Książka przedstawia 100 przepisów na popularne drinki i koktajle, które uprzyjemnią każdą imprezę, wzbogacą nastrój i złagodzą obyczaje. Te tradycyjne i nowoczesne, podpowiadają różne rozwiązania i mogą być inspiracją do stworzenia własnego niepowtarzalnego drinka - hitu wieczoru.
Pomysły na przekąski, które można zabrać do szkoły, pracy, na wyjazd... Zalety dań noszonych ze sobą w kolorowym pudełku są ogromne. To zdrowy, smaczny i tańszy posiłek, dostępny od zaraz. I naprawdę nie musi to być kanapka. Przepisy proponowane w książce są podzielone na przekąski na zimno i te przeznaczone do podgrzania. Mnóstwo rozwiązań pozwalających zachować zdrowy brzuszek i pełny portfel nawet przy dużym głodzie.
Pyzy, knedle, kopytka, pielmieni, buchty, pierogi z kapustą i grzybami, tortellini i ravioli... nazwy brzmią jak najbardziej romantyczna muzyka i dajemy się uwieść niewiarygodnie pysznym kluseczkom. Ponad 80 przepisów na pierogi i kluski z różnych kuchni i kultur z dodatkiem mięsa, warzyw, serów namawiają na chwileczkę zapomnienia. Są pyszne, naprawdę warto spróbować!
Nawet gdy bardzo nie chcemy się spieszyć, to mamy coraz mniej czasu. Jak w tym natłoku zajęć przygotować pełnowartościowy posiłek? W książce czytelnik znajdzie wiele propozycji jednogarnkowych dań, zapiekanek i sałatek, które może błyskawicznie sporządzić i zaskoczyć rodzinę smacznym, gorącym posiłkiem. Co więcej, może nie dać się zaskoczyć gościom, gdyż zanim dobrze się rozsiądą, coś smacznego będzie już gotowe.
Dania warzywne są nie tylko dietetyczne, ale i pożywne oraz smaczne. Faszerowane warzywa, zapiekanki, jarzynowe zupy i sałatki to bogactwo dań, które można wyczarować łącząc różne warzywa. Kotlety czy sznycle przygotowane z cukinii, bakłażanów lub kapusty to pyszny obiad nawet dla wymagających smakoszy.
Nalewki to wspaniałe alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów lub ziół, znane i lubiane od pokoleń. Babcia trzymała w kredensie nalewkę ziołową na reumatyzm, malinową na rozgrzewkę i wiśniową na odpędzenie chandry. Lecznicze właściwości napitku wykorzystywane były od dawna. Oprócz zdrowotnego znaczenia, nalewki i likiery mają niepowtarzalne walory smakowe. W książce znajduje się ponad 50 przepisów na dawne i nowe trunki.
Można je przygotować błyskawicznie, są dosyć proste w robieniu, skutecznie zaspokajają głód. Kolorowe bomby witaminowe to ozdoba każdego spotkania towarzyskiego, z odpowiednimi dodatkami są nie tylko smaczną przekąską, ale i daniem obiadowym lub kolacyjnym. To też najlepszy sposób na niskokaloryczny, dietetyczny, ale sycący posiłek. Warzywa surowe lub lekko obgotowane z dodatkiem mięsa, ryby lub serów to tajemnica szczupłej sylwetki i okazja na twórcze podejście do gotowania. Tu ponad 60 sałatek warzywnych i owocowych.
Lubiane przez dzieci i dorosłych, mogą być pikantne lub słodkie. W książce znajduje się ponad 80 przepisów na wyjątkowo smaczne naleśniki czy tortille, do których nadają się rozmaite farsze, przepisy na placki z różnych warzyw, jak i słodkie placki w rodzaju racuchów. Nawet nie będąc mistrzem rondla można przystąpić do przyrządzania placków wiedząc, że sukces czeka na talerzu.
Już odrobina makijażu ma wpływ na codzienne życie kobiety, na jej samopoczucie. O ile więcej można osiągnąć, kiedy pozna się wszystkie tajniki i technikę profesjonalnego makijażu! Rolą makijażu jest przede wszystkim poprawa wizerunku. Makijaż ma sprawiać, że będziesz wyglądać lepiej. Nie gorzej, nie średnio, lecz po prostu zjawiskowo!
Najlepszy analityk CIA siedzi w więzieniu federalnym oskarżony o sześć morderstw. Jest geniuszem obdarzonym pamięcią ejdetyczną i był filarem rządowego programu wywiadowczego. Na tzw. Ścianie - monstrualnym ekranie, przez który przepływają w czasie rzeczywistym wszystkie dane wywiadowcze, potrafił skojarzyć tysiące faktów, zrozumieć ich logikę i przewidzieć konsekwencje. Co sprawiło, że dopuścił się tak potwornej zbrodni? Czemu milczy? Czy w ogóle rozumie sytuację, w jakiej się znalazł? Te i inne pytania nurtują parę prywatnych detektywów, Seana Kinga i Michelle Maxwell, niegdyś asów Secret Service, teraz poproszonych o pomoc przez adwokata oskarżonego. Wyniki śledztwa przejdą ich najśmielsze oczekiwania.
Na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych dochodzi do niespotykanych dotąd spadków, które doprowadziły do ruiny inwestorów, przedsiębiorców i gospodarkę. Piotr Mylczek, młody pracownik Ministerstwa Finansów zostaje zaangażowany do specjalnego zespołu, który ma wyjaśnić przyczyny zamieszania. Podczas pracy odkrywa, że doszło do olbrzymich manipulacji, w które mogą być zamieszane spółki notowane na GPW. Odsunięty od sprawy, postanawia za wszelką cenę dowiedzieć się, kto stoi za spadkami na GPW, manipulacjami szefa KNF i tajemnicą FOZZ. Nie wie, że równolegle rozgrywa się inna bitwa, która może doprowadzić do rozpadu Unii Europejskiej i wojny w Europie.
Budzi się, kiedy noc pachnie krwią... Rok 2004. Detektyw John Corey i jego żona Kate - agentka FBI - przyłączają się do specjalnej grupy federalnej przerzuconej na teren Jemenu. Oficjalnie mają oni wyjaśnić wątki prowadzonego od ponad trzech lat dochodzenia w sprawie tragedii amerykańskiego okrętu wojenny Cole, który został zniszczony w wyniku samobójczego ataku bombowego przeprowadzonego przez zamachowców z Al.-Kaidy. Nieoficjalnym celem misji jest jednak zlikwidowanie człowieka, który był mózgiem całej akcji, znanego jako Pantera.
Kolejny tom Małgorzaty Caprari z serii Kuchnia domowa, a w nim 200 przepisów na potrawy z jajek. Książka zawiera przepisy z kuchni polskiej i europejskiej, znanych i lubianych oraz intrygujących i oryginalnych. na cieplo i na zimno, jako przystawki, dania główne i desery.
Wielkanocne dekoracje to nie tylko jajka farbowane łupinami cebuli. Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak dużo jest sposobów na farbowanie jajek i jak wiele wspaniałych naturalnych barwników znajduje się w kuchennej szufladzie. Dekoracje to również kompozycje kwiatowe, ozdoby okien i stołu. Nawet wielkanocne słodycze mogą zachwycać domowników i gości, jeżeli zadbamy o ich wygląd i sposób podania. Nie ulegajmy przejściowym modom, nie kupujmy sztampowych plastikowych jajek i kurczaków. Warto rozejrzeć się wokół siebie, by znaleźć wszystko, co jest potrzebne do stworzenia świątecznego klimatu we własnym domu!
Podstawą urządzenia ogrodu zgodnego z naturą jest zrozumienie rządzących nią praw, a także - co jest równie istotne - poznanie wyglądu i zwyczajów zwierząt żyjących w danej okolicy, a także roślin, od których często są one zależne. Bez tej wiedzy nasze wysiłki nigdy nie przyniosą oczekiwanych rezultatów. Nie należy bać się zwierząt - nawet te powszechnie nielubiane, jak pająki, mają w przyrodzie niezwykle ważne miejsce i nie da się ich usunąć bez trudnych do przewidzenia następstw. Czytajmy więc nie tylko książki przedstawiające nam ogrody jak z bajki, ale czasem weźmy do ręki książkę o tym, jak żyją zwierzęta i rośliny w naszym najbliższym, naturalnym otoczeniu. Zrozumienie ich zwyczajów jest bowiem podstawą nie tylko założenia ogrodu zgodnego z odwiecznymi prawami natury, ale też bazą do jakichkolwiek poczynań ekologicznych. Świat roślin i zwierząt w naszym ogrodzie i na otaczającym go terenie jest siecią wzajemnych zależności, których pozostawienie w stanie możliwie nienaruszonym jest właśnie postępowaniem proekologicznym.
Poradnik "Ekologiczny ogród" jest o tym, jak założyć i utrzymać ogród, rozwijający się zgodnie z prawami natury, taki, w którym choroby i szkodniki będą rzadkim i niezbyt groźnym przeciwnikiem.
Celem książki jest edukacja, zwłaszcza zaś uświadomienie właścicielom ogrodów, jak wiele niezwykłych czasem roślin i zwierząt może żyć w obrębie ich ogrodu, często nie rzucając się w oczy, i jak ważne dla nas ludzi jest zachowanie ich wzajemnych powiązań istniejących w przyrodzie od tysięcy lat.
Kompostowanie to czynność niezbędna w każdym ogrodzie. W prosty sposób pozwala obniżyć ilość odpadów, użyźnić glebę i dostarczyć roślinom niezbędnych azotu, fosforu i potasu. Materiały nadające się na kompost to wszystkie działkowe odpady, które trzeba jakoś zagospodarować: skoszona trawa, wypielone chwasty, obcięte pędy, zebrane liście, przekwitnięte rośliny.
Autor wyjaśnia, w jaki sposób je kompostować: jaki wybrać rodzaj pojemnika, jakich preparatów do kompostowania używać, jak poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem z pryzmy. Przedstawia także zastosowania dla przetworzonej, dojrzałej kompostowej masy oraz podpowiada jak wybrać najbardziej odpowiednie miejsce na kompostownik. Czytelnik znajdzie w książce również wiele cennych informacji o naturalnych preparatach przyspieszających kompostowanie, materiałach do wykorzystania jak również zastosowaniu kompostu.
Książka zawiera wszystko o rozmnażaniu roślin ogrodowych i domowych, ich rodzaje, sposoby i porady. Dodatkowo wzbogacona jest rysunkami instruktażowymi i zdjęciami.
W tej publikacji nie ma podziału na rośliny doniczkowe uprawiane w mieszkaniach, tarasowe służące do ozdoby tarasów i patio, uprawiane w okazałych donicach i chowane pod dach z nastaniem zimy, oraz rośliny ogrodowe uprawiane w gruncie przez cały rok. W większości wypadków można zastosować identyczne metody rozmnażania, wprowadzanie więc takich podziałów niepotrzebnie zwiększałoby objętość książki oraz prowadziło do częstych powtórzeń opisanych tu metod. Prawdą jest natomiast, że nie wszystkie metody można zastosować u jednego gatunku rośliny. Są takie, u których rozmnażanie generatywne jest trudne, a na efekty czeka się latami, gdyż młode rośliny bardzo wolno rosną. Są też takie, które trudno lub wcale nie rozmnażają się z sadzonek.
Aby nieco ułatwić czytelnikowi dobór odpowiedniej metody, na końcu książki zamieszczone zostały tabele, w których autor podaje najczęściej spotykane gatunki i najkorzystniejsze sposoby ich rozmnażania.
Ta książka to niezbędne kompendium podstawowej wiedzy, skarbnica przydatnych rad. Mając ją na półce, poczujecie się tak, jakbyście w każdej chwili mogli wezwać na pomoc eksperta ? znajdziecie tu bowiem odpowiedź na wszystkie pytania i wątpliwości, z jakimi zmaga się początkujący adept sztuki przewlekania koralików.
Wybór odpowiednich narzędzi, sposoby nawlekania koralików na wybraną bazę, węzły wiązane na sznurach między koralikami, metody zaginania drutu, wykonywanie z koralików plecionki, techniki wykańczania projektów - czytelne instrukcje i schematy przeprowadzą was krok po kroku przez każdy etap pracy.
Książka zainspiruje także do zestawiania koralików nowoczesnych z koralikami typu vintage oraz do łączenia gotowej biżuterii z zapięciami i biglami, a także przygotowywania własnych projektów.
Bez względu na to, czy wykorzystujecie w pracy duże koraliki szklane, kryształki lub maczki, czy używacie metalowych ozdób, wyrabiacie plecionki i czy swoją biżuterię nosicie wyłącznie sami, czy też przeznaczacie ją na sprzedaż, znajdziecie tutaj wszystko, co potrzeba, żeby ułatwić sobie pracę.
Od zarania ludzkości panowało przekonanie, że niektóre pokarmy mogą wspaniale wpływać na sprawność seksualną zarówno panów jak i pań. Już w starożytnej Grecji istniały sprawdzone sposoby zwiększania mocy doznań miłosnych, a służące temu produkty zostały nazwane afrodyzjakami, upamiętniając tym grecką boginię miłości Afrodytę, która ponoć przed romantycznymi spotkaniami stosowała sprzyjającą namiętnym uniesieniom dietę, jako że olimpijskie dania - nektar i ambrozja - jej nie wystarczały.
Moda na owe, jak je nazywamy afrodyzjaki zmieniała się przestrzeni stuleci i tak niemal wszystkie produkty spożywcze w którymś momencie swojej historii uważane były za środki wzmacniające sprawność w miłości – a to ze względu na kształt, a to ze względu na kolor, a to znów dlatego, iż ich działanie potwierdzały autorytety medyczne lub… ludowa tradycja.
W książce przedstawiono historię produktów miłosnych i podano przepisy z ich zastosowaniem.
Uprawa ziół leczniczych i przyprawowych we własnym ogrodzie to przyjemne i pożyteczne hobby. W poradniku zebrano informacje, które pomogą założyć i pielęgnować ogródek zielny. Cennym dodatkiem są porady na temat zbierania, przechowywania i wykorzystywania ziół w różnych przepisach.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?