Nowa książka autorki bestsellerowego Leksykonu smaków. Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. Jeśli jesteś niewolnikiem książek kucharskich, a gotować umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewnością jest to pozycja dla ciebie. Dzięki Sztuce gotowania, najnowszej książce autorki bestsellerowego Leksykonu smaków, dowiesz się, jak bawić się smakiem, a przede wszystkim jak po prostu gotować – bez odmierzonych proporcji i z góry ustalonych połączeń. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z nudnego odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro. Sztuka gotowania to niezwykle zabawna i inspirująca książka – po jej lekturze nic już nie będzie smakowało tak samo. To również jedyna i ostatnia książka kucharska, w którą warto się zaopatrzyć. Dalej czekają was już tylko przygody przy palniku!
Co robić, aby nasze dziecko było szczęśliwe? Jak wzbudzić w nim zaufanie? Jak przygotować małego człowieka do mierzenia się z trudnościami, które na pewno w którymś momencie pojawią się w jego życiu? Gdzie jest granica twojej złości? Jaki błąd najczęściej popełniają rodzice? I co jest tak naprawdę najważniejszym zadaniem dla opiekuna, zarówno w okresie niemowlęctwa, jak i dorastania dziecka?
Magia rodzicielstwa to współczesna biblia dla nowoczesnych rodziców. Psycholożka i terapeutka rodzinna Hedvig Montgomery w siedmiu prostych krokach wskazuje rodzicom i opiekunom drogę do tego, o czym każdy z nich marzy – szczęśliwej relacji ze swoimi dziećmi.
Niepodważalna legenda. Gwiazda futbolu otoczona kultem. Jedna z najbardziej błyskotliwych, a zarazem tajemniczych postaci współczesnej piłki nożnej. Zinédine Zidane.
Rzadko udzielający wywiadów, Zidane znany jest jako ten, który „rozmawia tylko z piłką”. W najnowszej biografii wybitnego piłkarza, autorzy Patrick Fort oraz Jean Philippe zabierają nas za kulisy jego wyjątkowej kariery i przedstawiają historię człowieka, który stał się legendą.
W którym porcie można dostać najlepszą rybę? Co robić zimą na Mazurach i gdzie na Warmii można stracić zasięg telefonu?
Aleksandra Klonowska-Szałek wybrała się w podróż po jednym z najgorętszych pod względem turystycznym regionów Polski po to, by odkryć je na nowo. Odetchnij od miasta. Warmia i Mazury to kontynuacja przewodnika po polskich agroturystykach, który ukazał się wiosną 2018 roku nakładem wydawnictwa Buchmann. Tym razem poznamy nie tylko najciekawsze bazy noclegowe, ale lecz także odwiedzenia lokalne knajpy i restauracje oraz miejsca, gdzie można kupić dzieła sztuki albo je tworzyć. W przewodniku nie zabraknie również poleceń dla miłośników sportu, bo Mazury to przecież nie tylko żagle i kąpiele w jeziorze, oraz opisów zaskakującej natury. Wszystkie polecane przez autorkę miejsca utrzymane są w duchu slow life. W końcu zwiedzić Warmię i Mazury w pośpiechu to żadna sztuka, a żeby poznać ich najgłębsze tajemnice, trzeba dużo czasu, uważności i… oddechu.
DANIA NA PATYKU ORAZ WIOSENNE WITAMINY NA KAŻDY DZIEŃ
- O, TO TAK MOŻNA?
…a nawet trzeba: są tu nieoczywiste receptury obok przepisów tradycyjnych!
- AŻ TYLE MOŻLIWOŚCI?
… i mnóstwo radości z odkrywania dziesiątków nowych smaków!
DANIA NA PATYKU ORAZ WIOSENNE WITAMINY NA KAŻDY DZIEŃ.
- O, TO TAK MOŻNA?
…a nawet trzeba: są tu nieoczywiste receptury obok przepisów tradycyjnych!
- AŻ TYLE MOŻLIWOŚCI?
… i mnóstwo radości z odkrywania dziesiątków nowych smaków!
Poznaj fascynującą opowieść dojrzałej kobiety o cieple domowego ogniska, przeciwnościach losu oraz poszukiwaniu szczęścia i miłości.
Opowieść, w której każde pokolenie kobiet znajdzie coś dla siebie. Katarzyna Dowbor, ikona polskiej telewizji, otwiera przed czytelniczkami drzwi do swojej prywatnej posiadłości. Oprowadza nas po zakamarkach swojego życia, jednocześnie dzieląc się sprawdzonymi poradami i patentami, dzięki którym będziemy mogły z uśmiechem na ustach celebrować każdy dzień. Udowadnia, że przekroczenie magicznej granicy pięćdziesięciu lat to nie koniec świata, a początek nowego, fascynującego rozdziału w życiu każdej kobiety. Katarzyna Dowbor zręcznie przeplata porady historiami ze swojej codzienności.
Z Apetytu na życie dowiesz się, jak zbudować trwałe relacje rodzinne, stworzyć codzienne rytuały oraz jak poradzić sobie w trudnych sytuacjach życiowych. Poznasz sprawdzone sposoby i patenty, dzięki którym odnowisz stare meble i ugotujesz pyszną kolację dla znajomych. Uzyskasz również praktyczne wskazówki, jak stworzyć i zadbać o przydomowy ogród.
Mama na roślinach obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia także podczas ciąży i karmienia piersią. Mama na roślinach to przewodnik po wegańskim macierzyństwie od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. Autorka łączy fachową wiedzę z indywidualnym doświadczeniem wegemamy, udziela praktycznych porad i prezentuje niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy nie tylko dla mam.
Na rynku można znaleźć wiele poradników dla kobiet spodziewających się dziecka. A co z ojcami, którzy coraz częściej na równi z kobietami opiekują się potomstwem?
Doug Moe, pisarz i aktor komediowy, postanowił stworzyć zabawny poradnik dla młodych ojców, w którym z przymrużeniem oka przedstawia instrukcję obsługi dziecka – od noworodka po dorastającego nastolatka. Autor umiejętnie przekazuje cenne rady, okraszone niezwykłym poczuciem humoru. Dzięki tej książce młodzi tatusiowie, początkowo przerażeni perspektywą ojcostwa, zrozumieją, jak wspaniała czeka ich przygoda i jak wiele daje satysfakcji.
Ponad 50 przepisów na szybkie, smaczne, a przede wszystkim niedrogie dania dla dzieci. Wszystkie do wykonania w kilka minut dzięki niezawodnemu urządzeniu Thermomix.
Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające kolejnym etapom rozwoju maleństwa. Prosta, przyjemna i przejrzysta w użyciu.
Czy masz wrażenie, że ciągle gdzieś pędzisz, wykonujesz jedno zadanie za drugim? Czy bez przerwy wybiegasz myślami w przyszłość i nigdy nie masz czasu dla siebie? Oto prosty sposób, aby na kilka minut dziennie wyrwać się z rutyny, docenić otaczający świat i rozbudzić swoją kreatywność. Creative Flow skupia się na prostych przyjemnościach, które poprzez osobistą twórczość prowadzą do codziennej uważności i dobrostanu. Uczy, jak celebrować zwyczajne, ale cenne chwile w życiu – od radości bazgrolenia i szkicowania poprzez poprawę jakości medytacji czy pobudzenie wyobraźni.
Jak pomóc dziecku odkryć swoją pasję? W jaki sposób wspierać swoje dziecko, które uprawia sport lub realizuje inne zainteresowania (muzyka, taniec itp.)?Czytelnik znajdzie tu odpowiedzi m.in. na pytania, jak przygotować dziecko do radzenia sobie ze stresem i rywalizacją i jak wspomóc je przed najważniejszym, finałowym dniem. Każdy rozdział zawiera konkretne wskazówki, porady oraz propozycje ćwiczeń i zabaw (zarówno indywidualnych, jak i wspólnych). Podsumowania rozdziałów są zilustrowane rysunkami.
Oto poradnik dla wszystkich tych, którym nie jest obojętne, co znajduje się na ich talerzu. Jeśli nie tolerujesz mięsa, mleka, cukru, mąki lub po prostu chcesz jeść zdrowo – to książka dla Ciebie. Jest niezastąpionym źródłem informacji o tym, jak zmienić dowolną potrawę w pyszne wegańskie danie. Wystarczy wymienić jakikolwiek niewegański składnik, a autorki fachowo i przystępnie wyjaśnią, jakimi produktami go zastąpić i jak je przyrządzić, aby potrawa zachowała swój smak.
Co zrobić kiedy kolega na każdym spotkaniu prosi cię o podanie mu kawy? Jak odpowiedzieć szefowi, który mówi do twojego dekoltu? Jaka jest granica między głupim żartem a molestowaniem?
Autorka bierze na warsztat temat, o którym nasza „wyzwolona” kultura woli milczeć. W swoim poradniku nie tylko wymienia konkretne typy seksistowskich zachowań, ale udziela też porad, jak z nimi walczyć. W błyskotliwy i zabawny sposób rozprawia się ze stereotypami dotyczącymi kobiet i uczy, jak przetrwać w męskim środowisku pracy. Ważne, potrzebne i bardzo na czasie.
Wióry lecą. Renowacja mebli i tapicerka dla początkujących to praktyczny poradnik, dzięki któremu nauczymy się podstaw pracy z drewnem. Książka podzielona jest na dwie części. Pierwsza – teoretyczna wprowadza nas w tajniki sztuki. Dowiemy się z niej o niezbędnych narzędziach, wyborze odpowiedniego mebla do wykonania i poznamy podstawy warsztatu. Druga – praktyczna to ponad dwadzieścia instrukcji krok po kroku. Wśród przedmiotów poddanych renowacji znajduje się banalnie prosta deska do krojenia, nieco trudniejszy taboret czy wymagający znacznie więcej pracy słynny fotel 366 Chierowskiego. Bohaterami kolejnych instrukcji są członkowie warsztatów stolarskich, które od kilku lat z powodzeniem prowadzi autorka publikacji – Katarzyna Sawko. Wióry lecą to świetna lektura dla osób, które chcą zacząć przygodę z drewnem w domowym zaciszu.
Jak zrobić ekologiczny proszek do prania? Czy da się umyć wannę za pomocą octu i cytryny? Jak sprzątać, nie szkodząc przy tym środowisku? Książka zawiera przepisy na ekologiczne środki czystości. Dzięki niej zaoszczędzimy pieniądze wydawane na środki chemiczne, a przy okazji pomożemy uratować naszą planetę. Na 250 stronach znajdziemy ponad 120 przepisów podzielonych pod kątem przestrzeni, którą musimy posprzątać. Proste, praktyczne i bardzo satysfakcjonujące!
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Italia do zjedzenia jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
„Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.“
Bartek Kieżun
Wszyscy mniej lub bardziej lubimy sklepowe słodkości. A gdyby tak móc jeść je bezkarnie? Karolina Gawrońska, autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga „Savory or Sweet?” podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji.
Widzowie jej kanału oraz czytelnicy bloga „Savory or Sweet?” nazywają ją Królową Wegańskich Słodyczy. Biegaczka długodystansowa, maratonka, kolarka i triathlonistka. Weganka, entuzjastka zdrowego stylu życia i dietetyki. Karolina udowodniła, że wszystkie kultowe słodycze można przyrządzić z naturalnych składników i bez glutenu, nie rezygnując przy tym z ich charakterystycznego smaku.
Ideą książki było stworzenie łakoci nie tylko pysznych, lecz także pełnowartościowych i odżywczych. Zawierających wiele witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu – w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników – nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i zapewniają stały poziom energii.
Przepisy są łatwe i szybkie do wykonania, a każdy z nich został opracowany tak, aby z ogólnodostępnych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku.
W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Naturalne, przepyszne i zaskakujące.
Nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Tych przepisów nie znajdziecie ani na kanale Karoliny na YouTubie, ani na jej blogu.
„W końcu na kulinarnej półce pojawiła się nowoczesna i piękna książka pełna świeżości! Wegańskie słodkości w wykonaniu Karoliny są dowodem na to, że „smaczne” oznacza także „zdrowe”. Zakochałam się w nowatorskich recepturach na klasyczne batoniki, takie jak Tłiks czy Błeno. Jeżeli chcecie jeść słodycze bez wyrzeczeń, to gwarantuję, że będziecie zachwyceni.”
Kinga Paruzel
Autorka książek kulinarnych, blogerka, finalistka programu MasterChef
„Ciekawa propozycja dla tych, którzy szukają inspiracji do przygotowania słodyczy z naturalnych składników. Znajdziecie w niej różnorodne przepisy na słodkie przekąski w nowoczesnym wydaniu. Czytelny przekaz, prosty sposób wykonania, wyjątkowe zdjęcia i zabawne aranżacje na pewno przypadną do gustu wielu amatorom zdrowego trybu życia.”
Paweł Małecki
Mistrz cukiernictwa
„Ta książka to istna kopalnia wiedzy i doświadczenia w tworzeniu wegańskich (i bezglutenowych!) odpowiedników najbardziej znanych słodyczy. Dzięki pomysłom Karoliny możecie przygotować ulubione słodkości w wersji bez pszenicy, mleka i rafinowanego cukru. Mnie książka z pewnością bardzo pomoże urozmaicić wegańskie, bezmleczne i bezglutenowe jadłospisy o ciekawe podwieczorki. Mam już swoich faworytów!”
Viola Urban
Dietetyk, autorka bloga Okiemdietetyka.pl
Nowoczesna i elegancka grafika, zachęcające i czytelne przepisy oraz smakowite zdjęcia!
Na tyle proste, że zachęcą osoby, które nie gotują i na tyle interesujące, że mistrzowie gotowania zechcą wprowadzić do swojej kuchni coś nowego!
Co na bolące gardło? Co na trawienie? A co na wzmocnienie organizmu? Czytelnik znajdzie tu 60 przepisów na napary, herbaty i gorące napoje, które oczyszczą organizm, dodadzą siły albo po prostu urozmaicą posiłek. Szybkie w przygotowaniu, tylko z naturalnych składników i bardzo pięknie zaprezentowane.
Fern Green – stylistka jedzenia, autorka książek kulinarnych i doświadczona szefowa kuchni. Stała współpracowniczka luksusowych magazynów kulinarnych i dekoratorskich, dla których przygotowuje stylizacje potraw.
Hazana to podróż po świecie w poszukiwaniu często zapomnianych, żydowskich smaków.
Hazana to zbiór tradycyjnych żydowskich przepisów z całego świata. Znajdują się tu zarówno znane nam potrawy kuchni Europy Środkowo-Wschodniej – jak bliny, kugel czy babka ziemniaczana, jak i całkiem egzotyczne dania kuchni marokańskiej czy hiszpańskiej. Przepisy opatrzone są długim i ciekawym wstępem omawiającym najważniejsze żydowskie święta i smaki charakterystyczne dla regionów, w których występowały lub nadal występują duże skupiska żydowskie. Dodatkowym atutem książki jest to, że znajdujące się w niej potrawy są wyłącznie wegetariańskie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?