Miesiączka bez tabu!
O co jest to wielkie halo? Czym jest miesiączka? Dlaczego wywołuje ból brzucha, dlaczego w jej trakcie pożeramy tony czekolady i chcemy oglądać filmiki z małymi kotkami? I dlaczego nadal jest tematem tabu, choć ma ją ponad połowa populacji? Clara Henry z humorem obala krwawe mity i bez wstydu dzieli się swoim doświadczeniem.
Clara Henry: Youtuberka, aktorka komediowa i blogerka. Jej kanał poświęcony w dużej mierze miesiączkowaniu subskrybuje 430 000 osób. Mimo 21 lat ma już na swoim koncie współpracę z największymi szwedzkimi mediami.
Dobro wraca!
Oparta na kalendarzu książka, w której znajdziemy propozycję dobrego uczynku na każdy dzień roku. Pomysłom towarzyszą motywujące cytaty i przemyślenia autorki, która przekonuje, że codziennie, dzięki drobnym gestom, możemy zrobić coś dobrego dla środowiska, osób w naszym otoczeniu i – dla nas samych. Sam spróbuj wprawić w ruch dobro już dziś!
Zmotywować się do zdrowego i aktywnego trybu życia nie jest łatwo. Zacznij ćwiczyć z partnerem, wzajemnie się motywujcie
i cieszcie się zdrowymi i smacznymi posiłkami. Tomek Choiński, członek teamu Ewy Chodakowskiej Be Active, przygotował dwa 30-dniowe plany treningowe dla początkujących i średniozaawansowanych, dzięki którym w dwa miesiące poprawisz swoją kondycję i sylwetkę.
Wspólny trening to także znakomita okazja, by umocnić więź z partnerem i świetnie się bawić.
Podejmijcie wyzwanie, odmieńcie swoje życie i poczujcie moc!
Długo wyczekiwana pierwsza książka jednej z najpopularniejszych polskich blogerek kulinarnych.
Patrycja swój blog prowadzi nieprzerwanie od 10 lat, popularyzując kuchnię zdrową, smaczną oraz niebanalną. Wiele przepisów przygotowanych zostało zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian. Konsekwentna w swych wyborach, nie ulega krótkotrwałym modom, za to nieustannie inspiruje coraz większe grono miłośników gotowania. Zachwycające zdjęcia (nie tylko potraw) to znak rozpoznawczy Trufli. Niezwykle klimatyczne, subtelne fotografie definiują wyjątkowy i intymny charakter bloga, a teraz również książki.
Same dobre rzeczy to apoteoza prostoty, bliskości i więzi rodzinnych, najsilniejszych być może właśnie przy kuchennym stole… Książka jest połączeniem przepisów tradycyjnej kuchni polskiej (w nowoczesnym, bardzo atrakcyjnym ujęciu) oraz receptur na nowoczesne, zdrowe, dania kuchni międzynarodowej. Książka zawiera zbiór przepisów w większości niepublikowanych wcześniej na blogu.
Patrycja Dolecka – urodziła się i studiowała w Warszawie, obecnie mieszka w Irlandii. Gotowaniem interesuje się właściwie od zawsze, pierwsze nauki pobierała w kuchni swoich dziadków. Kulinarna hedonistka, miłośniczka wyrafinowanej prostoty i pełnowartościowej kuchni. Uzależniona od pieczenia chleba, ciemnej czekolady i fotografowania.
"Włochy są jak tort wysoki do nieba. Żeby skosztować jego warstw nasączonych przeszłością, potrzeba cicerone na miarę Bartka Kieżuna. Smakosz i erudyta zabiera nas w podróż, w której historia, sztuka i kulinaria prowadzą do źródeł smaku."
Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK
"Bartek Kieżun napisał niezwykle pięknie i mądrze o moim kraju. Żałuję, że książka nie może przekazać bezpośrednio smaku i aromatu opisywanych potraw, ale po to trzeba pojechać do Włoch, do czego Italia do zjedzenia znakomicie zachęca."
Tessa Capponi-Borawska
"Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. Italia do zjedzenia jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni włoskiej – Bartek prezentuje dania, o których pewnie nawet niektórzy Włosi nie mają pojęcia, a także śmiałe, autorskie modyfikacje znanych przepisów. Książkę dosłownie pochłonąłem."
Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska
Narracja, która zmienia świat
Co łączy Steve’a Jobsa, Elona Muska i Martina Luthera Kinga? Wszyscy trzej to mistrzowie storytellingu, który potrafi inspirować, motywować, edukować, budować markę, tworzyć ruchy społeczne i zmieniać życie. Gallo wyjaśnia, dlaczego ludzki umysł kocha opowieści – zwłaszcza te „od pucybuta do milionera” – i jak najnowsze odkrycia naukowe mogą pomóc nam konstruować narracje, które poruszą tysiące serc i umysłów. „Sztuka storytellingu może zmienić świat", twierdzi miliarder Richard Branson. Najbardziej chwytliwe pomysły obudowane są poruszającą narracją. Twoja narracja może zmienić świat. Czy nie czas, byś się nią podzielił?
Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.
Biblia każdego smakosza!
Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji.
Bez wątpienia małe arcydzieło
Sunday Times
Znakomity przewodnik łączenia smaków
Observer
Intryguje, inspiruje, zdumiewa, a czasami wręcz oburza
Nigel Slater, Observer Books of the Year
Oryginalne i inspirujące źródło wiedzy o gotowaniu
Heston Blumenthal
BOWL Food i SOUPING najgorętsze trendy sezonu!
W swojej nowej książce David Bez zrywa z tradycyjną koncepcją zupy i jak zwykle proponuje oryginalne przepisy na ciepłe obiadokolacje, serwowane w miskach.
Niebanalne pomysły na pełnowartościowy posiłek dla wszystkich – wegan, wegetarian, witarian i wszystkożerców. Zasada jest prosta: jak najwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów. Wszystkie kombinacje dają efekt dań sycących i odżywczych. Na pożywny obiad i lżejszą kolację, na lunch
w biurze i drugie śniadanie w domu. Na zdrowie!
Znakomity pomysł na zbilansowaną i zdrową dietę.
NA ZDROWIE!
Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie! Superfood to prosta, smaczna i kolorowa kuchnia, dzięki której odnajdziesz najwspanialszą i najzdrowszą wersję siebie!
Sophie Manolas, ekspertka ds. żywienia i właścicielka przydomowego ogródka, omawia ponad 60 superfoods, podpowiada, jak najlepiej wykorzystać ich zbawienne właściwości, oraz podaje proste przepisy, od których lektury aż cieknie ślinka! Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak smaczne i łatwe!
Już dziś rozpocznij tę fascynującą kulinarną przygodę i pamiętaj: dobre jedzenie to podstawa dobrego życia!
Odpowiednia dieta oznacza właściwy start we wszystkim, co robisz w życiu. Babcia zawsze powtarzała: „Zdrowie jest najważniejsze!” – nie ma wątpliwości, że miała rację. Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób, by uniknąć groźnych chorób, a przy tym wyglądać i czuć się świetnie przez całe życie. No i te niesamowite smaki! Dieta bogata w świeże produkty i mikroelementy sprawi, że nabierzesz energii, a przy okazji na pewno skorzysta Twoja rodzina.
Sophie Manolas jest ekspertką do spraw odżywiania. Dzieciństwo spędzone na wsi utwierdziło ją w przekonaniu, że posiadanie przydomowego ogródka i spożywanie świeżych produktów już od najmłodszych lat jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Choroba, z którą stoczyła długą walkę – zespół policystycznych jajników – zmobilizowała ją do rozpoczęcia studiów związanych
z odżywianiem i dietetyką, ponieważ jedynym skutecznym lekarstwem na jej problemy okazała się zmiana diety. Teraz swoją wiedzą i – przepisami! – dzieli się z kobietami na całym świecie.
Manolas przekonuje, że właściwy dobór menu wcale nie oznacza ciężkiej pracy w kuchni ani nudnej diety – odpowiednie odżywanie może się okazać niezwykle smaczną przygodą. Ta książka dostarczy Ci informacji i zainspiruje Cię do przekroczenia progu kuchni i gotowania według Twoich zasad. Wszystko po to, żeby odnaleźć najwspanialszą, najzdrowszą i pełną wewnętrznej równowagi wersję siebie!
Sophie Manolas jest dietetykiem klinicznym. Dzieciństwo na wsi nauczyło ją znaczenia domowych warzyw i świeżych produktów dla dobrego zdrowia. Impulsem do studiowania dietetyki była długa walka z zespołem policystycznych jajników – zmiana diety okazała się być skutecznym sposobem leczenia.
Po zdobyciu kwalifikacji Sophie otworzyła własną praktykę, specjalizując się w zagadnieniach zdrowia hormonalnego kobiet. Osiągnęła wielki sukces dzięki praktycznemu podejściu i przystępnym radom dotyczącym wykorzystywania jedzenia jako lekarstwa. W jej domu obowiązują zasady, na których opiera się idea permakultury – Sophie i jej partner sami uprawiają swój ogród owocowo-warzywny i przygotowują posiłki.
Kto z nas choć raz nie był na diecie? I kto z nas nie poniósł na tym polu choć jednej klęski… Mimo kolejnych diet-cud, pobudzających metabolizm suplementów, detoksów i fejsbukowych grup wsparcia.
Profesor Traci Mann mówi wprost: diety nie działają. I nigdy nie będą działać, choćbyśmy byli mistrzami samokontroli!
Odwołując się do wyników licznych badań z ostatniego dwudziestolecia, Mann rozkłada na części pierwsze mechanizmy, na których opierają się diety – i przez które nie działają. Bierze też pod lupę wszystkie bolączki, które świetnie zna każdy, kto kiedykolwiek próbował się odchudzać: słabą wolę, podjadanie, efekt jo-jo i wiele innych. I mówi: nie musisz mieć wyrzutów sumienia, że ci nie wyszło. Z własnym mózgiem nie wygrasz. Ale możesz go sprytnie wykorzystać!
Profesor Mann przedstawia bowiem także dwanaście prostych strategii – od wymiany naczyń po wymianę zwyczajów – dzięki którym można trwale zmienić styl życia na lepszy (i zdrowszy). Bez wyrzeczeń, poczucia winy i nerwowego liczenia kalorii.
Traci Mann jest profesorem psychologii społecznej i zdrowotnej na Uniwersytecie w Minnesocie. Jej badania mają na celu zidentyfikowanie i zrozumienie zachowań związanych ze zwyczajami żywieniowymi i wizerunkiem ciała oraz procesem samokontroli podczas zmian zachowań zdrowotnych.
Odkryj swój talent i daj się zainspirować!Doskonała zarówno dla dopiero rozpoczynających przygodę z rysunkiem, jak i dla doświadczonych artystów. Od podstawowych ćwiczeń kreski i stylu przez szkice martwej natury i pejzaże do rysunków zwierząt i portretów na każdym etapie otrzymasz szczegółowe wskazówki, dzięki którym nie będziesz mógł doczekać się, aż weźmiesz do ręki ołówek. Nie musisz mieć opanowanych podstaw ani być ekspertem historii sztuki. Wystarczy, że chcesz się uczyć i lubisz obserwować świat, a przede wszystkim dobrze się bawić!
Green smoothies, czyli smaczne, zielone koktajle to prawdziwa eksplozja zdrowia w pysznej formie!
W książce znajduje się wiele przepisów na zielone koktajle zdrowia. Moda na green smoothies przyszła do nas zza oceanu, gdzie kult zdrowej, szczupłej sylwetki ma się dobrze i nic nie wskazuje na to, aby coś się miało w tym temacie zmienić. Zielone koktajle stały się hitem dzięki gwiazdom ekranu i celebrytom, którzy zachwalają ją je jako nieodzowny element diety. Piękne zdjęcia i nowoczesna szata graficzna stanowią dodatkowy atut książki.
Kolorowe i zdrowe smoothies, które można pić przez cały rok!
Smoothies ciągle są w modzie. Te lekkie, pełne witamin i wartości odżywczych oraz kolorowe napoje gwarantują dobre samopoczucie przez cały rok.
Tym razem proponujemy przepisy, których wykonanie jest nie tylko proste, ale także możliwe wiosną, latem, jesienią i zimą!
100 kultowych przepisów kuchni polskiej
Jest to najnowsza książka kucharska przedstawiająca
100 „kultowych” przepisów na potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie dzieciństwa, rodzinnych spotkań przy stole ani atmosfery świąt. Są to receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Rodzime tradycje kulinarne, by trwać, muszą się odnaleźć w okolicznościach XXI wieku, takich jak oferta składników, standardy dietetyczne, nowe upodobania smakowe oraz kontekst kulturowy w postaci kuchni świata. Te wszystkie okoliczności uwzględnili autorzy, wybierając i adaptując tradycyjne polskie potrawy, a następnie bardzo starannie wszystkie sprawdzając. Piękne „klimatyczne” i niezwykle apetyczne zdjęcia oraz ciekawy wstęp historyczny dopełniają prezentacji potraw. Książka ma wymiar praktyczny i sentymentalny – jest doskonała jako źródło przepisów oraz jako uniwersalny podarunek.
Ponad 100 przepisów na soki i koktajle, których każdy chciałby spróbować.
W książce znajdują się przepisy na soki, musy, energetyczne drinki bezalkoholowe i toniki, herbaty i gorące napoje, dietetyczne lody i sorbety.
Andrew Cooper jest aktorem i modelem. Propaguje zdrowe odżywianie w Wielkiej Brytanii. Nie wyobraża sobie życia bez kolorowych i ultrazdrowych własnoręcznie robionych soków i koktajli. Swoją pasję postanowił połączyć z misją i teraz aktywnie promuje zdrowe żywienie, którego bardzo istotnym elementem są soki warzywne, także dla najmłodszych.
Interaktywna kolorowanka z łamigłówkami
Kolorowanie i szukanie ukrytych rysunków kluczy z literami, dzięki którym można odszyfrować tajemnicze hasło będące prawidłową odpowiedzią na zagadki umieszczone w książce.
Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2016!
Claus Meyer to jedno z najgorętszych nazwisk w branży; doskonale kojarzony wśród polskich pasjonatów kulinarnych oraz ludzi zainteresowanych gotowaniem i kulinariami. Mówi się o nim jako o „ojcu chrzestnym kuchni skandynawskiej”. Meyer jest współzałożycielem Nomy oraz odpowiada za kultowe Nordic Kitchen Manifesto!
Przepisy w książce zostały podzielone porami roku, całość wzbogacają przepiękne zdjęcia i czytelny layout.
Trzy siostry gotują - mamma mia!
Niepowtarzalny klimat włoskich tradycji kulinarnych. W pierwszej części, opisowej, autorki podają proste sposoby na zrobienie różnych gatunków makaronu, włącznie z bezglutenowym. Mnóstwo słońca, oliwek, pomidorów, włoskiego temperamentu i rodzinnego biesiadowania, a wszystko w wyjątkowo atrakcyjnej oprawie graficznej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?