KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Gluten free

Gluten free

Jak współczesna pszenica nas zatruwa

  • ISBN: 978-83-65404-40-4
  • EAN: 9788365404404
  • Oprawa: Miękka
  • Wydawca: Vital
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 240
  • Rok wydania: 2016
  • Wysyłamy w ciągu: 24h
  • Średnia ocena: 5,00 (1)
  • 7,86
     zł
    Cena detaliczna:  39,30 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,86
x
x
Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych „dla zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę. Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków. Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie. Postaw na świadome odżywianie!
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Kasia, ocena: 5/5
2017-01-12
Często przywoływanym argumentem przy tym, że pszenica nie szkodzi, jest to, że „babcia jadła ją tyle lat i żyła w zdrowiu”. Autor tej książki ujawnia jednak szokujące fakty dotyczące zmian nie w naszej diecie, a w samej pszenicy. I jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Obecna pszenica pod względem genetycznym, a co za tym idzie, i składu, jest zupełnie inna niż jej poprzedniczka spożywana przez naszych protoplastów. Argumenty autorytetów z tej książki przekonały mnie do zmiany diety i jestem bardzo zadowolona z tego, jak się teraz czuję.
 
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj