Ziemniak w ziołach, w panierce, nadziewany szpinakiem, podany w postaci kremu czy przepysznych klusek z pewnością podbije niejedno podniebienie.
Prezentowane przepisy podsuną pomysły na różnorodne dania z ziemniaków, urozmaicą jadłospis i - co istotne - wzbogacą codzienne menu o wiele wartościowych składników.
Jestem księgową. Zawód, który wykonuję jest bar¬dzo stresujący. Dlaczego? Ponieważ to księgowa jest zawsze winna! Za mało pieniędzy w firmie – wina księgowej, za dużo pieniędzy w firmie – wina księgo¬wej. Moje gotowanie najzwyczajniej w świecie mnie relaksuje, uwielbiam, jak mi coś wychodzi w kuchni i rodzinka zjada wszystko ze smakiem. Sama również uwielbiam jeść, smakować… życie! Gotowanie często porównuję do księgowania uważam, że smaki powinny być zrównoważone, aby smakowało! Czyli AKTYWA=PASYWA. Gotuję od najmłodszych lat. Na program Masterchef Polska czekałam 5 lat. Uczestnictwo w nim było przemyślane i uważam, że na spełnianie marzeń nigdy nie jest za późno. Stwierdziłam, że przyszedł czas na sprawdzenie się i dokonanie ważnych zmian w moim życiu. Dzięki temu programowi poznałam wielu wartościowych ludzi, którzy utwierdzili mnie w przekonaniu, że obrałam dobrą drogę.
Aby dobrze poznać historię i kulturę, należy również zaznajomić się z podstawami wiedzy o stylach w architekturze, które są plastycznym odzwierciedleniem danej epoki. Sztuka budowlana jest odbiciem czasów, a na jej rozwój mają wpływ wszystkie czynniki, które decydują o zmianach społecznych, zarówno socjologiczne, jak i ekonomiczne, myśl filozoficzna oraz rozwój sztuk pięknych, takich jak malarstwo i rzeźba.
Książka przedstawia najważniejsze dzieła, cechy stylów, a także osiągnięcia najwybitniejszych mistrzów, jest przeznaczona nie tylko dla miłośników architektury i zabytków, ale również dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z jedną z najbardziej fascynujących gałęzi sztuki.
Jak pokazują ostatnie lata, gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną iróżnorodną metodą przyrządzania posiłków. Na przekor stereotypom onudnych, pozbawionych smaku potrawach zpary obserwuje się rosnącą popularność tej techniki.Gotowanie na parze umożliwia łatwe przygotowanie zdrowych dań. Posiłki są bardziej pożywne, mają więcej witamin iminerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są lżejsze. Jest to metodą wilgotną, która korzysta znaturalnej konwekcji ciepła przemieszczającego się wpowietrzu, parze lub płynie.
CZĘSTOWANIE CZŁONKÓW RODZINY LUB PRZYJACIÓŁ ALKOHOLEM WŁASNEJ ROBOTY BEZCENNE. ICH WYTWARZANIE WYMAGA SPOREJ DOZY CIERPLIWOŚCI I ZAANGAŻOWANIA, ALE EFEKTY SĄ TEGO WARTE. NIC BOWIEM NIE ZASTĄPI SATYSFAKCJI I SMAKÓW SAMODZIELNIE PRZYRZĄDZONYCH WÓDEK, NALEWEK, BIMBRÓW, MIODÓW CZY PIW.Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne, będące typowo polskim trunkiem, babcine nalewki, wódki i bimbry oraz bursztynowe krupniki, słodkie likiery i kremy oraz złociste piwa.Książka przeprowadzi Czytelnika przez wszystkie etapy produkcji alkoholu od doboru odpowiednich składników przez przyrządzenie po przechowywanie trunków tak, by samodzielnie przygotowane napoje cieszyły oczy i podniebienia.
Pielgrzymki Jana Pawła II do Polski miały szczególny wymiar. Każda wizyta poruszała serca Polaków, czego dowodem były wiwatujące tłumy na trasach przejazdu papamobile i w miejscach wygłaszania homilii. Chwile, które spędzał w ojczyźnie były także pretekstem do snucia wspomnień przez Ojca Świętego, dzięki którym stawał się jeszcze bliższy sercom wiernych. Dla Polaków był on bowiem nie tylko głową Kościoła, ale przede wszystkim ukochanym rodakiem. Szczególnie pamiętne były spotkania z młodzieżą, kiedy oficjalne przemówienia ustępowały miejsca radosnym pieśniom i żartom.
Książka Jan Paweł II. Święty Pielgrzym to wspomnienia ośmiu wizyt papieża Polaka w ojczystym kraju. Relacje z pielgrzymek zostały wzbogacone o fragmenty homilii wygłoszonych przez Jana Pawła II, oraz fotografie uwieczniające najważniejsze momenty każdych odwiedzin.
W prezentowanym albumie przybliżono ponad 200 wspaniałych miejsc. Głównie tych poza Europą. Zaprezentowano bogactwo przyrody na wszystkich kontynentach, najciekawsze parki narodowe i tereny chronione ze względu na niepowtarzalną i unikatową przyrodę, a czasami miejsca po prostu urokliwe i doskonałe na wymarzony wypoczynek. Nie zabrakło też wyjątkowych obiektów kultury materialnej, budzących respekt i podziw dla zdolności i umiejętności dawnych budowniczych, ogromnych piramid i pomników, kościołów i katedr, zamków i pałaców, a także obiektów bardziej współczesnych, ale zasługujących na uwagę.
Wybierz się w podróż marzeń. Przenieś się w dalekie krainy. Zobacz inną kulturę, piękną przyrodę, miasta starych cywilizacji. Poczuj się jak odkrywca.
Trudno ustalić, kiedy człowiek zaczął przetwarzać mięso. Znacznie łatwiej znaleźć przyczynę tej czynności wraz z rozpoczęciem hodowli trzeba było w jakiś sposób zakonserwować mięso. Naszpikowane konserwantami, pozbawione większej wartości odżywczej i smaku, masowo produkowane wędliny coraz częściej przestają wzbudzać zainteresowanie. Z chęcią natomiast podejmujemy się domowej produkcji przetworów mięsnych. Trudno bowiem o większą satysfakcję, niż pojawiające się na stole aromatyczne i przede wszystkim zdrowe szynki, kiełbasy oraz konserwy. Zgromadzone w książce informacje zaznajomią Czytelnika z zasadami odpowiedniego doboru surowca i różnorodnymi sposobami wędzenia. Nagrodą za cierpliwość i włożony trud z pewnością będzie niezwykły zapach i smak wędlin własnego wyrobu.
Częstowanie członków rodziny lub przyjaciół alkoholem własnej roboty bezcenne. Ich wytwarzanie wymaga sporej dozy cierpliwości i zaangażowania, ale efekty są tego warte. Nic bowiem nie zastąpi satysfakcji i smaków samodzielnie przyrządzonych wódek, nalewek, bimbrów czy miodów. Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne, będące typowo polskim trunkiem, babcine nalewki, wódki i bimbry. Książka przeprowadzi Czytelnika przez wszystkie etapy produkcji alkoholu od doboru odpowiednich składników przez przyrządzenie po przechowywanie trunków tak, by samodzielnie przygotowane napoje cieszyły oczy i podniebienia.
Jan Paweł II jak nikt inny wcielał w życie idę apostolskiego pielgrzymowania. W ciągu trwającego ponad ćwierć wieku pontyfikatu wielokrotnie przemierzał kontynenty, docierając z przesłaniem ewangelicznej miłości do najdalszych zakątków świata.
Pielgrzymki Jana Pawła II do Polski miały szczególny wymiar. Każda wizyta poruszała serca Polaków, czego dowodem były wiwatujące tłumy na trasach przejazdu papamobile i w miejscach wygłaszania homilii. Chwile, które spędzał w ojczyźnie, były także pretekstem do snucia wspomnień, dzięki którym stawał się on jeszcze bliższy sercom wiernych. Dla Polaków był bowiem nie tylko głową Kościoła, ale przede wszystkim ukochanym rodakiem. Szczególnie pamiętne były spotkania z młodzieżą, kiedy oficjalne przemówienia ustępowały miejsca radosnym pieśniom i żartom.
Książka Jan Paweł II. Święty Pielgrzym to wspomnienia ośmiu wizyt papieża Polaka w ojczystym kraju. Relacje z pielgrzymek zostały wzbogacone o fragmenty homilii wygłoszonych przez Jana Pawła II oraz fotografie uwieczniające najważniejsze momenty każdych odwiedzin.
Gołębiarstwo to piękna, szlachetna pasja, ciesząca się w Polsce długimi i chlubnymi tradycjami. Niniejszy atlas jest znakomitym wprowadzeniem dla tych, którzy dopiero wkraczają w ten barwny, skrzydlaty świat, a jednocześnie nieoceniona pomocą dla tych, którzy skrzydlatemu hobby poświęcają się od dawna.
Książka zawiera znakomite zdjęcia i skondensowane opisy przedstawicieli 91 ras – tych najpopularniejszych i tych mniej znanych. Są wśród nich ptaki zadziwiające bogactwem barw, kształtów i upierzenia – niektóre to prawdziwe ptasie piękności, urzekające elegancją i dumną postawą, inne wzbudzają podziw talentem do wysokich, widowiskowych lotów i powietrznych akrobacji. Zdumienie budzi bogactwo zaprezentowanych ras – wręcz trudno uwierzyć, że dumny pawik i maleńka urokliwa mewka polska należą do tej samej rodziny gołębi, a ich wspólnym przodkiem jest poczciwy, dobrze wszystkim znany gołąb skalny, udomowiony przed kilkoma tysiącami lat. Fascynującą różnorodność tego barwnego świata zawdzięczamy pasji i wytrwałości wielu pokoleń hodowców. Oprócz zdjęć i opisów cech rasowych książka zawiera liczne ciekawostki dotyczące poszczególnych ras, ich krótką historię i podstawowe wskazówki dotyczące hodowli.
Początki polskiej piłki ręcznej sięgają 1917 r., kiedy legioniści Józefa Piłsudskiego internowani w obozie jenieckim w Szczypiornie (dzisiaj jednej z dzielnic Kalisza) z nudów wymyślili nową grę. Jej zasady były bardzo proste: umieścić wypchany szmatami worek w bramce przeciwnika, używając jedynie rąk. Po wyzwoleniu podkaliskich koszarów w 1918 r. zasady gry przyswoili i przeobrazili stacjonujący tam żołnierze Batalionu Pogranicznego. To właśnie im zawdzięczać należy popularyzację szczypiorniaka w niepodległej Polsce.
Chociaż szczypiorniak powszechnie nie jest uważany za ciężki sport, Polscy kibice dobrze wiedzą, jak bardzo potrafi być brutalny. Dramatyczne chwile, jakie przeżył Karol Bielecki podczas meczu ze Słowenią na mistrzostwach Europy w Austrii w 2010 r., a także jego późniejsza postawa, jednoznacznie pokazały, że piłkarze ręczni muszą być silni nie tylko pod względem fizyczności, ale również – a może przede wszystkim – psychiki. Żeby jednak dobrze rzucać piłką na hali, oprócz tej siły trzeba mieć jeszcze kilka innych cennych przymiotów. To niezwykła wola walki i hart ducha są cechami, którymi odznaczają się prawdziwi mistrzowie. To przecież ta tkwiąca w głowie siła nie pozwala ustępować w treningach i w ciągłym doskonaleniu swoich umiejętności. To również ona każe zacisnąć zęby podczas nieudanego meczu i dać z siebie wszystko, co najlepsze. Bez niej nie byłoby rywalizacji, nie byłoby pięknych sportowych emocji.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących miejsc UNESCO. Lista Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO jest zbiorem najcenniejszych obiektów przedstawiających różnorodność kulturalną i bogactwo natury wszystkich regionów świata. Książka umożliwi Czytelnikowi ekscytującą podróż do tych miejsc, dostarczając wielu emocji i wrażeń.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących zabytków świata.
Książka zabierze Czytelnika w ekscytującą podróż po wszystkich kontynentach, dostarczając nie tylko wielu emocji i wrażeń, lecz także wiedzy o niezwykłych, pełnych uroku, zachwycających zabytkach.
Książka dostarcza podstawowych, ale wystarczających informacji na temat pielęgnacji ponad 150 najpopularniejszych roślin pokojowych i balkonowych. W części ogólnej zawarte są informacje na temat wyboru odpowiedniego stanowiska dla roślin, sposobów rozmnażania, technik nawożenia i przesadzania roślin. Ponadto książka zawiera wiedzę dotyczącą stosowania zarówno chemicznych środków ochrony roślin na choroby i szkodniki, jak i sporządzania domowym sposobem ekologicznych preparatów. Czytelnicy borykający się z problemem pielęgnacji roślin w czasie urlopów, znajdą skuteczne sposoby „automatycznego” podlewania. W części szczegółowej znajdują się zdjęcia i informacje dotyczące pielęgnacji poszczególnych gatunków roślin. Można w niej znaleźć opisy gatunków o ozdobnych liściach, kwiatach oraz owocach, roślin balkonowych, palm i paproci, storczyków, kaktusów i sukulentów. Polecamy również dział „cuda w doniczce”, w którym uwzględniłem gatunki pod różnymi względami wyjątkowe, wprawiające w zachwyt. Ich uprawa może być ciekawym doświadczeniem.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących ras psów.Opisy ras zawierają ważne informacje o pochodzeniu każdej z nich, a także o ich najbardziej charakterystycznych cechach, unikając powszechnie powielanych stereotypów.Starannie dobrane zdjęcia przedstawiają poszczególne psy w charakterystycznych dla nich pozach.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących zabytków Polski.Książka zabierze Czytelnika w ekscytującą podróż po Polsce, dostarczając nie tylko wielu emocji i wrażeń, lecz także wiedzy o pełnych uroku, zachwycających zabytkach naszego kraju.Choć Polska nie jest dużym krajem, to wyróżnia się bogactwem i pięknem zabytkowej architektury.
Niedługo po powołaniu do życia Organizacji Narodów Zjednoczonych narodził się pomysł stworzenia jednostki odpowiedzialnej za wspieranie współpracy międzynarodowej w dziedzinie kultury, sztuki i nauki, a także wzbudzanie szacunku dla praw człowieka bez względu na kolor skóry, status społeczny i wyznawaną religię. Inicjatywa podjęta przez Juliana Huxleya doprowadziła w konsekwencji do utworzenia w 1945 roku United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury) – UNESCO.
Jednym z głównych zadań nowego stowarzyszenia stała się ochrona światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego. W tym celu ustanowiono specjalną listę, na którą wpisywane są obiekty o unikatowym charakterze kulturowym bądź przyrodniczym – te szczególnie cenne i o wyjątkowych walorach, a także reprezentujące różnorodność kulturalną i bogactwo natury wszystkich regionów świata. Otoczenie ich opieką ma za zadanie ochronę przed zniszczeniem oraz zachowanie w możliwie niezmienionej postaci dla przyszłych pokoleń. Obecnie na Liście światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego znajduje się 936 obiektów, w tym 725 kulturalnych, 183 przyrodniczych i 28 mieszanych, czyli kulturalno-przyrodniczych, w 153 krajach.
Niedługo po powołaniu do życia Organizacji Narodów Zjednoczonych narodził się pomysł stworzenia jednostki odpowiedzialnej za wspieranie współpracy międzynarodowej w dziedzinie kultury, sztuki i nauki, a także wzbudzanie szacunku dla praw człowieka bez względu na kolor skóry, status społeczny i wyznawaną religię. Inicjatywa podjęta przez Juliana Huxleya doprowadziła w konsekwencji do utworzenia w 1945 roku United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury) UNESCO.
Kuchnia lekka jest często mylnie utożsamiana z potrawami przeznaczonymi dla osób będących na diecie odchudzającej. Tymczasem w rzeczywistości lekkie dania to takie, których spożycie ma nie tyle doprowadzić do utraty zbędnych kilogramów, co raczej ułatwić dbanie o zdrowie i utrzymanie prawidłowej wagi. Można więc jeść niemal wszystko, pod warunkiem, że zachowany jest bilans między liczbą spożywanych i zużywanych kalorii.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?