Podziemny zamek to pierwszy tom serii Kod Lyoko, która powstała na podstawie popularnego serialu rysunkowego. To historia czwórki ""zwykłych uczniów"". Yumi, Ulrich, Odd i Jeremy odkrywają istnienie tajemniczego wirtualnego świata - Lyoko. Okazuje się, że Lyoko zagraża superwirus X.A.N.A., który zainfekował strzegący świata wojskowy superkomputer.Do czwórki dołącza Aelita, wirtualne stworzenie, które wyszło z Lyoko. Teraz muszą oni wieść podwójne życie: zwykłych uczniów na Ziemi i superbohaterów wewnątrz wirtualnego świata Lyoko.
Opowieści biblijne pozwolą dzieciom poznać najważniejsze teksty Starego i Nowego Testamentu. To bardzo piękny prezent, który mówi o Bogu w najprostszych słowach.
Zakony zachodniego i wschodniego Cesarstwa Rzymskiego miały istotny wkład w rozwój kultury i sztuki europejskiej. Medytacyjna cisza starych zespołów klasztornych do dzisiaj porusza zwiedzających. Zapraszamy w podróż śladami historii ruchów klasztornych od ich początków w czasach późnego antyku, poprzez ich rozkwit w okresie średniowiecza, aż po czasy współczesne.
Album ten zawiera wyczerpujące informacje o zakonach, znanych opatach, przeoryszach i duchownych uczonych. Czytelnik znajdzie tu również m.in. Wiadomości dotyczące architektury zespołów klasztornych i ich wnętrz, będących wspaniałym przykładem sztuki użytkowej, ogrodów klasztornych, zakonnego trybu życia oraz średniowiecznej sztuki ilustrowania ksiąg.
Kuchnia chińska, starożytna jak kraj z którego pochodzi, odpowiada dzisiejszym gustom i stylowi życia. Jest bardzo różnorodna, lekka i zdrowa, atrakcyjna dla oka oraz szybka i łatwa. Chińska kuchnia korzysta z różnorodnych składników, które jeszcze niedawno uznawaliśmy za bardzo wyszukane, takie jak suszone czarne grzyby, korzeń lotosu czy wino ryżowe, które obecnie są dostępne w supermarketach. Niniejsza książka przedstawia zróżnicowany wybór potraw, przybliżający ogromne bogactwo stylów kulinarnych. Niektóre z nich będą mocno doprawione i ostre, inne charakteryzują się subtelnymi połączeniami smaków. Znajdziecie tu zarówno szybkie, lekkie dania, o pełnych barwach i wspaniałej konsystencji, jak i bogatsze, bardziej wyrafinowane potrawy. Idealnym ukoronowaniem posiłku będą desery ze słodkich i soczystych owoców - przyjemność dla oka i raj dla podniebienia.
Żaden przepis włoskiej kuchni nie wydaje się skomplikowany, wystarczy mieć pod ręką oliwę, sól morską, czarny pieprz, bazylię, rozmaryn i parmezan. Dzięki tym podstawowym składnikom i odrobinie włoskiego wyczucia kulinarnego można przygotować wyśmienite potrawy. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł jagnięciny z rozmarynem , saltimbocca czy filety rybnych w pomidorowym sosie, powinien koniecznie spróbować: oczarują go te proste i równocześnie wyrafinowane smaki. Idealnym połączeniem będą antipasti z sosem z octu balsamicznego, a po nich ravioli z wędzonym łososiem. Buon apetito!
Kuchnia toskańska jest semplice, a prostota ta stanowi jej największą zaletę. Włoskie produkty są bardzo świeże i doskonałej jakości. A gdy dodać do tego namiętne zamiłowanie Włochów do gotowania, nie może dziwić, że toskańskie potrawy są po prostu pyszne. Te proste potrawy można z łatwością przyrządzić w dowolnym zakątku świata. Każdy zdoła przygotować własne pesto lub tagliatelle z owocami morza - i nie zajmie to wcale dużo czasu. Wielbiciele słodyczy znajdą tu przepisy na wspaniałe desery, takie jak florentynki czy figi w sosie pomarańczowym. Buon apetito!
Na początku były kołyszące się łany zboża. Potem przyszedł człowiek, który zmienił zboże w makaron w najróżniejszych kształtach. Za górami było morze. W morzu żyło bajeczne bogactwo stworzeń. Człowiek zebrał te owoce, oczarowany ich pięknem. Pewnego dnia człowiek wpadł na pomysł: wziął złoto ziemi i klejnoty morza i włożył wielkiego garnka. Od tamtej pory stworzona wiele wariantów potrawy makaronu i owoców morza. Najlepsze z nich znajdziesz w tej książce. Od fettuccine z owocami morza i ravioli z wędzonym łososiem w sosie koperkowym aż po linguini z ostrygami i czosnkiem.
Żaden przepis włoskiej kuchni nie wydaje się skomplikowany, wystarczy mieć pod ręką oliwę, sól morską, czarny pieprz, bazylię, rozmaryn i parmezan. Dzięki tym podstawowym składnikom i odrobinie włoskiego wyczucia kulinarnego można przygotować wyśmienite potrawy. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł jagnięciny z rozmarynem , saltimbocca czy filety rybnych w pomidorowym sosie, powinien koniecznie spróbować: oczarują go te proste i równocześnie wyrafinowane smaki. Idealnym połączeniem będą antipasti z sosem z octu balsamicznego, a po nich ravioli z wędzonym łososiem.
Buon apetito
Potrawy z kurczaka są chyba najbardziej rozpowszechnione na stołach i to niezależnie od szerokości i długości geograficznej. Komponują się one doskonale ze wszelkiego rodzaju ziołami oraz z przyprawami. Kiedy nie masz zbyt wiele czasu, po prostu przygotuj szybko danie z kurczaka, ale kiedy dysponujesz czasem, możesz ugotować wykwintny posiłek na specjalne okazje. Zamieszczamy także dla czytelników, których to interesuje informacje o zawartości kalorii, a także węglowodanów i tłuszczów, w każdej proponowanej potrawie. Wybieraj więc z bogatej oferty dań, które najbardziej ci odpowiadają i po prostu gotuj.
Na stronach tego albumu czytelnik może prześledzić rozwój munduru, począwszy od wielobarwnych ubiorów wojennych ery starożytności aż do współczesnego maskującego munduru polowego. Wśród prezentowanych mundurów ponad stu krajów, poza mundurami licznych państw europejskich, ukazane zostały, między innymi, mundury Japonii, Meksyku i Turcji. Są tu również mundury państw historycznych, takich jak Meklemburgia- Schwerin, Alt - Wirtemberg czy Skonfederowane Stany Ameryki. Łącznie w naszym obszernym kompedium czytelnik znajdzie ponad 1200 barwnych ilustracji oraz tyle samo fascynujących, bogatych w informacje komentarzy.
"Wziął lekkość liścia i wdzięk łani, radość słonecznych promieni i łzy mgiełki, niestałość wiatru i płochość zająca, próżność pawia i miękkość jaskółczej szyi. Dodał twardość diamentu, słodycz miodu, okrucieństwo tygrysa, ciepło ognia i chłód śniegu. Dołożył gruchanie gołębicy i świergotanie sójki. Wymieszał te wszystkie rzeczy i stworzył kobietę".
Poradnik, który podpowie jak sensownie zaprojektować i ukształtować przestrzeń dzięki odpowiednio dobranej zieleni. Obszerny leksykon obejmuje opisy 200 roślin tak, aby miłośnicy kwiatów mogli wybrać gatunki odpowiednie do swojego mieszkania.
Książka ta omawia arcydzieła malarstwa europejskiego, reprezentujące wszystkie style i nurty minionych ośmiu stuleci, od wczesnego renesansu, poprzez barok i romantyzm po kubizm, surrealizm i pop-art. Znalazły się tu obrazy o zróżnicowanej tematyce, religijne i skandalizujące, skromne i wybujałe, nowatorskie i konwencjonalne. Jedne z nich oddają ducha swoich czasów, inne zapowiadają narodziny nowej epoki. Są wśród nich dzieła, które od razu uznano za genialne, i takie, które od początku budziły sprzeciw. Wszystkie jednak pomyślnie przeszły próbę czasu i dostarczyły argumentów w dyskusji o nieprzemijającej wartości malarstwa, o ewoluowaniu postrzegania sztuki oraz o tym, w jakim stopniu odzwierciedla ona rzeczywistość, a w jakim zmienia otaczający nas świat.
Zestawienie tych arcydzieł pozwala poznać zainteresowania artystyczne minionych pokoleń i zachęca do refleksji nad wartością tworzonych współcześnie obrazów, które kiedyś wejdą do kanonu jako świadectwo poczucia estetyki naszej epoki.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?