Dlaczego tak często chorujemy? Odpowiedź jest prosta – ponieważ zerwaliśmy więź z naturą, która oferuje nam najprostszą drogę do wyeliminowania dręczących nas chorób. Samo postawienie w pokojach roślin doniczkowych przyspiesza rekonwalescencję po operacjach i zmniejsza konieczność podawania środków przeciwbólowych. Udowodniono również, że oglądanie filmów i zdjęć związanych z naturą oddziałuje wzmacniająco i łagodzi ból. Jeden dzień spędzony w lesie zmniejsza ilość hormonów stresu i redukuje poziom adrenaliny u mężczyzn o 30%, a u kobiet aż o 50%. A to zaledwie kilka spośród nieznanych większości osób korzyści z obcowania z naturą. Autor tej książki dowodzi istnienia leczniczej komunikacji roślin z innymi istotami. Zachodzi ona na poziomie molekularnym. Dzięki tej książce poznasz terapię leśną i zrozumiesz, że powietrze wokół drzew ma działanie antynowotworowe i dosłownie działa jak leczniczy napój. Zrozumiesz, że jeden dzień spędzony w lesie wzmocni Twój układ odpornościowy na tyle, że przez kolejny tydzień żaden zbędny drobnoustrój nie będzie w stanie przeżyć w Twoim ciele. Poznasz również wpływ Twojego samopoczucia na stan zdrowia i nauczysz się świadomie kreować własne emocje. Książka Arvaya pokazuje także inne wspaniałe możliwości oferowane przez rośliny i naturę. Jest to kompleksowy poradnik zdrowotny, z którego będziesz w stanie samodzielnie korzystać. Znajdziesz tu zarówno szczegółowe opisy terapii, jak i wiele wartościowych wskazówek i ćwiczeń do wykonania. Odzyskaj więź z naturą!
To propozycja dla wszystkich, którzy pragną zachować zdrowie, piękno i energię przez całe życie. Codzienne picie koktajli wpływa nie tylko na poprawę kondycji cery, włosów i paznokci, ale również pomaga w dbaniu o szczupłą sylwetkę i pozbyciu się nagromadzonych w organizmie toksyn. Ponadto stanowią one ogromny zastrzyk energii oraz witamin dla każdej komórki Twojego ciała. Są niebiańsko smaczne, odżywcze i proste w przygotowaniu. Wystarczy, że włączysz je do swojego codziennego jadłospisu, a poczujesz jak łyk po łyku przejmujesz kontrolę nad swoim zdrowiem. Dzięki autorce bestsellerów New York Timesai orędowniczce zdrowego stylu życia, dowiesz się wszystkiego, co należy wiedzieć o przygotowywaniu zdrowych, pożywnych owocowo-orzeźwiających letnich napojów, oczyszczających, zielonych, leczniczych mikstur, aromatyczno-pikantnych eliksirów oraz kremowych, past i mleczek z różnych rodzajów orzechów, nasion, ziaren i pestek. Poznasz korzyści płynące z wyciskania soków, blendowania owoców i warzyw oraz zrozumiesz różnice pomiędzy tymi czynnościami. Autorka pomoże Ci również rozpoznać potrzeby własnego organizmu i stworzyć indywidualny plan żywieniowy. Dowiesz się jak łączyć smaki, by jedzenie było rozkoszą dla podniebienia. Nauczysz się oszczędzać pieniądze jednocześnie zawsze wybierając świeże, ekologiczne produkty. W książce znajdziesz ponad 100 sprawdzonych przepisów oraz trzydniowy program oczyszczający. Autorka podpowie Ci także jak włączyć całą rodzinę w zdrowy tryb życia. Wznieś toast za swoje zdrowie!
Surowe pożywienie, czyli Raw Food, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Coraz więcej autorytetów z dziedziny zdrowia zachęca do sięgania po surowe produkty. Dotychczas problem stanowiło jednak skomponowanie z nich smacznych dań, ale z tym już koniec. Wszystko za sprawą tej książki. Jej autorka jest założycielką prestiżowej restauracji z surowym pożywieniem w znanym londyńskim hotelu. W swojej debiutanckiej książce, której prawa zostały jeszcze przed premierą sprzedane do wielu krajów, dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem. Dzięki zastosowaniu przepisów zawartych w tej publikacji zapewnisz sobie dużo więcej energii niż dotychczas oraz lepsze trawienie, a Twój jadłospis będzie zastępował leki. Nauczysz się przyswajać probiotyki ze sfermentowanych pokarmów i poznasz zasady smakosza surowej diety. Zrozumiesz znaczenie tłuszczów, żelaza, wapnia i innych związków kluczowych dla zdrowia człowieka oraz dowiesz się, które dania dostarczą Ci najwięcej poszczególnych mikroelementów. Świadomie zaopatrzysz swoją spiżarnię i będziesz jeść zgodnie z porami roku. Autorka obala również wiele mitów dotyczących białka. Bogato ilustrowana publikacja zawiera przepisy na niesamowicie smaczne i łatwe w przygotowaniu dania. Znajdziesz tu wskazówki, jak przyrządzić prozdrowotne śniadania, przystawki, zupy, dania główne, sałatki, desery, napoje, dania na imprezy oraz dla dzieci. A wszystkie one zostały opracowane w zgodzie z zasadami kuchni typu Raw Food. Surowo, czyli smacznie i zdrowo.
Goji jagody życia. Odporność, witalność, długowieczność - Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Jagody goji zwane są jagodami życia. Jako superżywność (superfood) zapewniają odporność witalność i długowieczność, o czym przekonali się mieszkańcy Azji już tysiące lat temu. Obecnie lecznicze właściwości tych owoców potwierdzają liczne badania medyczne. W książce Goji jagody życia odnajdziesz informacje o właściwościach jagód oraz przepisy na potrawy z ich wykorzystaniem.
Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Autorzy książek o zdrowiu i medycynie niekonwencjonalnej.
Jagody goji
Jagody goji to obecnie popularna superżywność. Czemu zawdzięcza swój status? W owocach odnajdziemy antyutleniacze, 3 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach, mnóstwo witamin z grupy B, 18 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz żelazo, wapń, cynk i selen. Dzięki temu goji mają wszechstronne zastosowanie – odmładzają, działają wspomagająco na układ krwionośny i układ ruchu, są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę i powinny stanowić element diety antyrakowej. Dodatkowo ich spożywanie pomaga podnieść odporność. Te małe owoce wpływają także na poziom cholesterolu i cukru we krwi, obniżając je. Co więcej – jagody goji można samemu hodować!
Fragment książki
Każdy, kto regularnie przegląda w gazetach rubryki poświęcone zdrowiu, może od czasu do czasu napotkać na nowe, pochodzące z USA określenie: superżywność! Za pojęciem tym nie kryje się jednak nowy wynalazek, lecz najnowsza wiedza. Niektóre z mniej lub bardziej znanych nam produktów spożywczych obfitują bowiem w składniki odżywcze, które mają korzystne oddziaływanie na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Przy czym w większości przypadków chodzi tu nie tylko o znane nam od dawna witaminy czy składniki mineralne, które podobnie jak cukier, białko, tłuszcze i wiele innych służą podstawowej przemianie materii, lecz także o nowo odkryte substancje, które określa się współcześnie mianem wtórnych substancji roślinnych bądź substancji fitochemicznych (z greckiego phyto = roślinny).
Jagody, maliny, porzeczki, rokitnik zwyczajny, owoce granatu, papaja, niebieskozielone algi, płatki owsiane czy szpinak – przywołaliśmy tutaj jedynie nieliczne przykłady – w dzisiejszych czasach nazywane są superżywnością. Ich odpowiednikiem z czasów naszej młodości mógłby być pyłek kwiatowy zawierający ponad 50 różnych składników odżywczych, zresztą i dzisiaj moglibyśmy zaliczyć go do kategorii superżywności. Mimo że wszystkie wspomniane tutaj produkty żywnościowe faktycznie zawierają duże ilości oraz szerokie spektrum substancji leczniczych i odżywczych, na pozycji lidera tej listy umacnia się powoli inny, w dużym stopniu nadal mało znany owoc. Czytelnicy zapewne odgadli już, iż chodzi tutaj o jagody goji.
Każdego dnia nasze organizmy są narażone na działanie wielu toksyn. Część z nich znajduje się w naszym otoczeniu i pożywieniu, a niektóre powstają wewnątrz naszych ciał wskutek przemian metabolicznych. Jak poradzić sobie z tym natłokiem szkodliwych substancji, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedzi w swojej książce udziela certyfikowana dietetyczka, konsultantka do spraw zdrowia i pasjonatka Raw Food. Na własnym przykładzie przekonała się, jak ważne jest oczyszczanie nerek. Dopiero po jego dokonaniu udało jej się pozbyć dolegliwości nękających ją od dłuższego czasu. Teraz dzieli się z Tobą sprawdzonymi, bezpiecznymi i niezwykle skutecznymi metodami detoksykacji. Dzięki tej książce zrozumiesz, jak istotne dla stanu naszego zdrowia są nerki. Nauczysz się rozpoznawać stopień zanieczyszczenia toksynami zarówno tego organu, jak i całego organizmu. Zrozumiesz, skąd napływają do Twojego ciała szkodliwe substancje i w oparciu o tę wiedzę zmodyfikujesz swoje codzienne zwyczaje. Świadomie przygotujesz się do detoksu oraz dowiesz się, co powinieneś robić po jego skutecznym wykonaniu. Autorka prezentuje plan żywieniowy oczyszczający nerki i przepisy na konkretne dania. Odpowiada również na najczęściej zadawane pytania. Przedstawiony w tej książce program trafia wprost w przyczynę Twoich problemów zdrowotnych i występujących objawów. Dzięki niemu zmienią się nie tylko Twoje wyniki badań i samopoczucie, ale również styl życia. Oczyść nerki, zyskaj zdrowie!
Świat oszalał na punkcie zielonych koktajli. Piją je nie tylko gwiazdy Hollywood, ale również wielu polskich celebrytów i sportowców. Anna Lewandowska – żona piłkarza Roberta Lewandowskiego i propagatorka zdrowego stylu życia – często zachęca do sięgania po zielone smoothie, gdyż gwarantują one nie tylko energię na cały dzień, ale również zdrową, piękną skórę i zgrabną sylwetkę. Ponadto są pełne witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu, który zwiększa produkcję czerwonych krwinek, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz przynosi niezwykłe korzyści naszym ciałom i umysłom, wzmacniając naturalną regenerację. Victoria Boutenko, pionierka surowego żywienia i autorka popularnego w wielu krajach hitu książkowego „Zielony eliksir życia”, prezentuje kompleksowy przewodnik po leczniczych właściwościach zielonych koktajli. Ta łatwa w użyciu i pełna przydatnych informacji publikacja zawiera ponad 150 smakowitych przepisów i listę najskuteczniejszych składników odżywczych, użytecznych w walce z różnymi dolegliwościami, począwszy od drobnych niedomagań i przeziębień, po przewlekłe choroby i nadwagę. Znajdziesz w niej między innymi koktajle na piękną skórę, wzmocnienie odporności, koncentrację, zmniejszenie stresu, a także oczyszczanie organizmu. wyjątkowe smoothie to najłatwiejszy, najszybszy i najsmaczniejszy sposób spożywania warzyw liściastych w ilości niezbędnej do uzyskania i podtrzymania pełni zdrowia. Zielony zastrzyk energii.
Odkwaszenie organizmu pomaga przywrócić dobry stan zdrowia. W tej książce uwzględniono istotne czynniki, z których powinniśmy skorzystać, m.in. światło słoneczne, głębokie dotlenienie, nawadnianie, sen czy odpoczynek. Niezwykle ważne jest też spożywanie naturalnej żywności alkalicznej.
O autorce
Laura Wilson jest byłą kierowniczką jednostek badawczych działających na zlecenie brytyjskiej służby zdrowia, certyfikowaną dietetyczką oraz cenioną instruktorką ćwiczeń i tańca. Od 2008 roku pomaga ludziom eliminować zakwaszenie w celu przezwyciężenia chorób, zmniejszenia wagi oraz osiągnięcia optymalnego poziomu energii. Opiera się przy tym na własnych doświadczeniach i transformacji, jakiej dokonała w swoich niezdrowych nawykach. Jak przekonuje, niezależnie od stanu Twojego organizmu, nigdy nie jest za późno na zmianę.
Fragment książki
DA5 nie jest krótkoterminową, modną dietą, jest ona stworzona tak, by działać przez dłuższy czas – dopiero wtedy będziesz mógł w pełni odczuć jej działanie. Na początek możesz ją stosować przez 21 dni, ale gdy – i jeśli – będziesz gotowy, aby była ona twoim stylem życia, ta książka pomoże ci to osiągnąć.
Dieta Alkaliczna na 5 oznacza spożywanie bogatych w błonnik, węglowodany i ubogich w tłuszcz wegań- skich (niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego) dań przygotowanych z dużej ilości zasadotwórczych składników, takich jak zielone warzywa liściaste, owoce, ziemniaki i warzywa korzeniowe, ryż i inne gotowane węglowodany. Musisz też pić odpowiednią ilość czystej wody – co najmniej 2,5 litra dziennie.
Ponieważ kupiłeś tę książkę, masz prawo do darmowej, przygotowanej przeze mnie, kolorowej ściągawki dotyczącej Diety Alkalicznej na 5, którą możesz wydrukować i przyczepić na ścianie lub trzymać w komputerze i korzystać z jej wskazówek. Otrzymasz też darmowy film instruktażowy, który nagrałam dla ciebie.
Gdy liczba bakterii w Twoim przewodzie pokarmowym zostanie zachwiana, może pojawiać się zmęczenie i choroby przewlekłe takie jak zespół jelita drażliwego czy otyłość. Równoważąc ilość drobnoustrojów zdołasz osiągnąć swoją idealną wagę, poprawić trawienie i podnieść poziom odporności. Autorka bestselleru New York Timesa, certyfikowana konsultantka dietetyczna i ekspertka od zdrowia układu pokarmowego, Brenda Watson, dzieli się swoim odkryciem dotyczącym istnienia mało znanego powiązania między przybieraniem na wadze, a nierównowagą bakteryjną w jelitach. Nazywa to czynnikiem jelitowym. Wyjaśnia zasady funkcjonowania układu pokarmowego i podaje instrukcje, dzięki którym odzyskasz zdrowy ekosystem bakteryjny. Sugerowane przez nią działania spowodują zmniejszenie łaknienia i przyspieszą utratę wagi, a organizm będzie wchłaniał mniej kalorii z pożywienia i odkładał mniejsze ilości tłuszczu. Poznasz również znaczenie probiotyków w zapobieganiu wahaniom nastroju. tej książce znajdziesz łatwy do wdrożenia 14-dniowy plan odżywiania, wiele przepisów kulinarnych i skuteczne sposoby, które pomogą Ci osiągnąć i utrzymać równowagę jelitową. Jest on oparty na najnowszych badaniach, które potwierdziły, że wpływa na poprawę zdrowia i wydłuża życie. odżywianie sprawi również, że pozbędziesz się depresji i niepokoju. Uregulujesz układ pokarmowy i wyeliminujesz stany zapalne, które są główną przyczyną chorób chronicznych. Odzyskaszrównowagę bakteryjną jelit i wzmocnisz odporność. Zdrowe jelita, zdrowe ciało.
Czy wiesz, że post to dużo więcej niż tylko rezygnacja z posiłku. Jest to holistyczna metoda, która prowadzi do fizycznego i duchowego oczyszczenia. Z książki „Lecznicze głodówki dla każdego” dowiesz się, jak wykorzystać ją do uzdrowienia i odzyskania równowagi własnego ciała.
Autor: Ruediger Dahlke
Doktor Ruediger Dahlke pracuje od 40 lat jako lekarz, jest autorem wielu książek i prowadzi szkolenia. W swoich wykładach za główny cel stawia połączenie kwestii fizycznych z duchowymi i zachęca do wzięcia całkowitej odpowiedzialności za swoje zdrowie. Jego poprzednie książki „Choroba Twoim przyjacielem” oraz „Krankheit als Symbol” ugruntowują jego całościowe podejście do psychosomatyki, która sięga do wymiarów mitycznych i duchowych
Jak poprzez post głodowy pozbyć się chorób
Post jest naturalną metodą zaliczaną do medycyny prewencyjnej. Może być pomocny w łagodzeniu oznak reumatyzmu, artretyzmu, cukrzycy, chorób skóry i jelita, ale także w całkowitym ich leczeniu. Kiedy pościmy, przekazujemy prowadzenie naszemu wewnętrznemu lekarzowi. W ten sposób poznajemy często znacznie lepsze i przynoszące długotrwały efekt sposoby leczenia niż te, które dla chorób układu pokarmowego ma do zaoferowania medycyna akademicka W tej książce znajdziesz opis potwierdzonych medycznie procesów zachodzących w ciele podczas poszczenia, a także jedyne tak szczegółowe i fachowe wyjaśnienie postu jako duchowego i procesu.
Fragment książki
Post przebiega właśnie według takiej ważności. Czas rozkładu odpowiada na początku od jednego do maksymalnie trzech dni głodu, albo inaczej mówiąc: dni przestawienia się, które można bez problemu przezwyciężyć odpowiednim wewnętrznym nastawieniem i nieznaczną pomocą z zewnątrz. Nawet następująca dalej faza oczyszczania o różnej długości jest jeszcze całkiem prosta. Tutaj sterowanie całym procesem obejmuje wewnętrzna inteligencja ciała. Faza ta jest oczywiście tym łatwiejsza im bardziej świadomie rozwijamy tę inteligencję – naszego wewnętrznego lekarza lub wewnętrzny głos – oraz im bardziej nauczyliśmy się jej ufać. Odbudowa, która odbywa się na koniec kuracji poszczenia, jest najprawdopodobniej momentem najtrudniejszym i decydującym o wszystkim, co dalej nastąpi.
Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna praktyka i leczenie
Prawie 90 proc. społeczeństwa ma stany zapalne lub cierpi na schorzenia autoagresywne. Sposób na nie przedstawia doktor Amy Myers, która w książce „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne” publikuję metodę pomocną do ograniczenia skutków licznych chorób, np. astmy, alergii, nadwagi czy kłopotów z układem krążenia.
Dr Amy Myers jest specjalistką w dziedzinie schorzeń autoagresywnych. Punktem wyjścia dla jej kariery była osobista walka z jednym z tych schorzeń. Z wyróżnieniem ukończyła Honors College na University of South Carolina. Po ukończeniu specjalizacji założyła ośrodek medycyny funkcjonalnej Austin UltraHealth, w którym obecnie pełni funkcję dyrektora medycznego.
Metoda dr Myers opiera się na: wyeliminowaniu toksycznych pokarmów, substancji wywołujących stany zapalne i zaburzających pracę układu trawiennego; wprowadzeniu do diety związków sprzyjających regeneracji organizmu; identyfikacji toksyn w naszym otoczeniu i produktach codziennego użytku oraz wyleczeniu infekcji wynikających z odpowiedzi odpornościowej przy jednoczesnym obniżeniu poziomu stresu.
Fragment książki
Książkę tę napisałam z myślą o osobach cierpiących na choroby autoagresywne; o setkach milionów pacjentów zmagających się ze stanami zapalnymi mogącymi prowadzić do rozwoju chorób autoimmunizacyjnych, takich jak artretyzm, astma i egzema, czy zaburzeń układu krążenia; ale kieruję ją też do tych, którzy każdego dnia doświadczają choroby najbliższych - rodziców, małżonka, rodzeństwa, przyjaciół lub dzieci. Ta książka może odmienić los osób zmagających się z postępami choroby, a wielu uchronić przed zachorowaniem. Sama jestem lekarką i nie lubię krytykować własnego środowiska, a zwłaszcza przyjętych przez nie metod działania, ale fakty mówią same za siebie: na polu chorób autoimmunizacyjnych medycyna konwencjonalna poniosła bolesną porażkę. Główną linią obrony w przypadku zdiagnozowania takiej choroby są leki, których stosowanie może, ale wcale nie musi, złagodzić objawy. Te same leki potrafią wywołać dotkliwe efekty uboczne, jednocześnie nasilając niepokój przed ewentualną infekcją. A gdy po kilku latach przestają działać, zastępujemy je jeszcze mocniejszymi medykamentami. Medycyna przyjęła za pewnik, że nie zdołamy uchronić się przed chorobami autoagresywnymi ani cofnąć ich objawów. W rezultacie pacjenci uzależniają się od lekarzy i przepisanych przez nich leków, a każdego dnia towarzyszy im ból i lęk przed tym, co przyniesie jutro.
Miliardy osób na całym świecie próbują żyć zdrowo, katują się na siłowni i dręczą dietami, a i tak nie udaje im się osiągnąć wymarzonej sylwetki ani cofnąć oznak procesu starzenia. Jak to możliwe, że wszystkie podejmowane próby spaliły na panewce? Odpowiedź tkwi w naszych genach i ewolucji całego gatunku ludzkiego. Autor, bestsellerowy pisarz, wybitny sportowiec i znana osobność medialna, zaczerpnął informacje od czołowych biologów ewolucyjnych, paleontologów, genetyków, antropologów, lekarzy, dietetyków, fizjologów, trenerów i badaczy ludzkich zachowań. W oparciu o uzyskane od nich dane opracował 10 nadrzędnych zasad, które pozwalają przeprogramować geny tak, by zagwarantować sobie zdrowie, witalność i długowieczność. Jednocześnie skonfrontował powszechne, z reguły mylne, przekonania z rzeczywistością. Z tego rewolucyjnego bestselleru dowiesz się, jak odmienić styl życia i odżywiania oraz uniknąć pułapek, które pokrzyżowały plany miliardów ludzi na całym świecie. Nauczysz się jeść, ćwiczyć, a nawet poruszać się w zgodzie ze swoją naturą. Osiągniesz szybkie rezultaty w zmianach wyglądu ciała, sprawności fizycznej, wydajności, poziomie codziennej energii i zredukujesz czynniki ryzyka wielu chorób. Gwarancja sukcesu opiera się na założeniu, że zaczniesz funkcjonować w zgodzie ze swoimi naturalnymi predyspozycjami, które wykształcały się u Twoich przodków przez tysiące lat. Masz zdrowie w genach!
Nasze organizmy, przez lata ewolucji, przystosowały się do krótkotrwałego stresu, jednak współczesny styl życia niemal nieustanne nas na niego naraża. Badania naukowe dowodzą, że istnieje związek pomiędzy wysokim poziomem hormonu stresu, a tendencją do zapadania na niektóre schorzenia, takie jak depresja, choroby układu krążenia i autoimmunologiczne, cukrzyca czy nowotwory.
Autorka jest znanym dietetykiem i przez dekadę pracowała z ludźmi zmagającymi się ze skutkami przewlekłego stresu. W oparciu o te doświadczenia, analizując poszczególne objawy, wyodrębniła siedem jego rodzajów. U niektórych stres wpływa na hormony, a u innych powoduje problemy ze snem, nadpobudliwość, wrażliwość na światło czy dźwięk. Na każdy typ stresu pmetody pozwalające ciału wyzwolić wrodzone zdolności samouzdrawiania.Opisujesprawdzone sposoby przywracania równowagi ciała i umysłu oraz eliminowania innych skutków długotrwałego napięcia. Cechuje się holistycznym podejściem umiejętnie łącząc odżywianie, świadomość własnego ciała, ruch i medytację.
Teraz i Ty z łatwością rozpoznasz typ stresu i określisz jego etapy i skutki, jakie u Ciebie spowodował. Wybierzesz odpowiednią dietę antystresową, która uwolni Cię od napięć. Poznasz również inne czynności wspomagające odzyskanie zdrowia, takie jak nawadnianie, masaże, sauny czy szczotkowanie skóry. Na przykład szklanka soli dodana do kąpieli pomoże odprężyć mięśnie i przyspieszy detoksykację. Z kolei aby poprawić krążenie możesz zastosować olejki ajurwedyjskie.
Proste metody na wyeliminowanie skutków stresu.
Obalamy mity o "niezdrowym" jedzeniu. Cała prawda na talerzu - Suzanne Schäfer
Suzanne Schäfer w książce Obalamy mity o niezdrowym jedzeniu wykłada na talerz całą prawdę o współczesnym przemyśle spożywczym i nawykach żywieniowych zakorzenionych w naszych głowach. Niezdrowa czy zdrowa żywność? Codziennie musimy stawać przed takimi dylematami. Która z nich jest dla nas lepsza? Która powinien nam podpowiedzieć zdrowy rozsądek?
Prawda o niezdrowym jedzeniu
Strach przed jedzeniem niezdrowej żywności, laktozy, glutenu, histaminy, niektórych owoców i orzechów jest obecnie głęboko zakorzeniony i popularny. Każdy upatruje swoich kłopotów trawiennych w nieodpowiednich składnikach jedzenia. Do specjalisty dietetyka przychodzi z opracowaną diagnozą. Okazuje się jednak, że dieta złożona z produktów „wolnych od…”, na którą wydajemy krocie, jest często niepotrzebna. Istnieją bowiem osoby i instytucje, którym zależy na powstawaniu i podsycaniu mitów chorobowych. Zdecydowana większość społeczeństwa cierpi na nieistniejące nietolerancje lub je sobie wmawia. Czy aby na pewno wycofywanie szerokiej gamy produktów żywnościowych jest dla nas zdrowe?
Fragment książki
Dlaczego jesteśmy gotowi płacić podwójnie lub nawet potrójnie za produkty spożywcze, które nie mają dla nas żadnego zastosowania? Ponieważ wierzymy, że dzięki lepszemu jedzeniu staniemy się lepszymi ludźmi – zdrowotnie, ekonomicznie i duchowo. Jednocześnie rozwija się wiele towarzystw stanowiących niezwykłe wsparcie dla strategów branży medycznej i spożywczej: każdy jest obecnie zobowiązany pielęgnować swoje ciało i duszę, by pozostać zdrowym dziś, jutro i aż po dni późnej starości. Powstał swoisty kult życia wewnętrznego. Obchodzimy się ze sobą tak ostrożnie, że najzwyklejszym dolegliwościom brzucha przypisujemy z miejsca znaczenie sygnału alarmowego. Odżywianie się zaczęło przy tym pełnić funkcję zastępczej religii. Obiecuje się nam uzdrowienie ciała i duszy, a kto dopuścił się grzechu spożycia frytek, ten odnajdzie wybaczenie tylko w kuracji odtruwającej i produktach „wolnych od...”. Nakładanie sobie na stołówce duszonych warzyw zamiast smażonej kiełbasy jest przy okazji rodzajem demonstracji: jestem zdyscyplinowany i ponoszę odpowiedzialność za siebie i swoją wydajność. W ten sposób status socjalny zostaje utrwalony na dobre.
Jelita nazywane są często drugim ludzkim mózgiem. To od ich prawidłowej pracy zależy samopoczucie. Ten organ ów kryje w sobie więcej niespodzianek i tajemnic niż się to powszechnie uważa. Często nie mamy świadomości, że takie choroby jak rak, nadciśnienie, reumatyzm, migrena, cukrzyca czy alergie mają w nich swoje źródło, a co za tym idzie, jedynie holistyczne podejście do zdrowia gwarantuje skuteczne pozbycie się powyższych dolegliwości.
Książka „Zdrowe jelita, zdrowe życie” przekaże ci w łatwy do zrozumienia, oparty na fachowej wiedzy, a przy tym żartobliwy sposób informacje, wyjaśniające działanie naszego układu trawiennego. Znajdziesz tutaj dokładny i obrazowy opis tego, dlaczego jelita są dla nas tak ważne oraz w jaki sposób wiele aspektów ich działania sami możemy uregulować, a ponadto jak możemy ulepszyć także i inne obszary naszego życia. Jak bardzo nasze zdrowie zależy przy tym od właściwego funkcjonowania jelit, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę i w jaki sposób sami możemy się do tego przyczynić, oto główne postulaty tej książki.
Fragment książki
Występowanie związku pomiędzy problemami jelitowymi a ludzką psychiką znane były już w starożytności, natomiast prawdziwy boom związany z tak zwanymi schorzeniami psychosomatycznymi pojawił się dopiero w ostatnich dziesięcioleciach, jako uboczny efekt zmiany naszego stylu życia. Przy czym szczególną rolę odgrywa sposób, w jaki obchodzimy się z napięciem w sytuacjach ekstremalnych oraz to, jak mocno nasza psychika owo napięcie filtruje, gdyż ma to wpływ również na nasze jelita. ów ścisły związek uwidacznia się przede wszystkim w sytuacji lęku. Gdy mamy pełno w spodniach, jest to jednoznaczna i niepodlegająca dyskusji organiczna odpowiedź na wyjątkową dla nas pod względem psychicznym sytuację.
Natomiast związek pomiędzy czynnikami psychiczno-organicznymi jest szczególnie łatwy do odczytania na skórze, gdyż jej wrażliwość w dosłowny sposób odzwierciedla nasze odczucia duchowe: bledniemy, kiedy coś nas przestraszy, a gdy się wstydzimy, naszą twarz oblewa purpura. Gruba skóra świadczy o funkcji chroniącej przed duchowymi przykrymi niespodziankami, natomiast cienka skóra mówi o czymś zupełnie odwrotnym – osoby obdarzone taką skórą chętnie schodzą przeciwnościom z drogi. Każdemu na pewno przytrafiło się coś, co zalazło mu za skórę lub wręcz odwrotnie, w jakiś okolicznościach nie drgnął nam ani jeden włosek. Również gęsia skórka nie zawsze jest wynikiem niskiej temperatury otoczenia, lecz może być również zewnętrzną oznaką odczuwanego dyskomfortu, wstrętu, a nawet strachu.
Jakim cudem niektóre kobiety wyglądają młodo i promiennie niezależnie od wieku? Czy można powstrzymać, a nawet cofnąć oznaki starzenia? W jaki sposób czerpać pełną przyjemność z życia aż do późnej starości? Czy ludzki organizm może doskonale funkcjonować przez ponad 100 lat? Na te i wiele innych pytań odpowiada lekarz medycyny i autorka bestsellerów New York Timesa.
Autorka udowadnia, że mamy w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by starzenie nie wiązało się z pogarszaniem się stanu zdrowia, wyglądu i życia seksualnego. W tej książce połączyła ona osobiste doświadczenia i ćwiczenia praktyczne z najnowszymi badaniami naukowymi. Teraz Ty również zrozumiesz wagę świadomego wybierania pożywienia i rezygnacji z przetworzonej żywności. Nauczysz się uwalniać zablokowane emocje i akceptować swoją zmysłowość.
Poprzez wyjaśnienie, że stan zdrowia w znacznie większym stopniu dyktowany jest przekonaniami aniżeli biologią, doktor Northrup stara się zmienić postrzeganie procesu starzenia się i pokazać wszystkim kobietom, że są upoważnione do tego, by do swoich najpóźniejszych lat oczekiwać pełnego energii i zdrowego życia. Wyjaśnia przy tym, w jaki sposób zachować wysoki standard wszystkich sfer codzienności – od zawodowej po intymną. Jest to o tyle ważne, że żyjemy coraz dłużej. Nareszcie pojawiła się szansa, żeby jesień życia była prawdziwie ekscytująca.
Na piękno nigdy nie jest za późno.
Kryzys ozdrowieńczy jest integralną częścią każdej terapii. Zazwyczaj występuje na początku kuracji i trwa kilka dni, czasem z nawrotami o mniejszym nasileniu. Polega na zaostrzeniu objawów choroby w czasie, gdy organizm zwalczając jej przyczynę pozbywa się wszelkich zbędnych substancji, złogów i toksyn. Zjawiska kryzysu ozdrowieńczego nie rozumie niestety wielu lekarzy. Pojawiające się symptomy leczą konwencjonalnie, hamując w ten sposób proces uzdrawiania organizmu. Dzięki książce dr. Bruce'a Fife'a dowiesz się jakie są prawdziwe przyczyny kryzysu i co można zrobić, gdy już do niego dojdzie. Autor pomoże Ci w zrozumieniu tego fenomenu, a także udzieli informacji dotyczących czerpania korzyści ze stosowania dowolnej metody leczenia naturalnego. Wsłuchując się w swoje ciało i dostosowując się do przekazywanych przez nie wskazówek sprawisz, że proces leczenia organizmu przebiegnie szybciej i łagodniej. Pozytywne nastawienie pozwoli Ci na polepszenie stanu zdrowia i zwiększenie sił witalnych. Objawy pojawiające się w trakcie kryzysu powinieneś potraktować jako wskazówki dotyczącego tego, co dalej robić. Jeśli czujesz zmęczenie – odpocznij. Jeśli masz gorączkę, organizm próbuje wytworzyć ciepło, dlatego owiń się w coś i pozwól działać podwyższonej temperaturze. Kryzys ozdrowieńczy należy po prostu przetrwać. Po chwilowym pogorszeniu nadejdzie dużo lepsze samopoczucie, a powyższe objawy ustąpią. Nie należy przerywać kuracji ani jej modyfikować. Organizm potrzebuje czasu, żeby sam się naprawić i zacząć funkcjonować poprawnie. Od kryzysu do zdrowia.
Cud oleju kokosowego - Bruce Fife
Poznaj uzdrawiająca moc najzdrowszego oleju na Ziemi, udokumentowaną przez eksperta w tej dziedzinie. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Vital. Dr Bruce Fife uważa, że stosowanie oleju koksowego zapobiega rozwojowi chorób układu serca. Olej kokosowy wzmacnia tętnice, chroni przed wolnymi rodnikami oraz infekcjami. Tłuszcz z kokosa może być dobrą alternatywą dla antybiotyków, ze względu na działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Dzięki olejowi kokosowemu łatwiej nam schudnąć, pomaga też w pielęgnacji skóry i włosów. Dietę warto uzupełnić o tłuszcz z kokosa, dlatego dr Fife podaje przepisy na dania z tym składnikiem.
Dr Bruce Fife
Dietetyk, naturopata, specjalista w dziedzinie badań nad olejem koksowym, nazywany jest Doktorem Kokosem.
Cudowny olej kokosowy
Po wielu latach badań nad tłuszczami odkryto, że olej kokosowy należy do grupy dobrych tłuszczy, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Olej kokosowy można wykorzystać w leczeniu tak pospolitych chorób, jak grypa czy łupież, jest też skutecznym lekiem na poważne zmiany skórne, padaczkę, zapalenie wątroby typu C i HIV/AIDS. Spożywanie oleju zapobiega chorobom układu krążenia. Tłuszcz kokosowy można bezpiecznie spożywać, ponieważ jest szybko spalany przez organizm i nie wspiera procesów tworzenia się cholesterolu.
Fragment książki
Choroby serca, udar i miażdżyca stanowią przyczynę niemal połowy wszystkich zgonów w najbardziej rozwiniętych krajach. Statystycznie prawie jedna osoba na dwie, które znasz, umrze na jedną z tych chorób układu krążenia. W przeciwieństwie do nich, ci ludzie z całego świata, którzy jedzą najwięcej kokosów, najrzadziej zapadają na te straszne choroby. Przykładowo, jeszcze kilka lat temu ludzie zamieszkujący Sri Lankę stosowali olej kokosowy do wszystkich potraw. Każda osoba spożywała ekwiwalent 120 kokosów rocznie. Pomimo dużego spożycia oleju kokosowego, choroba serca występuje tam stosunkowo rzadko. Tylko jeden zgon na 100 tysięcy był spowodowany chorobą serca.
Aromaterapia skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Jest sojusznikiem w łagodzeniu chorób dróg oddechowych. Jest pomocna w walce z celulitem, prowadzi do poprawy wyglądu skóry. Zastosowanie aromaterapii niesie poprawę nastroju, wspomaga naturalne odruchy obronne organizmu.
Ta książka dotyczy najtańszego, najbezpieczniejszego i prawdopodobnie najskuteczniejszego leku na świecie. Zmieni ona Twój sposób myślenia o sodzie i podejście do medycyny. Dzięki setkom możliwych jej zastosowań Twoje życie stanie się łatwiejsze. Możesz ją znać też pod nazwami wodorowęglan sodu, soda oczyszczona, soda do pieczenia czy bikarbonat. Jest dziś lekarstwem o światowej renomie, stosowanym codziennie na szpitalnych oddziałach ratunkowych.
Autor, lekarz, opisuje lecznicze działanie tego środka, które do tej pory owiane było tajemnicą. Teraz nadszedł czas na zmianę! Soda jest środkiem, który reguluje podstawowe mechanizmy fizjologiczne naszego organizmu. Rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa płynność i przepływ krwi. Działa przeciwzapalnie, pomaga w oczyszczaniu ciała i neutralizacji toksycznych substancji. Odkwasza organizm co ma ogromne znaczenie w odzyskaniu równowagi pH. Hamuje rozwój nowotworów tworząc alkaliczne środowisko, w którym przechodzą one w stan uśpienia, a przy pH powyżej 8 są eliminowane z organizmu. Pełni również funkcję silnego środka przeciwgrzybicznego oraz blokuje rozwój bakterii i wirusów. Jej skuteczność potwierdzono również w leczeniu łuszczycy, astmy i nadciśnienia.
Wodorowęglan sodu jest substancją bezpieczną, ponieważ ciało nie tylko go potrzebuje, ale też wytwarza w żołądku, trzustce i nerkach. Może być aplikowany doustnie, przez skórę, dożylnie, w lewatywach, inhalacjach i kąpielach.
Uniwersalny środek na wiele dolegliwości, który zawsze masz pod ręką.
Ciało jest fantastycznie funkcjonującym systemem, w którym nie istnieją żadne odizolowane organy. Wszystkie części są ze sobą powiązane i tworzą jedność. Również każda pojedyncza kropla krwi zawiera informację o całym człowieku. Ten osobliwy płyn kryje w sobie wiele tajemnic, które zdołasz odkryć dzięki niniejszej publikacji. Autor książki „Zegar ciała”, naturopata, tym razem opisuje, jak odczytywać laboratoryjne wyniki badań krwi, aby postawić właściwą diagnozę i zrozumieć pierwsze sygnały nieprawidłowości w pracy organizmu, rozpoczynające się stany chorobowe lub poważne odchylenia od normy. Jego celem jest omówienie standardowych wyników badań stosując holistyczne postrzeganie zdrowia. Wyjaśnia to w bardzo przejrzysty sposób, aby każdy sam mógł je zinterpretować. Podaje również wartościowe wskazówki na temat środków i metod terapeutycznych, które można zastosować samodzielnie. W swoich analizach powołuje się na medycynę antropozoficzną, Tradycyjną Medycynę Chińską, zachodnią medycynę naturalną, naukową medycynę laboratoryjną, oraz na swoje wieloletnie doświadczenie. Ta książka pozwala poznać wiele istniejących współzależności pomiędzy określonymi organami czy układami. Zrozumiesz na przykład, dlaczego tarczyca reaguje, gdy woreczek żółciowy jest zatkany. Rozpoznasz zaburzenia wynikające z braku poszczególnych witamin czy minerałów i dowiesz się jak je uzupełnić. Unormujesz procesy metaboliczne i odzyskasz energię. Samodzielnie zinterpretuj wyniki krwi i odbuduj zdrowie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?