Hodowla pszczół miodnych to książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Dzięki tej pozycji osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki. Bardziej doświadczonym pszczelarzom publikacja ta dostarczy wielu wartościowych wskazówek. Poruszono w niej m.in. następujące tematy: pszczelarskie kalendarium, wyposażenie pasieki, stanowiska i obserwacje pożytków, opieka i zaopatrzenie rojów, zdrowie pszczół i ich potomstwa, hodowla królowych, miodobranie i przetwarzanie pszczelich produktów, regulacje prawne w zakresie ochrony pszczół i konsumentów.Autor książki, Werner Gekeler, jest praktykującym mistrzem pszczelarstwa i rzeczoznawcą przy zarządzie niemieckiego landu Badenia-Wirtembergia. W książce dzieli się całą swą wiedzę zdobytą w trakcie wieloletniej praktyki pszczelarskiej.
W latach 1944-1956 stracono w Polsce kilka tysięcy osób należących do antykomunistycznych organizacji niepodległościowych. Ofiarami tych zbrodni byli także dawni więźniowie KL Auschwitz, w tym rotmistrz Witold Pilecki, zaliczany przez historyków do sześciu najodważniejszych ludzi europejskiego ruchu oporu. Pileckiemu przyszło żyć w niezwykle burzliwych czasach. Każda ze zmieniających się epok historycznych odcisnęła na nim swoje piętno. Był uczestnikiem wojen w 1920 i 1939 roku, jednak to lata 1940-1943, kiedy jako ochotnik stał się twórcą konspiracji wojskowej w KL Auschwitz, stanowią najistotniejszy element jego życiorysu. Jako oficer AK walczył w Powstaniu Warszawskim, był jeńcem obozów w Lamsdorf i Murnau, po wojnie wstąpił do II Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa we Włoszech. Został zamordowany strzałem w potylicę w więzieniu na Mokotowie 25 maja 1948 roku. W lipcu 2006 r. Prezydent RP Lech Kaczyński w uznaniu zasług Witolda Pileckiego i jego oddania sprawom ojczyzny odznaczył go pośmiertnie Orderem Orła Białego. W 2013 roku został awansowany na pułkownika. Książka skupia się przede wszystkim na działalności Witolda Pileckiego w organizowaniu konspiracji wojskowej w Auschwitz, zawiera również słynny raport z 1945 roku napisany po ucieczce z obozu. Celem biografii jest pokazanie jak Witold Pilecki wywiązał się w swoim życiu z zadań, które stawiała przed nim historia.
Znawcy tematu przedstawiają Rzym: jego historię, kulturę, zabytki, a przede wszystkim jego mieszkańców i niepowtarzalną atmosferę miasta. Podpowiadają, co naprawdę warto zobaczyć: od Targowiska Trajana po pchle targi, od Fontanny Czterech Rzek po budowle z czasów Mussoliniego. Przewodniki z tej serii znane są z ciekawych fotografii, świetnie oddających codzienne życie miasta. Niezwykłe atrakcje miasta, takie jak Watykan czy Koloseum, uzupełniono dodatkowymi opisami oraz zdjęciami przedstawiającymi m.in. detale architektoniczne i reprodukcje dziel sztuki. Najważniejsze miejsca i obiekty godne uwagi oznaczone są tą samą liczbą w tekście i na planach. Książka zawiera także informacje niezbędne turyście obejmują adresy hoteli, restauracji i ważne numery telefonów.
Autorka proponuje trzynaście starannie opracowanych tras zwiedzania, skoncentrowanych wokół czterech głównych rodyjskich miejscowości. Obejmują one najsłynniejsze atrakcje turystyczne, piękne plaże, idylliczne wioski i malownicze okolice, a także uwzględniają mało znane miejsca, których nie wolno pominąć. Ilustrowane są pięknymi fotografiami. W przewodniku znajdują się też propozycje, co robić w wolnym czasie - jakie są specjały kuchni rodyjskiej i gdzie ich skosztować, co warto kupić na pamiątkę i na prezent, co oferuje stolica miłośnikom teatru i jakie sporty można uprawiać na Rodos (w tym informacje o polskich bazach windsurfingowych). Do przewodnika dołączona jest też mapa całej wyspy i plany głównych miejscowości z zaznaczonymi trasami wszystkich wycieczek.
Skąpane w słońcu gaje oliwne, złote mury starych klasztorów i fortec, ruiny starożytnych miast, klify wdzierające się w morze - oto Kreta w całej okazałości. Zapraszamy Cię w podróż po najciekawszych zakątkach wyspy. Co warto zwiedzić? Jak dotrzeć do ciekawych miejsc nieodkrytych jeszcze przez turystów? W tej książce, oprócz krótkiej historii wyspy, znajdziesz również 24 starannie opracowane trasy wycieczek prowadzące przez najciekawsze regiony: wokół Chanii, Rethimnonu, Iraklionu i Lasithionu. Przeczytasz także o tym, co robić wolnym czasie, jakie smakołyki oferuje kuchnia kreteńska i co warto kupić. Dzięki informacjom praktycznym dowiesz się, jak dostać się na Kretę i jak podróżować po wyspie. W tej części książki znajdują się również ważne adresy i telefony. Na załączonej do przewodnika mapie zaznaczono trasy opisanych wycieczek.
Autorzy wielokrotnie wracali do miejsc, które wyjątkowo ich urzekły, do ludzi, którzy szczególnie zapadli im w serca i do kuchni, która bez wątpienia podbiła ich podniebienia. Zafascynowani bogatą historią i kulturą Bułgarii opisują w przewodniku jej dawną stolicę, Wielkie Tyrnowo oraz nastrojowe monastyry, niezwykłą atmosferę Płowdiw, piękny Nesebyr, a także klimat maleńkiej przystani rybackiej w Tjulienowie i na skalistym cyplu obok Kamiennego Brzegu. W Mełniku ujęła ich gościnność mieszkańców, wyjątkowo ciepły klimat i wyśmienite wina. W przewodniku zaproponowali piętnaście najciekawszych wycieczek po malowniczej i niesłychanie różnorodnej Bułgarii, przekonani, że i czytelnicy zakochają się w miejscach, ludziach i bułgarskich specjałach.
Psy – najwierniejsi towarzysze człowieka – dają nam swoją bezwarunkową miłość. Są naszymi przyjaciółmi i członkami rodziny. Kiedy chorują lub zdarza im się wypadek, czujemy się bezradni. Naszą troskę potęguje fakt, że nie możemy ich zapytać, co im dolega i jak się czują. Książka Gdy Twój pies choruje... pomoże Ci rozpoznać sygnały wysyłane przez Twojego psa i objawy chorób najczęściej atakujących czworonogi.
Wywiad, który lekarz przeprowadza z właścicielem zwierzęcia, często jest kluczem do rozpoznania schorzenia. Dzięki tej książce nauczysz się bacznie obserwować swojego podopiecznego i interpretować jego nietypowe zachowanie, co pomoże w postawieniu diagnozy. Poznasz podstawowe wiadomości na temat anatomii i fizjologii organizmu psa. Z poradnika dowiesz się także, w jaki sposób weterynarz wykorzystuje dostępne informacje, by zidentyfikować chorobę i podjąć decyzję o najodpowiedniejszym sposobie leczenia.
W książce w przystępnie opisano objawy chorób, czynniki wywołujące poszczególne schorzenia, zalety i wady różnych metod leczenia. Poradnik ten to nie tylko doskonałe źródło informacji, ale także zbiór porad dotyczących tego, co zrobić, by nasz czworonożny przyjaciel mógł wieść długie, pozbawione bólu i komfortowe życie, czasem także mimo choroby.
Myślałeś o tym, żeby kilkoma pociągnięciami ołówka narysować portret przyjaciela, znajomego czy też swój autoportret? W książce zamieściliśmy proste wskazówki, dzięki którym dowiesz się, jak w mgnieniu oka wykonać portret podobny do modela. Krok po kroku, od pierwszego szkicu aż po ostatnie pociągnięcie pędzlem, nauczysz się, jak uchwycić to, co jest charakterystyczne w wyrazie twarzy modela. Możesz dobrać dowolną technikę wykonania
Ilustrator Benoit Charles, absolwent Szkoły Sztuk Dekoracyjnych, uczy. jak namalować legendarne modele m.in. Formuły 1, porsche, mercedesa, volkswagenagarbusa"", jeepa, ferrari, citroena i jaguara
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.
W książce zawarto:
kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady.
rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory.
przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek.
propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
Z książki dowiesz się, jak Księżyc w różnych fazach oddziałuje na rośliny i ludzi, kiedy wypadają najlepsze terminy siewu i sadzenia poszczególnych roślin, w której fazie Księżyca przeprowadzać prace gruntowe i pielęgnacyjne, zwalczać szkodniki, ciąć drzewa, przesadzać i podlewać. Oczywiście poznasz także idealne terminy zbiorów.
Książka – adresowana do każdego mężczyzny – zawiera zdjęcia i opisy ponad dwudziestu krawatowych węzłów – klasycznych i nowoczesnych. Każdy etap wykonywania węzła opisano i zilustrowano. Węzły krótko scharakteryzowano pod względem wyglądu, funkcjonalności i przeznaczenia. Przedstawiono także historię krawata, jego budowę i odmiany. Z książki dowiesz się również, jak dobrać krawat do pozostałych elementów stroju, sylwetki i rysów twarzy. Omówiono kolorystykę i wzornictwo krawatów, a osobny rozdział poświęcono muchom i plastronom, które nosi się do smokingu lub fraka.
Samodzielnie zrobiona kaszanka, kiełbasa lub pasztet mają niepowtarzalny smak, któremu nie dorównują gotowe produkty kupowane w sklepach. Przygotowywanie tych smakołyków w domowych warunkach nie jest zajęciem zarezerwowanym jedynie dla profesjonalistów, więc każdy może spróbować swoich sił w sztuce masarskiej.
Z książki dowiesz się, jak kroić, rozdrabniać i konserwować mięso; jakich używać przypraw i jakie stosować osłonki. Nauczysz się robić wędliny parzone i pieczone (m.in. frankfurterki, pieczeń z serem, kiełbasę monachijską, myśliwską, wiedeńską), surowe (np. kiełbasy z dziczyzny, owczą, salami), kaszanki, wątrobianki, pasztety i rolady. Oprócz szczegółowych instrukcji dotyczących sposobów przygotowania poszczególnych wędlin, w poradniku znajdziesz także cenne rady i wskazówki masarza.
Książka jest idealna dla właścicieli gospód, restauracji i firm cateringowych, także dla masarzy, którzy chcą zaoferować swoim klientom wędliny o niepowtarzalnych smakach. Jednak przede wszystkim powinni po nią sięgnąć ci, którzy chcą samodzielnie, w warunkach domowych, przygotować wyroby dobrej jakości.
Zwięźle i przystępnie napisany przewodnik zawierający odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące uprawy owoców czerwonych: truskawek, malin, czerwonej i czarnej porzeczki, agrestu, jeżyny i borówki amerykańskiej. Znajdziesz tu informacje na temat odmiany, uprawy, zbioru, chorób i pasożytów itp., a nawet sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy z owocami czerwonymi.
Wszystkie techniki uprawy są zilustrowane krok po kroku rysunkami, a całość wzbogacają kolorowe fotografie rozmaitych odmian owoców.
Książka jest adresowana jest zarówno do początkujących miłośników ogrodnictwa, jak i tych, którzy o uprawach już coś wiedzą.
Zawiera podstawowe informacje dotyczące budowy roślin strączkowych, charakterystykę poszczególnych odmian grochu i fasoli, wymagania dotyczące uprawy: siania, podlewania, okopywania, pielenia, podwiązywania, charakterystykę szkodników i chorób oraz sposoby walki z nimi, a także porady na temat zbiorów i przechowywania.
Liczne kolorowe zdjęcia i rysunki prezentują najbardziej znane odmiany tych warzyw oraz krok po kroku techniki uprawy.
Autorka, Marlies Möller, tak sama pisze o swojej książce: „Doskonale wiem, czego pragną kobiety. Znam wszystkie problemy, wszystkie typy włosów i wszystkie rozwiązania. Większość z nich wypróbowałam poza tym na własnej skórze, także naprawdę wiem, o czym mówię”.
Książka zawiera wszystko o naszych włosach. Co robić z cienkimi włosami? Jak suszyć głowę? Jaką wybrać fryzurę? Jak znaleźć dobrego fryzjera? Takie pytania można mnożyć bez końca. W naszym poradniku Marlies Möller zdradza wypróbowane sztuczki ze swojej wieloletniej praktyki i podaje wiele informacji na temat włosów delikatnych, kręconych i „trudnych”, poczynając od mycia, suszenia, modelowania, przez farbowanie i trwałą ondulację, a na propozycjach fryzur na wielkie wyjścia i dla panny młodej oraz doborze modnych akcesoriów kończąc.
Super uzupełnieniem są osobiste porady autorki: jak dbać o urodę oraz w jaki sposób stan ducha i dieta wpływają na wygląd włosów. Zabawne anegdoty z pracy w salonie i osobiste przemyślenia autorki, sprawiają, że bogato ilustrowany poradnik stanowi nie tylko pożyteczną, ale i bardzo przyjemną lekturę.
Zaczerwienienie skóry po urazie, bolesne zapalenie dziąseł i zgaga są stanami zapalnymi, które organizm zwykle zwalcza w ciągu kilku dni. Jednak czasami system immunologiczny nie potrafi poradzić sobie ze szkodliwymi czynnikami, a nawet zwraca się przeciwko naszemu organizmowi. Zdarza się tak coraz częściej – przewlekłe choroby zapalne, na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy cukrzyca i miażdżyca, od kilku lat rozpowszechniają się na całym świecie, dotykając ludzi w różnym wieku. Zrozumienie mechanizmu powstawania stanów zapalnych i poznanie czynników, które je wywołują, to najważniejszy krok na drodze do zdrowia. Stany zapalne można zwalczyć dzięki regularnemu ruchowi i aktywnemu wypoczynkowi, a przede wszystkim stosując odpowiednią dietę. Przepisy zamieszczone w książce pokazują, jak odżywiać się zdrowo i w urozmaicony sposób, a zarazem pomóc układowi odpornościowemu odzyskać równowagę.
W książce znajdziesz informację, jak wspierać układ odpornościowy i zwalczać ukryte stany zapalne; urozmaicone przepisy na zdrowe śniadania, dania mięsne, rybne, wegetariańskie, zupy i sałatki; test pozwalający ocenić, czy grozi ci stan zapalny.
Książka zawiera szeroki wybór różnych technik dekorowania jajek z zastosowaniem dostępnych dla wszystkich metod pracy, takich jak malowanie, decoupage, farbowanie barwnikami syntetycznymi i naturalnymi oraz proste sposoby złocenia. Zaprezentowano w niej, jak zrobić własne, bajkowe złote jajko, pokryć wydmuszkę kolorowymi spiralami z muliny i jak wykorzystać naturalne liście jako szablony. Wykonanie projektów zostało szczegółowo opisane, krok po kroku, i przedstawione na ponad 130 wspaniałych ilustracjach, wykonanych specjalnie do tej książki - dzięki temu samodzielna praca jest naprawdę prosta.
To jest inspirująca, praktyczna książka pełna pięknych i pobudzających wyobraźnię pomysłów na ozdabianie jajek i dekorowanie domu wiosennymi stroikami.
W PORADNIKU PANNY MŁODEJ autorka w niezwykle przystępny sposób udziela informacji, rad i wskazówek, jak bezbłędnie zorganizować ślub i przyjęcie weselne… i nie zwariować! Kompleksowe podejście do zagadnienia, ciekawe pomysły i liczne przykłady z życia wzięte czynią ten poradnik prawdziwą kopalnią wiedzy na temat ślubu i wszystkiego, co z nim związane. W części pamiętnikowej, uatrakcyjniającej tekst, każda przyszła Panna Młoda z pewnością odnajdzie cząstkę siebie. Ślubne perypetie głównej bohaterki przybliżają omawiane zagadnienia, bawią i pokazują, że żadna Panna Młoda nie jest osamotniona w swoich zmaganiach z urzędami, dostawcami usług wszelakich, a nawet najbliższymi, którzy również mają swój pomysł na zorganizowanie twojej uroczystości. Historie zaczerpnięte z opowiadań zaprzyjaźnionych par oraz z doświadczeń autorki wskażą konkretne rozwiązania i staną się natchnieniem dla wielu Narzeczonych. Od czego rozpocząć przygotowania? Jakich formalności trzeba dopełnić przed ślubem? Gdzie szukać miejsca na przyjęcie? Na czym zaoszczędzić? Co umieścić na zaproszeniach? Gdzie podczas przyjęcia posadzić siostrę mamy? Jak wybrnąć, by w prezencie ślubnym nie dostać kilku żelazek i zestawów noży?
W tym poradniku znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a planowana uroczystość przebiegnie idealnie, będzie fantastyczna i niezapomniana.
Zrozumienie czworonożnego towarzysza to klucz do psiej duszy. Jeśli potrafisz odczytać jego spojrzenie i najdrobniejsze gesty, jesteście sobie bardzo bliscy i porozumienie nie wymaga wielkich słów. Ale czy wszystko robimy dobrze? Co zrobić, gdy…?
W poradniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie mogą się pojawić podczas codziennych kontaktów z czworonożnym przyjacielem.
Pielęgnacja, żywienie, szkolenie i zabawa: praktyczne wskazówki pomogą zadbać o zdrowie i sprawność psa.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?