Wiosna w kuchni pięciu przemian
-
Autor: Anna Czelej
- ISBN: 978-83-63965-04-4
- EAN: 9788363965044
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Illuminatio
- Format: 205x140x15mm
- Język: polski
- Seria: W KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN
- Liczba stron: 232
- Rok wydania: 2013
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
19,74złCena detaliczna: 34,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,81 zł
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie ? pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów ? na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe ? opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery. To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu: Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki; Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną; Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu. Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników!
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Gotując według przyzwyczajeń wyniesionych z domu zazwyczaj obieramy wszystkie warzywa i wrzucamyjejednocześnie do zupy. Gotując według Pięciu Przemian, warzywa obieramy sukcesywnie w kolejności smaków i robimy dwuminutowe odstępy między dodaniem jednego smaku i następnym, komponujemy potrawę stopniowo, a chwila przerwy między dodawaniem produktów w kolejnym smaku to doskonały czas, zęby zapytać samego siebie, co pasuje do naszej koncepcji zupy, a co nie. Smaki artykułów spożywczych i ich właściwości wychładzające i nawilżające yin lub rozgrzewające właściwości yang zostały wykorzystane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zanim nastąpi wiosna, po zimie przychodzi przedwiośnie, to podobnie jak późne lato, chwila bezruchu na przełomie głównych pór roku, która pozwala na zmianę kierunku ruchu; wiosną zaniknie zimowy ruch yin i rozpocznie ekspansję ruch yang. Przedwiośnie łączy w sobie koniec rocznego cyklu z nowym początkiem; śmierć ze zmartwychwstaniem, ale w cyklu Pięciu Przemian nic nie kończy się ostatecznie; koniec jest równocześnie kolejnym początkiem. Przedwiośnie w Magicznym Kwadracie i Księdze Przemian jest nazwane górą, która trwa w spokoju. Według Chińczyków pierwsza faza wiosny ma cechy Gromu, który budzi życie na ziemi. Grom przedstawia niepohamowaną i nieokiełznaną męską silę yang, ekspansywny ruch w górę kiełkującego ziarna pszenicy, To siła zielonego Drzewa zakorzenionego mocno w ziemi. Taką energię w ciele człowieka ma wątroba, która odpowiada za pracę twórczą, intuicję, spontaniczność, popycha nas do przodu. Późna wiosna ma z kolei cechy subtelnej kobiety, łagodnego Wiatru, który wszystko przenika i dociera wszędzie, jest to aspekt yin wiosny, Wiosenny ruch yang w górę znajduje odbicie w naszych potrawach gotowanych wiosną, szczególnie w zupach. Zupy to podstawa dobrze skomponowanej diety wegetariańskiej, staram się dodawać do nich jak najwięcej ryżu, kasz; kaszy jaglanej, kaszy guinoa, kukurydzy i dlatego moje zupy są zawiesiste, gęste i sycące.
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
Spis treści:
- Wstęp
- Tabela aspektów smakowych produktów wiosennych Przydatne skróty
- Wiosenne zupy
- Barszcz czerwony z fasolą
- Kartoflanka z bryndzą
- Zupa z kukurydzą i zielonym groszkiem
- Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną
- Zupa z ryżem i suszonymi pomidorami
- Zupa krem z marchewką
- Zupa z zielonym groszkiem
- Kapuśniak z soczewicą
- Zupa pomidorowa z ryżem
- Zupa z fasolą i pomidorami
- Żurek
- Zupa z soczewicą i ryżem
- Zupa z pokrzywą i soczewicą z dodatkiem świeżych ziół
- Zupa z młodymi warzywami
- Grochówka z dodatkiem świeżych ziół
- Zupa ze szpinakiem z dodatkiem świeżych ziół
- Zupa szparagowa
- Zupa z młodą kapustą
- Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem
- Zupa z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem i kalafiorem
- Bulion warzywny z kluskami lanymi z mąki ryżowej
- Zupa z bobem
- Wiosenne surówki sałatki
- Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty
- Sałatka z dodatkiem kukurydzy
- Sałatka z bobem
- Surówka z sałatą i cebulą
- Sałatka z kalafiorem i ryżem
- Surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem
- Kalafior z groszkiem i majonezem domowym
- Sałatka z kukurydzą i sałatą
- Sałatka z ryżem i fetą
- Sałatka z rukolą i zielonym groszkiem
- Twarożek z rukolą
- Sałatka ze szparagami
- Majowa surówka z oregano, szczypiorkiem i sałatą
- Majowa surówka z rukolą
- Sałatka z ziemniaków z orzechami i pokrzywą
- Majowa surówka z pokrzywą i miętą
- Surówka z melisą i szałwią
- Surówka z rukolą i kapustą pekińską
- Majowa sałata ze śmietaną
- Sałatka jarzynowa
- Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką
- Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
- Sałatka z soczewicy i ziemniaków
- Dania ciepłe na wiosnę
- Naleśniki z pieczarkami i papryką
- Naleśniki z sezamem i polewą czekoladową
- Pizza
- Risotto
- Kotleciki z jajek
- Kotlety z soczewicy z płatkami owsianymi
- Krokiety z fasoli
- Kotleciki z kaszy jaglanej
- Kluski śląskie z pieczarkami w śmietanie
- Knedle z fetą i pesto
- Pierogi ze szpinakiem lub z pokrzywą
- Zapiekanka z makaronem domowym
- Zapiekanka z pieczarkami i papryką
- Zapiekanka ze szparagami
- Spaghetti
- TortiIIe z mąki kukurydzianej z sosem z czerwonej fasoli i śliwek
- TortiIIe ziemniaczano-kukurydziane z sosem z orzechowym
- Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami
- Wiosenne warzywa gotowane, duszone i pieczone
- Kalafior duszony z suszonymi pomidorami,
- Ziemniaki faszerowane pieczarkami
- Fasola z marchewką
- Szpinak lub pokrzywa z jajkiem
- Kukurydza duszona z zielonym groszkiem
- Bakłażany z żurawiną
- Młoda kapusta z jabłkami
- Pieczone młode ziemniaki z orzechami
- Pieczarki faszerowane
- Bakłażan pieczony z papryką i fasolą
- Marchewka z zielonym groszkiem
- Wiosenne przekąski i dodatki
- Majonez domowy
- Jajka faszerowane
- Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
- Pasta z zielonym groszkiem i jajkami
- Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym
- Jajka w szklance (po wiedeńsku)
- Jajecznica z pokrzywą, szczypiorkiem i pomidorami
- Grzanki z papryką, żółtym serem i oliwkami
- Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką
- Pasta z pokrzywą
- Pasta z oliwkami i fetą
- Pasta z orzechami i sezamem
- Pasta ze szparagów
- Pasta z bobu
- Pasztet z czerwonej fasoli
- Sos z soczewicy
- Pasztet z soczewicy
- Wiosenne desery
- Ciasteczka orzechowe
- Krem kokosowy
- Ciasteczka gryczane z orzechami
- Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane
- Ciasto orzechowe
- Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi
- Legumina z kaszy jaglanej z daktylami i suszonymi morelami
- Mus truskawkowy
- Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami,
- Kasza gryczana z bakaliami
- Deser z kukurydzą i bananem