Przepisy zebrane w książce zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwości zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego.
Europa to niezwykła część świata. Zróżnicowanie geograficzne i bogactwo kulturowe usatysfakcjonować może najbardziej wymagających podróżników, zarówno tych żądnych wrażeń, jak i nastawionych na kontemplację. Bo piękno starego kontynentu przejawia się w zapierających dech w piersiach krajobrazach – od Atlantyku po Ural, a także w fascynujących zabytkach kultury odzwierciedlających to, co najcenniejsze dla europejskiego i światowego dziedzictwa.
Wracając pamięcią do rodzinnego domu, najczęściej wspominamy aromatyczny zapach ciast – wielkanocnych bab, mazurków, jesiennych szarlotek, biszkoptów, keksów, pierników, serników oraz czekoladowej polewy. Książka Ciasta tradycyjne stanowi zbiór przepisów na wspaniałe ciasta, które towarzyszyła nam w naszym dzieciństwie.
Gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metoda przyrządzania posiłków. W porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.
Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.
Psy są najbardziej zróżnicowanym gatunkiem zwierząt na świecie. Chihuahua, najmniejszy pies, może ważyć zaledwie kilkaset gramów, a największy, mastif angielski, osiąga wagę ponad 155 kilogramów. Psy różnią się także kolorem, rodzajem i długością włosa. Niezwykłą wszechstronność przejawiają również pod względem umiejętności i cech psychicznych, wykonując bardzo skomplikowane i trudne wytrzymałościowo prace. Psie talenty nigdy nie przestaną nas zachwycać, podobnie jak ich niezwykła umiejętność zmiękczania ludzkich serc. Pies dawno przestał być tylko psem. To najlepszy przyjaciel człowieka i ciągle jeszcze jego najwierniejszy towarzysz, adaptujący się wraz z nim do najbardziej ekstremalnych warunków życia.
Obecne, drugie już wydanie Encyklopedii, omawia 111 ras psów, w tym wszystkie rasy uznane przez polskie prawo za agresywne. Obszerne opisy skupiają się na najbardziej charakterystycznych cechach każdej z ras, unikając powszechnie powielanych stereotypów. Encyklopedia uwzględnia także jedną wyjątkową rasę, wybraną specjalnie dla tych, którzy szukają dla siebie psa idealnego.
Ważną pomocą w zrozumieniu różnic między poszczególnymi rasami jest wstęp, wprowadzający Czytelnika w genezę i specyfikę grup ras, spośród których dopiero wyłoniły się konkretne rasy.
Poradnik pszczelarza adresowany jest zarówno do osób planujących założenie pasieki, jak również do pszczelarzy posiadających już pewne doświadczenie. Dla osób rozpoczynających swoją przygodę z pszczołami niniejsze wydawnictwo może stanowić pierwsze i podstawowe źródło informacji niezbędnych do założenia i samodzielnego prowadzenia pasieki, z kolei bardziej doświadczonym pszczelarzom pozycja ta umożliwi uzupełnienie i usystematyzowanie posiadanych wiadomości. Informacje dotyczące prowadzenia pasieki przedstawiono w formie kalendarza prac pasiecznych, co stanowi niewątpliwe ułatwienie podczas planowania czynności niezbędnych do wykonania w danym terminie. Można tu znaleźć wiele praktycznych wskazówek opartych na wieloletnim doświadczeniu autora, które ułatwią prowadzenie pasieki. Książka zawiera również ciekawostki z życia i biologii pszczół, które z pewnością zachęcą każdego czytelnika do zgłębiania tajemnic rodziny pszczelej.Przystępna i atrakcyjna forma przekazu treści urozmaicona bogatym materiałem fotograficznym sprawia, że oprócz pszczelarzy po opracowanie mogą sięgnąć również osoby zainteresowane modną w ostatnim czasie tematyką pszczelarską.
Pośród ogółu kościołów sanktuarium wyróżnia się rozbudowanym kultem patrona, niekiedy pozostającym w związku z objawieniem, które nastąpiło w danym miejscu; nadaniem szczególnego wyrazu jego wizerunkowi; specyficznym ceremoniałem; a także opowieściami o uzdrowieniach i cudach. Od początków kultury ludzie wyróżniali miejsca, w których objawiało się sacrum. Wyznaczano je na podstawie mitów opowiadających o legendarnych kolebkach rodów, plemion, narodów, bądź znaków - niezliczonych legend o objawieniu się woli Bożej w danym miejscu, szczególnie związanych z widzeniami i cudownymi obrazami. Z biegiem czasu niektóre z nich stały się miejscami szczególnego kultu Chrystusa, a także Matki Boskiej lub świętych patronów. Takie świątynie szczególnie powiązane z konkretnym kultem przyjęto nazywać sanktuariami. Prezentowany album ma na celu pokazanie właśnie takich miejsc w Polsce, ich piękna oraz historii.
Polska to kraj niezwykły, w którym cenne pamiątki są na wyciągnięcie ręki – intrygujący detal na codziennie mijanej kamienicy, zakurzony feretron w pobliskim kościele, stara studnia, zapomniany kirkut… Bo Polska to nie tylko Wawel i Wilanów, ale tysiące obiektów, być może skromniejszych i mniej efektownych, ale w równym stopniu budujących naszą tożsamość.
Książka ta jest przeglądem najciekawszych zabytków zachowanych w naszym kraju, przydatnym podczas planowania zarówno dłuższych urlopowych wyjazdów, jak i krótszych weekendowych eskapad. Opisano w niej obiekty z różnych okresów naszej historii – od kamiennych kręgów pamiętających najwcześniejsze dzieje osadnictwa po budowle dwudziestowieczne. Byłoby wspaniale, gdyby stała się ona dla czytelnika inspiracją do stworzenia własnej listy i zachęciła do lepszego poznania najbliższej okolicy. Na co dzień nie zwracamy na to uwagi, ale tak naprawdę cenne pamiątki przeszłości są na wyciągnięcie ręki – wystarczy uważnie popatrzeć.
Odtąd każda podróż okaże się niezwykłą i pasjonującą wyprawą.
Koty to niezwykle inteligentne zwierzęta, które przy odrobinie cierpliwości można nauczyć różnych trików. To prawda, że chodzą własnymi drogami, ale te drogi zawsze krzyżują się z trasami ich opiekunów. Każdy kot bez względu na rasę wymaga opieki i zaangażowania.
Koty rasowe. Encyklopedia to przewodnik po rasach kotów. Książka zawiera opisy ponad sześćdziesięciu ras – zarówno tych uznanych przez międzynarodową federację felinologiczną FIFe, jak i nowych, które jeszcze nie dołączyły do tej grupy. W każdym opisie uwzględniono najważniejsze informacje o pochodzeniu, wyglądzie, usposobieniu i pielęgnacji czworonogów. Książka została uzupełniona radami, jak wybrać odpowiedniego kota i jak o niego dbać, by jak najdłużej cieszyć się towarzystwem wąsatego przyjaciela.
Jan Paweł II jak nikt inny wcielał w życie idę apostolskiego pielgrzymowania. W ciągu trwającego ponad ćwierć wieku pontyfikatu wielokrotnie przemierzał kontynenty, docierając z przesłaniem ewangelicznej miłości do najdalszych zakątków świata. Pielgrzymki Jana Pawła II do Polski miały szczególny wymiar. Każda wizyta poruszała serca Polaków, czego dowodem były wiwatujące tłumy na trasach przejazdu papamobile i w miejscach wygłaszania homilii. Chwile, które spędzał w ojczyźnie były także pretekstem do snucia wspomnień przez Ojca Świętego, dzięki którym stawał się jeszcze bliższy sercom wiernych. Dla Polaków był on bowiem nie tylko głową Kościoła, ale przede wszystkim ukochanym rodakiem. Szczególnie pamiętne były spotkania z młodzieżą, kiedy oficjalne przemówienia ustępowały miejsca radosnym pieśniom i żartom. Książka Jan Paweł II. Święty Pielgrzym to wspomnienia ośmiu wizyt papieża Polaka w ojczystym kraju. Relacje z pielgrzymek zostały wzbogacone o fragmenty homilii wygłoszonych przez Jana Pawła II, oraz fotografie uwieczniające najważniejsze momenty każdych odwiedzin.
To wybór najpiękniejszych, najciekawszych i najbardziej intrygujących myśli o miłości, autorstwa wybitnych artystów, myślicieli, polityków i innych znanych postaci. Czasem, by wyrazić uczucie, brakuje słów, a wtedy warto sięgnąć po aforyzmy, które z właściwa sobie lapidarnością trafiają w samo serce, czyli... prosto w serce.
To antologia najpiękniejszych dzieł liryki miłosnej. Zbiór zawiera wiersze poetów tworzących w różnych epokach - od najdawniejszych po wiek XX. Znalazły się tam utwory, które niezmiennie od lat zachwycają, wzruszają i wywołują refleksję, a czasem uśmiech. Są różnorodne, lecz łączy je jedno - w subtelny i piękny sposób wyrażają uczucia, o których czasem trudno mówić prozą. To wiersze dla zakochanych i nie tylko...
Książka Ryby akwariowe adresowana jest zarówno do osób planujących rozpoczęcie przygody z akwarystyką, jak i posiadających już jakieś doświadczenie. W książce opisano blisko 90 gatunków ryb. Podano informacje dotyczące pochodzenia danego gatunku, długości ciała, jego cech gatunkowych, wymagań, dymorfizmu płciowego, rozmnażania, a także liczne ciekawostki.
Zaproponowany w publikacji zestaw słodkowodnych gatunków ryb akwariowych nie jest pełny, ale jak najbardziej reprezentatywny w stosunku do tego, co można obecnie spotkać w zbiornikach polskich akwarystów i ofertach sklepów zoologicznych. Zapoznając się ze zgromadzoną w książce wiedzą popartą wieloletnim doświadczeniem autora, każdy miłośnik akwarystyki na pewno z niej skorzysta i znajdzie interesujące go informacje.
Książka zawiera przepisy na tradycyjne dania przygotowywane nowoczesnymi, a przede wszystkim zdrowymi metodami gotowania przez parowanie oraz z użyciem kombiwaru. Zgromadzono tu pomysły na pełne witamin sałatki i surówki, zdrowe dania wegetariańskie, ale także przepisy na interesujące wykorzystanie owoców - w lekkich deserach, a nawet w mięsnych daniach głównych.
Od początków kultury ludzie wyróżniali miejsca, w których objawiało się sacrum. Pierwotnie wyznaczano je na podstawie mitów opowiadających o legendarnych kolebkach rodów, plemion, narodów, bądź znaków – niezliczonych legend o objawieniu się woli Bożej w danym miejscu, szczególnie związanych z widzeniami i świętymi przedmiotami czy życiem proroków. Z biegiem czasu niektóre z nich stały się miejscami szczególnego kultu.
Książka prezentuje około siedemdziesiąt miejsc świętych. Na 160 stronach bogato ilustrowanego wydawnictwa przedstawiono najważniejsze punkty pielgrzymek czy sanktuariów dwunastu religii, w tym chrześcijaństwa (katolicyzmu i prawosławia), buddyzmu, islamu, a także religii plemiennych.
Ciasta z blachy – pozycja obowiązkowa w każdej kuchni – to zbiór wypróbowanych receptur na domowe wypieki, którymi zachwycisz rodzinę i zaskoczysz znajomych. Znajdziesz tu przepisy na klasyczne ciasta drożdżowe, takie jakie pamiętasz z wakacji u babci, znakomite szarlotki idealne na jesienny deser, serniki, którymi oczarujesz każde podniebienie, ciasta czekoladowe, owocowe i inne. Oprócz szybkich i łatwych w przygotowaniu ciast na co dzień znalazły się tu również wykwintne wypieki na specjalne okazje. Nie zabrakło oczywiście i tych, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjny świąteczny stół: babek, mazurków czy makowców. Książka zawiera mnóstwo praktycznych porad dotyczących pieczenia poszczególnych rodzajów ciast. Ciasta z blachy – jeszcze nigdy pieczenie nie było tak przyjemne i łatwe.
Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli 'czarka ponczu'. Drink to mieszanka od dwóch do nawet kilkunastu składników. Wśród nich muszą się znaleźć składniki główne – tzw. baza, a więc różnego rodzaju alkohole: wódki, likiery czy wina. Do bazy dodaje się składniki modyfikujące, służące do podniesienia aromatu i smaku, zharmonizowania i udoskonalenia napoju: substancje słodzące, zakwaszające oraz przyprawy. Niektóre drinki wymagają prócz tego dodania schłodzonej wody (gazowanej lub nie), soku lub napoju gazowanego, które nadają im orzeźwiającego charakteru. Można je również dekorować, np. owocami i podawać do nich słomki, widelczyki lub łyżeczki. W książce czytelnik znajdzie podstawowe rodzaje drinków, m.in. aperitif, cobbler, collins, cooler, drinki bezalkoholowe, eggnog, poncz, a także propozycję przekąsek do drinków.
Polska książka kucharska to skarbnica tradycyjnych i współczesnych. Według nich przygotujesz szybki pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji – dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Znajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki czy zaostrzające apetyt przystawki. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią – pieczywo. Wszystko to w jednej książce, którą zawsze warto mieć w zasięgu ręki.
Polskiej kuchni nie trzeba nikomu zachwalać – o bogactwie jej smaków i aromatów świadczą zarówno współczesne, jak i dawne receptury, często twórczo modyfikowane. Pierogi, kluski, bigos, kapuśniak, barszcz, żurek, schabowy, pierniki, mazurki, makowce... Lista rodzimych przysmaków, podbijających nie tylko polskie podniebienia, jest znacznie dłuższa. Słyniemy ze znakomitych zup, mięs, sosów, pasztetów i ryb przyrządzanych na wiele sposobów. Jak dawniej, tak i dziś chętnie sięgamy po przepisy innych kuchni świata, dostosowując je nieco do naszych własnych upodobań kulinarnych.
W Polsce nalewki były robione od wieków, a sekrety receptur przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ostatnio znów rośnie ich popularność – w dużej mierze są to domowe rarytasy, które niegdyś były ozdobą babcinych i dziadkowych spiżarni oraz kredensów. Dobra nalewka to przede wszystkim wspaniały aromat, smak i kolor. Książka Polskie nalewki przekazuje podstawową wiedzę z zakresu komponowania tych trunków. Jej lektura pozwoli uniknąć błędów, usprawnić sposób zestawiania, znaleźć ciekawe receptury na nalewki zdrowotne, ziołowe, owocowe, likiery miody pitne oraz wódki. Receptury dobrano z niezwykłą dbałości, po to by na naszych stołach zagościły nowe smaki wyśmienitych trunków. W książce znalazły się również przepisy na starodawne nalewki. Niech dereniówka, wiśniówka czy mlekówka staną się chlubą i dumą gospodarzy, a także wyznacznikiem wyrafinowanego smaku i dobrych obyczajów.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem ?superpokarmów? wspomagających układ trawienny.Choroba nie musi skazywać na rodzinną alienację kulinarną ? przeciwnie ? może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania ? smakowite, różnorodne i kolorowe.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?