W książce autor daje szeroki przegląd zjawisk związanych z tradycją, kulturą duchową i życiem codziennym Żydów. Autor skupia się na tych sferach życia, które określają Żyda w sposób jedyny w swoim rodzaju. Wyjaśnia również wiele zagadnień rzutujących na społeczną rzeczywistość dzisiejszego państwa izraelskiego.
Poradnik zawiera m.in.:
- skuteczne metody zdobywania pracy, opisane krok po kroku
- wzory CV i listów motywacyjnych
- wzory umów o prace
- zbiór praw pracowniczych
- obrone przed oszustwem i mobbingiem
- nowe pomysły na zarobkowanie
- wsparcie na czas bez pracy
- dawkę humoru i porcję wiary, abyś zdobył wymarzoną pracę.
Fascynująca historia Ziemi Świętej na przestrzeni 10 tysięcy lat. Najważniejsza powieść Jamesa A. Michenera.
Na tle burzliwych dziejów Galilei i zamieszkujących ją setek pokoleń, autor opisuje zawiłe drogi człowieka poszukującego boskiego opiekuna, który chroniłby go przed zagrożeniami natury, usuwał przeciwności losu, zapewniał pomyślność, oddalał samotność, koił lęk przed śmiercią. Książka przedstwawia genezę powstania trzech religii – judaizmu, chrześcijaństwa i islamu, które narodziły się na ziemiach Galilei. Akcja powieści rozgrywa się na przestrzeni niemal dwynastu tysięcy lat, od zarania dziejów aż do powstania państwa Izrael. Książka ma bardzo oryginalmą formę. Tocząca się poprzez tysiąclecia historia widziana jest oczami archeologów, którzy prowadzą prace wykopaliskowe na wzgórzu będącym pradawnym osiedlem. Przebijając się przez poszczególne warstwy archeologiczne, znajdują przedmioty, których badanie jest pretekstem do przedstawienia w atrakcyjnej, żywej formie odległych zdarzeń rozgrywających się na tym niewielkim skrawku ziemi.
Od czasów Oświecenia religia żydowska coraz częściej była przedstawiana od jej najbardziej racjonalnej strony - jako etyczny monoteizm, którego obrzędy i pisma niosą przesłanie moralne.
W tym nowoczesnym ujęciu judaizmu zagubiło się gdzieś całe bogactwo i barwność jego kultury oplecionej legendami, folklorem i przesądami.
Encyklopedia tradycji i legend żydowskich roztacza przed nami panoramę tego żywego świata wiary ukrytego u podłoża judaizmu. Bogato ilustrowana, stanowi kompendium wiedzy o liczącej trzy i pół tysiąca lat historii judaizmu. Przedstawia najważniejsze wydarzenia z historii żydowskiej, główne postacie hebrajskiej Biblii i legendy, jakimi obrosły, żydowskie święta i towarzyszący im ceremoniał oraz wiele innych spraw, które ułatwiają zrozumienie żydowskiego świata zarówno dzisiejszego, jak i tego sprzed wieków.
Meijer, tak jak wielki historiozof Fernand Braudel, postrzega Morze Śródziemne jako element łączący starożytne kultury.
Korzystając z ogromnej wiedzy socjoekonomicznej, bada i rekonstruuje starożytne szlaki handlu winem, oliwą, sosem rybnym, przedmiotami sztuki czy dzikimi zwierzętami na potrzeby cyrków, omawia kierunki i zjawisko migracji w czasach antyku, a także ówczesną turystykę, wyjaśnia przyczyny rozwoju potęgi Aten i Rzymu, a następnie ich upadku.
Tom "Na marginesie życie", zamykający wspomnieniową trylogię, to dramatyczna opowieść o tym, jak przebiegała nierówna walka Grzesiuka z gruźlicą. Jak przystało na twardziela, nie poddawał się chorobie. Zachował poczucie humoru, optymizm, zadziorność i czerpał z życia pełnymi garściami, mimo pogarszającego się stanu zdrowia. Wielomiesięczne pobyty w sanatorium i operacje nie spełniły, niestety,, pokładanej w nich nadziei.
Autorka opowiada historię templariuszy w czasie uwięzienia, tortur i procesu sądowego zakończonego - dla tych, którym się poszczęściło - wyrokami dożywotniej pokuty. Korzystając z materiałów sądowych, autorka ustaliła, jakie były losy rycerzy po procesach, ich życie osobiste, losy ich rodzin, ich miejsce w społeczeństwie, a także przyjrzała się ich tajemniczemu dziedzictwu.
Doskonała kuchnia Marii Marciszewskiej to smakowita opowieść o sztuce dobrego gotowania i wszelakich przyjemnościach stołu zachwycająca i zaskakująca obfitością i różnorodnością dań i wyrobów na każdą okazję i każdą porę roku. Przypomniane w niej zostały wypróbowane przepisy od najskromniejszych do najwykwintniejszych które dawniej stosowano w najrozmaitszych odmianach w polskich domach zarówno na co dzień jak i od święta. Nie brak tu również mnóstwa cennych informacji praktycznych porad przestróg i wskazówek jak prowadzić dom podejmować gości czy przechowywać żywność i tym podobnych. Prezentowane potrawy z mięsa ryb jarzyn grzybów wyroby cukiernicze nalewki zapasy spiżarniane i wiele wiele innych specjałów wywodzi się z tradycji staropolskiej regionalnej a także kresowej. Tajniki ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie. Niektóre receptury przywędrowały do Polski z innych krajów nawet z odległego Orientu i tu się zadomowiły. Część z kolei weszła na trwałe do kuchni międzynarodowej gdzie stosowane są a la polonaise . Choć dzisiaj już - z racji niedostępności niektórych ingrediencji a przede wszystkim rozrzutności ponad miarę czy niefrasobliwości dawnych pań domu przerastającej nasze wyobrażenia o zdrowej diecie - trudno na przykład sprawiać raki kopami lub piec baby drożdżowe z kilku tuzinów jaj pozostałe przepisy trafiają jednak we współczesne upodobania kulinarne i zasługują na ocalenie od zapomnienia. Niezwykle barwny sposób narracji rozbudza wyobraźnię oraz przywołuje smaki i aromaty którym trudno się oprzeć. Smakosze i miłośnicy sztuki kulinarnej oraz wszyscy którzy lubią czytać o jedzeniu w książce odnajdą wiele inspirujących pomysłów wartych wypruwania. Bon appetit
Tytułowy bohater od zawsze marzył o dalekich wyprawach w nieznane. Przy pierwszej nadarzającej się okazji wyruszył w daleki rejs. Niestety, jego statek rozbił się i tylko on ocalał. Trafił do kraju Liliputów, w którym przeżył mnóstwo przygód. W końcu udało mu się wydostać z tej niezwykłej krainy i wrócić do żony i dzieci.
Po powrocie nie mógł jednak zbyt długo zagrzać miejsca i znów wyruszył w rejs. Tym razem trafił do kraju olbrzymów...
Książka zawiera 550 ćwiczeń, zadań, zagadek i łamigłówek logicznych o zróżnicowanej trudności, pogrupowanych w 55 zestawów. Ma ona stanowić pomoc w nauczaniu logiki i matematyki na studiach, w liceach i gimnazjach oraz starszych klasach szkół podstawowych; przeznaczona jest dla nauczycieli logiki i matematyki, dla studentów i uczniów, a także tych wszystkich, którzy lubią bawić się myśleniem.
Samodzielną prace z książką ułatwią zamieszczone w trzeciej części rozwiązania, mogące także stanowić wskazówkę, jak rozwiązywać podobne problemy.
Książka ta zawiera receptury łatwych do wykonania domowym sposobem trunków, które nie tylko mają dobroczynne działanie, lecz także doskonały smak, wygląd i zapach. Znajdujące się w owocach i innych częściach roślin substancje biologicznie czynne pomagają w przywracaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiegając powstawaniu chorób i wspomagając jego siły obronne.
Makrobiotyka to naturalny sposób odżywiania, a szerzej to również sposób życia zgodny z naturą. Książka przeznaczona jest dla tych, którzy dotychczas z makrobiotyką się nie zetknęli i chcą się dowiedzieć, czym jest naturalny, czyli makrobiotyczny sposób odżywiania. Autorka przeszczepiła na grunt polski stare orientalne zasady kuchni makrobiotycznej, opierając przepisy kulinarne wyłącznie na polskich produktach spożywczych. Wykazuje, że kuchnia makrobiotyczna jest nie tylko zdrowsza, ale i tańsza od tradycyjnej. Znajdziemy tu przepisy na potrawy, które mogą zastąpić mięso, dowiemy się, jak sporządzać sosy bez tłuszczu, smaczne i słodkie ciasta bez cukru oraz rozmaite dania z rodzimych warzyw na sposób japoński. Autorka jest doktorem nauk medycznych, absolwentką warszawskiej Akademii Medycznej. Z makrobiotyką zetknęła się przed 10 laty i do dzisiaj stosuje z powodzeniem ten system żywienia w swojej rodzinie. Na podstawie własnych doświadczeń przekonała się o możliwości zapobiegania i leczenia niektórych schorzeń metodami naturalnymi, czyli dietą makrobiotyczną. Dobroczynne następstwa odżywiania makrobiotycznego stały się inspiracją do napisania tej książki.
Stosowanie się do tych wskazówek pomoże cieszyć się dobrym zdrowiem do późnej starości. Stanisław Gołba jest doktorem nauk medycznych.Katechizm zdrowia
Wszystkie zalecenia i propozycje zawarte w książce dotyczące postępowania profilaktycznego zapobiegającego rozwojowi miażdżycy, hamowania procesów starzenia oraz zmniejszania zapadalności na choroby nowotworowe oparto na osiągnięciach współczesnej nauki. Stosowanie się do tych wskazówek pomoże cieszyć się dobrym zdrowiem do późnej starości. Stanisław Gołba jest doktorem nauk medycznych.
Autor jest jednym z najlepszych znawców transformacji systemowej w krajach byłego bloku sowieckiego. Znany jest ze śmiałych prognoz, budzących kontrowersje, lecz ku zdumieniu adwersarzy sprawdzających się po latach.
W pierwszej części książki Autorka rozważa i ocenia poglądy wielu znanych autorów na kocią osobowość, a także przedstawia wyniki obserwacji losów różnych kotów żyjących na naszych posesjach i w domach.
Część druga to poradnik dla opiekunów kotów i sympatyków tych fascynujących zwierząt. Cieszy się on uznaniem i jest bardzo pozytywnie oceniany przez specjalistów. Pisany barwnym, zrozumiałym językiem koryguje liczne zastarzałe oraz szkodliwe mniemania o kotach i stanowi kopalnię rzetelnych informacji.
Tajemnica skarbu Świątyni Jerozolimskiej wywiezionego przez Rzymian po zdobyciu Jerozolimy, a następnie ukrytego w Rennes-le-Chateau przez Wizygotów, po złupieniu przez nich Rzymu. Rennes-le-Chatteau - miejsce związane z legendą Świętego Graala, opisaną w książce "Święty Graal, Święta Krew".
Relacja, nierzadko szokująca, z tych wszystkich wędrówek Ibn Battuty. W przedmowie do niej czytelnik znajdzie mnóstwo interesujących informacji o epoce, dziele i autorze, a w objaśnieniach na końcu książki solidną porcję wiedzy o świecie islamu.
Islam, jak większość wielkich religii, nie jest wyznaniem monolitycznym, a - jako forma ideologii - nie posiada jednej doktryny. Schizmy, które dotknęły religię muzułmanów, najpierw dotyczyły kwestii sukcesji władzy religijnej, później - samej doktryny, aby w końcu doprowadzić również do powstania nowych odłamów o charakterze synkretycznym, czerpiących swoje elementy zarówno z islamu, jak i innych wyznań.
Jacques Attali (ur. 1 listopada 1943 w Algierze) - francuski ekonomista i wykładowca akademicki.
W latach 1981-1991 doradca prezydenta Francji Francois'a Mitterranda. W kwietniu 1991 r. został pierwszym prezesem Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju. W 1993 r. ustąpił wskutek skandalu po ujawnieniu informacji, że EBOiR wydał więcej pieniędzy na własne potrzeby (m.in. ponad 100 mln$ na wyposażenie londyńskiej siedziby banku)[1], niż na pomoc dla krajów Europy Środkowej i Wschodniej oraz byłego ZSRR, która to pomoc jest głównym zadaniem Banku.[2]
Autor ponad trzydziestu książek. W Polsce ukazały się m.in.:
Słownik XXI wieku (Wydawnictwo Dolnośląskie, 2002)
Żydzi, świat, pieniądze (Cyklady, 2003, ISBN 83-86859-80-6)
Pascal (Państwowy Instytut Wydawniczy, 2004, ISBN 83-06-02935-6)
Bibliografia (anglojęzyczna) [edytuj]
Cannibalism and Civilization: Life and Death in the History of Medicine (1984)
Noise: The Political Economy of Music (1985) tłum. Brian Massumi, z przedmową Frederica Jamesona i posłowiem Susan McClary. ISBN 0-8166-1287-0.
A man of influence: The extraordinary career of S.G. Warburg (1987)
Millennium: Winners and Losers in the Coming Order (1992)
Labyrinth in Culture and Society: Pathways to Wisdom (1999) tłum. Joseph Rowe.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?