Akcja sensacyjnej powieści KRWAWE TROPY rozgrywa się w
Białymstoku w latach 1924-25. To czasy kiedy na terenach Kresów aktywnie
działają komunistyczne siatki szpiegowskie, których celem
jest destabilizacja sytuacji politycznej i społecznej w tym regionie.
To napady na miejscowość Stołpce, czy pociąg pod Łunińcem,
zorganizowane przez przerzucane na wschodnie tereny Polski,
bolszewickie bandyckie bandy. To także czasy kiedy to młoda
władza nie potrafi poradzić sobie z bandami przemytników
i złodziei. Wykrycia siatki szpiegowskiej działającej na terenie Białegostoku
i Wilna podejmuje się aspirant Policji Śledczej i współpracownik Wydziału
II Wojska Polskiego, zajmującego się wywiadem i kontrwywiadem,
zwanego Dwójką, Stefan Lewicki. Wraz z przyjaciółmi z czasów wojny
1920 roku mecenasem Markiem Lewandowskim i dziennikarzem Zygmuntem
Dreszerem tropią bolszewickich bandytów.
Przez karty powieści przewijają się autentyczne postacie tamtych
czasów Urke Nachalnik, Jankieczkie, czy Sergiusz Piasecki. Także część
wydarzeń na których zbudowane są wątki powieści miała miejsce. Bohater
akcji zawierając przyjaźnie i przeżywając liczne przygody prowadzi
czytelnika przez klimat Białegostoku lat 20 – tych, wiernie oddając
koloryt ówczesnego miasta i jego mieszkańców. Odwiedza dawne restauracje,
hotele, kina, sklepy ukazując od podszewki życie miasta. Nie
bez znaczenia dla akcji powieści jest ogromne zróżnicowanie kulturowe
i religijne Białegostoku lat dwudziestych XX wieku.
Jest to nie tylko trzymająca w napięciu lektura ale także podana w niebanalny
sposób historia miasta i jego mieszkańców, doskonale ilustrująca
z jakimi trudnościami borykali się Polacy w czasach odbudowy zniszczonego
zaborami i wojną Państwa, oraz jak wielkie ponieśli ofiary.
Andrzej Fiedoruk - wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych, dotyczących najrozmaitszych aspektów dawnej i współczesnej kuchni polskiej, regionalnych obyczajów Związanych bądź z wytwarzaniem, bądź ze spożywaniem równych produktów, kulturą stołu i obrzędowością.
Fiedoruk często łączy historię regionu z narracją o codzienności mieszkańców Podlasia. Czytelnicy wysoko sobie cenią zarówno jego opowieści o dawnych karczmach i zajazdach podlaskich, jak też o sposobach wytwarzania i spożywania napoi alkoholowych, wędlin czy chleba. Ogromnym sukcesem była jego ostatnia książka Moje białostockie powidoki, o dawnym Białymstoku, pięknie wydana i ilustrowana.
„Moje białostockie powidoki” Andrzeja Fiedoruka to obrazy minionego świata, malowane barwą jasną, przejrzystą i radosną, bo takie powidoki z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych minionego wieku zapamiętał Autor. Oglądając, w trakcie czytania, zatrzymane w pamięci Pisarza powidokowe klisze, przywołujemy miejsca i zdarzenia a także postacie wrosłe w obraz wiejskiego miasta, jakim był w tamtych czasach Białystok. Nie tylko oddajemy się rozkoszy smakowania chleba z cukrem i śmietaną, smażonych ziemniaków z zsiadłym mlekiem czy świeżynki, ale także poznajemy miejskich oryginałów: Gwizdka, Andrzejka czy Felka eleganta i bywalca. Zaglądamy na Sienny Rynek, Rynek na Bema, idziemy na kocyk z koszyczkiem lub na grzyby do Zwierzyńca, zażyć kąpieli w odkrytym basenie na Nowym Mieście czy wypić kufelek w osławionym barze Zajazd.
Tych ludzi, tych miejsc już nie ma. Białystok dwudziestego pierwszego wieku jest już miastem miejskim. Po mieście ruralnym pozostały powidoki, kontrasty następcze, obrazy świata, do których wracamy z nostalgią i rozrzewnieniem.
Krzysztof Kurianiuk
„Współczesna kuchnia podlaska” przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej nowe trendy, a co pozostało z dawnych przepisów kulinarnych.
Autor przedstawi też produkty i potrawy regionalne, a także renomowanych
podlaskich producentów żywności.
Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert
Makłowicz „Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja”.
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
Przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony eleganckiego Ritza, dane mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.
"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju.
Wie o tym świetnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło „Historia podlaskich smaków” to najbardziej kompetentny wykład o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości tego regionu, jednego z najwspanialszych w dzisiejszej Polsce, bowiem głęboko i bez reszty
zanurzonego w wielokulturowej tradycji niegdysiejszej Rzeczypospolitej. Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie strawy, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto chcąc dobrze poznać podlaską tradycję nie umieściłby dzieła Fiedoruka na swej liście lektur
obowiązkowych."
Robert Makłowicz
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?