Jesień w kuchni pięciu przemian
Przepisy wegetariańskie
-
Autor: Anna Czelej
- ISBN: 978-83-63965-06-8
- EAN: 9788363965068
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Illuminatio
- Format: 206x141x15mm
- Język: polski
- Seria: W KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN
- Liczba stron: 232
- Rok wydania: 2013
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Średnia ocena: 3,00 (5)
-
20,19złCena detaliczna: 34,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,79 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.
Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą.
Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa.
Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!