Taping stosują profesjonalni fizjoterapeuci, sportowcy, jak również osoby odczuwające ból. Jest to praktyczna metoda leczenia, całkowicie wolna od skutków ubocznych. P olega ona na oklejaniu wybranych fragmentów ciała plastrami o specjalnej strukturze, które nie ograniczają ruchów. Idealnie dopasowują się do skóry, są rozciągliwe, umożliwiają przepływ powietrza i są wodoodporne. Metoda ta została opracowana i spopularyzowana na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku przez Japończyka dr. Kenzo Kase.
Dzięki tej książce zapoznasz się z 80 sposobami plastrowania na 160 dolegliwości. Wszystkie są objaśnione krok po kroku i zwizualizowane za pomocą fotografii. Aby pracować z tą metodą nie potrzebujesz specjalistycznej wiedzy z zakresu fizjoterapii ani medycyny. Dowiesz się wszystkiego, aby móc pewnie i skutecznie stosować taping na sobie i innych.
Plastry przylegają jak druga skóra i zależnie od tego, jak i gdzie są przyklejane, pozwalają na osiągnięcie różnych efektów. Krwiaki i obrzęki szybciej znikają, napięte mięśnie odprężają się, ból ustępuje, sztywne stawy zaczynają się lepiej poruszać. Można je wykorzystać przy skręconej kostce, dolegliwościach menstruacyjnych, rwie kulszowej czy łokciu tenisisty. Dodatkowo znajdziesz opis i zastosowanie małych kratkowanych i magnetycznych plastrów. Punktowe leczenie jest wskazane w terapii punktów spustowych czy akupunkturowych. Można też łączyć małe i zwykłe plastry, np. w przypadku bólu głowy, zapalenia zatok przynosowych, skurczy mięśni czy dolegliwościach bioder.
Plastry zdrowia na każdy ból.
Dr Heinrich Wilhelm Schüssler, wyodrębnił dwanaście soli mineralnych niezbędnych dla zdrowia i opisał ich właściwości. Według niego choroby powstają w wyniku zaburzeń spowodowanych niedoborem substancji mineralnych, które działają regenerująco na poziomie przemian komórkowych, porządkując jednocześnie stany biochemiczne.
Sole mineralne są obecne w każdym organizmie, a ich niedobór może objawiać się różnymi dolegliwościami. W książce znajdziesz szczegółową charakterystykę działania podstawowych dwunastu soli mineralnych oraz piętnastu uzupełniających. Pobudzają one i regulują poszczególne funkcje organizmu, jak również wspierają samoleczenie. Z łatwością nauczysz się odczytywać symptomy, które wysyła Twój organizm, oraz które z nich powinieneś uzupełnić. Dodatkowo znajdziesz spis produktów spożywczych z dużą zawartością każdej z nich jak również konkretne suplementy, które możesz bezpiecznie stosować. Sole mineralne nie powodują efektów ubocznych i nawet jeśli weźmiesz ich za dużo lub zastosujesz niewłaściwe, Twoje komórki zużyją tylko to, czego potrzebują, natomiast nadmiar zostanie wydalony z organizmu.
Sole Schüsslera możesz stosować przy zaparciach, problemach skórnych czy infekcjach grzybiczych. Przyniosą również ulgę w łagodzeniu chorób takich jak zwyrodnienia stawów, nadciśnienie czy cukrzyca. Są również skuteczne przy zaburzeniach psychosomatycznych, w tym bezsenności, stanach depresyjnych czy bulimii. Ich skuteczność udowodniono również przy oczyszczaniu wątroby, a nawet nowotworach.
Minerały – droga do zdrowia.
Cukier jest niezdrowy, bo nie tylko zwiększa apetyt, sprzyja tyciu i psuje zęby, ale zdecydowanie wpływa na szybsze pojawianie się oznak starzenia. Uzależnia jak alkohol, czy papierosy, dlatego najlepiej unikać go jak ognia. Pytanie tylko jak to zrobić, kiedy większość produktów spożywczych jest nim nafaszerowana? Liczni specjaliści mówią, że aby wyglądać i czuć się młodziej, musisz zafundować sobie operację albo kupić drogie witaminy czy kremy. Według Autora, który wydał ponad 20 bestsellerowych książek na temat diet i fitnessu, są oni w błędzie! W tej książce prezentuje dietę polegającą na unikaniu ukrytego cukru, a obfitującą w antyoksydanty. Możesz świetnie wyglądać i być pełen wigoru, wprowadzając do swojego stylu życia jedynie kilka prostych zmian. Jedynym sekretem przeciwdziałania starzeniu się jest ochrona skierowana od środka na zewnątrz, która polega na utrzymywaniu niskiego poziomu insuliny i wysokiego poziomu przeciwutleniaczy. Dzięki temu poradnikowi zastosujesz metodę, która gwarantuje, że automatycznie będziesz trzymał się z daleka od produktów pełnych słodzików i przetworzonych węglowodanów. W ten sposób błyskawicznie się odmłodzisz, wydłużysz swoje życie i zrzucisz zalegający tłuszcz brzuszny. Autor podpowie Ci również jak wykorzystać całe bogactwo przypraw, począwszy od aromatycznych ziół, takich jak rozmaryn i tymianek, po silniej działające, np. ziarna pieprzu czy cynamon. Wskazane przeciwutleniacze przemycane do każdego dania nie tylko nadadzą smak danej potrawie, ale przede wszystkim poprawią zdrowie i wygląd Twojej skóry. Odkryj prawdziwe antidotum na starzenie się.
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codziennie dostarczamy swoim organizmom masę zbędnych, a nawet szkodliwych związków chemicznych, znajdujących się w większości spożywanych przez nas posiłków. Na szczęście istnieje na to sposób. Jest nim żywność probiotyczna.
Autorka ujawnia związek pomiędzy pozbawioną równowagi florą jelitową i szeregiem dolegliwości, jak nadciśnienie, alergie, depresja, autyzm, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Pomaga wziąć zdrowie we własne ręce, ucząc jak przyrządzać i wprowadzać do diety trzy potężne probiotyczne produkty – kefir, kombuchę i kiszone warzywa. Stosując opracowany przez nią program żywieniowy możesz zalać swój organizm miliardami pożytecznych bakterii, które przywrócą w Twoim ciele równowagę i pozwolą mu uzdrowić się w naturalny sposób.
Ta książka rozwieje wszelkie obawy przed samodzielnym przygotowaniem probiotycznej żywności, pozwalając Ci wyleczyć układ pokarmowy oraz doświadczyć energii, zdrowia i witalności, które staną przed tobą otworem, kiedy twoje ciało zacznie działać tak, jak powinno. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów na proste i smaczne potrawy zawierające probiotyczną żywność, od koktajli po desery. Poznasz również przydatne informacje dotyczące korzystnych właściwości prebiotyków takich jak jabłka, brokuły, cebula, dynia piżmowa, kiełki brukselki i miód.
Naturalna żywność gwarancją zdrowia!
Reishi, znany również jako Ling Zhi, to niepozorny grzyb o zaskakujących właściwościach. Dotychczas był on znany przede wszystkim pasjonatom azjatyckiej medycyny naturalnej oraz wykorzystywany w charakterze suplementu diety. Dzięki tej książce również Europejczycy mogą skorzystać ze zdumiewających korzyści, jakie zapewnia.
Autor opisuje badania prowadzone nad tym grzybem oraz jego skład chemiczny. Wyjaśnia, jak przygotowywać mieszanki herbat z Reishi oraz opisuje inne sposoby jego wykorzystania. Analizuje również wszystkie prozdrowotne właściwości tego niezwykłego organizmu oraz podpowiada, jak włączyć go do leczniczej głodówki.
Reishi wzmacnia układ odpornościowy, eliminuje alergie, choroby autoimmunologiczne i jest przydatny w terapii przeciwnowotworowej. Wykazuje dużą skuteczność przy chorobach serca i układu krwionośnego oraz wysokim ciśnieniu. Pozwala dokonać detoksu wątroby i jest pomocny przy schorzeniach układu oddechowego, w tym astmie. Bezpiecznie redukuje wrzody żołądka i dwunastnicy oraz inne choroby układu trawiennego. Można z niego korzystać, by pozbyć się cukrzycy, reumatyzmu i chorób kości oraz stawów. Grzyb ten nie bez powodu nazywany jest cesarskim afrodyzjakiem, a ponadto pomaga w redukcji stresu i wspomaga medytację. Mogą z niego korzystać nie tylko wszyscy członkowie rodziny, ale również bezpiecznie można go stosować u zwierząt domowych.
Poznaj prawdziwego króla uzdrawiania.
Utrata wzroku jest przerażającą perspektywą, szczególnie jeśli uświadomimy sobie, że co pięć sekund jedna osoba na świecie ślepnie. Większość zaburzeń widzenia to wycieńczające schorzenia, których leczenie zazwyczaj opiera się na łagodzeniu objawów i spowalnianiu rozwoju choroby. Czasem pomaga operacja, lecz wiąże się ona z ryzykiem powikłań i dalszych uszkodzeń. Wiele przewlekłych, postępujących chorób narządu wzroku uważa się za nieuleczalne. Nie musi jednak tak być. Istnieje bowiem skuteczna metoda, która nie wymaga farmaceutyków, operacji ani innych inwazyjnych zabiegów. Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta oparta na oleju kokosowym. Autor sam poddał się terapii kokosowej, aby wyleczyć jaskrę i dokonał czegoś, czego standardowe procedury medyczne nie potrafiły osiągnąć. Opracowana przez niego metoda stanowi skuteczne rozwiązanie wielu problemów ze wzrokiem, a porady dotyczące profilaktyki pomagają zapobiec ich występowaniu w przyszłości. Dr Bruce Fife w tej publikacji przedstawia główne przyczyny większości degeneracyjnych chorób narządu wzroku. Opisany w niej program żywieniowy może zapobiec, zatrzymać, a nawet cofnąć wiele powszechnych problemów ze wzrokiem, w tym: zaćmę, jaskrę, zwyrodnienie plamki żółtej, retinopatię cukrzycową, zespół suchego oka czy zapalenie nerwu wzrokowego. Stanowi również ogromne wsparcie przy dolegliwościach oczu powiązanych z chorobami neurodegeneracyjnymi takimi jak Alzheimer, Parkinson, udar czy SM. Pokonaj choroby oczu.
Imbir jest jedną z najstarszych przypraw oraz roślin leczniczych świata. Zarówno w ajurwedzie, jak i w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, jest wysoko ceniony z powodu swoich właściwości rozgrzewających. Co więcej, ze względu na wyjątkową wszechstronność zastosowania uzyskał rangę zdrowotnego panaceum. Dzięki jego działaniu można nie tylko zapobiegać chorobom, lecz także wspomagać skuteczność procesów leczniczych.
Autor książki opisuje wszystkie schorzenia, które eliminuje imbir. Znajdujący się w nim olejek eteryczny pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Działa przy tym rozkurczowo i likwiduje wzdęcia, a ponadto łagodzi mdłości i wymioty. Napary z kłączy są skutecznym środkiem łagodzącym ból gardła, a także objawy przeziębienia i grypy. Świeży korzeń imbiru zalecany jest również przy: biegunce, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zatruciach pokarmowych, niestrawności, bólach menstruacyjnych, alergiach, hemoroidach, dolegliwościach wątrobowych, a także chorobach układu krążenia. Ponadto działa jako środek wzmacniający przy obniżonej odporności, braku motywacji, wypaleniu zawodowym, zmęczeniu, problemach z zasypianiem i potencją czy chorobach przewlekłych i demencji starczej.
Z tego praktycznego poradnika przekonasz się jak wiele różnych zastosowań ma ta niezwykła roślina. Znajdziesz w nim również wiele przepisów leczniczych np. jak z pomocą imbiru zadbać o skórę i włosy oraz jak wykorzystać go w kuchni.
Poznaj wszystkie właściwości imbiru.
Dzięki tej książce odkryjesz prawdziwe przyczyny swoich dolegliwości oraz dowiesz się co zrobić, by się ich pozbyć. Ważne jest, abyś sam przejął odpowiedzialność za swoje zdrowie i pozwolił sobie na zdrowy ruch, właściwe odżywianie i jasność umysłu. Tego nie może za ciebie zrobić żaden doktor, a umożliwia to pokonanie każdej choroby, również uznawanej za nieuleczalną. Wszyscy posiadamy zdolność odnowy i regeneracji. Wystarczy poznać chemię organizmu i zachodzące w nim reakcje aby uruchomić system naprawczy. Na przykład jeśli będziesz spożywał odpowiednie źródła białka, będziesz energiczny, szczupły i oczyścisz tętnice. Uchronisz się również przed depresją, utrzymasz w dobrej kondycji mózg i wypoczniesz w czasie snu. Autor opisuje także podstawy nowej medycyny i wyniki najnowszych badań z dziedziny epigenetyki, które obalają dotychczasową wiedzę o genach. Dzięki nim odkryjesz zasady medycyny molekularnej, która bazuje na przekonaniu, że nasze zdrowie, a także procesy starzenia zależą od równowagi witamin, minerałów, mikroelementów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych i hormonów. Z łatwością odczytasz wyniki badań i zrobisz tuning krwi. Uzupełnisz widoczne niedobory suplementami lub składnikami ze świadomie dobranego pożywienia. Autor opisuje wiele przypadków, w których nastąpiło uzdrowienie, choć z medycznego punktu widzenia trudno było znaleźć tego logiczne wyjaśnienie. Podaje przykłady pozbycia się takich chorób jak astma, nadciśnienie, reumatyzm, migrena, cukrzyca, łuszczyca, rak czy stwardnienie rozsiane. Możesz wszystko uleczyć.
Czy wiedziałaś, że Twój szampon rośnie na drzewach, pasta do zębów kwitnie na łące, a ochrona przed słońcem krzewi się w ogrodzie? Kosmetyki naturalne i ich samodzielne przygotowanie staje się coraz bardziej popularne. W ich skład wchodzą produkty pochodzenia roślinnego, których dobroczynne działanie jest znane od wieków. Pozbawione są szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów i sztucznych barwników, a na dodatek są bezpieczne dla naszej skóry i środowiska, w którym żyjemy. Ponadto kosmetyki samodzielnie wykonane w domu są tanie, zdrowe i proste do zrobienia, a ich składniki, dostępne niemal w każdej kuchni. Co więcej, ich stosowanie przynosi spektakularne efekty. Dzięki tej książce przekonasz się jak łatwo można wykonać samodzielnie preparaty do codziennej pielęgnacji. Poznasznaturalne alternatywy dla dezodorantów zawierających aluminium, kremów z parabenami, czy produktów testowanych na zwierzętach. Wszystkie zaprezentowane przez Autorkę kosmetyki są tak czyste, że śmiało możesz je zjeść. Jednocześnie stanowią kurację regeneracyjną dla komórek. Poradnik zawiera ponad 130 przepisów wraz z kolorowymi ilustracjami na kosmetyki pielęgnujące ciało „od stóp do głów”. Są w nim zawarte instrukcje wykonania krok po kroku różnych kremów, maści, musów do skóry, dezodorantów, szamponów, środków do pielęgnacji zębów, jak również kosmetyków do depilacji, opalania, dla niemowląt i wiele innych. Wszystkie zaprezentowane preparaty przeznaczone są dla całej rodziny i do wszystkich rodzajów skóry. ciało kocha wszystko co naturalne.
Jest to pierwsza książka, która w szczegółowy sposób opisuje neuroplastyczność mózgu, czyli zdolność tkanki nerwowej do tworzenia nowych połączeń, służących samonaprawie, odzyskaniu prawidłowych funkcji i poprawie pamięci. Neuroplastyczność sprawia, że ludzki mózg posiada swój własny, wyjątkowy sposób uzdrawiania. Większość metod opisanych w tej publikacji wykorzystuje energię, łącznie ze światłem, dźwiękiem, wibracją, prądem i ruchem. Te formy terapii dostarczają naturalnych, nieinwazyjnych metod dotarcia do mózgu, by obudzić w nim zdolności przywracające jego prawidłowe funkcje. Autor opisuje przykłady wysyłania odpowiednich dźwięków w uchu, by skutecznie zwalczyć autyzm czy wibracji z tyłu głowy, by leczyć zaburzenia uwagi. Natomiast delikatne elektryczne stymulacje języka odwracają objawy stwardnienia rozsianego i leczą skutki udaru. Światło kierowane na tył szyi leczy urazy mózgu, a do nosa pomaga uregulować zaburzenia snu. Autor podaje metody na pozbycie się przewlekłego bólu. Opisuje wiele przykładów uzdrowień po przebyciu takich schorzeń jak udar, urazowe uszkodzenie mózgu, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, autyzm, zespół deficytu uwagi, trudności w nauce – łącznie z dysleksją, zaburzenia przetwarzania sensorycznego, opóźnienie rozwoju, brak części mózgu, zespół Downa lub pewne rodzaje ślepoty. Przy niektórych z tych dolegliwości, u większości pacjentów, następuje całkowite uzdrowienie. W pozostałych przypadkach, najbardziej dokuczliwe objawy zostały znacznie zredukowane. Wykorzystaj neuroplastyczność mózgu.
Konopie siewne uważane są przez czołowych lekarzy i naukowców za jeden z najbardziej odżywczych produktów na naszej planecie. Należą one do tzw. superżywności, która jest zarówno pożywieniem, jak i lekarstwem. Obecnie przeżywają swój renesans, jako najbardziej wartościowa roślina oleista. Nasiona opisywanej konopi siewnej pozbawione są substancji psychoaktywnych, w tym THC.
Dzięki tej książce przekonasz się jak ogromne znaczenie ma wprowadzenie opisywanej rośliny do swojego codziennego menu. Można ją spożywać w postaci nasion, oleju, jak również suszonych liści. Konopie zawierają wszystkie potrzebne do życia aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe. W dodatku są wyjątkowo łatwo przyswajalne i stanowią jedno z najbogatszych źródeł białka. Zawierają „dobre tłuszcze” charakteryzujące się idealną równowagą zawartości kwasów omega-3 i omega-6.
Ich spożywanie pomaga podnieść poziom sił witalnych i dobre samopoczucie. Działanie nasion z konopi rewelacyjnie sprawdza się u osób z problemami skórnymi (np. egzemą) ponieważ zmniejszają te dolegliwości. Dodatkowo poprawiają pamięć i trawienie, oczyszczają jelita, wzmacniają kości i system odpornościowy oraz posiadają działanie przeciwnowotworowe. Pobudzają również zdolności do samoleczenia, regenerują organizm na poziomie komórkowym, zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy, a także zwalczają stany zapalne. Konopie znalazły również zastosowanie w kosmetyce, gdyż olej z nich nie tylko odżywia i nawilża skórę, ale również goi otarcia i skaleczenia.
Wyeliminowanie niektórych chorób utrudnia brak wiedzy. Najgorsze są jednak takie, o których sądzimy, że wiemy wszystko, a które posiadają ukryte przyczyny, nieznane opinii publicznej ani lekarzom medycyny konwencjonalnej. Dotyczy to w szczególności chronicznych dolegliwości, których liczba wzrasta z każdym rokiem. Tymczasem niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to pasożyty są odpowiedzialne za ich powstawanie. To one powodują alergie, osłabienie odporności, artretyzm, migreny czy dolegliwości menstruacyjne. Wywołują nie tylko rozmaite zakłócenia zdrowia, od reumatyzmu po nowotwory, ale również powodują zaburzenia funkcji fizjologicznych, osłabiając system immunologiczny, układ nerwowy i modyfikując wydzielanie hormonów. Pod tymi względami przypominają zatem zakażenia grzybicze. Autor tej książki od trzech dekad prowadzi praktykę uzdrowicielską w Monachium. Jest jednocześnie jednym z nielicznych terapeutów, którzy skutecznie leczą pasożyty i choroby grzybicze. Opiera się na naukach pobieranych od mnichów Shaolin i łączy je z Tai Chi Chuan oraz chińską filozofią wraz z jej holistycznym podejściem do człowieka. W swojej przełomowej książce podaje przystępne, wartościowe informacje na temat diagnozy, samodzielnego leczenia i profilaktyki zainfekowania organizmu pasożytami. Udowadnia również, że jest to znacznie bardziej powszechny problem niż się wydaje większości lekarzy. Pokazuje, jak należy postępować w sytuacji, gdy diagnoza jest trudna a dotychczas przyjmowane medykamenty przestają działać. Wyeliminuj przyczynę wielu chorób.
Niniejsza książka, ilustrowana dowcipnymi i dobrze obrazującymi temat rysunkami, napisana jest w sposób przejrzysty i czytelny. Autorka kompleksowo omawia w niej kwestie zdrowia i witalności, a właściwie ich chronicznego braku u współczesnego człowieka. Uwzględnia kluczową kwestię samozatrucia organizmu, w ogromnej mierze spowodowaną otaczającym środowiskiem. Ponadto przedstawia jak krok po kroku powrócić do zdrowia, dobrego samopoczucia i odnowy witalnej. Proponuje szereg terapii naturalnych pomocnych w eliminowaniu powszechnych ń. Podpowiada jak przejąć odpowiedzialność za stan swojego zdrowia i unikać toksycznego jedzenia, wody, kosmetyków, środków higieny i gospodarstwa domowego. Dodatkowo prezentuje metody oczyszczania wątroby, nerek, jelit i skóry, a także ćwiczenia pozwalające przywrócić zdrowe nawyki oddechowe umożliwiające właściwe dotlenienie ciała. Opisuje również jak się zrelaksować i zniwelować skutki stresu. Znajdziesz tutaj także techniki odżywiania i nawadniania organizmu orazsposoby na astmę, bolesne menstruacje, depresję, cukrzycę i reumatyzm. Od zakwaszenia do uzdrowienia.
Dlaczego tak często chorujemy? Odpowiedź jest prosta – ponieważ zerwaliśmy więź z naturą, która oferuje nam najprostszą drogę do wyeliminowania dręczących nas chorób. Samo postawienie w pokojach roślin doniczkowych przyspiesza rekonwalescencję po operacjach i zmniejsza konieczność podawania środków przeciwbólowych. Udowodniono również, że oglądanie filmów i zdjęć związanych z naturą oddziałuje wzmacniająco i łagodzi ból. Jeden dzień spędzony w lesie zmniejsza ilość hormonów stresu i redukuje poziom adrenaliny u mężczyzn o 30%, a u kobiet aż o 50%. A to zaledwie kilka spośród nieznanych większości osób korzyści z obcowania z naturą. Autor tej książki dowodzi istnienia leczniczej komunikacji roślin z innymi istotami. Zachodzi ona na poziomie molekularnym. Dzięki tej książce poznasz terapię leśną i zrozumiesz, że powietrze wokół drzew ma działanie antynowotworowe i dosłownie działa jak leczniczy napój. Zrozumiesz, że jeden dzień spędzony w lesie wzmocni Twój układ odpornościowy na tyle, że przez kolejny tydzień żaden zbędny drobnoustrój nie będzie w stanie przeżyć w Twoim ciele. Poznasz również wpływ Twojego samopoczucia na stan zdrowia i nauczysz się świadomie kreować własne emocje. Książka Arvaya pokazuje także inne wspaniałe możliwości oferowane przez rośliny i naturę. Jest to kompleksowy poradnik zdrowotny, z którego będziesz w stanie samodzielnie korzystać. Znajdziesz tu zarówno szczegółowe opisy terapii, jak i wiele wartościowych wskazówek i ćwiczeń do wykonania. Odzyskaj więź z naturą!
To propozycja dla wszystkich, którzy pragną zachować zdrowie, piękno i energię przez całe życie. Codzienne picie koktajli wpływa nie tylko na poprawę kondycji cery, włosów i paznokci, ale również pomaga w dbaniu o szczupłą sylwetkę i pozbyciu się nagromadzonych w organizmie toksyn. Ponadto stanowią one ogromny zastrzyk energii oraz witamin dla każdej komórki Twojego ciała. Są niebiańsko smaczne, odżywcze i proste w przygotowaniu. Wystarczy, że włączysz je do swojego codziennego jadłospisu, a poczujesz jak łyk po łyku przejmujesz kontrolę nad swoim zdrowiem. Dzięki autorce bestsellerów New York Timesai orędowniczce zdrowego stylu życia, dowiesz się wszystkiego, co należy wiedzieć o przygotowywaniu zdrowych, pożywnych owocowo-orzeźwiających letnich napojów, oczyszczających, zielonych, leczniczych mikstur, aromatyczno-pikantnych eliksirów oraz kremowych, past i mleczek z różnych rodzajów orzechów, nasion, ziaren i pestek. Poznasz korzyści płynące z wyciskania soków, blendowania owoców i warzyw oraz zrozumiesz różnice pomiędzy tymi czynnościami. Autorka pomoże Ci również rozpoznać potrzeby własnego organizmu i stworzyć indywidualny plan żywieniowy. Dowiesz się jak łączyć smaki, by jedzenie było rozkoszą dla podniebienia. Nauczysz się oszczędzać pieniądze jednocześnie zawsze wybierając świeże, ekologiczne produkty. W książce znajdziesz ponad 100 sprawdzonych przepisów oraz trzydniowy program oczyszczający. Autorka podpowie Ci także jak włączyć całą rodzinę w zdrowy tryb życia. Wznieś toast za swoje zdrowie!
Surowe pożywienie, czyli Raw Food, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Coraz więcej autorytetów z dziedziny zdrowia zachęca do sięgania po surowe produkty. Dotychczas problem stanowiło jednak skomponowanie z nich smacznych dań, ale z tym już koniec. Wszystko za sprawą tej książki. Jej autorka jest założycielką prestiżowej restauracji z surowym pożywieniem w znanym londyńskim hotelu. W swojej debiutanckiej książce, której prawa zostały jeszcze przed premierą sprzedane do wielu krajów, dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem. Dzięki zastosowaniu przepisów zawartych w tej publikacji zapewnisz sobie dużo więcej energii niż dotychczas oraz lepsze trawienie, a Twój jadłospis będzie zastępował leki. Nauczysz się przyswajać probiotyki ze sfermentowanych pokarmów i poznasz zasady smakosza surowej diety. Zrozumiesz znaczenie tłuszczów, żelaza, wapnia i innych związków kluczowych dla zdrowia człowieka oraz dowiesz się, które dania dostarczą Ci najwięcej poszczególnych mikroelementów. Świadomie zaopatrzysz swoją spiżarnię i będziesz jeść zgodnie z porami roku. Autorka obala również wiele mitów dotyczących białka. Bogato ilustrowana publikacja zawiera przepisy na niesamowicie smaczne i łatwe w przygotowaniu dania. Znajdziesz tu wskazówki, jak przyrządzić prozdrowotne śniadania, przystawki, zupy, dania główne, sałatki, desery, napoje, dania na imprezy oraz dla dzieci. A wszystkie one zostały opracowane w zgodzie z zasadami kuchni typu Raw Food. Surowo, czyli smacznie i zdrowo.
Goji jagody życia. Odporność, witalność, długowieczność - Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Jagody goji zwane są jagodami życia. Jako superżywność (superfood) zapewniają odporność witalność i długowieczność, o czym przekonali się mieszkańcy Azji już tysiące lat temu. Obecnie lecznicze właściwości tych owoców potwierdzają liczne badania medyczne. W książce Goji jagody życia odnajdziesz informacje o właściwościach jagód oraz przepisy na potrawy z ich wykorzystaniem.
Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Autorzy książek o zdrowiu i medycynie niekonwencjonalnej.
Jagody goji
Jagody goji to obecnie popularna superżywność. Czemu zawdzięcza swój status? W owocach odnajdziemy antyutleniacze, 3 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach, mnóstwo witamin z grupy B, 18 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz żelazo, wapń, cynk i selen. Dzięki temu goji mają wszechstronne zastosowanie – odmładzają, działają wspomagająco na układ krwionośny i układ ruchu, są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę i powinny stanowić element diety antyrakowej. Dodatkowo ich spożywanie pomaga podnieść odporność. Te małe owoce wpływają także na poziom cholesterolu i cukru we krwi, obniżając je. Co więcej – jagody goji można samemu hodować!
Fragment książki
Każdy, kto regularnie przegląda w gazetach rubryki poświęcone zdrowiu, może od czasu do czasu napotkać na nowe, pochodzące z USA określenie: superżywność! Za pojęciem tym nie kryje się jednak nowy wynalazek, lecz najnowsza wiedza. Niektóre z mniej lub bardziej znanych nam produktów spożywczych obfitują bowiem w składniki odżywcze, które mają korzystne oddziaływanie na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Przy czym w większości przypadków chodzi tu nie tylko o znane nam od dawna witaminy czy składniki mineralne, które podobnie jak cukier, białko, tłuszcze i wiele innych służą podstawowej przemianie materii, lecz także o nowo odkryte substancje, które określa się współcześnie mianem wtórnych substancji roślinnych bądź substancji fitochemicznych (z greckiego phyto = roślinny).
Jagody, maliny, porzeczki, rokitnik zwyczajny, owoce granatu, papaja, niebieskozielone algi, płatki owsiane czy szpinak – przywołaliśmy tutaj jedynie nieliczne przykłady – w dzisiejszych czasach nazywane są superżywnością. Ich odpowiednikiem z czasów naszej młodości mógłby być pyłek kwiatowy zawierający ponad 50 różnych składników odżywczych, zresztą i dzisiaj moglibyśmy zaliczyć go do kategorii superżywności. Mimo że wszystkie wspomniane tutaj produkty żywnościowe faktycznie zawierają duże ilości oraz szerokie spektrum substancji leczniczych i odżywczych, na pozycji lidera tej listy umacnia się powoli inny, w dużym stopniu nadal mało znany owoc. Czytelnicy zapewne odgadli już, iż chodzi tutaj o jagody goji.
Każdego dnia nasze organizmy są narażone na działanie wielu toksyn. Część z nich znajduje się w naszym otoczeniu i pożywieniu, a niektóre powstają wewnątrz naszych ciał wskutek przemian metabolicznych. Jak poradzić sobie z tym natłokiem szkodliwych substancji, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedzi w swojej książce udziela certyfikowana dietetyczka, konsultantka do spraw zdrowia i pasjonatka Raw Food. Na własnym przykładzie przekonała się, jak ważne jest oczyszczanie nerek. Dopiero po jego dokonaniu udało jej się pozbyć dolegliwości nękających ją od dłuższego czasu. Teraz dzieli się z Tobą sprawdzonymi, bezpiecznymi i niezwykle skutecznymi metodami detoksykacji. Dzięki tej książce zrozumiesz, jak istotne dla stanu naszego zdrowia są nerki. Nauczysz się rozpoznawać stopień zanieczyszczenia toksynami zarówno tego organu, jak i całego organizmu. Zrozumiesz, skąd napływają do Twojego ciała szkodliwe substancje i w oparciu o tę wiedzę zmodyfikujesz swoje codzienne zwyczaje. Świadomie przygotujesz się do detoksu oraz dowiesz się, co powinieneś robić po jego skutecznym wykonaniu. Autorka prezentuje plan żywieniowy oczyszczający nerki i przepisy na konkretne dania. Odpowiada również na najczęściej zadawane pytania. Przedstawiony w tej książce program trafia wprost w przyczynę Twoich problemów zdrowotnych i występujących objawów. Dzięki niemu zmienią się nie tylko Twoje wyniki badań i samopoczucie, ale również styl życia. Oczyść nerki, zyskaj zdrowie!
Świat oszalał na punkcie zielonych koktajli. Piją je nie tylko gwiazdy Hollywood, ale również wielu polskich celebrytów i sportowców. Anna Lewandowska – żona piłkarza Roberta Lewandowskiego i propagatorka zdrowego stylu życia – często zachęca do sięgania po zielone smoothie, gdyż gwarantują one nie tylko energię na cały dzień, ale również zdrową, piękną skórę i zgrabną sylwetkę. Ponadto są pełne witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu, który zwiększa produkcję czerwonych krwinek, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz przynosi niezwykłe korzyści naszym ciałom i umysłom, wzmacniając naturalną regenerację. Victoria Boutenko, pionierka surowego żywienia i autorka popularnego w wielu krajach hitu książkowego „Zielony eliksir życia”, prezentuje kompleksowy przewodnik po leczniczych właściwościach zielonych koktajli. Ta łatwa w użyciu i pełna przydatnych informacji publikacja zawiera ponad 150 smakowitych przepisów i listę najskuteczniejszych składników odżywczych, użytecznych w walce z różnymi dolegliwościami, począwszy od drobnych niedomagań i przeziębień, po przewlekłe choroby i nadwagę. Znajdziesz w niej między innymi koktajle na piękną skórę, wzmocnienie odporności, koncentrację, zmniejszenie stresu, a także oczyszczanie organizmu. wyjątkowe smoothie to najłatwiejszy, najszybszy i najsmaczniejszy sposób spożywania warzyw liściastych w ilości niezbędnej do uzyskania i podtrzymania pełni zdrowia. Zielony zastrzyk energii.
Czy kiedy spoglądasz czasem w lustro, zdarza się, że widzisz tam kogoś zupełnie obcego? Czy kasujesz każde swoje zdjęcie, ponieważ... no cóż... nie jesteś tak piękna, jak byś chciała? Sophie Uliano w swojej książce „Piękna na zawsze” przedstawia holistyczny program poprawy urody obejmujący żywienie, pielęgnację ciała i sprawdzone metody na odzyskanie młodości. Trwa on zaledwie 30 dni!
O autorce
Sophie Uliano to autorka bestsellerów z listy New York Timesa i wiodący ekspert w dziedzinie naturalnego zdrowia i urody. Jej popularna strona – www.sophieuliano.com – przedstawia dogłębnie przeanalizowane artykuły, recenzje, przepisy i propozycje produktów kosmetycznych. Znana hollywoodzka gwiazda Julia Roberts, uważa, że: „w towarzystwie Sophie każdy daje się porwać prawdziwej fali dobrodziejstw”.
30-dniowy program, jak wydobyć i zatrzymać piękno
Część 30-dniowego programu stanowi wyprawa na poszukiwanie, odkrywanie i pozbywanie się tego, kim nie jesteśmy, w celu odnalezienia naszego prawdziwego ja. Autorka krok po kroku omawia urodę, właściwe odżywianie, zdrowe ćwiczenia i codzienne zabiegi pielęgnacyjne całego ciała. To prosty i wykonalny sposób na osiągnięcie piękniejszego życia, niezależnie od tego, jak bardzo jesteś w tej chwili zajęta codziennością.
Fragment książki
Pracując przez ponad dziesięć lat w „zielonej” strefie, natknęłam się na mnóstwo skrajnych zwolenniczek „organicznego piękna”, które nie zezwalały swojej skórze na jakąkolwiek styczność z produktami chemicznymi i pragnęły mieć do czynienia tylko z „naturalnymi” w ich mniemaniu składnikami. Rozumiem, że takie błędne podejście rodzi się z wielu obaw i może być wzmocnione błędnym i histerycznym szumem internetowym opartym na nieudowodnionych badaniach naukowych.
Wyjaśnijmy sobie jednak jedną rzecz: każdy związek, naturalny czy syntetyczny, jest substancją chemiczną. Wiele naturalnych roślin ma toksyczne właściwości. Pierwszym lepszym przykładem jest trujący bluszcz, lecz istnieje oczywiście wiele innych podobnych roślin. Co więcej, wiele z nas jest uczulonych na konkretne olejki eteryczne, takie jak na przykład olejek lawendowy. Z drugiej strony ważne jest, abyśmy nie wrzucały wszystkiego, co zostało wyprodukowane w laboratorium, do jednego worka z etykietą „odpady toksyczne”. W końcu niektóre z najsilniejszych i najskuteczniejszych składników „zielonych” substancji pielęgnujących skórę są produkowane właśnie w laboratoriach: witamina C i retinol są ich najlepszymi przykładami. Zamiast szkalować komponenty pochodzące z konkretnych źródeł, lepiej spojrzeć na wszystkie składniki tworzące recepturę jako na całość i zastanowić się, jak działają synergicznie. Ważniejsze być może nawet jest poznanie zaplecza firmy, której produkty kupujemy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?