Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie ? pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów ? na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe ? opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery. To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu: Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki; Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną; Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu. Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników!
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Gotując według przyzwyczajeń wyniesionych z domu zazwyczaj obieramy wszystkie warzywa i wrzucamyjejednocześnie do zupy. Gotując według Pięciu Przemian, warzywa obieramy sukcesywnie w kolejności smaków i robimy dwuminutowe odstępy między dodaniem jednego smaku i następnym, komponujemy potrawę stopniowo, a chwila przerwy między dodawaniem produktów w kolejnym smaku to doskonały czas, zęby zapytać samego siebie, co pasuje do naszej koncepcji zupy, a co nie. Smaki artykułów spożywczych i ich właściwości wychładzające i nawilżające yin lub rozgrzewające właściwości yang zostały wykorzystane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zanim nastąpi wiosna, po zimie przychodzi przedwiośnie, to podobnie jak późne lato, chwila bezruchu na przełomie głównych pór roku, która pozwala na zmianę kierunku ruchu; wiosną zaniknie zimowy ruch yin i rozpocznie ekspansję ruch yang. Przedwiośnie łączy w sobie koniec rocznego cyklu z nowym początkiem; śmierć ze zmartwychwstaniem, ale w cyklu Pięciu Przemian nic nie kończy się ostatecznie; koniec jest równocześnie kolejnym początkiem. Przedwiośnie w Magicznym Kwadracie i Księdze Przemian jest nazwane górą, która trwa w spokoju. Według Chińczyków pierwsza faza wiosny ma cechy Gromu, który budzi życie na ziemi. Grom przedstawia niepohamowaną i nieokiełznaną męską silę yang, ekspansywny ruch w górę kiełkującego ziarna pszenicy, To siła zielonego Drzewa zakorzenionego mocno w ziemi. Taką energię w ciele człowieka ma wątroba, która odpowiada za pracę twórczą, intuicję, spontaniczność, popycha nas do przodu. Późna wiosna ma z kolei cechy subtelnej kobiety, łagodnego Wiatru, który wszystko przenika i dociera wszędzie, jest to aspekt yin wiosny, Wiosenny ruch yang w górę znajduje odbicie w naszych potrawach gotowanych wiosną, szczególnie w zupach. Zupy to podstawa dobrze skomponowanej diety wegetariańskiej, staram się dodawać do nich jak najwięcej ryżu, kasz; kaszy jaglanej, kaszy guinoa, kukurydzy i dlatego moje zupy są zawiesiste, gęste i sycące.Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
Spis treści:
Wstęp
Tabela aspektów smakowych produktów wiosennych Przydatne skróty
Wiosenne zupy
Barszcz czerwony z fasolą
Kartoflanka z bryndzą
Zupa z kukurydzą i zielonym groszkiem
Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną
Zupa z ryżem i suszonymi pomidorami
Zupa krem z marchewką
Zupa z zielonym groszkiem
Kapuśniak z soczewicą
Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa z fasolą i pomidorami
Żurek
Zupa z soczewicą i ryżem
Zupa z pokrzywą i soczewicą z dodatkiem świeżych ziół
Zupa z młodymi warzywami
Grochówka z dodatkiem świeżych ziół
Zupa ze szpinakiem z dodatkiem świeżych ziół
Zupa szparagowa
Zupa z młodą kapustą
Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem
Zupa z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem i kalafiorem
Bulion warzywny z kluskami lanymi z mąki ryżowej
Zupa z bobem
Wiosenne surówki sałatki
Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty
Sałatka z dodatkiem kukurydzy
Sałatka z bobem
Surówka z sałatą i cebulą
Sałatka z kalafiorem i ryżem
Surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem
Kalafior z groszkiem i majonezem domowym
Sałatka z kukurydzą i sałatą
Sałatka z ryżem i fetą
Sałatka z rukolą i zielonym groszkiem
Twarożek z rukolą
Sałatka ze szparagami
Majowa surówka z oregano, szczypiorkiem i sałatą
Majowa surówka z rukolą
Sałatka z ziemniaków z orzechami i pokrzywą
Majowa surówka z pokrzywą i miętą
Surówka z melisą i szałwią
Surówka z rukolą i kapustą pekińską
Majowa sałata ze śmietaną
Sałatka jarzynowa
Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką
Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
Sałatka z soczewicy i ziemniaków
Dania ciepłe na wiosnę
Naleśniki z pieczarkami i papryką
Naleśniki z sezamem i polewą czekoladową
Pizza
Risotto
Kotleciki z jajek
Kotlety z soczewicy z płatkami owsianymi
Krokiety z fasoli
Kotleciki z kaszy jaglanej
Kluski śląskie z pieczarkami w śmietanie
Knedle z fetą i pesto
Pierogi ze szpinakiem lub z pokrzywą
Zapiekanka z makaronem domowym
Zapiekanka z pieczarkami i papryką
Zapiekanka ze szparagami
Spaghetti
TortiIIe z mąki kukurydzianej z sosem z czerwonej fasoli i śliwek
TortiIIe ziemniaczano-kukurydziane z sosem z orzechowym
Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami
Wiosenne warzywa gotowane, duszone i pieczone
Kalafior duszony z suszonymi pomidorami,
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Fasola z marchewką
Szpinak lub pokrzywa z jajkiem
Kukurydza duszona z zielonym groszkiem
Bakłażany z żurawiną
Młoda kapusta z jabłkami
Pieczone młode ziemniaki z orzechami
Pieczarki faszerowane
Bakłażan pieczony z papryką i fasolą
Marchewka z zielonym groszkiem
Wiosenne przekąski i dodatki
Majonez domowy
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Pasta z zielonym groszkiem i jajkami
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym
Jajka w szklance (po wiedeńsku)
Jajecznica z pokrzywą, szczypiorkiem i pomidorami
Grzanki z papryką, żółtym serem i oliwkami
Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką
Pasta z pokrzywą
Pasta z oliwkami i fetą
Pasta z orzechami i sezamem
Pasta ze szparagów
Pasta z bobu
Pasztet z czerwonej fasoli
Sos z soczewicy
Pasztet z soczewicy
Wiosenne desery
Ciasteczka orzechowe
Krem kokosowy
Ciasteczka gryczane z orzechami
Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane
Ciasto orzechowe
Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi
Legumina z kaszy jaglanej z daktylami i suszonymi morelami
Mus truskawkowy
Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami,
Kasza gryczana z bakaliami
Deser z kukurydzą i bananem
To już ostatnia książka z serii W kuchni Pięciu Przemian, z której ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian.
Zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania.
Gotuj więc gęste zupy, kasze, piecz ciasta z orzechami i rodzynkami, pij rozgrzewające napoje z cynamonem i goździkami. Zimowe pożywienie ma głównie pomagać w utrzymaniu ciepła – przed wyziębieniem i w zharmonizowaniu organizmu pomocne będą szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw. Gdy dodatkowo przygotujesz je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możesz mieć pewność, że twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki.
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, placki orzechowe, zupa migdałowa, tradycyjne łazanki z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami… dzięki nim odkryjesz bogactwo zimowych smaków kuchni Pięciu Przemian!
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.
Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą.
Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa.
Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni.
Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia.
Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym… i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników.
Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?