Główna bohaterka, Joanna, jest częstym gościem na warszawskim torze wyścigów konnych. Pewnego dnia przypadkowo znajduje tam ciało zmordowanego dżokeja. Podejmuje współpracę z policją i jednocześnie prowadzi prywatne śledztwo. Razem z grupką znajomych grających na wyścigach stara się rozwikłać zagadkę tajemniczej śmierci. Sprawa zatacza coraz szersze kręgi. Pojawiają się pierwsi podejrzani, a wśród nich członkowie mafii...
In Poland there is a well-known saying, ""Proverbs are the wisdom of nations"". Like most Poles I have heard the proverb, ""The grass is greener on the other side of the fence"" meaning that we undervalue familiar things and may not even know what treasures we possess. One such treasure is Polish cuisine. It is rarely featured in restaurant, which usually offer ""universal"" dishes, although such local delicacies as kartacze (potato dumplings with minced meat, also known as cepelinai), kolduny (dough dumplings stuffed with meat) and kolaczki (sweet cakes with cheese filling_ are served more and more often. Here, I will describe simple dishes such as krupnik (barley soup), bigos (cabbage stew) and pierogi, which are always met with enthusiasm, regardless of the age or personal preferences of the eater. It is foods such as Polish herring, zrazy, red beets and mazurek cake that make Polish cookery so worthy of interest. Elżbieta Adamska
Czy chcesz się dowiedzieć, jak jest zbudowane i jak funkcjonuje ludzkie ciało?
Jego tajemnice odkryjesz dzięki Olkowi ? sprawdź, którą kość złamał, doradź, co powinien jeść, żeby nie bolał go brzuch, pomóż mu wyleczyć przeziębienie. Odpowiedz też na inne pytania i przekonaj się, czy wiesz już wystarczająco dużo, by zostać małym doktorem.
Jeśli odpowiesz prawidłowo, nos Olka zaświeci na zielono, jeśli błędnie - na czerwono. Każdej odpowiedzi towarzyszy też odpowiedni sygnał dźwiękowy.
Prezentujemy sprawdzone przepisy na dżemy, konfitury, powidła, galaretki, marynaty i chutneye, a także kiszone warzywa oraz owoce.
Dowiesz się, jak przyrządzić m.in.: konfiturę cytrusową, brzoskwinie w wódce, pikle z ogórków z miodem, keczup bułgarski oraz jarzynkę z buraków, marchewki i jabłek.
Ponadto radzimy, jak przygotować oraz przechowywać przetwory, aby pozostały smaczne i zdrowe przez wiele miesięcy.
Dzięki tej pięknie ilustrowanej książce mali czytelnicy poznają domowe zwierzęta, a także te żyjące w wiejskiej zagrodzie, w lesie oraz w zoo. Dowiedzą się o ich zwyczajach oraz zobaczą miejsca, w których żyją. W serii Moja książeczka o zwierzętach ukazał się również tytuł: Wesołe przygody Burka, Skoczka i spółki.
Jakie zabytki zaliczamy do siedmiu cudów świata? Kto zbudował Wielki Mur Chiński? Dlaczego wieża w Pizie się pochyla? W jaki sposób Statua Wolności przepłynęła z Paryża do Nowego Jorku? Jak powstała wieża Eiffla? Co kryje w sobie niezwykłe mauzoleum Tadź Mahal? Kto zbudował Machu Picchu?
Odpowiedzi na te pytania - i wiele innych ciekawostek - znajdziesz w tej bogato ilustrowanej książce.
W serii Odkrywanie świata: Mitologie, Wielkie odkrycia, Wulkany, Las, Wynalazki, Cuda świata, Średniowiecze, Ekologia, Dinozaury, Zwierzęta.
Czym jest mit? Po co ludzie wymyślali mity? Czy starożytni Grecy i Rzymianie mieli tych samych bogów? Jak egipski bóg Anubis stał się patronem balsamistów? Jak hinduski bóg Indra uratował ludzi od głodu? Dlaczego Tęczowy Wąż jest ważnym bóstwem dla Aborygenów?
Odpowiedzi szukajcie w tej bogato ilustrowanej książce, która prezentuje też głównych bogów i herosów najważniejszych mitologii świata.
W serii Odkrywanie świata: Mitologie, Wielki odkrycia, Wulkany, Las, Wynalazki, Cuda świata, Średniowiecze, Ekologia, Dinozaury, Zwierzęta.
W przedszkolu Żyrafki dzieci będą się uczyć, bawiąc! Rozwiązując zagadki, obserwując, porównując, kreśląc, malując i kolorując, maluchy naucza się poprawnej wymowy, opowiadać, myśleć i tworzyć. Żyrafka zaprasza wszystkich ciekawych świata i twórczych przedszkolaków W teczce znalazły się zeszyty z serii Przedszkole Żyrafki: Zgadywanki 2-latka, Zabawy językowe 2-latka oraz Zabawy plastyczne 2-latka.
W przedszkolu Żyrafki dzieci będą się uczyć, bawiąc!Rozwiązując zagadki, obserwując, porównując, kreśląc, malując i kolorując, maluchy naucza się poprawnej wymowy, opowiadać, myśleć i tworzyć.Żyrafka zaprasza wszystkich ciekawych świata i twórczych przedszkolakówW teczce znalazły się zeszyty z serii Przedszkole Żyrafki: Zgadywanki 3-latka, Zabawy językowe 3-latka oraz Zabawy plastyczne 3-latka.
Kolorowy zeszyt z naklejkami sprawia, że nauka jest prawdziwą przyjemnością! Po każdym wykonanym zadaniu na dzieci czeka nagroda - naklejka z kotkiem. W serii: Naklejkowo 2-latka, Naklejkowo 3-latka, Naklejkowo 4-latka oraz dodatkowe zeszyty pełne zabaw dla 2, 3, 4, i 5-latków.
Kolorowy zeszyt z naklejkami sprawia, że nauka jest prawdziwą przyjemnością! Po każdym wykonanym zadaniu na dzieci czeka nagroda - naklejka ze smokiem. W serii: Naklejkowo 2-latka, Naklejkowo 3-latka, Naklejkowo 4-latka oraz dodatkowe zeszyty pełne zabaw dla 2, 3, 4, i 5-latków.
W Przedszkolu Żyrafki dzieci będą się uczyć, bawiąc! Rozwiązując zagadki, obserwując, porównując, kreśląc, malując i kolorując, maluchy nauczą się poprawnej wymowy, opowiadać, myśleć i tworzyć. Żyrafka zaprasza wszystkich ciekawych świata i twórczych przedszkolaków!W teczce dzieci znajdą zeszyty: Zabawy językowe, Zgadywanki i Zabawy plastyczne.
Lesio to jedna z najdowcipniejszych i najczęściej wznawianych sensacyjno-humorystycznych powieści Joanny Chmielewskiej. Autorka mistrzowsko nakreśliła realia życia w Polsce początku lat 70. I stworzyła postać nieodparcie śmiesznego tytułowego bohatera - architekta pracującego w biurze projektów, który wplątuje się w serię niezwykłych, zabawnych zdarzeń.
Bogaty wybór ciekawych przepisów na znakomite, sprawdzone sałatki i surówki pomoże ozdobić i urozmaicić każdy posiłek.
Autor proponuje wykorzystanie warzyw tradycyjnie stosowanych w naszej kuchni, jak i tych rzadziej używanych (skorzonera, jarmuż, kard)
"Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu który w domowych warunkach możemy uczynić."
Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier ? do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Spektakularny sukces powieści Nie mów nikomu uczynił z Cobena megagwiazdę współczesnego thrillera. Precyzyjnie skonstruowana intryga, mistrzowsko stopniowane napięcie, fałszywe tropy prowadzące donikąd, pozornie niemożliwe do wyjaśnienia zagadki pojawiające się niemal na każdej stronie, zaskakujące zakończenie, którego nie domyśli się nawet najbardziej przenikliwy czytelnik, to podstawowe cechy jego pisarskiego stylu. Kto mógł porwać syna Jacka Coldrena, znanego golfisty, który z ogromną przewagą prowadzi w mistrzostwach USA? Podejrzenia podają na dawnego asystenta Jacka, Lloyda Rennarta. Tymczasem okazuje się, że Rennart pół roku wcześniej popełnił samobójstwo. A jeśli żyje i tylko upozorował własną śmierć? A może Chad sfingował porwanie? Myron Bolitar podejmuje się odnaleźć chłopca - po raz pierwszy bez swojego niezawodnego przyjaciela Wina, który z niewiadomych powodów odmawia udziału w śledztwie. Jedyny trop, jakim dysponuje, to karta kredytowa zaginionego, z której ktoś ciągle korzysta. I tym razem klucz do wszystkich zagadek kryje się w przeszłości... Czyta: Marian Opania Czas trwania: 11 godz.
Olimpia, Grecja, 776 rok p.n.e. Helena jest wściekła. Jej brat bliźniak Kypselis założył się z Dużym Bakchiadem, świetnym sportowcem, że wygra biegi w szkolnych igrzyskach olimpijskich. Jeśli zwycięży, dostanie kozę, jeśli przegra-Helena zostanie niewolnicą rodziny Bakchiada. Czy Kypselis wygra? Czy Helenie uda się uniknąć smutnego losu?
Co to jest układ hormonalny?
Jak pracuje ludzki mózg?
Co sprawia, że ręce i nogi się ruszają?
Jeśli zadajesz sobie te i podobne pytania, ta książka jest właśnie dla ciebie! Dowiesz się z niej, jak funkcjonuje twój organizm - czym są i jak działają twoje zmysły, w jaki sposób ciało produkuje energię potrzebną do życia i jak się broni przed chorobami, a przede wszystkim zobaczysz, co kryje się w jego wnętrzu.
W książce znajdziesz dodatkowo naklejki i duży plakat, a na nim - ludzkie ciało bez tajemnic!
Książka jest przeznaczona dla Czytelników, którzy dla własnej przyjemności zajmują się w domu wytwarzaniem różnych napojów alkoholowych, a więc win, nalewek, likierów lub koktajli. To jest ich konik, któremu poświęcają czas, aby móc potem pochwalić się przed znajomymi wybornym miodem albo likierem zrobionym własnoręcznie według nieraz sekretnych, rodzinnych przepisów.
Książka zaciekawi także właścicieli ogródków w mieście i na wsi, którzy mając własne owoce, chętnie przerobią ich nadmiar na wina albo nalewki, np. doskonałą nalewkę wiśniową lub tutti frutti, którą robi się z owoców dojrzewających stopniowo w ciągu całego sezonu. Znajdą w niej również ciekawe wiadomości pszczelarze, którzy na podstawie podanych przepisów będą mogli zrobić miód pitny - ten staropolski trunek, z którego niegdyś słynęli Polacy.
Ilość i rodzaje podanych przepisów zaspokoją chyba najbardziej wybrednych smakoszów; książka zawiera przepisy zarówno na trunki tanie i łatwe do wykonania, jak i na droższe, wymagające większej rutyny, a także większej liczby specyficznych dodatków.
od Autora
Książka jest przeznaczona dla Czytelników, którzy dla własnej przyjemności zajmują się w domu wytwarzaniem różnych napojów alkoholowych, a więc win, nalewek, likierów lub koktajli. To jest ich konik, któremu poświęcają czas, aby móc potem pochwalić się przed znajomymi wybornym miodem albo likierem zrobionym własnoręcznie według nieraz sekretnych, rodzinnych przepisów.
Książka zaciekawi także właścicieli ogródków w mieście i na wsi, którzy mając własne owoce, chętnie przerobią ich nadmiar na wina albo nalewki, np. doskonałą nalewkę wiśniową lub tutti frutti, którą robi się z owoców dojrzewających stopniowo w ciągu całego sezonu. Znajdą w niej również ciekawe wiadomości pszczelarze, którzy na podstawie podanych przepisów będą mogli zrobić miód pitny - ten staropolski trunek, z którego niegdyś słynęli Polacy.
Ilość i rodzaje podanych przepisów zaspokoją chyba najbardziej wybrednych smakoszów; książka zawiera przepisy zarówno na trunki tanie i łatwe do wykonania, jak i na droższe, wymagające większej rutyny, a także większej liczby specyficznych dodatków.
od Autora
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?