Święta to głównie spotkania z najbliższymi, oczywiście przy stole. Niech będą one niezwykłe, zgodne z naszym gustem i upodobaniami, bo od ich urody zależy również nastrój tych chwil. Dodatkowa praca włożona w przygotowanie aranżacji stołu zawsze się opłaci: być może piękno, które jest wokół, sprawi, że będziemy lepsi.
Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla ducha i podniebienia. Będziecie Państwo mieli okazję skosztować postnej kwaśnicy, która zachwyca, frykasów z białej kiełbasy, piwnej polewki, gęsi świętego Marcina, adwentowych pierniczków i wielu innych klasztornych specjałów, polecanych przez Ojca Kazimierza z beskidzkiego klasztoru.
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołabków będzie z Wami!Kasia Bosacka
Bogactwo roślin jest wprost zachwycające!
Dobrze zbilansowana dieta oparta o rośliny to prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dobre samopoczucie, mniej chorób i łatwiejsze ich pokonywanie teraz i w przyszłości.
Magdalena Gembacka na swoim blogu ammniam.pl udowadnia, że zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe do przygotowania i pięknie, kolorowo wygląda. Z roślin potrafi stworzyć obiad dla całej rodziny, wykwintny deser czy świąteczne menu.
Teraz zaprasza do lektury książki i gotowania bez cukru, mąki, białego ryżu oraz produktów przetworzonych.
Uwielbiam słodycze kosmetyczne. Uwielbiam obserwować reakcje osób, które nimi obdarowuję – nigdy nie są do końca pewne, czy dostały coś do jedzenia, czy wręcz przeciwnie. Kiedy jednak odkryją, że to kosmetyki, zakochują się w nich! Bo „słodycze”, którymi się w tej książce dzielę, są wspaniałe! W większości stworzone na bazie naturalnych składników, nie tylko wyglądają ciekawie, ale jeszcze łagodnie i skutecznie pielęgnują ciało. Zapraszam w podróż do mojego świata przepełnionego zapachami i kolorami. Zapraszam do tworzenia i czarowania. Zapraszam do mojej kosmetycznej cukierni!
Adriana Sadkiewicz, autorka
Ewa Aszkiewicz - królowa kuchni polskiej.
Prawie 2 miliony sprzedanych książek tej autorki!
Wyjątkowe przepisy ze szczyptą miłości
W książce znajdują się sprawdzone receptury na zdrowe, pożywne i pyszne dania. Od wspaniałych zup, przez tradycyjne potrawy z kasz po pieczenie i świąteczne słodkości. Receptury mojej babci pozwolą powrócić do smaków dzieciństwa, przypomnieć sobie beztroskie lata, co sprawi, że staną się ulubioną książką w niejednym domu. Ugotuj smakołyki z dawnych lat i ciesz się nimi wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.
Ta pięknie wydana, nostalgiczna książka oferuje tradycyjne, często zapomniane przepisy. Dodatkowo zawiera liczne wskazówki i rady kulinarne doświadczonej gospodyni.
Zainspiruj się! Jedz zdrowo, jedz sezonowo i lokalnie, bo o to właśnie chodzi w paleo.
„Dieta paleo to odpowiedź na coraz bardziej zmodyfikowaną żywność i zanieczyszczone środowisko. Nie chodzi w niej bynajmniej o jedzenie mamuta, polowanie i spanie w szałasie, lecz o względny powrót do naturalności, na tyle, na ile to jest możliwe. Kiedy potrzebuję więcej węglowodanów, sięgam po ziemniaki, bataty, owoce, miód. Nie liczę kalorii, nie liczę makroskładników, każdego dnia moje ciało mi podpowiada, czego potrzebuje - Iwona Wierzbicka
„W książce znalazły się wyczerpujące informacje na temat paleo dzięki Iwonie, która dzieli się swoją bogatą wiedzą i doświadczeniem z codziennej pracy z pacjentami. Z kolei ja w części praktycznej przekazuję swój warsztat i efekt kilkumiesięcznej pracy nad przepisami i zdjęciami. Zależało mi na tym, aby osadzić dietę paleo w naszych polskich realiach, więc korzystałam przede wszystkim z potraw, które znały nasze mamy, babcie i prababcie." - Katarzyna Karus-Wysocka
Łagodzenie objawów, skuteczna walka z chorobami i wzmacnianie odporności organizmu bez lekarstw i substancji syntetycznych! W "Księdze zdrowia" przedstawiono 712 preparatów ziołowych i opisano je wraz z ich odpowiednikami farmaceutycznymi, dzięki czemu każdy może je porównać i wybrać najlepszą dla siebie kurację.
Jest to kolejna książka w serii „…izmy” - dwie poprzednie dotyczyły sztuki i architektury. W tym tomie znajdują się informacje o religiach świata, ich pochodzeniu, prawdach wiary, sztuce i architekturze z nimi związanymi. Materiał został w tej książce uporządkowany w kilku rozdziałach poświęconych kolejno judaizmowi, chrześcijaństwu, islamowi, buddyzmowi, hinduizmowi i wielu innym religiom. Każdy z tych rozdziałów jest podzielony na części poświęcone rozmaitym odłamom danego wyznania i sektom. Opisana została również geneza, cechy szczególne i wyróżniające każde wyznanie spośród innych religii. Prezentacje wzbogacono o mapy z zaznaczonymi miejscami powstania określonego wyznania oraz o tablice chronologiczne z okresem, w jakim kształtowała się dana religia.
Aby Twoje jedzenie było rozkoszą dla podniebienia, ucztą dla zmysłów, a ciału dostarczyło zdrowia. Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować wspaniałe i zdrowe potrawy, którymi zachwycisz rodzinę i przyjaciół. Dzięki nowym i sprawdzonym przepisom przygotujesz z dostępnych w naszych sklepach składników wyśmienite dania z grilla.
Zostań Mistrzem Sztuki Kulinarnej już dziś!
Bożena Dykiel wraz z autorami radzi, jak zorganizować udane przyjęcie i przygotować wyśmienite dania, którymi oczarujesz swoich gości. Sprawdzone przepisy kuchni polskiej, które doskonale nadają się na przyjęcia, nie tylko rodzinne 100 przepisów, porad i pomysłów - idealnych na święta i uroczystości - wybierz odpowiednie potrawy i dekorację stołu 100 fotografii - każdy przepis i aranżacja stołu przedstawione są na kolorowej fotografii; zobacz, jak przygotować przyjęcie.
Leksykon. Flagi świata to jedna z tych książek, które zawsze warto mieć pod ręką!
W poręcznym tomie znajdziesz to co niezbędne:
* barwne ilustracje i syntetyczne opisy sztandarów narodowych 194 państw i 32 terytoriów zależnych oraz dwóch państw nieuznawanych przez społeczność międzynarodową, a także 14 najważniejszych organizacji międzynarodowych: politycznych, gospodarczych, militarnych, humanitarnych, kulturalnych i sportowych
* krótkie prezentacje każdej flagi: szczegółowy opis wyglądu, historię powstania, analizę znaczenia i symboliki kolorów użytych w kompozycji, proporcje wymiarów
* zestaw podstawowych informacji o wszystkich prezentowanych państwach i terytoriach zależnych: stolica, powierzchnia, liczba ludności, waluta oraz język urzędowy
100 mil na Krecie, oregano na kilogramy i rośliny na talerzu, czyli zdrowe serce.
Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć radość jedzenia z dbałością o serce i jak zrealizować postanowienie, aby „zdrowiej żyć“, ta książka jest dla Ciebie. Znajdziesz tu 120 przepisów na dania przygotowane przez pasjonatów diety roślinnej i ultramaratończyków Violettę i Roberta. Wspiera ich zespół naukowy pod przewodnictwem prof. kardiologii Artura Mamcarza.
Dowiedz się więcej o (dobrej) sile nawyków, naucz się skutecznie czytać etykiety i sprawdź, dlaczego warto zrezygnować z soli. Zainspiruj się i działaj już od dziś.
Odkryj w sobie artystę i rozwijaj talent ze Sztuką rysowania.
Sztuka rysowania to nieoceniona pomoc zarówno dla początkujących twórców, jak i dla tych, którzy pierwsze artystyczne próby mają już za sobą, ale chcą rozwijać swój warsztat.
Autor wprowadza w tajniki rysowania, podpowiada, jak zorganizować stanowisko pracy i jakie przybory wybrać, a następnie, zaczynając od najprostszych przykładów, pokazuje krok po kroku drogę od szkicu do gotowego dzieła.
Dzięki bogatemu zestawowi ćwiczeń, rysowanie roślin, zwierząt, portretów, postaci w ruchu, pejzaży i martwej natury zamienia się w fascynującą artystyczną przygodę.
Rysując wraz autorem, poznasz stopniowo najważniejsze techniki, zasady i pojęcia, a także rozmaite artystyczne chwyty, dzięki którym powstaje oryginalne, intrygujące dzieło.
Dzięki tej książce możesz uratować komuś życie!
Często, gdy zdarza się wypadek, boimy się udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym, ponieważ paraliżuje nas strach oraz brak odpowiedniej wiedzy. Książka, która trzymacie w rękach, zawiera podstawowe informacje z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej udzielanej na miejscu zdarzenia przez osoby, które nie zajmują się ratownictwem zawodowo. Dzięki niej, krok po kroku, dowiecie się, jak zachować się w konkretnej sytuacji, m.in. jak zabezpieczyć miejsce wypadku, ocenić stan poszkodowanego i właściwie udzielić pierwszej pomocy.
Tę pierwszą i jedyną w swoim rodzaju kolorowankę inspirowaną „Vogiem” stworzył profesor Iain R. Webb, znany pisarz, redaktor i koneser mody.
Jego odręczne, stylowe szkice są wzorowane na ikonicznych fasonach strojów publikowanych w „Vogue’u” w latach pięćdziesiątych XX wieku – w erze chłodnej elegancji, posągowej figury w kształcie klepsydry oraz kapeluszy i długich rękawiczek (które do dziś święcą triumfy w pracach m.in. Prady, Dolce & Gabbana czy Rafa Simonsa).
Książka prezentuje olśniewające kreacje balowe, kuszące suknie koktajlowe, dopasowane kostiumy, odważne garnitury i intrygujące dodatki, zaprojektowane przez takie sławy świata mody, jak Christian Dior, Balenciaga, Givenchy czy Chanel. Wszystkie modele opatrzono wskazówkami i poradami zaczerpniętymi z dawnych numerów pisma – z perspektywy czasu niekiedy dość zabawnymi.
Kolorowy świat „Vogue’a” zaprasza do spróbowania swoich sił w projektowaniu. Można pokolorować wszystkie kreacje w duchu ówczesnej mody w oparciu o ich rzeczywiste odpowiedniki albo popuścić wodze fantazji, dobierając własne wzory i kolory. To idealny prezent dla każdego miłośnika mody i historii mody, zwłaszcza stylu retro oraz vintage.
Produkcja cydru ma tysiącletnią tradycję, a w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Stephen Wood wraz z ekipą Farnum Hill Ciders podpowiadają w tej książce, jak robić go domowym sposobem. Przekonasz się, że to całkiem proste. Wystarczy zaledwie kilka składników i parę sprzętów. Cała tajemnica tkwi bowiem w jabłkach.
W tej książce znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące produkcji, oraz rady, jak profesjonalnie smakować cydr.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?