W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach
-
Autor: Andrzej Fiedoruk
- ISBN: 978-83-64319-01-3
- EAN: 9788364319013
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Stowarzyszenie Dorzecze
- Format: 21.5x30.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 192
- Rok wydania: 2017
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
45,41złCena detaliczna: 75,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,41 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert
Makłowicz „Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja”.
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
Przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony eleganckiego Ritza, dane mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.