Zaletą warzyw strączkowych jest wysoka zawartość białka, dzięki czemu mogą zastąpić dania mięsne. Dzięki naszym przepisom poznacie także inne zalety fasoli, grochu, soczewicy i ciecierzycy. Znajdziecie tu dania tradycyjne –grochówkę, zupę fasolową, ale także meksykańskie chili con carne lub przekąskę rodem z bliskiego Wschodu, czyli hummus.
Niedzielny obiad to sposób na rodzinne świętowanie.
Nie zawsze się to udaje, bo jesteśmy tak zabiegani i zapracowani. Zachęcam jednak każdą rodzinę do celebrowania niedzieli, gdy wszyscy są w komplecie, i do takiej staranności, aby każdy czuł się wyjątkowo.
Przygotujcie niedzielny obiad tak, by był nie tylko smaczny, wręcz wykwintny, ale także zdrowy, złożony z pełnowartościowych składników. Zgodnie z tradycją na niedzielny obiad proponuję zupę, danie z mięsa lub ryby, surówkę czy jarzynkę i deser. Gotujcie i świętujcie razem. Wszystkim życzę wielu dobrych niedziel!
Kasza jest jednym z najstarszych pokarmów ludzkości. Znamy wiele jej gatunków i rodzajów, a każdy z nich przyrządza się inaczej. Polecamy tradycyjne krupniki, lekkie dania z warzywami, jak kaszotto z porem i groszkiem, sałatki w stylu orientalnym oraz kurczaka na łożu z kaszy. Słodki pudding z kaszy jaglanej z jabłkami zapewne stanie się waszym ulubionym deserem.
Odkryj bogactwo smaków i zapachów ziołowej kuchni!Właściwie dobrane przyprawy sprawią, że najzwyklejsze przekąski, zupy, dania główne oraz napoje staną się wyjątkowe.Wypróbuj przepisy z wykorzystaniem świeżych listków, suszonych ziół, przypraw warzywnych, korzennych i najpopularniejszych mieszanek, jak curry czy czubryca.Aromatyczne dodatki urozmaicą każdą potrawę, nadając jej wyrazisty charakter oraz atrakcyjny wygląd.
Zamiast stosować liczne suplementy, przyjrzyj się swoim codziennym posiłkom i zastanów się, czy służą Twojemu zdrowiu. Zdrowa dieta połączona z codzienną aktywnością fizyczną niewątpliwie wspomaga przemianę materii, zwiększa odporność na infekcje, wpływa korzystnie na nastrój, wygląd i samopoczucie.
Nasze propozycje to ponad 100 przepisów, zróżnicowanych pod względem składników i technik kulinarnych. Wykorzystaj je w codziennym jadłospisie, dopasowując do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych, a w twojej diecie nie zabraknie najważniejszych witamin i minerałów.
W niedoborach żelaza idealną propozycją będzie gulasz wołowy z burakami, a jeśli chcesz wzmocnić odporność, sięgnij po bogatą w witaminę C herbatę z dzikiej róży. Dla ułatwienia przepisy oznaczyliśmy symbolami i kolorami określającymi różne składniki, które można dostarczyć organizmowi, wprowadzając daną potrawę do menu.
Oddaję w Wasze ręce zbiór moich ulubionych przepisów, wyszukanych w szufladach i notesach mamy, babć oraz ciotek. Receptury na smaczne jedzenie, które od zawsze podawało się w moim rodzinnym domu, wciąż sprawdzają się wyśmienicie. Są tu zarówno dania odpowiednie na zwyczajny obiad, jak i specjały idealne na imieninowy czy świąteczny stół. Tradycyjna, polska, domowa kuchnia.
Beata Opolanka
Wprawdzie nikt nie kwestionuje osiągnięć współczesnej medycyny, ale też w coraz większym stopniu doceniamy skarby z pól lasów i łąk, jakże słusznie nazywanych Bożą apteką. Właściwe stosowanie ziół może znacznie poprawić samopoczucie i wspomóc farmakologiczne leczenie prowadzone przez kompetentnego lekarza.
W pierwszej części tej książki przedstawiamy opisy botaniczne licznych ziół rosnących w Polsce. W drugiej części czytelnik znajdzie alfabetyczny wykaz chorób wraz ze wskazaniem ziół pomocnych w danej dolegliwości. Dokładne receptury na napary, wywary i wyciągi umożliwiają samodzielne ich przygotowanie.
Odpowiednio dobrana do piwa przekąska znakomicie podkreśli jego smak. Prezentujemy przepisy z różnych stron świata, m.in. z Czech, Niemiec, Anglii, ze Stanów Zjednoczonych, a nawet z Brazylii. Proponujemy przekąski zarówno na zimno – np. chipsy bekonowe czy krakersy z ziołami – jak i na ciepło – np. smażone paluszki serowe czy skrzydełka Buffalo.
Przepisy na potrawy od wieków przyrządzane w klasztornych kuchniach. Są to pomysły na pożywne posiłki w dzień powszedni i propozycje dań świątecznych.
Ponadto znajdziesz tu receptury na tradycyjne specjały ze spiżarni –chleb, nabiał, wędliny, przetwory i nalewki.
Prezentujemy przepisy na pełne witamin i odżywczych składników sałatki oraz surówki.
Znajdziesz tu kompozycje z warzyw i owoców, z dodatkiem sera lub jajka, a także mięsa lub ryby. Są to zarówno dodatki do dań obiadowych, jak i samodzielne przekąski.
Lubicie ze swoją drugą połówką spędzać czas w domowym zaciszu?
Mamy dla Was propozycję miłosnej rozrywki, czyli jedyny w swoim rodzaju zabawnik dla par. Znajdziecie w nim dowcipne testy psychologiczne, zagadki i porady – wszystko o miłości, relacjach oraz różnicach między kobietą a mężczyzną.
Wieczorem zamiast włączać telewizor, otwórzcie zatem naszą książeczkę i bawcie się dobrze!
Jak słodko być zakochanym!Wszystkim, których ugodziła strzała amora, dedykujemy naszą uroczą książeczkę. Znajdziecie w niej przepisy na wysublimowane desery i kuszące ciasta.Zróbcie we dwoje albo jedno dla drugiego gruszki w sosie karmelowym czy babeczki czekoladowe taka słodka przekąska może być preludium do chwil pełnych uniesień.Przyrządzanie proponowanych specjałów umilą słodkie słówka, czyli żarty i złote myśli o miłości, które zamieściliśmy przy przepisach.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na zimne i ciepłe desery, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. mus bananowy, grillowane brzoskwinie z lodami oraz czekoladowe ciastka w filiżankach.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na imprezowe dania i napoje, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. tartinki z serem pleśniowym i orzechami, sałatkę z fetą i ciecierzycą oraz śliwki zapiekane w boczku.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na zimne i ciepłe kolacje, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. wrapy z łososiem i serem, bruschettę z marynowaną dynią oraz awokado zapiekane z jajkiem.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na rozmaite dania obiadowe, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. ognistą zupę pomidorową, spaghetti z cukinią i pesto oraz sznycle z piersi indyka.
Dzięki świeżym warzywom ze straganu lub własnego ogródka możemy skomponować pyszne i wartościowe dania. Proponujemy surówki, sałatki i koktajle, które dostarczają niezbędnych witamin. Polecamy także przepisy na warzywa na ciepło: zupę jarzynową z indykiem lub krem groszkowy, faszerowane cukinie, delikatne szparagi na roszponce czy quiche z brukselką.
Prezentujemy proste przepisy na przekąski, dania obiadowe i desery. Nie musisz szukać baru, by coś zjeść, bo korzystając z naszej książki zaczniesz przygotowywać świetne dania. Na śniadanie polecamy sycącą sałatkę z fetą i ciecierzycą lub bruschettę z pomidorami, na obiad krem z brokułów lub skrzydełka słodko-ostre, a na deser –pieczone jabłka, muffinki lub smoothie borówkowe.
Książka adresowana nie tylko do osób cierpiących na celiakię, ale także do tych, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową.
Jako pieczywo na kanapki do szkoły czy pracy polecamy chleb z kaszy jaglanej, a na pożywny obiad dla całej rodziny proponujemy pierogi gryczane z twarogiem. Z kolei na popołudniowe spotkanie z przyjaciółkami możesz przygotować babeczki z kremem cytrynowym i bezą.
Dzięki starannie opracowanym przepisom wszystkie proponowane dania bez trudu przyrządzisz samodzielnie.
Piękna książka, bez której nie sposób sobie wyobrazić kanonu literatury dziecięcej i młodzieżowej.
Ta uniwersalna opowieść o przyjaźni i odpowiedzialności już od pokoleń wzrusza czytelników na całym świecie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?