Zbiór pikantnych cytatów o kobietach, mężczyznach, uczuciach i relacjach między dwiema płciami. Czasem zabawnie, czasem poważnie lub nawet lirycznie ujęte słowa oddające emocje mogą się przydać przy wielu okazjach.
Słowem reengineering określa się zarówno gruntowne przemyślenia procesów zachodzących w obrębie danej organizacji, w relacjach z jej partnerami, klientami, jak też metody wdrażania ich w życie. Książka ta pokazuje nowe sposoby myślenia, a także korzyści i konsekwencje wynikające z działania ukierunkowanego na wspomniane procesy, w szczególności kształtowanie przepływu informacji i materiałów oraz związanych z tym struktur organizacyjnych i kierowniczych.
Autorka, Benita Cantieni, jest twórczynią nowatorskich, bezbolesnych, nie pociągających za sobą żadnego ryzyka i nie mających skutków ubocznych ćwiczeń przeciwzmarszczkowych. Dzięki nim nie musicie się już pokornie godzić na zmiany, którymi upływający czas znaczy bezlitośnie Wasze twarze. Dwadzieścia łatwych do powtórzenia ćwiczeń stymuluje i uaktywnia mięśnie głowy, twarzy, szyi, skutkiem czego Wasza twarz stanie się młodsza, pogodniejsza i gładsza. Uzupełnieniem opisów są rysunki ilustrujące poszczególne etapy ćwiczeń. Po trzech tygodniach intensywnego treningu efekt staje się widoczny. Śpiące mięśnie budzą się do życia - twarz staje się świeża i zdrowa. Teraz wystarczy już ćwiczyć tylko kilka minut dziennie. Niniejszy poradnik przeznaczony jest zarówno dla kobiet dojrzałych, jak i osób młodych, chcących zapobiec widocznemu starzeniu się twarzy.
Niewerbalny sposób komunikowania się towarzyszy człowiekowi już od dawna. Podobnie jak w komunikacji werbalnej próbuje on w nim kłamać, a także manipulować swoim ciałem. Niemal każdy z nas ma tendencję do ukrywania się za maską, by ukazać się w inny sposób, niż się właściwie prezentuje. O najprzeróżniejszych formach ludzkich masek, maskowań i maskarad oraz różnorodnych motywacjach takich symulacji dowiecie się z tego dokonałego poradnika.
Czy wiesz, że ciśnienie krwi jest miernikiem Twojego samopoczucia? Niskie ciśnienie krwi powoduje osłabienie, jednak niebezpieczne jest ono tylko w niewielu przypadkach. Natomiast podwyższone ciśnienie oznacza życie w obliczu ciągłego ryzyka. Jakiego? Dowiesz się tego, sięgając po książkę Andrew Laughina. Autor podkreśla ważność częstej kontroli ciśnienia krwi, gdyż lekko podwyższone nie powoduje na ogół żadnych dolegliwości, w związku z czym przez długi czas może pozostać niezauważone. Okazuje się jednak, iż już we wstępnych fazach choroby skrycie rozwijają się narządowe powikłania nadciśnienia. Czy można im zapobiec? Oczywiście! Odpowiednio wcześnie należy zadbać o własne zdrowie, zmieniając tryb życia, ograniczając spożycie soli i używek, redukując nadwagę itp. Polecamy zatem ten ciekawy poradnik wszystkim tym, którzy mają kłopoty z nadciśnieniem tętniczym i którym na sercu leży własne zdrowie!
Dlaczego nie wolno zadzierać nosa? Kto jest prawdziwym królem? Co jest najważniejsze w życiu? Często niezwykle trudno odpowiedzieć na te najprostsze pytania naszych pociech. Plączemy się i gubimy w wyjaśnieniach, a wystarczy sięgnąć po odpowiednią lekturę. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, Wydawnictwo ASTRUM przygotowało serię komiksów oraz książeczek ,,Gdyby zwierzęta umiały mówić"". Każda z książeczek zawiera ciekawą, ślicznie ilustrowaną bajkę poświęconą odrębnemu zagadnieniu. Ich autor w sposób prosty, żywy i zabawny uczy dzieci, jak dobierać przyjaciół, dlaczego nie wolno oszukiwać i kraść, czym można zasłużyć na nagrodę, jakie korzyści daje wytrwała praca. Z pewnością warto do nich zajrzeć!
Kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”.
Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Negocjacje są coraz bardziej powszechną metodą porozumiewania się ludzi, językiem komunikowania się. Kształtują relacje biznesowe i społeczne, są też narzędziem pracy w tych dziedzinach. Współczesny menedżer, ekspert kierujący projektem czy handlowiec powinni być dobrze obeznani z tematyką negocjacji – o ile chcą dobrze wykonywać swoje zadania. Kultura negocjacji przenika również do naszego życia prywatnego – swoje relacje społeczne coraz częściej ujmujemy w myśl zasad negocjacyjnych. W tej sytuacji istnieje potrzeba opracowania modelu mixu negocjacyjnego – narzędzia porządkującego warsztat pracy negocjatorów i ułatwiającego prowadzenie negocjacji w sposób efektywny i satysfakcjonujący. Taki właśnie model przedstawia jego twórca – Wiesław Gomulski. W swym nowatorskim opracowaniu dotyczącym zarówno negocjacji biznesowych, jak i społecznych, prezentuje ujęcie negocjacji jako dziedziny wiedzy naukowej i jako praktyki biznesowej i społecznej przydatnej dla każdego,kto się negocjacjami zajmuje zawodowo lub zajmować będzie. Tę nowoczesną koncepcję warsztatu efektywnego negocjatora autor poleca tym wszystkim, którzy chcą twórczo rozwijać teorię i praktykę negocjacji.
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i ? co najważniejsze ? zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń.
"Dieta funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).
Dla ciekawych świata, lubiących zdobywać nowe umiejętności i kochających przygody maluchów przygotowano komiks nawiązujący do najlepszych tradycji polskiej szkoły tego gatunku literackiego. Do książki dołączona jest płyta CD ze słuchowiskiem słowno-muzycznym. Głównym bohaterem komiksu jest bocian Klekot, który z grupą przyjaciół postanowił poznać cyferki, nauczyć się rachowania...
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna - to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeniu wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy.
Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Miłość, trudne do opisania zjawisko, często utożsamiane z uczuciem, przejawiającym się w relacji do drugiej osoby jako namiętność, intymność, zobowiązanie, które w czasie trwania związku ulegają ciągłej przemianie. Dla autora prezentowanego tutaj tomiku miłość jest motorem działania i jedynym sensem życia, dla którego warto być tutaj – na ziemi. Czyniąca go prawdziwym i w pełni szczęśliwym. Miłość to jednak nie tylko wszechobecne kolory szczęśliwości – jasne, delikatne, pastelowe, ale także i CIEMNA STRONA MIŁOŚCI naszego Ja. Autor uważa, iż o miłość należy walczyć w każdej sytuacji i wierzyć, że tylko ta naprawdę prawdziwa potrafi wszystko pokonać. Także tkwiące w naturze ludzkiej zło.
Do książki dołączona jest płyta CD, na której piosenki do tekstów Lecha Tkaczyka śpiewa Kamila Kłos.
Choroby nerek to popularny poradnik nie tylko dla ludzi trapionych przez choroby. W tej książce w sposób jasny i przejrzysty, w formie pytań i odpowiedzi, przedstawiono podstawowe informacje na temat nerek i ich funkcji w organizmie człowieka. Omówione w prosty sposób objawy chorobowe mogą – w razie potrzeby – uzmysłowić choremu konieczność skorzystania z pomocy lekarskiej. Dużym walorem tej publikacji jest przystosowanie jej do warunków polskich – zawiera ona m.in. wykaz stacji hemodializ oraz ośrodków przeszczepiania nerek.
Czy Lech Wałęsa miał ambicje zostać bohaterem niepodległej Polski? A może zmusił go do tego niepowtarzalny splot przypadków? Czy to prawda, że nigdy nie zdarzyło mu się uklęknąć przed małżonką? Czym tak naprawdę Wałęsa naraził się Annie Walentynowicz? Na te i inne pytania odpowiedzi szuka Bolesław Ligęza w powieści ""DANUTO, NIE CHCEM ALE MUSZEM"". Powieść ta stanowi jakże potrzebny komentarz wyrażony męskim głosem na kontrowersyjne słowa Danuty Wałęsy. Była pierwsza dama pozostawia w nich wiele celowych niedopowiedzeń, tę przestrzeń Ligęza wypełnia z beletrystycznym zacięciem snując fabułę z punktu widzenia dziennikarza, który zaskoczył Wałęsów podczas wakacji na Mazurach. Przeprowadzany niespodziewanie wywiad-rzeka, którego tak naprawdę nie było - autor w swojej powieści posłużył się pewnym fortelem, który należy mu wybaczyć - staje się pretekstem, by zagłębić się w historii mniej i bardziej odległej, oraz skłania do nieoczekiwanych odkryć i dowcipnych wycieczek myślowych. Dzięki temu powieść czyta się z przyjemnością, można rzec: jednym tchem, odnosząc przy tym wrażenie, że nawet jeśli jej bohater-narrator to cwaniak i degenerat, to przynajmniej z całą pewnością nie brakuje mu dystansu do siebie, polotu, ani poczucia humoru.
Pontyfikat papieża jest sprawowany dożywotnio, podobnie jak godność króla. Zdarzało się jednak na przełomie dziejów, że biskupi Rzymu ustępowali ze stanowiska składając abdykację. Nie czynili tego z własnej woli, a zawsze pod naciskiem władz świeckich lub zakulisowych rozgrywek toczących się w Watykanie. Czy papież Benedykt XVI stracił wiarę? A może został zmuszony do abdykacji przez oddolne naciski i spiski salonowe? Czy według kolegium kardynalskiego pontyfikat, który w założeniu miał być ?przejściowy?, trwał już zbyt długo? Czy życie emerytowanego papież jest zagrożone i możemy się spodziewać zamachu, podobnie jak we wrześniu 1978 r., gdy zginął Jan Paweł I? Czy Jego Świątobliwość, emerytowany biskup Rzymu zostanie więźniem Watykanu? Czy czeka nas chaos porównywalny do Wielkiej Schizmy oraz niewoli awiniońskiej? W tej powieści poznasz możliwe hipotezy oraz przewidywane skutki pierwszej od czasów średniowiecznych abdykacji biskupa Rzymu.
Beletryzowany opis kulisów katastrofy smoleńskiej, teoria zamachu i możliwe wersje wydarzeń. Na kartach powieści toczy się wojna. Postaci negatywne są zdegenerowane do szpiku kości, zaś bohaterowie pozytywni to szlachetni wojownicy o prawdę i sprawiedliwość. Między wersami odnajdziemy prawdziwych ludzi z krwi i kości oraz życie, które niejednokrotnie zaskakuje nawet tych, którym wydaje się, że nad nim panują. To próba odnalezienia wyraźnej granicy oddzielającej dobro od zła, widzialnego znaku, sztandaru w dzisiejszej zrelatywizowanej moralnie rzeczywistości.
Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Klasyczna kuchnia chińska zaspokajała wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych. Poeci opiewali arcydzieła chińskich kuchmistrzów, a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Sztuka gotowania stanowiła odrębną gałąź wiedzy powiązaną z medycyną i filozofią. Zgodnie z nauką Konfucjusza, potrawy kuchni chińskiej powinny odznaczać się niebywałym smakiem i zapachem, atrakcyjną barwą i właściwą konsystencją oraz odpowiadać porze roku. Osiąga się to przez różne kombinacje smaku, barw, aromatu i konsystencji.
Bogactwo potraw, jakimi dysponuje kuchnia chińska, wynika z różnorodności stylów gotowania. Zostały one ukształtowane na przestrzeni wielowiekowego procesu historycznego, na obszarze kraju swoją powierzchnią zbliżonego do Europy... Różnorodność tego ogromnego obszaru, tak pod względem warunków naturalnych, klimatu, języka, jak i tradycji, dała w efekcie zjawisko silnego zróżnicowania kultury Państwa Środka, a co za tym idzie, również i jego kuchni.
Tradycyjnie Chiny dzieli się pod względem kulinarnym na cztery regiony: strefę kuchni pekińskiej (Północ), szanghajskiej (Wschód), seczuańskiej (Zachód) i kantońskiej (Południe). Istnieją także dwa rodzaje kuchni związanej z przepisami religii, nie zaś regionem, mianowicie kuchnia muzułmańska, popularna na północy i zachodzie Chin, oraz buddyjska kuchnia wegetariańska. Chińska sztuka kulinarna powstała bez wątpienia najwcześniej i wywarła ogromny wpływ na inne kuchnie azjatyckie, a zwłaszcza japońską, koreańską i wietnamską.
Dzisiejsza kuchnia chińska dziedziczy wielowiekową tradycję kulinarną. Jest bogatą mądrością pokoleń, niezwykle subtelna i często zaskakująca. Kucharze chińscy uchodzą za najbardziej twórczych na świecie - mogą się pochwalić 80 tysiącami przepisów narodowych potraw. Nie ilość jednak, ale wyborny smak oraz stosunkowa łatwość przyrządzania potraw nadały kuchni chińskiej zasięg światowy. Pod względem jakości dań współczesna kuchnia chińska może swobodnie konkurować z kuchnią francuską. Nie znajdzie się tu potraw ciężkich czy przygotowywanych godzinami z mozołem, rzadko są też pieczone. Chiński obiad można przyrządzić nawet w kilka minut. Mięso i warzywa nigdy nie są rozgotowane. Pożywienie zachowuje wszystkie składniki odżywcze i oryginalny kolor. Dzięki temu kuchnia chińska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Zyskuje ona coraz więcej zwolenników.
Mam nadzieję, że przedstawione we Współczesnej kuchni chińskiej przepisy przybliżą tę kuchnię polskim czytelnikom i przyczynią się do szerszego wprowadzenia ich na nasze stoły. Życzę niezapomnianych wrażeń kulinarnych!
Barbara Jakimowicz-Klein Współczesna kuchnia chińska Spis Treści
Wstęp
Zasady taoistycznej nauki o żywieniu a współczesna kuchnia chińska
Cechy typowe dla współczesnej kuchni chińskiej
Przyprawy ziołowe we współczesnej kuchni chińskiej
Ogień życia, czyli uzdrawiająca herbata
Walory zdrowotne współczesnej kuchni chińskiej
PRZEPISY
Zupy
Potrawy z mięsa
Potrawy z drobiu
Potrawy z ryb i owoców morza
Potrawy z warzyw i grzybów
Potrawy z ryżu i rnąki
Chińskie sosy
Desery i napoje
Indeks potraw
Bibliografia
"Nowa Era", "New Age", "Era Wodnika", "Spisek Wodnika", "Nowy Wiek", "Ruch Nowej Ery" to rożne nazwy kosmopolitycznego i spirytualistycznego ruchu kulturowego, który w bardzo poważnym stopniu wpłynął na wrażliwosc i sposób myślenia człowieka.Jest połączeniem wielu koncepcji filozoficznych, religijnych i naukowych.Mimo licznych kontrowersji i nieporozumień New Age jest obecny w dziesiątkch publikacji, w działalności licznych grup, stowarzyszeń i instytucji, w codziennych praktykach tysiecy ludzi.
Autorzy Encyklopedii Nowej Ery w możliwie pełny sposób przybliżają każde z zagadnień.Obiektywnie i bez pochopnych ocen prezentują w swojej książce omawiane zjawiska, postaci i idee, by czytelnik mógł samodzielnie wyobrazić sobie pogląd na ten temat.
Dla ciekawych świata, lubiących zdobywać nowe umiejętności i kochających przygody maluchów przygotowano komiks nawiązujący do najlepszych tradycji polskiej szkoły tego gatunku literackiego. Autor zgodnie ze sprawdzoną zasadą ,,nauka poprzez zabawę"", w nowatorski i ciekawy sposób zapoznaje dzieci z alfabetem. Niebywałe walory edukacyjne niniejszego utworu sprawią, że Twoja pociecha w zaskakującym tempie zapamięta literki, a w konsekwencji szybciej nauczy się czytać i pisać.
Choroby nerek to popularny poradnik nie tylko dla ludzi trapionych przez choroby. W tej książce w sposób jasny i przejrzysty, w formie pytań i odpowiedzi, przedstawiono podstawowe informacje na temat nerek i ich funkcji w organizmie człowieka. Omówione w prosty sposób objawy chorobowe mogą ? w razie potrzeby ? uzmysłowić choremu konieczność skorzystania z pomocy lekarskiej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?