Gluten free
Jak współczesna pszenica nas zatruwa
- 
                        Autor: Venesson Julien
 - ISBN: 978-83-65404-40-4
 - EAN: 9788365404404
 - Oprawa: Miękka
 - Wydawca: Vital
 - Format: 205x145x14mm
 - Język: polski
 - Liczba stron: 240
 - Rok wydania: 2016
 - Wysyłamy w ciągu: 24h
 - 
                    
                    Średnia ocena: 5,00 (1)
 - 
                    7,47złCena detaliczna: 39,30 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,47 zł
 
x
        
            Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych „dla zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę. 
	Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.
	Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.
	Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie. 
	Postaw na świadome odżywianie!
        
    ✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
                
                    Kasia, ocena: 5/5
                
                2017-01-12
                Często przywoływanym argumentem przy tym, że pszenica nie szkodzi, jest to, że „babcia jadła ją tyle lat i żyła w zdrowiu”. Autor tej książki ujawnia jednak szokujące fakty dotyczące zmian nie w naszej diecie, a w samej pszenicy. I jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Obecna pszenica pod względem genetycznym, a co za tym idzie, i składu, jest zupełnie inna niż jej poprzedniczka spożywana przez naszych protoplastów. Argumenty autorytetów z tej książki przekonały mnie do zmiany diety i jestem bardzo zadowolona z tego, jak się teraz czuję.