Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Italia do zjedzenia jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
„Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.“
Bartek Kieżun
Wszyscy mniej lub bardziej lubimy sklepowe słodkości. A gdyby tak móc jeść je bezkarnie? Karolina Gawrońska, autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga „Savory or Sweet?” podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji.
Widzowie jej kanału oraz czytelnicy bloga „Savory or Sweet?” nazywają ją Królową Wegańskich Słodyczy. Biegaczka długodystansowa, maratonka, kolarka i triathlonistka. Weganka, entuzjastka zdrowego stylu życia i dietetyki. Karolina udowodniła, że wszystkie kultowe słodycze można przyrządzić z naturalnych składników i bez glutenu, nie rezygnując przy tym z ich charakterystycznego smaku.
Ideą książki było stworzenie łakoci nie tylko pysznych, lecz także pełnowartościowych i odżywczych. Zawierających wiele witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu – w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników – nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i zapewniają stały poziom energii.
Przepisy są łatwe i szybkie do wykonania, a każdy z nich został opracowany tak, aby z ogólnodostępnych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku.
W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Naturalne, przepyszne i zaskakujące.
Nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Tych przepisów nie znajdziecie ani na kanale Karoliny na YouTubie, ani na jej blogu.
„W końcu na kulinarnej półce pojawiła się nowoczesna i piękna książka pełna świeżości! Wegańskie słodkości w wykonaniu Karoliny są dowodem na to, że „smaczne” oznacza także „zdrowe”. Zakochałam się w nowatorskich recepturach na klasyczne batoniki, takie jak Tłiks czy Błeno. Jeżeli chcecie jeść słodycze bez wyrzeczeń, to gwarantuję, że będziecie zachwyceni.”
Kinga Paruzel
Autorka książek kulinarnych, blogerka, finalistka programu MasterChef
„Ciekawa propozycja dla tych, którzy szukają inspiracji do przygotowania słodyczy z naturalnych składników. Znajdziecie w niej różnorodne przepisy na słodkie przekąski w nowoczesnym wydaniu. Czytelny przekaz, prosty sposób wykonania, wyjątkowe zdjęcia i zabawne aranżacje na pewno przypadną do gustu wielu amatorom zdrowego trybu życia.”
Paweł Małecki
Mistrz cukiernictwa
„Ta książka to istna kopalnia wiedzy i doświadczenia w tworzeniu wegańskich (i bezglutenowych!) odpowiedników najbardziej znanych słodyczy. Dzięki pomysłom Karoliny możecie przygotować ulubione słodkości w wersji bez pszenicy, mleka i rafinowanego cukru. Mnie książka z pewnością bardzo pomoże urozmaicić wegańskie, bezmleczne i bezglutenowe jadłospisy o ciekawe podwieczorki. Mam już swoich faworytów!”
Viola Urban
Dietetyk, autorka bloga Okiemdietetyka.pl
Nowoczesna i elegancka grafika, zachęcające i czytelne przepisy oraz smakowite zdjęcia!
Na tyle proste, że zachęcą osoby, które nie gotują i na tyle interesujące, że mistrzowie gotowania zechcą wprowadzić do swojej kuchni coś nowego!
Co na bolące gardło? Co na trawienie? A co na wzmocnienie organizmu? Czytelnik znajdzie tu 60 przepisów na napary, herbaty i gorące napoje, które oczyszczą organizm, dodadzą siły albo po prostu urozmaicą posiłek. Szybkie w przygotowaniu, tylko z naturalnych składników i bardzo pięknie zaprezentowane.
Fern Green – stylistka jedzenia, autorka książek kulinarnych i doświadczona szefowa kuchni. Stała współpracowniczka luksusowych magazynów kulinarnych i dekoratorskich, dla których przygotowuje stylizacje potraw.
Hazana to podróż po świecie w poszukiwaniu często zapomnianych, żydowskich smaków.
Hazana to zbiór tradycyjnych żydowskich przepisów z całego świata. Znajdują się tu zarówno znane nam potrawy kuchni Europy Środkowo-Wschodniej – jak bliny, kugel czy babka ziemniaczana, jak i całkiem egzotyczne dania kuchni marokańskiej czy hiszpańskiej. Przepisy opatrzone są długim i ciekawym wstępem omawiającym najważniejsze żydowskie święta i smaki charakterystyczne dla regionów, w których występowały lub nadal występują duże skupiska żydowskie. Dodatkowym atutem książki jest to, że znajdujące się w niej potrawy są wyłącznie wegetariańskie.
Kolejne wydanie popularnej książki w nowej, odświeżonej szacie graficznej.
Smaczne dania, ładnie podane posiłki, proste składniki – tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego, czym się kierować, dobierając produkty do posiłków.
Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
Po pierwszej, znakomicie przyjętej przez wszystkich miłośników dobrej kuchni książce Hummus, za’atar i granaty czas na kolejną przygodę kulinarną z Samar.
Szafran, mięta i kardamon to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy – począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar prezentuje dobrze znane dania w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie. Łączy przy tym przeróżne tradycje kulinarne – proponuje głównie dania z lokalnych polskich składników, ale doprawione całkiem sporą szczyptą egzotyki. Autorka dzieli się również mnóstwem praktycznych porad związanych z przechowywaniem ziół i przypraw. Książka została przygotowana zgodnie z polskim kalendarzem sezonowości – tak, żeby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i… najtańsze.
Japoński przepis na dobre życie to pięknie ilustrowany przewodnik po sztuce, kulturze i tradycjach japońskich.
W krótkich rozdziałach znaleźć można informacje o wszystkich najważniejszych aspektach japońskości – m.in. designie oraz filozofii wabi-sabi, po duńskim hygge i szwedzkim lagom nowym trendzie projektowania wnętrz, a także rytualnych kąpielach onsen, świętach, codziennym życiu, poezji, teatrze, a nawet grach planszowych.
Na 224 stronach znajduje się mnóstwo niezwykłych zdjęć i ciekawostek, które przybliżają kulturowo odległy nam kraj. Przystępne, zwięzłe i pobudzające wyobraźnię kompendium wiedzy dla każdego, kogo fascynuje Kraj Kwitnącej Wiśni.
Margareta Magnusson sprzątała po śmierci trzy razy. Kiedy umarła jej mama, kiedy odeszła teściowa i ostatni raz po śmierci ukochanego męża. Te trzy trudne doświadczenia zaważyły na jej podejściu do otaczającej przestrzeni oraz przedmiotów i nauczyły jednego: zostaw po sobie tylko to, co inni będą chcieli oglądać. Jej bestsellerowa książka to ciepły poradnik przepleciony anegdotami, który w praktyczny sposób opowiada, jak przygotować swoją przestrzeń przed odejściem. Co zostawić? Jak poradzić sobie z nadmiarem listów i fotografii? Jak ukryć sekrety, którymi nie chcemy dzielić się nawet po śmierci i jak przejść przez bolesny proces pożegnania?
Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej.
Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek – można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku.
Jajko to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak. A jaki jest twój?
Dla wszystkich, którzy uwielbiają planować na papierze.
Idealny terminarz, organizer, notes i pamiętnik. W środku poza rocznym, miesięcznym i tygodniowym terminarzem znajdą się m.in. szablony list zadań, tabele pomagające notować wydatki lub planować podróż, zadania motywujące do samodoskonalenia, a także ćwiczenia rozwijające kreatywność. Bullet journal to świetna metoda organizacji czasu...dla wszystkich!
Jak odzyskać równowagę w związku, gdy pojawią się dzieci.
Dziennikarka i pisarka Jancee Dunn przedstawia swój najnowszy poradnik dla par, borykających się z kryzysem po narodzinach dziecka. Natłok obowiązków domowych i zawodowych, opieka nad dzieckiem, a przede wszystkim nierównomierny podział zadań między matką a ojcem – to wszystko jest źródłem napięć i frustracji.
Autorka – matka sześciolatki – bazuje na swoich własnych doświadczeniach: przytacza kłótnie z mężem, poszczególne konfliktogenne sytuacje, spotkania z terapeutą małżeńskim. Pokazuje między innymi konkretne rozwiązania, strategie z zakresu teorii komunikacji oraz porady zasłyszane u różnych terapeutów. Zawsze są one przeplecione relacją z testowania ich w rzeczywistości przez autorkę lub jej znajome, wypowiedziami ekspertów, przytoczeniem wyników badań. Po części zapiski osobistych przeżyć, po części poradnik jak naprawić relację nadszarpniętą pojawieniem się nowego członka rodziny.
Poradnik dla rodziców niesfornych dzieci.
Mówili ci, że dzieci to najlepsze, co ci się w życiu zdarzy. Że nic nie daje takiej satysfakcji, jak bycie rodzicem. Nie to, żeby kłamali… ale jakoś zapomnieli wspomnieć, że choć droższe niż życie, dzieci potrafią czasem zaleźć za skórę. Jeśli czujesz, że rodzicielstwo cię przerasta, nie panikuj i nie kupuj biletu w jedną stronę, by uciec na koniec świata.
Michał Kędzierski udowadnia, że nawet niesforne pociechy tak naprawdę da się okiełznać! Prosto, praktycznie i z pełnym zrozumieniem dla wszystkich trudów rodzicielskiego życia.
Proste ćwiczenia w służbie siedzenia.
Stworzone do ruchu ciało boleśnie cierpi z powodu siedzącego trybu życia. Długie godziny spędzone przy biurku, za kierownicą czy na kanapie osłabiają mięśnie i mają niekorzystny wpływ na postawę. Rezultat? Bóle kręgosłupa, bóle głowy, kłopoty trawienne i zmęczenie. Można temu przeciwdziałać, stosując regularnie łagodne ćwiczenia rozciągające i wzmacniające. Harriet Griffey wyjaśnia, jak wzmocnić ciało i zwiększyć jego elastyczność, by zapobiegać groźnym dla zdrowia skutkom, jakie powoduje długotrwałe przebywanie w pozycji siedzącej.
Książka jest podzielona na pięć rozdziałów dotyczących głównych obszarów ciała: głowy i szyi, górnych partii pleców i barków, ramion, dolnych partii pleców, pośladków i nóg. Każdy rozdział zawiera serię łatwych do codziennego wykonywania łagodnych ćwiczeń ruchowych wzmacniających szczególnie zagrożone części ciała.
Znajdziesz tu informacje na temat specjalistycznej pomocy i dostosowane do indywidualnych potrzeb zestawy ćwiczeń. Mocne plecy to wszystko, czego potrzebujesz, by poprawić ogólny stan zdrowia, kondycję i postawę.
Zacznij już dziś i poczuj natychmiastową ulgę.
Net Force to specjalny odział FBI do walki z przestępczościąinternetową, którego akcje opisuje cykl 10 powieści Clancy’egoi Pieczenika. Pierwszy tom z cyklu opowiada o walce zrosyjskim hakerem Plehhanovem, który kradnie pieniądze zkont służb bezpieczeństwa, aby kupić sobie władzę.
Burger to prawdziwy celebryta wśród fastfoodowych dań. Nic w tym dziwnego, gdyż jest naprawdę pyszny, jeśli został dobrze przyrządzony. Burgery robi się z różnych gatunków mięsa, a nawet można z niego zrezygnować i przygotować kotlety w wersji wege – z ciecierzycy czy fasoli. Znajdziesz tu mnóstwo pomysłów na burgery – od amerykańskich klasyków z wołowiny, przez wariacje drobiowe, po propozycje z rybą i opcje dla wegetarian. Książkę uzupełniają przepisy na smakowite sosy, m.in. keczup, musztardę i guacamole, które są niezbędnym składnikiem burgerów.
Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce Angry Chef nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie.
Angry Chef to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.
Jak kulturowa obsesja na punkcie wyglądu krzywdzi kobiety od ich najmłodszych lat
We współczesnym świecie w każdej chwili można zostać sfotografowanym i oznaczonym na zdjęciu. W związku z tym dbałość o wygląd zaprząta życie kobiet – bo to ich głównie dotyczy ten problem – bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Choć statystycznie zarabiają one mniej od mężczyzn, wydają znacznie więcej pieniędzy, by sprostać idealnemu wizerunkowi, wykreowanemu i lansowanemu przez media. Renee Engeln, nagradzana wykładowczyni psychologii, pokazuje, jak obsesja piękna krzywdzi kobiety oraz jak można się jej przeciwstawić.
Jak zrobić karnawałową maskę, zorganizować rowerowe safari, zostać mimem? W jaki sposób skonstruować zegar słoneczny, oszczędzać wodę, rozkręcić własny biznes? Jak przygotować zaproszenia na urodziny, zrobić domową gazetkę i napisać list do prezydenta? Jak wywołać tornado w butelce i zmusić rodzynki do skakania?
365 niegłupich zabaw po szkole to źródło pomysłów, które wyzwolą wyobraźnię każdego dziecka. Na każdy dzień w roku inny pomysł na zabawę. Doskonała dla rodziców, dziadków, rodzeństwa, opiekunów. Książka, która pobudza kreatywność, rozwija fantazję, odrywa od pilota i myszki.
Sheila Ellison ukończyła psychologię na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jest pomysłodawczynią i współautorką niezwykle popularnych poradników dla rodziców, m.in. 365 dni z kochanym maleństwem i 365 dni kreatywnej zabawy. Matka czwórki dzieci.
Judith Gray – nauczycielka szkolna i wykładowca akademicki, koordynatorka kursów tańca. Ma czworo dzieci.
Od lat zajmuje pierwsze miejsce w rankingach diet, bo Dieta DASH to nie tylko odżywianie, to również terapia, która pozwala skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze i bardzo ważny element profilaktyki chorób związanych z nadciśnieniem.
Oprócz ograniczenia spożycia soli wystarczy zmienić dotychczasowy styl odżywiania, opierając się na kilku bardzo prostych założeniach. Tajemnicą tego programu żywieniowego nie są bowiem kalorie czy odpowiednie połączenia składników, lecz produkty, które pozwalają uregulować ciśnienie.
W tej książce kucharskiej przedstawiamy sprawdzone przepisy na pyszne potrawy DASH, które opierają się na różnorodnych składnikach takich jak: pełne ziarno, nabiał, warzywa i owoce, ryby i chude mięso, strączki, nasiona i orzechy.
Książka popularnonaukowa, przedstawiająca mechanizmy stojące za przeklinaniem, historię badań nad przekleństwami, historię samych przekleństw oraz procesy zachodzące w mózgu ludzi używających soczystego języka. Autorka stawia zadziwiające pytania i kompetentnie na nie odpowiada. Czy przeklinanie potrafi działać znieczulająco? Czy kobiety klną inaczej niż mężczyźni? Czy szympansy używają brzydkich wyrazów? Czy przeklinanie w miejscu pracy pomaga zbudować kreatywny zespół?
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?