Love can change your life. Can it survive marriage and middle age?
'A rare gift and one to be treasured' SUNDAY TIMES
‘A profound and vital book’ WILLIAM BOYD
Lily falls in love with Sam the minute she sets eyes on him. It takes Sam a day or two longer. Curious, because Lily – independent, headstrong, rational – has never quite believed in love; while Sam – confident, passionate, romantic – thought he understood it inside out.
Lily is an award-winning television documentary maker. Sam is an award-winning playwright. Both are in relationships that have quietly expired, but their encounter makes Lily and Sam come alive again. As they begin to work together on the page and on screen, an affair takes hold that they are powerless to resist.
Arriving in mid-life, their relationship opens unexpected new worlds and, for Lily, offers her a surprising form of liberation. But what will happen to them when familiarity, illness and age begin to take their toll? What will survive? Taking us to the edge of desire, love and betrayal across a lifetime, What Will Survive of Us reveals what is left of us when we strip away every layer.
‘A tender love story’ DAILY TELEGRAPH
Oferta wyprzedażowa: prezentowane egzemplarze są z uszkodzeniami mogą to być porysowane lub troszkę uszkodzone okładki, zagięcia, zżółknięciami, zbite narożniki itp.
Druga książka wydana w ramach PROJEKTU SZEKSPIR, w którym uznani autorzy piszą na nowo dzieła mistrza dramatu. Zamożny kolekcjoner sztuki i filantrop, Simon Strulovitch, spotyka na cmentarzu Shylocka, kupca ze sztuki Szekspira. Zaprasza go do domu. To początek niezwykłej przyjaźni. W swojej wersji “Kupca weneckiego” Howard Jacobson stawia ważne pytania o to, co znaczy być ojcem, Żydem oraz miłosiernym człowiekiem we współczesnym świecie.
Czy wiesz, że codziennie jesteś narażony na działanie jednego z najsilniej uzależniających środków na świecie? Nie chodzi tu bynajmniej o dopalacze, nikotynę, narkotyki, alkohol czy cukier. Mowa o mięsie!
Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają masę mitów związanych ze spożywaniem białka zwierzęcego. Jednym z nich jest paradoks, że jedni spożywają duże ilości białka żeby zwiększyć masę ciała, a inni żeby zrzucić wagę. Z tej książki dowiesz się, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a demonizowane w ostatnich latach węglowodany nie są wcale wrogiem człowieka, ponieważ w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Tymczasem testy laboratoryjne wykazały istnienie wyraźnego związku między białkiem zwierzęcym, a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami, jak również wieloma innymi chorobami odpowiedzialnymi za skrócenie długości życia.
Książka nie nakłania do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale do stopniowego, rozsądnego modyfikowania nawyków żywieniowych. Ujawnia, że białko zwierzęce można z powodzeniem zastąpić białkiem roślinnym, a najskuteczniejszą metodą na zrzucenie zbędnych kilogramów, poprawienie stanu zdrowia i uchronienie organizmu przed chorobami jest stosowanie diety o niskiej zawartości białka oraz tłuszczu. Autorzy swoje tezy popierają wynikami niezależnych badań i eksperymentów.
Koniec z mięsem, początek zdrowia.
Druga książka wydana w ramach PROJEKTU SZEKSPIR, w którym uznani autorzy piszą na nowo dzieła mistrza dramatu.
Zamożny kolekcjoner sztuki i filantrop, Simon Strulovitch, spotyka na cmentarzu Shylocka, kupca ze sztuki Szekspira. Zaprasza go do domu. To początek niezwykłej przyjaźni. W swojej wersji “Kupca weneckiego” Howard Jacobson stawia ważne pytania o to, co znaczy być ojcem, Żydem oraz miłosiernym człowiekiem we współczesnym świecie.
"Dobrze znamy powtarzane do znudzenia, niczym mantra hasła niskowęglowodanowe: „Chleb jest zły. Tłuszcz nie ma znaczenia. Prawdziwym powodem, dla którego nie możesz schudnąć, są węglowodany”. Niskowęglowodanowy wszechświat, powołany do życia przez doktora Atkinsa, wciąż się rozrasta. Diety niskowęglowodanowe, od south beach i diety strefowej po kolejne, są nadal najczęściej wybierane przez miliony ludzi usiłujących pozbyć się zbędnych kilogramów. Marketingowe slogany mogą się od siebie różnić, ale wszystkie łączą dwa podstawowe założenia: potępienie węglowodanów i uznanie mięsa oraz tłuszczu za podstawowe źródła kalorii. Nawet ostatni krzyk mody – dieta paleo – choć kładzie większy nacisk na produkty pełnoziarniste, jest jedynie kolejną wariacją na temat węglowodanowej obsesji. W książce Niskowęglowodanowe oszustwo dr T. Colin Cambell (autor Nowoczesnych zasad odżywiania oraz Ukrytej prawdy) naukowiec, który od dziesięcioleci wiedzie prym w zakresie nauk o odżywianiu, pokazuje, gdzie tkwi błąd w rozumowaniu entuzjastów diety niskowęglowodanowej. Wyjaśnia skąd się wzięło przekonanie, że węglowodany są złe i dlaczego stanowisko to się utrzymuje, mimo ewidentnych dowodów przemawiających przeciwko tej teorii. Nie można do jednego worka wrzucić wszystkich rodzajów pożywienia, które z rozmachu określamy wspólną nazwą „węgle” – takie podejście ma istotne konsekwencje dla naszego odżywiania i związanego z nim dobrego samopoczucia. Jeśli rozważasz stosowanie diety niskowęglowodanowej, przeczytaj najpierw tę książkę. Zmieni twój sposób myślenia o tym, co jesz i jak jeść powinieneś, by stracić na wadze i cieszyć się optymalnym zdrowiem teraz i w przyszłości. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego diety, które diametralnie różnią się od siebie, przynoszą identyczne rezultaty lub obiecują takie samo działanie? Jak to jest, że wszyscy pomysłodawcy przypisują sobie doskonałe efekty, jeśli chodzi o zmniejszanie częstotliwości zachorowań na choroby serca, raka i cukrzycę typu 2, mimo że propagują różne diety? Która z diet może faktycznie powoływać się na wiarygodne dowody naukowe? Prezentowane przez Campbella w Niskowęglowodanowym oszustwie rozwiązanie jest bardzo konkretną i dobrze udokumentowaną propozycją, stojącą w opozycji do założeń diet Atkinsa, paleo i diety wysokobiałkowej. Od tej książki nie sposób się oderwać – pozwala ona zrozumieć istotę pełnowartościowej diety roślinnej. Jeśli stosujesz dietę paleo lub chcesz się o niej więcej dowiedzieć, dzięki książce Campbella spojrzysz na nią z odmiennego punktu widzenia. Jeżeli już przestrzegasz zasad pełnowartościowej diety roślinnej, Niskowęglowodanowe oszustwo pozwoli ci poznać zaplecze naukowe, jakie stoi za opracowaniem tego sposobu odżywiania. Profesor Campbell to mistrz w swojej lidze. Wielokrotnie uczestniczył w najistotniejszych odkryciach w dziedzinie diety i odżywiania, dlatego doskonale zna wyniki badań na tym polu. Jego praca to lektura obowiązkowa, niezależnie od twoich obecnych poglądów. "
Komedia kataklizmu. Jest w tej książce dziki, pełen złości, gromki i szyderczy śmiech, ale to śmiech na krawędzi.
Max Glickman, brytyjski Żyd mieszkający w Crumpsall Park, powinien wieść pogodne życie u boku swej eleganckiej matki urządzającej wieczorki dla przyjaciół, którzy uwielbiają niemal tak samo jak ona karcianą grę kaluki, oraz ojca ateisty obwieszającego ściany zdjęciami ulubionych mistrzów boksu. Ale inne głosy szepczą mu uwodzicielsko o Buchenwaldzie, eksterminacji i niemożności zapomnienia. Zafiksowany na punkcie zbrodni popełnionych przeciwko jego ludowi, ale nieumiejący żyć pośród swoich, Max wyprowadza się, żeni z gojką (gojkami) i rysuje komiksy o żydowskich cierpieniach, którymi nikt, a już najmniej sami Żydzi, się nie interesuje. Ale jest to znośne życie, całkiem znośne, dopóki jego dawno zapomniany przyjaciel z dzieciństwa, Manny Washinsky, nie zostaje wypuszczony z więzienia. Powolutku, nawiązując z nim kontakt i próbując zrozumieć, dlaczego zrobił Buchenwald z własnego domu dusząc gazem własnych rodziców, Max poznaje historię ortodoksyjnej rodziny Manny'ego, a zwłaszcza dzieje miłosnej afery jego brata z pół-Niemką. Na domiar złego wciąga się w obsesję Holokaustu, z której nie ma ani nie może być ucieczki.
Howard Jacobson (ur. 24.08.1942 r. w Manchester), brytyjski pisarz, autor dziewięciu powieści i czterech dzieł non-fiction. Zdobywca nagrody Bollinger Everyman Wodehouse Prize w 1999 za komediową powieść The Mighty Walzer. W 2006 r. Wieczory kaluki znalazły się na liście książek nominowanych do nagrody Bookera. Często nazywany brytyjskim Philipem Rothem, z właściwym sobie humorem i przewrotnością pisarz twierdzi, że jest „żydowską Jane Austin". Podkreśla, że „komedia jest bardzo ważną częścią tego, co robię". O swojej tożsamości mówi: „W żadnym razie nie jestem konwencjonalnym Żydem. Nie chadzam do synagogi. Czuję tylko, że mam żydowski umysł, żydowską inteligencję. I czuję się związany z innymi żydowskimi umysłami z przeszłości. Nie mam pojęcia, w jakie tarapaty może wpędzić taki swarliwy, kwestionujący wszystko umysł. To, czym jest Żyd, wynika z doświadczeń pięciu tysięcy lat - to one ukształtowały żydowskie poczucie humoru, one ukształtowały żydowską kłótliwość, skłonność do zwady czy nieustępliwość". Jego nowa książka Wieczory kaluki (2006 r.) została oceniona jako „najbardziej żydowska powieść, jaką kiedykolwiek ktokolwiek gdziekolwiek napisał".
Burzliwe, polemiczne, prześmieszne, święte, obrazoburcze i wzruszające Wieczory kaluki dorównują największym arcydziełom literatury światowej, a istotą tego niezwykle śmiałego obrazu żydowskości jest genialne i odważne poczucie humoru autora. "Sunday Telegraph"
Autor został laureatem Nagrody Bookera za 2010 rok.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?