Książka adresowana nie tylko do osób cierpiących na celiakię, ale także do tych, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową.
Jako pieczywo na kanapki do szkoły czy pracy polecamy chleb z kaszy jaglanej, a na pożywny obiad dla całej rodziny proponujemy pierogi gryczane z twarogiem. Z kolei na popołudniowe spotkanie z przyjaciółkami możesz przygotować babeczki z kremem cytrynowym i bezą.
Dzięki starannie opracowanym przepisom wszystkie proponowane dania bez trudu przyrządzisz samodzielnie.
Piękna książka, bez której nie sposób sobie wyobrazić kanonu literatury dziecięcej i młodzieżowej.
Ta uniwersalna opowieść o przyjaźni i odpowiedzialności już od pokoleń wzrusza czytelników na całym świecie.
Chcesz odżywiać się zdrowo, ale pracujesz i nie masz czasu na planowanie oraz przygotowywanie posiłków? Sięgnij po tę książkę. Dowiesz się, jak komponować jadłospis, by znalazły się w nim wszystkie niezbędne składniki, a także jak organizować domowe gotowanie, gdy masz bardzo dużo obowiązków na głowie. Wypróbuj znakomite przepisy na szybkie i zdrowe pasty kanapkowe, sałatki, zupy, dania obiadowe i smaczne słodkości, które z pewnością zasmakują tobie i twoim najbliższym.Magdalena Grzegorczyk od ponad 6 lat prowadzi Skutecznie.Tv, jeden z najpopularniejszych kanałów kulinarnych na polskim YouTube, oraz Gotuj.Skutecznie.Tv - również cieszący się dużym powodzeniem blog z przepisami i poradami. W tym czasie udało się jej zgromadzić wierną publiczność kilkudziesięciu tysięcy osób. Blog odwiedza miesięcznie kilkaset tysięcy czytelników, a filmy miały już ponad 50 milionów wyświetleń.
Indyk, kaczka i gęś to polski drób o wyjątkowych zaletach smakowych.
Przedstawiamy przepisy na wykwintne dania - faszerowanego indyka, gęś świąteczną czy kaczkę z jabłkami. Na codzienny obiad niezła jest gęsina duszona z kaszą i pieczarkami, sznycle z piersi indyka lub kaczka w kapuście.
Wieprzowina polskiej produkcji słynie z dobrej jakości i wybornego smaku. Przedstawiamy szeroki wybór dań z szynki, polędwicy, łopatki, karkówki czy żeberek.Znajdziecie tu przepisy na świąteczne pieczenie, tradycyjne kotlety i smakowite gulasze z dodatkiem warzyw.
Carla Bardi tym razem prezentuje ponad 100 przepisów na pizze, burgery i meksykańskie nachos. Receptury przedstawione na kolorowych fotografiach w pełni oddają wygląd gotowego dania.
Ćwiczenia relaksacyjne i porady antystresowe na cały rokMandale, joga, malowanie, ćwiczenia oddechowe, ćwiczenia relaksacyjne, tai-chi, medytacja, muzykoterapia Poznaj różne metody terapii przez sztukę, aby najbliższy rok upłynął ci bez stresu. Książka podzielona jest na 52 rozdziały tygodnie. Dzięki temu co tydzień zapoznasz się z nowymi ćwiczeniami, wskazówkami coachingowymi, poradami z kosmetyki naturalnej, przepisami uwzględniającymi zasady zdrowego żywienia i radami dotyczącymi przeciwdziałania stresowi.
Miniksiążka maksiwiedza.Mnóstwo informacji o astronomii - galaktykach, gwiazdach, planetach, supernowych i czarnych dziurach - a także fakty z historii podboju kosmosu.Przewodnik po Układzie Słonecznym i odległych zakątkach Wszechświata.Setki zdjęć i ilustracji.Zaskakujące ciekawostki.
Obecnie powszechnie przyjmuje się, że dieta oparta na zbożach, owocach i warzywach strączkowych to przepustka do zdrowia i witalności. Zważywszy na ograniczony wpływ tego rodzaju diety na środowisko, jest to niemalże wybór nieunikniony. Filozofia czy korzyści zdrowotne?Weganizm łączy obie te cechy, o ile tylko ma się świadomość zarówno związanych z nim korzyści, jak i komplikacji.
Leksykon win to przewodnik po krajach i regionach winiarskich. Opisuje najciekawsze wina i ich producentów.Nie ma przy tym ambicji zastępowania klasycznych przewodników i punktowych rankingów. Jest to przewodnik subiektywny, pokazujący świat win taki, jakim widzi go autor.Podobno pierwszym plantatorem winorośli był Noe. Uprawiając winne krzewy na zboczach Kaukazu, gdzie znalazł się, uratowany z potopu, przypadkiem odkrył odurzające właściwości sfermentowanego soku z winogron. I musi być ziarno prawdy w starej opowieści, ponieważ właśnie w Gruzji znaleziono, jak dotąd najstarsze, pochodzące z siódmego tysiąclecia przed Chrystusem, świadectwa wytwarzania wina. Zaś co do samego słowa `wino`, do dziś trwają spory o jego etymologię. Część ekspertów wywodzi je z sanskrytu, od słowa vena, którym określano odurzający napój, przygotowany z soku nieznanej rośliny. Inni badacze skłonni są autorstwo przyznać Hetytom, którzy klinowym pismem zapisali na glinianych tabliczkach nazwę wee-an.Jakkolwiek było, do zastanowienia zmusza fakt, że nazwa tego trunku brzmi niemal jednakowo we wszystkich językach europejskich. Poczynając od polskiego wino, poprzez łacińskie winum, greckie woinos, hiszpańskie i włoskie vino, niemieckie wein, angielskie wine i oczywiście francuskie vin, wszystkie te określenia niezbicie dowodzą wspólnego pochodzenia. Świadczą też o tym jak ważną rolę pełniło wino w kulturze, religii i cywilizacji. (fragm..)
Baśniowa opowieść o złotowłosym chłopcu, traktująca o przyjaźni, miłości, odpowiedzialności, samotności i cierpieniu. Klasyka literatury, która poruszy i małych, i dorosłych czytelników. Wyjątkowe wydanie z nowymi ilustracjami połączonymi z ilustracjami autora.
"Domowe wędliny" to wspaniałe pomysły na wędliny, smarówki i rozmaite dodatki domowego wyrobu.
Ty także chcesz, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso?
W tej książce otrzymasz niezbędne i jasne wskazówki. Dzięki nim możesz zostać mistrzem domowego masarstwa!
Poznaj zasady, fakty, sprytne wskazówki, które wprowadzą cię do świata Pokmon GO.Książka dla wszystkich fanów Pokmon GO. Zawiera zasady gry, sprytne wskazówki i porady, dzięki którym początkujący gracz opanuje podstawy gry i nauczy się w pełni wykorzystywać aplikację, by przejść do bardziej zaawansowanych taktyk i strategii. Znajdują się w niej także metryczki, które ułatwią rejestrację złapanych Pokmonów i zapamiętanie, gdzie zostały złowione i jak spisywały się w pojedynkach.Na punkcie tej gry oszalał cały świat!
Każdy z domowników może wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego, a posiłek przyrządzony z sercem jest najlepszym sposobem na zgromadzenie bliskich przy stole.W tej książce znajdziesz zestawy obiadowe w tradycyjnym wydaniu, czyli składające się z zupy, drugiego dania i deseru.Dzięki naszym przepisom już nigdy nie będziesz się zastanawiać, co zrobić dziś na obiad.
Roślinożerca / Mięsożerca to dwustronna książka kucharska. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie kuchnię dzielą ze sobą miłośnik mięsa i weganin. Może być też interesującą propozycją dla osób, które chcą zmienić swoją dietę lub korzystać z zalet obu stylów żywienia. Połowa książki poświęcona jest przepisom na znakomite dania dla mięsożerców - znajdują się tam zarówno propozycje klasycznych mięsnych dań, jak i nietuzinkowe pomysły na nowe, oryginalne potrawy. Druga połowa zaś to kulinarny raj dla wszystkich roślinożerców - zawiera przepisy na naprawdę pyszne dania wegańskie, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne gusta.
TO ATLAS, DZIĘKI KTÓREMU ODKRYJESZ WSZYSTKIE NAJLEPSZE POTRAWY ŚWIATAIlustracje Febe Sillani poprowadzą czytelników w podróż po magicznej krainie potraw i ich składników, roślin i zwierząt, które stanowią przysmaki w różnych częściach świata: w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie, Azji, Afryce oraz Australii i Oceanii.Rozdział poświęcony każdej z nich otwiera mapa polityczna, na której pokazane są najbardziej typowe produkty. Kolejne strony dotyczą kilku wybranych państw. Opisujemy na nich najbardziej charakterystyczne potrawy, historie i ciekawostki związane z miejscowymi przysmakami.Kraj po kraju atlas smaku nabiera kształtu, a czytelnicy świetnie się bawią, eksplorując gastronomiczne cuda Ziemi i odkrywając różnorodność tradycji kulinarnych.
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?