Delikatne i zdrowe gotowanie na parze
W książce pokazano, w jaki sposób za pomocą jednego urządzenia, parowaru lub kombiwaru, które zdobywają swoje miejsce we współczesnej kuchni, zdrowo i szybko przygotować pełnowartościowy posiłek. Zawiera liczne przepisy, dzięki którym można przygotować mnóstwo potraw. Wszystkie niewielkim nakładem pracy i bez szczególnych umiejętności kulinarnych, co dowodzi, jak bardzo wszechstronna jest ta metoda gotowania.
W książce znajdziemy m.in.: informacje o zasadach użytkowania parowaru i kombiwaru, podstawy wiedzy o gotowaniu za pomocą pary wodnej i/lub gorącego powietrza, wiele wyjątkowych i wypróbowanych przepisów (także wykonywanych metodą obróbki w niskiej temperaturze).
Zaproponowane w książce przepisy są praktyczne – opisane w taki sposób, by można je było zrealizować we wszystkich powszechnie używanych na rynku urządzeniach. Dodatkowo podane są porady żywieniowe dietetyka oraz wskazówki i porady kucharza profesjonalisty.
Dzięki tej książce przygotujesz pełnowartościowe i kompletne menu nawet dla dużej liczby gości lub domowników. Szybko i bez stresu zabłyśniesz przygotowaniem nowego dania - począwszy od wyrafinowanych przekąsek, przez delikatne zupy, pyszne sałatki, smakowite ryby i potrawy mięsne, po słodkie desery.
Mądre spojrzenie, złocista sierść, zrównoważony charakter, wrodzona radość i zamiłowanie do zabawy - to wszystko sprawia, że golden retrievery cieszą się ogromną popularnością. Dobrze wyszkolony golden jest wspaniałym, chętnym do nauki, łagodnym i pełnym wdzięku towarzyszem człowieka. Doskonale sprawdza się w roli psa rodzinnego i kompana zabaw dla dzieci, a dzięki temu, że chętnie pływa i nigdy nie nudzi go aportowanie, można na niego liczyć podczas polowań.W książce tej znajdziesz informacje nie tylko na temat wzorca rasy i opis jej charakterystycznych cech, ale także jak przygotować się na przyjęcie psa. Jakie zapewnić mu zajęcia? Jak wychowywać i zaspokoić jego podstawowe potrzeby? Opisano w niej również najważniejsze choroby psów i metody ich leczenia, sposoby prawidłowego żywienia i pielęgnacji.
Ikebana, japońska sztuka florystyczna, jest jednym z najbardziej wyrafinowanych wyrazów japońskiej estetyki. Ta wielowiekowa tradycja z biegiem lat przeszła ewolucję dającą początek wielu różnym stylom i coraz bardziej kreatywnym formom. Tworząc kompozycję, musimy pamiętać, że nie odwzorowujemy powierzchownej rzeczywistości roślin, ale wyrażamy ich intymną kwintesencję.
Ta książka przedstawia kompozycje trzech wielkich szkół ikebany: Ikenobo, Ohara i Sogetsu. Fotografowane etap po etapie kompozycje reprezentują różne style i podążają zgodnie z rytmem pór roku. Tradycyjne bądź nowoczesne, zależnie od szkoły, wszystkie posiadają wspólne cechy i wspólny cel, jakim jest poprowadzenie czytelnika krok po kroku w zgłębianiu tej sztuki skłaniającej do zwrócenia uwagi na przemijanie czasu i ulotne piękno.
Po czym można rozpoznać, czy skorupiak na talerzu to homar czy langusta? W jaki sposób należy jeść chleb serwowany przed posiłkiem? Do czego służą poszczególne sztućce? Co zrobić z serwetką, kiedy wstajemy od stołu?
Możemy być pewni, że nikt nie wyprosi nas z eleganckiej restauracji, gdy pomylimy sztućce w trakcie wielodaniowej kolacji. Jednak savoir-vivre przy stole daje poczucie pewności siebie i powoduje, że bezstresowo delektujemy się specjalnościami kuchni.
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzyw
Ciesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rok
Nie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura.
Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii — idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek.
Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie.
Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne.
Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki. Doradzimy, co zrobić, by marynowane ogórki miały niepowtarzalny smak. Dzięki nam dowiesz się, jak zamarynować w alkoholu owoce egzotyczne i grzyby. W książce znajdziesz: najważniejsze zasady konserwowania potraw, szczegółowy kalendarz marynowania produktów, liczne przepisy: łatwe, tradycyjne, nietypowe i ekstrawaganckie.
Pasty przygotowuje się w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie. Autorka książki podaje swoje przepisy na najlepsze klasyczne, szybkie, ekstrawaganckie i słodkie pasty, dipy i kremy. Ze świeżymi serami, zbożami, warzywami, owocami, orzechami są idealne dla tych, którzy szukają urozmaiconej alternatywy dla chleba z masłem, kiełbasą, czy serem. Sycące pasty mięsne i rybne mogą stanowić także smaczny dodatek do obiadów.
W książce zawarto: przepisy na pyszne pasty, sosy, kremy i dipy - idealne dla zwolenników zdrowego odżywiania się; informacje dotyczące wartości odżywczych poszczególnych składników tych rarytasów; przepisy na warianty danego dania i propozycje różnych zestawień smakowych oraz porady dotyczące sposobów podawania tych smakołyków.
Suszenie żywności jest ekonomiczne i znacznie prostsze od wekowania i zamrażania, a suszone produkty zachowują wartości odżywcze i doskonały smak.
Dzięki tej książce poznasz sposoby suszenia żywności: owoców, warzyw, grzybów, ziaren, mięs i ziół. Dowiesz się, jak suszyć produkty w słońcu, piekarniku bądź w suszarce. Opisano w niej metody obróbki wstępnej niezbędnej do tego, by pokarmy zachowały świeży smak i jak najwięcej składników odżywczych. Doradzono, jaką wybrać suszarkę i jak pakować ususzoną żywność.
Autorka książki podpowiada także, jak wykorzystać suszone produkty: podaje przepisy na smaczne potrawy – przekąski, zupy, dania główne, desery, żywność dla niemowląt. Krok po kroku nauczysz się robić m.in. granolę, pomidorowe pesto, suszone mięso indyka, babeczki jabłkowo-wiśniowe, herbatki ziołowe, roladki owocowe, ciasto z dyni i mieszanki na zupę. Z suszonych produktów można zrobić także niebanalne upominki, np. saszetki potpourri.
Książka ta jest doskonała dla każdej dbającej o zdrowe odżywianie, praktycznej gospodyni.
Dzięki sposobom kształtowania roślin istnieje wiele możliwości uatrakcyjnienia zarówno dużych, jak i małych ogrodów, a także tarasów. Formowane krzewy mogą być uprawiane zarówno bezpośrednio w gruncie, jak i w różnego typu naczyniach. Poznanie różnorodności kształtów, jakie można uzyskać, pozwoli na właściwe cięcie i pielęgnację tych wyjątkowych roślin ogrodowych. Dzięki tej książce poznajemy tajniki różnych technik - podcinania, podwiązywania, skręcania oraz spinania – dzięki którym rośliny uzyskają odpowiedni wygląd i pożądany kształt.
W książce zawarto informacje dotyczące podcinania krzewów: z wolnej ręki lub używając szablonów oraz wskazówki, jakie gatunki roślin nadają się do formowania, jakie mają wymagania, a także omówiono najlepsze urządzenia tnące. Na końcu zamieszczono kalendarz prac z opisem najważniejszych czynności do wykonania w ciągu całego roku.
Książka ilustrowana jest kolorowymi zdjęciami i schematami rysunkowymi przedstawiającymi techniki cięcia i najpiękniejsze formy, dzięki którym można nauczyć się samodzielnego wykonania geometrycznych form i rzeźb roślinnych
Poznanie sztuki dekoracyjnego formowania krzewów na pewno sprawi wiele radości każdemu posiadaczowi ogrodu.
Dzięki inspirującym pomysłom przedstawionym w książce dekorowanie świątecznego stołu okaże się wyjątkowo łatwe. Polly Pinder wyjaśnia, jak przygotować wspaniałe ozdoby z koralików, drutu, piasku, świec, nici i papieru. Przejrzyste instrukcje uzupełnione ilustracjami pokazują, jak krok po kroku przygotować wyjątkowe świeczniki, obrączki na serwetki, stroiki, małe pudełeczka i torebki na prezenty i wiele innych projektów na różne okazje. Życzymy magicznych świąt wśród własnoręcznie wykonanych dekoracji!
W dzisiejszych czasach nasz gust i styl życia kształtują zwykle konwencjonalne i przeciętne wzorce rozpropagowane przez kulturę masową. Właśnie dlatego warto poświęcić nieco czasu na twórcze działanie i przekształcanie tego, co codzienne, w coś niepowtarzalnego.W tej książce znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, jak nadać swojemu otoczeniu bardziej osobisty charakter, ozdabiając stare i nowe meble.Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, jak stosując podstawowe techniki zdobienia, zmienić swój drewniany stół, krzesło, stojak na parasole czy szafkę na klucze w wyjątkowy mebel. Nauczysz się malowania, złocenia i decoupage?u. Poznasz sposoby postarzania mebli m.in. za pomocą patyn.W książce opisano narzędzia i materiały niezbędne do pracy. Doradzono, jakich używać podkładów, bejc i lakierów. Wykonanie wszystkich projektów ? zarówno tych dotyczących zdobienia nowych przedmiotów, jak i renowacji starych ? opisano krok po kroku, tak by każdy mógł spróbować swoich artystycznych możliwości.
Co jeśli mój pies...
Pies to najlepszy przyjaciel człowieka. Ale czy człowiek potrafi być przyjacielem swojego psa? Do tego niezbędna jest rzetelna wiedza i zrozumienie psiej psychiki.
W książce tej wspomniano o wszystkich ważnych rzeczach, o których zapomnieli autorzy innych publikacji poświęconych psom. W bardzo ciekawy, zabawny sposób opisano w niej, jak radzić sobie z problemami behawioralnymi naszych czworonogów, chorobami psów, jak postępować w nagłych wypadkach i co zrobić, by sędziwy pies cieszył się pełnią życia.
Porady, zdjęcia i zabawne ilustracje ułatwią nam zrozumienie naszego czworonoga.
Uwaga na cholesterol albo Cholesterol zagrożeniem dla organizmu - od dawna towarzyszą nam takie hasła.
Jest wiele skutecznych lekarstw i innych preparatów, które obinżają poziom cholesterolu we krwi.
Możemy też w inny sposób pozytywnie oddziaływać na wartości cholesterolu bez stosowania lekarstw.
Co pomaga trwale obniżyć jego poziom? Zdrowa dieta i właściwy sposób życia pozwolą nam zmniejszyć ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.
Książka Richarda Boltona to doskonały poradnik dla wszystkich, którzy pragną rozpocząć przygodę z malowaniem akwarelami. Pejzaż, to najchętniej podejmowany przez akwarelistów temat. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego. Zachwyt jakiego doznajemy w kontakcie z naturą, podczas bliższych lub dalszych wycieczek, dla wielu z nas staje się naturalną inspiracją do działalności artystycznej. A przybory akwarelisty doskonale nadają się do zabrania w plener.
Autor krok po kroku, zaczynając od zasad kompozycji, kończąc na wykańczaniu detali, pokazuje, jak tworzyć wspaniałe pejzaże i uchwycić na obrazie piękno natury.
W książce artysta zebrał krajobrazy z różnych stron świata, które mogą być dla nas doskonałą inspiracją, będąc jednocześnie pretekstem do omówienia różnych problemów przed jakimi można stanąć w trakcie tworzenia.
Namaluj pejzaż, który cię zachwycił!
Jesteś singlem. Masz dość odwagi, by żyć po swojemu. Mówisz, co myślisz i pokazujesz, co czujesz. Do szczęścia zmierzasz może nie najprostszą, ale na pewno własną drogą.
W książce tej nie znajdziesz gotowych przepisów na życie ani informacji, jak w ciągu tygodnia spotkać wielką miłość. Jednak rady w niej zawarte mogą ci pomóc zorganizować swoje życie w pojedynkę. Dzięki nim dostrzeżesz plusy bycia singlem i nauczysz się, jak będąc sam, radzić sobie zarówno w pracy, jak i w domu, wśród rodziny i znajomych.A jeśli czujesz, że zaczyna ci brakować towarzystwa, być może zechcesz skorzystać z opisanych w książce sposobów zawierania nowych znajomości, randkowego savoir-vivre'u lub wskazówek, gdzie i jak poznać swoją drugą połówkę.
Jazda w terenie to szczególne wyzwanie dla każdego motocyklisty. Nie ma tu gładkich asfaltowych szos i dobrze wyprofilowanych zakrętów. Są za to różne rodzaje podłoża, przeszkody i problemy, z którymi trzeba sobie radzić. Jazdy w terenie nie da się skalkulować z góry: trzeba bardzo zręcznie łączyć różne techniki jazdy.W książce tej najlepsi fachowcy wyjaśniają, na czym polega jazda w terenie - począwszy od właściwego wyboru motocykla, poprzez techniki podstawowe aż do przygotowania do zawodów. Poszczególne techniki jazdy zostały zilustrowane wieloma zdjęciami i w przystępny sposób omówione. Autor zamieścił też podstawowe informacje o nawigacji i systemach alarmowych, które są istotnym elementem terenowych imprez sportowych.Książka jest niezbędną lekturą dla tych motocyklistów, którzy chcą poprawić swoje umiejętności jazdy terenowej. Opisane techniki jazdy oraz najróżniejsze porady praktyczne pomogą też ambitnym motocyklistom-amatorom przygotować się do zawodów lub rajdów, a także udoskonalić własną technikę jazdy.Właściwe techniki jazdy to podstawowy warunek sukcesu.
Zamki, warownie, twierdze - niemi świadkowie ponadtysiącletniej historii państwa polskiego. Siedziby królewskie, książęce, biskupie oraz rycerskie to perły architektury gotyckiej i renesansowej. Często leżą na niedostępnych wzgórzach lub też na nizinnych równinach, wśród bagien i rzek. Niejednokrotnie zrujnowane, a mimo to nadal zachwycające swoją dostojnością i intrygujące legendami.Autor książki zaprasza w podróż szlakiem warowni i zamków Polski. W przewodniku znajdziesz opisy niemal 300 takich budowli - nie tylko tych powszechnie znanych i odwiedzanych, jak Wawel czy Malbork, ale także tych leżących z dala od turystycznych uczęszczanych tras i czekających na to, by odkryć ich uroki. Podziel pasję autora i wyruszaj, aby poznać te obiekty, które są naszą dumą.Książka zawiera 380 opisów zamków, 470 kolorowych zdjęć, 15 map z lokalizacją obiektów i współrzędne GPS przy każdym opisie obiektu.
Kiedy dziecko zadaje rodzicowi pytania dotyczące sfery intymnej, czyli seksu i miłości oraz trudnych kwestii społecznych, jak przemoc, pedofilia, prostytucja czy śmierć reaguje on zazwyczaj zażenowaniem i bezradnością. Jak zmienić tę sytuację i podchodzić do trudnych rozmów z dzieckiem jak do ciekawego wyzwania, pogłębiania więzi, troskliwego przygotowywania go do życia? W jaki sposób informując dziecko o trudnych zjawiskach społecznych i niebezpieczeństwach nie wzbudzać niepokoju, nie burzyć pozytywnej wizji świata, nie odbierać typowego dzieciom optymizmu? W książce tej rodzice znajdą przystępne wyjaśnienia prawidłowości rozwoju emocjonalnego dziecka, o jakich należy pamiętać omawiając z nim trudne kwestie. Najbardziej pomocne będą przykłady odpowiedzi na dociekliwe trudne dziecięce pytania, ale też pytania, jakie należy zadać dzieciom w tym kontekście. Uśmiech i radość wprowadzają autentyczne anegdoty obrazujące dziecięce spojrzenie na świat, często odmienne od dorosłego, ale równie ciekawe, a na pewno sympatyczne.
Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.
W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. W poradniku tym najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi - od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.
Owoce egzotyczne.
Jeszcze do niedawna rozmaite owoce egzotyczne, jak choćby liczi, granat czy karambola, były u nas zupełnie nieznane albo pojawiały się z rzadka w dobrze zaopatrzonych delikatesach, gdzie stanowiły botaniczną ciekawostkę. Dziś z powodzeniem można uprawiać je w domu.
By na naszym parapecie lub tarasie pojawiły się cytrusy, awokado lub granaty, czasem wystarczy jedynie kilka pestek. W poradniku opisano krok po kroku, jak rozmnażać, pielęgnować i do czego wykorzystywać zarówno popularne, jak i rzadkie owoce egzotyczne.
Clematis.
Powojniki to krzewy lub byliny posiadające niezwykle piękne kwiaty, które mogą występować w wielu kolorach, m.in. białym, żółtym, różowym, czerwonym, niebieskim. Są wspaniałą ozdobą ogrodów, balkonów i tarasów. Powojniki pnące się wzdłuż ogrodzenia chronią przed ciekawskimi spojrzeniami sąsiadów, a wijące się wokół altanki osłaniają przed słońcem.
Storczyki.
Storczyki to jedne z najpiękniejszych kwiatów występujących na Ziemi. Nic zatem dziwnego, że chcemy się nimi otaczać i coraz częściej egzotyczne orchidee zdobią nasze mieszkania i ogrody. Wybierając najpiękniejsze okazy w kwiaciarni czy hipermarkecie, musimy jednak pamiętać, że każdy gatunek czy odmiana ma swoje odrębne wymagania. Poznanie ich oraz zdobycie podstawowych informacji na temat warunków uprawy, pielęgnacji i zwalczania chorób pozwoli na łatwą, przyjemną i efektywną hodowlę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?