Do ekskluzywnej prywatnej szkoły trafiają uczniowie z biednych dzielnic. Zderzenie dwóch światów, różnica kultur, nieuczciwa konkurencja, nieszczęśliwa miłość, zazdrość. Do czego doprowadzi ta burza negatywnych emocji u młodzieży?
Oglądałeś serial Szkoła dla elity?
Czy na pewno wiesz wszystko o zabójstwie Mariny?
W szkole był jeszcze ktoś, kto życzył jej śmierci… W cieniu szkolnych gwiazd żyją przecież też inni uczniowie…
Poznaj całą historię!
Paula cierpi z powodu nieszczęśliwej miłości, o której nie może nikomu powiedzieć. Janine, dziewczyna w rozmiarze 40, skrywa tajemnicę, której ujawnienie naraziłoby ją na niebezpieczeństwo. Jej przyjaciel Gorka, ogarnięty obsesją na punkcie seksu, zaczyna czuć coś więcej do nieodpowiedniej osoby, a Mario, drugoroczniak i ekspert od prześladowania innych, odkrywa, że po raz pierwszy sam padł ofiarą szantażu. Na Maríę Elenę wszyscy w Las Encinas mówią Melena (Czupryna), bo kiedyś z powodu problemów emocjonalnych straciła włosy. Nikt jednak nie wie, że za fasadą bogactwa i przepychu kryje się smutna historia rodzinna.
Czy Melena, Janine, Mario, Paula i Gorka są zamieszani w zabójstwo? Jaką tajemnicę skrywa pamiętnik, który trafił w ręce policji? Czy autor dziennika ma coś wspólnego ze zbrodnią, czy to tylko kolejna intryga? Trzeba będzie wrócić na początek roku szkolnego, by połączyć elementy łamigłówki i poznać całą prawdę.
Gotowanie to wieczna przygoda! A gotowanie z produktów, których zwykle w swojej kuchni używa Małgorzata Kalemba-Drożdż, to przygoda niebanalna! W naszych ogrodach kryje się nieprzebrane bogactwo smaków. Pyszne rośliny, nieraz pogardzane lub niepodejrzewane o to, że są jadalne, rosną przecież tuż obok nas! Szczaw, mirabelki, zielone pomidory, niedojrzałe orzechy, rośliny ozdobne, owoce rzodkiewki, natka marchewki, czosnek niedźwiedzi, chmiel, topinambur i fiołki. Autorka wyczarowała z nich 237 przepisów. Interesujące smaki, oryginalne struktury i zdrowotne właściwości zaskoczą i oczarują każdego, kto ceni wartościowe i smaczne potrawy. Tartaletki z musem czekoladowo-śliwkowym i konfiturą szczawiową. Wino z mirabelek. Chutney z zielonych orzechów. Smażone łuszyny rzodkiewki i kwiaty marchwi. Hummus z topinamburu. Carpaccio wołowe z nasturcją i marynowanymi cebulkami powietrznymi lilii tygrysiej. Czekoladki chmielowe. Guacamole z czosnkiem niedźwiedzim. Fiołkowe risotto z krewetkami Smacznego!
Katarzyna Biłas, autorka książki "Bez cukru a słodkie", po raz kolejny udowadnia, że można schudnąć bez rezygnacji z kulinarnych przyjemności! Jeśli wydaje ci się, że będąc na diecie musisz zrezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw, ta książka jest dla ciebie! Bigos, karkówka, kluski śląskie czy dania z makaronem również mogą znaleźć stałe miejsce w zdrowym jadłospisie, o ile tylko nauczysz się odpowiednio je przyrządzać oraz w zrównoważony sposób łączyć z innymi potrawami. Dzięki tej książce poznasz niemal 120 przepisów na pełnowartościowe dania obiadowe, które nie tuczą, a nadal są pyszne. Znajdziesz wśród nich posiłki mięsne i wegetariańskie, makarony, zapiekanki, faszerowane warzywa, zupy i surówki, a także zdrowsze wersje fast foodów. Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę bez diet i wyrzeczeń!
Rowerem po górach dla początkujących i średnio zaawansowanych! Ponad 40 precyzyjnie opisanych tras w 13 regionach Polski.Naucz się jeździć na rowerze. Nigdy tego nie pożałujesz.MARK TWAINKolarstwo górskie jest dla każdego, także dla zupełnego amatora!Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z górskimi wyprawami rowerowymi, przewodnik pomoże ci wybrać najlepszą trasę.Cross-country, enduro czy downhill?Poczuj wolność podczas przemierzania kolejnych górskich kilometrów na dwóch kółkach.Znajdź najbliższy pumptrack!Specjalnie wyprofilowane tory przeszkód pozwalają na doskonalenie techniki jazdy górskiej w mieście. U nas znajdziesz te najciekawsze!Odkryj bike parki!Choć to miejsca głównie dla średnio zaawansowanych i dobrze jeżdżących rowerzystów, większość z nich przygotowała także trasy dla początkujących. Poznasz te najlepsze dla siebie!Ucz się jeździć od mistrza!Poznaj techniki, które pozwolą ci szybciej nauczyć się podstawowych zasad jazdy lub przypomnieć je sobie przed sezonem. W przewodniku znajdziesz multimedialne ikonki z lekcjami wideo prowadzonymi m.in. przez Szymona Kobylarskiego i Wojtka Czermaka, wielokrotnego medalisty i reprezentanta Polski w zjeździe rowerowym.
nasz już podstawy pielęgnacji skóry? Wiesz, czego potrzebuje twoja cera? Pora pójść krok dalej!
Barbara Kwiatkowska, autorka bestsellerowego poradnika "Skóra. Azjatycka pielęgnacja po polsku", w swojej nowej książce pokaże ci, jak dbać o cerę w zależności od pory roku.
Z tej książki dowiesz się, jak:
skomponować idealne kuracje pielęgnacyjne na każdą porę roku zregenerować poszarzałą po zimie skórę i pozbyć się przebarwień uzyskać piękną i zdrową opaleniznę utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry, ochronić ją przed przesuszeniem i mrozem zainspirować się azjatycką szkołą pielęgnacji i dostosować ją do swoich potrzeb. W książce znajdziesz polecane przez ekspertkę sprawdzone kosmetyki, które możesz kupić w drogerii, supermarkecie lub w sklepie internetowym.
Zdrowa, promienna skóra nigdy nie jest dziełem przypadku!
Chleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz!
Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne.
Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami!
Otwórz swoją domową piekarnię już dziś!
Sześć gorących historii, które rozgrzeją cię w niejeden zimny wieczór… Przypadkowe spotkanie, niechciane towarzystwo na biwaku czy nawet dramatyczna ucieczka od wydarzeń z przeszłości – nigdy nie wiadomo, w jakich okolicznościach można poznać kogoś, kto rozbudzi zupełnie nieoczekiwane pragnienia. Co stanie się, kiedy bohaterki postanowią poddać się namiętności? Dla jednych to zakazany owoc, dla innych obustronna transakcja lub wejście drugi raz do tej samej rzeki. Konsekwencje mogą być jednak nieoczekiwane – przekonaj się sama…
Czy można wejść dwa razy do Tej samej rzeki? Nowa powieść Edyty Świętek!
Małgorzata odlicza dni do momentu, kiedy będzie mogła opuścić męża. Jej związek, choć na pozór idealny, przepełniony jest strachem i przemocą, a małżeńskie więzy podtrzymuje tylko troska o niepełnoletniego syna.
Całkowicie uzależniona od męża, jedynie w pracy czuje się spełniona i potrzebna. Gdy do biura zostaje przyjęty nowy pracownik, Małgosi szybciej bije serce. Ma wrażenie, jakby znała Darka od zawsze. Dwójka szybko znajduje wspólny język i nawiązuje bliższą znajomość. Łączy ich wiele, a najbardziej: nieszczęśliwa miłość. Ona ma męża tyrana, on – chorą żonę, której nie kocha.
Oboje wiedzą, że razem mieliby szansę na upragnione szczęście, jednak kierując się dobrem swoich rodzin, postanawiają zakończyć relację zanim będzie za późno…
Czy uda im się zapomnieć o łączącym ich uczuciu? W jaki sposób maskuje się przemoc domowa? Czy małżeństwo bez miłości jest odpowiedzialną decyzją? Czy geny wpływają na nasze relacje?
Opowieść, która wbrew wszystkiemu daje nadzieję.
Anka Skakanka odbiera świat trochę inaczej. Ale tak samo jak wszystkie dzieci wraz z 8-letnią siostrą Bożenką kocha zwierzaki i na zabój przyjaźni się z Frankiem Zezikiem. Nie posiada się ze szczęścia, gdy pod jej nogami ląduje piszcząca kulka...Nowy cykl, nowa bohaterka ale i starzy znajomi, których poznaliśmy dzięki niezwykłej Zezi. Ta historia to promyk światła w mrocznym świecie, w którym wszyscy chowają się w domach ze względu na tajemniczy wirus, a dorośli obawiają się o pracę.
Podobał Ci się serial Unorthodox? Przeczytaj tę książkę. Poznaj historie Polek, które zakochały się nie tylko w Żydach, ale i w żydowskiej religii oraz kulturze. Ślub pod chupą, peruka, koszerowanie mięsa, Tora – oto słownik pojęć żydowskich, które często pojawiają się w tej książce. Jej bohaterki wybrały judaizm, a więc w świetle prawa religijnego są Żydówkami. Noszą dwa imiona – dawne polskie i nowe żydowskie. Mówią o tym, jak wygląda ich codzienność, miłość, wychowywanie dzieci, relacje z rodzinami mieszkającymi w Polsce. Ich historie zaskakują, wciągają i zabierają czytelnika w podróż nie tylko do innego Izraela, ale wręcz do innego świata. Miriam, Rachel, Batya, Ruth, Tamar, Or, Keren i Avigail to kobiety, które uciekają – od liberalnej społeczności pozbawionej jasnych reguł do miejsca, gdzie obowiązują tradycja, twarde zasady i ścisłe instrukcje. Dlaczego? O tym jest ta książka.
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki Fit przepisy od baletnicy, powraca z porcją nowych przepisów!Dieta baletnicy musi być odżywcza, dawać energię do treningów, a przy tym pozwalać na zachowanie smukłej sylwetki. Okazuje się, że żeby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, prawidłową wagę i siłę fizyczną, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad. Poznaj jedną z najważniejszych z nich: jedz sezonowo!To właśnie świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw są najlepszym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są tanie i łatwo dostępne. Korzystając z sezonowych produktów, przygotujesz zdrowe i urozmaicone potrawy o każdej porze roku i dnia.W środku znajdziesz:100 pomysłów na fit śniadania, obiady, kolacje i desery przygotowane z sezonowych i łatwo dostępnych produktów, w tym dania mięsne i wegetariańskie,potrawy, które są odpowiednie dla całej rodziny, a większość możesz zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły,kaloryczność i wartości odżywcze wszystkich dań,praktyczne kuchenne porady oraz wskazówki, jak się odżywiać, by utrzymać talię baletnicy!
Miał 36 lat, gdy zbankrutował. Stracił dom, samochód, źródło utrzymania. To była trauma, z której trudno się podnieść. Długi spłacał kilkanaście lat. Dziś Fryderyk Karzełek, trener i mentor biznesu, swoją własną historią pokazuje, że problemy mogą wyjść nam na dobre. Nawet w czasach lockdownu i pandemii, które zmieniły nasz sposób funkcjonowania w pracy, życiu prywatnym i biznesie. Dzięki tej książce dowiesz się, jak: poradzić sobie z kłopotami, by ostatecznie w nich nie utonąć, zbudować wewnętrzną siłę w trudnych czasach, przygotować ciało i psychikę do działania, gdy nic nam nie sprzyja, znajdować szanse tam, gdzie inni widzą przeszkody, rozpoznać, że czas już odpuścić, „zejść ze zdechłego konia” i zacząć wszystko na nowo. Gdy znajdujemy się w trudnej sytuacji, czujemy gniew, przerażenie, strach. Walczymy o przetrwanie i przestajemy myśleć racjonalnie. W kryzysie działamy w trybie awaryjnym, który ogranicza nasz sposób postrzegania rzeczywistości. Ale wszystkie cele, jakie mamy są „opakowane” w przeszkody. Chodzi o to, by wypracować sobie nawyk radzenia sobie z nimi i nauczyć się traktować je nie jak koniec świata, lecz ważną lekcję.
Szeroko rozumiana Skandynawia jest oazą szczęścia, co potwierdzają wszystkie rankingi prezentujące poziom zadowolenia z życia poszczególnych narodów. Jak więc przeżywają szczęście na Północy? Przedstawiamy znakomite reportaże i fascynujące rozmowy ze Skandynawami. Zebraną w nich wiedzę bardzo szybko możesz wykorzystać w praktyce, by stworzyć własną sielankę. Autorki na co dzień mieszkające m.in. w Danii, Finlandii czy na Wyspach Owczych zapraszają cię w niezwykłą podróż duchową i kulinarną bez wychodzenia z domu. Dzięki nim zrozumiesz, że w basenie wszyscy jesteśmy równi (Islandia) i staniesz się mistrzem pozytywnego dystansu społecznego (Szwecja). A jeśli narzekasz, to przestaniesz (Norwegia). Obiecujemy (Pascal). Na Północy najcieplej! No i Codziennie jest piątek! Często bywam w Polsce i kocham ją za piękną architekturę i bardzo pomocnych ludzi. Z niecierpliwością czekam na każdą podróż do Polski i jestem wiecznie wdzięczna, że ten kraj istnieje. May-Linn Aaslie, Norwegia Co cię interesuje w krajach nordyckich? Socjaldemokracja? Obyczaje? Uchodźcy? Elfy? Wzornictwo? Przepisy kulinarne? Hygge? Sisu? Fika? Lagom? Wszystko to znajdziesz w tej książce! A jeśli jeszcze nie interesuje cię nic, tym bardziej warto ją przeczytać. Wojciech Orliński, dziennikarz
Nowe wydanie powieści Nataszy Sochy Rewelacyjna książka o kobietach takich jak ty! Czasem gorzka, czasem bardzo słodka – jak życie. Nie mogłam się oderwać! Magdalena Witkiewicz Wiktoria – architekt z wykształcenia, kura domowa z konieczności – wiedzie idealne życie u boku Tymona. Spełnia jego zachcianki, prowadzi perfekcyjny dom i rozróżnia wszystkie rodzaje garnków. Gdy pewnego dnia mąż oświadcza jej, że oczarowała go kognitywna inteligencja niejakiej Anny, życie Wiktorii zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni. Zraniona i nieszczęśliwa zaszywa się w malowniczej niemieckiej wiosce, gdzie poznaje inne kury domowe, równie zagubione i sfrustrowane. Razem rozpoczynają dość ryzykowną przygodę – gotowanie topless w weneckich maskach przed kamerą, a filmy umieszczają w Internecie... Czy będzie to sposób na nowe życie? Czy cztery kury domowe znowu poczują się atrakcyjnymi kobietami? Czy odnajdą szczęście i własną seksualność? Natasza Socha (aż chciałoby się powiedzieć: ta nasza Socha!) niczym J-23 penetruje zagranicę, wiele przy tym mówiąc o Polkach i Polakach. To proza bardzo mi bliska: bez zbędnych określeń, ostra, celna, ironiczna. Lekko wciąga i trzyma do końca. Henryk Sawka
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię.Tessa Capponi-BorawskaLitry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winieTa książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt.Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite wystarczy kilka elementów, aby stworzyć wyjątkowe danie. Nie potrzeba całego arsenału składników, ale umiejętności wyciągnięcia z produktu esencji smaku. Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przede wszystkim miłość dla tych, których karmimy.Flavia Borawska szefowa kuchni, absolwentka akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, laureatka tytułu Kobieta Szef 2020 polskiej edycji przewodnika Gault et Millau. Do swojej kuchni wprowadza nie tylko włoskie smaki, ale i inspiracje z różnych stron świata.Małgosia Minta reporterka, autorka książek, specjalistka w dziedzinie trendów, autorka popularnego bloga Minta Eats. Nie może żyć bez masła, pomidorów i podróży.
Sergio Marquina, lepiej znany jako Profesor – mózg największego napadu w dziejach Hiszpanii, jako chłopiec spędził wiele miesięcy w szpitalu Świętego Jana Bożego w San Sebastián. Tam poznał Jera Lamarkę, z którym połączyła go przyjaźń.
Gdy Jero przeżywał ciężkie chwile, Sergio, który już wtedy wyróżniał się błyskotliwym intelektem, wymyślał gry, by zająć umysł przyjaciela. Czasem z kolei oczy Sergia zasnuwała mgła – a wtedy Jero pokazywał mu, jak składać figurki origami.
Minął już jakiś czas od napadu na Mennicę Narodową. Dzisiaj, kiedy Jero kończy sprzątać warsztat motocyklowy, który musi zamknąć, nieoczekiwanie otrzymuje przesyłkę. W środku znajduje list bez podpisu, notes, zamkniętą na kłódkę blaszaną puszkę, zdjęcie maski Dalego i czerwonego ptaszka z papieru.
Jero nie ma wątpliwości. Gdzieś tam Sergio schował dla niego część łupu, jego nową szansę. Musi tylko odczytać ślady, które do niego prowadzą.
A ty?
Potrafisz rozwikłać zagadkę?
W rutynie życia łatwo zapomnieć o swoich pragnieniach. Niektóre bohaterki oddają się namiętności po pierwszym spotkaniu, inne odkrywają ją na nowo po latach wspólnego życia. Wszystkie pragną miłości i spełnienia. Nieważne czy znalezionej w romantycznym hotelu, w podróży czy w blasku świec własnego domu. Ważne, że każda z nich ma odwagę, by przeżyć piękne chwile.
Polska poza miastem. Wyjątkowe pomysły na weekendy i wakacjeWyjątkowe pomysły na weekendy i wakacjeWycieczka z dziećmi czy weekend we dwoje?Chcesz zobaczyć coś ciekawego czy odpocząć wśród zieleni?Możesz też skosztować wszystkiego po trochu.Wybierz to, co cię interesuje co weekend inna wycieczka!#zostanwPolsce
Jeśli nie wezmę ślubu teraz, to już chyba nigdy!Alisa w końcu doczekała się tego, czego od dawna pragnęła po dziewięciu latach jej chłopak jej się oświadczył. Wydaje się, że teraz nic nie może stanąć na drodze do ich wymarzonego ślubu. Przygotowania ruszają pełną parą.Kto przecież przejmowałby się nieznanym wirusem, który szaleje gdzieś na drugim końcu świata?
Można się pokłócić, potem się pogodzić. Można zbudować dom i go zburzyć. Ale nic, nikt i nigdy nie cofnie człowieka, który znalazł się po drugiej stronie życia. To jest powód, żeby z całych sił walczyć o każde ludzkie istnienie mówi profesor Alicja Chybicka, onkolog dziecięcy, hematolog, pediatra, immunolog, specjalista medycyny paliatywnej.Trudno policzyć, ile dzieci wyleczyła z ciężkich, śmiertelnie groźnych chorób nowotworowych. Niektóre z nich miały zaledwie kilkanaście procent na przeżycie. Dziś studiują, pracują, nagrywają teledyski, jeżdżą konno. I chcą być onkologami.Ta książka wyjaśnia, dlaczego szanse leczenia chorób nowotworowych u dzieci były bardzo niskie i jakie przełomy w medycynie zaczęły odwracać ten trend.To również opowieści pacjentów, którzy dają świadectwo tego, że dzięki nadziei i determinacji walkę z rakiem można wygrać.Chciałabym z wysokości ośmiotysięcznika zobaczyć świat, w którym już nigdy żadne dziecko nie zachoruje na nowotwór. W którym my, lekarze onkolodzy dziecięcy, już nie będziemy potrzebni.Prowadzę wojnę z panem Bogiem o każde ludzkie istnienie po to, by mogło pozostać na tym świecie jak najdłużej.prof. Alicja Chybicka
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?