Przepisy kulinarne i obyczaje ze wszystkich kontynentów.
Celem tej książki jest zaznajomieni polskiego czytelnika ze specyficznymi potrawami serwowanymi na świątecznych stołach całego świata.
Proponowane dania nie są, co jest zwyczajem w takich publikacjach, obliczone na konkretną, niezmienną liczbę osób. Zazwyczaj gotowa potrawa wystarczy dla większej ilości osób - to chyba kolejna specyfika świątecznego posiłku, którego sytość i dostatniość powinna się przekładać na zadowolenie biesiadujących.
Czasem nawet technika przygotowana posiłku uniemożliwia jego późniejsze precyzyjne rozporcjowanie.
Anais Vially, ze Wstępu
Biorąc tę książkę do rąk, powinniście wiedzieć, że jest to moja trzecia praca na temat "carvingu". Podobnie jak poprzednie, tak i ta, pozwoli wam stosunkowo prosto i szybko wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Żadna z moich książek nie była i nie jest w stanie przekazać wszystkich możliwości i tajemnic "carvingu". Ale przecież podstawy wiedzy są najważniejsze.
Rajmund Królik
O czarodziejskich zaletach czosnku łatwo się przekonać. Wystarczy bowiem np.. Natrzeć nim salaterkę, aby nadać potrawie niepowtarzalne "coś". Obchodzenia z czosnkiem należy jednak najpierw się nauczyć. Można zacząć od czegoś prostego, dostępnego dla początkujących.
Irena Gumowska
Wino jest tak stare jak świat. Już Noe, jako jeden z pierwszych znał smak i wartość tego napoju. Jeszcze dalej idą arabowie, przypisując znajomość tego szlachetnego trunku samemu Adamowi.
Jedna z legend podaje, że gdy ten nagiął pierwszą winną latorośl, by skosztować smak owoców, to zły duch nie mógł mu tego wybaczyć. W wielkiej złości podlał więc najpierw roślinę krwią wołu, na następny dzień krwią lwa, później kozła, małpy, pawia i wreszcie na koniec krwią wieprza. Ta legenda oddaje nie tyle symboliczną wykładnię smakowych możliwości wina, co przestrogę przed jego nadużywaniem. Pierwszy kielich daje siłę, drugi odwagę, trzeci ogłupia, czwarty czyni z człowieka istotę zaborczą, piąty i następne powodują to, że pijący może stać się, jak to się potocznie mówi "wieprzem".
Bogusław Skowron
Przez żołądek do serca mężczyzny w swoim zamyśle było książką raczej wspominkową niż sensu stricte kucharską, ozdobioną przepisami na różne pyszności, które robiono w moim domu, w domach moich ciotek, babek i licznych przyjaciół naszej rodziny. Miała to być książka zabawna a nie podręcznik kucharski, dlatego nie umieściłam w niej żadnych przepisów na dania obiadowe czy przekąski. Tym bardziej, że spotkania towarzyskie czy tradycyjne obiady a nawet obiady codzienne w domach ostatnio zanikają. Zostały wyparte przez bufety, bary sałatkowe, bary kanapkowe, catering i o zgrozo, KFC albo Mac Donalda. To dla osób średnio zamożnych.Spełniając życzenia czytelniczek postanowiłam drugie wydanie książki rozszerzyć dodając kilka przepisów na najsmaczniejsze zupy z przepisów mojej babci i proste, łatwe do wykonania, dania obiadowe.
Twardowski był szlachcicem krwi czystej. Uważał, że ma więcej rozumu, niż mają drudzy poczciwi ludzie, toteż znajdzie na śmierć lekarstwo, bo nie chciało mu się umrzeć.
Fragment książki
Druga część bestsellerowego podręcznika w wydaniu drugim (zmieniona okładka). Książka zachęca do rzeźbienia w owocach i warzywach. Tym bowiem jest carving. Okazuje się, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Sporo praktycznych porad, które umożliwiają szybką naukę. Warto próbować, bowiem smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię, co w kuchni ma ogromne znaczenie. A wszystko to zawdzięczamy jednej z poddanych tajlandzkiego króla, która blisko 700 lat temu - jak głosi legenda - ""zastanawiała się jak uczynić swoją stolicę jeszcze piękniejszą, by tym samym sprawić radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie wyrzeźbiła ptaka, którego starannie ustawiła dziobem w stronę płatków"". Korzystając z tej książki możemy spróbować wyrzeźbić motylka z marchewki, lampiona z arbuza czy liście z cukinii. Poza tym z książki możemy się też dowiedzieć jakich używać do rzeźbienia noży i jak przechowywać wykonane przez nas dekoracje.
Jest to trzecia część w bestsellerowej serii o rzeźbieniu w owocach i warzywach czyli Carvingu. Świeże, zupełnie nowe pomysły na dekoracje podnoszą smak każdego dania. Carving cz 3 jest tym bowiem dla sztuki kulinarnej czym poezja dla duszy. Kropką nad i. Sieć z ogórka, spirala z ogórka, kwiat z marchewki czy słynny z telewizji kwiat z białej rzodkiewki zachwycą wyglądem i zachęcą do jedzenia każdego nawet niejadka. Motyl z melona zachwyci naszych gości i sprawi, że nasze potrawy będą wyglądać odświętnie każdego dnia. Dekoracje zawarte w książce mogą przystroić potrawy z mięs, sałatek czy deserów. Jest to propozycja dla osób, które chcą rozpocząć dietę owocowo-warzywną albo dla Pani domu, która pragnie by potrawy wyglądały specjalnie i wyjątkowo. Tak ozdobione potrawy na długo zapadną w pamięć biesiadnikom.
Jedną z najzdrowszych form zaspokajania naszych kulinarnych potrzeb są potrawy z warzyw, jaj, ryb, owoców, również, choć w stopniu minimalnym z mięs i przetworów mięsnych.
Wśród nich królują coraz modniejsze sałatki i surówki, których odżywcza wartość jest niepodważalna. Nawet wówczas, kiedy uświadomimy sobie, że występujące w roślinach i warzywach białko zapewnia nam niższą ilość kalorii niż mięso czy wędliny.
Bogusław Skowron
Któregoś dnia, chyba w te głupie amerykańskie walentynki, wracam z pracy noga za nogą na to swoje czwarte piętro. Ku mojemu zdziwieniu gdzieś już na trzecim wita mnie Andrzej w papciach i jakoś tak czai się z niewyraźną miną. Pewnie będziesz wściekła, ale się nie dało inaczej. Przecież w końcu jest rudy! To coś okazało się nie tyle rude, co ryże. Było malusieńkie i od razu się do mnie przykleiło. Andrzej! To są chwyty poniżej pasa! A skąd go wziąłeś?
Fragment
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?