Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Dzisiaj takie jednogarnkowe obiady nadal są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którym zależy na czasie. Zupy są najlepszym pożywieniem zarówno dla tych, którzy dopiero w życie wchodzą, jak również dla tych, którzy już dawno minęli półmetek swej ziemskiej wędrówki. Tradycyjne polskie domowe pomidorowe, ogórkowe lub krupniki sycą i rozgrzewają, chłodniki i owocowe przynoszą ochłodę latem. Podczas uroczystych obiadów nie można się obyć bez zupy, podobnie jak nie może ich zabraknąć na świątecznym stole: Wigilia bez tradycyjnego barszczyku nie byłaby Wigilią, Wielkanoc bez żurku straciłaby wiele ze swego uroku?
Kulinarny repertuar nie musi się ograniczać do jednej zupy przygotowanej z kawałka mięsa i włoszczyzny albo mrożonej mieszanki warzywnej. W książce przedstawiono trzysta przepisów na zupy: tradycyjne, ich nowe zmodyfikowane warianty, potrawy z polskiej kuchni regionalnej i zupy popularne u naszych sąsiadów. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia.
Czas na zakupy na targu!Ten ,,smakowity"" poradnik pomoże czytelnikowi wybrać odpowiednie produkty na targowisku, przede wszystkim spośród sezonowych warzyw i owoców, a następnie przygotować z nich doskonałe potrawy.,,Zdrowa kuchnia prosto z targu"" przedstawia ponad 200 przepisów na dania, podkreślające zalety sezonowych produktów. Opisuje ponad 100 typów owoców i warzyw. Książka zawiera ponadto cenne rady dotyczące kupowania na targowisku jak również podpowiedzi, jak wybrać i przechowywać świeże warzywa i owoce.
""Whisky jest - zresztą nie po raz pierwszy w swoim pogmatwanym i pełnym meandrów życiu - punkcie zwrotnym. Napój, który w XX wieku zdominował rynek mocnych alkoholi, stoi przed wyjątkowym wyzwaniem, jakim jest współczesny klient. Coraz bardziej wymagający, świadomy czaru marketingu i, jak pewnie przyznaliby niektórzy, coraz bardziej cyniczny. Jak whisky może w ogóle funkcjonować w świecie, który domaga się natychmiastowej gratyfikacji? Czy napój, który musi dojrzewać latami, zanim tak naprawdę będzie mógł nosić miano whisky (i który powinien pozostawać znacznie dłużej w subtelnym towarzystwie dębiny, aby oddać swój prawdziwy charakter), będzie w stanie dotrzymać kroku światu, w którym wszystko musi być coraz szybsze, większe i głośniejsze?""(z Wprowadzenia) Dave Broom jest laureatem prestiżowej Glenfiddich Award przyznawanej od czterdziestu lat za najlepsze publikacje i programy poświęcone problematyce kulinarnej.
Coraz więcej osób przywiązuje wagę do zdrowego stylu życia - dba o kondycję fizyczną i właściwe menu. Podstawowym warunkiem ułożenia prawidłowego jadłospisu jest wiedza na temat jakości oraz wartości odżywczych produktów. Ten poradnik to zbiór najistotniejszych informacji, esencja tego, co każdy wiedzieć powinien na temat właściwego odżywiania i potrzeb żywieniowych organizmu. Zebrano w nim informacje dotyczące podstawowych składników odżywczych i ich znaczenia dla organizmu, omówiono najważniejsze pojęcia związane z żywieniem.
Przygody rodzeństwa ? Zuzki i Bartka, które są pretekstem do kuchennych doświadczeń. Ciepła, rodzinna opowieść z garnkami i talerzami w tle oraz wiele sprawdzonych przepisów, które zachęcą każde dziecko do kulinarnych eksperymentów. Książka zwraca również uwagę na kwestie bezpieczeństwa w kuchni, samodzielnego przygotowania posiłków a także podpowiada młodym kuchmistrzom z jakimi kuchennymi troskami powinni kierować się do rodziców. "Czy zastanawiasz się czasem nad tym, jak to się stało, że ktoś wymyślił różne potrawy: na przykład zupę ogórkową albo kotlety mielone czy ciasto biszkoptowe? Czy sprawił to przypadek, czy może ktoś, dawno temu, sam spróbował udoskonalić swój jadłospis, bo mu się znudziło jedzenie wciąż tych samych, bardzo prostych potraw? Wiele z nich powstało przypadkowo, inne przez próby, dodawanie i zmienianie składników, czyli eksperymenty. Nawet nie wiemy, jakie historie wiązały się z poszczególnymi potrawami. Aby nie zapominać tego, co akurat się udało, co bardzo smakowało, ludzie zaczęli zapisywać składniki i sposób przygotowania różnych dań. Tak powstały książki kucharskie. I co się okazało? Że różnią się od siebie propozycjami potraw i ich przyrządzania, że zależy to także od kraju, w którym żyją ich autorzy. Co innego jada się na zimnej północy Europy, a co innego na południu ? tam, gdzie jest cieplej, gdzie rosną słodsze i bardziej soczyste owoce, a słońce mocniej grzeje! A jeszcze co innego jada się w dalekiej Azji czy gorącej Afryce. Warto poznawać te różne smaki i kompozycje, ale zanim to nastąpi ? naucz się poruszać po kuchni, zaprzyjaźnij się z jej mieszkańcami: garnkami, sztućcami, kubeczkami i chochelkami. Często widzisz, jak mama czy tata szybko i zręcznie poruszają się w kuchni: doskonale wiedzą, jakiego garnka użyć do gotowania kaszy, a jakiego do jarzyn. I nigdy nic im nie upadnie na podłogę, nie stłuką talerza, nie poparzą się przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika. Czy można się tego nauczyć? Oczywiście, że można! Trzeba nauczyć się obchodzenia z żywiołami. A uda się to tylko wtedy, jeśli będziesz uważać na to, co robisz, nie będziesz jednocześnie rozmawiać przez telefon albo oglądać telewizji, zastosujesz się do uwag mamy lub babci, no i w ogóle zechcesz poznawać wielką sztukę gotowania. Mamy nadzieję, że ta książka chociaż trochę ci w tym pomoże."
Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury…
Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię.
Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie.
W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzone produkty. Jej podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się intuicją i indywidualnym poczuciem smaku.
„Smaki Toskanii” to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach.
Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez
autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie
się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw – zwłaszcza w dobrym towarzystwie -
przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii.
„[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole”
- Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.
Wyśmienite propozycje 365 zup: od odświeżającego gazpacho w letnie dni do duszonego na wolnym ogniu mięsa z warzywami zimą, poprzez delikatny rosół z zieleniną i makaronami wiosną, do rozgrzewającej zupy krem z korzennych owoców jesienią. Książka pomaga czytelnikowi odnaleźć idealną zupę, która będzie wynikiem połączenia sezonowych składników, panujących warunków atmosferycznych i wrażliwości smakowej biesiadujących.
Niech sny staną się dla Was niezwykłym przewodnikiem przez zycie. Niech mówią Wam coraz wyraźniej i głośniej o rzeczach ważnych, pomagają oddzielać dobro od zła.
Gdyby kwiatowy Zeus miał wybrać sobie żonę pośród kwiatów, koronę królowej musiałaby nosić róża. (Safona)
Róże zamieniają rabaty w morze kwiatów, miejsca do odpoczynku w oazy zapachu, a pergole w baśniowy sen. Tylko nieliczne kwitnące rośliny ogrodowe są tak wszechstronne i wywołują u ludzi taką fascynację jak one.
Pośród tysięcy odmian róż trudno wybrać pasujące do własnego ogrodu. Czy powinna być to klasyczna odmiana z grupy róż historycznych, czy tak modne dzięki nostalgicznemu urokowi róże angielskie, a może wykwintne róże wielkokwiatowe? A może raczej szukać odpornych i zdrowych małych róż krzaczastych, które kwitną od czerwca aż do pierwszych mrozów?
Stara reguła - zdrowe i silne lub pachnące i piękne, ale wrażliwe i chorowite - dziś już nie ma zastosowania. Większość nowoczesnych odmian róż jest tak silna i odporna, że nie wymaga oprysków.
Każdy z ponad 650 opisanych tu gatunków, które zostały specjalnie wybrane do tej książki, może się pochwalić wyjątkowymi właściwościami, a wiele z nich ma certyfikaty najwyższej jakości - ADR.
Róże - świat historii, hodowli, pielęgnacji, kształtów i najpiękniejszych odmian.
Jak posadzić gości podczas przyjęcia? Kiedy wolno ucałować dłoń kobiety? Jak przywitać się z szefem? W co się ubrać na rozmowę kwalifikacyjną? Jak podpisywać maile? Kto pierwszy wchodzi do restauracji? Jak sobie poradzić z codziennymi i odświętnymi sytuacjami, nie popełniając błędu? W sukurs przychodzi Poradnik dobrego wychowania, w którym uwzględniono zmieniającą się obyczajowość. Książka służy pomocą w rozstrzyganiu, kiedy możliwa jest pewna swoboda, a kiedy konieczne jest jej ograniczenie. Poradnik dobrego wychowania to najprostszy sposób, by nauczyć się dbania o własny wizerunek, opanowania sztuki konwersacji, jedzenia, wręczania i przyjmowania prezentów. Czytelnik znajdzie w książce wiele praktycznych wskazówek na temat etykiety mailowej, organizacji udanych przyjęć, jak również sposobów na udane relacje z sąsiadami, znajomymi czy też środowiskiem zawodowym.
?Przez relaks do szczęścia? to wyjątkowy poradnik napisany przez doświadczoną psycholog i trenerkę rozwoju osobistego Katarzynę Straburzyńską, która prowadzi liczne warsztaty i szkolenia w zakresie skutecznych metod radzenia sobie ze stresem. Autorka w sposób jasny i prosty opisuje drogi dojścia do harmonijnego życia. Praktyczne ćwiczenia zawarte w publikacji wskazują czytelnikowi jak samodzielnie uwolnić się od stresu i napięć czyli jak zadbać o swoje zdrowie.
Poradnik zawiera sprawdzone sposoby radzenia sobie ze stresem oraz bezpieczne i skuteczne formy relaksacji. Pokazuje również jak pozytywne myślenie i poczucie własnej wartości wpływa na losy naszego życia. Dzięki tej książce czytelnik dowie się również co robić aby wzmocnić pewność siebie i jak tą pewność wykorzystać.
Integralną częścią publikacji jest płyta CD - dołączona gratis do poradnika. Dzięki kojącej nerwy muzyce oraz ciepłym słowom z niej płynącym każdy będzie mógł odkryć w sobie pokłady spokoju, które zapanują nad zmęczeniem i stresem oraz przyniosą ulgę zszarganym nerwom.
Ktoś przeprowadza różne działania w Sieci, żeby zająć czymśNet Force:umieszcza recepturę wojskowego materiału wybuchowego,następnie listę tajnych agentów CIA, wskutek czego zaczynająginąć ludzie, wreszcie zostają wykradzione terminy transportuplutonu. Terroryści na terenie USA kradną pluton ale towszystko jest przykrywką. W rzeczywistości chodzi owykradzenie z banków kilkudziesięciu milionów dolarów.Pieniądze te zostaną przeznaczone na zapłacenie dyktatorowiGwinei Bissau, za co ten udzieli zezwolenia na eksploatowaniebogactw naturalnych Gwinei Bissau na okres 99 lat na zasadziewyłączności - ropy, boksytów, fosforytów.
Pnącza i żywopłoty to szybka i naturalna ochrona do zastosowania na ogrodzeniach, pergolach i kratkach. Delikatne powojniki, romantyczne róże, dzikie winorośla – w tym poradniku każdy znajdzie pomysł do wykorzystania w swoim ogrodzie, na balkonie lub tarasie.
W książce tej czytelnik znajdzie praktyczne porady m.in. o prowadzeniu pnączy na siatkach i pergolach i cięciu żywopłotów jak również pozna najładniejsze i najodporniejsze rośliny pnące i żywopłoty.
John Corey, były detektyw nowojorskiego wydziału zabójstw, a obecnie agent specjalny grupy antyterrorystycznej powraca. Nie jest z tego zadowolony libijski terrorysta Asad Khalil, znany również jako ,,Lew"". Kiedy ostatnio słyszeliśmy o nim, Khalil mścił się na obywatelach amerykańskich za śmierć swojej rodziny, eliminując ofiary jedna po drugiej i znikając bez śladu. Teraz, trzy lata później, Khalil powrócił do Ameryki, aby zrealizować swoje groźby i zadbać o swoje niezamknięte sprawy. ,,Lew"" jest maszyną do zabijania ponownie krążącą po Ameryce z misją zemsty, a John Corey nie zatrzyma się przed niczym, aby go odnaleźć i zabić
Książka zawiera program ćwiczeń Pilates na macie, które mogą być wykorzystane do utworzenia pierwszych trzydziestu lekcji. Ćwiczenia przeznaczone są dla dorosłych w dowolnym wieku, kobiet i mężczyzn i są odpowiednie dla wszystkich rodzajów sprawności.Książka zawiera program ćwiczeń Pilates na macie, które mogą być wykorzystane do utworzenia pierwszych trzydziestu lekcji. Ćwiczenia przeznaczone są dla dorosłych w dowolnym wieku, kobiet i mężczyzn i są odpowiednie dla wszystkich rodzajów sprawności. Zestaw bezpiecznych, odpowiednich dla osób w każdym wieku i na każdym poziomie sprawności fizycznej ćwiczeń, poprawiających sprawność, elastyczność i świadomość własnego ciała. Wszystkie ćwiczenia są opatrzone ilustracjami oraz wskazówkami ułatwiającymi poprawne ich wykonanie.
Sequel bestsellera Uznany za niewinnego (Presumed Innocent). Niewinny przedstawia historię Rusty'ego Sabicha i Tommy'ego Molto, którzy dwadzieścia lat później znów mierzą się ze sobą we wciągającym psychologicznym pojedynku po tajemniczej śmierci żony Rusty’ego.
W 2008 r., 22 lata po wydarzeniach wcześniejszych książek, były prawnik Rusty Sabich, teraz główny sędzia apelacyjny, jest ponownie podejrzany o zabójstwo kobiety. Jego żona, Barbara, umarła w łóżku, wydaje się, że śmiercią naturalną. Jednak jego odwieczny wróg, prokurator Tommy Molto chce to dokładnie sprawdzić. Molto oskarża Sabicha o morderstwo, ponieważ Rusty zdecydował się zachować śmierć Barbary w tajemnicy, nawet przed ich synem, przez prawie cały dzień, co pozwoliłoby zniknąć śladom trucizny.
Dwa samoloty z uczestnikami konferencji pokojowej na pokładzie, padają ofiarą ataku terrorystycznego. Jeden z nich przymusowo ląduje w ruinach starożytnego miasta Babilon. Pasażerowie decydują się stanąć do walki z doskonale uzbrojonymi, zdeterminowanymi terrorystami.
Rosyjski pisarz, Aleksander Kurbski wybiera się do Paryża na ceremonię odznaczenia medalem francuskiej Legii Honorowej, planując pozostanie na Zachodzie na stałe. Sean Dillon, doradca angielskiego premiera do spraw bezpieczeństwa, nawiązuje z nim kontakt i pomaga przedostać się do Londynu. Tymczasem Kurski otrzymuje propozycję nie do odrzucenia ze strony rosyjskich służb specjalnych: ma przeniknąć do organizacji wywiadowczej do zwalczania terroryzmu dowodzonej przez generała Charlesa Fergusona i rozpracować sieć zachodnich agentów. Świeżo zwerbowany podwójny agent prowadzi jednak własną prywatną grę.
?Mięso pyszne i soczyste? to nowoczesna i niezwykle zajmująca książka kucharska prezentująca ponad 100 smakowitych przepisów na dania mięsne z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, a także jagnięciny. Autorka zapoznaje czytelnika z tradycyjnymi i nowoczesnymi technikami gotowania, wzbogacającymi smak potraw. Ponadto książka zawiera porady kulinarne wyjaśniające, jak wybierać najlepsze kawałki mięsa i jak je przygotować do spożycia.
Pełna smaku i inspirujących kolorowych fotografii książka pomoże każdemu amatorowi gotowania stać się doświadczonym kucharzem.
Rzecz dzieje się w 1953 r. w Glasgow „drugiej metropolii imperium brytyjskiego”, mieście trudnym, mrocznym i brutalnym, w którym „nie wypada mieć człowiekowi za złe kilku morderstw na koncie”. Prywatny detektyw Lennox - facet, którego można wynająć, ale którego nie można kupić – były żołnierz kanadyjski - wie, jakie jest życie. W mieście zostaje zamordowany ambitny gangster niższego szczebla, a jego brat bliźniak prosi Lennoxa o złapanie morderców. Sprawa nie pachnie dobrze, jednak Lennox musi podjąć ryzykowną grę i zanurzyć się w świat podziemia, w którym toczy się walka o władzę, krzyżują interesy mafijnych bossów, a życiowi rozbitkowie trafiają ze swoimi problemami.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?