych badaniach naukowych, szczegółowo opisujedziałanieleków oraz ich skutki uboczne, o których możesz jeszcze nie wiedzieć. Podstawową przyczyną powstawania osteoporozy jest niedobór witamin, minerałów i niewłaściwa dieta. Na utratę masy kostnej duży wpływ mają również hormony. Lektura ta udzieli Ci odpowiedzi na pytanie cęąTści, ały. Nie ma jednej recepty dla wszystkich, dlatego program jest ułożony tak, aby każdy indywidualnie mógł skomponować odpowiednią dietę dla siebie. Poznasz zasady bępczejodbudowującej ści oraz szczegółowy program ćwiczeń, który będzie miał wpływ na ich wzmocnienie. Wygraj z osteoporozą!
Jak donoszą raporty Światowej Organizacji Zdrowia, problemy z nadciśnieniem dotyczą co trzeciego mieszkańca Ziemi. W jeden rok przyczynia się ono do śmierci ponad siedmiu milionów ludzi stając się tym samym liderem klasyfikacji zabójczych chorób. Co sprawia, że jest ono tak niebezpieczne i jak się przed nim zabezpieczyć? Odpowiedzi znajdziesz w tej książce. Rozwój choroby nadciśnieniowej przebiega z reguły bezobjawowo. Możesz przez lata nie zauważyć żadnych oznak zmian w swoim ciele ani nie doświadczyć choćby minimalnego dyskomfortu. Niestety sama choroba prowadzi do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak udar, pęknięcie lub niebezpieczne poszerzenie naczyń krwionośnych, choroby nerek czy zawał serca. Nie musisz jednak bezczynnie czekać na wyrok. Możesz już dzisiaj cofnąć zmiany spowodowane dotychczasowym działaniem podwyższonego ciśnienia krwi oraz zapobiec nawrotom choroby w przyszłości. Wszystko za sprawą porad dr Janet Bond Brill ? autorki przełomowych książek dotyczących zwalczania chorób układu krążenia oraz wdrażania zdrowego stylu życia. Ujawnia ona, jak wyeliminować nadciśnienie w zaledwie cztery tygodnie. Przydatnym do tego celu okaże się dziesięciokrokowy program skutecznego obniżania ciśnienia krwi bez stosowania jakichkolwiek leków. Z tej książki dowiesz się, w jaki sposób pomoże Ci włączenie do diety produktów takich jak szpinak, banany czy jogurty. Poznasz również proste ćwiczenia fizyczne i samodzielnie zredukujesz wpływ stresu na swój organizm. Obniżenie ciśnienia ułatwi Ci także szereg sprawdzonych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy. Czas skorzystać z fachowej wiedzy!
Wybrany fragment książki
Krok 1.: Zrzuć dwa kilogramy
Jedz mniej kalorii i spalaj ich więcej
Niewielka utrata wagi, wielka utrata ciśnienia
Uda ci się! W tym miesiącu postaraj się zrzucić 2 kg (to zaledwie 500 gramów tygodniowo), a wykonasz najskuteczniejszy krok prowadzący do obniżenia ciśnienia. Według Światowej Organizacji Zdrowia nadciśnienie często jest wynikiem nadwagi połączonej z brakiem aktywności fizycznej25. Tak naprawdę aż 50% kobiet i mężczyzn ważących za dużo i cierpiących na nadciśnienie nabawiło się tego schorzenia właśnie z powodu nadwagi26. Uzbrojony w tę wiedzę, możesz podjąć działanie i na dobre pozbyć się zbędnych kilogramów. Wielu moich pacjentów czuje się przytłoczonych tym zadaniem, ale wiedz, że nawet niewielka utrata wagi skutkuje znacznym obniżeniem ciśnienia.
Ile powinieneś ważyć?
W ustalaniu kategorii wagowych mogących powodować problemy zdrowotne naukowcy stosują wskaźnika BMI (body mass index, czyli indeks masy ciała). Wartość BMI oblicza się przy pomocy wagi i wzrostu, u większości osób jest to wiarygodny miernik zawartości tłuszczu w organizmie. (Łatwo obliczysz BMI, jeśli posłużysz się wzorem zamieszczonym w dodatku 3). Wynik powyżej 25 oznacza silne predyspozycje do rozwinięcia się u ciebie nadciśnienia. Ale nie martw się: przy BMI wysokości 25 utrata zaledwie 5% masy ciała pomoże na dobre obniżyć ciśnienie.
Utrata wagi normalizuje poziom ciśnienia tętniczego
Dodatkowe kilogramy zwiększają ciśnienie, a ich utrata - zmniejsza je. To takie proste27. W rozdziale 3. dowiedziałeś się, że ze wszystkich zmian w stylu życia mających naukowo udowodnioną skuteczność w obniżaniu ciśnienia redukcja wagi przynosi najlepsze rezultaty. Według Siódmego Raportu pozbycie się zaledwie 2 kg może zmniejszyć ciśnienie nawet o 5 mm Hg, a 4,5 kg - o całe 10 mm Hg28. (To ekwiwalent zmniejszenia ilości spożywanej soli o całą łyżeczkę dziennie i ćwiczenia pięć razy w tygodniu!).
Co, jeśli nie masz nadwagi?
Nadciśnienie występuje częściej u osób z nadwagą i - jak już wspomniano - utrata zbędnych kilogramów skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego. Jeśli jednak twoja waga ciała jest prawidłowa (BMI między 18,5 a 25), ale ciśnienie masz wysokie albo u ciebie w rodzinie często występuje nadciśnienie, utrata wagi nie przyniesie w twoim przypadku żadnych korzyści. Lepiej skup się zatem na pozostałych dziewięciu krokach do obniżenia ciśnienia. Nie oznacza to, że przestrzeganie zasad zdrowego żywienia opisanych w tym rozdziale ci się nie przysłuży. Zachęcam cię więc do dalszej lektury!
Zdrowy styl życia, zdrowe tętnice
Zdaniem badaczy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Harvarda wszystko, co dobre dla obwodu talii, jest równie dobre dla tętnic29. Słynna druga edycja badania zdrowia pielęgniarek rozpoczęta w 1989 roku śledziła zdrowie ponad 116 000 pielęgniarek w wieku od 25 do 42 lat ze wszystkich stanów Ameryki. Przez dwie dekady co dwa lata kobiety wypełniały kwestionariusz dotyczący ich zdrowia i sposobu odżywiania. Od 1991 roku część z nich, około 80 000 młodych, zdrowych kobiet mających na początku prawidłowe ciśnienie, kontynuowała udział w badaniu do 2005 roku. W trakcie tych 14 lat odnotowano 12319 przypadków wystąpienia nadciśnienia. Po przeanalizowaniu danych naukowcy odkryli, że pielęgniarki o najniższym nadciśnieniu codziennie stosowały sześć zdrowych nawyków.
Cierpisz na nadciśnienie, które niełatwo poddaje się leczeniu?
Zrzuć wagę, odstaw leki
Interesujące badanie przeprowadzone w Centrum Medycznym Uniwersytetu Stanu Missisipi wykazało, że wprowadzenie programu utraty wagi u osób starszych cierpiących na nadciśnienie niełatwo poddające się leczeniu (stadium 2.) potrafi zdziałać cuda. Ponad sto kobiet i mężczyzn w podeszłym wieku z nadwagą i niekontrolowanym nadciśnieniem podzielono na dwie grupy: grupę zrzucającą wagę i grupę kontrolną. Po około dwóch latach grupa zrzucająca wagę straciła na wadze (nic dziwnego). Jednak jej członkowie zmniejszyli także zarówno ilość przyjmowanych leków, jak i dawkę środków na nadciśnienie wymaganych do kontrolowania nadciśnienia w stadium Na czym więc polega tych sześć tajemniczych obniżaczy ciśnienia? Pierwszy - ten o największym wpływie na pojawienie się nadciśnienia u uczestniczek badania - to utrzymanie zdrowej wagi ciała (w tym przypadku ustalonej na BMI poniżej 25). Pięć kolejnych to: codzienne żwawe ćwiczenia trwające średnio 30 minut, przestrzeganie zasad diety DASH (więcej o tej diecie w następnych rozdziałach), niewielkie spożycie alkoholu, ograniczenie stosowania analgetyków nieopioidowych (jak tylenol) do nie częściej niż raz w tygodniu oraz przyjmowanie codziennie suplementów z kwasem foliowym. (Zauważ, że cztery z tych sześciu czynników są częścią programu Obniż swoje ciśnienie).
Jaki więc efekt na ciśnienie pielęgniarek wywarło tych sześć elementów stylu życia? Badanie pokazało, że taki koktajl połączonych czynników zmniejszał ryzyko nadciśnienia aż o 80%! (Sama waga ciała okazała się najistotniejsza, co pewnie cię nie dziwi). Autorzy uznali, że połączenie różnych nawyków życiowych może potencjalnie zapobiec większości przypadków wystąpienia nadciśnienia u młodych kobiet.
Jesteś tym, czego nie jesz
Niedawno przeanalizowano dane z trzech szeroko zakrojonych długoterminowych badań, w których uczestniczyło tysiące mężczyzn i kobiet. Zauważono wyraźny związek między rodzajem spożywanego jedzenia i wagą ciała31. Ponownie uczestnikom (pielęgniarki, lekarze, dentyści i weterynarze) polecono, by przez dwanaście do dwudziestu lat co dwa lata wypełniali szczegółowy kwestionariusz dotyczący zdrowia. Co ciekawe, osoby, które przytyły najwięcej, miały podobne nawyki żywieniowe. Do wzrostu wagi najbardziej przyczyniły się (wporządku malejącym): frytki, czipsy ziemniaczane, napoje słodzone cukrem, czerwone i przetworzone mięso, inne produkty z ziemniaków, słodycze, ziarna oczyszczone, inne produkty smażone, 100% soki owocowe i masło. W dalszej części książki zorientujesz się, że oprócz ziemniaków (które są w porządku, jeśli nie doda się do nich tłuszczów nasyconych) żadnego z tych produktów nie ma w programie żywieniowym planu Obniż swoje ciśnienie. Nie dziwi także, że osoby, które przytyły najmniej, przestrzegały diety bogatej w owoce, warzywa i pełne ziarna. Również ćwiczenia odegrały ważną rolę w utrzymaniu wagi - osoby ćwiczące najbardziej regularnie tyły w ciągu czterech lat o 800 gramów mniej od swoich mniej aktywnych kolegów.
Odstaw płynny cukier: zgub kilogramy i milimetry
Być może wiesz, że napoje gazowane i słodzone cukrem, na przykład owocowe, to najczęściej spożywane napoje w Stanach Zjednoczonych - i główne źródło cukru w naszej diecie. Pewnie jednak n/e wiesz, że naukowcy odnaleźli związek pomiędzy nadciśnieniem a wysokim spożyciem glukozy i fruktozy. Te dwa cukry są składnikami syropu glukozowo-fruktozowego, najczęściej stosowanej substancji słodzącej w przemyśle produkującym napoje. Dobre wieści? Badania dowodzą, że jeśli wyeliminujesz z diety słodkie napoje, stracisz na wadze /jednocześnie zmniejszysz wysokość słupka rtęci!
Źródła: Brown l, et al. Sugar - sweetened beyerage, sugar intake of indMduals, and their btood pressure: International Study of Macro/Micronutrients and Blood Pressure. Hyper-tens 2011;57:695-701; Chen L, Caballero B, Mitchell DC, et al. Reducing consumption of sugar - sweetened beverages is associated with reduced blood pressure: a prospectiye study among United States adults. Circulation 2010;121:2398-2406.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?