Maria Gruszecka była uznaną autorką książek kucharskich. Po Ilustrowanym kucharzu krakowskim postanowiliśmy wydać kolejny reprint książki jej pióra. 366 obiadów znakomita kuchnia krakowska to bardzo popularna książka, wielokrotnie uzupełniana i wznawiana. Zawiera przepisy bardzo proste i niedrogie dla średniego stanu mieszczańskiego i urzędniczego. Gruszecka napisała ją po wydaniu Ilustrowanego kucharza krakowskiego, który cieszył się (i cieszy nadal) ogromnym zainteresowaniem ze strony czytelników. Książka ta zawiera, jak i poprzednie, rozdział poświęcony prowadzeniu domu i radzenia sobie z przeróżnymi problemami molami, praniem koronek czu bólem zębów. Nowością jest natomiast wstęp mówiący czym kierować się przy wyborze artykułów spożywczych, jak rozpoznać podrabiane produkty oraz jak utrzymać kuchnię i naczynia w czystości. Każdy większy rozdział zaczyna się ogólnym wstępem, w którym opisane są rady na przykład na temat wyboru i sposobu krojenia mięsa, czasu gotowania ryb i rozpoznania ich świeżości.Polecamy Państwu reprint tej ciekawej książki kucharskiej, która będzie bardzo pozytecznym prezentem dla kazdej młodej i niedoświadczonej gospodyni. Dostępny jest on w oprawie wykonanej z surowej, barwionej tektury. Grzbiet stanowi pas ozdobneego granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Książkę zdobią dopasowane kolorystycznie kapitałki. Oprawa posiada papierową wklejkę tytułową o pastelowej kolorystyce. Blok wydrukowaliśmy na lekko kremowym papierze, który przypomina ówczesnie stosowane media. Tylna wyklejka została złamana, a po jej rozłożeniu otrzymujemy wygodny pomocnik w postaci przelicznika starych miar i wag, które znajdują się w części naszych publikacji.
Władysław Matlakowski z wykształcenia był lekarzem. Poświęcony swej pracy, nie zważając na własne zdrowie, opublikował ponad sto prac z zakresu medycyny. Przemęczony organizm miał obniżony próg odporności. Matlakowski zachorował na gruźlicę. Dla podratowania zdrowia postanowił zmienić klimat i wyjechał do Zakopanego. Tam rozpoczęła się jego wielka fascynacja miejscową kulturą. Naukowe zacięcie skłoniło go do napisania pracy poświęconej budownictwu podhalańskiemu, z ujęciem jego piękna oraz odrębności. Już pod koniec XIX wieku autor zauważył, że góralski folklor, w tym gwara, ulega zanikowi, a młodzi ludzie nie są zainteresowani podtrzymywaniem tradycji. Stąd, na końcu publikacji umieszczony jest mały słowniczek, tyczący się budownictwa. Autor ten był niewątpliwie postacią nieprzeciętną - łączył naukowe zacięcie z artystycznym talentem i wrażliwością. Przed upływającym czasem ocalił dla nas zagrody, chaty i pomieszczenia gospodarskie takimi, jakimi były na początku XX wieku. Choć po dziś dzień można wyróżnić styl zakopiański i jest widoczny w tamtejszej architekturze, to uległ on pewnym przeobrażeniom i uwspółcześnieniu. Matlakowski zaś ukazuje góralskie domy wykonane w całości z drewna, detale ciosane ręcznie, przy użyciu prostych narzędzi i wypracowanymi przez pokolenia technikami. Przeglądając karty jego prac chciałoby się chociaż na chwilę poczuć wszędobylski w Zakopanem zapach świeżego drewna i owczych skór, zasiąść przed kominkiem i posłuchać gawędy starego górala. To pamiątka po nieskomercjalizowanej zakopiańszczyźnie, którą warto obejrzeć i umieścić w swojej bibliotece. Z wielkim pietyzmem Matlakowski opisuje najpierw sposób budowania wsi, jej organizacji przestrzennej. Przechodzi potem do domostw, sposobów budowy chałup, rozplanowania pomieszczeń, aby finalnie zagłębić się w szczegóły techniczne, jak choćby sposób ciosania i łączenia belek, czy krycia dachu.
Swoje dzieło uzupełnił o Tablice stanowiące uzupełnienie, a jednocześnie będące samodzielną publikacją. Jest to zbór 23 litografii, na których przedstawiono plany zagród i chat, aż po architektoniczne detale.
Oba tomy reprintu zostały oprawione w grubą, brązową tekturę. Grzbiet książki wykonano z ozdobnego, brązowego papieru z fakturą przypominającą tkaninę.
Łoziński był badaczem i historykiem sztuki. Przeszukując lwowskie archiwa miejskie natrafił na liczne dokumenty opisujące majątek mieszczan lwowskich na przestrzeni od XIV do XVII wieku. Były to spisy skarbowe, dokumenty i akta sądowe oraz inwentaryzacje majątku sporządzane po śmierci właściciela. Natrafił tam na opisy wielu wspaniałych artefaktów, wykonywanych przez polskich złotników podczas, gdy istniało przekonanie, że wszelkie ozdoby i przedmioty wykonywali jubilerzy zagraniczni. Na podstawie uzyskanego materiału źródłowego wysnuł wniosek, iż polskie złotnictwo nie stało gorzej, niż w zachodniej Europie, ale dościgało swoim kunsztem zagranicznych mistrzów. Wyszukane w ten sposób nazwiska rękodzielników porządkuje alfabetycznie i wskazuje wszelkie znalezione o nich informacje.
Druga część publikacji poświęcona jest lwowskiemu mieszczaństwu i patrycjatowi. Odtwarza życiorysy, majątki, zwyczaje i podział mieszczaństwa. Łozński zabiera czytelnika we wspaniałą podróż po dawnym Lwowie. Książkę okrasza rycinami przedstawiającymi nie tylko wizerunki mieszczan, ale i frontony bogatych kamienic oraz pałacowe portale.
Spis treści:
I. Kilka rysów do charakterystyki ogólnej. Waleczność i oświata. Godność stanu. Szlachta i mieszczaństwo. Nobilitacya Lwowa. Krystalizacya polska. Rasa lwowska. Partykularyzm i patryotyzm. Katolicyzm. Ratusz i palestra. Stare cnoty. Lwów jako stolica. Upadek
II. Lwów przed zdobyciem Konstantynopola. Przełom i ruina. Lwów XVI wieku. Dawne rody mieszczańskie. Szolcowie-Wolfowicze i Stanclowicze. Kampianowie: Paweł i Marcin
III. Boimowie. Alembekowie. Jan Alembek i jego Księgi Kłopotne. Waleryan Alembek. Wilczkowie
IV. Hanlowie. Ostrogórscy. Domaglicze. Ducci. Hayder. Stan ekonomiczny Lwowa w r. 1656. Rodziny włoskie. Genueńczycy. Wenecyanie i Florencyanie. Ubaldynowie. Robert Bandinelli i Poczta Lwowska. Antoni Massari. Konsul wenecki we lwowie. Vevelli. Żydzi
V. Cywilizacya lwowska. Idealne potrzeby. . Zamiłowanie zbytku i sztuki. Pierwiastek wschodni. Mieszkania i sprzęty. Kobiety. Amor przed kratkami
VI. Ormianie. Oryent polski. Talent dyplomatyczny. Krzysztof Serebkowicz. Piotr Hrehorowicz. Almas Jurkowycz. Tłumactwo miejskie. Zamiłowanie zbytku. Upadek
VII. Ruś lwowska. Jej stanowisko w mieście. Rodziny grecko-ruskie: Langiszowie, Mezapetowie, Alwizowie, Krasowscy. Rok 1648. Rutheni inter se. Stauropigia
VIII. Typ małego mieszczanina lwowskiego z XVII w. Piotr Kunaszczak i jego Księga rachunkowa. Zamknięcie
Spis i dodatkowe objaśnienia rycin
Spis osób
Kolejne varsaviana w kolekcji naszych reprintów to Kościoły warszawskie rzymskokatolickie opisane pod względem historycznym. Książka Juliana Bartoszewicza zawiera bardzo szczegółowe opisy dwudziestu czterech warszawskich kościołów od momentu ich powstania po czasy współczesne autorowi. Bartoszewicz z wielkim pietyzmem opisywał rozwój budowli, ich przebudowy oraz największych dobrodziejów każdego kościoła, a także ważne osoby w nich pochowane. Jako wykształcony historyk i z zamiłowania varsavianista posiadał wszelką potrzebną ku temu wiedzę i narzędzia. Książkę zdobią niezwykłej urody, bardzo szczegółowe drzeworyty autorstwa Michała Storkmana. Całość tworzy niezwykle ciekawy opis historyczny nie tylko samych kościołów, ale i społeczeństwa stołecznego na przestrzeni wieków. Książka ta z pewnością spodoba się historykom i miłośnikom Warszawy. Uroku dodaje jej oryginalny język, którego nie poddawaliśmy korekcie, aby jeszcze pełniej oddać klimat minionych wieków.
Pragniemy przedstawić reprint książki Izabeli Czartoryskiej – Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów. Impulsem do jej napisania był powrót Czartoryskich do ich dworu w Puławach. Po upadku powstania kościuszkowskiego ta wspaniała rezydenzja została doszczętnie splądrowana, ograbiona, a to, czego ukraść się nie dało – zostało zniszczone. Była to kara za poparcie udzielone powstańcom. Czartoryscy schronili się w Wiedniu, po czym, uzyskawszy wstawiennictwo u Katarzyny II, odzyskali majątek. Smutny był powrót do zrujnowanego dworu w Puławach. Tym niemniej Izabela ze zdwojoną determinacją zabrała się za odbudowę domu oraz zdewastowanego parku. Został on urządzony zgodnie z ówcześnie panującą modą. Francuski ogród zastapił ogród angielski – zaciszne zakątki, ruiny, groty. Owocem doświadczeń na tym polu są właśnie Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów, których reprint tu prezentujemy. W tej książce Czartoryska zebrała wszystkie swoje przemyślenia i plany, rady na temat zakładania ogrodów, zadając tym samym kłam powszechnemu sądowi na temat ogrodu angielskiego, jakoby była to radosna twórczość samej natury, nietkniętej ręką człowieka. Każdy rosnący niby przypadkiem krzak, każda ruina, pospolita wierzba płacząca ma swoje ściśle określone miejsce. Polecamy gorąco tę niezwykłą książkę, jako kompendium wiedzy na temat ówczesnej sztuki ogrodniczej.
Książka posiada ozdobne kapitałki oraz wstążeczkę czytelniczą. Reprint drukowany jest na szlachetnym objętościowym papierze przypominającym papier „z epoki”.
Józef Bełza był chemikiem i wykładowcą Instytutu Gospodarstwa Wiejskiego w Marymoncie. Poproszony o stworzenie podręcznika dla swoich słuchaczy napisał Zasady technologii chemicznej gospodarskiej. Niestety nie znalazły się fundusze na wydanie podręcznika w takim kształcie, więc autor przepisał go w sposób, który pozwolił wypuścić dzieło na komercyjny rynek. Dodał najznakomitsze przepisy na wszelakie alkohole oraz praktyczne porady dla domorosłych gorzelników i piwowarów. Książka dzieli się na dwa tomy: O wypalaniu wódki i O warzeniu piwa. Oba tomy traktują o składnikach używanych w gorzelnictwie, ich jakości i sposobie pozyskiwania. Czytelnik odnajdzie tu także wskazówki dotyczące sprzetu i konserwacji linii produkcyjnej, a także szczegółowy opis najczęściej popełnianych przez gorzelników błędów. Procesy fermentacyjne alkoholu zostały podane w bardzo prosty i obrazowy sposób. Dzięki temu książka ma wciąż użytkowy charakter. Jest to nie tylko kompendium wiedzy gorzelniczej, ale i dzieło zachowujące pamięć o starej tradycji polskiego przemysłu wódczanego i browarnictwa, która przegrywa z automatyzacją produkcji i komercjalizacją sprzedaży. Ta pozycja bez wątpliwości zainteresuje zarówno zawodowców, jak i amatorów.
Podręcznik fotografii praktycznej Vogla cieszył się w swoim czasie ogromnym powodzeniem. Doczekał się czternastu reedycji, wielu uzupełnień i tłumaczeń. Był to przewodnik objaśniający wszystkie sposoby używane w fotografii. Treść wzbogaca ponad sto rycin i fotografii szczegółowo pokazujących podstawy tej sztuki, najważniejsze ówcześnie stosowane techniki i najczęstsze błędy. Podaje zasady optyki oraz obchodzenia się ze starymi aparatami, ustawiania kompozycji itd. Z pewnością będzie to gratka nie tylko dla każdego bibliofila, ale i miłośnika robienia zdjęć.
Książka jest oprawiona w twardą okładkę, posiada dopasowane kolorystycznie kapitałki i wstążeczkę czytelniczą.
Franciszek Sobieszczański był wybitnym znawcą sztuki, historykiem i varsavianistą. Wśród wielu jego naukowych prac szczególne miejsce zajmuje obszerne dzieło - Wiadomości historyczne o sztukach pięknych. Było to pierwsze syntetyczne ujęcie polskiej historii sztuki ujmujące okres od czasów najdawniejszych po wiek XVIII. Książka jest ozdobiona pięknymi cynkografiami, których użyczali autorowi ze swych zbiorów kolekcjonerzy, historycy, a także sami artyści.
Reprint tej obszernej, dwutomowej publikacji oprawiony jest w twardą, laminowaną na matowo okładkę. Całości dopełniają wstążeczki czytelnicze oraz ozdobne kapitałki.
Jan Nepomucen Kurowski był agronomem, zajmował się pisaniem podręczników z dziedziny gospodarowania wiejskiego. Stworzył szereg dzieł mających wspomagać gospodarzy w zmaganiu się z codziennymi problemami związanymi z utrzymaniem ziemi, zwierząt i przetwórstwem płodów rolnych. Zauważywszy brak stosownej publikacji na rynku księgarskim, postanowił napisać O warzeniu piwa. Książkę tę poświęcił najważniejszym zasadom uwarzenia dobrego słodu z ziaren i opisaniu podstawowych błędów przy tym popełnianych. Zwraca też uwagę na szczególne właściwości zdrowotne piwa, które ma wspomagać leczenie wielu przykrych dolegliwości, a mniej posiada „ubocznych” skutków niż picie wódki. Kompleksowo ujmuje zagadnienia piwowarstwa dając ogrom zaleceń i dobrych rad, które podać pragnie w sposób zrozumiały, uznając Dokładną naukę warzenia piwa Schmidta za zbyt skomplikowaną dla przeciętnego gospodarza. Podręcznik ten z pewnością zainteresuje niejednego birofila.
Marzeniem Edmunda Jankowskiego było zaopatrzenie kraju we własne winogrona stołowe. Ponieważ były one niechętnie uprawiane w Polsce - Jankowski poświęcił im osobną publikację. Należy nadmienić, że był on uznanym autorytetem w dziedzinie ogrodnictwa i sadownictwa. Jego Ogród przy dworze wiejskim cieszył się ogromną popularnością. Zainteresowanie uprawą winnego krzewu i chęć jej popularyzacji skłoniły autora do napisania Krzewu winnego. Jego hodowli w gruncie i w budynkach. Sam autor nie przypuszczał, że książka będzie tak popularna i doczeka się wznowienia. Traktuje bardzo szczegółowo o wyborze odpowiednich sadzonek, sposobie ich rozmieszczenia w glebie, prowadzeniu rośliny po murach i podpórkach, a także o przycinaniu i szczepieniu pędów. Wszystko to pozwala na wyhodowanie dorodnego, zdrowego krzewu o obfitych owocach.
W naszej księgarni możecie Państwo zakupić reprint tej wspaniałej publikacji. Jest ona dostępna w twardej oprawie z jednolitą oklejką. Ma zadrukowane wyklejki, ozdobne kapitałki i wstążeczki. Książka będzie nie tylko białym krukiem w kolekcji, ale także wspaniałym prezentem dla każdego działkowicza.
Kucharka szlachecka Marii Marciszewskiej to książka pełna wspaniałych, prostych przepisów dawnej kuchni. Zawiera około trzech tysięcy receptur, a także porady dotyczące prowadzenia domu i spiżarni. Reprint zdobią ponadto niezwykłej urody, bardzo misterne ryciny. Obok przepisu na pyszne zupy, kluchy, wykwintne mięsa znajdziemy zapomniane w naszej kuchni perduty, leguminy, jesiotrzynę oraz dzikie ptactwo. Sama lektura przyprawia o burczenie w brzuchu. Z książki dowiemy się jak przygotować doskonałe, domowej roboty kiełbasy, likiery, konfitury oraz wyczytamy szereg porad dotyczących samych sposobów przygotowywania potraw, czy radzenia sobie z przesolonymi daniami. Ponieważ, jak zaznacza we wstępie autorka, jest to podarek dla młodych gospodyń – książka zawiera także „babcine” sposoby wypastowania podłóg, wywabiania plam, prania jedwabiu, tuczenia zwierząt, a także przygotowywania kremu do twarzy i dbania o włosy.
Reprint oprawiony jest w twardą okładkę z jednolitą, matową oklejką. Zyskuje elegancji dzięki dopasowanym kolorystycznie kapitałkom. W żaden sposób nie ingerowaliśmy w treść książki, aby umożliwić Państwu nie tylko korzystanie z dobrodziejstwa staropolskiej kuchni, ale i pozwolić na delektowanie się polszczyzną przełomu wieków. Reprint ten będzie wyszukanym prezentem nie tylko dla kucharzy, zarówno zawodowych, jak też amatorów, ale także dla kolekcjonerów i miłośników książek. Gorąco polecamy.
Piwowartwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny.
Gospodyni polskiej kuchni czyli poradnik dla niewiast... Teresy Twarowskiej to nasz kolejny kucharski reprint. Obok przepisów na smaczne i tanie dania zawiera szereg porad dotyczacych kuchni, zaprowadzenia porządku i oszczędnego gospodarowania. W obszernym wstępie autorka napomina gospodynie o dbanie i doglądanie kuchni, spiżarni i piwnicy, drobiazgowe sprawdzanie i uczenie służby tego, jak myć podłogi oraz jak ważne w kuchni jest trzymanie np. czystych ścierek, podaje sposoby prawidłowego rozmieszczania dan na stole oraz krojenia mięs i drobiu. Książka zawiera też rozdział poświęcony przechowywaniu żywności, aby nie traciła smaku i nie psuła się. Jest kierowana bardziej do doświadczonych już w gospodarowaniu niewiast, niż do młodych żon. Nie mniej jest to bardzo ciekawa pozycja w kolekcji kucharskich białych kruków.
Nasz reprint oprawiony jest w twardą, jednolitą oprawę. Wydrukowany został na objętościowym spulchnianym papierze, który doskonale imituje stosowane ówcześnie papiery drukarskie. Książka posiada dopasowane kolorystycznie kapitałki i wstążeczkę czytelniczą, które dodają jej szlachetnego wyglądu.
Gorzelnik i piwowar doskonały Piątkowskiego to najbardziej wiekowa pozycja wśród naszych książek gorzelniczych. Pochodząca z początku XIX wieku publikacja podaje najstarsze sposoby przyrządzania trunków z wszelakich fabrykatów – od tradycyjnych wódek zbożowych po piwo z bzu. Wyjaśnia również ogólne zasady i historię powstania najpopularniejszych trunków, a także specyfikę ich fermentacji. W reprincie zachowaliśmy oryginalną pisownię oraz czcionkę drukarską.
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i vermouth.
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i vermouth.
Krzyżacy Henryka Sienkiewicza to powieść niezwykła. Najważniejszym była chęć dodania otuchy rodakom. Sienkiewicz obserwował rosnące w siłę państwo pruskie i nasilenie się germanizacji w zaborze. Chciał przypomnieć Polakom chwalebne momenty historyczne, w których odnieśliśmy zwycięstwo nad Niemcami. Drugim powodem była chęć uczczenia ćwierćwiecza pracy twórczej. Powrócił więc do idei napisania powieści, której akcja rozgrywałaby się w późnym średniowieczu. Aby wiernie oddać realia sprzed ponad pięciuset lat zasiadł do studiowania kronik historycznych i opracowań naukowych. Efekt godzin spędzonych nad książkami możemy podziwiać w powieści. Podziw po dziś dzień budzi niesamowita stylizacja językowa na starą polszczyznę. Postanowiliśmy wzbogacić naszą ofertę reprintów o tę wyjątkową lekturę. Reprodukcji poddaliśmy egzemplarz wydany tuż przed drugą wojną światową przez Gebethnera i Wolffa. Wtedy to ta piękna powieść historyczna pokrzepiała serca Polaków patrzących z obawą na potężne Niemcy. Wydanie to zdobią piękne ilustracje autorstwa A. Piotrowskiego.
Reprint dostępny jest w oprawie twardej z jednolitą, matową oklejką. Książka posiada dopasowane kolorystycznie kapitałki i wstążeczki. Szlachetnego wyglądu dodają jej zadrukowane wyklejki.
Każda kobieta choć raz w życiu pomyślała „chciałabym żyć w tamtych czasach, chodzić na bale, nosić długą suknię i strojny kapelusz, a do sklepu zajeżdżać dorożką.” Lecz czy życie kobiety w XIX wieku było tak bajeczne, czy bardziej przypominało to, przedstawione w "Godzinie pąsowej róży"? Aby się o tym przekonać warto zajrzeć do Przewodnika dla dam. Anonimowy autor instruuje młode panny i mężatki, jak powinny wyglądać, dbać o cerę, stroje, jak się ubierać, szyć suknie i dodatki, i zachowywać, aby podobać się mężowi. Właściwie jedynym zadaniem kobiety czyni on wzbudzanie miłości w małżonku. Po tej lekturze każda niewiasta będzie mogła zweryfikować swą chęć do podróży w czasie, choćby przez porównanie ówczesnych zasad higieny osobistej z dzisiejszymi. Bo czy przy zachowaniu „higyeny płci” damy były tak wymuskane jak na przykład filmowa Izabela Łęcka, a bielizna, gorsety i suknie z ciężkich, drogich materiałów były równie wygodne, co piękne? Tego wszystkiego dowiecie się, drodzy Czytelnicy, z tej arcyciekawej książki, której reprint prezentujemy. Tak, jak w naszych pozostałych publikacjach - zachowaliśmy czcionkę i pisownię oryginału.
Reprint oprawiony jest w twardą okładkę z jednolitą oklejką laminowaną na mat. Całość uzupełnia dobrana kolorystycznie wstążeczka i kapitałki.
Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w ich skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych.
Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w ich skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?