Książka stanowi wprowadzenie do sztuki kaligrafii japońskiej. Omówiono w niej sposoby pisania: - znaków kanji będących podstawą wszystkich alfabetów, - alfabetów kana, charakterystycznego pisma płynnego, polegającego na nieprzerwanym łączeniu kolejnych znaków, bez unoszenia pędzelka. Dzięki tej książce krok po kroku, kreska po kresce, zapoznasz się z podstawami japońskiego pisma. Jasny i uporządkowany sposób prezentacji poszczególnych lekcji kaligrafii oraz przykłady znaków ułatwią naukę tej sztuki pisania.
Aloes jest rośliną leczniczą szeroko stosowaną w medycynie naturalnej, kosmetologii i diabetologii. Już Egipcjanie ponad 3000 lat temu znali wszechstronne zastosowanie aloesu - nazywali go „rośliną nieśmiertelności”. A grecki lekarz Dioskurydes w 75 r. w swojej wielotomowej farmakopei zawarł kilkaset przepisów na leki z wykorzystaniem aloesu.
Aloes – lekarstwo z tradycjami – jest wykorzystywany do produkcji rozmaitych specyfików leczniczych: żeli, kapsułek, soków i olejów. Pomaga w leczeniu m.in. alergii, biegunek, oparzeń, trądziku. Szeroko stosowany jest w aromaterapii, pielęgnowaniu urody i na poprawę samopoczucia, a także w leczeniu zwierząt.
W książce znajdziesz przepisy na domowe kosmetyki (zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn) i leki z aloesu na różne dolegliwości. Podano w niej informacje na temat zastosowania aloesu w aromaterapii oraz w leczeniu licznych schorzeń. Podano informacje na temat witamin, minerałów i innych substancji zawartych w aloesie oraz wykorzystania aloesowych produktów. Zamieszczono także przepisy na zdrowe smakołyki z aloesem.
Książka pomoże przyswoić wszystkie zasady obowiązujących przy stole – od tej pory żadne kulinarne wyzwanie nie będzie nam straszne, czy to na przyjęciu służbowym, czy też prywatnym. Okazać się bowiem może, że nie koniecznie trzeba się zmierzyć z homarem i specjalnie do niego przeznaczonymi sztućcami, by się dać zaskoczyć. Liczne ilustracje zastawy stołowej, sztućców oraz szczegółowe objaśnienia, jak np. zdjąć skórę z ryby lub jak wyciągnąć krewetkę z pancerza ułatwiają poznanie tej skomplikowanej Autorka ponadto ciekawie opisuje zwyczaje przy stole w innych krajach, odkrywa tajniki dobrego wina oraz wyjaśnia zasady obowiązujące podczas wizyty w dobrej restauracji.
To niezbędny poradnik dla każdego.
Książka adresowana jest zarówno do początkujących miłośników ogrodnictwa, jak i do tych, którzy o uprawie pomidorów już coś wiedzą.
W tym zwięźle i przystępnie napisanym poradniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące tych warzyw:
odmiany pomidorów
sposoby uprawy
choroby i walka z nimi
zbiory i przechowywanie.
Wszystkie techniki uprawy zilustrowano rysunkami, a poszczególne gatunki pomidorów przedstawiona na kolorowych fotografiach.
Autor książki odkrywa wszystkie tajniki wędzenia ryb. Przedstawia gatunki idealne do wędzenia. Doradza, w jaki sposób transportować i przechowywać ryby, jak je oczyszczać, skrobać i patroszyć. Uczy także właściwego filetowania i mrożenia. Stosując opisane metody wędzenia (na mokro, na sucho, na zimno itp.), można uwędzić rybę dostępnymi środkami i w określonych warunkach np. na kempingu. W poradniku omówiono także narzędzia i sprzęt niezbędny do wędzenia. Dzięki szczegółowym instrukcjom samodzielnie zbudujesz różne typy wędzarni. A jeśli przygotujesz danie z ryb według jednego z przepisów zamieszczonych w książce, z pewnością zachwycisz niejednego smakosza.
Jeśli musisz poprowadzić zebranie w pracy, wygłosić mowę przed szeroką publicznością, zabrać głos podczas konferencji, chcesz zabłysnąć przed komisją egzaminacyjną lub w trakcie spotkania o pracę albo po prostu powitać gości przybyłych na uroczystość rodzinną, powinieneś zapoznać się ze złotymi regułami wystąpień publicznych.
W poradniku tym przedstawiono podstawowe zasady komunikacji werbalnej i niewerbalnej. Dowiesz się z niego, jak celnie dobierać słowa, jak rozpocząć przemówienie, by przykuć uwagę słuchaczy i jak je zakończyć, by pozostawić po sobie dobre wrażenie. Nauczysz się właściwie wykorzystywać narzędzia pomocne podczas prezentacji, wykładu bądź konferencji. Opanujesz także pozawerbalny sposób wpływania na publiczność – wypracujesz odpowiednią postawę i gestykulację. W książce opisano również skuteczne sposoby zwalczania tremy.
Na konkretnych przykładach wystąpień publicznych, ilustrujących zarówno pozytywne zachowania, jak i błędy, pokazano, jak przemawiać, by odnieść sukces.
Głos więźnie Ci w gardle? Czujesz pustkę w głowie? Jeśli każde wystąpienie publiczne sprawia, że zżera Cię trema, ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Owoce egzotyczna.
Domowa uprawa, przepisy, przetwory
Jeszcze do niedawna rozmaite owoce egzotyczne, jak choćby liczi, granat czy karambola, były u nas zupełnie nieznane albo pojawiały się z rzadka w dobrze zaopatrzonych delikatesach, gdzie stanowiły botaniczną ciekawostkę. Dziś z powodzeniem można uprawiać je w domu.
By na naszym parapecie lub tarasie pojawiły się cytrusy, awokado lub granaty, czasem wystarczy jedynie kilka pestek. W poradniku opisano krok po kroku, jak rozmnażać, pielęgnować i do czego wykorzystywać zarówno popularne, jak i rzadkie owoce egzotyczne. Doradzono, jak wysiewać pestki, kiedy przesadzać młodą roślinę i jak ją nawozić. Osobny rozdział poświęcono niezwykłym właściwościom leczniczym i kosmetycznym owoców egzotycznych. Dowiesz się z niego, jakie owoce powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku i dzieci, a także jak zafundować sobie egzotyczną maseczkę pielęgnującą lub orzeźwiającą herbatę owocową. W książce opisano także różne sposoby wykorzystania owoców egzotycznych w kuchni. Przepisy na dania pikantne, ciasta, kolorowe desery, sałatki, napoje i konfitury zainteresują z pewnością każdego smakosza.
Domowe wędzenie żywności
Oto niezwykły wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu żywności w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, pastrami, kiełbas, drobiu, dziczyzny, wędzonych serów, orzechów, krewetek i wielu innych pyszności. Wszystkie da się uwędzić w domu dzięki prostemu wyposażeniu, które można kupić lub zbudować samodzielnie.
Z książki dowiesz się, jak budować przydomową wędzarnię. Poznasz tajniki wędzenia na zimno i gorąco. Autor poradnika doradza, jak przygotowywać marynaty i peklować. Dzięki szczegółowym instrukcjom zawartym w książce możesz przygotowywać wspaniałe przysmaki, za każdym razem osiągając wyśmienite rezultaty kulinarne.
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu – to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.
Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki – herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
W książce znajdziesz:
200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu.
Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt.
Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać.
Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.
Wino zostało stworzone po to, aby dostarczać nam przyjemności, a Ty wiesz jedynie tyle, że jest czerwone, różowe lub białe; słodkie albo wytrawne. Ale jak i gdzie się je produkuje, jak powinno smakować, to już całkiem inna historia...
Z jakiego szczepu powstało wino? Jakie znaczenie ma rocznik? Jakie są rodzaje tych trunków? Co decyduje o bukiecie wina?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzą autorzy tego poradnika. Znajdziesz w nim mnóstwo przydatnych, aktualnych i łatwych do zastosowania wskazówek, dzięki którym z przeciętnego konsumenta zamienisz się w pewnego siebie amatora win. Z książki dowiesz się, jak dobierać wino do różnych potraw i jak odróżniać wspaniałe, umiarkowanie drogie trunki od drogich, nie zawsze wartych swojej ceny.
W tajniki wina wprowadzą Cię profesjonalni sommelierzy z wieloletnim doświadczeniem.
Pasty przygotowuje się w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie. Autorka książki podaje swoje przepisy na najlepsze klasyczne, szybkie, ekstrawaganckie i słodkie pasty, dipy i kremy. Ze świeżymi serami, zbożami, warzywami, owocami, orzechami są idealne dla tych, którzy szukają urozmaiconej alternatywy dla chleba z masłem, kiełbasą, czy serem. Sycące pasty mięsne i rybne mogą stanowić także smaczny dodatek do obiadów.W książce zawarto: przepisy na pyszne pasty, sosy, kremy i dipy - idealne dla zwolenników zdrowego odżywiania się; informacje dotyczące wartości odżywczych poszczególnych składników tych rarytasów; przepisy na warianty danego dania i propozycje różnych zestawień smakowych oraz porady dotyczące sposobów podawania tych smakołyków.
Zmarszczki, plamy, obrzęki, cienie, wgłębienia i wypukłości na twarzy mają związek z nieprawidłowym funkcjonowaniem organów wewnętrznych. Często sygnalizują one nadejście choroby. Można zapobiec jej rozwojowi pod warunkiem, że w porę dostrzeże się jej pierwsze oznaki. Przypatrz się sobie, a potem przeczytaj tę książkę. Dowiesz się z niej, w jaki sposób uniknąć wielu schorzeń, a także tego, jak wzmocnić siłę psychiki, by zachować harmonię duszy. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ źródłem dolegliwości fizycznych mogą być problemy psychiczne.
Dzięki lekturze tej książki nauczysz się diagnozować chorobę na podstawie określonych zmian na twarzy, interpretować sygnały ciała, rozpoznawać psychiczne przyczyny fizycznych dolegliwości i aktywnie wspomagać funkcjonowanie narządów, stosując leczenie metodami naturalnymi.
Ponad 100 przepisów na kiełbasy z: wołowiny, wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny, drobiu, ryb, owoców morza oraz wegetariańskie. Nawet w niewielkim mieszkaniu możesz bez trudu przygotować pyszną, zdrową, jedyną w swoim rodzaju kiełbasę, znacznie lepszą od wszystkiego, co kupisz w supermarkecie, a nawet dobrym sklepie. Dwoje specjalistów w tej dziedzinie pokaże ci, jak się do tego zabrać. Nauczysz się przyrządzać aromatyczne hiszpańskie chorizo, czosnkową polską kiełbasę, niepowtarzalną szwedzką kiełbasę ziemniaczaną, bratwurst (kiełbaski, z których słynie Wisconsin) i wiele innych. Znajdują się tu przepisy na tradycyjnie pojmowane kiełbasy, ale też przepisy na kiełbasę z krewetek, raków, homarów, drobiu, oraz kaszanki i kiełbasy wykonane baz użycia osłonki. Znalazł się tu nawet cały rozdział poświęcony kiełbasom wegetariańskim! Domowy wyrób kiełbas to powrót do wspaniałych kulinarnych tradycji
Witajcie w świecie serów!
Blisko 100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków
Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia.
Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki.
„W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.” San Francisco Examiner
Dzikie krzewy owocowe można opisać w kilku słowach: są wyjątkowo piękne, wytrzymałe, łatwe w uprawie i mało wymagające. Czegóż chcieć więcej? A to przecież nie koniec ich zalet – owoce tych krzewów są niezwykle bogate w witaminy i sole mineralne.
W tej bogato ilustrowanej książce przedstawiono najpopularniejsze dzikie krzewy owocowe, m.in. aronię, czarny bez, jarząb, dziką różę, dereń. Mogą one ozdobić każdy przydomowy ogródek. Opisano ich wymagania, zasady uprawy i pielęgnacji. Podpowiedziano, jak rozpoznać dany krzew i kiedy jest najlepszy moment na zbiory.
Dzikie owoce to wspaniały sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Liczne przepisy na konfitury, dżemy, galaretki, nalewki i wina z pewnością zainteresują każdego smakosza.
Mijają epoki, nieustannie zmieniają się moda i style, a przedmioty i meble stylizowane na antyki stale zachwycają. Pudełko, talerz lub misa zdobione decoupagem można postarzyć, tworząc na nich siateczkę rys, taką, jaką czas pozostawia na przedmiotach ceramicznych, obrazach i na meblach.
Książka ta to przewodnik po środkach do postarzania przedmiotów. Opisano w niej sposoby tworzenia spękań delikatnych, rozległych, głębokich lub gęstych. Dzięki informacjom zawartym w książce dowiesz się, jak patynując przedmiot, dodać mu lat. Wszystkie etapy pracy opisano krok po kroku i zilustrowano kolorowymi zdjęciami.
Kto wie, być może odkryjesz w sobie zdolności artystyczne...
Patrząc na szklane koraliki, nie sposób oprzeć się ich urokowi. W książce przedstawiono biżuterię z koralików z weneckiego szkła, zwanego także murano.Z pełnych barw i blasku paciorków powstaną wspaniałe ozdoby: naszyjniki, bransoletki, kolczyki, pierścionki. Do zrobienia biżuterii wykorzystano, perełki, kolorowe koraliki millefiori i połyskujące kryształki.W książce przedstawiono instrukcje wykonania ozdób, rysunki ułatwiające wiązanie odpowiednich węzłów i zdjęcia gotowych prac.
W pokera – grę królującą w kasynach – grają amatorzy i zawodowcy. Książka ta jest dla każdego, kto chce nauczyć się prawidłowej gry, blefowania, a przede wszystkim wygrywania. Dzięki niej poznasz podstawowe zasady gry w pokera i sztuczki znane tylko profesjonalistom. Dowiesz się z niej wszystkiego, co pomoże odnieść sukces w grze. Przejrzyste tabele, objaśnienia fachowych pojęć i elementów gry oraz przykłady poszczególnych posunięć sprawią, że z karcianej płotki staniesz się pokerowym rekinem. Nauczysz się grać w następujące odmiany pokera: Texas Hold'em, Draw-Poker, Seven-Card Stud Poker, Razz, Omaha Poker, Omaha Hi/Low Poker.
Wiadomości zawarte w tej książce umożliwią początkującym graczom uniknięcie wielu poważnych błędów. Natomiast doświadczonym pokerzystom ułatwią poprawę jakości i skuteczności gry.
W książce została omówiona znana od wieków sztuka decoupage’u w inspirujących projektach i praktycznych pomysłach oraz przedstawione nowoczesne spojrzenie na to tradycyjne rzemiosło. Zaprezentowane zostały klasyczne i innowacyjne dzieła współczesnych artystów decoupage’u.
Szczegółowe instrukcje krok po kroku towarzyszą kolejnym etapom zrealizowania oryginalnych projektów, od prostej okładki albumu do zdjęć czy ekranu kominkowego á la antyk, po ciekawe rozwiązanie pomysłu na stolik kuchenny, wezgłowie łóżeczka w amorki, czy niebanalną komodę, a nawet wyjątkowy kosz na śmieci.
Jest to wyczerpujący przewodnik po technikach decoupage’u: od wycinania zawiłych wzorów z papieru po efekt spękanej farby i nakładanie lakieru.
Wystarczą podstawowe materiały i dzięki dobrym pomysłom zawartym w tej książce zwykłe przedmioty znajdujące się wokół ciebie nabiorą niepowtarzalnego uroku.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?