Autorka, Marlies Möller, tak sama pisze o swojej książce: „Doskonale wiem, czego pragną kobiety. Znam wszystkie problemy, wszystkie typy włosów i wszystkie rozwiązania. Większość z nich wypróbowałam poza tym na własnej skórze, także naprawdę wiem, o czym mówię”.
Książka zawiera wszystko o naszych włosach. Co robić z cienkimi włosami? Jak suszyć głowę? Jaką wybrać fryzurę? Jak znaleźć dobrego fryzjera? Takie pytania można mnożyć bez końca. W naszym poradniku Marlies Möller zdradza wypróbowane sztuczki ze swojej wieloletniej praktyki i podaje wiele informacji na temat włosów delikatnych, kręconych i „trudnych”, poczynając od mycia, suszenia, modelowania, przez farbowanie i trwałą ondulację, a na propozycjach fryzur na wielkie wyjścia i dla panny młodej oraz doborze modnych akcesoriów kończąc.
Super uzupełnieniem są osobiste porady autorki: jak dbać o urodę oraz w jaki sposób stan ducha i dieta wpływają na wygląd włosów. Zabawne anegdoty z pracy w salonie i osobiste przemyślenia autorki, sprawiają, że bogato ilustrowany poradnik stanowi nie tylko pożyteczną, ale i bardzo przyjemną lekturę.
Zaczerwienienie skóry po urazie, bolesne zapalenie dziąseł i zgaga są stanami zapalnymi, które organizm zwykle zwalcza w ciągu kilku dni. Jednak czasami system immunologiczny nie potrafi poradzić sobie ze szkodliwymi czynnikami, a nawet zwraca się przeciwko naszemu organizmowi. Zdarza się tak coraz częściej – przewlekłe choroby zapalne, na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy cukrzyca i miażdżyca, od kilku lat rozpowszechniają się na całym świecie, dotykając ludzi w różnym wieku. Zrozumienie mechanizmu powstawania stanów zapalnych i poznanie czynników, które je wywołują, to najważniejszy krok na drodze do zdrowia. Stany zapalne można zwalczyć dzięki regularnemu ruchowi i aktywnemu wypoczynkowi, a przede wszystkim stosując odpowiednią dietę. Przepisy zamieszczone w książce pokazują, jak odżywiać się zdrowo i w urozmaicony sposób, a zarazem pomóc układowi odpornościowemu odzyskać równowagę.
W książce znajdziesz informację, jak wspierać układ odpornościowy i zwalczać ukryte stany zapalne; urozmaicone przepisy na zdrowe śniadania, dania mięsne, rybne, wegetariańskie, zupy i sałatki; test pozwalający ocenić, czy grozi ci stan zapalny.
Książka zawiera szeroki wybór różnych technik dekorowania jajek z zastosowaniem dostępnych dla wszystkich metod pracy, takich jak malowanie, decoupage, farbowanie barwnikami syntetycznymi i naturalnymi oraz proste sposoby złocenia. Zaprezentowano w niej, jak zrobić własne, bajkowe złote jajko, pokryć wydmuszkę kolorowymi spiralami z muliny i jak wykorzystać naturalne liście jako szablony. Wykonanie projektów zostało szczegółowo opisane, krok po kroku, i przedstawione na ponad 130 wspaniałych ilustracjach, wykonanych specjalnie do tej książki - dzięki temu samodzielna praca jest naprawdę prosta.
To jest inspirująca, praktyczna książka pełna pięknych i pobudzających wyobraźnię pomysłów na ozdabianie jajek i dekorowanie domu wiosennymi stroikami.
W PORADNIKU PANNY MŁODEJ autorka w niezwykle przystępny sposób udziela informacji, rad i wskazówek, jak bezbłędnie zorganizować ślub i przyjęcie weselne… i nie zwariować! Kompleksowe podejście do zagadnienia, ciekawe pomysły i liczne przykłady z życia wzięte czynią ten poradnik prawdziwą kopalnią wiedzy na temat ślubu i wszystkiego, co z nim związane. W części pamiętnikowej, uatrakcyjniającej tekst, każda przyszła Panna Młoda z pewnością odnajdzie cząstkę siebie. Ślubne perypetie głównej bohaterki przybliżają omawiane zagadnienia, bawią i pokazują, że żadna Panna Młoda nie jest osamotniona w swoich zmaganiach z urzędami, dostawcami usług wszelakich, a nawet najbliższymi, którzy również mają swój pomysł na zorganizowanie twojej uroczystości. Historie zaczerpnięte z opowiadań zaprzyjaźnionych par oraz z doświadczeń autorki wskażą konkretne rozwiązania i staną się natchnieniem dla wielu Narzeczonych. Od czego rozpocząć przygotowania? Jakich formalności trzeba dopełnić przed ślubem? Gdzie szukać miejsca na przyjęcie? Na czym zaoszczędzić? Co umieścić na zaproszeniach? Gdzie podczas przyjęcia posadzić siostrę mamy? Jak wybrnąć, by w prezencie ślubnym nie dostać kilku żelazek i zestawów noży?
W tym poradniku znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a planowana uroczystość przebiegnie idealnie, będzie fantastyczna i niezapomniana.
Zrozumienie czworonożnego towarzysza to klucz do psiej duszy. Jeśli potrafisz odczytać jego spojrzenie i najdrobniejsze gesty, jesteście sobie bardzo bliscy i porozumienie nie wymaga wielkich słów. Ale czy wszystko robimy dobrze? Co zrobić, gdy…?
W poradniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie mogą się pojawić podczas codziennych kontaktów z czworonożnym przyjacielem.
Pielęgnacja, żywienie, szkolenie i zabawa: praktyczne wskazówki pomogą zadbać o zdrowie i sprawność psa.
Jeśli masz ochotę na samodzielnie upieczony chleb z jabłkami, ziemniakami i rozmarynem, kaszą manną, czosnkowy czy z serem roquefort i orzechami włoskimi, ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Dowiesz się z niej, jak tradycyjnymi metodami i z wykorzystaniem najlepszych składników upiec wiejskie pieczywo na zakwasie, klasyczne francuskie bagietki, włoską focaccię, pikantne bochenki z przyprawami i kuszące słodkie bułeczki.
Wszystkie techniki i etapy prac (od robienia zakwasu, wyrabiania ciasta aż po kształtowanie bochenków, bułek i rogali) dokładnie opisano i zilustrowano. Kolorowe fotografie pieczywa świeżo wyjętego z piekarnika zachęcają do tego, by natychmiast zabrać się do pieczenia!
Fettuccine z pesto, tagliatelle z dynią i ricottą, sałatka z penne i kurczaka, farfalle z indykiem i żurawiną, zupa ze spaghetti i brokułów – to brzmi znakomicie. A smakuje jeszcze lepiej!
Proste przepisy na wspaniałe makaronowe dania sprawią, że zachwycisz każdego smakosza kuchni włoskiej. Z książki dowiesz się, jak przygotować wyśmienite zupy, przystawki, dania z drobiu, ryb i owoców morza – wszystkie z makaronem. Z dodatkiem sosów ziołowych, warzywnych i mięsnych nie tylko wspaniale smakują, ale dostarczają także cennych wartości odżywczych, m.in. błonnika, białka i witamin z grupy B.
Książka zawiera sprawdzone przepisy, praktyczne porady, informacje dotyczące czasu przygotowywania potrawy i jej kaloryczności.
Ogródek skalny to najczęściej naturalne zbocze umocnione kamieniami i obsadzone roślinami, ale także sztuczny, specjalnie w tym celu usypany pagórek. Skalniaki powstają również na terenach niemal zupełnie płaskich z kilkoma głazami narzutowymi, można też obłożyć kamieniami oczko wodne czy obsadzić roślinami murki lub wały.
Miniaturowy skalniaczek można też urządzić w dużej donicy, misie czy korycie. Sprawdzi się on znakomicie jako ozdoba tarasu czy małego przydomowego ogródka. Skalniak można więc założyć w wąskim pasie ogrodu przed domem, przy umocnieniu schodów, a także na skarpie tarasu. Piękny ogródek skalny, suchy murek czy obsypana kwiatami ścianka mogą też być w ogrodzie samodzielnymi elementami dekoracyjnymi.
W książce znajdziesz informacje o zakładaniu ogródka skalnego (alpinaria, suche murki, ozdobne pojemniki) i przegląd roślin idealnych do tego typu aranżacji (byliny i rośliny cebulkowe, niskie krzewy, „czarcie miotły”). Dzięki wskazówkom doświadczonych ogrodników dowiesz się, jak wybrać odpowiednie rośliny i jak je pielęgnować, w którym miejscu ogrodu założyć skalniak i od czego zacząć pracę nad nim.
Owoce egzotyczna.
Domowa uprawa, przepisy, przetwory
Jeszcze do niedawna rozmaite owoce egzotyczne, jak choćby liczi, granat czy karambola, były u nas zupełnie nieznane albo pojawiały się z rzadka w dobrze zaopatrzonych delikatesach, gdzie stanowiły botaniczną ciekawostkę. Dziś z powodzeniem można uprawiać je w domu.
By na naszym parapecie lub tarasie pojawiły się cytrusy, awokado lub granaty, czasem wystarczy jedynie kilka pestek. W poradniku opisano krok po kroku, jak rozmnażać, pielęgnować i do czego wykorzystywać zarówno popularne, jak i rzadkie owoce egzotyczne. Doradzono, jak wysiewać pestki, kiedy przesadzać młodą roślinę i jak ją nawozić. Osobny rozdział poświęcono niezwykłym właściwościom leczniczym i kosmetycznym owoców egzotycznych. Dowiesz się z niego, jakie owoce powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku i dzieci, a także jak zafundować sobie egzotyczną maseczkę pielęgnującą lub orzeźwiającą herbatę owocową. W książce opisano także różne sposoby wykorzystania owoców egzotycznych w kuchni. Przepisy na dania pikantne, ciasta, kolorowe desery, sałatki, napoje i konfitury zainteresują z pewnością każdego smakosza.
Owoce jagodowe charakteryzują się olbrzymią różnorodnością gatunków, smaków, kolorów i kształtów. Małe, różnobarwne owoce są nie tylko naturalnym produktem spożywczym, ale również swym wyglądem nadają ogrodowi charakter i kolor. Stanowią bardzo ważny element zdrowej diety naturalnej, gdyż zawierają wiele witamin, substancji mineralnych i bioaktywnych przy równoczesnej niewielkiej ilości kalorii i tłuszczu.
W książce tej, ilustrowanych pięknymi, kolorowymi zdjęciami, przedstawiono
najpopularniejsze owoce jagodowe. Zawiera też tematykę związaną z samodzielną ich uprawą: od opisu poszczególnych gatunków, ich doboru na różne stanowiska, sposobów sadzenia i uprawy, aż do sposobów odpowiedniego zagospodarowania ogrodu, a także kalendarz zalecanych prac ogrodowych.
Uprawianie tych owoców we własnym ogrodzie pozwala cieszyć się ich świeżym smakiem od wczesnej wiosny do jesieni. To czysta przyjemność!
Dlaczego palimy? Co skłania nas do sięgnięcia po papierosa? Z czego bierze się siła naszego nałogu? Dlaczego palenie tak szybko uzależnia i jakie zmiany wywołuje w organizmie?
Nikotynizm coraz częściej uznawany jest za chorobę. Ciężką, ale uleczalną, Jednak żeby z nią walczyć, trzeba ją najpierw zrozumieć. Z naszej książki dowiesz się, jak skutecznie zerwać z nałogiem oraz odzyskać zdrowie i dobrą kondycję. Autorzy podpowiadają też, jak zachować zgrabną sylwetkę po kuracji antynikotynowej.
Zawarty w niej wielostopniowy program – introspekcja, kuracja odwykowa, stabilizacja i profilaktyka nawrotów – pomoże na stałe przejść na stronę niepalących.
Autorzy nie zapomnieli również o ryzyku powrotu do nałogu. Dowiemy się, jak postępować w sytuacjach, które wiążą się z największym ryzykiem nawrotów i w jaki sposób bronić się przed pokusą „dymka”.
Serniki to jedne z najpopularniejszych tradycyjnych przysmaków znanych na całym świecie.
W książce tej zebraliśmy przepisy na serniki z krajów europejskich, Ameryki, regionów tropikalnych i państw azjatyckich. Znajdziesz wśród nich przepisy na dobrze znane serniki, ale i też na te wymyślne, urzekające bogactwem smaków. Niektóre z nich będą doskonałe na letnie przyjęcia w ogrodzie, np. sernik miętowy na zimno, z owocami leśnymi lub malinami. Inne, jak na przykład czekoladowo-pomarańczowy lub z likierem amaretto z przyjemnością zjesz do kawy. Jeden kawałek egzotycznego sernika z dodatkiem dyni, fig, owoców passiflory i liczi to zdecydowanie za mało! Na pewno sięgniesz po dokładkę. Mile zaskoczysz gości, podając po obiedzie orientalny sernik z kardamonem i limonką, włoski lub z gujawą i truskawkami.
Składniki niezbędne do zrobienia tych smakołyków dostępne są w naszych sklepach.
Przepisy zawarte w książce nie są skomplikowane, co sprawia, że osoby niezbyt doświadczone w pieczeniu będą mogły bez trudu przygotować te rarytasy.
Kawałek ciasta zdecydowanie poprawia humor. Niezależnie od tego, w jakiej części świata przebywasz, zawsze możesz liczyć na deser w postaci ciasta lub tortu.
W książce tej znajdziesz przepisy na ciasta śródziemnomorskie, dalekowschodnie, amerykańskie, azjatyckie i pochodzące z egzotycznych wysp Pacyfiku. Nie są one skomplikowane, a przygotowanie tych przysmaków nie wymaga wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Starannie dobrane składniki, dostępne w naszych sklepach, łączą w sobie niezwykłe smaki i aromaty.
Sycylijski jabłecznik lub syryjskie ciasto orzechowe możesz podać do popołudniowej herbaty. Po pikantnym obiedzie warto zjeść hinduski bananowiec jogurtowy lub przepyszne ciasteczka pomarańczowe z kardamonem. Chińskie ciasto z syropem imbirowym będzie doskonałym zakończeniem posiłku w stylu azjatyckim. Możesz także rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem meksykańskiego ciasta czekoladowego. W książce podano także przepisy na ciasta na ostro. Desery te są często serwowane na przyjęciach ze szwedzkim stołem lub piknikach.
Miód – któż nie lubi tego przysmaku. Każdy wie, że jest on produktem niezwykle wartościowym, stosowanym w wielu dziedzinach. Wszystko co chcesz lub powinieneś wiedzieć o miodzie, zajdziesz w tej książce. Są tu informacje na temat powstawania miodu, jego składu, wartości odżywczych i pielęgnacyjnych oraz zalet zdrowotnych, a także prawidłowego przechowywania i możliwości spożycia. Książka zawiera również przepisy na potrawy z dodatkiem miodu: dania główne, ciasta, desery, napoje dla dorosłych oraz dla dzieci.
W książce omówiono m.in. zagadnienia: jak powstaje miód, składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materii człowieka, wszystko o zastosowaniu miodu w zdrowym żywieniu oraz profilaktyczne i terapeutyczne znaczenie miodu.
Renate Frank jest specjalistą w dziedzinie żywienia i doradcą pszczelarzy w zakresie wykorzystania miodu w żywieniu oraz w lecznictwie.
Tę książkę polecamy nie tylko pszczelarzom, ale dla wszystkim tym, którzy chcą wiedzieć więcej na temat miodu i jego właściwości zdrowotnych.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia!
Przed gniewem przeraźliwie ryczącego diabła lub stadem wojowniczych harpii uciekniesz na grzbiecie zielonego smoka. Jeśli uda Ci się ujarzmić dumnego gryfa, być może pomoże Ci on stawić czoło okrutnemu strażnikowi umarłych. A co zrobisz, gdy o północy dopadnie Cię wilkołak albo potwór z bagien?
Weź gruby papier, kredki lub farby i wykonując poszczególne etapy pracy opisane i zilustrowane w książce, przenieś się w świat przerażających, a jednocześnie fascynujących potworów z legend, baśni i mitów!
Doświadczony rysownik podpowie Ci, jak narysować szkic, dopracować szczegóły rysunku, pokolorować potwora i zadbać o tło. Doradzi Ci, jaką technikę malarską wybrać (kredka, gwasz, akwarela), jak nanosić światła i cienie, aby nadać rysunkowi głębi.
Walka się zaczęła. Nieważne, czy stoisz po stronie biegle władających toporem krasnoludów, czy sprzyjasz elfom – doskonałym łucznikom. Weź gruby papier, kredki lub farby i wykonując poszczególne etapy pracy opisane i zilustrowane w książce, stwórz fantastyczny obraz przedstawiający wojowników i pole bitwy.
Żołnierz w zbroi staje do walki z ryczącym orkiem, książę elfów pokonuje władcę ciemności, a łowca smoków poskramia dzikie bestie.
Doświadczony rysownik podpowie Ci, jak narysować szkic, dopracować szczegóły rysunku i pokolorować wojowników. Z książki dowiesz się także, jak, kładąc odpowiednie światła i cienie, podkreślić ostrze miecza i w jaki sposób oddać grozę i dynamizm toczącej się walki .
Kompostu używa się w ogrodach małych i dużych ? na grządkach warzywnych i rabatach kwiatowych, przy sadzeniu, do ogólnej poprawy gleby, a także do produkcji ziemi siewnej i doniczkowej. Szczególnie w ogrodach o niezbyt dużej powierzchni lub wymagających niewiele pracy kompost ma duże znaczenie dla rozwoju roślin.
Tworząc kompost ze zbędnych resztek roślinnych i odpadów kuchennych, zwracamy ziemi wydobyte z niej wcześniej składniki odżywcze i strukturalne. To wszystko nie tylko wspomaga naturę w naszym ogrodzie, ale też przyczynia się do ochrony środowiska.
Z tej bogato ilustrowanej książki dowiesz się, jakie procesy zachodzą podczas kompostowania, w jaki sposób można uzyskać pełnowartościową ziemię kompostową i jak rozpoznać, czy kompost jest już dojrzały. Opisano w niej także najbardziej wartościowe materiały kompostowe i rodzaje kompostowników.
Ten, kto kocha naturę i ceni sobie wolność, zwykle uwielbia konie. Philippe Legendre, malarz i ilustrator książek prowadzący warsztaty malarskie, nauczy cię, jak stworzyć pełne dynamizmu rysunki koni w galopie, sielankowe obrazy przedstawiające klacz ze ?rebakiem i precyzyjne szkice koni skaczących przez przeszkodę. Krok po kroku opisuje, jak zorganizować odpowiedni warsztat pracy, zrobić szkic, zachowując odpowiednie proporcje i perspektywę, i jaką techniką pomalować zwierzęta. Uczy kolorowania kredką i flamastrem oraz malowania gwaszem i akwarelą, tak by sylwetka konia była jak najbardziej realistyczna. Każdy etap pracy został szczegółowo omówiony i zilustrowany.
Fantazyjnie przycięte rośliny są wspaniałą ozdobą każdego, nawet najmniejszego ogrodu czy tarasu. W tym inspirującym i praktycznym poradniku znajdziesz wszystko, co powinieneś wiedzieć o ozdobnym cięciu roślin: od podstawowych zasad projektowania po ciekawe i łatwe do zrealizowania pomysły. Dowiesz się, jak nadać roślinom kształt sześcianu, schodów czy łuków, jak stworzyć roślinny labirynt, parter ogrodowy i uformować żywopłot.
Wspaniałe, opisane krok po kroku projekty, od podstawowych, takich jak przycinanie i odnawianie żywopłotu, po rzeźby z roślin i formy geometryczne: piramidy czy kule oraz kształty inspirowane naturą - zwierzęta i chmury, zostały zilustrowane ponad 100 kolorowymi zdjęciami. Dzięki wyczerpującemu leksykonowi poznasz również rośliny odpowiednie do ozdobnego strzyżenia.
Poradnik ten stanowi fachową pomoc zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących ogrodników.
Przez całe stulecia jack russell terriery hodowane były do polowań na lisa, jako znakomite norowce. Dziś te niewielkie rozmiarem, ale wielkie duchem, wytrzymałe i obdarzone silną osobowością czworonogi cenione są przede wszystkim jako niekłopotliwe psy rodzinne i pogodni kompani miłośników koni.
Znawczyni rasy Dorothea Penižek dzieli się swoją wiedzą na temat wyjątkowego charakteru, zalet, specyfiki i potrzeb tych pełnych energii psów.
W książce znajdziesz wskazówki dotyczące opieki nad jack russell terrierem, właściwego żywienie, pielęgnacji i wychowanie, zabawa i sportów, w których sprawdzają się psy tej rasy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?