Wszystko zaczęło się od małego, niepozornie wyglądającego nietoperza z dziwnie czerwonymi oczami... Któregoś wieczoru ukąsił w szyję Alego. Kilka dni później Ali odwiedził hrabiego Ludwika Filemona. Kiedy omawiali warunki handlu przyprawami i klejnotami, Ali poczuł nieodpartą potrzebę ugryzienia hrabiego w szyję... I w taki oto sposób Ludwik wkroczył do świata wampirów.
Jeśli chcesz przenieść się w fascynujący i jednocześnie przerażający świat wilkołaków, wampirów, ghuli i nieumarłych, nie musisz nadstawiać szyi! Wystarczy, że weźmiesz gruby papier, ołówek, kredki albo farby i... zaczniesz rysować. Doświadczona ilustratorka książek i komiksów podpowie Ci, jak narysować szkic, dopracować szczegóły rysunku, pokolorować wampira i zadbać o tło. Doradzi Ci, jaką technikę malarską wybrać, jak nanosić światła i cienie, aby nadać rysunkowi głębi.
Autorka, wykwalifikowany dietetyk, zawarła w tej książce wszystko, co potrzebujesz wiedzieć o życiu z cukrzycą i łagodzeniu jej objawów przez zdrowe odżywianie.
Cukrzyca jest niestety obecnie powszechnym problemem zdrowotnym. Szacuje się, że liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2. – insulinoniezależną – będzie stale rosła. Na szczęście ten rodzaj cukrzycy można kontrolować jedynie dzięki przestrzeganiu zbilansowanej diety i zdrowemu trybowi życia. Wiedza na temat zrównoważonego odżywiania jest więc niezbędna, by zachować zdrowie.
Książka zawiera niezbędne informacje na temat postępowania w cukrzycy oraz kluczowe informacje o diecie wynikające z najnowszych badań. Znajdziesz w niej ponad to ponad 100 przepisów z określonym indeksem i ładunkiem glikemicznym, przykładowy plan posiłków na każdy dzień, rady na temat zakupów i planowania menu oraz wyjątkowe przepisy na potrawy o dużej zawartości warzyw, roślin strączkowych, owoców i pełnych zbóż.
Żyj zdrowo, stosując zdrową dietę i aktywność ruchową!
Poradnik dla robiących wino, piwo, miody pitne, nalewki, kwas chlebowy i inne napoje alkoholowe w domu
Odkryj liczne zalety przygotowanych w domu napojów alkoholowych – unikatowych, aromatycznych, niedrogich i zadziwiająco łatwych do zrobienia! Obserwujemy obecnie tak znaczny wzrost zainteresowania produkcją wina i piwa w domu, że zjawisko to można uznać za renesans w tej dziedzinie. Nieważne, dlaczego chcesz dołączyć do nowego pokolenia browarników i winiarzy – by mieć ciekawe hobby, rozwinąć już posiadane umiejętności lub zmniejszyć wydatki domowe – z tej książki dowiesz się, jak to zrobić.
W tym praktycznym poradniku Scott Mansfield przybliża współczesnym entuzjastom wspaniałe tradycje winiarstwa, browarnictwa i miodosytnictwa. Początkujący znajdą tu porady, jak zrobić niedrogie nastawy ze zwykłych składników za pomocą prostych kuchennych narzędzi. Oprócz przepisów na bardziej popularne domowe napoje alkoholowe jak wina owocowe, jarzynowe i ziołowe, miody pitne, piwa i nalewki doświadczeni hobbyści znajdą tu inspirujące receptury na cenione przed wiekami i na jakiś czas zapomniane trunki, takie jak:
• Perry – robiony z gruszek, słodki kuzyn jabłkowego cydru
• Wino z papryki jalapeno – zdrowy trunek i wspaniała marynata do mięs
• Różany miód pitny – napój znany już starożytnym Grekom
• Piwo świerkowe – północnoamerykański klasyk od czasów kolonialnych
Obawiasz się, że samodzielna produkcja napojów alkoholowych jest skomplikowana i trudna? Niepotrzebnie! Poradnik opisuje wszystkie jej etapy – od butelkowania po dosładzanie. To łatwe, a rezultaty są zachwycające i kuszące, o czym szybko się przekonasz. Na zdrowie!
SCOTT MANSFIELD, urodzony w gminie Hoosier, przeprowadził się do północnej Kalifornii w latach 70. XX wieku, aby tam studiować, a został w niej ze względu na ludzi, klimat i styl życia. Przez ostatnie 15 lat zajmował się domową produkcją wina, piwa, cydru, miodu pitnego i wszelkich innych napojów fermentowanych, wykorzystując przy tym lokalnie dostępne składniki, jeśli tylko było to możliwe. Zawsze pociągała go aktywność na świeżym powietrzu. Lubi także ogrodnictwo i gotowanie.
Kiedy dziecko zadaje rodzicowi pytania dotyczące sfery intymnej, czyli seksu i miłości oraz trudnych kwestii społecznych, jak przemoc, pedofilia, prostytucja czy śmierć reaguje on zazwyczaj zażenowaniem i bezradnością. Jak zmienić tę sytuację i podchodzić do trudnych rozmów z dzieckiem jak do ciekawego wyzwania, pogłębiania więzi, troskliwego przygotowywania go do życia? W jaki sposób informując dziecko o trudnych zjawiskach społecznych i niebezpieczeństwach nie wzbudzać niepokoju, nie burzyć pozytywnej wizji świata, nie odbierać typowego dzieciom optymizmu? W książce tej rodzice znajdą przystępne wyjaśnienia prawidłowości rozwoju emocjonalnego dziecka, o jakich należy pamiętać omawiając z nim trudne kwestie. Najbardziej pomocne będą przykłady odpowiedzi na dociekliwe trudne dziecięce pytania, ale też pytania, jakie należy zadać dzieciom w tym kontekście. Uśmiech i radość wprowadzają autentyczne anegdoty obrazujące dziecięce spojrzenie na świat, często odmienne od dorosłego, ale równie ciekawe, a na pewno sympatyczne
Nalewki owocowe pachną pełnią lata, orzechowe są idealne na długie zimowe wieczory, ziołowe nie tylko wybornie smakują, ale także leczą. Śmietankowe i kawowe rozpieszczają podniebienie niejednego łasucha.
W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na wyśmienite trunki – idealne na każdą okazję:
•Nalewki owocowe: z porzeczek, truskawek, brzoskwiń, jabłek, czereśni i wiśni, moreli, żurawiny
•Trunki o „tropikalnych” smakach: z owoców cytrusowych, ananasów, kokosów, granatów
•Likiery orzechowe, migdałowe, klasyczne amaretto, orzechowo-miodowe
•Nalewki ziołowe i korzenne: anyżówka, ouzo, miętowa, z rozmarynem i lawendą, cynamonowa, waniliowa, goździkowa
•Słodkie likiery na bazie śmietanki: Irish Cream, czekoladowa, bananowa, ananasowo-kokosowa, owocowo-śmietankowe
•Likiery na bazie kawy: czekoladowo-kawowy, pomarańczowo-kawowy, z dodatkiem cynamonu, wanilii
•Wódki smakowe: brandy jeżynowa, brzoskwiniowa, wódka cytrynowa, rum ananasowy
•Owoce w alkoholu: wiśnie w rumie, żurawiny w brandy, brzoskwinie w amaretto...
I wiele, wiele innych...
Dzięki tej książce przyrządzisz nie tylko wyśmienite nalewki i likiery, ale także domowe wersje znanych i lubianych trunków. Znajdziesz w niej mnóstwo oryginalnych przepisów i rady dotyczące wykorzystania nalewek jako dodatków do deserów i dań mięsnych. Autorzy podsunęli też ciekawe pomysły na oryginalne prezenty w postaci samodzielnie zrobionych trunków.
Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku.
Autor tej książki – piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem – podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo – od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie.
Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę. Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
Drewnianą półkę możesz pomalować tak, by dodać jej lat. Stół z metalu nabierze niepowtarzalnego uroku, jeśli pokryjesz go woskiem z bitumem. Bombki na choinkę, krzesło z drewna, gipsowe figurki - dzięki wskazówkom zawartym w tej książce dowiesz się, jak zwykłe przedmioty zamienić w niebanalne dekoracje, nadając im czar minionych epok. Nauczysz się, jak stosować odpowiednie materiały, by otrzymać m.in. efekt zardzewiałego żelaza, brązu, starego kamienia, zwapnionej terakoty. Wszystkie etapy pracy szczegółowo opisano i zilustrowano, tak by każdy mógł spróbować swoich sił w tej sztuce dekoratorskiej.
Hodowla pszczół miodnych to książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Dzięki tej pozycji osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki. Bardziej doświadczonym pszczelarzom publikacja ta dostarczy wielu wartościowych wskazówek. Poruszono w niej m.in. następujące tematy: pszczelarskie kalendarium, wyposażenie pasieki, stanowiska i obserwacje pożytków, opieka i zaopatrzenie rojów, zdrowie pszczół i ich potomstwa, hodowla królowych, miodobranie i przetwarzanie pszczelich produktów, regulacje prawne w zakresie ochrony pszczół i konsumentów.Autor książki, Werner Gekeler, jest praktykującym mistrzem pszczelarstwa i rzeczoznawcą przy zarządzie niemieckiego landu Badenia-Wirtembergia. W książce dzieli się całą swą wiedzę zdobytą w trakcie wieloletniej praktyki pszczelarskiej.
W latach 1944-1956 stracono w Polsce kilka tysięcy osób należących do antykomunistycznych organizacji niepodległościowych. Ofiarami tych zbrodni byli także dawni więźniowie KL Auschwitz, w tym rotmistrz Witold Pilecki, zaliczany przez historyków do sześciu najodważniejszych ludzi europejskiego ruchu oporu. Pileckiemu przyszło żyć w niezwykle burzliwych czasach. Każda ze zmieniających się epok historycznych odcisnęła na nim swoje piętno. Był uczestnikiem wojen w 1920 i 1939 roku, jednak to lata 1940-1943, kiedy jako ochotnik stał się twórcą konspiracji wojskowej w KL Auschwitz, stanowią najistotniejszy element jego życiorysu. Jako oficer AK walczył w Powstaniu Warszawskim, był jeńcem obozów w Lamsdorf i Murnau, po wojnie wstąpił do II Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa we Włoszech. Został zamordowany strzałem w potylicę w więzieniu na Mokotowie 25 maja 1948 roku. W lipcu 2006 r. Prezydent RP Lech Kaczyński w uznaniu zasług Witolda Pileckiego i jego oddania sprawom ojczyzny odznaczył go pośmiertnie Orderem Orła Białego. W 2013 roku został awansowany na pułkownika. Książka skupia się przede wszystkim na działalności Witolda Pileckiego w organizowaniu konspiracji wojskowej w Auschwitz, zawiera również słynny raport z 1945 roku napisany po ucieczce z obozu. Celem biografii jest pokazanie jak Witold Pilecki wywiązał się w swoim życiu z zadań, które stawiała przed nim historia.
Skąpane w słońcu gaje oliwne, złote mury starych klasztorów i fortec, ruiny starożytnych miast, klify wdzierające się w morze - oto Kreta w całej okazałości. Zapraszamy Cię w podróż po najciekawszych zakątkach wyspy. Co warto zwiedzić? Jak dotrzeć do ciekawych miejsc nieodkrytych jeszcze przez turystów? W tej książce, oprócz krótkiej historii wyspy, znajdziesz również 24 starannie opracowane trasy wycieczek prowadzące przez najciekawsze regiony: wokół Chanii, Rethimnonu, Iraklionu i Lasithionu. Przeczytasz także o tym, co robić wolnym czasie, jakie smakołyki oferuje kuchnia kreteńska i co warto kupić. Dzięki informacjom praktycznym dowiesz się, jak dostać się na Kretę i jak podróżować po wyspie. W tej części książki znajdują się również ważne adresy i telefony. Na załączonej do przewodnika mapie zaznaczono trasy opisanych wycieczek.
Znawcy tematu przedstawiają Rzym: jego historię, kulturę, zabytki, a przede wszystkim jego mieszkańców i niepowtarzalną atmosferę miasta. Podpowiadają, co naprawdę warto zobaczyć: od Targowiska Trajana po pchle targi, od Fontanny Czterech Rzek po budowle z czasów Mussoliniego. Przewodniki z tej serii znane są z ciekawych fotografii, świetnie oddających codzienne życie miasta. Niezwykłe atrakcje miasta, takie jak Watykan czy Koloseum, uzupełniono dodatkowymi opisami oraz zdjęciami przedstawiającymi m.in. detale architektoniczne i reprodukcje dziel sztuki. Najważniejsze miejsca i obiekty godne uwagi oznaczone są tą samą liczbą w tekście i na planach. Książka zawiera także informacje niezbędne turyście obejmują adresy hoteli, restauracji i ważne numery telefonów.
Myślałeś o tym, żeby kilkoma pociągnięciami ołówka narysować portret przyjaciela, znajomego czy też swój autoportret? W książce zamieściliśmy proste wskazówki, dzięki którym dowiesz się, jak w mgnieniu oka wykonać portret podobny do modela. Krok po kroku, od pierwszego szkicu aż po ostatnie pociągnięcie pędzlem, nauczysz się, jak uchwycić to, co jest charakterystyczne w wyrazie twarzy modela. Możesz dobrać dowolną technikę wykonania
Ilustrator Benoit Charles, absolwent Szkoły Sztuk Dekoracyjnych, uczy. jak namalować legendarne modele m.in. Formuły 1, porsche, mercedesa, volkswagenagarbusa"", jeepa, ferrari, citroena i jaguara
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.
W książce zawarto:
kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady.
rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory.
przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek.
propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
Z książki dowiesz się, jak Księżyc w różnych fazach oddziałuje na rośliny i ludzi, kiedy wypadają najlepsze terminy siewu i sadzenia poszczególnych roślin, w której fazie Księżyca przeprowadzać prace gruntowe i pielęgnacyjne, zwalczać szkodniki, ciąć drzewa, przesadzać i podlewać. Oczywiście poznasz także idealne terminy zbiorów.
Książka – adresowana do każdego mężczyzny – zawiera zdjęcia i opisy ponad dwudziestu krawatowych węzłów – klasycznych i nowoczesnych. Każdy etap wykonywania węzła opisano i zilustrowano. Węzły krótko scharakteryzowano pod względem wyglądu, funkcjonalności i przeznaczenia. Przedstawiono także historię krawata, jego budowę i odmiany. Z książki dowiesz się również, jak dobrać krawat do pozostałych elementów stroju, sylwetki i rysów twarzy. Omówiono kolorystykę i wzornictwo krawatów, a osobny rozdział poświęcono muchom i plastronom, które nosi się do smokingu lub fraka.
Samodzielnie zrobiona kaszanka, kiełbasa lub pasztet mają niepowtarzalny smak, któremu nie dorównują gotowe produkty kupowane w sklepach. Przygotowywanie tych smakołyków w domowych warunkach nie jest zajęciem zarezerwowanym jedynie dla profesjonalistów, więc każdy może spróbować swoich sił w sztuce masarskiej.
Z książki dowiesz się, jak kroić, rozdrabniać i konserwować mięso; jakich używać przypraw i jakie stosować osłonki. Nauczysz się robić wędliny parzone i pieczone (m.in. frankfurterki, pieczeń z serem, kiełbasę monachijską, myśliwską, wiedeńską), surowe (np. kiełbasy z dziczyzny, owczą, salami), kaszanki, wątrobianki, pasztety i rolady. Oprócz szczegółowych instrukcji dotyczących sposobów przygotowania poszczególnych wędlin, w poradniku znajdziesz także cenne rady i wskazówki masarza.
Książka jest idealna dla właścicieli gospód, restauracji i firm cateringowych, także dla masarzy, którzy chcą zaoferować swoim klientom wędliny o niepowtarzalnych smakach. Jednak przede wszystkim powinni po nią sięgnąć ci, którzy chcą samodzielnie, w warunkach domowych, przygotować wyroby dobrej jakości.
Zwięźle i przystępnie napisany przewodnik zawierający odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące uprawy owoców czerwonych: truskawek, malin, czerwonej i czarnej porzeczki, agrestu, jeżyny i borówki amerykańskiej. Znajdziesz tu informacje na temat odmiany, uprawy, zbioru, chorób i pasożytów itp., a nawet sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy z owocami czerwonymi.
Wszystkie techniki uprawy są zilustrowane krok po kroku rysunkami, a całość wzbogacają kolorowe fotografie rozmaitych odmian owoców.
Książka jest adresowana jest zarówno do początkujących miłośników ogrodnictwa, jak i tych, którzy o uprawach już coś wiedzą.
Zawiera podstawowe informacje dotyczące budowy roślin strączkowych, charakterystykę poszczególnych odmian grochu i fasoli, wymagania dotyczące uprawy: siania, podlewania, okopywania, pielenia, podwiązywania, charakterystykę szkodników i chorób oraz sposoby walki z nimi, a także porady na temat zbiorów i przechowywania.
Liczne kolorowe zdjęcia i rysunki prezentują najbardziej znane odmiany tych warzyw oraz krok po kroku techniki uprawy.
Autorka, Marlies Möller, tak sama pisze o swojej książce: „Doskonale wiem, czego pragną kobiety. Znam wszystkie problemy, wszystkie typy włosów i wszystkie rozwiązania. Większość z nich wypróbowałam poza tym na własnej skórze, także naprawdę wiem, o czym mówię”.
Książka zawiera wszystko o naszych włosach. Co robić z cienkimi włosami? Jak suszyć głowę? Jaką wybrać fryzurę? Jak znaleźć dobrego fryzjera? Takie pytania można mnożyć bez końca. W naszym poradniku Marlies Möller zdradza wypróbowane sztuczki ze swojej wieloletniej praktyki i podaje wiele informacji na temat włosów delikatnych, kręconych i „trudnych”, poczynając od mycia, suszenia, modelowania, przez farbowanie i trwałą ondulację, a na propozycjach fryzur na wielkie wyjścia i dla panny młodej oraz doborze modnych akcesoriów kończąc.
Super uzupełnieniem są osobiste porady autorki: jak dbać o urodę oraz w jaki sposób stan ducha i dieta wpływają na wygląd włosów. Zabawne anegdoty z pracy w salonie i osobiste przemyślenia autorki, sprawiają, że bogato ilustrowany poradnik stanowi nie tylko pożyteczną, ale i bardzo przyjemną lekturę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?